Yeterlilik Kodu

TR0030018709

Yeterlilik Adı
Kimya Lisans Diploması
Sorumlu KurumHatay Mustafa Kemal Üniversitesi
Sorumlu Kurum İletişim BilgisiHatay Mustafa Kemal Üniversitesi , Hatay Tayfur Sökmen kampüsü, 31070 Hatay Merkez/Hatay
Sorumlu Kurum URLhttps://www.mku.edu.tr/
YönelimGenel
AYÇ Seviyesi6
6 Yeterlilik TYÇ’ye 18/07/2023 tarihinde yerleştirildi
TYÇ Seviyesi 6
Sınıflandırma (Tematik Alan)Kimya
Sınıflandırma (Meslek Kodu)

ISCO 08

KategoriAna
Kredi Değeri240
Programın Normal Süresi 4 Yıl
Program Profili (Amaç)

Ortaöğretim yeterliliklerine dayalı, sekiz yarıyıllık bir programı kapsayan ve belirli bir öğrenme alanına veya mesleğe yönelik eğitim veren bir yükseköğretim programıdır.

Öğrenme Ortamları

Öğrenme örgün, açık veya uzaktan öğretim şeklinde gerçekleşir. Ayrıca; uygulamalı eğitimler yükseköğretim kurumları bünyesindeki laboratuvar ve atölyelerde ya da endüstride, sağlık kurumlarında ve iş yerlerinde staj veya iş yeri eğitimi olarak yapılmaktadır.

Öğrenme Kazanımları (Tanım)
  • Matematik, fizik gibi temel bilimleri de kapsayan ve kimya alanında en güncel bilgileri içeren ders kitapları, uygulama araç ve gereçleri ve diğer bilimsel kaynaklarla desteklenen ileri düzeyde bilgi ve kavrayışa sahiptir.
  • Kimyanın temel branşları (organik, fizikokimya, analitik, anorganik, biyokimya) arasında ilişki kurar, bu alanlarla ile ilgili kimyasal maddeleri tanımlar ve bunları birbiriyle ilişkilendirir, kimyasal sentez, kalitatif ve kantitatif analiz yapar, enstrümental cihaz kullanır.
  • Kimya bilimi ile ilgili güncel literatürü takip eder, kütüphane, internet ve diğer her türlü bilgi kaynağını ihtiyaçları doğrusunda etkili bir şekilde kullanır.
  • Kimya ile ilgili sanayi proseslerinde ve fabrikaların Ar-Ge laboratuarlarında temel sorunları çözer, verimliliği arttıracak modifikasyonları yapar, sorunları analiz eder; elde ettiği sonuçları yorumlayabilir.
  • Laboratuar çalışmalarında kullanılan kimyasalların risk faktörlerini sıralar, güvenli kullanımları ile ilgili kuralları açıklar, bu kuralları uygular ve kimyasalların çevreye olan etkilerini tanımlar.
  • Kimya ile ilgili uygulamalarda karşılaşılan ve öngörülemeyen karmaşık sorunları çözmek için bireysel ve ekip üyesi olarak sorumluluk alabilir.
  • Kimya ile ilgili bazı özel bilgisayar yazılımlarını etkili şekilde kullanır, basit moleküler modellemesi ve kimyasal hesaplamalar yapar.
  • Kimya alanı ile ilgili verilerin toplanması, yorumlanması, duyurulması aşamalarında bilimsel etik ve toplumsal etik değerleri gözetme bilgi ve bilincine sahiptir.
  • İş güvenliği, işçi sağlığı, sosyal güvenlik hakları, toplam kalite yönetimi ile çevre koruma konularında yeterli bilgi ve bilince sahiptir.
  • Kimya bilimi temel prensiplerini kinetik, beslenme, korozyon, kozmetik, polimer, su kimyası, nükleer kimya, enerji, gıda kimyası, koordinasyon kimyası ve sağlık gibi spesifik alanlarda kullanır.
  • Alanındaki bilgileri ve yeni gelişmeleri takip edebilecek ve meslektaşları ile iletişim kurabilecek düzeyde yabancı dil bilgisine sahiptir.
  • Uzman ya da uzman olmayan dinleyici gruplarını, kimya ile ilgili konularda bilgilendirir, onlara düşüncelerini, problemleri ve çözüm yöntemlerini açık bir biçimde yazılı ve sözlü aktarır.
Anahtar Yetkinlikler

Aşağıda sıralanan anahtar yetkinliklere ileri düzeyde sahiptir.

  • Okuma yazma yetkinliği
  • Çoklu dil yetkinliği
  • Matematiksel yetkinlik ve bilim, teknoloji ve mühendislikte yetkinlik
  • Dijital yetkinlik
  • Kişisel, sosyal ve öğrenmeyi öğrenme yetkinliği
  • Vatandaşlık yetkinliği
  • Girişimcilik yetkinliği
  • Kültürel farkındalık ve ifade yetkinliği
Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri
  • Toplamda 160 yerel kredi veya 240 AKTS kredisi ders alan, tümünü başarıyla tamamlayan ve 4.00 üzerinden en az 2.00 ağırlıklı not ortalamasını sağlayan, 30 iş günü yaz stajını başarı ile tamamlayan öğrenciler lisans derecesi almaya hak kazanırlar. Dersler teorik ve laboratuar esaslı olup, teorik derslere %70, laboratuar derslerine % 80 devam etme zorunluluğu vardır.
  • Dereceyi alabilmek / programı tamamlamak için akademik yıl sonunda yapılması gereken veya programın tamamlanmasını müteakip özel bir dönem sonu sınavı veya final sınav dönemi yoktur. Bununla birlikte, her yarıyıl sonunda genellikle dönemin hemen bitişini müteakip iki hafta süreli dönem sonu sınavları vardır.
Kalite Güvencesi

Yükseköğretim programlarının niteliğinin gözetilmesi için;

• YÖK, yükseköğretim kurumlarında eğitim ve öğretim ile diğer faaliyetlerin planlanması, düzenlenmesi, yönetilmesi ve denetlenmesinden sorumludur.

• YÖK tarafından belirlenen kriterler çerçevesinde hazırlanan yükseköğretim kurumlarına ait “Üniversite İzleme ve Değerlendirme Raporları” her yıl yayımlanır. Bu raporlara göre hazırlanan, yükseköğretim kurumlarına yönelik nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren raporlarda YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır.

• YÖK tarafından vakıf yükseköğretim kurumlarına ait akademik, idari ve mali verileri içeren “Vakıf Yükseköğretim Kurumları Raporu” her yıl yayımlanır. Vakıf yükseköğretim kurumlarına yönelik yapılan nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren bu raporlar YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır. Yükseköğretimde lisans programlarının kalite güvencesi “Yükseköğretim Diploma Programlarının Kalite Güvencesinin Sağlanmasına Yönelik Usul ve Esaslar” a göre sağlanır:

1. Öğretim Programlarının Oluşturulması ve Onaylanması: Yükseköğretim kurumlarında lisans bölüm ve programların açılması için gerekli olan asgari standart ve ölçütleri YÖK belirler.

1.1. Yükseköğretim kurumlarında lisans programlarının müfredatı ve her bir programın öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının neler olacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumlarının senatoları tarafından belirlenir.

1.2. Ulusal Çekirdek Eğitim Programlarının müfredatı ilgili Dekanlar Konseyi tarafından kabul edildikten sonra YÖK’ün onayıyla yükseköğretim kurumları tarafından uygulanır.

2. Ölçme-Değerlendirme: Her bir lisans programının öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının ölçme ve değerlendirmesinin nasıl yapılacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumları tarafından hazırlanan öğretim ve sınav yönetmeliğine göre yürütülür.

3. Belgelendirme: Lisans programlarına kayıtlı öğrenciler, yükseköğretim kurumları tarafından belirlenen ders kredilerini ve diğer yükümlülükleri başarı ile tamamlamaları halinde; lisans diploması alır.

4. Öz Değerlendirme-Dış Değerlendirme: Yükseköğretim kurumları, sürekli izleme bağlamında, her yılın başında bir önceki yıla ait “Kurum İç Değerlendirme Raporlarını” Yükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK) tarafından hazırlanan Bilgi Sistemine girer. YÖKAK, yükseköğretim kurumlarının dış değerlendirmesine ilişkin hazırladığı “Kurumsal Geri Bildirim Raporu”nu kamuoyuyla paylaşılır. Ayrıca, YÖKAK tarafından yetkilendirilen veya tanınan akreditasyon kuruluşları tarafından verilen akreditasyon kararları da programların yeterliliklerinin kalite güvencesinin sağlandığını gösterir. YÖKAK mevzuatı gereği belirlenen yeterliliklere ilişkin düzenli gözden geçirme faaliyetleri yapar.

Akreditasyon Kuruluşu Adı; Fen, Edebiyat, Fen-Edebiyat, Dil ve Tarih-Coğrafya Fakülteleri Öğretim Programları Değerlendirme ve Akreditasyon Derneği (FEDEK)

Giriş Şartı
  • Bölüme kayıt yaptırmak isteyen öğrenci, üniversitenin akademik ve yasal mevzuatı çerçevesinde ÖSYM tarafından belirlenen süreçleri tamamlamak / sınavları başarmış olmak zorundadır. Yurtiçi veya dışında eşdeğer programda öğrenimine başlamış bir öğrenci yatay geçiş için başvuru yapabilir. Öğrencilerin kabulü dönem başlamadan, her bir öğrencinin şartları ve başvuru yaptığı derece dikkate alınarak incelenir ve özel olarak değerlendirilir.
  • Üniversiteye giriş hakkında daha etraflı bilgi Kurum Tanıtım Kataloğu`nda mevcuttur. Üniversite tarafından onaylanmış ve bir anlaşma ile sınırları belirlenmiş öğrenci değişim programları kapsamında yurtdışından gelen öğrenciler bölümde İngilizce olarak verilen dersleri alabilirler.
  • Öğrenci Türkçe dil bilgisi yeterliliğine sahipse Ders Planı`nda belirtilen herhangi bir Türkçe derse kayıt yaptırabilir.
Başarma ŞartlarıToplamda 160 yerel kredi veya 240 AKTS kredisi ders alan, tümünü başarıyla tamamlayan ve 4.00 üzerinden en az 2.00 ağırlıklı not ortalamasını sağlayan, 30 iş günü yaz stajını başarı ile tamamlayan öğrenciler lisans derecesi almaya hak kazanırlar. Dersler teorik ve laboratuar esaslı olup, teorik derslere %70, laboratuar derslerine % 80 devam etme zorunluluğu vardır Dereceyi alabilmek / programı tamamlamak için akademik yıl sonunda yapılması gereken veya programın tamamlanmasını müteakip özel bir dönem sonu sınavı veya final sınav dönemi yoktur. Bununla birlikte, her yarıyıl sonunda genellikle dönemin hemen bitişini müteakip iki hafta süreli dönem sonu sınavları vardır. En az % 25’i seçimlik derslerden sağlanmak üzere toplamda 160 ulusal kredi veya 240 AKTS kredisi alan, tümünü başarıyla tamamlayan ve 4.00 üzerinden minumum 2,00 ağırlıklı not ortalamasını sağlayan, 30 işgünü yaz stajı yapan öğrenciler lisans derecesi almaya hak kazanırlar. Dereceyi alabilmek / programı tamamlamak için akademik yıl sonunda yapılması gereken veya programın tamamlanmasını müteakip özel bir dönem sonu sınavı veya final sınav dönemi yoktur. Bununla birlikte, her yarıyıl sonunda genellikle dönemin hemen bitişini müteakip iki hafta süreli dönem sonu sınavları vardır.
İlerleme Yolları (İlişki Türü)

Kimyager unvanı ile mezun olan öğrencilerimiz ilaç, gıda, maden, tekstil, boya v.b. sektörlerde araştırmacı, kalite kontrolcü gibi çeşitli görevlerde çalışma imkânı bulabildikleri gibi üniversitelerde akademik kariyer yapabilir veya tezsiz yüksek lisans eğitiminin ardından öğretmenlik yapma hakkı elde edebilirler.

Yasal Dayanağı

1. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu

1.1. Yükseköğretim Kurumlarında Önlisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yan Dal İle Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik

1.2. Meslek Yüksekokulları ve Açıköğretim Ön Lisans Programları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Devamları Hakkında Yönetmelik

2. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu (Ek Madde-35)

2.1. Yükseköğretim Kalite Güvencesi ve Yükseköğretim Kalite Kurulu Yönetmeliği

Geçerlilik Süresi (Varsa)

Yeterlilik sürekli geçerlidir.

Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi Adresi Aç
QrCodeQrCode
Yeterlilik Kodu

TR0030018709


Yeterlilik Adı
Kimya Lisans Diploması

Sorumlu Kurum
Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi

Sorumlu Kurum İletişim Bilgisi
Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi , Hatay Tayfur Sökmen kampüsü, 31070 Hatay Merkez/Hatay

Sorumlu Kurum URL

Yönelim
Genel

Sınıflandırma (Meslek Kodu)

ISCO 08


AYÇ Seviyesi
6

TYÇ Seviyesi
6
Yeterlilik TYÇ’ye 18/07/2023 tarihinde yerleştirildi

Sınıflandırma (Meslek Kodu)

ISCO 08


Kategori
Ana

Kredi Değeri
240

Programın Normal Süresi
4 Yıl

Program Profili (Amaç)

Ortaöğretim yeterliliklerine dayalı, sekiz yarıyıllık bir programı kapsayan ve belirli bir öğrenme alanına veya mesleğe yönelik eğitim veren bir yükseköğretim programıdır.


Öğrenme Ortamları

Öğrenme örgün, açık veya uzaktan öğretim şeklinde gerçekleşir. Ayrıca; uygulamalı eğitimler yükseköğretim kurumları bünyesindeki laboratuvar ve atölyelerde ya da endüstride, sağlık kurumlarında ve iş yerlerinde staj veya iş yeri eğitimi olarak yapılmaktadır.


Öğrenme Kazanımları (Tanım)
  • Matematik, fizik gibi temel bilimleri de kapsayan ve kimya alanında en güncel bilgileri içeren ders kitapları, uygulama araç ve gereçleri ve diğer bilimsel kaynaklarla desteklenen ileri düzeyde bilgi ve kavrayışa sahiptir.
  • Kimyanın temel branşları (organik, fizikokimya, analitik, anorganik, biyokimya) arasında ilişki kurar, bu alanlarla ile ilgili kimyasal maddeleri tanımlar ve bunları birbiriyle ilişkilendirir, kimyasal sentez, kalitatif ve kantitatif analiz yapar, enstrümental cihaz kullanır.
  • Kimya bilimi ile ilgili güncel literatürü takip eder, kütüphane, internet ve diğer her türlü bilgi kaynağını ihtiyaçları doğrusunda etkili bir şekilde kullanır.
  • Kimya ile ilgili sanayi proseslerinde ve fabrikaların Ar-Ge laboratuarlarında temel sorunları çözer, verimliliği arttıracak modifikasyonları yapar, sorunları analiz eder; elde ettiği sonuçları yorumlayabilir.
  • Laboratuar çalışmalarında kullanılan kimyasalların risk faktörlerini sıralar, güvenli kullanımları ile ilgili kuralları açıklar, bu kuralları uygular ve kimyasalların çevreye olan etkilerini tanımlar.
  • Kimya ile ilgili uygulamalarda karşılaşılan ve öngörülemeyen karmaşık sorunları çözmek için bireysel ve ekip üyesi olarak sorumluluk alabilir.
  • Kimya ile ilgili bazı özel bilgisayar yazılımlarını etkili şekilde kullanır, basit moleküler modellemesi ve kimyasal hesaplamalar yapar.
  • Kimya alanı ile ilgili verilerin toplanması, yorumlanması, duyurulması aşamalarında bilimsel etik ve toplumsal etik değerleri gözetme bilgi ve bilincine sahiptir.
  • İş güvenliği, işçi sağlığı, sosyal güvenlik hakları, toplam kalite yönetimi ile çevre koruma konularında yeterli bilgi ve bilince sahiptir.
  • Kimya bilimi temel prensiplerini kinetik, beslenme, korozyon, kozmetik, polimer, su kimyası, nükleer kimya, enerji, gıda kimyası, koordinasyon kimyası ve sağlık gibi spesifik alanlarda kullanır.
  • Alanındaki bilgileri ve yeni gelişmeleri takip edebilecek ve meslektaşları ile iletişim kurabilecek düzeyde yabancı dil bilgisine sahiptir.
  • Uzman ya da uzman olmayan dinleyici gruplarını, kimya ile ilgili konularda bilgilendirir, onlara düşüncelerini, problemleri ve çözüm yöntemlerini açık bir biçimde yazılı ve sözlü aktarır.

Anahtar Yetkinlikler

Aşağıda sıralanan anahtar yetkinliklere ileri düzeyde sahiptir.

  • Okuma yazma yetkinliği
  • Çoklu dil yetkinliği
  • Matematiksel yetkinlik ve bilim, teknoloji ve mühendislikte yetkinlik
  • Dijital yetkinlik
  • Kişisel, sosyal ve öğrenmeyi öğrenme yetkinliği
  • Vatandaşlık yetkinliği
  • Girişimcilik yetkinliği
  • Kültürel farkındalık ve ifade yetkinliği

Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri
  • Toplamda 160 yerel kredi veya 240 AKTS kredisi ders alan, tümünü başarıyla tamamlayan ve 4.00 üzerinden en az 2.00 ağırlıklı not ortalamasını sağlayan, 30 iş günü yaz stajını başarı ile tamamlayan öğrenciler lisans derecesi almaya hak kazanırlar. Dersler teorik ve laboratuar esaslı olup, teorik derslere %70, laboratuar derslerine % 80 devam etme zorunluluğu vardır.
  • Dereceyi alabilmek / programı tamamlamak için akademik yıl sonunda yapılması gereken veya programın tamamlanmasını müteakip özel bir dönem sonu sınavı veya final sınav dönemi yoktur. Bununla birlikte, her yarıyıl sonunda genellikle dönemin hemen bitişini müteakip iki hafta süreli dönem sonu sınavları vardır.

Kalite Güvencesi

Yükseköğretim programlarının niteliğinin gözetilmesi için;

• YÖK, yükseköğretim kurumlarında eğitim ve öğretim ile diğer faaliyetlerin planlanması, düzenlenmesi, yönetilmesi ve denetlenmesinden sorumludur.

• YÖK tarafından belirlenen kriterler çerçevesinde hazırlanan yükseköğretim kurumlarına ait “Üniversite İzleme ve Değerlendirme Raporları” her yıl yayımlanır. Bu raporlara göre hazırlanan, yükseköğretim kurumlarına yönelik nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren raporlarda YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır.

• YÖK tarafından vakıf yükseköğretim kurumlarına ait akademik, idari ve mali verileri içeren “Vakıf Yükseköğretim Kurumları Raporu” her yıl yayımlanır. Vakıf yükseköğretim kurumlarına yönelik yapılan nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren bu raporlar YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır. Yükseköğretimde lisans programlarının kalite güvencesi “Yükseköğretim Diploma Programlarının Kalite Güvencesinin Sağlanmasına Yönelik Usul ve Esaslar” a göre sağlanır:

1. Öğretim Programlarının Oluşturulması ve Onaylanması: Yükseköğretim kurumlarında lisans bölüm ve programların açılması için gerekli olan asgari standart ve ölçütleri YÖK belirler.

1.1. Yükseköğretim kurumlarında lisans programlarının müfredatı ve her bir programın öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının neler olacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumlarının senatoları tarafından belirlenir.

1.2. Ulusal Çekirdek Eğitim Programlarının müfredatı ilgili Dekanlar Konseyi tarafından kabul edildikten sonra YÖK’ün onayıyla yükseköğretim kurumları tarafından uygulanır.

2. Ölçme-Değerlendirme: Her bir lisans programının öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının ölçme ve değerlendirmesinin nasıl yapılacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumları tarafından hazırlanan öğretim ve sınav yönetmeliğine göre yürütülür.

3. Belgelendirme: Lisans programlarına kayıtlı öğrenciler, yükseköğretim kurumları tarafından belirlenen ders kredilerini ve diğer yükümlülükleri başarı ile tamamlamaları halinde; lisans diploması alır.

4. Öz Değerlendirme-Dış Değerlendirme: Yükseköğretim kurumları, sürekli izleme bağlamında, her yılın başında bir önceki yıla ait “Kurum İç Değerlendirme Raporlarını” Yükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK) tarafından hazırlanan Bilgi Sistemine girer. YÖKAK, yükseköğretim kurumlarının dış değerlendirmesine ilişkin hazırladığı “Kurumsal Geri Bildirim Raporu”nu kamuoyuyla paylaşılır. Ayrıca, YÖKAK tarafından yetkilendirilen veya tanınan akreditasyon kuruluşları tarafından verilen akreditasyon kararları da programların yeterliliklerinin kalite güvencesinin sağlandığını gösterir. YÖKAK mevzuatı gereği belirlenen yeterliliklere ilişkin düzenli gözden geçirme faaliyetleri yapar.

Akreditasyon Kuruluşu Adı; Fen, Edebiyat, Fen-Edebiyat, Dil ve Tarih-Coğrafya Fakülteleri Öğretim Programları Değerlendirme ve Akreditasyon Derneği (FEDEK)


Giriş Şartı
  • Bölüme kayıt yaptırmak isteyen öğrenci, üniversitenin akademik ve yasal mevzuatı çerçevesinde ÖSYM tarafından belirlenen süreçleri tamamlamak / sınavları başarmış olmak zorundadır. Yurtiçi veya dışında eşdeğer programda öğrenimine başlamış bir öğrenci yatay geçiş için başvuru yapabilir. Öğrencilerin kabulü dönem başlamadan, her bir öğrencinin şartları ve başvuru yaptığı derece dikkate alınarak incelenir ve özel olarak değerlendirilir.
  • Üniversiteye giriş hakkında daha etraflı bilgi Kurum Tanıtım Kataloğu`nda mevcuttur. Üniversite tarafından onaylanmış ve bir anlaşma ile sınırları belirlenmiş öğrenci değişim programları kapsamında yurtdışından gelen öğrenciler bölümde İngilizce olarak verilen dersleri alabilirler.
  • Öğrenci Türkçe dil bilgisi yeterliliğine sahipse Ders Planı`nda belirtilen herhangi bir Türkçe derse kayıt yaptırabilir.

Başarma Şartları
Toplamda 160 yerel kredi veya 240 AKTS kredisi ders alan, tümünü başarıyla tamamlayan ve 4.00 üzerinden en az 2.00 ağırlıklı not ortalamasını sağlayan, 30 iş günü yaz stajını başarı ile tamamlayan öğrenciler lisans derecesi almaya hak kazanırlar. Dersler teorik ve laboratuar esaslı olup, teorik derslere %70, laboratuar derslerine % 80 devam etme zorunluluğu vardır Dereceyi alabilmek / programı tamamlamak için akademik yıl sonunda yapılması gereken veya programın tamamlanmasını müteakip özel bir dönem sonu sınavı veya final sınav dönemi yoktur. Bununla birlikte, her yarıyıl sonunda genellikle dönemin hemen bitişini müteakip iki hafta süreli dönem sonu sınavları vardır. En az % 25’i seçimlik derslerden sağlanmak üzere toplamda 160 ulusal kredi veya 240 AKTS kredisi alan, tümünü başarıyla tamamlayan ve 4.00 üzerinden minumum 2,00 ağırlıklı not ortalamasını sağlayan, 30 işgünü yaz stajı yapan öğrenciler lisans derecesi almaya hak kazanırlar. Dereceyi alabilmek / programı tamamlamak için akademik yıl sonunda yapılması gereken veya programın tamamlanmasını müteakip özel bir dönem sonu sınavı veya final sınav dönemi yoktur. Bununla birlikte, her yarıyıl sonunda genellikle dönemin hemen bitişini müteakip iki hafta süreli dönem sonu sınavları vardır.

İlerleme Yolları (İlişki Türü)

Kimyager unvanı ile mezun olan öğrencilerimiz ilaç, gıda, maden, tekstil, boya v.b. sektörlerde araştırmacı, kalite kontrolcü gibi çeşitli görevlerde çalışma imkânı bulabildikleri gibi üniversitelerde akademik kariyer yapabilir veya tezsiz yüksek lisans eğitiminin ardından öğretmenlik yapma hakkı elde edebilirler.


Yasal Dayanağı

1. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu

1.1. Yükseköğretim Kurumlarında Önlisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yan Dal İle Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik

1.2. Meslek Yüksekokulları ve Açıköğretim Ön Lisans Programları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Devamları Hakkında Yönetmelik

2. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu (Ek Madde-35)

2.1. Yükseköğretim Kalite Güvencesi ve Yükseköğretim Kalite Kurulu Yönetmeliği


Geçerlilik Süresi (Varsa)

Yeterlilik sürekli geçerlidir.


Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi
Adresi Aç

Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi
QrCodeQrCode
Qualification Code

TR0030018709

Qualification Title
Kimya License
Awarding BodyHatay Mustafa Kemal University
Awarding Body Contact
Awarding Body Url
OrientationGeneral
EQF Level6
6 The Qualification has been included in TQF on 18/07/2023
TQF Level 6
Thematic AreasChemistry
National Occupation Classification -
CategoryMain
Credit Value240
Program Duration4 Yıl
Program Profile-
Learning Environments-
Description

has advanced knowledge level established on high school education and understanding ability supported by recent textbooks, application equipments and other scientific resources about chemsitry as well as maths and physics,relates between main branches (organic, physical, analytic, anorganic and biochemistry), describes and associates related chemicals and has ability making chemical synthesis, qualitative and quantitavie analyses, using instrumental equipments,follows recent literature about chemistry, effectively uses all information resources such as library, internet ,etc. for requirements,solves main problems in industrial proceses and in research laboratories related chemistry, makes modifications to enhance the efficiency, analyse problems, can comment the results,lists risk factors of chemicals used in laboratorial studies, explains the rules related with safely usage, applies these rules and defines the effect of chemicals to environment,can take responsibility to solve unforeseeable and sophisticated problems as individual or as a member of team,effectively uses several chemical softwares related with chemistry, calculates and makes modelling,has knowledge and consciousness for watching the scientific and social ethical values at the stage of collection, evaluation and publishing of data related to chemistry area,has enough knowledge and consciousness about job security, health of workers, social security rights, quality control and management and environmental protection,uses basic fundementals of chemistry on spesific areas suc as kinetics, nutrition, corrosion, cosmetics, polymer, water chemistry, nuclear chemistry, energy, food chemistry, coordinmation chemistry and health.has enough foreign language knowledge to be able to follow the new technologies related to her/his area and to be able to communicate with her/his colleagues,informs the experienced and non experienced listener groups about the subjects related to chemistry and clearly transfers the ideas, problems and solution techniques written and orally.

Key Competencies-
Further Info

Students can have a right to gain Bachelor’s degree by 160 local course of which 25 % must gain by elective courses or 240 ECTS credits and a GPA of weighted mean least 2.00 out of 4.00, and by his/her 30 of working day vocational training. Courses are teoritical and laboraturay based and attendance is necessary at least 70 % for teoritical courses and 80 % for laboratuary courses. There is no final examination or examination period at the end of an academic year, or at the end of the study programme. There is, however, a final examination and examination periods, i.e., normally takes two weeks and starts immediately after at the end of each semester.

Quality Assurance-
Access Requirements

Students must comply with the legal and academic requirements to access the studies in The Sakarya University according to the process established by the OSYM (Higher Education Council Student Selection and Placement Centre) regulations. Students who have started studies in other universities within or outside of the country may apply for their recognition. The recognition record is unique for each student and therefore the procedure is carried out accordingly before the start of each academic year. More information about general admission requirements can be found in the catalogue of Information on the Institution. Under an established exchanges program or one approved by the University, exchange students from abroad may be accepted for studies on the courses taught in English. Or, if they are confident in Turkish, they may then enrol any courses, running in Turkish, shown on the Course Structure diagram

Conditions for SuccessStudents can have a right to gain Bachelor’s degree by 160 local course of which 25 % must gain by elective courses or 240 ECTS credits and a GPA of weighted mean least 2.00 out of 4.00, and by his/her 30 of working day vocational training. Courses are teoritical and laboraturay based and attendance is necessary at least 70 % for teoritical courses and 80 % for laboratuary courses. There is no final examination or examination period at the end of an academic year, or at the end of the study programme. There is, however, a final examination and examination periods, i.e., normally takes two weeks and starts immediately after at the end of each semester.Students can have a right to gain Bachelor’s degree by 160 local course of which 25 % must gain by elective courses or 240 ECTS credits and a GPA of weighted mean least 2.00 out of 4.00, and by his/her 30 of working day vocational training. There is no final examination or examination period at the end of an academic year, or at the end of the study programme. There is, however, a final examination and examination periods, i.e., normally takes two weeks and starts immediately after at the end of each semester.
Progression Paths (Relationship Type)

As chemist graduated students can work in medicine, food, mine, textile, dye sectors as researcher and quality controller. They also can have academic career in universities and can be teacher after master program without thesis.

Legal Basis-
Validity Period (If Any)

Qualification is continuous

Url Open Address
QrCodeQrCode
Qualification Code

TR0030018709


Qualification Title
Kimya License

Awarding Body
Hatay Mustafa Kemal University

Awarding Body Contact

Awarding Body Url

Orientation
General

National Occupation Classification
-

EQF Level
6

TQF Level
6
The Qualification has been included in TQF on 18/07/2023

National Occupation Classification
-

Category
Main

Credit Value
240

Program Duration
4 Yıl

Program Profile
-

Learning Environments
-

Description

has advanced knowledge level established on high school education and understanding ability supported by recent textbooks, application equipments and other scientific resources about chemsitry as well as maths and physics,relates between main branches (organic, physical, analytic, anorganic and biochemistry), describes and associates related chemicals and has ability making chemical synthesis, qualitative and quantitavie analyses, using instrumental equipments,follows recent literature about chemistry, effectively uses all information resources such as library, internet ,etc. for requirements,solves main problems in industrial proceses and in research laboratories related chemistry, makes modifications to enhance the efficiency, analyse problems, can comment the results,lists risk factors of chemicals used in laboratorial studies, explains the rules related with safely usage, applies these rules and defines the effect of chemicals to environment,can take responsibility to solve unforeseeable and sophisticated problems as individual or as a member of team,effectively uses several chemical softwares related with chemistry, calculates and makes modelling,has knowledge and consciousness for watching the scientific and social ethical values at the stage of collection, evaluation and publishing of data related to chemistry area,has enough knowledge and consciousness about job security, health of workers, social security rights, quality control and management and environmental protection,uses basic fundementals of chemistry on spesific areas suc as kinetics, nutrition, corrosion, cosmetics, polymer, water chemistry, nuclear chemistry, energy, food chemistry, coordinmation chemistry and health.has enough foreign language knowledge to be able to follow the new technologies related to her/his area and to be able to communicate with her/his colleagues,informs the experienced and non experienced listener groups about the subjects related to chemistry and clearly transfers the ideas, problems and solution techniques written and orally.


Key Competencies
-

Further Info

Students can have a right to gain Bachelor’s degree by 160 local course of which 25 % must gain by elective courses or 240 ECTS credits and a GPA of weighted mean least 2.00 out of 4.00, and by his/her 30 of working day vocational training. Courses are teoritical and laboraturay based and attendance is necessary at least 70 % for teoritical courses and 80 % for laboratuary courses. There is no final examination or examination period at the end of an academic year, or at the end of the study programme. There is, however, a final examination and examination periods, i.e., normally takes two weeks and starts immediately after at the end of each semester.


Quality Assurance
-

Access Requirements

Students must comply with the legal and academic requirements to access the studies in The Sakarya University according to the process established by the OSYM (Higher Education Council Student Selection and Placement Centre) regulations. Students who have started studies in other universities within or outside of the country may apply for their recognition. The recognition record is unique for each student and therefore the procedure is carried out accordingly before the start of each academic year. More information about general admission requirements can be found in the catalogue of Information on the Institution. Under an established exchanges program or one approved by the University, exchange students from abroad may be accepted for studies on the courses taught in English. Or, if they are confident in Turkish, they may then enrol any courses, running in Turkish, shown on the Course Structure diagram


Conditions for Success
Students can have a right to gain Bachelor’s degree by 160 local course of which 25 % must gain by elective courses or 240 ECTS credits and a GPA of weighted mean least 2.00 out of 4.00, and by his/her 30 of working day vocational training. Courses are teoritical and laboraturay based and attendance is necessary at least 70 % for teoritical courses and 80 % for laboratuary courses. There is no final examination or examination period at the end of an academic year, or at the end of the study programme. There is, however, a final examination and examination periods, i.e., normally takes two weeks and starts immediately after at the end of each semester.Students can have a right to gain Bachelor’s degree by 160 local course of which 25 % must gain by elective courses or 240 ECTS credits and a GPA of weighted mean least 2.00 out of 4.00, and by his/her 30 of working day vocational training. There is no final examination or examination period at the end of an academic year, or at the end of the study programme. There is, however, a final examination and examination periods, i.e., normally takes two weeks and starts immediately after at the end of each semester.

Progression Paths (Relationship Type)

As chemist graduated students can work in medicine, food, mine, textile, dye sectors as researcher and quality controller. They also can have academic career in universities and can be teacher after master program without thesis.


Legal Basis
-

Validity Period (If Any)

Qualification is continuous


Url
Open Address

Url
QrCodeQrCode