Yeterlilik Kodu

TR0030043267

Yeterlilik Adı
Uluslararası Ticaret ve İşletmecilik Lisans Diploması
Sorumlu KurumSamsun Üniversitesi
Sorumlu Kurum İletişim BilgisiGürgenyatak, Canik Yerleşkesi Gürgenyatak Mahallesi, Merkez Sk. No:40-2 D:1, 55080 Canik/Samsun
Sorumlu Kurum URLhttp://samsun.edu.tr/
YönelimGenel
AYÇ Seviyesi6
Yeterlilik TYÇ’ye yerleştirilmemiştir.
TYÇ Seviyesi 6
Sınıflandırma (Tematik Alan)Yönetim ve idare
Sınıflandırma (Meslek Kodu)

ISCO 08 Minor Group - 24 Business and Administration Professionals

ISCO 08 Minor Group - 121 Business Services and Administration Managers

KategoriAna
Kredi Değeri240
Programın Normal Süresi 4 Yıl
Program Profili (Amaç)

Mezunlarımız erken kariyer dönemlerinde;

  1. Uluslararası Ticaret ve İşletmecilik alanındaki kurum ve kuruluşlarda mesleki kariyerini planlarlar.
  2. Lisansüstü düzeyde özgün çalışmalarla akademik kariyerlerini geliştirirler.
  3. Kamu ve özel sektörde farklı yönetim kademelerinde etik değerlere bağlı ve sosyal sorumluluk bilinciyle hareket ederler.
  4. Eleştirel bakış açısı ve yaşam boyu öğrenme bilinciyle kişisel gelişimini önceliklerler.
Öğrenme Ortamları
  • Eğitim ve öğretim örgün şeklinde Canik Kampüsü’nde gerçekleştirilir.
  • Öğretim için kullanılan alanlar ve donanım ekipmanları,Uluslararası Ticaret ve İşletmecilik programının öğretim amaçlarına ve öğrenme çıktılarına hizmet edecek şekilde tasarlanmış olan ve 2019-2020 eğitim öğretim yılından itibaren kullanılmaya başlanan fakülte binasında yer almaktadır. Fakültede  toplam 8 sınıf, 4 amfi ve 2 laboratuvar özellikle lisans derecesi için tahsis edilmiş olup eğitim ve öğretim süreçleri gerçekleştirilmektedir. 
Öğrenme Kazanımları (Tanım)
  • Uluslararası Ticaret ve İşletmecilik ile ilgili ekonomi, işletme, dış ticaret ve hukuk alan bilgisine sahip olmak (Bilgi)
  • Uluslararası Ticaret ve İşletmecilik alanındaki teorik bilgileri uygulayabilmek ve bunları eleştirel bakış açısı ile analiz ederek yorumlayabilmek (Bilgi, Beceri ve Yetkinlikler- Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme ve Öğrenme Yetkinliği)
  • Küresel iş çevresinde işletme ve ticaret uygulamalarıyla ilgili stratejiler ve sorunların çözümüne yönelik öneriler geliştirebilmek (Bilgi, Beceri ve Yetkinlikler- Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği)
  • Sosyo-kültürel ve ekonomik değerleri de göz önünde bulundurarak uluslararası ticaretin ekonomik, finansal ve toplumsal sistemler üzerindeki etkilerini kavrayabilmek (Bilgi, Beceri ve Yetkinlikler- Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği)
  • En az CEFR (Common European Framework of Reference) B1-B2 akıcılık düzeyinde (Orta Düzey) İngilizce konuşabilmek ve yazabilmek (Bilgi ve Yetkinlikler- İletişim ve Sosyal Yetkinlik)
  • Hem bireysel hem de takım düzeyinde gerekli öğrenme becerilerine sahip olmak (Beceri ve Yetkinlikler- Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği)
  • Küresel rekabetin unsurlarını ve farklı ülkelerin işletme uygulamalarını kavrayabilmek (Bilgi, Beceri ve Yetkinlikler- Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği)
  • Uluslararası ticaret verilerini elde ederek bu verileri yorumlayabilmek ve raporlayabilmek (Bilgi, Beceri ve Yetkinlikler- Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme ve İletişim ve Sosyal Yetkinliği)
  • Uluslararası işletmecilik ve ticaret uygulamalarında iş etiği, kurumsallık ve sürdürebilirlik ilkelerine göre davranabilmek (Yetkinlikler- Alana Özgü Yetkinlik)
  • Küresel ekonomik ve politik kriz dönemlerinde strateji geliştirebilmek ve karar verebilmek (Bilgi, Beceri ve Yetkinlikler- Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği ve Alana Özgü Yetkinlikler)
Anahtar Yetkinlikler
  • Çoklu dil yetkinliği
  • Dijital yetkinlik
  • Kişisel, sosyal ve öğrenmeyi öğrenme yetkinliği
  • Girişimcilik yetkinliği
  • Kültürel farkındalık ve ifade yetkinliği
Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri

Samsun Üniversitesi Lisans ve Önlisans Eğitim Öğretim Yönetmeliği'ne göre:

Bir dersin dönem/yılsonu sınavına girebilmek için devam zorunluluğunun yerine getirilmiş olması şartı aranır.

Yarıyıl sonu ve bütünleme sınavı için mazeret sınavı yapılmaz.

Bütünleme sınavına, yarıyıl sonu sınavına girme hakkını kazanıp da bu sınavlara mazeretli veya mazeretsiz girmeyen öğrencilerle girip de başarısız olan öğrenciler girerler.

Bütünleme sınavından alınan puan yarıyıl sonu sınavı puanı olarak değerlendirilir.

Yarıyıl sonu ve bütünleme sınavları, akademik takvimde belirlenen tarihlerde yapılır.

İlgili birimin yönetim kurulu kararı ile cumartesi ve pazar günlerinde de sınav yapılabilir.

Öğrencinin devamsızlık veya başka sebeplerle girmeye hakkı olmadığı halde girdiği dersin sınav puanı geçersiz sayılır.

Bir dersin yarıyıl içi değerlendirmelerinin toplam ağırlığı, %40’tan az ve %60’tan çok olmayacak şekilde; yarıyıl içi çalışmalarının türleri, sayısı, yarıyıl içi çalışmalarının başarı notuna katkısı ve yarıyıl sonu sınavının başarı notuna katkılarının hangi oranlarda olacağı gibi hususlar, yarıyılın başlangıcından bir hafta öncesinde dersi verecek öğretim elemanının teklifi, ilgili bölüm başkanlığının olumlu görüşü ve birim yönetim kurulu kararı sonrasında kesinleşir ve öğretim elemanı tarafından öğrenci bilgi yönetim sistemine tanımlanır.

Bir dersin başarı notu; o derse ait yarıyıl içi sınavları, kısa sınavlar, arazi çalışması, uygulama, ödev, proje, atölye, seminer, derse devam, laboratuvar gibi yarıyıl içi çalışmaları ve yarıyıl sonu sınavı ile belirlenir. En az bir ara sınav ve yarıyıl sonu sınavı zorunludur. Ancak dersin özelliğine göre, ilgili birim kurullarının onayı ile ara/yarıyıl sonu sınavının yapılmamasına karar verilebilir.

Her bir dersten (AA), (BA), (BB), (CB), (CC) ve (DC) notlarından birisini alan öğrenci o dersi başarmış; (DD), (FF) ve (FD) notunu alan öğrenci ise o dersten başarısız sayılır.

Kalite Güvencesi

Yükseköğretim programlarının niteliğinin gözetilmesi için;

  • YÖK, yükseköğretim kurumlarında gerçekleştirilen eğitim ve öğretimle diğer faaliyetlerin planlanması, düzenlenmesi, yönetilmesi ve denetiminden sorumludur.
  • YÖK tarafından belirlenen kriterler çerçevesinde her yıl hazırlanan yükseköğretim kurumlarına ait “Üniversite İzleme ve Değerlendirme Raporları” yayımlanır. Bu raporlara göre hazırlanan, yükseköğretim kurumlarına yönelik nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren raporlarda YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır.
  •  YÖK tarafından her yıl vakıf yükseköğretim kurumlarına ait akademik, idari ve mali verileri içeren “Vakıf Yükseköğretim Kurumları Raporu” yayımlanır. Vakıf yükseköğretim kurumlarına yönelik yapılan nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren bu raporlar YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır. Yükseköğretimde lisans programlarının kalite güvencesi “Yükseköğretim Diploma Programlarının Kalite Güvencesinin Sağlanmasına Yönelik Usul ve Esaslar” a göre sağlanır:

1. Öğretim Programlarının Oluşturulması ve Onaylanması:

1.1. YÖK, yükseköğretim kurumlarında lisans bölüm ve programların açılması için gerekli olan asgari standart ve ölçütleri YÖK belirler.

1.2. Yükseköğretim kurumlarında lisans programlarının müfredatı ve her bir programın öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının neler olacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumlarının senatoları tarafından belirlenir.

1.3. Ulusal Çekirdek Eğitim Programlarının müfredatı ilgili Dekanlar Konseyi tarafından kabul edildikten sonra YÖK’ün onayıyla yükseköğretim kurumları tarafından uygulanır.

2. Ölçme-Değerlendirme: Her bir lisans programının öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının ölçme ve değerlendirmesinin nasıl yapılacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumları tarafından hazırlanan eğitim ve öğretim ve sınav yönetmeliğine göre yürütülür.

3. Belgelendirme: Lisans programlarına kayıtlı öğrenciler, yükseköğretim kurumları tarafından belirlenen ders kredilerini ve diğer yükümlülükleri başarı ile tamamlamaları halinde; lisans diploması alır.

4. Öz Değerlendirme-Dış Değerlendirme: Yükseköğretim kurumları, sürekli izleme bağlamında, her yılın başında bir önceki yıla ait “Kurum İç Değerlendirme Raporlarını” Yükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK) tarafından hazırlanan Bilgi Sistemine girer. YÖKAK, yükseköğretim kurumlarının dış değerlendirmesine ilişkin hazırladığı “Kurumsal Geri Bildirim Raporu”nu kamuoyuyla paylaşılır. Ayrıca, YÖKAK tarafından yetkilendirilen veya tanınan akreditasyon kuruluşları tarafından verilen akreditasyon kararları da programların yeterliliklerinin kalite güvencesinin sağlandığını gösterir. YÖKAK mevzuatı gereği belirlenen yeterliliklere ilişkin düzenli gözden geçirme faaliyetleri yapar.

Sosyal Beşeri ve Temel Bilimler Akreditasyon ve Rating Derneği (STAR)

Başlangıç: 02.04.2025 / Bitiş: 02.04.2025

Giriş Şartı

Bu programa öğrenci kabulü, Yükseköğretim Kurumu (YÖK) tarafından yapılan YKS merkezi sınavlarına göre yapılmaktadır. Yabancı uyruklu öğrenciler, bu programa uluslararası olarak kabul gören lise mezuniyet diploması ve uluslararası geçerliliği olan sınav sonuçları ile kabul edilmektedir. Değişim öğrencilerinin kabulü, imzalanan ikili anlaşmalar (Erasmus ya da Genel Akademik Protokol) çerçevesinde yapılmaktadır. 

Başarma ŞartlarıÖğrencilerin lisans programından mezun olabilmeleri için müfredatta var olan toplam 240 AKTS kredi dersi birimini başarıyla bitirmesi, genel not ortalamasının 2,00 veya üzerinde olması ve tüm dersleri en az DC notu ile geçmesi gerekmektedir.
İlerleme Yolları (İlişki Türü)

Uluslararası Ticaret ve İşletmecilik Bölümünden mezun olan öğrencilerimiz uluslararası alanda faaliyet gösteren her türlü firmada, dış ticaret, gümrük, bankacılık ve finansla ilgili kamu kurum ve kuruluşlarında, yerel ve bölgesel ticari kuruluşlarda, ticaret odaları vb. meslek kuruluşlarında, serbest bölgelerde ve kalkınma ajanslarında çalışma imkanına sahiptirler. Bu programdan mezun olan öğrenciler, lisansüstü programlarda öğrenim görmek üzere başvuruda bulunabilirler.

Yasal Dayanağı

2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu

Yükseköğretim Kurumlarında Önlisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yan Dal İle Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik

Samsun Üniversitesi Lisans ve Önlisan Eğitim Öğretim Yönetmeliği

Yükseköğretim Kalite Güvencesi ve Yükseköğretim Kalite Kurulu Yönetmeliği

Geçerlilik Süresi (Varsa)

Yeterlilik sürekli geçerlidir.

Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi Adresi Aç
Yeterlilik Kodu

TR0030043267


Yeterlilik Adı
Uluslararası Ticaret ve İşletmecilik Lisans Diploması

Sorumlu Kurum
Samsun Üniversitesi

Sorumlu Kurum İletişim Bilgisi
Gürgenyatak, Canik Yerleşkesi Gürgenyatak Mahallesi, Merkez Sk. No:40-2 D:1, 55080 Canik/Samsun

Sorumlu Kurum URL

Yönelim
Genel

Sınıflandırma (Meslek Kodu)

ISCO 08 Minor Group - 24 Business and Administration Professionals

ISCO 08 Minor Group - 121 Business Services and Administration Managers


AYÇ Seviyesi
6

TYÇ Seviyesi
6
Yeterlilik TYÇ’ye yerleştirilmemiştir.

Sınıflandırma (Meslek Kodu)

ISCO 08 Minor Group - 24 Business and Administration Professionals

ISCO 08 Minor Group - 121 Business Services and Administration Managers


Kategori
Ana

Kredi Değeri
240

Programın Normal Süresi
4 Yıl

Program Profili (Amaç)

Mezunlarımız erken kariyer dönemlerinde;

  1. Uluslararası Ticaret ve İşletmecilik alanındaki kurum ve kuruluşlarda mesleki kariyerini planlarlar.
  2. Lisansüstü düzeyde özgün çalışmalarla akademik kariyerlerini geliştirirler.
  3. Kamu ve özel sektörde farklı yönetim kademelerinde etik değerlere bağlı ve sosyal sorumluluk bilinciyle hareket ederler.
  4. Eleştirel bakış açısı ve yaşam boyu öğrenme bilinciyle kişisel gelişimini önceliklerler.

Öğrenme Ortamları
  • Eğitim ve öğretim örgün şeklinde Canik Kampüsü’nde gerçekleştirilir.
  • Öğretim için kullanılan alanlar ve donanım ekipmanları,Uluslararası Ticaret ve İşletmecilik programının öğretim amaçlarına ve öğrenme çıktılarına hizmet edecek şekilde tasarlanmış olan ve 2019-2020 eğitim öğretim yılından itibaren kullanılmaya başlanan fakülte binasında yer almaktadır. Fakültede  toplam 8 sınıf, 4 amfi ve 2 laboratuvar özellikle lisans derecesi için tahsis edilmiş olup eğitim ve öğretim süreçleri gerçekleştirilmektedir. 

Öğrenme Kazanımları (Tanım)
  • Uluslararası Ticaret ve İşletmecilik ile ilgili ekonomi, işletme, dış ticaret ve hukuk alan bilgisine sahip olmak (Bilgi)
  • Uluslararası Ticaret ve İşletmecilik alanındaki teorik bilgileri uygulayabilmek ve bunları eleştirel bakış açısı ile analiz ederek yorumlayabilmek (Bilgi, Beceri ve Yetkinlikler- Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme ve Öğrenme Yetkinliği)
  • Küresel iş çevresinde işletme ve ticaret uygulamalarıyla ilgili stratejiler ve sorunların çözümüne yönelik öneriler geliştirebilmek (Bilgi, Beceri ve Yetkinlikler- Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği)
  • Sosyo-kültürel ve ekonomik değerleri de göz önünde bulundurarak uluslararası ticaretin ekonomik, finansal ve toplumsal sistemler üzerindeki etkilerini kavrayabilmek (Bilgi, Beceri ve Yetkinlikler- Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği)
  • En az CEFR (Common European Framework of Reference) B1-B2 akıcılık düzeyinde (Orta Düzey) İngilizce konuşabilmek ve yazabilmek (Bilgi ve Yetkinlikler- İletişim ve Sosyal Yetkinlik)
  • Hem bireysel hem de takım düzeyinde gerekli öğrenme becerilerine sahip olmak (Beceri ve Yetkinlikler- Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği)
  • Küresel rekabetin unsurlarını ve farklı ülkelerin işletme uygulamalarını kavrayabilmek (Bilgi, Beceri ve Yetkinlikler- Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği)
  • Uluslararası ticaret verilerini elde ederek bu verileri yorumlayabilmek ve raporlayabilmek (Bilgi, Beceri ve Yetkinlikler- Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme ve İletişim ve Sosyal Yetkinliği)
  • Uluslararası işletmecilik ve ticaret uygulamalarında iş etiği, kurumsallık ve sürdürebilirlik ilkelerine göre davranabilmek (Yetkinlikler- Alana Özgü Yetkinlik)
  • Küresel ekonomik ve politik kriz dönemlerinde strateji geliştirebilmek ve karar verebilmek (Bilgi, Beceri ve Yetkinlikler- Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği ve Alana Özgü Yetkinlikler)

Anahtar Yetkinlikler
  • Çoklu dil yetkinliği
  • Dijital yetkinlik
  • Kişisel, sosyal ve öğrenmeyi öğrenme yetkinliği
  • Girişimcilik yetkinliği
  • Kültürel farkındalık ve ifade yetkinliği

Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri

Samsun Üniversitesi Lisans ve Önlisans Eğitim Öğretim Yönetmeliği'ne göre:

Bir dersin dönem/yılsonu sınavına girebilmek için devam zorunluluğunun yerine getirilmiş olması şartı aranır.

Yarıyıl sonu ve bütünleme sınavı için mazeret sınavı yapılmaz.

Bütünleme sınavına, yarıyıl sonu sınavına girme hakkını kazanıp da bu sınavlara mazeretli veya mazeretsiz girmeyen öğrencilerle girip de başarısız olan öğrenciler girerler.

Bütünleme sınavından alınan puan yarıyıl sonu sınavı puanı olarak değerlendirilir.

Yarıyıl sonu ve bütünleme sınavları, akademik takvimde belirlenen tarihlerde yapılır.

İlgili birimin yönetim kurulu kararı ile cumartesi ve pazar günlerinde de sınav yapılabilir.

Öğrencinin devamsızlık veya başka sebeplerle girmeye hakkı olmadığı halde girdiği dersin sınav puanı geçersiz sayılır.

Bir dersin yarıyıl içi değerlendirmelerinin toplam ağırlığı, %40’tan az ve %60’tan çok olmayacak şekilde; yarıyıl içi çalışmalarının türleri, sayısı, yarıyıl içi çalışmalarının başarı notuna katkısı ve yarıyıl sonu sınavının başarı notuna katkılarının hangi oranlarda olacağı gibi hususlar, yarıyılın başlangıcından bir hafta öncesinde dersi verecek öğretim elemanının teklifi, ilgili bölüm başkanlığının olumlu görüşü ve birim yönetim kurulu kararı sonrasında kesinleşir ve öğretim elemanı tarafından öğrenci bilgi yönetim sistemine tanımlanır.

Bir dersin başarı notu; o derse ait yarıyıl içi sınavları, kısa sınavlar, arazi çalışması, uygulama, ödev, proje, atölye, seminer, derse devam, laboratuvar gibi yarıyıl içi çalışmaları ve yarıyıl sonu sınavı ile belirlenir. En az bir ara sınav ve yarıyıl sonu sınavı zorunludur. Ancak dersin özelliğine göre, ilgili birim kurullarının onayı ile ara/yarıyıl sonu sınavının yapılmamasına karar verilebilir.

Her bir dersten (AA), (BA), (BB), (CB), (CC) ve (DC) notlarından birisini alan öğrenci o dersi başarmış; (DD), (FF) ve (FD) notunu alan öğrenci ise o dersten başarısız sayılır.


Kalite Güvencesi

Yükseköğretim programlarının niteliğinin gözetilmesi için;

  • YÖK, yükseköğretim kurumlarında gerçekleştirilen eğitim ve öğretimle diğer faaliyetlerin planlanması, düzenlenmesi, yönetilmesi ve denetiminden sorumludur.
  • YÖK tarafından belirlenen kriterler çerçevesinde her yıl hazırlanan yükseköğretim kurumlarına ait “Üniversite İzleme ve Değerlendirme Raporları” yayımlanır. Bu raporlara göre hazırlanan, yükseköğretim kurumlarına yönelik nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren raporlarda YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır.
  •  YÖK tarafından her yıl vakıf yükseköğretim kurumlarına ait akademik, idari ve mali verileri içeren “Vakıf Yükseköğretim Kurumları Raporu” yayımlanır. Vakıf yükseköğretim kurumlarına yönelik yapılan nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren bu raporlar YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır. Yükseköğretimde lisans programlarının kalite güvencesi “Yükseköğretim Diploma Programlarının Kalite Güvencesinin Sağlanmasına Yönelik Usul ve Esaslar” a göre sağlanır:

1. Öğretim Programlarının Oluşturulması ve Onaylanması:

1.1. YÖK, yükseköğretim kurumlarında lisans bölüm ve programların açılması için gerekli olan asgari standart ve ölçütleri YÖK belirler.

1.2. Yükseköğretim kurumlarında lisans programlarının müfredatı ve her bir programın öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının neler olacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumlarının senatoları tarafından belirlenir.

1.3. Ulusal Çekirdek Eğitim Programlarının müfredatı ilgili Dekanlar Konseyi tarafından kabul edildikten sonra YÖK’ün onayıyla yükseköğretim kurumları tarafından uygulanır.

2. Ölçme-Değerlendirme: Her bir lisans programının öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının ölçme ve değerlendirmesinin nasıl yapılacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumları tarafından hazırlanan eğitim ve öğretim ve sınav yönetmeliğine göre yürütülür.

3. Belgelendirme: Lisans programlarına kayıtlı öğrenciler, yükseköğretim kurumları tarafından belirlenen ders kredilerini ve diğer yükümlülükleri başarı ile tamamlamaları halinde; lisans diploması alır.

4. Öz Değerlendirme-Dış Değerlendirme: Yükseköğretim kurumları, sürekli izleme bağlamında, her yılın başında bir önceki yıla ait “Kurum İç Değerlendirme Raporlarını” Yükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK) tarafından hazırlanan Bilgi Sistemine girer. YÖKAK, yükseköğretim kurumlarının dış değerlendirmesine ilişkin hazırladığı “Kurumsal Geri Bildirim Raporu”nu kamuoyuyla paylaşılır. Ayrıca, YÖKAK tarafından yetkilendirilen veya tanınan akreditasyon kuruluşları tarafından verilen akreditasyon kararları da programların yeterliliklerinin kalite güvencesinin sağlandığını gösterir. YÖKAK mevzuatı gereği belirlenen yeterliliklere ilişkin düzenli gözden geçirme faaliyetleri yapar.

Sosyal Beşeri ve Temel Bilimler Akreditasyon ve Rating Derneği (STAR)

Başlangıç: 02.04.2025 / Bitiş: 02.04.2025


Giriş Şartı

Bu programa öğrenci kabulü, Yükseköğretim Kurumu (YÖK) tarafından yapılan YKS merkezi sınavlarına göre yapılmaktadır. Yabancı uyruklu öğrenciler, bu programa uluslararası olarak kabul gören lise mezuniyet diploması ve uluslararası geçerliliği olan sınav sonuçları ile kabul edilmektedir. Değişim öğrencilerinin kabulü, imzalanan ikili anlaşmalar (Erasmus ya da Genel Akademik Protokol) çerçevesinde yapılmaktadır. 


Başarma Şartları
Öğrencilerin lisans programından mezun olabilmeleri için müfredatta var olan toplam 240 AKTS kredi dersi birimini başarıyla bitirmesi, genel not ortalamasının 2,00 veya üzerinde olması ve tüm dersleri en az DC notu ile geçmesi gerekmektedir.

İlerleme Yolları (İlişki Türü)

Uluslararası Ticaret ve İşletmecilik Bölümünden mezun olan öğrencilerimiz uluslararası alanda faaliyet gösteren her türlü firmada, dış ticaret, gümrük, bankacılık ve finansla ilgili kamu kurum ve kuruluşlarında, yerel ve bölgesel ticari kuruluşlarda, ticaret odaları vb. meslek kuruluşlarında, serbest bölgelerde ve kalkınma ajanslarında çalışma imkanına sahiptirler. Bu programdan mezun olan öğrenciler, lisansüstü programlarda öğrenim görmek üzere başvuruda bulunabilirler.


Yasal Dayanağı

2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu

Yükseköğretim Kurumlarında Önlisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yan Dal İle Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik

Samsun Üniversitesi Lisans ve Önlisan Eğitim Öğretim Yönetmeliği

Yükseköğretim Kalite Güvencesi ve Yükseköğretim Kalite Kurulu Yönetmeliği


Geçerlilik Süresi (Varsa)

Yeterlilik sürekli geçerlidir.


Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi
Adresi Aç

Qualification Code

TR0030043267

Qualification Title
Bachelor of Science in International Trade and Business
Awarding BodySamsun University
Awarding Body Contact
Awarding Body Urlhttp://samsun.edu.tr/
OrientationGeneral
EQF Level6
The Qualification hasn't been included in TQF.
TQF Level 1
Thematic AreasManagement and administration
National Occupation Classification

ISCO 08 Minor Group - 24 Business and Administration Professionals

ISCO 08 Minor Group - 121 Business Services and Administration Managers

CategoryMain
Credit Value240
Program Duration4 Yıl
Program Profile

Our graduates in their early careers;

1. They plan their professional careers in institutions and organizations in the field of International Trade and Business.
2. They develop their academic careers with original studies at the postgraduate level.
3. They act with ethical values ​​and social responsibility awareness in different management levels in the public and private sectors.
4. They prioritize their personal development with a critical perspective and awareness of lifelong learning.

Learning Environments

Education and training are carried out formally at Canik Campus. The areas and equipment used for education are located in the faculty building, which was designed to serve the educational objectives and learning outcomes of the International Trade and Business program and has been in use since the 2019-2020 academic year. A total of 8 classrooms, 4 amphitheaters and 2 laboratories are allocated specifically for undergraduate degrees in the faculty, and education and training processes are carried out.

Description

1. To have knowledge of economics, business, foreign trade and law related to International Trade and Business (Knowledge)
2. To be able to apply theoretical knowledge in the field of International Trade and Business and to be able to analyze and interpret them with a critical perspective (Knowledge, Skills and Competencies - Ability to Work Independently and Take Responsibility and Learning Competence)
3. To be able to develop strategies and suggestions for solving problems related to business and trade practices in the global business environment (Knowledge, Skills and Competencies - Ability to Work Independently and Take Responsibility)
4. To be able to understand the effects of international trade on economic, financial and social systems, taking into account socio-cultural and economic values ​​(Knowledge, Skills and Competencies - Ability to Work Independently and Take Responsibility)
5. To be able to speak and write English at least at CEFR (Common European Framework of Reference) B1-B2 fluency level (Intermediate Level) (Knowledge and Competencies - Communication and Social Competence)
6. To have the necessary learning skills both individually and at team level (Skills and Competencies - Ability to Work Independently and Take Responsibility)
7. To be able to comprehend the elements of global competition and the business practices of different countries (Knowledge, Skills and Competencies - Ability to Work Independently and Take Responsibility)
8. To be able to obtain international trade data and interpret and report this data (Knowledge, Skills and Competencies - Ability to Work Independently and Take Responsibility and Communication and Social Competencies)
9. To be able to act according to the principles of business ethics, institutionality and sustainability in international business and trade practices (Competencies - Field-Specific Competencies)
10. To be able to develop strategies and make decisions during global economic and political crisis periods (Knowledge, Skills and Competencies - Ability to Work Independently and Take Responsibility and Field-Specific Competencies)

Key Competencies

-Multilingual competence
-Digital competence
-Personal, social and learning to learn competence
-Entrepreneurial competence
-Cultural awareness and expression competence

Further Info

According to Samsun University Undergraduate and Associate Degree Education Regulation:

In order to take the semester/end-of-year exam of a course, the attendance requirement must be fulfilled.

There is no make-up exam for the end-of-term and make-up exams.

The make-up exam is taken by students who have earned the right to take the end-of-term exam but did not take these exams with or without an excuse, and by students who took them but failed.

The score obtained from the make-up exam is evaluated as the end-of-term exam score.

End-of-term and make-up exams are held on the dates specified in the academic calendar.

Exams can also be held on Saturdays and Sundays with the decision of the relevant unit's board of directors.

The exam score of the course that the student took despite not having the right to take it due to absenteeism or other reasons is considered invalid.

The total weight of the mid-term evaluations of a course is not less than 40% and not more than 60%; The types and numbers of mid-term studies, the contribution of mid-term studies to the success grade, and the proportions of the contributions of the mid-term exam to the success grade are finalized after the proposal of the instructor who will teach the course one week before the beginning of the semester, the positive opinion of the relevant department head, and the decision of the unit management board, and are defined in the student information management system by the instructor.

The success grade of a course is determined by the mid-term exams, quizzes, fieldwork, practice, homework, project, workshop, seminar, class attendance, laboratory, and mid-term studies related to that course, and the final exam. At least one mid-term exam and a final exam are mandatory. However, depending on the nature of the course, it may be decided not to hold a mid-term/final exam with the approval of the relevant unit boards.

A student who receives one of the grades (AA), (BA), (BB), (CB), (CC), and (DC) from each course is considered to have passed that course; a student who receives the grades (DD), (FF), and (FD) is considered to have failed that course.

Quality Assurance

In order to monitor the quality of higher education programs;

YÖK is responsible for planning, organizing, managing and supervising the education and training and other activities carried out in higher education institutions.
“University Monitoring and Evaluation Reports” of higher education institutions prepared within the framework of the criteria determined by YÖK are published every year. The reports prepared according to these reports, which include quantitative and qualitative evaluations of higher education institutions, are shared with the public by YÖK.

“Foundation Higher Education Institutions Report” including academic, administrative and financial data of foundation higher education institutions is published by YÖK every year. These reports including quantitative and qualitative evaluations of foundation higher education institutions are shared with the public by YÖK. Quality assurance of undergraduate programs in higher education is provided according to the “Procedures and Principles for Ensuring Quality Assurance of Higher Education Diploma Programs”:
1. Creation and Approval of Curriculum:

1.1. YÖK determines the minimum standards and criteria required for opening undergraduate departments and programs in higher education institutions.

1.2. The curriculum of undergraduate programs in higher education institutions and the learning outcomes that each program will provide to students are determined by the senates of higher education institutions in accordance with the basic principles determined by YÖK on these issues.

1.3. The curriculum of the National Core Education Programs is implemented by higher education institutions with the approval of YÖK after being approved by the relevant Deans' Council.

2. Measurement-Evaluation: How the measurement and evaluation of the learning outcomes that each undergraduate program will provide to students will be carried out is carried out in accordance with the education, training and examination regulations prepared by higher education institutions in accordance with the basic principles determined by YÖK on these issues.

3. Certification: Students enrolled in undergraduate programs receive a bachelor's degree if they successfully complete the course credits and other obligations determined by higher education institutions.

4. Self-Assessment-External Assessment: In the context of continuous monitoring, higher education institutions enter the “Internal Institutional Assessment Reports” of the previous year into the Information System prepared by the Higher Education Quality Board (YÖKAK) at the beginning of each year. YÖKAK shares the “Institutional Feedback Report” prepared for the external evaluation of higher education institutions with the public. In addition, accreditation decisions made by accreditation institutions authorized or recognized by YÖKAK also show that the quality assurance of the program qualifications is provided. YÖKAK conducts regular review activities regarding the qualifications determined in accordance with its legislation.

Social Humanities and Basic Sciences Accreditation and Rating Association (STAR)

Start: 02.04.2025 / End: 02.04.2025

Access Requirements

Student admission to this program is made according to the YKS central exams conducted by the Council of Higher Education (YÖK). Foreign students are accepted to this program with an internationally recognized high school diploma and internationally valid exam results. Acceptance of exchange students is made within the framework of signed bilateral agreements (Erasmus or General Academic Protocol).

Conditions for SuccessIn order to graduate from the undergraduate program, students must successfully complete a total of 240 ECTS credit course units in the curriculum, have a general grade point average of 2.00 or above, and pass all courses with at least a DC grade.
Progression Paths (Relationship Type)

Our students who graduate from the Department of International Trade and Business have the opportunity to work in all kinds of companies operating internationally, public institutions and organizations related to foreign trade, customs, banking and finance, local and regional commercial organizations, professional organizations such as chambers of commerce, free zones and development agencies. Students who graduate from this program can apply to study in postgraduate programs.

Legal Basis

Law No. 2547 on Higher Education

Regulation on the Principles of Transfer, Double Major, Minor and Inter-Institutional Credit Transfer between Associate and Undergraduate Programs in Higher Education Institutions

Samsun University Undergraduate and Associate Degree Education Regulation

Higher Education Quality Assurance and Higher Education Quality Board Regulation

Validity Period (If Any)

The qualification is valid at all times.

Url Open Address
Qualification Code

TR0030043267


Qualification Title
Bachelor of Science in International Trade and Business

Awarding Body
Samsun University

Awarding Body Contact

Awarding Body Url

Orientation
General

National Occupation Classification

ISCO 08 Minor Group - 24 Business and Administration Professionals

ISCO 08 Minor Group - 121 Business Services and Administration Managers


EQF Level
6

TQF Level
1
The Qualification hasn't been included in TQF.

National Occupation Classification

ISCO 08 Minor Group - 24 Business and Administration Professionals

ISCO 08 Minor Group - 121 Business Services and Administration Managers


Category
Main

Credit Value
240

Program Duration
4 Yıl

Program Profile

Our graduates in their early careers;

1. They plan their professional careers in institutions and organizations in the field of International Trade and Business.
2. They develop their academic careers with original studies at the postgraduate level.
3. They act with ethical values ​​and social responsibility awareness in different management levels in the public and private sectors.
4. They prioritize their personal development with a critical perspective and awareness of lifelong learning.


Learning Environments

Education and training are carried out formally at Canik Campus. The areas and equipment used for education are located in the faculty building, which was designed to serve the educational objectives and learning outcomes of the International Trade and Business program and has been in use since the 2019-2020 academic year. A total of 8 classrooms, 4 amphitheaters and 2 laboratories are allocated specifically for undergraduate degrees in the faculty, and education and training processes are carried out.


Description

1. To have knowledge of economics, business, foreign trade and law related to International Trade and Business (Knowledge)
2. To be able to apply theoretical knowledge in the field of International Trade and Business and to be able to analyze and interpret them with a critical perspective (Knowledge, Skills and Competencies - Ability to Work Independently and Take Responsibility and Learning Competence)
3. To be able to develop strategies and suggestions for solving problems related to business and trade practices in the global business environment (Knowledge, Skills and Competencies - Ability to Work Independently and Take Responsibility)
4. To be able to understand the effects of international trade on economic, financial and social systems, taking into account socio-cultural and economic values ​​(Knowledge, Skills and Competencies - Ability to Work Independently and Take Responsibility)
5. To be able to speak and write English at least at CEFR (Common European Framework of Reference) B1-B2 fluency level (Intermediate Level) (Knowledge and Competencies - Communication and Social Competence)
6. To have the necessary learning skills both individually and at team level (Skills and Competencies - Ability to Work Independently and Take Responsibility)
7. To be able to comprehend the elements of global competition and the business practices of different countries (Knowledge, Skills and Competencies - Ability to Work Independently and Take Responsibility)
8. To be able to obtain international trade data and interpret and report this data (Knowledge, Skills and Competencies - Ability to Work Independently and Take Responsibility and Communication and Social Competencies)
9. To be able to act according to the principles of business ethics, institutionality and sustainability in international business and trade practices (Competencies - Field-Specific Competencies)
10. To be able to develop strategies and make decisions during global economic and political crisis periods (Knowledge, Skills and Competencies - Ability to Work Independently and Take Responsibility and Field-Specific Competencies)


Key Competencies

-Multilingual competence
-Digital competence
-Personal, social and learning to learn competence
-Entrepreneurial competence
-Cultural awareness and expression competence


Further Info

According to Samsun University Undergraduate and Associate Degree Education Regulation:

In order to take the semester/end-of-year exam of a course, the attendance requirement must be fulfilled.

There is no make-up exam for the end-of-term and make-up exams.

The make-up exam is taken by students who have earned the right to take the end-of-term exam but did not take these exams with or without an excuse, and by students who took them but failed.

The score obtained from the make-up exam is evaluated as the end-of-term exam score.

End-of-term and make-up exams are held on the dates specified in the academic calendar.

Exams can also be held on Saturdays and Sundays with the decision of the relevant unit's board of directors.

The exam score of the course that the student took despite not having the right to take it due to absenteeism or other reasons is considered invalid.

The total weight of the mid-term evaluations of a course is not less than 40% and not more than 60%; The types and numbers of mid-term studies, the contribution of mid-term studies to the success grade, and the proportions of the contributions of the mid-term exam to the success grade are finalized after the proposal of the instructor who will teach the course one week before the beginning of the semester, the positive opinion of the relevant department head, and the decision of the unit management board, and are defined in the student information management system by the instructor.

The success grade of a course is determined by the mid-term exams, quizzes, fieldwork, practice, homework, project, workshop, seminar, class attendance, laboratory, and mid-term studies related to that course, and the final exam. At least one mid-term exam and a final exam are mandatory. However, depending on the nature of the course, it may be decided not to hold a mid-term/final exam with the approval of the relevant unit boards.

A student who receives one of the grades (AA), (BA), (BB), (CB), (CC), and (DC) from each course is considered to have passed that course; a student who receives the grades (DD), (FF), and (FD) is considered to have failed that course.


Quality Assurance

In order to monitor the quality of higher education programs;

YÖK is responsible for planning, organizing, managing and supervising the education and training and other activities carried out in higher education institutions.
“University Monitoring and Evaluation Reports” of higher education institutions prepared within the framework of the criteria determined by YÖK are published every year. The reports prepared according to these reports, which include quantitative and qualitative evaluations of higher education institutions, are shared with the public by YÖK.

“Foundation Higher Education Institutions Report” including academic, administrative and financial data of foundation higher education institutions is published by YÖK every year. These reports including quantitative and qualitative evaluations of foundation higher education institutions are shared with the public by YÖK. Quality assurance of undergraduate programs in higher education is provided according to the “Procedures and Principles for Ensuring Quality Assurance of Higher Education Diploma Programs”:
1. Creation and Approval of Curriculum:

1.1. YÖK determines the minimum standards and criteria required for opening undergraduate departments and programs in higher education institutions.

1.2. The curriculum of undergraduate programs in higher education institutions and the learning outcomes that each program will provide to students are determined by the senates of higher education institutions in accordance with the basic principles determined by YÖK on these issues.

1.3. The curriculum of the National Core Education Programs is implemented by higher education institutions with the approval of YÖK after being approved by the relevant Deans' Council.

2. Measurement-Evaluation: How the measurement and evaluation of the learning outcomes that each undergraduate program will provide to students will be carried out is carried out in accordance with the education, training and examination regulations prepared by higher education institutions in accordance with the basic principles determined by YÖK on these issues.

3. Certification: Students enrolled in undergraduate programs receive a bachelor's degree if they successfully complete the course credits and other obligations determined by higher education institutions.

4. Self-Assessment-External Assessment: In the context of continuous monitoring, higher education institutions enter the “Internal Institutional Assessment Reports” of the previous year into the Information System prepared by the Higher Education Quality Board (YÖKAK) at the beginning of each year. YÖKAK shares the “Institutional Feedback Report” prepared for the external evaluation of higher education institutions with the public. In addition, accreditation decisions made by accreditation institutions authorized or recognized by YÖKAK also show that the quality assurance of the program qualifications is provided. YÖKAK conducts regular review activities regarding the qualifications determined in accordance with its legislation.

Social Humanities and Basic Sciences Accreditation and Rating Association (STAR)

Start: 02.04.2025 / End: 02.04.2025


Access Requirements

Student admission to this program is made according to the YKS central exams conducted by the Council of Higher Education (YÖK). Foreign students are accepted to this program with an internationally recognized high school diploma and internationally valid exam results. Acceptance of exchange students is made within the framework of signed bilateral agreements (Erasmus or General Academic Protocol).


Conditions for Success
In order to graduate from the undergraduate program, students must successfully complete a total of 240 ECTS credit course units in the curriculum, have a general grade point average of 2.00 or above, and pass all courses with at least a DC grade.

Progression Paths (Relationship Type)

Our students who graduate from the Department of International Trade and Business have the opportunity to work in all kinds of companies operating internationally, public institutions and organizations related to foreign trade, customs, banking and finance, local and regional commercial organizations, professional organizations such as chambers of commerce, free zones and development agencies. Students who graduate from this program can apply to study in postgraduate programs.


Legal Basis

Law No. 2547 on Higher Education

Regulation on the Principles of Transfer, Double Major, Minor and Inter-Institutional Credit Transfer between Associate and Undergraduate Programs in Higher Education Institutions

Samsun University Undergraduate and Associate Degree Education Regulation

Higher Education Quality Assurance and Higher Education Quality Board Regulation


Validity Period (If Any)

The qualification is valid at all times.


Url
Open Address