Yeterlilik Kodu

TR0030012255

Yeterlilik Adı
Uluslararası İlişkiler (İngilizce) Lisans Diploması
Sorumlu Kurumİstanbul Arel Üniversitesi
Sorumlu Kurum İletişim Bilgisiİstanbul Arel Üniversitesi Türkoba, Erguvan Sk. No:26, 34537 Tepekent/İstanbul
Sorumlu Kurum URLhttp://www.arel.edu.tr/
YönelimGenel
AYÇ Seviyesi6
Yeterlilik TYÇ’ye yerleştirilmemiştir.
TYÇ Seviyesi 6
Sınıflandırma (Tematik Alan)Siyaset bilimleri ve yurttaşlık
Sınıflandırma (Meslek Kodu)

ISCO 08

KategoriAna
Kredi Değeri240
Programın Normal Süresi 4 Yıl
Program Profili (Amaç)

1. Mezunların özel sektörde alacakları görevlerle ilgili yerel, bölgesel ve küresel dinamikleri analiz edebilecek yetkinlikte yetiştirilmesi,
2. Mezunların lisansüstü programlarda İngilizce dilinde çalışma yapabilecek dil yetkinliğine ulaşmalarının sağlanması
3. Mezunların Dışişleri Bakanlığı ve diğer kamu kurumları dış ilişkiler birimleri ile uluslararası örgütlerde istihdam edilecek yetkinliğe sahip olmalarının sağlanması,
4. Mezunların etik değerlere uygun şekilde bireysel ve ekip çalışması yürütme yetkinliğine sahip olarak yetişmelerinin sağlanmasıdır.

Öğrenme Ortamları

Öğretim örgün ve uzaktan yapılır.

Öğrenme Kazanımları (Tanım)
  • Uluslararası İlişkiler disipliniyle ilgili kuramsal ve uygulamalı bilgileri kavrar.
  • Uluslararası İlişkilerin tarihsel seyrini tanımlar.
  • Uluslararası İlişkilerle ilgili edindiği kavramsal ve teorik bilgileri uygulama ile bütünleştirerek çalışmalarında kullanır.
  • Alanı ile ilgili küresel sorunlara özgün bir bakış açısı ile çözüm önerisi getirir.
  • Uluslararası İlişkiler alanında bir akademik çalışmayı bağımsız olarak yürütür.
  • Uluslararası İlişkilere özgü sorunların çözümüne ilişkin çalışmalarda ekip üyesi olarak sorumluluk alır.
  • Uluslararası İlişkilere ilişkin veri toplama, kaynak araştırma süreçlerini yönetir.
  • Sahip olduğu bilgi ve becerileri ile Uluslararası İlişkiler konularını eleştirel bir yaklaşımla değerlendirir.
  • Alanı ile ilgili konularda fikirlerini ve sorunlara ilişkin çözüm önerilerini yazılı veya sözlü olarak ilgili kişi ve kurumlara sunar.
  • İngilizce dilinde alanındaki gelişmeleri izler ve meslektaşları ile iletişim kurar.
  • Alanının gerektirdiği ölçüde bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanır.
  • Uluslararası İlişkiler alanındaki çalışmalarını evrensel etik değerlere uygun şekilde yürütür.
  • Uluslararası İlişkiler konularında sosyal haklara ve hukuka dayanan analizler yapar.
Anahtar Yetkinlikler
  • Okuma yazma yetkinliği
  • Çoklu dil yetkinliği
  • Dijital yetkinlik
  • Kişisel, sosyal ve öğrenmeyi öğrenme yetkinliği
  • Vatandaşlık yetkinliği
  • Kültürel farkındalık ve ifade yetkinliği
Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri

Sınav yönetmeliği ile ölçme ve değerlendirme süreçlerine ilişkin genel bilgiler için Önlisans ve Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği'ne başvurulabilir. İstanbul Arel Üniversitesi tarafından kullanılan Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri de aşağıda belirtilmiştir ki bu yöntemlerin çoğu programın amaç ve hedefleri doğrultusunda belirlenmiştir.
Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri:
Ara Sınav
Akran Değerlendirmesi
Bilgisayar Destekli Sunum
Belge Sunma
Final Sınavı
Gözlem Raporu
Kısa SınavÖdev Değerlendirme
Rapor Sunma
Sözlü Değerlendirme
Tez SunmaUzman / Jüri Değerlendirmesi
Vaka Sunma
Yarışma
Staj Değerlendirme
Yerinde Uygulama Değerlendirmesi
Laboratuvar

Sınavlar
Öğrenciler, daha önce aldıkları sınavların ya da yaptıkları çalışmaların dışında bir final sınavına tabi tutulurlar. Her dönem, öğrencilere en az bir ara sınav yapılır. Ara sınavların dışında, tarih belirtilmeden küçük sınavlar (quiz) yapılabilir. Derslere ait başarı değerlendirmesinde dikkate alınacak olan kriterler (ara sınav, ödev, final sınavı vb.) ve bunlara ait oranlar, dönem başında öğrencilere dağıtılan ya da web sitesinde yayınlanan müfredat programlarında belirtilir. Final sınavları, Üniversite tarafından ilan edilen tarihlerde, belirtilen yer ve zamanda yapılır. Öğrencilerin dönem sonu başarı notları; ara sınav, final sınavı notları ile dönem içerisinde yürüttükleri çalışmalar ve derse devam kurallarına göre dersten sorumlu olan öğretim üyesi/görevlisi tarafından verilir. Ara sınav ve/veya final sınavı yapılmayacak olan dersler, ilgili bölüm başkanlıkları ve yüksekokul müdürlükleri tarafından belirlenerek Öğrenci İşleri Müdürlüğü’ne iletilir. Bu derslere ait dönem sonu başarı notları, öğrencilerin dönem boyunca yürüttükleri çalışmalara göre belirlenir. Dönem sonu başarı notları, başarı değerlendirme kriterleri ile birlikte ilgili öğretim üyesi/görevlisi tarafından Öğrenci İşleri Müdürlüğü’ne teslim edilir.
Notlar
Öğrencilere aldıkları her ders için, öğretim elemanı tarafından dönem sonunda takdir edilen ham not, bağıl değerlendirme, öğretim üyesi takdiri ve doğrudan not dönüşümü değerlendirme sisteminden biri esas alınarak aşağıdaki eşdeğer harf notuna dönüştürülür.
AKTS ve harf notlarının katsayıları ve 100 puan üzerinden karşılıkları aşağıda gösterilmiştir:
Puan    Harf Notu    Not Katsayısı
90 – 100    AA    4.0
85 – 89    BA    3.5
80 – 84    BB    3.0
75 – 79    CB    2.5
70 – 74    CC    2.0
60 – 69    DC    1.5
50 – 59    DD    1.0
0 – 49    FF    0.0
İstanbul Arel Üniversitesi notlarını AKTS notlarına dönüştürülürken aşağıdaki tablo kullanılır:
Istanbul Arel University
Grade    ECTS
Grade
AA    A
BA
BB    B
CB
CC    C
DC    D
DD    E
FF    F
AKTS notlarını İstanbul Arel Üniversitesi notlarına dönüştürülürken aşağıdaki tablo kullanılır::
ECTS Grade    İstanbul Arel University Grade
A    AA
B    BA
C    CB
D    DC
E    DD
F    FF

Başarı Notları
Bir dersten başarı notu AA, BA, BB, CB ve CC olan öğrenciler o dersten doğrudan geçmiş olur. Herhangi bir dersten DC ve DD notu alan öğrencilerin o dersi koşullu başarmış sayılır. 
Ders Tekrarı
Öğrenciler, yarıyıl başında öncelikle, bir önceki akademik yılın yarıyıl sonu sınavlarında FF alarak başarısız oldukları dersleri almak zorundadır. Devamsızlıktan kalınmayan dersler için devam zorunluluğu yoktur. Ancak, bu durumdaki öğrenciler, dersin uygulama, laboratuvar, atölye ve benzeri çalışmalarına devam etmek zorundadır.
Başarılı Öğrenciler
Bulundukları akademik yılın sonu itibarıyla bütün derslerini almış ve başarmış olan öğrencilerden, Senatonun belirlediği ölçütlere göre üstün başarılı olanlar, onur ve yüksek onur öğrencisi sayılır. Bu öğrencilerin listesi akademik yıl sonunda ilgili dekanlık/müdürlük tarafından ilan edilir. 
I    Eksik notu (Incomplete); yarıyıl içinde başarılı olduğu halde ders için devam hariç gerekli koşulları tamamlayamayan öğrencilere verilir. Öğrenci, herhangi bir dersten I notu aldığı takdirde notların ilan tarihinden itibaren iki hafta içinde eksikliklerini tamamlayarak bir not almak zorundadır. Bu süre ilgili yönetim kurulu kararı ile uzatılabilir. Aksi halde, I notu FF notu haline dönüştürülür.
E    Muaf notu (Exempted); muafiyet sınavında başarılı olanlar ile yatay ve dikey geçiş ile gelenler ve daha önce başka bir yükseköğretim kurumunda okurken alınıp başarılan derslere verilir. E notları ortalama hesaplarına katılmaz.
NA    Devamsız notu (Not Attended); devam koşullarını yerine getiremeyen öğrencilere verilir. Değerlendirmelerde FF notu gibi işlem görür.
S    Başarılı notu (Succesful); tez çalışmalarında başarılı olan öğrencilere verilir. S notu ayrıca; dönem projesi gibi kredisiz olarak alınan dersler, alan, klinik ve laboratuvar çalışmaları ile seminerler için başarılı olma durumunda da kullanılır. S notu genel not ortalamasına katılmaz.
U    Başarısız notu (Unsuccesful); tez çalışmalarında başarısız olan öğrencilere verilir. U notu ayrıca; dönem projesi gibi kredisiz olarak alınan dersler, alan, klinik ve laboratuvar çalışmaları ile seminerler için başarısız olma durumunda da kullanılır. U notu genel not ortalamasına katılmaz.
Sınav Sonuçlarına İtiraz
İstanbul Arel Üniversitesi’nde sınav sonuçlarına itiraz etmek isteyen öğrenciler sınav sonuçlarının açıklanmasından itibaren en geç üç iş günü içerisinde ilgili fakültenin dekanlığına bu konu ile ilgili bir itiraz dilekçesi yazmalıdır. Dilekçenin iletilmesinden sonra itiraz edilen kâğıdı okuyan dersin hocası cevabını beş iş günü içerisinde ilgili dekanlığa yazılı olarak ibraz edilmelidir. Mevcut olan yeni sonuç dekanlıkça öğrenci işleri ofisine düzeltilmesi için gönderilmektedir.

Kalite Güvencesi

Yükseköğretim programlarının niteliğinin gözetilmesi için;

· YÖK, yükseköğretim kurumlarında gerçekleştirilen eğitim ve öğretimle diğer faaliyetlerin planlanması, düzenlenmesi, yönetilmesi ve denetiminden sorumludur.

· YÖK tarafından belirlenen kriterler çerçevesinde her yıl hazırlanan yükseköğretim kurumlarına ait “Üniversite İzleme ve Değerlendirme Raporları” yayımlanır. Bu raporlara göre hazırlanan, yükseköğretim kurumlarına yönelik nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren raporlarda YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır.

· YÖK tarafından her yıl vakıf yükseköğretim kurumlarına ait akademik, idari ve mali verileri içeren “Vakıf Yükseköğretim Kurumları Raporu” yayımlanır. Vakıf yükseköğretim kurumlarına yönelik yapılan nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren bu raporlar YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır. Yükseköğretimde lisans programlarının kalite güvencesi “Yükseköğretim Diploma Programlarının Kalite Güvencesinin Sağlanmasına Yönelik Usul ve Esaslar” a göre sağlanır:

 1. Öğretim Programlarının Oluşturulması ve Onaylanması:

1.1. YÖK, yükseköğretim kurumlarında lisans bölüm ve programların açılması için gerekli olan asgari standart ve ölçütleri YÖK belirler.

1.2. Yükseköğretim kurumlarında lisans programlarının müfredatı ve her bir programın öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının neler olacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumlarının senatoları tarafından belirlenir.

1.3. Ulusal Çekirdek Eğitim Programlarının müfredatı ilgili Dekanlar Konseyi tarafından kabul edildikten sonra YÖK’ün onayıyla yükseköğretim kurumları tarafından uygulanır.

 2. Ölçme-Değerlendirme: Her bir lisans programının öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının ölçme ve değerlendirmesinin nasıl yapılacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumları tarafından hazırlanan eğitim ve öğretim ve sınav yönetmeliğine göre yürütülür.

3. Belgelendirme: Lisans programlarına kayıtlı öğrenciler, yükseköğretim kurumları tarafından belirlenen ders kredilerini ve diğer yükümlülükleri başarı ile tamamlamaları halinde; lisans diploması alır.

4. Öz Değerlendirme-Dış Değerlendirme: Yükseköğretim kurumları, sürekli izleme bağlamında, her yılın başında bir önceki yıla ait “Kurum İç Değerlendirme Raporlarını” Yükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK) tarafından hazırlanan Bilgi Sistemine girer. YÖKAK, yükseköğretim kurumlarının dış değerlendirmesine ilişkin hazırladığı “Kurumsal Geri Bildirim Raporu”nu kamuoyuyla paylaşılır. Ayrıca, YÖKAK tarafından yetkilendirilen veya tanınan akreditasyon kuruluşları tarafından verilen akreditasyon kararları da programların yeterliliklerinin kalite güvencesinin sağlandığını gösterir. YÖKAK mevzuatı gereği belirlenen yeterliliklere ilişkin düzenli gözden geçirme faaliyetleri yapar.

Sosyal Beşeri ve Temel Bilimler Akreditasyon ve Rating Derneği (STAR)

Akreditasyon başlangıç/bitiş tarihleri: 06.03.2025 - 06.03.2028

Giriş Şartı

Yükseköğretim Kurumu (YÖK) tarafından belirlenen yönetmelikler çerçevesinde, bu programa öğrenci kabulü, Öğrenci Seçme ve Yerleştirme (ÖSYS) Merkezi tarafından yapılan sistem ile gerçekleştirilmektedir. Öğrenciler, öğrenim görmek istedikleri program tercihlerini bildirdikten sonra, bu sınavdan aldıkları puana göre, bu merkez tarafından ilgili programlara yerleştirilmektedirler.
Yabancı uyruklu öğrenciler, bu programa uluslararası geçerliliği olan SAT, ACT gibi sınav sonuçlarıyla ya da ortaöğretim mezuniyet notlarına göre kabul edilmektedir.
Değişim öğrencilerinin kabulü, AREL ile partner üniversite arasında imzalanan ikili anlaşmalar (Erasmus ya da Genel Akademik Protokol) çerçevesinde yapılmaktadır. Konuk öğrenciler, bu programda verilen derslere, ilgili akademik birimin onay vermesi durumunda kayıt olabilirler. Programı izleyecek yeterlikte dil bilme koşulu aranır.

Başarma ŞartlarıUluslararası İlişkiler Bölümü (İngilizce), bölümünden mezun olacak öğrenci aşağıdaki şartları yerine getirmek durumundadır • Dönemi içerisindeki amaçlanan program öğrenme çıktılarını öğrenmek, • Müfredattaki tüm dersleri başarı ile tamamlamak, • 240 AKTS değerini tutturmak, • Geçme notu olarak 4.00 üzerinden en az 2.00 alıp alttan ders bırakmamak.
İlerleme Yolları (İlişki Türü)

Uluslararası İlişkiler lisans programını başarı ile tamamlayanlar aynı bölümde yüksek lisans ve/veya doktora yapabilecekleri gibi, bazı başka alanlarda da lisansüstü programlara başvurabilirler. Lisans eğitimini tamamlayan adaylar ALES sınavından geçerli not almaları, yeterli düzeyde İngilizce dil bilgisine sahip olmaları ve bilim sınavını başarmaları koşuluyla lisansüstü programlarında öğrenim görebilirler.

Yasal Dayanağı

1. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu

1.1. Yükseköğretim Kurumlarında Önlisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yan Dal İle Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik

1.2. Meslek Yüksekokulları ve Açıköğretim Ön Lisans Programları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Devamları Hakkında Yönetmelik

2. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu (Ek Madde-35)

2.1.Yükseköğretim Kalite Güvencesi ve Yükseköğretim Kalite Kurulu Yönetmeliği

Geçerlilik Süresi (Varsa)

Belge sürekli geçerlidir.

Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi Adresi Aç
Yeterlilik Kodu

TR0030012255


Yeterlilik Adı
Uluslararası İlişkiler (İngilizce) Lisans Diploması

Sorumlu Kurum
İstanbul Arel Üniversitesi

Sorumlu Kurum İletişim Bilgisi
İstanbul Arel Üniversitesi Türkoba, Erguvan Sk. No:26, 34537 Tepekent/İstanbul

Sorumlu Kurum URL

Yönelim
Genel

Sınıflandırma (Meslek Kodu)

ISCO 08


AYÇ Seviyesi
6

TYÇ Seviyesi
6
Yeterlilik TYÇ’ye yerleştirilmemiştir.

Sınıflandırma (Meslek Kodu)

ISCO 08


Kategori
Ana

Kredi Değeri
240

Programın Normal Süresi
4 Yıl

Program Profili (Amaç)

1. Mezunların özel sektörde alacakları görevlerle ilgili yerel, bölgesel ve küresel dinamikleri analiz edebilecek yetkinlikte yetiştirilmesi,
2. Mezunların lisansüstü programlarda İngilizce dilinde çalışma yapabilecek dil yetkinliğine ulaşmalarının sağlanması
3. Mezunların Dışişleri Bakanlığı ve diğer kamu kurumları dış ilişkiler birimleri ile uluslararası örgütlerde istihdam edilecek yetkinliğe sahip olmalarının sağlanması,
4. Mezunların etik değerlere uygun şekilde bireysel ve ekip çalışması yürütme yetkinliğine sahip olarak yetişmelerinin sağlanmasıdır.


Öğrenme Ortamları

Öğretim örgün ve uzaktan yapılır.


Öğrenme Kazanımları (Tanım)
  • Uluslararası İlişkiler disipliniyle ilgili kuramsal ve uygulamalı bilgileri kavrar.
  • Uluslararası İlişkilerin tarihsel seyrini tanımlar.
  • Uluslararası İlişkilerle ilgili edindiği kavramsal ve teorik bilgileri uygulama ile bütünleştirerek çalışmalarında kullanır.
  • Alanı ile ilgili küresel sorunlara özgün bir bakış açısı ile çözüm önerisi getirir.
  • Uluslararası İlişkiler alanında bir akademik çalışmayı bağımsız olarak yürütür.
  • Uluslararası İlişkilere özgü sorunların çözümüne ilişkin çalışmalarda ekip üyesi olarak sorumluluk alır.
  • Uluslararası İlişkilere ilişkin veri toplama, kaynak araştırma süreçlerini yönetir.
  • Sahip olduğu bilgi ve becerileri ile Uluslararası İlişkiler konularını eleştirel bir yaklaşımla değerlendirir.
  • Alanı ile ilgili konularda fikirlerini ve sorunlara ilişkin çözüm önerilerini yazılı veya sözlü olarak ilgili kişi ve kurumlara sunar.
  • İngilizce dilinde alanındaki gelişmeleri izler ve meslektaşları ile iletişim kurar.
  • Alanının gerektirdiği ölçüde bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanır.
  • Uluslararası İlişkiler alanındaki çalışmalarını evrensel etik değerlere uygun şekilde yürütür.
  • Uluslararası İlişkiler konularında sosyal haklara ve hukuka dayanan analizler yapar.

Anahtar Yetkinlikler
  • Okuma yazma yetkinliği
  • Çoklu dil yetkinliği
  • Dijital yetkinlik
  • Kişisel, sosyal ve öğrenmeyi öğrenme yetkinliği
  • Vatandaşlık yetkinliği
  • Kültürel farkındalık ve ifade yetkinliği

Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri

Sınav yönetmeliği ile ölçme ve değerlendirme süreçlerine ilişkin genel bilgiler için Önlisans ve Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği'ne başvurulabilir. İstanbul Arel Üniversitesi tarafından kullanılan Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri de aşağıda belirtilmiştir ki bu yöntemlerin çoğu programın amaç ve hedefleri doğrultusunda belirlenmiştir.
Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri:
Ara Sınav
Akran Değerlendirmesi
Bilgisayar Destekli Sunum
Belge Sunma
Final Sınavı
Gözlem Raporu
Kısa SınavÖdev Değerlendirme
Rapor Sunma
Sözlü Değerlendirme
Tez SunmaUzman / Jüri Değerlendirmesi
Vaka Sunma
Yarışma
Staj Değerlendirme
Yerinde Uygulama Değerlendirmesi
Laboratuvar

Sınavlar
Öğrenciler, daha önce aldıkları sınavların ya da yaptıkları çalışmaların dışında bir final sınavına tabi tutulurlar. Her dönem, öğrencilere en az bir ara sınav yapılır. Ara sınavların dışında, tarih belirtilmeden küçük sınavlar (quiz) yapılabilir. Derslere ait başarı değerlendirmesinde dikkate alınacak olan kriterler (ara sınav, ödev, final sınavı vb.) ve bunlara ait oranlar, dönem başında öğrencilere dağıtılan ya da web sitesinde yayınlanan müfredat programlarında belirtilir. Final sınavları, Üniversite tarafından ilan edilen tarihlerde, belirtilen yer ve zamanda yapılır. Öğrencilerin dönem sonu başarı notları; ara sınav, final sınavı notları ile dönem içerisinde yürüttükleri çalışmalar ve derse devam kurallarına göre dersten sorumlu olan öğretim üyesi/görevlisi tarafından verilir. Ara sınav ve/veya final sınavı yapılmayacak olan dersler, ilgili bölüm başkanlıkları ve yüksekokul müdürlükleri tarafından belirlenerek Öğrenci İşleri Müdürlüğü’ne iletilir. Bu derslere ait dönem sonu başarı notları, öğrencilerin dönem boyunca yürüttükleri çalışmalara göre belirlenir. Dönem sonu başarı notları, başarı değerlendirme kriterleri ile birlikte ilgili öğretim üyesi/görevlisi tarafından Öğrenci İşleri Müdürlüğü’ne teslim edilir.
Notlar
Öğrencilere aldıkları her ders için, öğretim elemanı tarafından dönem sonunda takdir edilen ham not, bağıl değerlendirme, öğretim üyesi takdiri ve doğrudan not dönüşümü değerlendirme sisteminden biri esas alınarak aşağıdaki eşdeğer harf notuna dönüştürülür.
AKTS ve harf notlarının katsayıları ve 100 puan üzerinden karşılıkları aşağıda gösterilmiştir:
Puan    Harf Notu    Not Katsayısı
90 – 100    AA    4.0
85 – 89    BA    3.5
80 – 84    BB    3.0
75 – 79    CB    2.5
70 – 74    CC    2.0
60 – 69    DC    1.5
50 – 59    DD    1.0
0 – 49    FF    0.0
İstanbul Arel Üniversitesi notlarını AKTS notlarına dönüştürülürken aşağıdaki tablo kullanılır:
Istanbul Arel University
Grade    ECTS
Grade
AA    A
BA
BB    B
CB
CC    C
DC    D
DD    E
FF    F
AKTS notlarını İstanbul Arel Üniversitesi notlarına dönüştürülürken aşağıdaki tablo kullanılır::
ECTS Grade    İstanbul Arel University Grade
A    AA
B    BA
C    CB
D    DC
E    DD
F    FF

Başarı Notları
Bir dersten başarı notu AA, BA, BB, CB ve CC olan öğrenciler o dersten doğrudan geçmiş olur. Herhangi bir dersten DC ve DD notu alan öğrencilerin o dersi koşullu başarmış sayılır. 
Ders Tekrarı
Öğrenciler, yarıyıl başında öncelikle, bir önceki akademik yılın yarıyıl sonu sınavlarında FF alarak başarısız oldukları dersleri almak zorundadır. Devamsızlıktan kalınmayan dersler için devam zorunluluğu yoktur. Ancak, bu durumdaki öğrenciler, dersin uygulama, laboratuvar, atölye ve benzeri çalışmalarına devam etmek zorundadır.
Başarılı Öğrenciler
Bulundukları akademik yılın sonu itibarıyla bütün derslerini almış ve başarmış olan öğrencilerden, Senatonun belirlediği ölçütlere göre üstün başarılı olanlar, onur ve yüksek onur öğrencisi sayılır. Bu öğrencilerin listesi akademik yıl sonunda ilgili dekanlık/müdürlük tarafından ilan edilir. 
I    Eksik notu (Incomplete); yarıyıl içinde başarılı olduğu halde ders için devam hariç gerekli koşulları tamamlayamayan öğrencilere verilir. Öğrenci, herhangi bir dersten I notu aldığı takdirde notların ilan tarihinden itibaren iki hafta içinde eksikliklerini tamamlayarak bir not almak zorundadır. Bu süre ilgili yönetim kurulu kararı ile uzatılabilir. Aksi halde, I notu FF notu haline dönüştürülür.
E    Muaf notu (Exempted); muafiyet sınavında başarılı olanlar ile yatay ve dikey geçiş ile gelenler ve daha önce başka bir yükseköğretim kurumunda okurken alınıp başarılan derslere verilir. E notları ortalama hesaplarına katılmaz.
NA    Devamsız notu (Not Attended); devam koşullarını yerine getiremeyen öğrencilere verilir. Değerlendirmelerde FF notu gibi işlem görür.
S    Başarılı notu (Succesful); tez çalışmalarında başarılı olan öğrencilere verilir. S notu ayrıca; dönem projesi gibi kredisiz olarak alınan dersler, alan, klinik ve laboratuvar çalışmaları ile seminerler için başarılı olma durumunda da kullanılır. S notu genel not ortalamasına katılmaz.
U    Başarısız notu (Unsuccesful); tez çalışmalarında başarısız olan öğrencilere verilir. U notu ayrıca; dönem projesi gibi kredisiz olarak alınan dersler, alan, klinik ve laboratuvar çalışmaları ile seminerler için başarısız olma durumunda da kullanılır. U notu genel not ortalamasına katılmaz.
Sınav Sonuçlarına İtiraz
İstanbul Arel Üniversitesi’nde sınav sonuçlarına itiraz etmek isteyen öğrenciler sınav sonuçlarının açıklanmasından itibaren en geç üç iş günü içerisinde ilgili fakültenin dekanlığına bu konu ile ilgili bir itiraz dilekçesi yazmalıdır. Dilekçenin iletilmesinden sonra itiraz edilen kâğıdı okuyan dersin hocası cevabını beş iş günü içerisinde ilgili dekanlığa yazılı olarak ibraz edilmelidir. Mevcut olan yeni sonuç dekanlıkça öğrenci işleri ofisine düzeltilmesi için gönderilmektedir.


Kalite Güvencesi

Yükseköğretim programlarının niteliğinin gözetilmesi için;

· YÖK, yükseköğretim kurumlarında gerçekleştirilen eğitim ve öğretimle diğer faaliyetlerin planlanması, düzenlenmesi, yönetilmesi ve denetiminden sorumludur.

· YÖK tarafından belirlenen kriterler çerçevesinde her yıl hazırlanan yükseköğretim kurumlarına ait “Üniversite İzleme ve Değerlendirme Raporları” yayımlanır. Bu raporlara göre hazırlanan, yükseköğretim kurumlarına yönelik nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren raporlarda YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır.

· YÖK tarafından her yıl vakıf yükseköğretim kurumlarına ait akademik, idari ve mali verileri içeren “Vakıf Yükseköğretim Kurumları Raporu” yayımlanır. Vakıf yükseköğretim kurumlarına yönelik yapılan nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren bu raporlar YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır. Yükseköğretimde lisans programlarının kalite güvencesi “Yükseköğretim Diploma Programlarının Kalite Güvencesinin Sağlanmasına Yönelik Usul ve Esaslar” a göre sağlanır:

 1. Öğretim Programlarının Oluşturulması ve Onaylanması:

1.1. YÖK, yükseköğretim kurumlarında lisans bölüm ve programların açılması için gerekli olan asgari standart ve ölçütleri YÖK belirler.

1.2. Yükseköğretim kurumlarında lisans programlarının müfredatı ve her bir programın öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının neler olacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumlarının senatoları tarafından belirlenir.

1.3. Ulusal Çekirdek Eğitim Programlarının müfredatı ilgili Dekanlar Konseyi tarafından kabul edildikten sonra YÖK’ün onayıyla yükseköğretim kurumları tarafından uygulanır.

 2. Ölçme-Değerlendirme: Her bir lisans programının öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının ölçme ve değerlendirmesinin nasıl yapılacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumları tarafından hazırlanan eğitim ve öğretim ve sınav yönetmeliğine göre yürütülür.

3. Belgelendirme: Lisans programlarına kayıtlı öğrenciler, yükseköğretim kurumları tarafından belirlenen ders kredilerini ve diğer yükümlülükleri başarı ile tamamlamaları halinde; lisans diploması alır.

4. Öz Değerlendirme-Dış Değerlendirme: Yükseköğretim kurumları, sürekli izleme bağlamında, her yılın başında bir önceki yıla ait “Kurum İç Değerlendirme Raporlarını” Yükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK) tarafından hazırlanan Bilgi Sistemine girer. YÖKAK, yükseköğretim kurumlarının dış değerlendirmesine ilişkin hazırladığı “Kurumsal Geri Bildirim Raporu”nu kamuoyuyla paylaşılır. Ayrıca, YÖKAK tarafından yetkilendirilen veya tanınan akreditasyon kuruluşları tarafından verilen akreditasyon kararları da programların yeterliliklerinin kalite güvencesinin sağlandığını gösterir. YÖKAK mevzuatı gereği belirlenen yeterliliklere ilişkin düzenli gözden geçirme faaliyetleri yapar.

Sosyal Beşeri ve Temel Bilimler Akreditasyon ve Rating Derneği (STAR)

Akreditasyon başlangıç/bitiş tarihleri: 06.03.2025 - 06.03.2028


Giriş Şartı

Yükseköğretim Kurumu (YÖK) tarafından belirlenen yönetmelikler çerçevesinde, bu programa öğrenci kabulü, Öğrenci Seçme ve Yerleştirme (ÖSYS) Merkezi tarafından yapılan sistem ile gerçekleştirilmektedir. Öğrenciler, öğrenim görmek istedikleri program tercihlerini bildirdikten sonra, bu sınavdan aldıkları puana göre, bu merkez tarafından ilgili programlara yerleştirilmektedirler.
Yabancı uyruklu öğrenciler, bu programa uluslararası geçerliliği olan SAT, ACT gibi sınav sonuçlarıyla ya da ortaöğretim mezuniyet notlarına göre kabul edilmektedir.
Değişim öğrencilerinin kabulü, AREL ile partner üniversite arasında imzalanan ikili anlaşmalar (Erasmus ya da Genel Akademik Protokol) çerçevesinde yapılmaktadır. Konuk öğrenciler, bu programda verilen derslere, ilgili akademik birimin onay vermesi durumunda kayıt olabilirler. Programı izleyecek yeterlikte dil bilme koşulu aranır.


Başarma Şartları
Uluslararası İlişkiler Bölümü (İngilizce), bölümünden mezun olacak öğrenci aşağıdaki şartları yerine getirmek durumundadır • Dönemi içerisindeki amaçlanan program öğrenme çıktılarını öğrenmek, • Müfredattaki tüm dersleri başarı ile tamamlamak, • 240 AKTS değerini tutturmak, • Geçme notu olarak 4.00 üzerinden en az 2.00 alıp alttan ders bırakmamak.

İlerleme Yolları (İlişki Türü)

Uluslararası İlişkiler lisans programını başarı ile tamamlayanlar aynı bölümde yüksek lisans ve/veya doktora yapabilecekleri gibi, bazı başka alanlarda da lisansüstü programlara başvurabilirler. Lisans eğitimini tamamlayan adaylar ALES sınavından geçerli not almaları, yeterli düzeyde İngilizce dil bilgisine sahip olmaları ve bilim sınavını başarmaları koşuluyla lisansüstü programlarında öğrenim görebilirler.


Yasal Dayanağı

1. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu

1.1. Yükseköğretim Kurumlarında Önlisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yan Dal İle Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik

1.2. Meslek Yüksekokulları ve Açıköğretim Ön Lisans Programları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Devamları Hakkında Yönetmelik

2. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu (Ek Madde-35)

2.1.Yükseköğretim Kalite Güvencesi ve Yükseköğretim Kalite Kurulu Yönetmeliği


Geçerlilik Süresi (Varsa)

Belge sürekli geçerlidir.


Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi
Adresi Aç

Qualification Code

TR0030012255

Qualification Title
Bachelor's Degree in International Relations (English)
Awarding Bodyİstanbul Arel University
Awarding Body Contact
Awarding Body Urlhttp://www.arel.edu.tr/
OrientationGeneral
EQF Level6
The Qualification hasn't been included in TQF.
TQF Level 6
Thematic AreasPolitical sciences and civics
National Occupation Classification

ISCO 08

CategoryMain
Credit Value240
Program Duration4 Yıl
Program Profile

1. To train graduates with the competence to analyze local, regional, and global dynamics related to their roles in the private sector.
2. To ensure that graduates achieve the English language competence required to conduct studies in postgraduate programs.
3. To prepare graduates to attain the qualifications necessary for employment in the Ministry of Foreign Affairs, other public institutions’ foreign relations departments, and international organizations.
4. To cultivate graduates capable of conducting individual and team projects in alignment with ethical values.

Learning Environments

Education is provided formally and remotely.

Description
  • Understands theoretical and applied knowledge related to the discipline of International Relations.
  • Defines the historical course of International Relations.
  • Uses conceptual and theoretical knowledge acquired in International Relations to integrate with practical applications in their studies.
  • Proposes solutions to global issues in her/his field with a unique perspective.
  • Conducts an independent academic research in the field of International Relations.
  • Takes responsibility as a team member in solving problems specific to International Relations.
  • Manages data collection and resource research processes related to International Relations.
  • Assesses topics with a critical approach in International Relations with the knowledge and skills he/she possess.
  • Presents her/his ideas and solutions to problems related to the field in written or verbal form to relevant individuals and institutions.
  • Follows developments in the field in English and communicates with colleagues.
  • Utilizes information and communication technologies to the extent required by the field.
  • Conducts studies in International Relations in accordance with universal ethical values.
  • Performs analyses on International Relations topics based on social rights and law.
Key Competencies
  • Literacy competence
  • Multilingual competence
  • Digital competence
  • Personal, social and learning to learn competence
  • Citizenship competence
  • Cultural awareness and expression competence
Further Info

Information regarding examination regulations, assessment and grading can be found in full text at Istanbul Arel University’s The Regulations on the Undergraduate Education, Examination, Assessment and Grading (Section 4). Assessment methods together with teaching and training methods most frequently used at the educational programmes of the University are given below. Programmes utilize most of these methods as appropriate in order to intended learning outcomes in accordance with their educational aims and objectives to be achieved.
The assessment methods applied for assessment of the achievement of the expected programme learning outcomes for the entire programme of Department of Computer Engineering , in particular, are ticked in the list below and those for each individual course unit are given in the relevant section of the course descriptions with their contribution to the final grades.
Assessment Methods
    Mid-Term Exam
    Peer Evaluation
    Computer Based Presentation
    Document Presentation
    Final Exam
    Observation Report
    Short Exam
    Homework Assessment
    Report Presentation
    Oral Assessment
    Thesis Presentation
    Expert/Jury Assessment
    Case Presentation
    Competition
    Training Assessment
    Work Placement Assessment
    Laboratory

Examination
Students are subject to a final exam, other than the exams they have taken and the studies they have been involved in. Each semester, students are given at least one mid-term examination. Apart from mid-term examinations, quizzes can be given without announcing a specific date. The criteria (quiz, mid-term, assignment, final exam, etc.) and the ratio taken into consideration for success assessment in the courses are stated in the syllabi distributed to the students at the beginning of each semester and/or published on the web site. Final examinations are made in dates, places and times determined and announced by the University. The students’ final semester grade is given by their instructors based on mid-term and final examination results, semester studies, and compliance with attendance regulations.
Courses, which do not require mid-term and/or final examinations, are determined by the related Heads of Departments/ School Directors, and the Registrar’s Office is informed accordingly. Final grades for such courses are given based on their coursework throughout the term. The end of semester course grade is submitted to the Registrar’s Office by the lecturer with success evaluation criteria. The semester grades become final after being announced by the Registrar’s Office.
Grades
For each course that the students take, the raw grade appreciated by the instructor at the end of the term is transformed into the following equivalent letter grade by being based on one of the relative evaluation, instructor appreciation and directly grade transformation evaluation system.
ECTS and letter grades’ coefficients and their provisions over 100 points have been shown below:
Score    Letter Grade    Score (Coefficient)
90 – 100    AA    4.0
85 – 89    BA    3.5
80 – 84    BB    3.0
75 – 79    CB    2.5
70 – 74    CC    2.0
60 – 69    DC    1.5
50 – 59    DD    1.0
0 – 49    FF    0.0
While transforming the İstanbul Arel University grades to ECTS grades, the following table is used:
Istanbul Arel University
Grade    ECTS
Grade
AA    A
BA
BB    B
CB
CC    C
DC    D
DD    E
FF    F
While transforming the ECTSS grades to the grades of İstanbul Arel University, the following table is used:
ECTS Grade    İstanbul Arel University Grade
A    AA
B    BA
C    CB
D    DC
E    DD
F    FF

Success Grades
The students whose success grade is AA, BA, BB, CB and CC from a course pass that course directly. Students who get DC or DD grades in a course are deemed to have conditionally passed that course.
Succesful Students
Students who obtain a GPA of 3.00-3.49, at the end of the semester with at least a normal semester course load, are considered "Honor Students" and those who obtain a GPA of 3.50-4.00 are considered "High Honor Students".
Also, from the letter grades;
I    Grade incomplete (Incomplete); is given to the students who have not completed the required conditions excluding the attendance for the course in which they are successful in the semester. In case the student takes the grade of I from any course, s/he is obliged to get a grade by completing his/her deficiencies within two weeks as of the announcement date of the grades. This duration can be extended with the decision of the management board. Otherwise, the grade of I is transformed into the grade of FF.
E    Grade of exemption (Exempted); is given to the ones being successful in the exemption examination and the ones coming with the lateral and vertical transfer and the courses which have been taken and have been successfully completed while getting education in another higher education institution previously. The grades of E are not included to the average calculations.
NA    
Grade of absenteeism (Not Attended); is given to the students who cannot realize the attendance conditions. In the evaluations, it is processed as the grade of FF.
S    Grade of being successful (Successful); is given to the students who are successful in the thesis studies. Also the grade of S is used in the situation of being successful for the courses taken without credit such as the term project, field, clinic and laboratory studies and seminars. The grade of S is not included to the general grade average.
U    Grade of being unsuccessful (Unsuccessful); is given to the students who are unsuccessful in the thesis studies. Also the grade of U is used in the situation of being unsuccessful for the courses taken without credit such as the term project, field, clinic and laboratory studies and seminars. The grade of U is not included to the general grade average.
Objection To The Exam Results
In İstanbul Arel University, students can raise their objection to any exam results with a petition to be filled and submitted to the relevant Dean's office and directorate in three working days following announcement date of the exam results at the latest. The objection shall be evaluated by the relevant lecturer in five working days following the announcement of objection to him/her. Result of the re-evaluation shall be reported to the relevant dean’s office or directorate with a justified and written report. Dean's office and directorate shall transfer the result of objection to the Registrar's Office in written.

Quality Assurance

In order to monitor the quality of higher education programs;

· YÖK is responsible for the planning, organization, management and supervision of education and other activities at higher education institutions.

· “University Monitoring and Evaluation Reports” of higher education institutions are prepared and published every year within the framework of the criteria determined by YÖK. Reports prepared on these documents, containing quantitative and qualitative evaluations for higher education institutions, are publicized by YÖK.

· The “Report on Foundation Higher Education Institutions” which includes academic, administrative and financial data regarding foundation higher education institutions is published annually by YÖK. These reports including quantitative and qualitative evaluations of foundation higher education institutions are publicized by YÖK. Quality assurance of undergraduate programs in higher education is provided according to the “Procedures and Principles on Quality Assurance regarding the Diploma Programs in Higher Education”:

 1. Creation and Authorization of Education Programs:

1.1. YÖK determines the minimum standards and criteria required to initiate undergraduate degree departments and programs at higher education institutions.

1.2. The curricula of undergraduate degree programs at higher education institutions, as well as the learning outcomes to be expected in relation to students are determined by the senates of higher education institutions in accordance with the relevant basic principles determined by YÖK.

1.3. The curricula of National Core Education Programs is implemented by higher education institutions with the approval of YÖK, upon their acceptance by the relevant Council of Deans.

 2. Measurement and Evaluation: The  measurement and evaluation processes on the learning outcomes to be expected for each undergraduate degree program in relation to students are undertaken in accordance with the regulations on education and examination prepared by higher education institutions in accordance with the relevant basic principles determined by YÖK.

3. Documentation: Upon successful completion of their course credits, as well as other obligations determined by higher education institutions, students enrolled in undergraduate degree programs receive a bachelor’s degree.

4. Self-Evaluation - External Evaluation: In the context of continuous monitoring, higher education institutions upload their “Institution Internal Evaluation Reports” of the previous year into the Information System prepared by the Higher Education Quality Board (THEQC) at the beginning of each year. The “Institutional Feedback Report” by THEQC regarding the external evaluation of higher education institutions is then publicized. In addition, accreditation decisions made by accreditation bodies authorized or recognized by THEQC also show that the quality assurance is ensured for the qualifications of these programs. THEQC undertakes regular reviews on the qualifications determined in accordance with their legislation.

Social Humanities and Basic Sciences Accreditation and Rating Association (STAR)

Accreditation start/end dates: 06.03.2025 - 06.03.2028

Access Requirements

Within the framework of the regulations determined by the Higher Education Institution (YÖK), student admission to this program is carried out by the system made by the Student Selection and Placement (ÖSYS) Center. After students declare their program preferences they want to study, they are placed in the relevant programs by this center according to their score from this exam.
Foreign students are accepted to this program according to their internationally valid exam results such as SAT, ACT, or their secondary education graduation grades.
Exchange students are accepted within the framework of bilateral agreements (Erasmus or General Academic Protocol) signed between AREL and the partner university. Guest students can register for the courses in this program if the relevant academic unit approves. It is required to know a language sufficient to follow the program.

Conditions for SuccessStudents who will graduate from the Department of International Relations (English) must meet the following requirements: • Learning the intended program learning outcomes within the period, • Successfully complete all courses in the curriculum, • To complete 240 ECTS, • Getting at least 2.00 over 4.00 as a passing grade and not leaving a lesson from below.
Progression Paths (Relationship Type)

Those who successfully complete the International Relations undergraduate program can apply for a master's and / or doctorate in the same department, as well as apply to graduate programs in some other fields. Candidates who have completed their undergraduate education can study in postgraduate programs if they get a valid grade from the ALES exam, have sufficient English language knowledge, and pass the science exam.

Legal Basis

1. Higher Education Law No. 2547

1.1. Regulation on the Principles of Transferring Between Associate and Undergraduate Programs, Double Major, Minor and Inter-Institutional Credit Transfer in Higher Education Institutions

1.2. Regulation on the Continuation of Graduates of Vocational Schools and Open Education Associate Degree Programs to Undergraduate Education

2. Law No. 2547 on Higher Education (Additional Article-35)

2.1. Regulation on Higher Education Quality Assurance and Higher Education Quality Board

Validity Period (If Any)

The document is valid continuously.

Url Open Address
Qualification Code

TR0030012255


Qualification Title
Bachelor's Degree in International Relations (English)

Awarding Body
İstanbul Arel University

Awarding Body Contact

Awarding Body Url

Orientation
General

National Occupation Classification

ISCO 08


EQF Level
6

TQF Level
6
The Qualification hasn't been included in TQF.

National Occupation Classification

ISCO 08


Category
Main

Credit Value
240

Program Duration
4 Yıl

Program Profile

1. To train graduates with the competence to analyze local, regional, and global dynamics related to their roles in the private sector.
2. To ensure that graduates achieve the English language competence required to conduct studies in postgraduate programs.
3. To prepare graduates to attain the qualifications necessary for employment in the Ministry of Foreign Affairs, other public institutions’ foreign relations departments, and international organizations.
4. To cultivate graduates capable of conducting individual and team projects in alignment with ethical values.


Learning Environments

Education is provided formally and remotely.


Description
  • Understands theoretical and applied knowledge related to the discipline of International Relations.
  • Defines the historical course of International Relations.
  • Uses conceptual and theoretical knowledge acquired in International Relations to integrate with practical applications in their studies.
  • Proposes solutions to global issues in her/his field with a unique perspective.
  • Conducts an independent academic research in the field of International Relations.
  • Takes responsibility as a team member in solving problems specific to International Relations.
  • Manages data collection and resource research processes related to International Relations.
  • Assesses topics with a critical approach in International Relations with the knowledge and skills he/she possess.
  • Presents her/his ideas and solutions to problems related to the field in written or verbal form to relevant individuals and institutions.
  • Follows developments in the field in English and communicates with colleagues.
  • Utilizes information and communication technologies to the extent required by the field.
  • Conducts studies in International Relations in accordance with universal ethical values.
  • Performs analyses on International Relations topics based on social rights and law.

Key Competencies
  • Literacy competence
  • Multilingual competence
  • Digital competence
  • Personal, social and learning to learn competence
  • Citizenship competence
  • Cultural awareness and expression competence

Further Info

Information regarding examination regulations, assessment and grading can be found in full text at Istanbul Arel University’s The Regulations on the Undergraduate Education, Examination, Assessment and Grading (Section 4). Assessment methods together with teaching and training methods most frequently used at the educational programmes of the University are given below. Programmes utilize most of these methods as appropriate in order to intended learning outcomes in accordance with their educational aims and objectives to be achieved.
The assessment methods applied for assessment of the achievement of the expected programme learning outcomes for the entire programme of Department of Computer Engineering , in particular, are ticked in the list below and those for each individual course unit are given in the relevant section of the course descriptions with their contribution to the final grades.
Assessment Methods
    Mid-Term Exam
    Peer Evaluation
    Computer Based Presentation
    Document Presentation
    Final Exam
    Observation Report
    Short Exam
    Homework Assessment
    Report Presentation
    Oral Assessment
    Thesis Presentation
    Expert/Jury Assessment
    Case Presentation
    Competition
    Training Assessment
    Work Placement Assessment
    Laboratory

Examination
Students are subject to a final exam, other than the exams they have taken and the studies they have been involved in. Each semester, students are given at least one mid-term examination. Apart from mid-term examinations, quizzes can be given without announcing a specific date. The criteria (quiz, mid-term, assignment, final exam, etc.) and the ratio taken into consideration for success assessment in the courses are stated in the syllabi distributed to the students at the beginning of each semester and/or published on the web site. Final examinations are made in dates, places and times determined and announced by the University. The students’ final semester grade is given by their instructors based on mid-term and final examination results, semester studies, and compliance with attendance regulations.
Courses, which do not require mid-term and/or final examinations, are determined by the related Heads of Departments/ School Directors, and the Registrar’s Office is informed accordingly. Final grades for such courses are given based on their coursework throughout the term. The end of semester course grade is submitted to the Registrar’s Office by the lecturer with success evaluation criteria. The semester grades become final after being announced by the Registrar’s Office.
Grades
For each course that the students take, the raw grade appreciated by the instructor at the end of the term is transformed into the following equivalent letter grade by being based on one of the relative evaluation, instructor appreciation and directly grade transformation evaluation system.
ECTS and letter grades’ coefficients and their provisions over 100 points have been shown below:
Score    Letter Grade    Score (Coefficient)
90 – 100    AA    4.0
85 – 89    BA    3.5
80 – 84    BB    3.0
75 – 79    CB    2.5
70 – 74    CC    2.0
60 – 69    DC    1.5
50 – 59    DD    1.0
0 – 49    FF    0.0
While transforming the İstanbul Arel University grades to ECTS grades, the following table is used:
Istanbul Arel University
Grade    ECTS
Grade
AA    A
BA
BB    B
CB
CC    C
DC    D
DD    E
FF    F
While transforming the ECTSS grades to the grades of İstanbul Arel University, the following table is used:
ECTS Grade    İstanbul Arel University Grade
A    AA
B    BA
C    CB
D    DC
E    DD
F    FF

Success Grades
The students whose success grade is AA, BA, BB, CB and CC from a course pass that course directly. Students who get DC or DD grades in a course are deemed to have conditionally passed that course.
Succesful Students
Students who obtain a GPA of 3.00-3.49, at the end of the semester with at least a normal semester course load, are considered "Honor Students" and those who obtain a GPA of 3.50-4.00 are considered "High Honor Students".
Also, from the letter grades;
I    Grade incomplete (Incomplete); is given to the students who have not completed the required conditions excluding the attendance for the course in which they are successful in the semester. In case the student takes the grade of I from any course, s/he is obliged to get a grade by completing his/her deficiencies within two weeks as of the announcement date of the grades. This duration can be extended with the decision of the management board. Otherwise, the grade of I is transformed into the grade of FF.
E    Grade of exemption (Exempted); is given to the ones being successful in the exemption examination and the ones coming with the lateral and vertical transfer and the courses which have been taken and have been successfully completed while getting education in another higher education institution previously. The grades of E are not included to the average calculations.
NA    
Grade of absenteeism (Not Attended); is given to the students who cannot realize the attendance conditions. In the evaluations, it is processed as the grade of FF.
S    Grade of being successful (Successful); is given to the students who are successful in the thesis studies. Also the grade of S is used in the situation of being successful for the courses taken without credit such as the term project, field, clinic and laboratory studies and seminars. The grade of S is not included to the general grade average.
U    Grade of being unsuccessful (Unsuccessful); is given to the students who are unsuccessful in the thesis studies. Also the grade of U is used in the situation of being unsuccessful for the courses taken without credit such as the term project, field, clinic and laboratory studies and seminars. The grade of U is not included to the general grade average.
Objection To The Exam Results
In İstanbul Arel University, students can raise their objection to any exam results with a petition to be filled and submitted to the relevant Dean's office and directorate in three working days following announcement date of the exam results at the latest. The objection shall be evaluated by the relevant lecturer in five working days following the announcement of objection to him/her. Result of the re-evaluation shall be reported to the relevant dean’s office or directorate with a justified and written report. Dean's office and directorate shall transfer the result of objection to the Registrar's Office in written.


Quality Assurance

In order to monitor the quality of higher education programs;

· YÖK is responsible for the planning, organization, management and supervision of education and other activities at higher education institutions.

· “University Monitoring and Evaluation Reports” of higher education institutions are prepared and published every year within the framework of the criteria determined by YÖK. Reports prepared on these documents, containing quantitative and qualitative evaluations for higher education institutions, are publicized by YÖK.

· The “Report on Foundation Higher Education Institutions” which includes academic, administrative and financial data regarding foundation higher education institutions is published annually by YÖK. These reports including quantitative and qualitative evaluations of foundation higher education institutions are publicized by YÖK. Quality assurance of undergraduate programs in higher education is provided according to the “Procedures and Principles on Quality Assurance regarding the Diploma Programs in Higher Education”:

 1. Creation and Authorization of Education Programs:

1.1. YÖK determines the minimum standards and criteria required to initiate undergraduate degree departments and programs at higher education institutions.

1.2. The curricula of undergraduate degree programs at higher education institutions, as well as the learning outcomes to be expected in relation to students are determined by the senates of higher education institutions in accordance with the relevant basic principles determined by YÖK.

1.3. The curricula of National Core Education Programs is implemented by higher education institutions with the approval of YÖK, upon their acceptance by the relevant Council of Deans.

 2. Measurement and Evaluation: The  measurement and evaluation processes on the learning outcomes to be expected for each undergraduate degree program in relation to students are undertaken in accordance with the regulations on education and examination prepared by higher education institutions in accordance with the relevant basic principles determined by YÖK.

3. Documentation: Upon successful completion of their course credits, as well as other obligations determined by higher education institutions, students enrolled in undergraduate degree programs receive a bachelor’s degree.

4. Self-Evaluation - External Evaluation: In the context of continuous monitoring, higher education institutions upload their “Institution Internal Evaluation Reports” of the previous year into the Information System prepared by the Higher Education Quality Board (THEQC) at the beginning of each year. The “Institutional Feedback Report” by THEQC regarding the external evaluation of higher education institutions is then publicized. In addition, accreditation decisions made by accreditation bodies authorized or recognized by THEQC also show that the quality assurance is ensured for the qualifications of these programs. THEQC undertakes regular reviews on the qualifications determined in accordance with their legislation.

Social Humanities and Basic Sciences Accreditation and Rating Association (STAR)

Accreditation start/end dates: 06.03.2025 - 06.03.2028


Access Requirements

Within the framework of the regulations determined by the Higher Education Institution (YÖK), student admission to this program is carried out by the system made by the Student Selection and Placement (ÖSYS) Center. After students declare their program preferences they want to study, they are placed in the relevant programs by this center according to their score from this exam.
Foreign students are accepted to this program according to their internationally valid exam results such as SAT, ACT, or their secondary education graduation grades.
Exchange students are accepted within the framework of bilateral agreements (Erasmus or General Academic Protocol) signed between AREL and the partner university. Guest students can register for the courses in this program if the relevant academic unit approves. It is required to know a language sufficient to follow the program.


Conditions for Success
Students who will graduate from the Department of International Relations (English) must meet the following requirements: • Learning the intended program learning outcomes within the period, • Successfully complete all courses in the curriculum, • To complete 240 ECTS, • Getting at least 2.00 over 4.00 as a passing grade and not leaving a lesson from below.

Progression Paths (Relationship Type)

Those who successfully complete the International Relations undergraduate program can apply for a master's and / or doctorate in the same department, as well as apply to graduate programs in some other fields. Candidates who have completed their undergraduate education can study in postgraduate programs if they get a valid grade from the ALES exam, have sufficient English language knowledge, and pass the science exam.


Legal Basis

1. Higher Education Law No. 2547

1.1. Regulation on the Principles of Transferring Between Associate and Undergraduate Programs, Double Major, Minor and Inter-Institutional Credit Transfer in Higher Education Institutions

1.2. Regulation on the Continuation of Graduates of Vocational Schools and Open Education Associate Degree Programs to Undergraduate Education

2. Law No. 2547 on Higher Education (Additional Article-35)

2.1. Regulation on Higher Education Quality Assurance and Higher Education Quality Board


Validity Period (If Any)

The document is valid continuously.


Url
Open Address