Yeterlilik Kodu

TR0030014085

Yeterlilik Adı
Gıda Kalite Kontrolü ve Analizi Ön Lisans Diploması
Sorumlu KurumBolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi
Sorumlu Kurum İletişim BilgisiBAİBÜ Gölköy Yerleşkesi, 14030 Merkez/Bolu
Sorumlu Kurum URLhttp://www.ibu.edu.tr/tr
YönelimMesleki
AYÇ Seviyesi5
Yeterlilik TYÇ’ye yerleştirilmemiştir.
TYÇ Seviyesi 5
Sınıflandırma (Tematik Alan)Gıda işleme
Sınıflandırma (Meslek Kodu) -
KategoriAna
Kredi Değeri120
Programın Normal Süresi 2
Program Profili (Amaç)-
Öğrenme Ortamları-
Öğrenme Kazanımları (Tanım)
  • Gıdaların özellikleri, gıda işleme, üretim ve muhafaza yöntemleri ile ilgili konularda temel ve teknik bilgilere sahip olur.
  • Gıdalarda hijyen, sanitasyon, kalite kontrol ve analiz konularında yeterli ve teknik bilgiye sahiptir ve ilgili mevzuata uygunluğunu belirler.
  • Laboratuvarda güvenli çalışma ilkelerini bilir, temel laboratuvar tekniklerine hakim olur ve genel laboratuvar cihazlarını ve malzemelerini kullanır.
  • Gıda işlemede kullanılan makine, alet ve ekipmanın temel çalışma prensiplerini bilir ve onları kullanabilecek yeterliliğe sahip olur.
  • Güvenli gıda üretiminin koşullarını bilir ve uygulamalar hakkında deneyim sahibi olur.
  • Gıda işleme teknolojileri hakkında temel bilgiye sahip olur, alanı ile ilgili gelişmeleri takip eder.
  • Ar-Ge çalışmalarına katkıda bulunur.
  • Gıdalarla ilgili kalite yönetim sistem ve standartları bilir ve uygulayabilecek temel bilgiye sahip olur.
  • Analitik düşünmeyi ve çözüm üretmeyi bilir ve yaşam boyu öğrenme mantığını kavrar.
  • İnsan sağlığına ve çevreye karşı duyarlı olur.
  • Meslek etiği ve sorumluluk bilinci kazanır ve çözüm üretmeyi öğrenir.
Anahtar Yetkinlikler -
Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri -
Kalite Güvencesi-
Giriş Şartı-
Başarma ŞartlarıGıda Kalite Kontrolü ve Analizi Programına ortaöğretim eğitimini tamamladıktan sonra Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYS)’nin yükseköğretime geçiş sınavından yeterli puan alarak ÖSYM tarafından yerleştirilen öğrenciler kabul edilmektedir.
İlerleme Yolları (İlişki Türü)

Gıda İşleme Bölümü Gıda Kalite Kontrolü ve Analizi Programı başarı ile bitiren mezunlar modern analiz ve kalite kontrol laboratuvarlarında, çeşitli kurum ve kuruluşların araştırma ve geliştirme laboratuvarlarında ve kamu kurum ve kuruluşlarında çalışabilirler.

Yasal Dayanağı-
Geçerlilik Süresi (Varsa)

Yeterlilik sürekli geçerlidir.

Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi Adresi Aç
Yeterlilik Kodu

TR0030014085


Yeterlilik Adı
Gıda Kalite Kontrolü ve Analizi Ön Lisans Diploması

Sorumlu Kurum
Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi

Sorumlu Kurum İletişim Bilgisi
BAİBÜ Gölköy Yerleşkesi, 14030 Merkez/Bolu

Sorumlu Kurum URL

Yönelim
Mesleki

Sınıflandırma (Meslek Kodu)
-

AYÇ Seviyesi
5

TYÇ Seviyesi
5
Yeterlilik TYÇ’ye yerleştirilmemiştir.

Sınıflandırma (Meslek Kodu)
-

Kategori
Ana

Kredi Değeri
120

Programın Normal Süresi
2

Program Profili (Amaç)
-

Öğrenme Ortamları
-

Öğrenme Kazanımları (Tanım)
  • Gıdaların özellikleri, gıda işleme, üretim ve muhafaza yöntemleri ile ilgili konularda temel ve teknik bilgilere sahip olur.
  • Gıdalarda hijyen, sanitasyon, kalite kontrol ve analiz konularında yeterli ve teknik bilgiye sahiptir ve ilgili mevzuata uygunluğunu belirler.
  • Laboratuvarda güvenli çalışma ilkelerini bilir, temel laboratuvar tekniklerine hakim olur ve genel laboratuvar cihazlarını ve malzemelerini kullanır.
  • Gıda işlemede kullanılan makine, alet ve ekipmanın temel çalışma prensiplerini bilir ve onları kullanabilecek yeterliliğe sahip olur.
  • Güvenli gıda üretiminin koşullarını bilir ve uygulamalar hakkında deneyim sahibi olur.
  • Gıda işleme teknolojileri hakkında temel bilgiye sahip olur, alanı ile ilgili gelişmeleri takip eder.
  • Ar-Ge çalışmalarına katkıda bulunur.
  • Gıdalarla ilgili kalite yönetim sistem ve standartları bilir ve uygulayabilecek temel bilgiye sahip olur.
  • Analitik düşünmeyi ve çözüm üretmeyi bilir ve yaşam boyu öğrenme mantığını kavrar.
  • İnsan sağlığına ve çevreye karşı duyarlı olur.
  • Meslek etiği ve sorumluluk bilinci kazanır ve çözüm üretmeyi öğrenir.

Anahtar Yetkinlikler
-

Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri
-

Kalite Güvencesi
-

Giriş Şartı
-

Başarma Şartları
Gıda Kalite Kontrolü ve Analizi Programına ortaöğretim eğitimini tamamladıktan sonra Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYS)’nin yükseköğretime geçiş sınavından yeterli puan alarak ÖSYM tarafından yerleştirilen öğrenciler kabul edilmektedir.

İlerleme Yolları (İlişki Türü)

Gıda İşleme Bölümü Gıda Kalite Kontrolü ve Analizi Programı başarı ile bitiren mezunlar modern analiz ve kalite kontrol laboratuvarlarında, çeşitli kurum ve kuruluşların araştırma ve geliştirme laboratuvarlarında ve kamu kurum ve kuruluşlarında çalışabilirler.


Yasal Dayanağı
-

Geçerlilik Süresi (Varsa)

Yeterlilik sürekli geçerlidir.


Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi
Adresi Aç

Qualification Code

TR0030014085

Qualification Title
Awarding BodyBolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi
Awarding Body Contact
Awarding Body Url
OrientationOccupational
EQF Level5
The Qualification hasn't been included in TQF.
TQF Level 5
Thematic AreasFood processing
National Occupation Classification -
CategoryMain
Credit Value120
Program Duration2
Program Profile-
Learning Environments-
Description
  • The graduate has basic and technical knowledge on issues related to food processing , the characteristics, production and preservation methods of foods.
  • The graduate has adequate and technical knowledge in hygiene, sanitation, quality control and analysis of foods and determines compliance with relevant legislation.
  • The graduate knows the conditions of safe food production and has experience about applications.
  • The graduate knows basic working principles of machines, tools and equipments used in food processing and has ability to use them.
  • The graduate knows safe working principles in laboratory, has knowledge of basic laboratory techniques and uses general laboratory equipments and materials.
  • The graduate has basic and technical knowledge in food processing technologies, follows up developments related to the field and contributes the research-development studies.
  • The graduate knows about quality management systems and standards related to food and has basic knowledge to apply.
  • The graduate knows how to think analytically and produces solutions and understands the logic of life-long learning.
  • The graduate is sensitive to human health and environment.
  • The graduate gains profession ethics and responsibility consciousness and learns to produce solutions.

 

Key Competencies-
Further Info

The students who are studying in the program are allowed to take midterm examinations every semester, projects done in the semester, quizzes, assignments etc. (midterm and midterm work can have variable effect on course success score and affect 40% in total) . Midterm, midterm work and final exam grades are given over 100 points and announced to the students through the system. In order to be considered successful, the course grade must be 55 out of 100 and the grade of achievement will appear in the system at the end of the semester as a success grade with the related regulations.

Quality Assurance-
Access Requirements

It is determined by OSYM in line with the relevant legislation of YOK.

Conditions for SuccessFood Quality Control and Analysis Program accepted students placed by Student Selection and Placement Center (ÖSYM) after completing secondary education and receiving enough points from the Student Selection and Placement Center (ÖSYS) examination for transition to higher education.
Progression Paths (Relationship Type)

Graduates who successfully complete the Food Quality Control and Analysis Program in Food Processing Department can work in modern analysis and quality control laboratories, research and development laboratories of various institutions and public institutions and organizations.

Legal Basis-
Validity Period (If Any)

The document is valid continuously.

Url Open Address
Qualification Code

TR0030014085


Qualification Title

Awarding Body
Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi

Awarding Body Contact

Awarding Body Url

Orientation
Occupational

National Occupation Classification
-

EQF Level
5

TQF Level
5
The Qualification hasn't been included in TQF.

National Occupation Classification
-

Category
Main

Credit Value
120

Program Duration
2

Program Profile
-

Learning Environments
-

Description
  • The graduate has basic and technical knowledge on issues related to food processing , the characteristics, production and preservation methods of foods.
  • The graduate has adequate and technical knowledge in hygiene, sanitation, quality control and analysis of foods and determines compliance with relevant legislation.
  • The graduate knows the conditions of safe food production and has experience about applications.
  • The graduate knows basic working principles of machines, tools and equipments used in food processing and has ability to use them.
  • The graduate knows safe working principles in laboratory, has knowledge of basic laboratory techniques and uses general laboratory equipments and materials.
  • The graduate has basic and technical knowledge in food processing technologies, follows up developments related to the field and contributes the research-development studies.
  • The graduate knows about quality management systems and standards related to food and has basic knowledge to apply.
  • The graduate knows how to think analytically and produces solutions and understands the logic of life-long learning.
  • The graduate is sensitive to human health and environment.
  • The graduate gains profession ethics and responsibility consciousness and learns to produce solutions.

 


Key Competencies
-

Further Info

The students who are studying in the program are allowed to take midterm examinations every semester, projects done in the semester, quizzes, assignments etc. (midterm and midterm work can have variable effect on course success score and affect 40% in total) . Midterm, midterm work and final exam grades are given over 100 points and announced to the students through the system. In order to be considered successful, the course grade must be 55 out of 100 and the grade of achievement will appear in the system at the end of the semester as a success grade with the related regulations.


Quality Assurance
-

Access Requirements

It is determined by OSYM in line with the relevant legislation of YOK.


Conditions for Success
Food Quality Control and Analysis Program accepted students placed by Student Selection and Placement Center (ÖSYM) after completing secondary education and receiving enough points from the Student Selection and Placement Center (ÖSYS) examination for transition to higher education.

Progression Paths (Relationship Type)

Graduates who successfully complete the Food Quality Control and Analysis Program in Food Processing Department can work in modern analysis and quality control laboratories, research and development laboratories of various institutions and public institutions and organizations.


Legal Basis
-

Validity Period (If Any)

The document is valid continuously.


Url
Open Address