Yeterlilik Kodu

TR0030222425

Yeterlilik Adı
İç Mimarlık Tezli Yüksek Lisans Diploması
Sorumlu Kurumİstinye Üniversitesi
Sorumlu Kurum İletişim Bilgisiİstinye Üniversitesi Vadi Kampüsü, Ayazağa Mah. Azerbaycan Cad. (Vadi İstanbul 4A) Blok No: 3H Sarıyer/İSTANBUL
Sorumlu Kurum URLhttp://www.istinye.edu.tr/
YönelimAkademik
AYÇ Seviyesi7
Yeterlilik TYÇ’ye yerleştirilmemiştir.
TYÇ Seviyesi 7
Sınıflandırma (Tematik Alan)Mimarlık ve şehir planlama
Sınıflandırma (Meslek Kodu)

ISCO-08

KategoriAna
Kredi Değeri120
Programın Normal Süresi 2 Yıl
Program Profili (Amaç)

İç Mimarlık Yüksek Lisans programı, öğrencilere iç mekan tasarımının karmaşıklığını anlama, yaratıcı çözümler üretme ve bu alandaki becerilerini derinleştirme fırsatı sunan bir yükseköğrenim programıdır. Bu program, iç mekanların estetik ve fonksiyonel gereksinimlerini karşılamak için gerekli olan teorik bilgiyi ve pratik becerileri geliştirmeyi amaçlar.

Öğrenme Ortamları

Enstitü; tasarladıkları lisansüstü çalışmalarını; tezli yüksek lisans, tezsiz yüksek lisans, doktora ve sanatta yeterlik programlarını örgün eğitim ve/veya uzaktan eğitim modeli ile gerçekleştirir.

Öğrenme Kazanımları (Tanım)

1 - Bilgi

Kuramsal - Olgusal

1) İç Mimarlık yüksek lisans programı, mekan mefhumunu kuram pratik ara kesitinde sorunsallaştırarak mekan kurmanın biçimsel, kavramsal ve kuramsal açılımlarında entelektüel derinlik ve bilinçlilik kazanılmasını hedefler. Bu anlamda program, mekan, mekansallık, zamanmekansallık, atmosfer, mekansal atmosferik oluş, maddesellik, kentsel iç mekan, biçim gramerleri, iç mimari tektonik ilişkiselliği ve spekülatif gelecekçi mekan araştırmaları bağlamında kavramsal projeler ile akademik makaleler üretimi konularında yetkinlik kazanılmasını hedefler.

2) Lisans düzeyinde kazanılan yetkinlikler temelinde mimarlık, planlama, tasarım temel alanında özgün çalışmalar için gerekli temeli sağlayan ileri düzeyde bilgi ve kavrayışa sahiptir.

3) Mimarlık / planlama / tasarım alanı ile ilgili diğer alanlar arasındaki ara yüzlerde bilginin doğası, kaynakları, bilgi üretimi ve bilginin sınanmasına ilişkin sorunlar konusunda eleştirel farkındalığa sahiptir.

2 - Beceriler

Bilişsel - Uygulamalı

1) Mesleki yüksek lisansta mesleki uygulama yeterliliği için gerekli bilişsel ve pratik becerileri kazanır.

2) Kazanılan bilgi, kavrayış ve problem çözme becerilerini yeni ve alışılagelenin dışındaki ortamlarda, alanıyla ilgili daha geniş, disiplinler arası, çok disiplinli ve disiplinler üstü bağlamlar içerisinde uygular.

3) Bir akademik araştırmayı eleştirel olarak yürütür, akademik diyalogu eleştirel ve kategorik sonuçları için yürütür.

4) İlgili araştırma alanında yeni bilgi ve yöntemler geliştirebilme ve farklı alanlardan gelen bilgiyi tümleştirmek için gerekli uzmanlaşmış problem çözme becerilerine sahip olur.

Anahtar Yetkinlikler

İletişim ve Sosyal Yetkinlik

1) Bir çalışmada ulaşılan bulgular ve sonuçlar ile bunların temelinde yatan bilgi ve rasyoneli uzman olan ve olmayan gruplarla açık ve sistemli bir biçimde paylaşır.

Öğrenme Yetkinliği

1) Öğrenimini büyük ölçüde kendi başına yönlendirmeye ya da bağımsız olarak sürdürmeye olanak veren öğrenme becerilerine sahiptir.

Alana Özgü Yetkinlik

1) Bir akademik araştırmayı sistemli ve eleştirel olarak yürütür, akademik diyalogu eleştirel ve kategorik sonuçları için yürütür; ulusal ve uluslararası ortamlarda bildiri sunar ve yayın yapar.

2) Alanıyla ilgili kapsamlı projeler üretir: kazandığı bilgi, kavrayış ve becerileri kullanarak [disiplinler arası, çok disiplinli disiplinler üstü bir yaklaşımla] farklı ölçeklerde tasarım / planlama kararları verme konusundaki kapasitesini ortaya koyan, kapsamlı bir proje üretir.

Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği

1) Alanıyla ilgili uzmanlık gerektiren bir çalışmayı bağımsız olarak yönetir.

2) Alanında akademik ortamlarda veya uygulama ortamlarda çalışan ekiplerin mesleki bilgi ve pratiğine katkıda bulunur ve/veya stratejik başarımını gözden geçirmek amacıyla sorumluluk üstlenir.

Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri

Öğrencilere aldıkları her ders için dersi veren öğretim üyesi tarafından aşağıdaki tabloda yer alan harf notlarından biri başarı notu olarak verilir. Kredili derslerde verilen harf notlarının not ortalaması hesaplarında kullanılmak üzere 0,00 ile 4,00 arasında rakamsal katsayı karşılıkları vardır.

Harf Notu

Katsayı

AA

4,00

BA

3,50

BB

3,00

CB

2,50

F

00

DZ

Devamsız

DE

Devam Ediyor

BI

Kredisiz dersler için başarılı

BZ

Kredisiz dersler için başarısız

F

Derse devam ettiği halde dersten başarısız olma

(2) Lisansüstü programlarında bir dersten başarılı sayılmak için en az CB notu alınması gerekmektedir.

Kalite Güvencesi

Yükseköğretim programlarının niteliğinin gözetilmesi için;

YÖK, yükseköğretim kurumlarında gerçekleştirilen eğitim ve öğretimle diğer faaliyetlerin planlanması, düzenlenmesi, yönetilmesi ve denetiminden sorumludur.

YÖK tarafından belirlenen kriterler çerçevesinde her yıl hazırlanan yükseköğretim kurumlarına ait “Üniversite İzleme ve Değerlendirme Raporları” yayımlanır. Bu raporlara göre hazırlanan, yükseköğretim kurumlarına yönelik nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren raporlarda YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır.

YÖK tarafından her yıl vakıf yükseköğretim kurumlarına ait akademik, idari ve mali verileri içeren “Vakıf Yükseköğretim Kurumları Raporu” yayımlanır. Vakıf yükseköğretim kurumlarına yönelik yapılan nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren bu raporlar YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır. Yükseköğretimde lisansüstü programlarının kalite güvencesi “Yükseköğretim Diploma Programlarının Kalite Güvencesinin Sağlanmasına Yönelik Usul ve Esaslar” a göre sağlanır:

1. Öğretim Programlarının Oluşturulması ve Onaylanması:

1.1. YÖK, yükseköğretim kurumlarında lisansüstü bölüm ve programların açılması için gerekli olan asgari standart ve ölçütleri YÖK belirler.

1.2. Yükseköğretim kurumlarında lisansüstü programlarının müfredatı ve her bir programın öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının neler olacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumlarının senatoları tarafından belirlenir.

2. Ölçme-Değerlendirme: Her bir lisansüstü programının öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının ölçme ve değerlendirmesinin nasıl yapılacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumları tarafından hazırlanan eğitim ve öğretim ve sınav yönetmeliğine göre yürütülür.

3. Belgelendirme: Lisansüstü programlarına kayıtlı öğrenciler, yükseköğretim kurumları tarafından belirlenen ders kredilerini ve diğer yükümlülükleri başarı ile tamamlamaları halinde; lisansüstü diploması alır.

4. Öz Değerlendirme-Dış Değerlendirme: Yükseköğretim kurumları, sürekli izleme bağlamında, her yılın başında bir önceki yıla ait “Kurum İç Değerlendirme Raporlarını” Yükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK) tarafından hazırlanan Bilgi Sistemine girer. YÖKAK, yükseköğretim kurumlarının dış değerlendirmesine ilişkin hazırladığı “Kurumsal Geri Bildirim Raporu”nu kamuoyuyla paylaşılır. Ayrıca, YÖKAK tarafından yetkilendirilen veya tanınan akreditasyon kuruluşları tarafından verilen akreditasyon kararları da programların yeterliliklerinin kalite güvencesinin sağlandığını gösterir. YÖKAK mevzuatı gereği belirlenen yeterliliklere ilişkin düzenli gözden geçirme faaliyetleri yapar.

Giriş Şartı

İç Mimarlık Tezli yüksek lisans programına başvuracak adayların İç Mimarlık veya İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı veya Mimarlık veya Şehir ve Bölge Planlama veya Endüstri Ürünleri Tasarımı veya Resim veya Grafik Tasarım veya Görsel İletişim Tasarımı veya Peyzaj Mimarlığı dört yıllık lisans programlarından veya yurt içi ya da dışındaki eşdeğerlerinden mezun olması gerekmektedir. Adayların, Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitim Giriş Sınavı'ndan (ALES) sayısal bölümden en az 55 puana sahip olmaları gerekir. Yüksek lisans programına başvuruda bulunabilmek için belirlenen ALES puanının alt sınırı İstinye Üniversitesi Senatosu kararı ile yükseltilebilir.

Başarma ŞartlarıMezun olabilmek için aşağıdaki koşulların sağlanması gerekir: a) Öğrencinin kayıtlı olduğu öğretim planında yer alan kredili derslerini ve seminer dersini başarı ile tamamlamış olmak. b) Tez sınavına girdiği dönemde mezun olacağı programda kayıt yenileme işlemini yapmış olmak. c) Tez sınavında başarılı olmak. ç) Enstitü Yönetim Kurulu tarafından önerilen ve Senato tarafından onaylanan yayın, proje, ödül gibi mezuniyet için gerekli diğer koşulları sağlamak.
İlerleme Yolları (İlişki Türü)

Bu programı başarıyla tamamlayan mezunlar, geniş bir iş olanakları yelpazesi ile karşı karşıya kalırlar. İç mimarlık alanında yüksek düzeyde uzmanlık kazandıkları için, iç mekan tasarım firmalarında, mimari ofislerde, gayrimenkul geliştirme şirketlerinde veya kendi bağımsız iç mimarlık danışmanlığı firmalarını kurarak iç mekan tasarım projelerini yönetme yeteneğine sahiptirler. Ayrıca, öğrenciler sürdürülebilirlik konusundaki bilgilerini kullanarak yeşil bina tasarımı ve danışmanlığı gibi özel alanlarda da kariyerlerine devam edebilirler. Ayrıca, öğretim veya araştırma alanlarında ilerlemeyi hedefleyenler için doktora programlarına devam etme fırsatına sahiptirler.

Yasal Dayanağı
  • 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu
  • İSÜ Ön Lisans ve Lisans Eğitim Öğretim Yönetmeliği
  • Yükseköğretim Kalite Güvencesi ve Yükseköğretim Kalite Kurulu Yönetmeliği
Geçerlilik Süresi (Varsa)

Süresizdir.

Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi Adresi Aç
Yeterlilik Kodu

TR0030222425


Yeterlilik Adı
İç Mimarlık Tezli Yüksek Lisans Diploması

Sorumlu Kurum
İstinye Üniversitesi

Sorumlu Kurum İletişim Bilgisi
İstinye Üniversitesi Vadi Kampüsü, Ayazağa Mah. Azerbaycan Cad. (Vadi İstanbul 4A) Blok No: 3H Sarıyer/İSTANBUL

Sorumlu Kurum URL

Yönelim
Akademik

Sınıflandırma (Meslek Kodu)

ISCO-08


AYÇ Seviyesi
7

TYÇ Seviyesi
7
Yeterlilik TYÇ’ye yerleştirilmemiştir.

Sınıflandırma (Meslek Kodu)

ISCO-08


Kategori
Ana

Kredi Değeri
120

Programın Normal Süresi
2 Yıl

Program Profili (Amaç)

İç Mimarlık Yüksek Lisans programı, öğrencilere iç mekan tasarımının karmaşıklığını anlama, yaratıcı çözümler üretme ve bu alandaki becerilerini derinleştirme fırsatı sunan bir yükseköğrenim programıdır. Bu program, iç mekanların estetik ve fonksiyonel gereksinimlerini karşılamak için gerekli olan teorik bilgiyi ve pratik becerileri geliştirmeyi amaçlar.


Öğrenme Ortamları

Enstitü; tasarladıkları lisansüstü çalışmalarını; tezli yüksek lisans, tezsiz yüksek lisans, doktora ve sanatta yeterlik programlarını örgün eğitim ve/veya uzaktan eğitim modeli ile gerçekleştirir.


Öğrenme Kazanımları (Tanım)

1 - Bilgi

Kuramsal - Olgusal

1) İç Mimarlık yüksek lisans programı, mekan mefhumunu kuram pratik ara kesitinde sorunsallaştırarak mekan kurmanın biçimsel, kavramsal ve kuramsal açılımlarında entelektüel derinlik ve bilinçlilik kazanılmasını hedefler. Bu anlamda program, mekan, mekansallık, zamanmekansallık, atmosfer, mekansal atmosferik oluş, maddesellik, kentsel iç mekan, biçim gramerleri, iç mimari tektonik ilişkiselliği ve spekülatif gelecekçi mekan araştırmaları bağlamında kavramsal projeler ile akademik makaleler üretimi konularında yetkinlik kazanılmasını hedefler.

2) Lisans düzeyinde kazanılan yetkinlikler temelinde mimarlık, planlama, tasarım temel alanında özgün çalışmalar için gerekli temeli sağlayan ileri düzeyde bilgi ve kavrayışa sahiptir.

3) Mimarlık / planlama / tasarım alanı ile ilgili diğer alanlar arasındaki ara yüzlerde bilginin doğası, kaynakları, bilgi üretimi ve bilginin sınanmasına ilişkin sorunlar konusunda eleştirel farkındalığa sahiptir.

2 - Beceriler

Bilişsel - Uygulamalı

1) Mesleki yüksek lisansta mesleki uygulama yeterliliği için gerekli bilişsel ve pratik becerileri kazanır.

2) Kazanılan bilgi, kavrayış ve problem çözme becerilerini yeni ve alışılagelenin dışındaki ortamlarda, alanıyla ilgili daha geniş, disiplinler arası, çok disiplinli ve disiplinler üstü bağlamlar içerisinde uygular.

3) Bir akademik araştırmayı eleştirel olarak yürütür, akademik diyalogu eleştirel ve kategorik sonuçları için yürütür.

4) İlgili araştırma alanında yeni bilgi ve yöntemler geliştirebilme ve farklı alanlardan gelen bilgiyi tümleştirmek için gerekli uzmanlaşmış problem çözme becerilerine sahip olur.


Anahtar Yetkinlikler

İletişim ve Sosyal Yetkinlik

1) Bir çalışmada ulaşılan bulgular ve sonuçlar ile bunların temelinde yatan bilgi ve rasyoneli uzman olan ve olmayan gruplarla açık ve sistemli bir biçimde paylaşır.

Öğrenme Yetkinliği

1) Öğrenimini büyük ölçüde kendi başına yönlendirmeye ya da bağımsız olarak sürdürmeye olanak veren öğrenme becerilerine sahiptir.

Alana Özgü Yetkinlik

1) Bir akademik araştırmayı sistemli ve eleştirel olarak yürütür, akademik diyalogu eleştirel ve kategorik sonuçları için yürütür; ulusal ve uluslararası ortamlarda bildiri sunar ve yayın yapar.

2) Alanıyla ilgili kapsamlı projeler üretir: kazandığı bilgi, kavrayış ve becerileri kullanarak [disiplinler arası, çok disiplinli disiplinler üstü bir yaklaşımla] farklı ölçeklerde tasarım / planlama kararları verme konusundaki kapasitesini ortaya koyan, kapsamlı bir proje üretir.

Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği

1) Alanıyla ilgili uzmanlık gerektiren bir çalışmayı bağımsız olarak yönetir.

2) Alanında akademik ortamlarda veya uygulama ortamlarda çalışan ekiplerin mesleki bilgi ve pratiğine katkıda bulunur ve/veya stratejik başarımını gözden geçirmek amacıyla sorumluluk üstlenir.


Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri

Öğrencilere aldıkları her ders için dersi veren öğretim üyesi tarafından aşağıdaki tabloda yer alan harf notlarından biri başarı notu olarak verilir. Kredili derslerde verilen harf notlarının not ortalaması hesaplarında kullanılmak üzere 0,00 ile 4,00 arasında rakamsal katsayı karşılıkları vardır.

Harf Notu

Katsayı

AA

4,00

BA

3,50

BB

3,00

CB

2,50

F

00

DZ

Devamsız

DE

Devam Ediyor

BI

Kredisiz dersler için başarılı

BZ

Kredisiz dersler için başarısız

F

Derse devam ettiği halde dersten başarısız olma

(2) Lisansüstü programlarında bir dersten başarılı sayılmak için en az CB notu alınması gerekmektedir.


Kalite Güvencesi

Yükseköğretim programlarının niteliğinin gözetilmesi için;

YÖK, yükseköğretim kurumlarında gerçekleştirilen eğitim ve öğretimle diğer faaliyetlerin planlanması, düzenlenmesi, yönetilmesi ve denetiminden sorumludur.

YÖK tarafından belirlenen kriterler çerçevesinde her yıl hazırlanan yükseköğretim kurumlarına ait “Üniversite İzleme ve Değerlendirme Raporları” yayımlanır. Bu raporlara göre hazırlanan, yükseköğretim kurumlarına yönelik nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren raporlarda YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır.

YÖK tarafından her yıl vakıf yükseköğretim kurumlarına ait akademik, idari ve mali verileri içeren “Vakıf Yükseköğretim Kurumları Raporu” yayımlanır. Vakıf yükseköğretim kurumlarına yönelik yapılan nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren bu raporlar YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır. Yükseköğretimde lisansüstü programlarının kalite güvencesi “Yükseköğretim Diploma Programlarının Kalite Güvencesinin Sağlanmasına Yönelik Usul ve Esaslar” a göre sağlanır:

1. Öğretim Programlarının Oluşturulması ve Onaylanması:

1.1. YÖK, yükseköğretim kurumlarında lisansüstü bölüm ve programların açılması için gerekli olan asgari standart ve ölçütleri YÖK belirler.

1.2. Yükseköğretim kurumlarında lisansüstü programlarının müfredatı ve her bir programın öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının neler olacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumlarının senatoları tarafından belirlenir.

2. Ölçme-Değerlendirme: Her bir lisansüstü programının öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının ölçme ve değerlendirmesinin nasıl yapılacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumları tarafından hazırlanan eğitim ve öğretim ve sınav yönetmeliğine göre yürütülür.

3. Belgelendirme: Lisansüstü programlarına kayıtlı öğrenciler, yükseköğretim kurumları tarafından belirlenen ders kredilerini ve diğer yükümlülükleri başarı ile tamamlamaları halinde; lisansüstü diploması alır.

4. Öz Değerlendirme-Dış Değerlendirme: Yükseköğretim kurumları, sürekli izleme bağlamında, her yılın başında bir önceki yıla ait “Kurum İç Değerlendirme Raporlarını” Yükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK) tarafından hazırlanan Bilgi Sistemine girer. YÖKAK, yükseköğretim kurumlarının dış değerlendirmesine ilişkin hazırladığı “Kurumsal Geri Bildirim Raporu”nu kamuoyuyla paylaşılır. Ayrıca, YÖKAK tarafından yetkilendirilen veya tanınan akreditasyon kuruluşları tarafından verilen akreditasyon kararları da programların yeterliliklerinin kalite güvencesinin sağlandığını gösterir. YÖKAK mevzuatı gereği belirlenen yeterliliklere ilişkin düzenli gözden geçirme faaliyetleri yapar.


Giriş Şartı

İç Mimarlık Tezli yüksek lisans programına başvuracak adayların İç Mimarlık veya İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı veya Mimarlık veya Şehir ve Bölge Planlama veya Endüstri Ürünleri Tasarımı veya Resim veya Grafik Tasarım veya Görsel İletişim Tasarımı veya Peyzaj Mimarlığı dört yıllık lisans programlarından veya yurt içi ya da dışındaki eşdeğerlerinden mezun olması gerekmektedir. Adayların, Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitim Giriş Sınavı'ndan (ALES) sayısal bölümden en az 55 puana sahip olmaları gerekir. Yüksek lisans programına başvuruda bulunabilmek için belirlenen ALES puanının alt sınırı İstinye Üniversitesi Senatosu kararı ile yükseltilebilir.


Başarma Şartları
Mezun olabilmek için aşağıdaki koşulların sağlanması gerekir: a) Öğrencinin kayıtlı olduğu öğretim planında yer alan kredili derslerini ve seminer dersini başarı ile tamamlamış olmak. b) Tez sınavına girdiği dönemde mezun olacağı programda kayıt yenileme işlemini yapmış olmak. c) Tez sınavında başarılı olmak. ç) Enstitü Yönetim Kurulu tarafından önerilen ve Senato tarafından onaylanan yayın, proje, ödül gibi mezuniyet için gerekli diğer koşulları sağlamak.

İlerleme Yolları (İlişki Türü)

Bu programı başarıyla tamamlayan mezunlar, geniş bir iş olanakları yelpazesi ile karşı karşıya kalırlar. İç mimarlık alanında yüksek düzeyde uzmanlık kazandıkları için, iç mekan tasarım firmalarında, mimari ofislerde, gayrimenkul geliştirme şirketlerinde veya kendi bağımsız iç mimarlık danışmanlığı firmalarını kurarak iç mekan tasarım projelerini yönetme yeteneğine sahiptirler. Ayrıca, öğrenciler sürdürülebilirlik konusundaki bilgilerini kullanarak yeşil bina tasarımı ve danışmanlığı gibi özel alanlarda da kariyerlerine devam edebilirler. Ayrıca, öğretim veya araştırma alanlarında ilerlemeyi hedefleyenler için doktora programlarına devam etme fırsatına sahiptirler.


Yasal Dayanağı
  • 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu
  • İSÜ Ön Lisans ve Lisans Eğitim Öğretim Yönetmeliği
  • Yükseköğretim Kalite Güvencesi ve Yükseköğretim Kalite Kurulu Yönetmeliği

Geçerlilik Süresi (Varsa)

Süresizdir.


Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi
Adresi Aç

Qualification Code

TR0030222425

Qualification Title
Interior Architecture Master's Degree with Thesis
Awarding Bodyİstinye University
Awarding Body Contactİstinye University Vadi Campus, Ayazağa Mah. Azerbaijan Cad. (Vadi İstanbul 4A) Block No: 3H Sarıyer/İSTANBUL
Awarding Body Url
OrientationAcademic
EQF Level7
The Qualification hasn't been included in TQF.
TQF Level 7
Thematic AreasArchitecture and town planning
National Occupation Classification

ISCO-08

CategoryMain
Credit Value120
Program Duration2 Yıl
Program Profile
The Master of Interior Architecture program is a higher education program that offers students the opportunity to understand the complexity of interior design, generate creative solutions, and deepen their skills in this field. This program aims to develop the theoretical knowledge and practical skills necessary to meet the aesthetic and functional requirements of interior spaces.
Learning Environments

The Graduate School carries out its designed graduate studies; master's degree with thesis, master's degree without thesis, doctorate and proficiency in art programs with formal education and / or distance education model.

Description
1 - Knowledge
Theoretical - Conceptual
1) The Interior Architecture graduate program aims to gain intellectual depth and awareness in the formal, conceptual, and theoretical expansions of space creation by problematizing the concept of space at the intersection of theory and practice. In this sense, the program aims to gain competence in the production of conceptual projects and academic articles in the context of space, spatiality, spatiotemporality, atmosphere, spatial atmospheric becoming, materiality, urban interior space, shape grammars, the relationality of interior architectural tectonics, and speculative futuristic space research.
2) Based on the competencies gained at the undergraduate level, the student has advanced knowledge and understanding that provides the necessary basis for original studies in the basic fields of architecture, planning and design.
3) The student possesses a critical awareness of the nature of knowledge, its sources, knowledge production, and the issues related to the examination of knowledge at the interfaces between the field of architecture/planning/design and other related areas.
2 - Skills
Cognitive - Practical
1) In professional postgraduate studies, the student acquires the necessary cognitive and practical skills for professional competence.
2) The acquired knowledge, comprehension, and problem-solving skills are applied in unconventional settings and within broader interdisciplinary and transdisciplinary contexts related to the field.
3) They critically conduct academic research and engage in academic discourse for categorical conclusions.
4) They possess specialized problem-solving skills necessary for developing new knowledge and methods in the relevant research field and integrating knowledge from diverse areas.
Key Competencies
Communication and Social Competence
1) They systematically and openly share the findings and results obtained in a study, along with the underlying knowledge and rationale, with both expert and non-expert groups.
Learning Competence
1) They possess learning skills that enable them to largely self-direct or independently pursue their education.
Field Specific Competence
1) They systematically and critically conduct an academic research, engage in academic discourse critically, and present papers and publish in national and international settings.
2) They generate comprehensive projects related to their field: they produce comprehensive projects that demonstrate their capacity to make design/planning decisions at different scales [with an interdisciplinary, multidisciplinary, and transdisciplinary approach] using the knowledge, comprehension, and skills they have acquired.
Competence to Work Independently and Take Responsibility
1) They independently manage a study that requires expertise in their field.
2) They contribute to the professional knowledge and practice of teams working in academic or applied environments in their field and/or take on responsibilities for reviewing strategic achievements.
Further Info

Students are given one of the letter grades in the table below by the instructor for each course they take. The letter grades given in credit courses have numerical coefficients between 0.00 and 4.00 to be used in grade point average calculations.

Letter Grade

Coefficient

AA

4,00

BA

3,50

BB

3,00

CB

2,50

F

00

DZ

Absentee

DE

Continues

BI

Successful for non-credit courses

BZ

Failed for non-credit courses

F

Failing the course despite attending the course

(2) In order to be considered successful in a course in graduate programs, a minimum grade of CB is required.

Quality Assurance

To oversee the quality of higher education programs;

YÖK is responsible for the planning, organization, management and supervision of education and training and other activities carried out in higher education institutions.    

"University Monitoring and Evaluation Reports" of higher education institutions prepared annually within the framework of the criteria determined by YÖK are published. The reports prepared according to these reports, including quantitative and qualitative evaluations of higher education institutions, are shared with the public by YÖK.

Every year, YÖK publishes the "Foundation Higher Education Institutions Report", which includes academic, administrative and financial data on foundation higher education institutions. These reports, which include quantitative and qualitative evaluations of foundation higher education institutions, are shared with the public by YÖK. Quality assurance of graduate programs in higher education is ensured according to the "Procedures and Principles for Ensuring Quality Assurance of Higher Education Diploma Programs":

1. Creation and Approval of Curricula:

1.1. YÖK determines the minimum standards and criteria required for the opening of graduate departments and programs in higher education institutions.

1.2. The curriculum of graduate programs in higher education institutions and the learning outcomes that each program will provide to the student are determined by the senates of higher education institutions in accordance with the basic principles determined by YÖK on these issues.

2. Assessment and Evaluation: The measurement and evaluation of the learning outcomes that each graduate program will provide to the student is carried out according to the education and training and examination regulations prepared by higher education institutions in accordance with the basic principles determined by YÖK on these issues.

3. Certification: Students enrolled in graduate programs receive a graduate diploma if they successfully complete the course credits and other obligations determined by higher education institutions.

4. Self-Assessment-External Evaluation: In the context of continuous monitoring, higher education institutions enter their "Institutional Internal Evaluation Reports" for the previous year into the Information System prepared by the Higher Education Quality Council (YÖKAK) at the beginning of each year. YÖKAK shares the "Institutional Feedback Report" prepared for the external evaluation of higher education institutions with the public. In addition, accreditation decisions issued by accreditation bodies authorized or recognized by YÖKAK also indicate that the quality assurance of the qualifications of the programs is ensured. YÖKAK conducts regular review activities regarding the qualifications determined in accordance with the legislation.

Access Requirements
Candidates applying for the Master of Interior Architecture with Thesis program are required to hold a bachelor's degree from a four-year undergraduate program in Interior Architecture, Interior Architecture and Environmental Design, Architecture, Urban and Regional Planning, Industrial Product Design, Fine Arts, Graphic Design, Visual Communication Design, or Landscape Architecture, either from domestic or equivalent international institutions. Candidates are required to have a minimum score of 55 in the quantitative section of the Academic Personnel and Postgraduate Education Entrance Examination (ALES) to apply for the master's program. The minimum ALES score set for application to the master's program may be increased by the Istinye University Senate decision.
Conditions for SuccessIn order to graduate, the following conditions must be met: a) To have successfully completed the credit courses and seminar course in the curriculum in which the student is enrolled. b) To have completed the registration renewal process in the program to be graduated during the thesis exam. c) To be successful in the thesis exam. d) To meet other requirements for graduation such as publications, projects, awards, etc. recommended by the Graduate School Executive Board and approved by the Senate.
Progression Paths (Relationship Type)
Graduates who successfully complete this program are presented with a wide range of job opportunities. Due to their high-level expertise in the field of interior architecture, they possess the capability to manage interior design projects by working in interior design firms, architectural offices, real estate development companies, or by establishing their independent interior architecture consulting firms. Furthermore, students can pursue careers in specialized areas such as green building design and consulting, utilizing their knowledge of sustainability. Additionally, those aiming to advance in teaching or research fields have the opportunity to pursue doctoral programs.
Legal Basis
  • Law No. 2547 on Higher Education
  • ISU Graduate Education and Training Regulations
  • Regulation on Higher Education Quality Assurance and Higher Education Quality Board
Validity Period (If Any)

Indefinite.

Url Open Address
Qualification Code

TR0030222425


Qualification Title
Interior Architecture Master's Degree with Thesis

Awarding Body
İstinye University

Awarding Body Contact
İstinye University Vadi Campus, Ayazağa Mah. Azerbaijan Cad. (Vadi İstanbul 4A) Block No: 3H Sarıyer/İSTANBUL

Awarding Body Url

Orientation
Academic

National Occupation Classification

ISCO-08


EQF Level
7

TQF Level
7
The Qualification hasn't been included in TQF.

National Occupation Classification

ISCO-08


Category
Main

Credit Value
120

Program Duration
2 Yıl

Program Profile
The Master of Interior Architecture program is a higher education program that offers students the opportunity to understand the complexity of interior design, generate creative solutions, and deepen their skills in this field. This program aims to develop the theoretical knowledge and practical skills necessary to meet the aesthetic and functional requirements of interior spaces.

Learning Environments

The Graduate School carries out its designed graduate studies; master's degree with thesis, master's degree without thesis, doctorate and proficiency in art programs with formal education and / or distance education model.


Description
1 - Knowledge
Theoretical - Conceptual
1) The Interior Architecture graduate program aims to gain intellectual depth and awareness in the formal, conceptual, and theoretical expansions of space creation by problematizing the concept of space at the intersection of theory and practice. In this sense, the program aims to gain competence in the production of conceptual projects and academic articles in the context of space, spatiality, spatiotemporality, atmosphere, spatial atmospheric becoming, materiality, urban interior space, shape grammars, the relationality of interior architectural tectonics, and speculative futuristic space research.
2) Based on the competencies gained at the undergraduate level, the student has advanced knowledge and understanding that provides the necessary basis for original studies in the basic fields of architecture, planning and design.
3) The student possesses a critical awareness of the nature of knowledge, its sources, knowledge production, and the issues related to the examination of knowledge at the interfaces between the field of architecture/planning/design and other related areas.
2 - Skills
Cognitive - Practical
1) In professional postgraduate studies, the student acquires the necessary cognitive and practical skills for professional competence.
2) The acquired knowledge, comprehension, and problem-solving skills are applied in unconventional settings and within broader interdisciplinary and transdisciplinary contexts related to the field.
3) They critically conduct academic research and engage in academic discourse for categorical conclusions.
4) They possess specialized problem-solving skills necessary for developing new knowledge and methods in the relevant research field and integrating knowledge from diverse areas.

Key Competencies
Communication and Social Competence
1) They systematically and openly share the findings and results obtained in a study, along with the underlying knowledge and rationale, with both expert and non-expert groups.
Learning Competence
1) They possess learning skills that enable them to largely self-direct or independently pursue their education.
Field Specific Competence
1) They systematically and critically conduct an academic research, engage in academic discourse critically, and present papers and publish in national and international settings.
2) They generate comprehensive projects related to their field: they produce comprehensive projects that demonstrate their capacity to make design/planning decisions at different scales [with an interdisciplinary, multidisciplinary, and transdisciplinary approach] using the knowledge, comprehension, and skills they have acquired.
Competence to Work Independently and Take Responsibility
1) They independently manage a study that requires expertise in their field.
2) They contribute to the professional knowledge and practice of teams working in academic or applied environments in their field and/or take on responsibilities for reviewing strategic achievements.

Further Info

Students are given one of the letter grades in the table below by the instructor for each course they take. The letter grades given in credit courses have numerical coefficients between 0.00 and 4.00 to be used in grade point average calculations.

Letter Grade

Coefficient

AA

4,00

BA

3,50

BB

3,00

CB

2,50

F

00

DZ

Absentee

DE

Continues

BI

Successful for non-credit courses

BZ

Failed for non-credit courses

F

Failing the course despite attending the course

(2) In order to be considered successful in a course in graduate programs, a minimum grade of CB is required.


Quality Assurance

To oversee the quality of higher education programs;

YÖK is responsible for the planning, organization, management and supervision of education and training and other activities carried out in higher education institutions.    

"University Monitoring and Evaluation Reports" of higher education institutions prepared annually within the framework of the criteria determined by YÖK are published. The reports prepared according to these reports, including quantitative and qualitative evaluations of higher education institutions, are shared with the public by YÖK.

Every year, YÖK publishes the "Foundation Higher Education Institutions Report", which includes academic, administrative and financial data on foundation higher education institutions. These reports, which include quantitative and qualitative evaluations of foundation higher education institutions, are shared with the public by YÖK. Quality assurance of graduate programs in higher education is ensured according to the "Procedures and Principles for Ensuring Quality Assurance of Higher Education Diploma Programs":

1. Creation and Approval of Curricula:

1.1. YÖK determines the minimum standards and criteria required for the opening of graduate departments and programs in higher education institutions.

1.2. The curriculum of graduate programs in higher education institutions and the learning outcomes that each program will provide to the student are determined by the senates of higher education institutions in accordance with the basic principles determined by YÖK on these issues.

2. Assessment and Evaluation: The measurement and evaluation of the learning outcomes that each graduate program will provide to the student is carried out according to the education and training and examination regulations prepared by higher education institutions in accordance with the basic principles determined by YÖK on these issues.

3. Certification: Students enrolled in graduate programs receive a graduate diploma if they successfully complete the course credits and other obligations determined by higher education institutions.

4. Self-Assessment-External Evaluation: In the context of continuous monitoring, higher education institutions enter their "Institutional Internal Evaluation Reports" for the previous year into the Information System prepared by the Higher Education Quality Council (YÖKAK) at the beginning of each year. YÖKAK shares the "Institutional Feedback Report" prepared for the external evaluation of higher education institutions with the public. In addition, accreditation decisions issued by accreditation bodies authorized or recognized by YÖKAK also indicate that the quality assurance of the qualifications of the programs is ensured. YÖKAK conducts regular review activities regarding the qualifications determined in accordance with the legislation.


Access Requirements
Candidates applying for the Master of Interior Architecture with Thesis program are required to hold a bachelor's degree from a four-year undergraduate program in Interior Architecture, Interior Architecture and Environmental Design, Architecture, Urban and Regional Planning, Industrial Product Design, Fine Arts, Graphic Design, Visual Communication Design, or Landscape Architecture, either from domestic or equivalent international institutions. Candidates are required to have a minimum score of 55 in the quantitative section of the Academic Personnel and Postgraduate Education Entrance Examination (ALES) to apply for the master's program. The minimum ALES score set for application to the master's program may be increased by the Istinye University Senate decision.

Conditions for Success
In order to graduate, the following conditions must be met: a) To have successfully completed the credit courses and seminar course in the curriculum in which the student is enrolled. b) To have completed the registration renewal process in the program to be graduated during the thesis exam. c) To be successful in the thesis exam. d) To meet other requirements for graduation such as publications, projects, awards, etc. recommended by the Graduate School Executive Board and approved by the Senate.

Progression Paths (Relationship Type)
Graduates who successfully complete this program are presented with a wide range of job opportunities. Due to their high-level expertise in the field of interior architecture, they possess the capability to manage interior design projects by working in interior design firms, architectural offices, real estate development companies, or by establishing their independent interior architecture consulting firms. Furthermore, students can pursue careers in specialized areas such as green building design and consulting, utilizing their knowledge of sustainability. Additionally, those aiming to advance in teaching or research fields have the opportunity to pursue doctoral programs.

Legal Basis
  • Law No. 2547 on Higher Education
  • ISU Graduate Education and Training Regulations
  • Regulation on Higher Education Quality Assurance and Higher Education Quality Board

Validity Period (If Any)

Indefinite.


Url
Open Address