Yeterlilik Kodu

TR0030037272

Yeterlilik Adı
Matematik Öğretmenliği (İngilizce) Lisans Diploması
Sorumlu KurumBoğaziçi Üniversitesi
Sorumlu Kurum İletişim BilgisiBebek, 34342 Beşiktaş/İstanbul
Sorumlu Kurum URLhttp://www.boun.edu.tr/
YönelimGenel
AYÇ Seviyesi6
6 Yeterlilik TYÇ’ye 20/12/2024 tarihinde yerleştirildi
TYÇ Seviyesi 6
Sınıflandırma (Tematik Alan)Konu uzmanlığı ile öğretmen eğitimi
Sınıflandırma (Meslek Kodu)

ISCO:08

KategoriAna
Kredi Değeri240
Programın Normal Süresi 4 Yıl
Program Profili (Amaç)

Dört yıllık bir lisans programı olan Boğaziçi Üniversitesi Matematik Öğretmenliği Programının temel amacı matematik alan bilgisine hâkim, sorgulayıcı, araştırmacı ve dönüştürücü matematik öğretmeni yetiştirmektir. Milli Eğitim Bakanlığı ’nm matematik öğretmeni özel alan yeterlikleri ile uyumlu, fakültemiz tarafından belirlenen “bilimsel ve disiplinler arası yaklaşım ve yöntemlerle evrensel ölçütlerde çözüm üretebilen öğretmen yetiştirme” misyonuna uygun olarak mezunlar yetiştirmeyi hedeflemiştir.

Bu program İngilizce olarak sunulmaktadır.

Öğrenme Ortamları

Öğrenme örgün, açık veya uzaktan öğretim şeklinde gerçekleşir. Ayrıca; uygulamalı eğitimler yükseköğretim kurumlan bünyesindeki laboratuvar ve atölyelerde ya da endüstride, Milli Eğitim’e bağlı eğitim-öğretim kuramlarında staj eğitimi olarak yapılmaktadır.

Öğrenme Kazanımları (Tanım)
  • Soyut ve uygulamalı matematik bilgisinin yanında doğa bilimleri alanında da temel bilgiye sahip olmak.
  • Matematiğin doğası, diğer disiplinler ile ilişkisi ve matematiksel kavramların tarihsel gelişimi hakkında bilgi sahibi olmak.
  • Temel pedagojik bilgiye (öğrenme kuramları, öğretim planlama süreci, materyal geliştirme, sınıf yönetimi, rehberlik ve danışmanlık vb.) sahip olmak.
  • Öğretim sürecini öğrencilerin ihtiyaçları çerçevesinde, ilgili öğretim programı hedefleri doğrultusunda çeşitli öğrenme kuramlarını temel alan öğretim yöntemlerini, materyallerini ve teknolojiyi kullanarak planlamak, uygulamak ve değerlendirmek.
  • Sınıf ve öğrenci düzeyine uygun ölçme-değerlendirme araçları geliştirmek, uygulamak ve sonuçları öğrenci ve öğretime ilişkin kararlara dayanak olarak kullanabilmek.
  • Eğitim bilimleri alanında kullanılan araştırma yöntemlerinde bilgi sahibi olmak, alan eğitimi ile ilgili bilimsel araştırmaları takip edebilmek, öğrenme-öğretme süreçleri ve materyallerine ilişkin araştırmalar tasarlamak.
  • Okul ve öğrenme ortamlarını gözlemlemek, bileşenlerini çözümleyebilmek ve mesleki yeterlilikleri ve gelişimleri ile ilgili öz değerlendirme yapabilmek.
  • Yerel ve evrensel toplumu ve kültürünü çeşitli perspektiflerden incelemek ve mesleki ve kişisel gelişimini desteklemek için bilimsel, kültürel ve sosyal alanlarda ilgi ve beceriler geliştirmek.
  • İleri ve akıcı düzeyde dil ve iletişim becerileri edinmek. Hem anadilinde hem öğretim dilinde etkin konuşma ve yazılı ifadeye sahip olmak hedeflenmektedir/hedeflenmiştir.
Anahtar Yetkinlikler

Aşağıda sıralanan anahtar yetkinliklere ileri düzeyde sahiptir.

  • Akademik okuma yazma yetkinliği
  • Çoklu dil yetkinliği
  • Eleştirel düşünme yetkinliği
  • Pedagojik yetkinlik
  • Matematiksel yetkinlik
  • Bilim ve teknoloji yetkinlik
  • Dijital yetkinlik
  • Kişisel, sosyal ve öğrenmeyi öğrenme yetkinliği
  • Vatandaşlık yetkinliği
  • İnisiyatif alma ve girişimcilik yetkinliği
  • Kültürel farkındalık ve ifade yetkinliği
Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri

Ölçme ve değerlendirmede ödev, proje, uygulama, ara sınav ve dönem sonu sınavı gibi farklı yöntemler kullanılır. Öğrenci başarısının değerlendirilmesinde harfe veya nota dayalı sistemler kullanılır.

Kalite Güvencesi

Yükseköğretim programlarının niteliğinin gözetilmesi için;

• YÖK, yükseköğretim kurumlarında eğitim ve öğretim ile diğer faaliyetlerin planlanması, düzenlenmesi, yönetilmesi ve denetlenmesinden sorumludur.

• YÖK tarafından belirlenen kriterler çerçevesinde hazırlanan yükseköğretim kurumlarına ait “Üniversite İzleme ve Değerlendirme Raporları” her yıl yayımlanır. Bu raporlara göre hazırlanan, yükseköğretim kurumlarına yönelik nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren raporlarda YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır.

•Yükseköğretimde lisans programlarının kalite güvencesi “Yükseköğretim Diploma Programlarının Kalite Güvencesinin Sağlanmasına Yönelik Usul ve Esaslar” a göre sağlanır:

1. Öğretim Programlarının Oluşturulması ve Onaylanması: Yükseköğretim kurumlarında lisans bölüm ve programların açılması için gerekli olan asgari standart ve ölçütleri YÖK belirler.

1.1. Yükseköğretim kurumlarında lisans programlarının müfredatı ve her bir programın öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının neler olacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumlarının senatoları tarafından belirlenir.

1.2. Ulusal Çekirdek Eğitim Programlarının müfredatı ilgili Dekanlar Konseyi tarafından kabul edildikten sonra YÖK’ün onayıyla yükseköğretim kurumları tarafından uygulanır.

2. Ölçme-Değerlendirme: Her bir lisans programının öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının ölçme ve değerlendirmesinin nasıl yapılacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumları tarafından hazırlanan öğretim ve sınav yönetmeliğine göre yürütülür.

3. Belgelendirme: Lisans programlarına kayıtlı öğrenciler, yükseköğretim kurumları tarafından belirlenen ders kredilerini ve diğer yükümlülükleri başarı ile tamamlamaları halinde; lisans diploması alır.

4. Öz Değerlendirme-Dış Değerlendirme: Yükseköğretim kurumları, sürekli izleme bağlamında, her yılın başında bir önceki yıla ait “Kurum İç Değerlendirme Raporlarını” Yükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK) tarafından hazırlanan Bilgi Sistemine girer. YÖKAK, yükseköğretim kurumlarının dış değerlendirmesine ilişkin hazırladığı “Kurumsal Geri Bildirim Raporu”nu kamuoyuyla paylaşılır. Ayrıca, YÖKAK tarafından yetkilendirilen veya tanınan akreditasyon kuruluşları tarafından verilen akreditasyon kararları da programların yeterliliklerinin kalite güvencesinin sağlandığını gösterir. YÖKAK mevzuatı gereği belirlenen yeterliliklere ilişkin düzenli gözden geçirme faaliyetleri yapar.

Öğretmenlik Eğitim Programları Değerlendirme ve Akredistasyon Derneği (EPDAD)

Akreditasyon Başlangıç/Bitiş Tarihi: 16.04.2022 / 16.04.2025

Giriş Şartı

Lisans programına öğrenci kabulü 11.06.2016 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmiş olan Boğaziçi Üniversitesi Lisans Eğitim ve Öğretim Yönetmeliği Madde 6’da ayrıntılı bir şekilde belirtilmiştir:

MADDE 6 -

(1) Lisans programlarına öğrenci kabulü, 2547 sayılı Yükseköğretim Kânunu ile Yükseköğretim Kurulu yönetmelikleri ve kararları çerçevesinde Senato tarafından belirlenen esaslara göre yapılır.

(2)  Yurt dışından öğrenci başvuru ve kabul işlemleri ilgili mevzuat hükümleri çerçevesinde Senato tarafından belirlenen esaslara göre yapılır.

Kuram içi veya kurum dışı yatay geçiş başvuru ve kabul işlemleri ilgili mevzuat hükümleri çerçevesinde Senato tarafından belirlenen esaslara göre yapılır.

Başarma ŞartlarıAsgari 247 AKİS ders kredisini tamamlamak 11.06.2016 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmiş olan Boğaziçi Üniversitesi Lisans Eğitim ve Öğretim Yönetmeliği Madde 31'de belirtilmiş olan aşağıdaki kriterleri karşılamış olmak. MADDE 31 - (1) Bir öğrencinin kayıtlı olduğu programdan mezun olup diploma almaya hak kazanabilmesi için; Yaz dönemi hariç, son yarıyılını kayıtlı olarak Üniversitede geçirmesi gerekir. Kredili ve kredisiz aldığı tüm dersleri en az DD veya P notu ile tamamlaması gerekir. e) Program mezuniyet kredisinin yarısından az olmamak kaydıyla, bölüm tarafından belirlenmiş orandaki krediyi Üniversitede alman dersler ile tamamlaması gerekir. Ancak özel durumlarda Üniversite Yönetim Kurulu karar almaya yetkilidir. ç) Programını en az 2.00 GNO ile tamamlaması gerekir. Azami süreleri içinde; GNO’ları en az 2.00 olan ve mezuniyet koşullarını sadece bir dersten (kredili veya kredisiz) F notu almış oldukları için yerine getiremeyen öğrencilere, ilgili öğretim elemanının görüşü alınarak bu dersleri tekrarlamadan, bir sınava girme veya bunun yerini tutacak bir akademik çalışma yapma imkanı, ilgili yönetim kurulunca tanınabilir. Bu öğrencilere dersin seviyesine göre en çok DD notu verilir. Başarısızlık halinde ders tekrarlanır ve Yönetmeliğin diğer hükümleri uygulanır. İlgili programın tüm kredilerini tamamlamış ancak GNO’su 2.00’nin altında olan öğrenci ilgili danışman ve yönetim kurulu onayı ile 27 nci maddenin üçüncü fıkrası hükümleri uygulanmaksızın DC ve DD notu aldığı dersleri mezuniyet koşullarını yerine getirene kadar tekrarlayabilir. Mezuniyet koşullarını tamamlayan öğrencinin mezuniyet kararı ertelenemez.
İlerleme Yolları (İlişki Türü)

Boğaziçi Üniversitesi Matematik Öğretmenliği Programı mezunlarının birçoğu kamu ve özel okullarda öğretmen, yönetici olarak görev yapmaktadır. Önemli bir bölümü de lisansüstü çalışmalara devam etmeyi seçmektedir. Birçok mezun hem ülkemizde hem de yurtdışmda önde gelen üniversitelerde öğretim üyesi olarak çalışmaktadır.

Yasal Dayanağı

1. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu

1.1. Yükseköğretim Kurumlarında Önlisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yan Dal İle Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik

1.2. Meslek Yüksekokulları ve Açıköğretim Ön Lisans Programları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Devamları Hakkında Yönetmelik

2. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu (Ek Madde-35)

2.1. Yükseköğretim Kalite Güvencesi ve Yükseköğretim Kalite Kurulu Yönetmeliği

Geçerlilik Süresi (Varsa)

Yeterlilik sürekli geçerlidir.

Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi Adresi Aç
QrCodeQrCode
Yeterlilik Kodu

TR0030037272


Yeterlilik Adı
Matematik Öğretmenliği (İngilizce) Lisans Diploması

Sorumlu Kurum
Boğaziçi Üniversitesi

Sorumlu Kurum İletişim Bilgisi
Bebek, 34342 Beşiktaş/İstanbul

Sorumlu Kurum URL

Yönelim
Genel

Sınıflandırma (Meslek Kodu)

ISCO:08


AYÇ Seviyesi
6

TYÇ Seviyesi
6
Yeterlilik TYÇ’ye 20/12/2024 tarihinde yerleştirildi

Sınıflandırma (Meslek Kodu)

ISCO:08


Kategori
Ana

Kredi Değeri
240

Programın Normal Süresi
4 Yıl

Program Profili (Amaç)

Dört yıllık bir lisans programı olan Boğaziçi Üniversitesi Matematik Öğretmenliği Programının temel amacı matematik alan bilgisine hâkim, sorgulayıcı, araştırmacı ve dönüştürücü matematik öğretmeni yetiştirmektir. Milli Eğitim Bakanlığı ’nm matematik öğretmeni özel alan yeterlikleri ile uyumlu, fakültemiz tarafından belirlenen “bilimsel ve disiplinler arası yaklaşım ve yöntemlerle evrensel ölçütlerde çözüm üretebilen öğretmen yetiştirme” misyonuna uygun olarak mezunlar yetiştirmeyi hedeflemiştir.

Bu program İngilizce olarak sunulmaktadır.


Öğrenme Ortamları

Öğrenme örgün, açık veya uzaktan öğretim şeklinde gerçekleşir. Ayrıca; uygulamalı eğitimler yükseköğretim kurumlan bünyesindeki laboratuvar ve atölyelerde ya da endüstride, Milli Eğitim’e bağlı eğitim-öğretim kuramlarında staj eğitimi olarak yapılmaktadır.


Öğrenme Kazanımları (Tanım)
  • Soyut ve uygulamalı matematik bilgisinin yanında doğa bilimleri alanında da temel bilgiye sahip olmak.
  • Matematiğin doğası, diğer disiplinler ile ilişkisi ve matematiksel kavramların tarihsel gelişimi hakkında bilgi sahibi olmak.
  • Temel pedagojik bilgiye (öğrenme kuramları, öğretim planlama süreci, materyal geliştirme, sınıf yönetimi, rehberlik ve danışmanlık vb.) sahip olmak.
  • Öğretim sürecini öğrencilerin ihtiyaçları çerçevesinde, ilgili öğretim programı hedefleri doğrultusunda çeşitli öğrenme kuramlarını temel alan öğretim yöntemlerini, materyallerini ve teknolojiyi kullanarak planlamak, uygulamak ve değerlendirmek.
  • Sınıf ve öğrenci düzeyine uygun ölçme-değerlendirme araçları geliştirmek, uygulamak ve sonuçları öğrenci ve öğretime ilişkin kararlara dayanak olarak kullanabilmek.
  • Eğitim bilimleri alanında kullanılan araştırma yöntemlerinde bilgi sahibi olmak, alan eğitimi ile ilgili bilimsel araştırmaları takip edebilmek, öğrenme-öğretme süreçleri ve materyallerine ilişkin araştırmalar tasarlamak.
  • Okul ve öğrenme ortamlarını gözlemlemek, bileşenlerini çözümleyebilmek ve mesleki yeterlilikleri ve gelişimleri ile ilgili öz değerlendirme yapabilmek.
  • Yerel ve evrensel toplumu ve kültürünü çeşitli perspektiflerden incelemek ve mesleki ve kişisel gelişimini desteklemek için bilimsel, kültürel ve sosyal alanlarda ilgi ve beceriler geliştirmek.
  • İleri ve akıcı düzeyde dil ve iletişim becerileri edinmek. Hem anadilinde hem öğretim dilinde etkin konuşma ve yazılı ifadeye sahip olmak hedeflenmektedir/hedeflenmiştir.

Anahtar Yetkinlikler

Aşağıda sıralanan anahtar yetkinliklere ileri düzeyde sahiptir.

  • Akademik okuma yazma yetkinliği
  • Çoklu dil yetkinliği
  • Eleştirel düşünme yetkinliği
  • Pedagojik yetkinlik
  • Matematiksel yetkinlik
  • Bilim ve teknoloji yetkinlik
  • Dijital yetkinlik
  • Kişisel, sosyal ve öğrenmeyi öğrenme yetkinliği
  • Vatandaşlık yetkinliği
  • İnisiyatif alma ve girişimcilik yetkinliği
  • Kültürel farkındalık ve ifade yetkinliği

Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri

Ölçme ve değerlendirmede ödev, proje, uygulama, ara sınav ve dönem sonu sınavı gibi farklı yöntemler kullanılır. Öğrenci başarısının değerlendirilmesinde harfe veya nota dayalı sistemler kullanılır.


Kalite Güvencesi

Yükseköğretim programlarının niteliğinin gözetilmesi için;

• YÖK, yükseköğretim kurumlarında eğitim ve öğretim ile diğer faaliyetlerin planlanması, düzenlenmesi, yönetilmesi ve denetlenmesinden sorumludur.

• YÖK tarafından belirlenen kriterler çerçevesinde hazırlanan yükseköğretim kurumlarına ait “Üniversite İzleme ve Değerlendirme Raporları” her yıl yayımlanır. Bu raporlara göre hazırlanan, yükseköğretim kurumlarına yönelik nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren raporlarda YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır.

•Yükseköğretimde lisans programlarının kalite güvencesi “Yükseköğretim Diploma Programlarının Kalite Güvencesinin Sağlanmasına Yönelik Usul ve Esaslar” a göre sağlanır:

1. Öğretim Programlarının Oluşturulması ve Onaylanması: Yükseköğretim kurumlarında lisans bölüm ve programların açılması için gerekli olan asgari standart ve ölçütleri YÖK belirler.

1.1. Yükseköğretim kurumlarında lisans programlarının müfredatı ve her bir programın öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının neler olacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumlarının senatoları tarafından belirlenir.

1.2. Ulusal Çekirdek Eğitim Programlarının müfredatı ilgili Dekanlar Konseyi tarafından kabul edildikten sonra YÖK’ün onayıyla yükseköğretim kurumları tarafından uygulanır.

2. Ölçme-Değerlendirme: Her bir lisans programının öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının ölçme ve değerlendirmesinin nasıl yapılacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumları tarafından hazırlanan öğretim ve sınav yönetmeliğine göre yürütülür.

3. Belgelendirme: Lisans programlarına kayıtlı öğrenciler, yükseköğretim kurumları tarafından belirlenen ders kredilerini ve diğer yükümlülükleri başarı ile tamamlamaları halinde; lisans diploması alır.

4. Öz Değerlendirme-Dış Değerlendirme: Yükseköğretim kurumları, sürekli izleme bağlamında, her yılın başında bir önceki yıla ait “Kurum İç Değerlendirme Raporlarını” Yükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK) tarafından hazırlanan Bilgi Sistemine girer. YÖKAK, yükseköğretim kurumlarının dış değerlendirmesine ilişkin hazırladığı “Kurumsal Geri Bildirim Raporu”nu kamuoyuyla paylaşılır. Ayrıca, YÖKAK tarafından yetkilendirilen veya tanınan akreditasyon kuruluşları tarafından verilen akreditasyon kararları da programların yeterliliklerinin kalite güvencesinin sağlandığını gösterir. YÖKAK mevzuatı gereği belirlenen yeterliliklere ilişkin düzenli gözden geçirme faaliyetleri yapar.

Öğretmenlik Eğitim Programları Değerlendirme ve Akredistasyon Derneği (EPDAD)

Akreditasyon Başlangıç/Bitiş Tarihi: 16.04.2022 / 16.04.2025


Giriş Şartı

Lisans programına öğrenci kabulü 11.06.2016 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmiş olan Boğaziçi Üniversitesi Lisans Eğitim ve Öğretim Yönetmeliği Madde 6’da ayrıntılı bir şekilde belirtilmiştir:

MADDE 6 -

(1) Lisans programlarına öğrenci kabulü, 2547 sayılı Yükseköğretim Kânunu ile Yükseköğretim Kurulu yönetmelikleri ve kararları çerçevesinde Senato tarafından belirlenen esaslara göre yapılır.

(2)  Yurt dışından öğrenci başvuru ve kabul işlemleri ilgili mevzuat hükümleri çerçevesinde Senato tarafından belirlenen esaslara göre yapılır.

Kuram içi veya kurum dışı yatay geçiş başvuru ve kabul işlemleri ilgili mevzuat hükümleri çerçevesinde Senato tarafından belirlenen esaslara göre yapılır.


Başarma Şartları
Asgari 247 AKİS ders kredisini tamamlamak 11.06.2016 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmiş olan Boğaziçi Üniversitesi Lisans Eğitim ve Öğretim Yönetmeliği Madde 31'de belirtilmiş olan aşağıdaki kriterleri karşılamış olmak. MADDE 31 - (1) Bir öğrencinin kayıtlı olduğu programdan mezun olup diploma almaya hak kazanabilmesi için; Yaz dönemi hariç, son yarıyılını kayıtlı olarak Üniversitede geçirmesi gerekir. Kredili ve kredisiz aldığı tüm dersleri en az DD veya P notu ile tamamlaması gerekir. e) Program mezuniyet kredisinin yarısından az olmamak kaydıyla, bölüm tarafından belirlenmiş orandaki krediyi Üniversitede alman dersler ile tamamlaması gerekir. Ancak özel durumlarda Üniversite Yönetim Kurulu karar almaya yetkilidir. ç) Programını en az 2.00 GNO ile tamamlaması gerekir. Azami süreleri içinde; GNO’ları en az 2.00 olan ve mezuniyet koşullarını sadece bir dersten (kredili veya kredisiz) F notu almış oldukları için yerine getiremeyen öğrencilere, ilgili öğretim elemanının görüşü alınarak bu dersleri tekrarlamadan, bir sınava girme veya bunun yerini tutacak bir akademik çalışma yapma imkanı, ilgili yönetim kurulunca tanınabilir. Bu öğrencilere dersin seviyesine göre en çok DD notu verilir. Başarısızlık halinde ders tekrarlanır ve Yönetmeliğin diğer hükümleri uygulanır. İlgili programın tüm kredilerini tamamlamış ancak GNO’su 2.00’nin altında olan öğrenci ilgili danışman ve yönetim kurulu onayı ile 27 nci maddenin üçüncü fıkrası hükümleri uygulanmaksızın DC ve DD notu aldığı dersleri mezuniyet koşullarını yerine getirene kadar tekrarlayabilir. Mezuniyet koşullarını tamamlayan öğrencinin mezuniyet kararı ertelenemez.

İlerleme Yolları (İlişki Türü)

Boğaziçi Üniversitesi Matematik Öğretmenliği Programı mezunlarının birçoğu kamu ve özel okullarda öğretmen, yönetici olarak görev yapmaktadır. Önemli bir bölümü de lisansüstü çalışmalara devam etmeyi seçmektedir. Birçok mezun hem ülkemizde hem de yurtdışmda önde gelen üniversitelerde öğretim üyesi olarak çalışmaktadır.


Yasal Dayanağı

1. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu

1.1. Yükseköğretim Kurumlarında Önlisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yan Dal İle Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik

1.2. Meslek Yüksekokulları ve Açıköğretim Ön Lisans Programları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Devamları Hakkında Yönetmelik

2. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu (Ek Madde-35)

2.1. Yükseköğretim Kalite Güvencesi ve Yükseköğretim Kalite Kurulu Yönetmeliği


Geçerlilik Süresi (Varsa)

Yeterlilik sürekli geçerlidir.


Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi
Adresi Aç

Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi
QrCodeQrCode
Qualification Code

TR0030037272

Qualification Title
Undergraduate Program in Secondary Mathematics Education
Awarding Body
Awarding Body Contact
Awarding Body Url
OrientationGeneral
EQF Level6
6 The Qualification has been included in TQF on 20/12/2024
TQF Level 6
Thematic AreasTeacher training with subject specialization
National Occupation Classification

ISCO:08

CategoryMain
Credit Value240
Program Duration4 Yıl
Program Profile

The main objective of Boğaziçi University Undergraduate Program in Secondary Mathematics Education, which is a four-year undergraduate program, is to train interrogative, researcher, and transformative mathematics teachers who have a good command of mathematics content knowledge. It aims to educate graduates in accordance with the Ministry of National Education's special field competencies for mathematics teachers and in accordance with the mission of our faculty to "train teachers who can producc Solutions in univcrsal criteria with scientific and intcrdisciplinary approaches and methods".

This program is offcrcd in English.

Learning Environments

Leaming takes place in the form of formal, öpen, or distance education. In addition, practical training is carried out in laboratories and workshops within higher education institutions or in industry, as internship training in educational institutions affiliated with National Education.

Description
  • Possess basic knowledge in the field of natural Sciences in addition to abstract and applied mathematics.
  • Possess knowledge of the nature of mathematics, its relationship with other disciplines, and the historical development of mathematical conccpts.
  • Possess basic pedagogical knowledge (leaming theories, iııstructional planning process, material development, classroom management, guidancc and Consulting ete.).
  • Design, implement, and evaluate the teaching process by using teaching methods, materials, and technology based on various leaming theories in line with the objeetives of secondary mathematics educatioıı in consideratioıı of the needs of the students.
  • Develop and apply measurement-evaluation tools specifıc to secondary mathematics subjects at the level of students and to be able to use the results as a basis for student and instructional decisions.
  • Possess knowledge about research methods used in the fıeld of educational Sciences, be able to follow scientifıc research related to the fıeld of mathematics education, and design research related to learning-teaching processes and materials.
  • Observe sehool and leaming environments, analyze their components, and self-assess own professional competencies and development.
  • Examine local and universal culture from a variety of perspeetives; have ethical values; develop interests and skills in scientific, cultural, and social fıelds to support professional and personal development.
  • Acquire advanced and fluent levels of language and communication skills. Possess effective verbal and written expression in both Turkish and English which is the language of instruetion.
Key Competencies

Advanced level of the key competencies listcd below.

  • Academic literacy competence
  • Multilingual competence
  • Critical thinking competence
  • Pedagogical competence
  • Mathematical competence
  • Science and technology competence
  • Digital competence
  • Personal, sociai, and learning to learn competence o Citizenship competence
  • Initiative and entrepreneurial competence
  • Cultural avvareness and expressive competence
Further Info
  • Mcasuremcnt and evaluation methods; cxam types and their contribution to the course grade arc determined by the senates of higher education institutions in accordance with the basic principles determined by the Council of Higher Education (YÖK).

• Different methods such as homework, project, application, midterm and final exam are used in measurement and evaluation. Letter or grade-based systems are used in the evaluation of student success.

Quality Assurance

In order to monitor the quality of higher education programs;

• YÖK is responsible for planning, organizing, managing and supervising education, training and other activities in higher education institutions.

• "University Monitoring and Evaluation Reports" of higher education institutions, prepared within the framework of the criteria determined by YÖK, are published every year. Reports prepared according to these reports, containing quantitative and qualitative evaluations for higher education institutions, are shared with the public by YÖK.

• The "Foundation Higher Education Institutions Report", which includes academic, administrative and financial data of foundation higher education institutions, is published every year by YÖK. These reports, which include quantitative and qualitative evaluations of foundation higher education institutions, are shared with the public by YÖK. Quality assurance of undergraduate programs in higher education is provided according to the "Procedures and Principles for Providing Quality Assurance of Higher Education Diploma Programs":

1. Creation and Approval of Curriculum: YÖK determines the minimum standards and criteria required for the opening of undergraduate departments and programs in higher education institutions.

1.1. The curriculum of undergraduate programs in higher education institutions and the learning outcomes that each program will bring to the student are determined by the senates of higher education institutions in accordance with the basic principles determined by YÖK on these issues.

1.2. The curriculum of National Core Education Programs is implemented by higher education institutions with the approval of YÖK after being accepted by the relevant Council of Deans.

2. Measurement-Evaluation: How the learning outcomes that each undergraduate program will provide to the student will be measured and evaluated is carried out in line with the teaching and examination regulations prepared by higher education institutions in line with the basic principles determined by YÖK.

3. Certification: Students enrolled in undergraduate programs, if they successfully complete the course credits and other obligations determined by higher education institutions; receives a bachelor's degree.

4. Self-Evaluation-External Evaluation: In the context of continuous monitoring, higher education institutions enter the "Institution Internal Evaluation Reports" of the previous year into the Information System prepared by the Higher Education Quality Board (YÖKAK) at the beginning of each year. The "Institutional Feedback Report" prepared by YÖKAK regarding the external evaluation of higher education institutions is shared with the public. In addition, accreditation decisions made by accreditation bodies authorized or recognized by YÖKAK also show that the quality assurance of the qualifications of the programs is ensured. It carries out regular review activities regarding the qualifications determined in accordance with the YÖKAK legislation.

Access Requirements

Student admission to the undergraduate program is detailed in Item 6 of the Boğaziçi University Undergraduate Education and Training Rcgulation, which entercd into forcc after being published in the Legal Gazette on 11.06.2016:

İTEM 6 - (1) Student admission lo undergraduate programs is made according to the principles determined by the Senate within thc framework of the Higher Education Law No. 2547 and the rcgulations and dccisions of thc Council of Higher FLducation.

  1. International student application and admission proccdurcs arc carried out according to thc principles determined by the Senate within the framework of the provisions of the relevant legislation.

3. Intemal or extemal transfer application and admission procedures are carried out according to the principles determined by the Senate within the framework of the relevant legislation provisions.

Conditions for SuccessTo completc a minimum of 247 ECTS coursc eredits, to have met thc following eriteria specifıed in item 31 of the Boğaziçi University Undergraduate Education and Training Regulation, which entered into force after being published in the Legal Gazette on 11.06.2016. İTEM 31 - (1) In order for a student to graduate from the program they are enrolled in and be eligible to receive a diploma; Spend his/her last semester enrolled at the University, excluding the summer semester. Complete ali credit and non-credit courses with a grade of at least DD or P. must complete the eredits in the ratio determined by the department with the courses taken at the University, provided that it is not less than half of the program graduation eredits. However, in special cases, the University Executive Board is authorized to make a decision. ç) Must complete the program with at least a 2.00 GPA. (2) Within thcir maximum period; a) Students who have a GPA of at least 2.00 and cannot fulfıll the graduation requirements because they have reccivcd a grade of F in only one course (credit or non-credit) may be given the opportunity to takc an exam or do an acadcmic study that will replace it without repcating these courses, in consultation with the relevant instructor, by the relevant board of direetors. These students are given a maximum grade of DD according to the level of the course. In case of failure, the course is repeated, and other provisions of the Regulation are applied. b) Students who have compieted ali the credits of the relevant program bul whose GPA is below 2.00 may repeat the courses in which they received DC and DD grades without applying the provisions of the third paragraph of Item 27 with the approval of the relevant advisor and the board of directors until they fulfill the graduation requirements. (3) The graduation decision of the student who has compieted the graduation requirements cannot be postponed.
Progression Paths (Relationship Type)

Many of the graduates of Boğaziçi University Mathematics Teacher Education Program are working as teachers and administrators in public and private schools. A signifıcant number of them choose to continue their graduate studies. Many graduates work as faculty members at leading universities both in Turkey and abroad.

Legal Basis

1. Higher Education Law No. 2547

1.1. Regulation on the Principles of Transfer Between Associate and Undergraduate Programs in Higher Education Institutions, Double Major, Minor and Inter-Institutional Credit Transfer

1.2. Regulation on the Continuation of Undergraduate Education for Graduates of Vocational Schools and Open Education Associate Degree Programs

2. Higher Education Law No. 2547 (Additional Article-35)

2.1. Higher Education Quality Assurance and Higher Education Quality Board Regulation

Validity Period (If Any)

No time restriction for the document.

Url Open Address
QrCodeQrCode
Qualification Code

TR0030037272


Qualification Title
Undergraduate Program in Secondary Mathematics Education

Awarding Body

Awarding Body Contact

Awarding Body Url

Orientation
General

National Occupation Classification

ISCO:08


EQF Level
6

TQF Level
6
The Qualification has been included in TQF on 20/12/2024

National Occupation Classification

ISCO:08


Category
Main

Credit Value
240

Program Duration
4 Yıl

Program Profile

The main objective of Boğaziçi University Undergraduate Program in Secondary Mathematics Education, which is a four-year undergraduate program, is to train interrogative, researcher, and transformative mathematics teachers who have a good command of mathematics content knowledge. It aims to educate graduates in accordance with the Ministry of National Education's special field competencies for mathematics teachers and in accordance with the mission of our faculty to "train teachers who can producc Solutions in univcrsal criteria with scientific and intcrdisciplinary approaches and methods".

This program is offcrcd in English.


Learning Environments

Leaming takes place in the form of formal, öpen, or distance education. In addition, practical training is carried out in laboratories and workshops within higher education institutions or in industry, as internship training in educational institutions affiliated with National Education.


Description
  • Possess basic knowledge in the field of natural Sciences in addition to abstract and applied mathematics.
  • Possess knowledge of the nature of mathematics, its relationship with other disciplines, and the historical development of mathematical conccpts.
  • Possess basic pedagogical knowledge (leaming theories, iııstructional planning process, material development, classroom management, guidancc and Consulting ete.).
  • Design, implement, and evaluate the teaching process by using teaching methods, materials, and technology based on various leaming theories in line with the objeetives of secondary mathematics educatioıı in consideratioıı of the needs of the students.
  • Develop and apply measurement-evaluation tools specifıc to secondary mathematics subjects at the level of students and to be able to use the results as a basis for student and instructional decisions.
  • Possess knowledge about research methods used in the fıeld of educational Sciences, be able to follow scientifıc research related to the fıeld of mathematics education, and design research related to learning-teaching processes and materials.
  • Observe sehool and leaming environments, analyze their components, and self-assess own professional competencies and development.
  • Examine local and universal culture from a variety of perspeetives; have ethical values; develop interests and skills in scientific, cultural, and social fıelds to support professional and personal development.
  • Acquire advanced and fluent levels of language and communication skills. Possess effective verbal and written expression in both Turkish and English which is the language of instruetion.

Key Competencies

Advanced level of the key competencies listcd below.

  • Academic literacy competence
  • Multilingual competence
  • Critical thinking competence
  • Pedagogical competence
  • Mathematical competence
  • Science and technology competence
  • Digital competence
  • Personal, sociai, and learning to learn competence o Citizenship competence
  • Initiative and entrepreneurial competence
  • Cultural avvareness and expressive competence

Further Info
  • Mcasuremcnt and evaluation methods; cxam types and their contribution to the course grade arc determined by the senates of higher education institutions in accordance with the basic principles determined by the Council of Higher Education (YÖK).

• Different methods such as homework, project, application, midterm and final exam are used in measurement and evaluation. Letter or grade-based systems are used in the evaluation of student success.


Quality Assurance

In order to monitor the quality of higher education programs;

• YÖK is responsible for planning, organizing, managing and supervising education, training and other activities in higher education institutions.

• "University Monitoring and Evaluation Reports" of higher education institutions, prepared within the framework of the criteria determined by YÖK, are published every year. Reports prepared according to these reports, containing quantitative and qualitative evaluations for higher education institutions, are shared with the public by YÖK.

• The "Foundation Higher Education Institutions Report", which includes academic, administrative and financial data of foundation higher education institutions, is published every year by YÖK. These reports, which include quantitative and qualitative evaluations of foundation higher education institutions, are shared with the public by YÖK. Quality assurance of undergraduate programs in higher education is provided according to the "Procedures and Principles for Providing Quality Assurance of Higher Education Diploma Programs":

1. Creation and Approval of Curriculum: YÖK determines the minimum standards and criteria required for the opening of undergraduate departments and programs in higher education institutions.

1.1. The curriculum of undergraduate programs in higher education institutions and the learning outcomes that each program will bring to the student are determined by the senates of higher education institutions in accordance with the basic principles determined by YÖK on these issues.

1.2. The curriculum of National Core Education Programs is implemented by higher education institutions with the approval of YÖK after being accepted by the relevant Council of Deans.

2. Measurement-Evaluation: How the learning outcomes that each undergraduate program will provide to the student will be measured and evaluated is carried out in line with the teaching and examination regulations prepared by higher education institutions in line with the basic principles determined by YÖK.

3. Certification: Students enrolled in undergraduate programs, if they successfully complete the course credits and other obligations determined by higher education institutions; receives a bachelor's degree.

4. Self-Evaluation-External Evaluation: In the context of continuous monitoring, higher education institutions enter the "Institution Internal Evaluation Reports" of the previous year into the Information System prepared by the Higher Education Quality Board (YÖKAK) at the beginning of each year. The "Institutional Feedback Report" prepared by YÖKAK regarding the external evaluation of higher education institutions is shared with the public. In addition, accreditation decisions made by accreditation bodies authorized or recognized by YÖKAK also show that the quality assurance of the qualifications of the programs is ensured. It carries out regular review activities regarding the qualifications determined in accordance with the YÖKAK legislation.


Access Requirements

Student admission to the undergraduate program is detailed in Item 6 of the Boğaziçi University Undergraduate Education and Training Rcgulation, which entercd into forcc after being published in the Legal Gazette on 11.06.2016:

İTEM 6 - (1) Student admission lo undergraduate programs is made according to the principles determined by the Senate within thc framework of the Higher Education Law No. 2547 and the rcgulations and dccisions of thc Council of Higher FLducation.

  1. International student application and admission proccdurcs arc carried out according to thc principles determined by the Senate within the framework of the provisions of the relevant legislation.

3. Intemal or extemal transfer application and admission procedures are carried out according to the principles determined by the Senate within the framework of the relevant legislation provisions.


Conditions for Success
To completc a minimum of 247 ECTS coursc eredits, to have met thc following eriteria specifıed in item 31 of the Boğaziçi University Undergraduate Education and Training Regulation, which entered into force after being published in the Legal Gazette on 11.06.2016. İTEM 31 - (1) In order for a student to graduate from the program they are enrolled in and be eligible to receive a diploma; Spend his/her last semester enrolled at the University, excluding the summer semester. Complete ali credit and non-credit courses with a grade of at least DD or P. must complete the eredits in the ratio determined by the department with the courses taken at the University, provided that it is not less than half of the program graduation eredits. However, in special cases, the University Executive Board is authorized to make a decision. ç) Must complete the program with at least a 2.00 GPA. (2) Within thcir maximum period; a) Students who have a GPA of at least 2.00 and cannot fulfıll the graduation requirements because they have reccivcd a grade of F in only one course (credit or non-credit) may be given the opportunity to takc an exam or do an acadcmic study that will replace it without repcating these courses, in consultation with the relevant instructor, by the relevant board of direetors. These students are given a maximum grade of DD according to the level of the course. In case of failure, the course is repeated, and other provisions of the Regulation are applied. b) Students who have compieted ali the credits of the relevant program bul whose GPA is below 2.00 may repeat the courses in which they received DC and DD grades without applying the provisions of the third paragraph of Item 27 with the approval of the relevant advisor and the board of directors until they fulfill the graduation requirements. (3) The graduation decision of the student who has compieted the graduation requirements cannot be postponed.

Progression Paths (Relationship Type)

Many of the graduates of Boğaziçi University Mathematics Teacher Education Program are working as teachers and administrators in public and private schools. A signifıcant number of them choose to continue their graduate studies. Many graduates work as faculty members at leading universities both in Turkey and abroad.


Legal Basis

1. Higher Education Law No. 2547

1.1. Regulation on the Principles of Transfer Between Associate and Undergraduate Programs in Higher Education Institutions, Double Major, Minor and Inter-Institutional Credit Transfer

1.2. Regulation on the Continuation of Undergraduate Education for Graduates of Vocational Schools and Open Education Associate Degree Programs

2. Higher Education Law No. 2547 (Additional Article-35)

2.1. Higher Education Quality Assurance and Higher Education Quality Board Regulation


Validity Period (If Any)

No time restriction for the document.


Url
Open Address

Url
QrCodeQrCode