Yeterlilik Kodu

TR0030037048

Yeterlilik Adı
Turizm İşletmeciliği Lisans Diploması
Sorumlu KurumAydın Adnan Menderes Üniversitesi
Sorumlu Kurum İletişim BilgisiAdnan Menderes Üniversitesi Merkez Kampüsü, Kepez Mevkii Efeler / AYDIN
Sorumlu Kurum URLhttp://www.adu.edu.tr/
YönelimGenel
AYÇ Seviyesi6
Yeterlilik TYÇ’ye yerleştirilmemiştir.
TYÇ Seviyesi 6
Sınıflandırma (Tematik Alan)Seyahat, turizm ve boş zaman
Sınıflandırma (Meslek Kodu)

ISCO 08

KategoriAna
Kredi Değeri240
Programın Normal Süresi 4 Yıl
Program Profili (Amaç)

Turizm İşletmeciliği Bölümü, turizm sektörünün dinamik ihtiyaçlarına uygun, nitelikli yöneticiler ve uzmanlar yetiştirmeyi amaçlar. Program, öğrencilerin gelecekteki mesleki hedeflerine ulaşmalarını sağlayacak şekilde tasarlanmıştır. Eğitim amaçları şunlardır:
•    Teknolojik, sosyal ve etik şartları dikkate alarak turizm sektöründe yönetici ve uzman pozisyonlarında çalışabilecek yetkinlikteki bireyler yetiştirmek.
•    Turizm sektörünün yönetim, pazarlama ve operasyonel alanlarında etkin bir lider ve uyumlu bir takım üyesi olabilecek bireyler yetiştirmek.
•    Sürekli eğitim anlayışı ile akademik gelişimlerine devam eden, eğitim ve araştırma kurumlarında eğitimci ve araştırmacı olabilecek bireyler yetiştirmek.
•    Turizm sektöründeki güncel gelişmeleri takip eden ve sektörün gelişimine katkıda bulunabilecek bireyler yetiştirmek.
Bu amaçlar, fakültenin genel misyonu olan turizm sektörüne nitelikli insan kaynağı sağlamakla uyumludur, ki bu Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Turizm Fakültesi sayfasında belirtilmiştir.
 

Öğrenme Ortamları

Öğrenme ortamları, öğrencilerin teorik ve pratik becerilerini geliştirmeye odaklanır. Fakülte bünyesinde:
•    Derslikler, bilgisayar laboratuvarları ve grup çalışma alanları bulunmaktadır. Bu alanlar, turizm yönetimi derslerine yönelik donanımlı bir altyapı sunar.
•    Uygulamalı eğitimler, turizm sektörü ile iş birliği içinde staj ve pratik deneyim imkanlarıyla desteklenir. Özellikle, Kuşadası ilçesindeki Gregory Michael Kiez Uygulamalı ve Teorik Derslikleri'nde eğitim sürdürülmektedir, ki bu Turizm Fakültesi tanıtımında belirtilmiştir.
•    Üniversite kampüsü, sosyal ve kültürel etkinlikler, spor tesisleri ve kafeteryalarla öğrencilerin genel gelişimine katkıda bulunur. Bu, kampüs yaşamının bir parçası olarak, öğrencilerin sosyal becerilerini geliştirmelerine olanak tanır.
 

Öğrenme Kazanımları (Tanım)

Öğrencilerin kazanımları, turizm sektöründe başarılı olmalarını sağlayacak beceriler üzerine odaklanır. Bunlar arasında:

  •  Turizm ve turizm işletmeciliği ile ilgili temel kavramlar, kuramlar ve alana özgü araştırma yöntemleri konusunda bilgiye sahiptir.
  •  Turizm sektörü ve alt işletme kolları (konaklama, yiyecek-içecek, ulaştırma, rekreasyon, seyahat işletmeleri) ile dünyada ve Türkiye’de turizm işletmeciliğine ilişkin uygulamaların evrensel ve toplumsal boyutlardaki etkilerini değerlendirir.
  •  Turizm ile ilgili yerel, ulusal ve uluslararası örgütlenmeleri, bunların birbirleriyle ilişkilerini, politika ve stratejileri, yasal düzenlemeleri, meslek standartlarını ve uygulamaları takip eder ve değerlendirir.
  •  Turizm işletmeciliği alanında öğrendiği bilgileri kullanarak organizasyon yapar, proje yönetir, iş yeri uygulamalarını yürütür, denetler ve gerektiğinde hizmet süreçlerini geliştirir.
  •  Turizm işletmeciliği ile ilgili güncel gelişmeleri takip eder, analiz eder, yorumlar ve kişisel gelişimine katkı sağlayacak çıkarımlarda bulunur.
  •  Turizm işletmelerinde kullanılan bilgisayar yazılımlarını (önbüro otomasyon, rezervasyon, biletleme ve satış vb.) ve bilişim teknolojilerini etkin bir şekilde kullanır.
  •  Turizm işletmeciliği alanındaki sorunların çözümüne yönelik araştırmalar yapar, bunları açık ve anlaşılır bir şekilde sunar.
  •  Hem bağımsız çalışır hem de takım üyesi olarak sorumluluk alır, takımı yönetir ve diğer alanlardaki uzmanlarla etkili iletişim kurar.
  •  Bireysel ve ekip değerlendirmesi yapar, sorumluluğu altındaki çalışanların mesleki gelişimine katkı sağlar ve kriz durumlarında inisiyatif alarak çözüm üretir.
  •  Mesleki ve kişisel gelişimini (sosyal, kültürel ve sanatsal) sürekli kılarak beceri ve yetkinliklerini artırır.
  •  Mesleğini icra ederken misafirlerle yazılı, sözlü, sözsüz ve görsel olarak etkili iletişim kurar ve sunum becerileri gösterir.
  •  Ana dili dışında, alanıyla ilgili bir yabancı dili B2 seviyesinde bilir ve kullanır.
  •  Ana dili dışında, alanıyla ilgili ikinci bir yabancı dili B1 seviyesinde bilir ve kullanır.
  •  Turizm işletmeciliği ile ilgili ulusal ve uluslararası yasal düzenlemeleri ve mesleki standartları uygular, toplumsal, bilimsel, kültürel değerlere ve küresel turizm etik kodlarına bağlı kalarak sorumluluk bilinci ile hareket eder.
  •  Misafirlerin sağlık ve güvenliğini sağlamak için işletme içerisinde uygun alanlarda gerekli uyarılarda ve yönlendirmelerde bulunur, ilgili teçhizatı ve donanımı tedarik eder.
  •  Bu kazanımlar, sektörün ihtiyaçlarına uygun olarak tasarlanmış ve öğrencilerin mezuniyet sonrası iş hayatında başarılı olmalarını sağlamayı hedefler.
Anahtar Yetkinlikler
  • Okuma yazma yetkinliği
  • Çoklu dil yetkinliği
  • Dijital yetkinlik
  • Kişisel, sosyal ve öğrenmeyi öğrenme yetkinliği
  • Vatandaşlık yetkinliği
  • Girişimcilik yetkinliği
  • Kültürel farkındalık ve ifade yetkinliği
  • Disiplinler arası olma yetkinliği
Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri

Her ders için uygulanan ölçme ve değerlendirme şekli, “Ders Öğretim Planı’nda ayrıntılı bir şekilde tanımlanmış olmakla birlikte, Ölçme ve değerlendirme, her ders için sınavlar, projeler, sunumlar ve staj raporlarıyla gerçekleştirilir. Notlandırma, üniversite genelinde uygulanan Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği çerçevesinde yapılır. Mezuniyet için:
•    Tüm derslerin başarıyla tamamlanması,
•    FF, DZ ya da YZ notunun olmaması,
•    En az 240 ECTS kredisi alınması,
•    Genel not ortalamasının 4.00 üzerinden en az 2.00 olması,
•    Stajın tamamlanması gerekmektedir.
Bu yapı, öğrencilerin akademik ve pratik yeterliliklerini ölçer. Bu doğrultuda program, öğrencilerinin katılacağı/katılması muhtemel sınavlar; ara sınav, yarıyıl/yıl sonu sınavı, staj sonu sınavı, bütünleme sınavı, tek ders sınavı ve mazeret sınavıdır.
 

Kalite Güvencesi

Yükseköğretim programlarının niteliğinin gözetilmesi için;
• YÖK, yükseköğretim kurumlarında eğitim ve öğretim ile diğer faaliyetlerin planlanması, düzenlenmesi, yönetilmesi ve denetlenmesinden sorumludur.
• YÖK tarafından belirlenen kriterler çerçevesinde hazırlanan yükseköğretim kurumlarına ait “Üniversite İzleme ve Değerlendirme Raporları” her yıl yayımlanır. 
• YÖK tarafından vakıf yükseköğretim kurumlarına ait akademik, idari ve mali verileri içeren “Vakıf Yükseköğretim Kurumları Raporu” her yıl yayımlanır. Vakıf yükseköğretim kurumlarına yönelik yapılan nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren bu raporlar YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır. Yükseköğretimde lisans programlarının kalite güvencesi “Yükseköğretim Diploma Programlarının Kalite Güvencesinin Sağlanmasına Yönelik Usul ve Esaslar” a göre sağlanır:
1. Öğretim Programlarının Oluşturulması ve Onaylanması: Yükseköğretim kurumlarında lisans bölüm ve programların açılması için gerekli olan asgari standart ve ölçütleri YÖK belirler.
1.1. Yükseköğretim kurumlarında lisans programlarının müfredatı ve her bir programın öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının neler olacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumlarının senatoları tarafından belirlenir.
1.2. Ulusal Çekirdek Eğitim Programlarının müfredatı ilgili Dekanlar Konseyi tarafından kabul edildikten sonra YÖK’ün onayıyla yükseköğretim kurumları tarafından uygulanır.
2. Ölçme-Değerlendirme: Her bir lisans programının öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının ölçme ve değerlendirmesinin nasıl yapılacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumları tarafından hazırlanan öğretim ve sınav yönetmeliğine göre yürütülür.
3. Belgelendirme: Lisans programlarına kayıtlı öğrenciler, yükseköğretim kurumları tarafından belirlenen ders kredilerini ve diğer yükümlülükleri başarı ile tamamlamaları halinde; lisans diploması alır.
4. Öz Değerlendirme-Dış Değerlendirme: Yükseköğretim kurumları, sürekli izleme bağlamında, her yılın başında bir önceki yıla ait “Kurum İç Değerlendirme Raporlarını” Yükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK) tarafından hazırlanan Bilgi Sistemine girer. YÖKAK, yükseköğretim kurumlarının dış değerlendirmesine ilişkin hazırladığı “Kurumsal Geri Bildirim Raporu”nu kamuoyuyla paylaşılır. Ayrıca, YÖKAK tarafından yetkilendirilen veya tanınan akreditasyon kuruluşları tarafından verilen akreditasyon kararları da programların yeterliliklerinin kalite güvencesinin sağlandığını gösterir. YÖKAK mevzuatı gereği belirlenen yeterliliklere ilişkin düzenli gözden geçirme faaliyetleri yapar.
5. Yükseköğretim turizm programlarındaki eğitim niteliğinin arttırılmasına katkı sağlamayı amaçlayan Turizm Eğitimi Değerlendirme ve Akreditasyon Kuruluşu (TURAK) tarafından belirlenen şartlar, eğitim niteliğinin ve kalitesinin güvencesi sağlar. Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Turizm Fakültesi Turizm İşletmeciliği Bölümünün eğitim niteliği, TURAK tarafından belirlenen akreditasyon şartları kapsamında güvence sağlamaktadır. 
Kalite güvencesi, Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından belirlenen kriterler ve akreditasyon süreçleri çerçevesinde sağlanır. Üniversite, sürekli izleme ve dış denetimlerle eğitim kalitesini güvence altına alır.

Turizm Eğitimi Değerlendirme ve Akreditasyon Kuruluşu (TURAK) tarafından belirlenen şartlar, eğitim niteliğini destekler, ki bu YÖK Lisans Atlası sayfasında genel olarak belirtilmiştir.
 

Giriş Şartı

Türk ve yabancı öğrenciler için genel kabul şartları programa başlamak için geçerlidir. Fakülteye kabul ve kayıt Yükseköğretim Kanunu ve kuralları çerçevesinde düzenlenir. Öğrenciler, fakülteye Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yapılan Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) ve Lisans Yerleştirme Sınavı (LYS) sonuçlarına göre kabul edilirler. Yabancı öğrencilerin bölüme kabulünde üniversitenin yabancı uyruklu öğrenciler için belirlediği şartlar geçerlidir.

Başarma ŞartlarıMezuniyete hak kazanılabilmesi için öğrencinin programdaki tüm derslerini başarmış olması, FF, DZ ya da YZ notunun olmaması gerekir. Programı başarıyla tamamlamak için programda mevcut olan derslerin tümünü (asgari 240 AKTS karşılığı) geçmek, 4.00 üzerinden en az 2.0 ağırlıklı not ortalaması elde etmek, bitirme tezini başarıyla tamamlamak ve turizm işletmelerinde 60 işgünü staj (işyeri eğitimi) yapmak gerekmektedir.
İlerleme Yolları (İlişki Türü)

Koşulları yerine getiren mezunlar aşağıdaki alanlarda çalışma imkânı elde eder:

  • Gerekli şartları sağlayan öğrenciler, “Turizm İşletmecisi” unvanıyla mezun olurlar.
  • Turizm İşletmeciliği Bölümü mezunları; konaklama tesisleri, seyahat acenteleri, yiyecek içecek işletmeleri, ulaştırma firmaları ve diğer tüm turizm işletmelerinde görev alabilir.
  • Mezunlar, aldıkları işletmecilik eğitimi sayesinde girişimcilik becerilerini kullanarak kendi konaklama, yiyecek içecek ve seyahat işletmelerini kurabilirler.
  • Bölüm mezunları, KPSS puanlarına göre kamu kurum ve kuruluşlarının ilgili birimlerinde çalışma fırsatı yakalar.
  • Akademik kariyer hedefleyen mezunlar, ÖSYM tarafından düzenlenen ALES ve YDS sınavlarından gerekli puanları almaları durumunda lisansüstü eğitimlerine devam ederek üniversitelerin akademik kadrolarında yer alabilirler.
Yasal Dayanağı

1. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu
1.1. Yükseköğretim Kurumlarında Önlisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yan Dal İle Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik
1.2. Meslek Yüksekokulları ve Açıköğretim Ön Lisans Programları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Devamları Hakkında Yönetmelik
2. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu (Ek Madde-35)
2.1. Yükseköğretim Kalite Güvencesi ve Yükseköğretim Kalite Kurulu Yönetmeliği
 

Geçerlilik Süresi (Varsa)

Yeterlilik, sürekli geçerlidir .

Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi Adresi Aç
Yeterlilik Kodu

TR0030037048


Yeterlilik Adı
Turizm İşletmeciliği Lisans Diploması

Sorumlu Kurum
Aydın Adnan Menderes Üniversitesi

Sorumlu Kurum İletişim Bilgisi
Adnan Menderes Üniversitesi Merkez Kampüsü, Kepez Mevkii Efeler / AYDIN

Sorumlu Kurum URL

Yönelim
Genel

Sınıflandırma (Meslek Kodu)

ISCO 08


AYÇ Seviyesi
6

TYÇ Seviyesi
6
Yeterlilik TYÇ’ye yerleştirilmemiştir.

Sınıflandırma (Meslek Kodu)

ISCO 08


Kategori
Ana

Kredi Değeri
240

Programın Normal Süresi
4 Yıl

Program Profili (Amaç)

Turizm İşletmeciliği Bölümü, turizm sektörünün dinamik ihtiyaçlarına uygun, nitelikli yöneticiler ve uzmanlar yetiştirmeyi amaçlar. Program, öğrencilerin gelecekteki mesleki hedeflerine ulaşmalarını sağlayacak şekilde tasarlanmıştır. Eğitim amaçları şunlardır:
•    Teknolojik, sosyal ve etik şartları dikkate alarak turizm sektöründe yönetici ve uzman pozisyonlarında çalışabilecek yetkinlikteki bireyler yetiştirmek.
•    Turizm sektörünün yönetim, pazarlama ve operasyonel alanlarında etkin bir lider ve uyumlu bir takım üyesi olabilecek bireyler yetiştirmek.
•    Sürekli eğitim anlayışı ile akademik gelişimlerine devam eden, eğitim ve araştırma kurumlarında eğitimci ve araştırmacı olabilecek bireyler yetiştirmek.
•    Turizm sektöründeki güncel gelişmeleri takip eden ve sektörün gelişimine katkıda bulunabilecek bireyler yetiştirmek.
Bu amaçlar, fakültenin genel misyonu olan turizm sektörüne nitelikli insan kaynağı sağlamakla uyumludur, ki bu Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Turizm Fakültesi sayfasında belirtilmiştir.
 


Öğrenme Ortamları

Öğrenme ortamları, öğrencilerin teorik ve pratik becerilerini geliştirmeye odaklanır. Fakülte bünyesinde:
•    Derslikler, bilgisayar laboratuvarları ve grup çalışma alanları bulunmaktadır. Bu alanlar, turizm yönetimi derslerine yönelik donanımlı bir altyapı sunar.
•    Uygulamalı eğitimler, turizm sektörü ile iş birliği içinde staj ve pratik deneyim imkanlarıyla desteklenir. Özellikle, Kuşadası ilçesindeki Gregory Michael Kiez Uygulamalı ve Teorik Derslikleri'nde eğitim sürdürülmektedir, ki bu Turizm Fakültesi tanıtımında belirtilmiştir.
•    Üniversite kampüsü, sosyal ve kültürel etkinlikler, spor tesisleri ve kafeteryalarla öğrencilerin genel gelişimine katkıda bulunur. Bu, kampüs yaşamının bir parçası olarak, öğrencilerin sosyal becerilerini geliştirmelerine olanak tanır.
 


Öğrenme Kazanımları (Tanım)

Öğrencilerin kazanımları, turizm sektöründe başarılı olmalarını sağlayacak beceriler üzerine odaklanır. Bunlar arasında:

  •  Turizm ve turizm işletmeciliği ile ilgili temel kavramlar, kuramlar ve alana özgü araştırma yöntemleri konusunda bilgiye sahiptir.
  •  Turizm sektörü ve alt işletme kolları (konaklama, yiyecek-içecek, ulaştırma, rekreasyon, seyahat işletmeleri) ile dünyada ve Türkiye’de turizm işletmeciliğine ilişkin uygulamaların evrensel ve toplumsal boyutlardaki etkilerini değerlendirir.
  •  Turizm ile ilgili yerel, ulusal ve uluslararası örgütlenmeleri, bunların birbirleriyle ilişkilerini, politika ve stratejileri, yasal düzenlemeleri, meslek standartlarını ve uygulamaları takip eder ve değerlendirir.
  •  Turizm işletmeciliği alanında öğrendiği bilgileri kullanarak organizasyon yapar, proje yönetir, iş yeri uygulamalarını yürütür, denetler ve gerektiğinde hizmet süreçlerini geliştirir.
  •  Turizm işletmeciliği ile ilgili güncel gelişmeleri takip eder, analiz eder, yorumlar ve kişisel gelişimine katkı sağlayacak çıkarımlarda bulunur.
  •  Turizm işletmelerinde kullanılan bilgisayar yazılımlarını (önbüro otomasyon, rezervasyon, biletleme ve satış vb.) ve bilişim teknolojilerini etkin bir şekilde kullanır.
  •  Turizm işletmeciliği alanındaki sorunların çözümüne yönelik araştırmalar yapar, bunları açık ve anlaşılır bir şekilde sunar.
  •  Hem bağımsız çalışır hem de takım üyesi olarak sorumluluk alır, takımı yönetir ve diğer alanlardaki uzmanlarla etkili iletişim kurar.
  •  Bireysel ve ekip değerlendirmesi yapar, sorumluluğu altındaki çalışanların mesleki gelişimine katkı sağlar ve kriz durumlarında inisiyatif alarak çözüm üretir.
  •  Mesleki ve kişisel gelişimini (sosyal, kültürel ve sanatsal) sürekli kılarak beceri ve yetkinliklerini artırır.
  •  Mesleğini icra ederken misafirlerle yazılı, sözlü, sözsüz ve görsel olarak etkili iletişim kurar ve sunum becerileri gösterir.
  •  Ana dili dışında, alanıyla ilgili bir yabancı dili B2 seviyesinde bilir ve kullanır.
  •  Ana dili dışında, alanıyla ilgili ikinci bir yabancı dili B1 seviyesinde bilir ve kullanır.
  •  Turizm işletmeciliği ile ilgili ulusal ve uluslararası yasal düzenlemeleri ve mesleki standartları uygular, toplumsal, bilimsel, kültürel değerlere ve küresel turizm etik kodlarına bağlı kalarak sorumluluk bilinci ile hareket eder.
  •  Misafirlerin sağlık ve güvenliğini sağlamak için işletme içerisinde uygun alanlarda gerekli uyarılarda ve yönlendirmelerde bulunur, ilgili teçhizatı ve donanımı tedarik eder.
  •  Bu kazanımlar, sektörün ihtiyaçlarına uygun olarak tasarlanmış ve öğrencilerin mezuniyet sonrası iş hayatında başarılı olmalarını sağlamayı hedefler.

Anahtar Yetkinlikler
  • Okuma yazma yetkinliği
  • Çoklu dil yetkinliği
  • Dijital yetkinlik
  • Kişisel, sosyal ve öğrenmeyi öğrenme yetkinliği
  • Vatandaşlık yetkinliği
  • Girişimcilik yetkinliği
  • Kültürel farkındalık ve ifade yetkinliği
  • Disiplinler arası olma yetkinliği

Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri

Her ders için uygulanan ölçme ve değerlendirme şekli, “Ders Öğretim Planı’nda ayrıntılı bir şekilde tanımlanmış olmakla birlikte, Ölçme ve değerlendirme, her ders için sınavlar, projeler, sunumlar ve staj raporlarıyla gerçekleştirilir. Notlandırma, üniversite genelinde uygulanan Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği çerçevesinde yapılır. Mezuniyet için:
•    Tüm derslerin başarıyla tamamlanması,
•    FF, DZ ya da YZ notunun olmaması,
•    En az 240 ECTS kredisi alınması,
•    Genel not ortalamasının 4.00 üzerinden en az 2.00 olması,
•    Stajın tamamlanması gerekmektedir.
Bu yapı, öğrencilerin akademik ve pratik yeterliliklerini ölçer. Bu doğrultuda program, öğrencilerinin katılacağı/katılması muhtemel sınavlar; ara sınav, yarıyıl/yıl sonu sınavı, staj sonu sınavı, bütünleme sınavı, tek ders sınavı ve mazeret sınavıdır.
 


Kalite Güvencesi

Yükseköğretim programlarının niteliğinin gözetilmesi için;
• YÖK, yükseköğretim kurumlarında eğitim ve öğretim ile diğer faaliyetlerin planlanması, düzenlenmesi, yönetilmesi ve denetlenmesinden sorumludur.
• YÖK tarafından belirlenen kriterler çerçevesinde hazırlanan yükseköğretim kurumlarına ait “Üniversite İzleme ve Değerlendirme Raporları” her yıl yayımlanır. 
• YÖK tarafından vakıf yükseköğretim kurumlarına ait akademik, idari ve mali verileri içeren “Vakıf Yükseköğretim Kurumları Raporu” her yıl yayımlanır. Vakıf yükseköğretim kurumlarına yönelik yapılan nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren bu raporlar YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır. Yükseköğretimde lisans programlarının kalite güvencesi “Yükseköğretim Diploma Programlarının Kalite Güvencesinin Sağlanmasına Yönelik Usul ve Esaslar” a göre sağlanır:
1. Öğretim Programlarının Oluşturulması ve Onaylanması: Yükseköğretim kurumlarında lisans bölüm ve programların açılması için gerekli olan asgari standart ve ölçütleri YÖK belirler.
1.1. Yükseköğretim kurumlarında lisans programlarının müfredatı ve her bir programın öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının neler olacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumlarının senatoları tarafından belirlenir.
1.2. Ulusal Çekirdek Eğitim Programlarının müfredatı ilgili Dekanlar Konseyi tarafından kabul edildikten sonra YÖK’ün onayıyla yükseköğretim kurumları tarafından uygulanır.
2. Ölçme-Değerlendirme: Her bir lisans programının öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının ölçme ve değerlendirmesinin nasıl yapılacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumları tarafından hazırlanan öğretim ve sınav yönetmeliğine göre yürütülür.
3. Belgelendirme: Lisans programlarına kayıtlı öğrenciler, yükseköğretim kurumları tarafından belirlenen ders kredilerini ve diğer yükümlülükleri başarı ile tamamlamaları halinde; lisans diploması alır.
4. Öz Değerlendirme-Dış Değerlendirme: Yükseköğretim kurumları, sürekli izleme bağlamında, her yılın başında bir önceki yıla ait “Kurum İç Değerlendirme Raporlarını” Yükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK) tarafından hazırlanan Bilgi Sistemine girer. YÖKAK, yükseköğretim kurumlarının dış değerlendirmesine ilişkin hazırladığı “Kurumsal Geri Bildirim Raporu”nu kamuoyuyla paylaşılır. Ayrıca, YÖKAK tarafından yetkilendirilen veya tanınan akreditasyon kuruluşları tarafından verilen akreditasyon kararları da programların yeterliliklerinin kalite güvencesinin sağlandığını gösterir. YÖKAK mevzuatı gereği belirlenen yeterliliklere ilişkin düzenli gözden geçirme faaliyetleri yapar.
5. Yükseköğretim turizm programlarındaki eğitim niteliğinin arttırılmasına katkı sağlamayı amaçlayan Turizm Eğitimi Değerlendirme ve Akreditasyon Kuruluşu (TURAK) tarafından belirlenen şartlar, eğitim niteliğinin ve kalitesinin güvencesi sağlar. Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Turizm Fakültesi Turizm İşletmeciliği Bölümünün eğitim niteliği, TURAK tarafından belirlenen akreditasyon şartları kapsamında güvence sağlamaktadır. 
Kalite güvencesi, Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından belirlenen kriterler ve akreditasyon süreçleri çerçevesinde sağlanır. Üniversite, sürekli izleme ve dış denetimlerle eğitim kalitesini güvence altına alır.

Turizm Eğitimi Değerlendirme ve Akreditasyon Kuruluşu (TURAK) tarafından belirlenen şartlar, eğitim niteliğini destekler, ki bu YÖK Lisans Atlası sayfasında genel olarak belirtilmiştir.
 


Giriş Şartı

Türk ve yabancı öğrenciler için genel kabul şartları programa başlamak için geçerlidir. Fakülteye kabul ve kayıt Yükseköğretim Kanunu ve kuralları çerçevesinde düzenlenir. Öğrenciler, fakülteye Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yapılan Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) ve Lisans Yerleştirme Sınavı (LYS) sonuçlarına göre kabul edilirler. Yabancı öğrencilerin bölüme kabulünde üniversitenin yabancı uyruklu öğrenciler için belirlediği şartlar geçerlidir.


Başarma Şartları
Mezuniyete hak kazanılabilmesi için öğrencinin programdaki tüm derslerini başarmış olması, FF, DZ ya da YZ notunun olmaması gerekir. Programı başarıyla tamamlamak için programda mevcut olan derslerin tümünü (asgari 240 AKTS karşılığı) geçmek, 4.00 üzerinden en az 2.0 ağırlıklı not ortalaması elde etmek, bitirme tezini başarıyla tamamlamak ve turizm işletmelerinde 60 işgünü staj (işyeri eğitimi) yapmak gerekmektedir.

İlerleme Yolları (İlişki Türü)

Koşulları yerine getiren mezunlar aşağıdaki alanlarda çalışma imkânı elde eder:

  • Gerekli şartları sağlayan öğrenciler, “Turizm İşletmecisi” unvanıyla mezun olurlar.
  • Turizm İşletmeciliği Bölümü mezunları; konaklama tesisleri, seyahat acenteleri, yiyecek içecek işletmeleri, ulaştırma firmaları ve diğer tüm turizm işletmelerinde görev alabilir.
  • Mezunlar, aldıkları işletmecilik eğitimi sayesinde girişimcilik becerilerini kullanarak kendi konaklama, yiyecek içecek ve seyahat işletmelerini kurabilirler.
  • Bölüm mezunları, KPSS puanlarına göre kamu kurum ve kuruluşlarının ilgili birimlerinde çalışma fırsatı yakalar.
  • Akademik kariyer hedefleyen mezunlar, ÖSYM tarafından düzenlenen ALES ve YDS sınavlarından gerekli puanları almaları durumunda lisansüstü eğitimlerine devam ederek üniversitelerin akademik kadrolarında yer alabilirler.

Yasal Dayanağı

1. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu
1.1. Yükseköğretim Kurumlarında Önlisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yan Dal İle Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik
1.2. Meslek Yüksekokulları ve Açıköğretim Ön Lisans Programları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Devamları Hakkında Yönetmelik
2. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu (Ek Madde-35)
2.1. Yükseköğretim Kalite Güvencesi ve Yükseköğretim Kalite Kurulu Yönetmeliği
 


Geçerlilik Süresi (Varsa)

Yeterlilik, sürekli geçerlidir .


Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi
Adresi Aç

Qualification Code

TR0030037048

Qualification Title
Bachelor's Degree in Tourism Management
Awarding BodyAydın Adnan Menderes University
Awarding Body ContactAydın Adnan Menderes University was established in 1992 on acceptance of the amendment of Law No. 41 of Decision No: 3837 dated 03.07.1992 concerning the Governance of Higher Education Institutions along with the amendment of Decisions 78 and 190 of Law No. 2809. Our University was founded with 5 faculties (the Faculty of Arts and Science, Nazilli Faculty of Economics and Administrative Sciences, Faculty of Medicine, Faculty of Veterinary Medicine and the Faculty of Agriculture), 3 Graduate Schools; the School of Tourism and Hotel Management and Söke Vocational School. Our University has become a Higher Education Institute which gives education in a total of 71 different academic units: in 18 Faculties, 3 Graduate Schools, 1 State Conservatory, 5 Schools, 18 Vocational Schools and 26 Research and Application Centres.
Awarding Body Urlhttp://www.adu.edu.tr/
OrientationGeneral
EQF Level6
The Qualification hasn't been included in TQF.
TQF Level 6
Thematic AreasTravel, tourism and leisure
National Occupation Classification

 ISCO:08

CategoryMain
Credit Value240
Program Duration4 Yıl
Program Profile

The Department of Tourism Management aims to train qualified managers and specialists to meet the dynamic needs of the tourism sector. The program is designed to enable students to achieve their future professional goals. The educational objectives are as follows:

- To train individuals who are competent enough to work in managerial and expert positions in the tourism sector, taking into account technological, social and ethical conditions.

- To train individuals who can be an effective leader and a harmonious team member in the management, marketing and operational areas of the tourism sector.

- To train individuals who continue their academic development with the understanding of continuous education and who can be educators and researchers in educational and research institutions.

- To educate individuals who follow the current developments in the tourism sector and contribute to the development of the sector.

These objectives are in line with the general mission of the faculty, which is to provide qualified human resources to the tourism sector, which is stated on the Aydın Adnan Menderes University Faculty of Tourism page.

Learning Environments

Learning environments focus on developing students' theoretical and practical skills. Within the faculty:

- Classrooms, computer laboratories and group study areas. These areas provide an equipped infrastructure for tourism management courses.

- Practical training is supported by internships and practical experience opportunities in cooperation with the tourism sector. In particular, the Gregory Michael Kiez Practical and Theoretical Classrooms in Kusadasi district, which is mentioned in the Faculty of Tourism description.

- The university campus contributes to the overall development of students through social and cultural activities, sports facilities and cafeterias. This allows students to develop their social skills as part of campus life.

Description

Students' outcomes focus on skills that will enable them to succeed in the tourism industry. These include:

  •  Have knowledge of the basic concepts, theories and field-specific research methods related to tourism and tourism management.
  • To be able to evaluate the universal and social impacts of tourism sector and its sub-business branches (accommodation, food and beverage, transportation, recreation, travel businesses) and tourism management practices in the world and in Turkey.
  • To be able to follow and evaluate local, national and international organizations related to tourism, their relations with each other, policies and strategies, legal regulations, professional standards and practices.
  • To be able to organize, manage projects, carry out and supervise workplace practices and improve service processes when necessary by using the knowledge learned in the field of tourism management.
  • To be able to follow, analyze and interpret current developments in tourism management and make inferences that will contribute to personal development.
  • Uses computer software (front office automation, reservation, ticketing and sales, etc.) and information technologies used in tourism businesses effectively.
  • Conducts research to solve problems in the field of tourism management and presents them in a clear and understandable way.
  • To be able to work both independently and take responsibility as a team member, manage the team and communicate effectively with experts in other fields.
  • Makes individual and team evaluations, contributes to the professional development of the employees under his/her responsibility and takes initiative in crisis situations and produces solutions.
  • Continues professional and personal development (social, cultural and artistic) and increases skills and competencies.
  • Communicates effectively with guests in written, verbal, non-verbal and visual ways and demonstrates presentation skills while practicing his/her profession.
  • Knows and uses a foreign language related to his/her field at B2 level.
  • Knows and uses a second foreign language related to the field at B1 level.
  • Applies national and international legal regulations and professional standards related to tourism management, acts responsibly by adhering to social, scientific, cultural values and global tourism ethical codes.
  • Provides the necessary warnings and guidance in appropriate areas within the business to ensure the health and safety of guests, and provides the relevant equipment and equipment.

These outcomes are designed in accordance with the needs of the sector and aim to ensure that students are successful in business life after graduation.

Key Competencies

• Literacy skills

• Multilingual proficiency

• Digital literacy

• Personal, social, and learning-to-learn competence

• Citizenship competence

• Entrepreneurship competence

• Cultural awareness and expression competence

• Interdisciplinary competence

Further Info

Although the measurement and evaluation method applied for each course is defined in detail in the “Course Teaching Plan”, measurement and evaluation is carried out by exams, projects, presentations and internship reports for each course. Grading is done within the framework of the University-wide Education and Examination Regulations. For Graduation:

- Successful completion of all courses,

- No grade of FF, DZ or YZ,

- At least 240 ECTS credits,

- GPA of at least 2.00 out of 4.00,

- Completion of the internship is required.

This structure measures students' academic and practical competencies. In this direction, the exams that the students of the program will / are likely to participate; midterm exam, semester / year-end exam, end of internship exam, make-up exam, single course exam and make-up exam.

Quality Assurance

To oversee the quality of higher education programs;

- YÖK is responsible for planning, organizing, managing and supervising education and training and other activities in higher education institutions.

- “University Monitoring and Evaluation Reports” of higher education institutions prepared within the framework of the criteria determined by the CoHE are published every year.

- The “Foundation Higher Education Institutions Report”, which includes academic, administrative and financial data of foundation higher education institutions, is published annually by YÖK. These reports, which include quantitative and qualitative evaluations of foundation higher education institutions, are shared with the public by YÖK. Quality assurance of undergraduate programs in higher education is ensured according to the “Procedures and Principles for Ensuring Quality Assurance of Higher Education Diploma Programs”:

1. Creation and Approval of Curricula: YÖK determines the minimum standards and criteria required for the opening of undergraduate departments and programs in higher education institutions.

1.1. The curriculum of undergraduate programs in higher education institutions and the learning outcomes that each program will provide to the student are determined by the senates of higher education institutions in accordance with the basic principles determined by YÖK on these issues.

1.2. The curricula of the National Core Curricula are adopted by the relevant Council of Deans and implemented by higher education institutions with the approval of the Council of Higher Education.

2. Assessment and Evaluation: The measurement and evaluation of the learning outcomes of each undergraduate program is carried out according to the teaching and examination regulations prepared by higher education institutions in accordance with the basic principles determined by YÖK on these issues.

3. Certification: Students enrolled in undergraduate programs, if they successfully complete the course credits and other obligations determined by higher education institutions; receive a bachelor's diploma.

4. Self-Assessment-External Evaluation: In the context of continuous monitoring, higher education institutions enter their “Institutional Internal Evaluation Reports” for the previous year into the Information System prepared by the Higher Education Quality Council (YÖKAK) at the beginning of each year. YÖKAK shares the “Institutional Feedback Report” prepared for the external evaluation of higher education institutions with the public. In addition, accreditation decisions issued by accreditation bodies authorized or recognized by YÖKAK also indicate that the quality assurance of the qualifications of the programs is ensured. YÖKAK conducts regular review activities regarding the qualifications determined in accordance with the legislation.

5. The requirements set by the Tourism Education Evaluation and Accreditation Organization (TURAK), which aims to contribute to improving the quality of education in higher education tourism programs, provide assurance of the quality and quality of education. The quality of education of the Department of Tourism Management of Aydın Adnan Menderes University Faculty of Tourism provides assurance within the scope of the accreditation requirements set by TURAK.

Quality assurance is provided within the framework of the criteria and accreditation processes determined by the Council of Higher Education (YÖK). The University ensures the quality of education through continuous monitoring and external audits. The requirements set by the Tourism Education Evaluation and Accreditation Organization (TURAK) support the quality of education, which is outlined on the YÖK Undergraduate Atlas page.

Access Requirements

General admission requirements for Turkish and foreign students apply to start the program. Admission and registration to the faculty is regulated within the framework of the Higher Education Law and rules. Students are admitted to the faculty according to the results of the Higher Education Transition Examination (YGS) and Undergraduate Placement Examination (LYS) conducted by the Student Selection and Placement Center (ÖSYM). In the admission of foreign students to the department, the conditions determined by the university for foreign students are valid.

Conditions for SuccessIn order to be eligible for graduation, the student must have successfully completed all the courses in the program and must not have a grade of FF, DZ or YZ. In order to successfully complete the program, it is necessary to pass all the courses available in the program (minimum 240 ECTS credits), to obtain a weighted grade point average of at least 2.0 out of 4.00, to successfully complete the graduation thesis and to do 60 workdays of internship (workplace training) in tourism enterprises.
Progression Paths (Relationship Type)

Graduates who fulfill the requirements have the opportunity to work in the following fields:

  • Students who fulfill the necessary conditions graduate with the title of “Tourism Management”.
  • Graduates of the Department of Tourism Management can work in accommodation facilities, travel agencies, food and beverage businesses, transportation companies and all other tourism businesses.
  • Graduates can establish their own accommodation, food and beverage and travel businesses by using their entrepreneurial skills thanks to the business administration education they receive.
  • Graduates of the department have the opportunity to work in the relevant units of public institutions and organizations according to KPSS scores.
  • Graduates who aim for an academic career can take part in the academic staff of universities by continuing their graduate education if they get the necessary scores from ALES and YDS exams organized by ÖSYM.
Legal Basis

1. Higher Education Law No. 2547

1.1. Regulation on the Principles of Transferring Between Associate and Undergraduate Programs, Double Major, Minor and Inter-Institutional Credit Transfer in Higher Education Institutions

1.2. Regulation on the Continuation of Graduates of Vocational Schools and Open Education Associate Degree Programs to Undergraduate Education

Law No. 2547 on Higher Education (Additional Article-35)

2.1. Regulation on Higher Education Quality Assurance and Higher Education Quality Board

Validity Period (If Any)

The qualification is valid permanently and has no time limit.

Url Open Address
Qualification Code

TR0030037048


Qualification Title
Bachelor's Degree in Tourism Management

Awarding Body
Aydın Adnan Menderes University

Awarding Body Contact
Aydın Adnan Menderes University was established in 1992 on acceptance of the amendment of Law No. 41 of Decision No: 3837 dated 03.07.1992 concerning the Governance of Higher Education Institutions along with the amendment of Decisions 78 and 190 of Law No. 2809. Our University was founded with 5 faculties (the Faculty of Arts and Science, Nazilli Faculty of Economics and Administrative Sciences, Faculty of Medicine, Faculty of Veterinary Medicine and the Faculty of Agriculture), 3 Graduate Schools; the School of Tourism and Hotel Management and Söke Vocational School. Our University has become a Higher Education Institute which gives education in a total of 71 different academic units: in 18 Faculties, 3 Graduate Schools, 1 State Conservatory, 5 Schools, 18 Vocational Schools and 26 Research and Application Centres.

Awarding Body Url

Orientation
General

National Occupation Classification

 ISCO:08


EQF Level
6

TQF Level
6
The Qualification hasn't been included in TQF.

National Occupation Classification

 ISCO:08


Category
Main

Credit Value
240

Program Duration
4 Yıl

Program Profile

The Department of Tourism Management aims to train qualified managers and specialists to meet the dynamic needs of the tourism sector. The program is designed to enable students to achieve their future professional goals. The educational objectives are as follows:

- To train individuals who are competent enough to work in managerial and expert positions in the tourism sector, taking into account technological, social and ethical conditions.

- To train individuals who can be an effective leader and a harmonious team member in the management, marketing and operational areas of the tourism sector.

- To train individuals who continue their academic development with the understanding of continuous education and who can be educators and researchers in educational and research institutions.

- To educate individuals who follow the current developments in the tourism sector and contribute to the development of the sector.

These objectives are in line with the general mission of the faculty, which is to provide qualified human resources to the tourism sector, which is stated on the Aydın Adnan Menderes University Faculty of Tourism page.


Learning Environments

Learning environments focus on developing students' theoretical and practical skills. Within the faculty:

- Classrooms, computer laboratories and group study areas. These areas provide an equipped infrastructure for tourism management courses.

- Practical training is supported by internships and practical experience opportunities in cooperation with the tourism sector. In particular, the Gregory Michael Kiez Practical and Theoretical Classrooms in Kusadasi district, which is mentioned in the Faculty of Tourism description.

- The university campus contributes to the overall development of students through social and cultural activities, sports facilities and cafeterias. This allows students to develop their social skills as part of campus life.


Description

Students' outcomes focus on skills that will enable them to succeed in the tourism industry. These include:

  •  Have knowledge of the basic concepts, theories and field-specific research methods related to tourism and tourism management.
  • To be able to evaluate the universal and social impacts of tourism sector and its sub-business branches (accommodation, food and beverage, transportation, recreation, travel businesses) and tourism management practices in the world and in Turkey.
  • To be able to follow and evaluate local, national and international organizations related to tourism, their relations with each other, policies and strategies, legal regulations, professional standards and practices.
  • To be able to organize, manage projects, carry out and supervise workplace practices and improve service processes when necessary by using the knowledge learned in the field of tourism management.
  • To be able to follow, analyze and interpret current developments in tourism management and make inferences that will contribute to personal development.
  • Uses computer software (front office automation, reservation, ticketing and sales, etc.) and information technologies used in tourism businesses effectively.
  • Conducts research to solve problems in the field of tourism management and presents them in a clear and understandable way.
  • To be able to work both independently and take responsibility as a team member, manage the team and communicate effectively with experts in other fields.
  • Makes individual and team evaluations, contributes to the professional development of the employees under his/her responsibility and takes initiative in crisis situations and produces solutions.
  • Continues professional and personal development (social, cultural and artistic) and increases skills and competencies.
  • Communicates effectively with guests in written, verbal, non-verbal and visual ways and demonstrates presentation skills while practicing his/her profession.
  • Knows and uses a foreign language related to his/her field at B2 level.
  • Knows and uses a second foreign language related to the field at B1 level.
  • Applies national and international legal regulations and professional standards related to tourism management, acts responsibly by adhering to social, scientific, cultural values and global tourism ethical codes.
  • Provides the necessary warnings and guidance in appropriate areas within the business to ensure the health and safety of guests, and provides the relevant equipment and equipment.

These outcomes are designed in accordance with the needs of the sector and aim to ensure that students are successful in business life after graduation.


Key Competencies

• Literacy skills

• Multilingual proficiency

• Digital literacy

• Personal, social, and learning-to-learn competence

• Citizenship competence

• Entrepreneurship competence

• Cultural awareness and expression competence

• Interdisciplinary competence


Further Info

Although the measurement and evaluation method applied for each course is defined in detail in the “Course Teaching Plan”, measurement and evaluation is carried out by exams, projects, presentations and internship reports for each course. Grading is done within the framework of the University-wide Education and Examination Regulations. For Graduation:

- Successful completion of all courses,

- No grade of FF, DZ or YZ,

- At least 240 ECTS credits,

- GPA of at least 2.00 out of 4.00,

- Completion of the internship is required.

This structure measures students' academic and practical competencies. In this direction, the exams that the students of the program will / are likely to participate; midterm exam, semester / year-end exam, end of internship exam, make-up exam, single course exam and make-up exam.


Quality Assurance

To oversee the quality of higher education programs;

- YÖK is responsible for planning, organizing, managing and supervising education and training and other activities in higher education institutions.

- “University Monitoring and Evaluation Reports” of higher education institutions prepared within the framework of the criteria determined by the CoHE are published every year.

- The “Foundation Higher Education Institutions Report”, which includes academic, administrative and financial data of foundation higher education institutions, is published annually by YÖK. These reports, which include quantitative and qualitative evaluations of foundation higher education institutions, are shared with the public by YÖK. Quality assurance of undergraduate programs in higher education is ensured according to the “Procedures and Principles for Ensuring Quality Assurance of Higher Education Diploma Programs”:

1. Creation and Approval of Curricula: YÖK determines the minimum standards and criteria required for the opening of undergraduate departments and programs in higher education institutions.

1.1. The curriculum of undergraduate programs in higher education institutions and the learning outcomes that each program will provide to the student are determined by the senates of higher education institutions in accordance with the basic principles determined by YÖK on these issues.

1.2. The curricula of the National Core Curricula are adopted by the relevant Council of Deans and implemented by higher education institutions with the approval of the Council of Higher Education.

2. Assessment and Evaluation: The measurement and evaluation of the learning outcomes of each undergraduate program is carried out according to the teaching and examination regulations prepared by higher education institutions in accordance with the basic principles determined by YÖK on these issues.

3. Certification: Students enrolled in undergraduate programs, if they successfully complete the course credits and other obligations determined by higher education institutions; receive a bachelor's diploma.

4. Self-Assessment-External Evaluation: In the context of continuous monitoring, higher education institutions enter their “Institutional Internal Evaluation Reports” for the previous year into the Information System prepared by the Higher Education Quality Council (YÖKAK) at the beginning of each year. YÖKAK shares the “Institutional Feedback Report” prepared for the external evaluation of higher education institutions with the public. In addition, accreditation decisions issued by accreditation bodies authorized or recognized by YÖKAK also indicate that the quality assurance of the qualifications of the programs is ensured. YÖKAK conducts regular review activities regarding the qualifications determined in accordance with the legislation.

5. The requirements set by the Tourism Education Evaluation and Accreditation Organization (TURAK), which aims to contribute to improving the quality of education in higher education tourism programs, provide assurance of the quality and quality of education. The quality of education of the Department of Tourism Management of Aydın Adnan Menderes University Faculty of Tourism provides assurance within the scope of the accreditation requirements set by TURAK.

Quality assurance is provided within the framework of the criteria and accreditation processes determined by the Council of Higher Education (YÖK). The University ensures the quality of education through continuous monitoring and external audits. The requirements set by the Tourism Education Evaluation and Accreditation Organization (TURAK) support the quality of education, which is outlined on the YÖK Undergraduate Atlas page.


Access Requirements

General admission requirements for Turkish and foreign students apply to start the program. Admission and registration to the faculty is regulated within the framework of the Higher Education Law and rules. Students are admitted to the faculty according to the results of the Higher Education Transition Examination (YGS) and Undergraduate Placement Examination (LYS) conducted by the Student Selection and Placement Center (ÖSYM). In the admission of foreign students to the department, the conditions determined by the university for foreign students are valid.


Conditions for Success
In order to be eligible for graduation, the student must have successfully completed all the courses in the program and must not have a grade of FF, DZ or YZ. In order to successfully complete the program, it is necessary to pass all the courses available in the program (minimum 240 ECTS credits), to obtain a weighted grade point average of at least 2.0 out of 4.00, to successfully complete the graduation thesis and to do 60 workdays of internship (workplace training) in tourism enterprises.

Progression Paths (Relationship Type)

Graduates who fulfill the requirements have the opportunity to work in the following fields:

  • Students who fulfill the necessary conditions graduate with the title of “Tourism Management”.
  • Graduates of the Department of Tourism Management can work in accommodation facilities, travel agencies, food and beverage businesses, transportation companies and all other tourism businesses.
  • Graduates can establish their own accommodation, food and beverage and travel businesses by using their entrepreneurial skills thanks to the business administration education they receive.
  • Graduates of the department have the opportunity to work in the relevant units of public institutions and organizations according to KPSS scores.
  • Graduates who aim for an academic career can take part in the academic staff of universities by continuing their graduate education if they get the necessary scores from ALES and YDS exams organized by ÖSYM.

Legal Basis

1. Higher Education Law No. 2547

1.1. Regulation on the Principles of Transferring Between Associate and Undergraduate Programs, Double Major, Minor and Inter-Institutional Credit Transfer in Higher Education Institutions

1.2. Regulation on the Continuation of Graduates of Vocational Schools and Open Education Associate Degree Programs to Undergraduate Education

Law No. 2547 on Higher Education (Additional Article-35)

2.1. Regulation on Higher Education Quality Assurance and Higher Education Quality Board


Validity Period (If Any)

The qualification is valid permanently and has no time limit.


Url
Open Address