Yeterlilik Kodu

TR0030034914

Yeterlilik Adı
Türk Dili ve Edebiyatı Lisans Diploması
Sorumlu Kurumİstanbul Kültür Üniversitesi
Sorumlu Kurum İletişim BilgisiAtaköy 7-8-9-10, E5 Karayolu Üzeri Ataköy Yerleşkesi, 34158 Bakırköy
Sorumlu Kurum URLhttp://www.iku.edu.tr/
YönelimGenel
AYÇ Seviyesi6
6 Yeterlilik TYÇ’ye 25/03/2025 tarihinde yerleştirildi
TYÇ Seviyesi 6
Sınıflandırma (Tematik Alan)Edebiyat ve dilbilim
Sınıflandırma (Meslek Kodu)

ISCED-F 2013 / 0232

KategoriAna
Kredi Değeri240
Programın Normal Süresi 4 Yıl
Program Profili (Amaç)

Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Program öğretim amaçları doğrultusunda;

  • En az bir yabancı dil bilen,
  • Bilgisayar, bilişim ve bilgi teknolojilerini kullanan,
  • Uluslararası bilimsel standartları yakalama gayretinde olan,
  • Bir edebiyat eserinin hem yaratıcısı hem de yorumcusu olabilen,
  • Türk Dilinin Türk kültür coğrafyasındaki tarihi gelişimini izleyebilen,
  • Araştırma ve geliştirmeye önem veren,
  • Hayat boyu öğrenmenin gerekliliğini benimsemiş öğretmen ve akademisyenlere gereksinim olduğundan hem nitelikli öğretmen hem de uluslararası saygınlığa sahip bilim adamları yetiştirebilmek için lisans ve lisansüstü eğitim yapılması amaçlanmıştır.
Öğrenme Ortamları

Eğitim ve öğretim örgün olarak gerçekleştirilir. Ayrıca, T.C. İstanbul Kültür Üniversitesi bünyesindeki MEB ile anlaşmalı okullarda öğrencilerimizin Pedagojik Formasyon dersleri kapsamında almış oldukları Öğretmenlik Uygulaması dersi için staj imkânı uygulamalı olarak gerçekleştirilir.

Öğrenme Kazanımları (Tanım)
  • Türk dilini ses bilgisi, yapı-şekil bilgisi, söz dizimi ve anlam bilgisi bakımından inceleyerek; Türkçeyi doğru, güzel ve anlaşılır bir şekilde kullanma becerisine ulaşır.
  • Türk Dili ve Edebiyatının metinlerini başlangıcından günümüze kadar edebi ve filolojik açıdan değerlendirebilir. Batı edebiyatı metinleri ile karşılaştırma olanağı bulur.
  • Halk bilimi (folklor) alanında derleme ve araştırma yapabilir.
  • Atatürk İlkeleri ve inkılâpları konusunda bilgi edinir.
  • Türk Dili ve Edebiyatı alanında yazılmış temel eserleri tanır; Türk dilinin tarihsel gelişimini temsil eden örnek metinleri okur ve bilimsel çeviri yazı alfabesine aktarır.
  • Türk Dili ve Edebiyatı Programında kullanılan ve güncel bilgileri içeren ders materyallerine, araştırma metotlarına, bilgi ve teorilerine sahiptir.
  • Türk Dili ve Edebiyatı Programında edindiği bilgi ve teorileri; eğitim-öğretim, araştırma ve kamusal hizmet alanlarında, kullanır ve uygular.
  • Alan içinde karşılaşılan problemlere bireysel çalışmalarıyla çözümler üretir ve bir çalışma ekibi üyesi olarak sorumluluk alır.
  • Türk Dili ve Edebiyatı Programı ile ilgili sorunları analiz ederek, sorunlara yönelik çözümleri somut verilerle destekler ve bu verileri ilgili alandaki uzmanlarla paylaşır.
  • Türk Dili ve Edebiyatı alanında gerçekleştirilen çeşitli kültürel, sosyal ve sanatsal etkinliklere katılır, bu etkinliklerde görev alır.
  • En az bir yabancı dili bilerek alanındaki kuramsal ve uygulamalı bilgileri toplar, çözümler ve yorumlar.
  • Çağdaş ve klasik edebiyat bilgi ve teorilerini, belirli akımlar ve kuramlar çerçevesinde değerlendirir, edebiyat ve dilbilim açısından eleştiri yapar.
  • Bilgisayar, bilişim ve bilgi teknolojilerini alanı için verimli bir şekilde kullanır.
  • Yaşam boyu öğrenme gerekliliği bilincini kazanır.
  • Türk Dili ve Edebiyatı alanında akademik düzeyde araştırma ve çalışma yapabilmenin temel bilgi ve becerilerine sahip olur.
  • Türk Dili ve Edebiyatı alanında mesleki sorumluluk ve etik değerleri gözetir.
Anahtar Yetkinlikler

Aşağıda sıralanan anahtar yetkinliklere ileri düzeyde sahiptir.

1. Okuma yazma yetkinliği

2. Çoklu dil yetkinliği

3. Edebî yetkinlik

4. Dijital yetkinlik

5. Kişisel, sosyal ve öğrenmeyi öğrenme yetkinliği

6. Vatandaşlık yetkinliği

7. Girişimcilik yetkinliği

8. Kültürel farkındalık ve ifade yetkinliği

Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri

Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri için T. C. İstanbul Kültür Üniversitesi Ön Lisans ve Lisans, Eğitim ve Öğretim Yönetmeliği’nin 25.10.2017 tarihli 30221 sayılı kararları uygulanır.

  • Öğrencilere, bir yarıyılda, bitirme projesi, proje, staj ve benzeri dersler dışında her dersten en az bir ara sınav, bir yarıyıl sonu sınavı ve yarıyıl sonu bütünleme sınavı uygulanır. Öğretim elemanı, uygun gördüğü takdirde ödev, laboratuvar ve benzeri çalışmaları ara sınav olarak değerlendirebilir ve sonuçlar akademik takvimde belirtilen süre içinde öğrencilere ÖBYS üzerinden ilan edilir. Her yarıyıl sonunda öğrencilere başarı notu verilirken, ara sınav ve yarıyıl sonu sınavı ya da yarıyıl sonu bütünleme sınavı sonuçları, yarıyıl içi çalışmaları ve derse devamları göz önünde tutulur. Ağırlıkların belirlenmesinde ilgili öğretim elemanı yetkilidir. Öğretim elemanı, yarıyıl başında değerlendirme ölçütlerini öğrencilere duyurur ve ilgili bölüm/program başkanlığına bilgi verir.
  • İş yeri uygulamaları veya stajlar, Senato tarafından belirlenen esaslara göre uygulanır. Eğitim-öğretim programında yer alan bütün derslerini başaran öğrenciler dâhil tüm öğrencilerden staj çalışmasını her yarıyıl başına kadar tamamlamayan ya da başarısız olan öğrenciler, akademik takvimde belirtilen tarihlerde kayıt yenileme işlemini yapmak ve iş yeri uygulamaları veya stajlar için kayıt yaptırmak zorundadır.
  • Yarıyıl sonu bütünleme sınavına, mezuniyet koşulunu yerine getirmiş olanlar hariç, ilgili yarıyıl sonunda kayıtlı olduğu derslerden C’nin altında notu olan öğrenciler katılabilir. İlgili yarıyıl sonunda oluşan en yüksek not başarı notudur.

Başarı notları

  • Öğrencilere, kayıtlı oldukları her ders için aşağıdaki harf notlarından biri, dersin öğretim elemanı tarafından verilir:

a)                  Notlar              Katsayı

                     A                        4,0

                     A-                       3,7

                     B+                      3,3

                     B                        3,0

                     B-                       2,7

                     C+                      2,3

                     C                        2,0

                     C-                       1,7

                     D+                      1,3

                     D                        1,0

                     D-                       0,7

                     F                         0,0

b) Ayrıca, aşağıdaki harf notlarından;

1) P: Ders devam ediyor,

2) E: Yarıyıl içi çalışmaları eksik,

3) V: Dersten çekilmiş,

4) Y: Başarılı,

5) Z: Başarısız

olarak tanımlanır.

Kalite Güvencesi

Yükseköğretim programlarının niteliğinin gözetilmesi için; 

YÖK, yükseköğretim kurumlarında eğitim ve öğretim ile diğer faaliyetlerin planlanması, düzenlenmesi, yönetilmesi ve denetlenmesinden sorumludur. 

YÖK tarafından belirlenen kriterler çerçevesinde hazırlanan yükseköğretim kurumlarına ait “Üniversite İzleme ve Değerlendirme Raporları” her yıl yayımlanır. Bu raporlara göre hazırlanan, yükseköğretim kurumlarına yönelik nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren raporlarda YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır. 

YÖK tarafından vakıf yükseköğretim kurumlarına ait akademik, idari ve mali verileri içeren “Vakıf Yükseköğretim Kurumları Raporu” her yıl yayımlanır. Vakıf yükseköğretim kurumlarına yönelik yapılan nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren bu raporlar YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır. 

Yükseköğretimde lisans programlarının kalite güvencesi “Yükseköğretim 

Diploma Programlarının Kalite Güvencesinin Sağlanmasına Yönelik Usul ve Esaslar” a göre sağlanır: 

1. Öğretim Programlarının Oluşturulması ve Onaylanması: 

Yükseköğretim kurumlarında lisans bölüm ve programların açılması için gerekli olan asgari standart ve ölçütleri YÖK belirler. 

1.1. Yükseköğretim kurumlarında lisans programlarının müfredatı ve her bir programın öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının neler olacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumlarının senatoları tarafından belirlenir. 

1.2. Ulusal Çekirdek Eğitim Programlarının müfredatı ilgili Dekanlar Konseyi tarafından kabul edildikten sonra YÖK’ün onayıyla yükseköğretim kurumları tarafından uygulanır. 

2. Ölçme-Değerlendirme: Her bir lisans programının öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının ölçme ve değerlendirmesinin nasıl yapılacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumları tarafından hazırlanan öğretim ve sınav yönetmeliğine göre yürütülür. 

3. Belgelendirme: Lisans programlarına kayıtlı öğrenciler, yükseköğretim kurumları tarafından belirlenen ders kredilerini ve diğer yükümlülükleri başarı ile tamamlamaları halinde; lisans diploması alır. 

4. Öz Değerlendirme-Dış Değerlendirme: Yükseköğretim kurumları, sürekli izleme bağlamında, her yılın başında bir önceki yıla ait “Kurum İç Değerlendirme Raporlarını” Yükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK) tarafından hazırlanan Bilgi Sistemine girer. YÖKAK, yükseköğretim kurumlarının dış değerlendirmesine ilişkin hazırladığı “Kurumsal Geri Bildirim Raporu”nu kamuoyuyla paylaşılır. 

Ayrıca, YÖKAK tarafından yetkilendirilen veya tanınan akreditasyon kuruluşları tarafından verilen akreditasyon kararları da programların yeterliliklerinin kalite güvencesinin sağlandığını gösterir. YÖKAK mevzuatı gereği belirlenen yeterliliklere ilişkin düzenli gözden geçirme faaliyetleri yapar. 

İKÜ Kalite Yönetim Sistemi, 3 Kasım 2022 tarihli 2022-2023/2 sayılı Senato toplantısındaki maddeler bağlamında güncellenen T.C. İstanbul Kültür Üniversitesi Kalite Yönergesine göre yönetilmektedir. 

Üniversite, kalite güvence kapsamındaki faaliyetlerini;

  • Kalite anlayışının tüm çalışanlar tarafından benimsenmesi,
  • Kalite yönetimi uygulamalarında stratejik planda öngörülen kalite hedeflerine ulaşma düzeyinin düzenli olarak ölçülmesi ve sürdürülebilirliğinin sağlanması,
  • Çalışanların performans değerlendirmesinin kalite stratejileriyle desteklenmesi,
  • Kalite yönetim süreçlerinin uygulanmasında, katılımcılığa, Üniversite kaynaklarını daha etkin ve verimli kullanmaya, süreçleri iyileştirmeye ve kaliteli hizmet sunmaya dayanan bir kurum kültürünün oluşturulması,
  • Üniversitenin tüm idari ve akademik süreçlerinde performans standartlarının tespit edilmesiyle ölçümlerin yapılması, iyileştirme çabalarının kurumsallaştırılması ve ilgililerin bu süreçlerde sorumluluk alması,
  • Üniversitenin tüm birimlerindeki çalışanlara, kurum aidiyeti ve iş tatmini kazandırabilecek koşulların oluşturulması, temel ilkelerine göre yürütmektedir.

Üniversitenin stratejik planı ve hedefleri doğrultusunda, eğitim-öğretim ve araştırma faaliyetleri ile idari hizmetlerinin değerlendirilmesi ve kalitesinin geliştirilmesiyle ilgili kurumun iç ve dış kalite güvence sisteminin kurulması çalışmaları kademeli olarak tamamlanarak sürdürülmektedir. Üniversitenin akademik ve idari birimlerinin kalite yönetim sistemi faaliyetlerine girmesi özendirilmekte ve bu çalışmalara destek olunmaktadır. 

İstanbul Kültür Üniversitesi Rektörlüğünün eğitim-öğretim, bilimsel araştırma, bilgi ve teknoloji üretimi, yönetimde kalite güvence sisteminin oluşumunu tamamlama, ulusal ve uluslararası üniversite sıralamalarında yükselme, iş yaşamıyla ilişkilerin geliştirilmesi, topluma hizmet ve sürdürülebilirlik olarak belirlediği öncelikler ve gereklilikler dikkate alınarak, Üniversitenin Stratejik Planlama Kurulu (https://www.iku.edu.tr/tr/iku-kalite/stratejik-planlama-kurulu)  tarafından hazırlanan 2023-2027 Stratejik Planı 21 Aralık 2022 tarih, 2022-2023/3 sayılı Senato Toplantısı’nda 1 numaralı karar bağlamında oybirliği ile kabul edilerek yürürlüğe girmiştir ve Üniversitenin web sayfalarında yayınlanmıştır. 

Giriş Şartı

YÖK tarafından usul ve esasları belirlenen, Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yapılan merkezi sınav sonucunda adaylar Türk Dili ve Edebiyatı Bölümüne YKS puanları, yükseköğretim programları ile ilgili tercihleri ve bu programların kontenjan ve koşulları göz önünde tutularak ÖSYM tarafından yerleştirilir.

Türk Dili ve Edebiyatı Bölümüne yerleştirilen öğrencilerin kayıtları ÖSYM’nin belirlediği takvim çerçevesinde Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı tarafından yapılır.

Başarma ŞartlarıTürk Dili ve Edebiyatı Programında mevcut olan (toplam 240 AKTS karşılığı) derslerin tümünü başarıyla tamamlamak için 4.00 üzerinden en az 2.00 ağırlıklı not ortalaması elde etmek gerekir.
İlerleme Yolları (İlişki Türü)

1. Türk Dili ve Edebiyatı lisans diplomasına sahip olanlar, yüksek lisans programlarına ve ilgili şartları sağlamaları halinde lisans derecesi ile kabul edilen doktora ve sanatta yeterlik programlarına devam edebilirler.

2. Türk Dili ve Edebiyatı lisans öğrencileri, eğitim aldıkları İstanbul Kültür Üniversitesinde Üniversitenin açmış olduğu çift anadal programlarına katılma hakkına sahiptir. Çift anadal programlarına kayıtlı öğrenciler, iki diploma programından eş zamanlı olarak ders alıp başarılı olmaları halinde iki ayrı lisans diploması alabilirler.

Yasal Dayanağı

1. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu

1.1. Yükseköğretim Kurumlarında Önlisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yan Dal ile Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik

2. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu (Ek Madde-35)

2.1.Yükseköğretim Kalite Güvencesi ve Yükseköğretim Kalite Kurulu Yönetmeliği

3. T. C. İstanbul Kültür Üniversitesi Ön Lisans ve Lisans, Eğitim ve Öğretim Yönetmeliğinin 25.10.2017 tarihli 30221 sayılı kararları uygulanır

Geçerlilik Süresi (Varsa)

Yeterlilik sürekli geçerlidir.

Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi Adresi Aç
QrCodeQrCode
Yeterlilik Kodu

TR0030034914


Yeterlilik Adı
Türk Dili ve Edebiyatı Lisans Diploması

Sorumlu Kurum
İstanbul Kültür Üniversitesi

Sorumlu Kurum İletişim Bilgisi
Ataköy 7-8-9-10, E5 Karayolu Üzeri Ataköy Yerleşkesi, 34158 Bakırköy

Sorumlu Kurum URL

Yönelim
Genel

Sınıflandırma (Meslek Kodu)

ISCED-F 2013 / 0232


AYÇ Seviyesi
6

TYÇ Seviyesi
6
Yeterlilik TYÇ’ye 25/03/2025 tarihinde yerleştirildi

Sınıflandırma (Meslek Kodu)

ISCED-F 2013 / 0232


Kategori
Ana

Kredi Değeri
240

Programın Normal Süresi
4 Yıl

Program Profili (Amaç)

Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Program öğretim amaçları doğrultusunda;

  • En az bir yabancı dil bilen,
  • Bilgisayar, bilişim ve bilgi teknolojilerini kullanan,
  • Uluslararası bilimsel standartları yakalama gayretinde olan,
  • Bir edebiyat eserinin hem yaratıcısı hem de yorumcusu olabilen,
  • Türk Dilinin Türk kültür coğrafyasındaki tarihi gelişimini izleyebilen,
  • Araştırma ve geliştirmeye önem veren,
  • Hayat boyu öğrenmenin gerekliliğini benimsemiş öğretmen ve akademisyenlere gereksinim olduğundan hem nitelikli öğretmen hem de uluslararası saygınlığa sahip bilim adamları yetiştirebilmek için lisans ve lisansüstü eğitim yapılması amaçlanmıştır.

Öğrenme Ortamları

Eğitim ve öğretim örgün olarak gerçekleştirilir. Ayrıca, T.C. İstanbul Kültür Üniversitesi bünyesindeki MEB ile anlaşmalı okullarda öğrencilerimizin Pedagojik Formasyon dersleri kapsamında almış oldukları Öğretmenlik Uygulaması dersi için staj imkânı uygulamalı olarak gerçekleştirilir.


Öğrenme Kazanımları (Tanım)
  • Türk dilini ses bilgisi, yapı-şekil bilgisi, söz dizimi ve anlam bilgisi bakımından inceleyerek; Türkçeyi doğru, güzel ve anlaşılır bir şekilde kullanma becerisine ulaşır.
  • Türk Dili ve Edebiyatının metinlerini başlangıcından günümüze kadar edebi ve filolojik açıdan değerlendirebilir. Batı edebiyatı metinleri ile karşılaştırma olanağı bulur.
  • Halk bilimi (folklor) alanında derleme ve araştırma yapabilir.
  • Atatürk İlkeleri ve inkılâpları konusunda bilgi edinir.
  • Türk Dili ve Edebiyatı alanında yazılmış temel eserleri tanır; Türk dilinin tarihsel gelişimini temsil eden örnek metinleri okur ve bilimsel çeviri yazı alfabesine aktarır.
  • Türk Dili ve Edebiyatı Programında kullanılan ve güncel bilgileri içeren ders materyallerine, araştırma metotlarına, bilgi ve teorilerine sahiptir.
  • Türk Dili ve Edebiyatı Programında edindiği bilgi ve teorileri; eğitim-öğretim, araştırma ve kamusal hizmet alanlarında, kullanır ve uygular.
  • Alan içinde karşılaşılan problemlere bireysel çalışmalarıyla çözümler üretir ve bir çalışma ekibi üyesi olarak sorumluluk alır.
  • Türk Dili ve Edebiyatı Programı ile ilgili sorunları analiz ederek, sorunlara yönelik çözümleri somut verilerle destekler ve bu verileri ilgili alandaki uzmanlarla paylaşır.
  • Türk Dili ve Edebiyatı alanında gerçekleştirilen çeşitli kültürel, sosyal ve sanatsal etkinliklere katılır, bu etkinliklerde görev alır.
  • En az bir yabancı dili bilerek alanındaki kuramsal ve uygulamalı bilgileri toplar, çözümler ve yorumlar.
  • Çağdaş ve klasik edebiyat bilgi ve teorilerini, belirli akımlar ve kuramlar çerçevesinde değerlendirir, edebiyat ve dilbilim açısından eleştiri yapar.
  • Bilgisayar, bilişim ve bilgi teknolojilerini alanı için verimli bir şekilde kullanır.
  • Yaşam boyu öğrenme gerekliliği bilincini kazanır.
  • Türk Dili ve Edebiyatı alanında akademik düzeyde araştırma ve çalışma yapabilmenin temel bilgi ve becerilerine sahip olur.
  • Türk Dili ve Edebiyatı alanında mesleki sorumluluk ve etik değerleri gözetir.

Anahtar Yetkinlikler

Aşağıda sıralanan anahtar yetkinliklere ileri düzeyde sahiptir.

1. Okuma yazma yetkinliği

2. Çoklu dil yetkinliği

3. Edebî yetkinlik

4. Dijital yetkinlik

5. Kişisel, sosyal ve öğrenmeyi öğrenme yetkinliği

6. Vatandaşlık yetkinliği

7. Girişimcilik yetkinliği

8. Kültürel farkındalık ve ifade yetkinliği


Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri

Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri için T. C. İstanbul Kültür Üniversitesi Ön Lisans ve Lisans, Eğitim ve Öğretim Yönetmeliği’nin 25.10.2017 tarihli 30221 sayılı kararları uygulanır.

  • Öğrencilere, bir yarıyılda, bitirme projesi, proje, staj ve benzeri dersler dışında her dersten en az bir ara sınav, bir yarıyıl sonu sınavı ve yarıyıl sonu bütünleme sınavı uygulanır. Öğretim elemanı, uygun gördüğü takdirde ödev, laboratuvar ve benzeri çalışmaları ara sınav olarak değerlendirebilir ve sonuçlar akademik takvimde belirtilen süre içinde öğrencilere ÖBYS üzerinden ilan edilir. Her yarıyıl sonunda öğrencilere başarı notu verilirken, ara sınav ve yarıyıl sonu sınavı ya da yarıyıl sonu bütünleme sınavı sonuçları, yarıyıl içi çalışmaları ve derse devamları göz önünde tutulur. Ağırlıkların belirlenmesinde ilgili öğretim elemanı yetkilidir. Öğretim elemanı, yarıyıl başında değerlendirme ölçütlerini öğrencilere duyurur ve ilgili bölüm/program başkanlığına bilgi verir.
  • İş yeri uygulamaları veya stajlar, Senato tarafından belirlenen esaslara göre uygulanır. Eğitim-öğretim programında yer alan bütün derslerini başaran öğrenciler dâhil tüm öğrencilerden staj çalışmasını her yarıyıl başına kadar tamamlamayan ya da başarısız olan öğrenciler, akademik takvimde belirtilen tarihlerde kayıt yenileme işlemini yapmak ve iş yeri uygulamaları veya stajlar için kayıt yaptırmak zorundadır.
  • Yarıyıl sonu bütünleme sınavına, mezuniyet koşulunu yerine getirmiş olanlar hariç, ilgili yarıyıl sonunda kayıtlı olduğu derslerden C’nin altında notu olan öğrenciler katılabilir. İlgili yarıyıl sonunda oluşan en yüksek not başarı notudur.

Başarı notları

  • Öğrencilere, kayıtlı oldukları her ders için aşağıdaki harf notlarından biri, dersin öğretim elemanı tarafından verilir:

a)                  Notlar              Katsayı

                     A                        4,0

                     A-                       3,7

                     B+                      3,3

                     B                        3,0

                     B-                       2,7

                     C+                      2,3

                     C                        2,0

                     C-                       1,7

                     D+                      1,3

                     D                        1,0

                     D-                       0,7

                     F                         0,0

b) Ayrıca, aşağıdaki harf notlarından;

1) P: Ders devam ediyor,

2) E: Yarıyıl içi çalışmaları eksik,

3) V: Dersten çekilmiş,

4) Y: Başarılı,

5) Z: Başarısız

olarak tanımlanır.


Kalite Güvencesi

Yükseköğretim programlarının niteliğinin gözetilmesi için; 

YÖK, yükseköğretim kurumlarında eğitim ve öğretim ile diğer faaliyetlerin planlanması, düzenlenmesi, yönetilmesi ve denetlenmesinden sorumludur. 

YÖK tarafından belirlenen kriterler çerçevesinde hazırlanan yükseköğretim kurumlarına ait “Üniversite İzleme ve Değerlendirme Raporları” her yıl yayımlanır. Bu raporlara göre hazırlanan, yükseköğretim kurumlarına yönelik nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren raporlarda YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır. 

YÖK tarafından vakıf yükseköğretim kurumlarına ait akademik, idari ve mali verileri içeren “Vakıf Yükseköğretim Kurumları Raporu” her yıl yayımlanır. Vakıf yükseköğretim kurumlarına yönelik yapılan nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren bu raporlar YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır. 

Yükseköğretimde lisans programlarının kalite güvencesi “Yükseköğretim 

Diploma Programlarının Kalite Güvencesinin Sağlanmasına Yönelik Usul ve Esaslar” a göre sağlanır: 

1. Öğretim Programlarının Oluşturulması ve Onaylanması: 

Yükseköğretim kurumlarında lisans bölüm ve programların açılması için gerekli olan asgari standart ve ölçütleri YÖK belirler. 

1.1. Yükseköğretim kurumlarında lisans programlarının müfredatı ve her bir programın öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının neler olacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumlarının senatoları tarafından belirlenir. 

1.2. Ulusal Çekirdek Eğitim Programlarının müfredatı ilgili Dekanlar Konseyi tarafından kabul edildikten sonra YÖK’ün onayıyla yükseköğretim kurumları tarafından uygulanır. 

2. Ölçme-Değerlendirme: Her bir lisans programının öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının ölçme ve değerlendirmesinin nasıl yapılacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumları tarafından hazırlanan öğretim ve sınav yönetmeliğine göre yürütülür. 

3. Belgelendirme: Lisans programlarına kayıtlı öğrenciler, yükseköğretim kurumları tarafından belirlenen ders kredilerini ve diğer yükümlülükleri başarı ile tamamlamaları halinde; lisans diploması alır. 

4. Öz Değerlendirme-Dış Değerlendirme: Yükseköğretim kurumları, sürekli izleme bağlamında, her yılın başında bir önceki yıla ait “Kurum İç Değerlendirme Raporlarını” Yükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK) tarafından hazırlanan Bilgi Sistemine girer. YÖKAK, yükseköğretim kurumlarının dış değerlendirmesine ilişkin hazırladığı “Kurumsal Geri Bildirim Raporu”nu kamuoyuyla paylaşılır. 

Ayrıca, YÖKAK tarafından yetkilendirilen veya tanınan akreditasyon kuruluşları tarafından verilen akreditasyon kararları da programların yeterliliklerinin kalite güvencesinin sağlandığını gösterir. YÖKAK mevzuatı gereği belirlenen yeterliliklere ilişkin düzenli gözden geçirme faaliyetleri yapar. 

İKÜ Kalite Yönetim Sistemi, 3 Kasım 2022 tarihli 2022-2023/2 sayılı Senato toplantısındaki maddeler bağlamında güncellenen T.C. İstanbul Kültür Üniversitesi Kalite Yönergesine göre yönetilmektedir. 

Üniversite, kalite güvence kapsamındaki faaliyetlerini;

  • Kalite anlayışının tüm çalışanlar tarafından benimsenmesi,
  • Kalite yönetimi uygulamalarında stratejik planda öngörülen kalite hedeflerine ulaşma düzeyinin düzenli olarak ölçülmesi ve sürdürülebilirliğinin sağlanması,
  • Çalışanların performans değerlendirmesinin kalite stratejileriyle desteklenmesi,
  • Kalite yönetim süreçlerinin uygulanmasında, katılımcılığa, Üniversite kaynaklarını daha etkin ve verimli kullanmaya, süreçleri iyileştirmeye ve kaliteli hizmet sunmaya dayanan bir kurum kültürünün oluşturulması,
  • Üniversitenin tüm idari ve akademik süreçlerinde performans standartlarının tespit edilmesiyle ölçümlerin yapılması, iyileştirme çabalarının kurumsallaştırılması ve ilgililerin bu süreçlerde sorumluluk alması,
  • Üniversitenin tüm birimlerindeki çalışanlara, kurum aidiyeti ve iş tatmini kazandırabilecek koşulların oluşturulması, temel ilkelerine göre yürütmektedir.

Üniversitenin stratejik planı ve hedefleri doğrultusunda, eğitim-öğretim ve araştırma faaliyetleri ile idari hizmetlerinin değerlendirilmesi ve kalitesinin geliştirilmesiyle ilgili kurumun iç ve dış kalite güvence sisteminin kurulması çalışmaları kademeli olarak tamamlanarak sürdürülmektedir. Üniversitenin akademik ve idari birimlerinin kalite yönetim sistemi faaliyetlerine girmesi özendirilmekte ve bu çalışmalara destek olunmaktadır. 

İstanbul Kültür Üniversitesi Rektörlüğünün eğitim-öğretim, bilimsel araştırma, bilgi ve teknoloji üretimi, yönetimde kalite güvence sisteminin oluşumunu tamamlama, ulusal ve uluslararası üniversite sıralamalarında yükselme, iş yaşamıyla ilişkilerin geliştirilmesi, topluma hizmet ve sürdürülebilirlik olarak belirlediği öncelikler ve gereklilikler dikkate alınarak, Üniversitenin Stratejik Planlama Kurulu (https://www.iku.edu.tr/tr/iku-kalite/stratejik-planlama-kurulu)  tarafından hazırlanan 2023-2027 Stratejik Planı 21 Aralık 2022 tarih, 2022-2023/3 sayılı Senato Toplantısı’nda 1 numaralı karar bağlamında oybirliği ile kabul edilerek yürürlüğe girmiştir ve Üniversitenin web sayfalarında yayınlanmıştır. 


Giriş Şartı

YÖK tarafından usul ve esasları belirlenen, Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yapılan merkezi sınav sonucunda adaylar Türk Dili ve Edebiyatı Bölümüne YKS puanları, yükseköğretim programları ile ilgili tercihleri ve bu programların kontenjan ve koşulları göz önünde tutularak ÖSYM tarafından yerleştirilir.

Türk Dili ve Edebiyatı Bölümüne yerleştirilen öğrencilerin kayıtları ÖSYM’nin belirlediği takvim çerçevesinde Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı tarafından yapılır.


Başarma Şartları
Türk Dili ve Edebiyatı Programında mevcut olan (toplam 240 AKTS karşılığı) derslerin tümünü başarıyla tamamlamak için 4.00 üzerinden en az 2.00 ağırlıklı not ortalaması elde etmek gerekir.

İlerleme Yolları (İlişki Türü)

1. Türk Dili ve Edebiyatı lisans diplomasına sahip olanlar, yüksek lisans programlarına ve ilgili şartları sağlamaları halinde lisans derecesi ile kabul edilen doktora ve sanatta yeterlik programlarına devam edebilirler.

2. Türk Dili ve Edebiyatı lisans öğrencileri, eğitim aldıkları İstanbul Kültür Üniversitesinde Üniversitenin açmış olduğu çift anadal programlarına katılma hakkına sahiptir. Çift anadal programlarına kayıtlı öğrenciler, iki diploma programından eş zamanlı olarak ders alıp başarılı olmaları halinde iki ayrı lisans diploması alabilirler.


Yasal Dayanağı

1. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu

1.1. Yükseköğretim Kurumlarında Önlisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yan Dal ile Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik

2. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu (Ek Madde-35)

2.1.Yükseköğretim Kalite Güvencesi ve Yükseköğretim Kalite Kurulu Yönetmeliği

3. T. C. İstanbul Kültür Üniversitesi Ön Lisans ve Lisans, Eğitim ve Öğretim Yönetmeliğinin 25.10.2017 tarihli 30221 sayılı kararları uygulanır


Geçerlilik Süresi (Varsa)

Yeterlilik sürekli geçerlidir.


Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi
Adresi Aç

Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi
QrCodeQrCode
Qualification Code

TR0030034914

Qualification Title
Bachelor of Arts in Turkish Language and Literature
Awarding BodyIstanbul Kultur University
Awarding Body ContactAtaköy 7-8-9-10, E5 Highway, Ataköy Campus, 34158 Bakırköy Email: kultur@iku.edu.tr Phone: (0212) 498 41 41 Fax: (0212) 498 43 06
Awarding Body Urlwww.iku.edu.tr
OrientationGeneral
EQF Level6
6 The Qualification has been included in TQF on 25/03/2025
TQF Level 6
Thematic AreasLiterature and linguistics
National Occupation Classification

ISCED-F 2013 / 0232

CategoryMain
Credit Value240
Program Duration4 Yıl
Program Profile

In line with the teaching objectives of the Turkish Language and Literature Department Programme;

  • Fluent in at least one foreign language,
  • Using computer, informatics and information technologies,
  • Endeavouring to achieve international scientific standards,
  • Can be both the creator and the interpreter of a work of literature,
  • To be able to follow the historical development of Turkish language in Turkish cultural geography,
  • Attaches importance to research and development,
  • Since there is a need for teachers and academicians who have adopted the necessity of lifelong learning, it is aimed to provide undergraduate and graduate education in order to train both qualified teachers and internationally respected scientists.
Learning Environments

Education and training are carried out in formal education. In addition, the internship opportunity for the Teaching Practice course that our students have taken within the scope of Pedagogical Formation courses is carried out in schools contracted with the Ministry of National Education within the body of T.C. Istanbul Kültür University.

Description
  • By analysing Turkish language in terms of phonology, structure-form, syntax and semantics; reaches the ability to use Turkish correctly, beautifully and clearly.
  • Can evaluate the texts of Turkish Language and Literature from the beginning to the present day in literary and philological terms. Finds the opportunity to compare with the texts of Western literature.
  • Can compile and research in the field of folklore (folklore).
  • Gains knowledge of Atatürk's principles and revolutions.
  • Recognises the basic works written in the field of Turkish Language and Literature; reads sample texts representing the historical development of Turkish language and transfers them to scientific translation alphabet.
  • Has the course materials, research methods, knowledge and theories used in the Turkish Language and Literature Programme and containing up-to-date information.
  • Uses and applies the knowledge and theories acquired in the Turkish Language and Literature Programme in the fields of education, research and public service.
  • Produces solutions to the problems encountered in the field with individual studies and takes responsibility as a member of a working team.
  • Analyses the problems related to the Turkish Language and Literature Programme, supports solutions to problems with concrete data and shares these data with experts in the relevant field.
  • Participates in various cultural, social and artistic activities in the field of Turkish Language and Literature and takes part in these activities.
  • Gathers, analyses and interprets theoretical and practical information in the field by knowing at least one foreign language.
  • Evaluates contemporary and classical literary knowledge and theories within the framework of certain movements and theories, and criticises them in terms of literature and linguistics.
  • Uses computer, information and information technologies efficiently for the field.
  • Gains awareness of the necessity of lifelong learning.
  • Gains the basic knowledge and skills to conduct academic research and study in the field of Turkish Language and Literature.
  • Observes professional responsibility and ethical values in the field of Turkish Language and Literature.
Key Competencies

Has the following key competences at an advanced level.

1. Literacy competence

2. Multilingual competence

3. Literary competence

4. Digital competence

5. Personal, social and learning to learn competence

6. Citizenship competence

7. Entrepreneurial competence

8. Cultural awareness and expression competence

Further Info

For Measurement and Evaluation Methods, T. C. Istanbul Kültür University Associate and Undergraduate Education and Training Regulations dated 25.10.2017 and numbered 30221 are applied.

- In a semester, students are given at least one midterm exam, one final exam and a final make-up exam from each course except for graduation project, project, internship and similar courses. If the instructor deems appropriate, homework, laboratory and similar studies can be evaluated as midterm exams and the results are announced to the students via ÖBYS within the period specified in the academic calendar. At the end of each semester, the results of the mid-term and final exams or final make-up exams, mid-term studies and attendance are taken into consideration. The relevant instructor is authorised to determine the weights. The instructor announces the evaluation criteria to the students at the beginning of the semester and informs the relevant department / programme head.

- Workplace practices or internships are applied according to the principles determined by the Senate. All students, including students who have succeeded in all courses in the education programme, who have not completed their internship work until the beginning of each semester or who have failed, must renew their registration on the dates specified in the academic calendar and register for workplace practices or internships.

- Except for those who have fulfilled the graduation requirement, students who have a grade below C in the courses they are enrolled in at the end of the relevant semester can participate in the semester-end make-up exam. The highest grade at the end of the relevant semester is the success grade.

Achievement grades

- Students are given one of the following letter grades for each course they are enrolled in by the instructor of the course:

a)                  Notes Coefficient

                     A                        4,0

                     A-                       3,7

                     B+                      3,3

                     B                        3,0

                     B-                       2,7

                     C+                      2,3

                     C                        2,0

                     C-                       1,7

                     D+                      1,3

                     D                        1,0

                     D-                       0,7

                     F                         0,0

Quality Assurance

In order to monitor the quality of higher education programs;

YÖK is responsible for planning, organizing, managing and supervising education, training and other activities in higher education institutions.

"University Monitoring and Evaluation Reports" of higher education institutions, prepared within the framework of the criteria determined by YÖK, are published every year. Reports prepared according to these reports, containing quantitative and qualitative evaluations for higher education institutions, are shared with the public by YÖK.

The "Foundation Higher Education Institutions Report", which includes academic, administrative and financial data of foundation higher education institutions, is published every year by YÖK. These reports, which include quantitative and qualitative evaluations of foundation higher education institutions, are shared with the public by YÖK.

Quality assurance of undergraduate programs in higher education “Higher Education

It is provided in accordance with the "Procedures and Principles for Ensuring Quality Assurance of Diploma Programs":

1. Creation and Approval of Curriculum:

YÖK determines the minimum standards and criteria required for the opening of undergraduate departments and programs in higher education institutions.

1.1. The curriculum of undergraduate programs in higher education institutions and the learning outcomes that each program will bring to the student are determined by the senates of higher education institutions in accordance with the basic principles determined by YÖK on these issues.

1.2. The curriculum of National Core Education Programs is implemented by higher education institutions with the approval of YÖK after being accepted by the relevant Deans Council.

2. Measurement-Evaluation: How to measure and evaluate the learning outcomes that each undergraduate program will provide to the student is carried out in accordance with the teaching and examination regulations prepared by higher education institutions in accordance with the basic principles determined by YÖK on these issues.

3. Certification: Students enrolled in undergraduate programs, if they successfully complete the course credits and other obligations determined by higher education institutions; receives a bachelor's degree.

4. Self-Evaluation-External Evaluation: In the context of continuous monitoring, higher education institutions enter the "Institution Internal Evaluation Reports" of the previous year into the Information System prepared by the Higher Education Quality Board (YÖKAK) at the beginning of each year. The "Institutional Feedback Report" prepared by YÖKAK regarding the external evaluation of higher education institutions is shared with the public.

IKU Quality Management System is managed according to the T.C. Istanbul Kültür University Quality Directive, which was updated in the context of the articles in the Senate meeting numbered 2022-2023/2 held on 3 November 2022.

The University carries out its activities within the scope of quality assurance;

- Adoption of quality understanding by all employees,

- Regular measurement of the level of achievement of the quality targets envisaged in the strategic plan in quality management practices and ensuring their sustainability,

- Supporting the performance evaluation of employees with quality strategies,

- Creating an institutional culture based on participation, using University resources more effectively and efficiently, improving processes and providing quality service in the implementation of quality management processes,

- Making measurements by determining performance standards in all administrative and academic processes of the university, institutionalising improvement efforts and taking responsibility for these processes,

- It is carried out according to the basic principles of creating conditions that can provide employees in all units of the university with corporate belonging and job satisfaction.

In line with the strategic plan and objectives of the university, the work on the establishment of the institution's internal and external quality assurance system for the evaluation and quality improvement of education, training and research activities and administrative services is gradually being completed and continued. The academic and administrative units of the university are encouraged to engage in quality management system activities and these activities are supported.

Taking into account the priorities and requirements determined by the Rectorate of Istanbul Kültür University as education-training, scientific research, information and technology production, completing the formation of a quality assurance system in management, rising in national and international university rankings, improving relations with business life, serving the community and sustainability, the 2023-2027 Strategic Plan prepared by the Strategic Planning Board of the University (https://www.iku.edu.tr/tr/iku-kalite/stratejik-planlama-kurulu) was unanimously accepted and entered into force in the context of decision number 1 at the Senate Meeting No. 2022-2023/3 dated 21 December 2022 and published on the University's web pages.

Access Requirements

As a result of the central exam held by the Measurement, Selection and Placement Centre (ÖSYM), the procedures and principles of which are determined by YÖK, candidates are placed in the Department of Turkish Language and Literature by ÖSYM, taking into account their YKS scores, their preferences for higher education programmes and the quotas and conditions of these programmes.

The registrations of the students placed in the Department of Turkish Language and Literature are made by the Student Affairs Department within the framework of the calendar determined by OSYM.

Conditions for SuccessIn order to successfully complete all of the courses in the Turkish Language and Literature Programme (equivalent to 240 ECTS in total), it is necessary to obtain a grade point average of at least 2.00 out of 4.00.
Progression Paths (Relationship Type)

1. Those who have a bachelor's degree in Turkish Language and Literature can continue their master's programmes and, if they meet the relevant requirements, doctorate and proficiency in art programmes accepted with a bachelor's degree.

2. Turkish Language and Literature undergraduate students have the right to participate in double major programmes opened by the University at Istanbul Kültür University where they study. Students enrolled in double major programmes can take courses from two diploma programmes simultaneously and if they are successful, they can receive two separate undergraduate diplomas.

Legal Basis

1. Higher Education Law No. 2547

1.1. Regulation on the Principles of Transfer between Associate and Undergraduate Degree Programmes, Double Major, Minor and Inter-Institutional Credit Transfer in Higher Education Institutions

2. Law No. 2547 on Higher Education (Additional Article-35)

2.1.Regulation on Higher Education Quality Assurance and Higher Education Quality Board

3. T. C. Istanbul Kültür University Associate and Undergraduate Degree and Bachelor's Degree, Education and Training Regulations dated 25.10.2017 and numbered 30221 are applied.

Validity Period (If Any)

The qualification is valid at all times.

Url Open Address
QrCodeQrCode
Qualification Code

TR0030034914


Qualification Title
Bachelor of Arts in Turkish Language and Literature

Awarding Body
Istanbul Kultur University

Awarding Body Contact
Ataköy 7-8-9-10, E5 Highway, Ataköy Campus, 34158 Bakırköy Email: kultur@iku.edu.tr Phone: (0212) 498 41 41 Fax: (0212) 498 43 06

Awarding Body Url

Orientation
General

National Occupation Classification

ISCED-F 2013 / 0232


EQF Level
6

TQF Level
6
The Qualification has been included in TQF on 25/03/2025

National Occupation Classification

ISCED-F 2013 / 0232


Category
Main

Credit Value
240

Program Duration
4 Yıl

Program Profile

In line with the teaching objectives of the Turkish Language and Literature Department Programme;

  • Fluent in at least one foreign language,
  • Using computer, informatics and information technologies,
  • Endeavouring to achieve international scientific standards,
  • Can be both the creator and the interpreter of a work of literature,
  • To be able to follow the historical development of Turkish language in Turkish cultural geography,
  • Attaches importance to research and development,
  • Since there is a need for teachers and academicians who have adopted the necessity of lifelong learning, it is aimed to provide undergraduate and graduate education in order to train both qualified teachers and internationally respected scientists.

Learning Environments

Education and training are carried out in formal education. In addition, the internship opportunity for the Teaching Practice course that our students have taken within the scope of Pedagogical Formation courses is carried out in schools contracted with the Ministry of National Education within the body of T.C. Istanbul Kültür University.


Description
  • By analysing Turkish language in terms of phonology, structure-form, syntax and semantics; reaches the ability to use Turkish correctly, beautifully and clearly.
  • Can evaluate the texts of Turkish Language and Literature from the beginning to the present day in literary and philological terms. Finds the opportunity to compare with the texts of Western literature.
  • Can compile and research in the field of folklore (folklore).
  • Gains knowledge of Atatürk's principles and revolutions.
  • Recognises the basic works written in the field of Turkish Language and Literature; reads sample texts representing the historical development of Turkish language and transfers them to scientific translation alphabet.
  • Has the course materials, research methods, knowledge and theories used in the Turkish Language and Literature Programme and containing up-to-date information.
  • Uses and applies the knowledge and theories acquired in the Turkish Language and Literature Programme in the fields of education, research and public service.
  • Produces solutions to the problems encountered in the field with individual studies and takes responsibility as a member of a working team.
  • Analyses the problems related to the Turkish Language and Literature Programme, supports solutions to problems with concrete data and shares these data with experts in the relevant field.
  • Participates in various cultural, social and artistic activities in the field of Turkish Language and Literature and takes part in these activities.
  • Gathers, analyses and interprets theoretical and practical information in the field by knowing at least one foreign language.
  • Evaluates contemporary and classical literary knowledge and theories within the framework of certain movements and theories, and criticises them in terms of literature and linguistics.
  • Uses computer, information and information technologies efficiently for the field.
  • Gains awareness of the necessity of lifelong learning.
  • Gains the basic knowledge and skills to conduct academic research and study in the field of Turkish Language and Literature.
  • Observes professional responsibility and ethical values in the field of Turkish Language and Literature.

Key Competencies

Has the following key competences at an advanced level.

1. Literacy competence

2. Multilingual competence

3. Literary competence

4. Digital competence

5. Personal, social and learning to learn competence

6. Citizenship competence

7. Entrepreneurial competence

8. Cultural awareness and expression competence


Further Info

For Measurement and Evaluation Methods, T. C. Istanbul Kültür University Associate and Undergraduate Education and Training Regulations dated 25.10.2017 and numbered 30221 are applied.

- In a semester, students are given at least one midterm exam, one final exam and a final make-up exam from each course except for graduation project, project, internship and similar courses. If the instructor deems appropriate, homework, laboratory and similar studies can be evaluated as midterm exams and the results are announced to the students via ÖBYS within the period specified in the academic calendar. At the end of each semester, the results of the mid-term and final exams or final make-up exams, mid-term studies and attendance are taken into consideration. The relevant instructor is authorised to determine the weights. The instructor announces the evaluation criteria to the students at the beginning of the semester and informs the relevant department / programme head.

- Workplace practices or internships are applied according to the principles determined by the Senate. All students, including students who have succeeded in all courses in the education programme, who have not completed their internship work until the beginning of each semester or who have failed, must renew their registration on the dates specified in the academic calendar and register for workplace practices or internships.

- Except for those who have fulfilled the graduation requirement, students who have a grade below C in the courses they are enrolled in at the end of the relevant semester can participate in the semester-end make-up exam. The highest grade at the end of the relevant semester is the success grade.

Achievement grades

- Students are given one of the following letter grades for each course they are enrolled in by the instructor of the course:

a)                  Notes Coefficient

                     A                        4,0

                     A-                       3,7

                     B+                      3,3

                     B                        3,0

                     B-                       2,7

                     C+                      2,3

                     C                        2,0

                     C-                       1,7

                     D+                      1,3

                     D                        1,0

                     D-                       0,7

                     F                         0,0


Quality Assurance

In order to monitor the quality of higher education programs;

YÖK is responsible for planning, organizing, managing and supervising education, training and other activities in higher education institutions.

"University Monitoring and Evaluation Reports" of higher education institutions, prepared within the framework of the criteria determined by YÖK, are published every year. Reports prepared according to these reports, containing quantitative and qualitative evaluations for higher education institutions, are shared with the public by YÖK.

The "Foundation Higher Education Institutions Report", which includes academic, administrative and financial data of foundation higher education institutions, is published every year by YÖK. These reports, which include quantitative and qualitative evaluations of foundation higher education institutions, are shared with the public by YÖK.

Quality assurance of undergraduate programs in higher education “Higher Education

It is provided in accordance with the "Procedures and Principles for Ensuring Quality Assurance of Diploma Programs":

1. Creation and Approval of Curriculum:

YÖK determines the minimum standards and criteria required for the opening of undergraduate departments and programs in higher education institutions.

1.1. The curriculum of undergraduate programs in higher education institutions and the learning outcomes that each program will bring to the student are determined by the senates of higher education institutions in accordance with the basic principles determined by YÖK on these issues.

1.2. The curriculum of National Core Education Programs is implemented by higher education institutions with the approval of YÖK after being accepted by the relevant Deans Council.

2. Measurement-Evaluation: How to measure and evaluate the learning outcomes that each undergraduate program will provide to the student is carried out in accordance with the teaching and examination regulations prepared by higher education institutions in accordance with the basic principles determined by YÖK on these issues.

3. Certification: Students enrolled in undergraduate programs, if they successfully complete the course credits and other obligations determined by higher education institutions; receives a bachelor's degree.

4. Self-Evaluation-External Evaluation: In the context of continuous monitoring, higher education institutions enter the "Institution Internal Evaluation Reports" of the previous year into the Information System prepared by the Higher Education Quality Board (YÖKAK) at the beginning of each year. The "Institutional Feedback Report" prepared by YÖKAK regarding the external evaluation of higher education institutions is shared with the public.

IKU Quality Management System is managed according to the T.C. Istanbul Kültür University Quality Directive, which was updated in the context of the articles in the Senate meeting numbered 2022-2023/2 held on 3 November 2022.

The University carries out its activities within the scope of quality assurance;

- Adoption of quality understanding by all employees,

- Regular measurement of the level of achievement of the quality targets envisaged in the strategic plan in quality management practices and ensuring their sustainability,

- Supporting the performance evaluation of employees with quality strategies,

- Creating an institutional culture based on participation, using University resources more effectively and efficiently, improving processes and providing quality service in the implementation of quality management processes,

- Making measurements by determining performance standards in all administrative and academic processes of the university, institutionalising improvement efforts and taking responsibility for these processes,

- It is carried out according to the basic principles of creating conditions that can provide employees in all units of the university with corporate belonging and job satisfaction.

In line with the strategic plan and objectives of the university, the work on the establishment of the institution's internal and external quality assurance system for the evaluation and quality improvement of education, training and research activities and administrative services is gradually being completed and continued. The academic and administrative units of the university are encouraged to engage in quality management system activities and these activities are supported.

Taking into account the priorities and requirements determined by the Rectorate of Istanbul Kültür University as education-training, scientific research, information and technology production, completing the formation of a quality assurance system in management, rising in national and international university rankings, improving relations with business life, serving the community and sustainability, the 2023-2027 Strategic Plan prepared by the Strategic Planning Board of the University (https://www.iku.edu.tr/tr/iku-kalite/stratejik-planlama-kurulu) was unanimously accepted and entered into force in the context of decision number 1 at the Senate Meeting No. 2022-2023/3 dated 21 December 2022 and published on the University's web pages.


Access Requirements

As a result of the central exam held by the Measurement, Selection and Placement Centre (ÖSYM), the procedures and principles of which are determined by YÖK, candidates are placed in the Department of Turkish Language and Literature by ÖSYM, taking into account their YKS scores, their preferences for higher education programmes and the quotas and conditions of these programmes.

The registrations of the students placed in the Department of Turkish Language and Literature are made by the Student Affairs Department within the framework of the calendar determined by OSYM.


Conditions for Success
In order to successfully complete all of the courses in the Turkish Language and Literature Programme (equivalent to 240 ECTS in total), it is necessary to obtain a grade point average of at least 2.00 out of 4.00.

Progression Paths (Relationship Type)

1. Those who have a bachelor's degree in Turkish Language and Literature can continue their master's programmes and, if they meet the relevant requirements, doctorate and proficiency in art programmes accepted with a bachelor's degree.

2. Turkish Language and Literature undergraduate students have the right to participate in double major programmes opened by the University at Istanbul Kültür University where they study. Students enrolled in double major programmes can take courses from two diploma programmes simultaneously and if they are successful, they can receive two separate undergraduate diplomas.


Legal Basis

1. Higher Education Law No. 2547

1.1. Regulation on the Principles of Transfer between Associate and Undergraduate Degree Programmes, Double Major, Minor and Inter-Institutional Credit Transfer in Higher Education Institutions

2. Law No. 2547 on Higher Education (Additional Article-35)

2.1.Regulation on Higher Education Quality Assurance and Higher Education Quality Board

3. T. C. Istanbul Kültür University Associate and Undergraduate Degree and Bachelor's Degree, Education and Training Regulations dated 25.10.2017 and numbered 30221 are applied.


Validity Period (If Any)

The qualification is valid at all times.


Url
Open Address

Url
QrCodeQrCode