| Yeterlilik Kodu | TR0020001258 | |
| Yeterlilik Adı | Servis Elemanlığı Ustalık Belgesi | |
| Sorumlu Kurum | Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü | |
| Sorumlu Kurum İletişim Bilgisi | Milli Eğitim Bakanlığı Merkez Bina, Atatürk Bulvarı No 98 1. Kat A Blok Kızılay ANKARA | |
| Sorumlu Kurum URL | https://mtegm.meb.gov.tr/ | |
| Yönelim | - | |
| AYÇ Seviyesi | 4 | Yeterlilik TYÇ’ye yerleştirilmemiştir. |
| TYÇ Seviyesi | 4 | |
| Sınıflandırma (Tematik Alan) | Otel, restoranlar ve catering | |
| Sınıflandırma (Meslek Kodu) |
ISCO 08: 5131.02 | |
| Kategori | - | |
| Kredi Değeri | - | |
| Programın Normal Süresi | - | |
| Program Profili (Amaç) | - | |
| Öğrenme Ortamları | - | |
| Öğrenme Kazanımları (Tanım) | Servise hazırlık, servis yapma, hesabın takdimi ve tahsili yeterliklerini kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen daldır. Bu yeterliliğe sahip kişi;
| |
| Anahtar Yetkinlikler | - | |
| Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri | - | |
| Kalite Güvencesi | - | |
| Giriş Şartı | En az ilköğretim veya ortaokul/imam hatip ortaokulu mezunu olmak ve açık liseye kayıt yaptırmak | |
| Başarma Şartları | Eğitim durumu; İlkokul, ortaokul, ilköğretim okulu mezunu veya lise terk olanlar 2 yıllık eğitimden sonra, en az ortaöğretim mezunu olanlar ise 1 yıllık eğitimden sonra girecekleri sınavından başarılı olmaları halinde Kalfalık Belgesi alırlar. Mesleğinde eğitim süresinin en az iki katı kadar çalıştığını belgelendirenler girecekleri sınavdan başarılı olmaları halinde Kalfalık Belgesi alırlar. | |
| İlerleme Yolları (İlişki Türü) | Yiyecek İçecek Hizmetleri alanında çalışabilmek için tercih sebebidir. | |
| Yasal Dayanağı | - | |
| Geçerlilik Süresi (Varsa) | Yeterlilik sürekli geçerlidir. | |
| Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi | Adresi Aç | |
TR0020001258
ISCO 08: 5131.02
ISCO 08: 5131.02
Servise hazırlık, servis yapma, hesabın takdimi ve tahsili yeterliklerini kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen daldır.
Bu yeterliliğe sahip kişi;
- Besin öğelerine ve besin gruplarına olan ihtiyaçları belirler, yemekleri yer aldığı besin gruplarına göre listeler ve günlük menü planlar.
- Çalışma ortamında, hijyen kurallarına göre sanitasyonu sağlar.
- Yiyecek İçecek Hizmetlerinde hijyen ve sanitasyon kurallarını uygulama ile restoran ve barda servis öncesi hazırlıkları yapar.
- Konuk tiplerine göre ve olağan dışı durumlara uygun davranır.
- Konuğu karşılama, uğurlama, yiyecek ve içeceklerin klasik ve modern usullerde servisini yapar.
- Özel servis gerektiren yiyecekleri konuklara sunar.
- Alkolsüz içecekleri ve alkollü içecekleri hazırlayarak servisini yapar.
- Yiyeceklerin flambe, fondue ve tranche yöntemleri ile hazırlama ve konuk masasında servis yapar.
- Mesleğinin gerektirdiği mesleki terminolojiyi kullanarak yabancı dilde dinleme, okuma, yazma, konuşma ve iletişim kurar.
En az ilköğretim veya ortaokul/imam hatip ortaokulu mezunu olmak ve açık liseye kayıt yaptırmak
Yiyecek İçecek Hizmetleri alanında çalışabilmek için tercih sebebidir.
Yeterlilik sürekli geçerlidir.
| Qualification Code | TR0020001258 | |
| Qualification Title | Certificate of Mastership for Service personnel | |
| Awarding Body | Ministry of National Education | |
| Awarding Body Contact | ||
| Awarding Body Url | ||
| Orientation | - | |
| EQF Level | 4 | The Qualification hasn't been included in TQF. |
| TQF Level | 4 | |
| Thematic Areas | Hotel, restaurants and catering | |
| National Occupation Classification |
ISCO 08: 5131.02 | |
| Category | - | |
| Credit Value | - | |
| Program Duration | - | |
| Program Profile | - | |
| Learning Environments | - | |
| Description | It is the branch where training and education are provided to gain competencies in preparing and arranging for service, serving, and presentation and collection of the check. - Identifying essential nutrients for body, listing foods according to the food groups involved and daily menu planning - Providing sanitation in the work environment according to hygiene rules - Implementing hygiene and sanitation rules in food and beverage services and making preparations before serving in restaurant and bar - To know how to behave according to the guest types and in exceptional circumstances - Reception of the guests, farewell, serving food and drinks in classical and modern styles - Serving the guests the food that requires special service - Preparing and serving non-alcoholic beverages and alcoholic beverages - Preparing food with flambé, fondue and tranche methods and serving on the guest's table - Listening, reading, writing, speaking and communicating in a foreign language by using the professional terminology required by the profession | |
| Key Competencies | - | |
| Further Info | - | |
| Quality Assurance | - | |
| Access Requirements | To have minimum primary or secondary school/imam hatip (religious secondary school) degree and having registered in open high school | |
| Conditions for Success | Educational Attainment; elementary school, secondary school, primary school graduates or high school drop outs are granted Journeyman's Certificate after successful pass from the examination following 2 years of training; graduates of minimum secondary school are granted Journeyman's Certificate after successful pass from the examination following 1 year training. Those who document that they had worked for minimum twice as long as the training period are granted Journeyman's Certificate should they pass the examination. | |
| Progression Paths (Relationship Type) | It is an asset for working in Food and Beverage Services. | |
| Legal Basis | - | |
| Validity Period (If Any) | Qualification is valid indefinetely. | |
| Url | Open Address | |
TR0020001258
ISCO 08: 5131.02
ISCO 08: 5131.02
It is the branch where training and education are provided to gain competencies in preparing and arranging for service, serving, and presentation and collection of the check. - Identifying essential nutrients for body, listing foods according to the food groups involved and daily menu planning - Providing sanitation in the work environment according to hygiene rules - Implementing hygiene and sanitation rules in food and beverage services and making preparations before serving in restaurant and bar - To know how to behave according to the guest types and in exceptional circumstances - Reception of the guests, farewell, serving food and drinks in classical and modern styles - Serving the guests the food that requires special service - Preparing and serving non-alcoholic beverages and alcoholic beverages - Preparing food with flambé, fondue and tranche methods and serving on the guest's table - Listening, reading, writing, speaking and communicating in a foreign language by using the professional terminology required by the profession
To have minimum primary or secondary school/imam hatip (religious secondary school) degree and having registered in open high school
It is an asset for working in Food and Beverage Services.
Qualification is valid indefinetely.
