Yeterlilik Kodu

TR0030028767

Yeterlilik Adı
Turizm İşletmeciliği (%30 İngilizce) Lisans Diploması
Sorumlu KurumDokuz Eylül Üniversitesi
Sorumlu Kurum İletişim BilgisiAlsancak, No: 144 35210, Cumhuriyet Blv, 35220 Konak
Sorumlu Kurum URLhttps://www.deu.edu.tr/
YönelimGenel
AYÇ Seviyesi6
Yeterlilik TYÇ’ye yerleştirilmemiştir.
TYÇ Seviyesi 6
Sınıflandırma (Tematik Alan)Seyahat, turizm ve boş zaman
Sınıflandırma (Meslek Kodu)

ISCO: 08

KategoriAna
Kredi Değeri240
Programın Normal Süresi 4 Yıl
Program Profili (Amaç)

Program öğretim amaçları şunlardır:

ÖA1-Kariyer Hedefi A: Mezunların Fakültemiz web sayfasında Aday Öğrenci kısmında belirtilen özel ve kamu turizm işletmelerinde meslek elemanı olarak çalışması,

ÖA2-Kariyer Hedefi B: Mezunların Fakültemiz web sayfasında Aday Öğrenci kısmında belirtilen özel ve kamu turizm işletmelerinde orta ve alt kademede çalışabilecek yöneticiler olması,

ÖA3-Mezunların Beklentileri: Ulusal ve uluslararası turizm faaliyet alanlarında girişimci olmak.

Öğrenme Ortamları

Sınıflar ve donanım, program öğretim amaçlarına ve program çıktılarına ulaşmak için yeterli ve öğrenmeye yönelik bir altyapı sunmaktadır. Fakültede 11 adet derslik, bir adet ders amaçlı kullanılan konferans salonu ile Çok Amaçlı Salon bulunmaktadır. Dönem başlarında derslik planlaması yapılarak, sınıflar düzeyinde öğrenci sayısının yüksek olması durumunda kapasite açısından daha geniş imkânları olan diğer akademik birimler ile yazışmalar yapılarak dönemsel olarak bu birimlerin sınıfları kullanılmaktadır. Fakülte binasında programın öğretim kapsamında uygulama alanlarına yönelik mevcutta 2 adet mikro otel uygulama odası, 1 adet konferans salonu ve 1 adet toplantı salonu bulunmaktadır.

Programın bilgi teknolojileri ve otomasyon dersleri özelinde bilgisayar laboratuvarı bulunmamakla birlikte; ilgili öğretim dönemi başlangıcında kampüste bulunan ve Bilgi İşlem Daire Başkanlığı’na bağlı ortak kullanımda olan bilgisayar laboratuvarı (Mühendislik Fakültesi binasında) bu bağlamda kullanılmaktadır. İki adet mikro otel uygulama odası, bilgisayar laboratuvarı, konferans salonu ve toplantı salonunda donanım yönünden imkânlar yeterli düzeydedir.

Öğrenme Kazanımları (Tanım)
  • Turizm sektörü ile ilgili öğrenme gereksinimlerini belirleyebilme ve yaşam boyu öğrenme tutumuyla mesleki ve kişisel yetkinliklerini sürekli geliştirebilme.
  • Turizm sektörü ile ilgili kavramları, kuramları, olguları ve ilkeleri açıklayabilme, analitik şekilde yorumlayabilme.
  • Turizm sektörüne ilişkin edindiği ileri düzey alan bilgi ve becerisini kullanarak sorunları tanımlayabilme, araştırma yapabilme, proje önerisi üretebilme, verileri yorumlayabilme, kanıta dayanan çözüm önerileri geliştirebilme, ulusal ve küresel turistik değerleri analiz ederek değerlendirebilme.
  • Turizm sektörünün gereksinim duyduğu kişisel bakım ve hijyen becerilerini, dil yetkinliğini, bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanabilme.
  • Farklı alanlardaki kuramları ve uygulamaları kullanarak, turizm sektörüne yönelik mesleki projeleri gerçekleştirme
  • Etkin iletişim kurabilme, kültürlerarası anlayışa sahip olma; takımla ve bağımsız çalışma yapabilme, operasyon sorunlarının çözümünde karar verme sorumluluğunu alabilme.
  • Turizm sektörünün yapısını, işleyişini, ulusal ve küresel kalkınmadaki rolünü tanımlayabilme ve modelleyebilme.
  • Turizm sektörüne ilişkin çeşitli konularda görüş oluşturabilme, meslektaşları ile iletişim kurabilme ve bunu en az iki yabancı dilde gerçekleştirebilme.
  • Turizm sektörünü etkileyen ulusal ve küresel güncel gelişmeleri, bu bağlamda Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Amaçlarını izleyebilme, yorumlayabilme ve geleceğe ilişkin tahminde bulunma.
  • Toplumsal sorumluluk ve etik bilinciyle yaşadığı sosyal çevre için proje ve etkinlikler düzenleyebilme ve bunları uygulayabilme.
  • İkinci bir yabancı dili orta düzeyde kullanabilme.
  • Analitik, bütünsel bakış açısı ve stratejik düşünce ile sektördeki hizmet süreçlerini yapılandırabilme, etkin, etkili ve konuk memnuniyeti sağlayacak şekilde yönetebilme.
Anahtar Yetkinlikler
  • Okuma yazma yetkinliği
  • Çoklu dil yetkinliği
  • Matematiksel yetkinlik ve bilim, teknolojide yetkinlik
  • Dijital yetkinlik
  • Kişisel, sosyal ve öğrenmeyi öğrenme yetkinliği
  • Vatandaşlık yetkinliği
  • Girişimcilik yetkinliği
  • Kültürel farkındalık ve ifade yetkinliği
Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri

Öğrenci merkezli ölçme ve değerlendirme, yetkinlik ve performans temelinde yürütülmekte ve öğrencilerin kendini ifade etme olanakları mümkün olduğunca çeşitlendirilmektedir. Ölçme ve değerlendirmenin sürekliliği çoklu sınav olanakları ve bazıları süreç̧ odaklı (formatif) ödev, proje gibi yöntemlerle sağlanmaktadır. Öğrencilerin başarılarının değerlendirilmesinde Dokuz Eylül Üniversitesi Ön Lisans ve Lisans Öğretim ve Sınav Yönetmeliği ile Dokuz Eylül Üniversitesi Turizm Fakültesi Öğretim ve Sınav Uygulama Esaslarının ilgili maddeleri uygulanmaktadır. Belirtilen yönetmelik ve uygulama esasları fakülte web sayfasında öğrenci sekmesi altında erişime sunulmaktadır. Fakültede bağıl not sistemi uygulanmaktadır. Ders kazanımlarına ve eğitim türlerine (örgün, uzaktan, karma) uygun sınav yöntemleri planlamakta ve uygulanmaktadır. Dokuz Eylül Üniversitesi Turizm Fakültesi Öğretim ve Sınav Uygulama Esasları Ders notları ve başarı durumu Madde 26, başarı notu ve başarı düzeyinin değerlendirilmesi Madde 27’de belirtildiği üzere derslere devam zorunluluğu bulunmakta olup, öğrencinin o derse ait yarıyıl içi çalışmalarında gösterdiği başarı düzeyinin % 40’ı ile yarıyıl sonu veya bütünleme sınavında aldığı notun % 60’ı alınarak en yakın tam sayıya çevrilmesi ile bir dersin başarı notu belirlenmektedir. Öğrencilerin, derslerin %70’ine devam etmesi zorunludur. Ara sınav ders içeriğindeki konuları ve ödevleri (%40), final sınavı (%60) ders içeriğindeki tüm konuları kapsamaktadır, öğrenciler ders içinde yer alan tartışma, uygulama ve örnek olay çalışmalarından da sorumludur. Bütünleme sınavı ders içeriğindeki tüm konuları kapsamaktadır. Ara sınav, final sınavı ve bütünleme sınavı soruları ders öğrenim çıktılarıyla ilişkilendirilmekte ve sınav soru kâğıdında bu bilgiye yer verilmektedir . Öğrenci sınavları çoktan seçmeli test, klasik sınav veya hem çoktan seçmeli hem de açık uçlu sorulardan oluşabilmektedir . Bazı derslerde dönem içi çalışmalar (ödevler) başarı değerlendirme yöntemleri (0.20) arasında bulunmaktadır. Ödevler öğretim üyesi tarafından oluşturulan Rubrik’e göre değerlendirilmektedir.

Beceri ve yetenek kazandırma hedefleri olan derslerde hedeflenen becerinin ya da yeteneğin kazanıldığını gösterecek şekilde ölçme uygulamaları bulunmaktadır. Fakültede, ölçme-değerlendirme yaklaşımları öğrenci ve öğretim elemanları geri bildirimine dayalı biçimde iyileştirilmektedir. İyileştirmelerin gerçekleştirilmesi için öğrencilerle odak grup görüşmeleri yapılmış, analiz edilmiş ve öneriler geliştirilmiştir. Öğrencinin eğitim öğretim programında teorik derslerin her biri için iş yükü hesaplamaları yapılmış ve web sayfasında yayınlanmıştır. Ayrıca güz ve bahar dönemlerinde akademik takvime göre ilk hafta yapılan derslerde öğrenciler ders bilgi paketi ve içeriği konusunda bilgilendirilmektedir. Ders bilgileri aynı zamanda fakültede kullanılan öğrenim yönetim sistemi SAKAI’de öğrencilerle paylaşılmaktadır. Her ders için uygulanan ölçme ve değerlendirme yöntemleri, ilgili öğretim üyeleri tarafından hazırlanan ve Bilgi Paketinde yer alan ders tanıtım formlarında tanımlanmıştır. Ölçme değerlendirme yöntemleri Rubrik hazırlanması, sınav içinde soruların çeşitlendirilmesi, soruların güncellenmesi ve program çıktıları ve sınav sorularının eşlenmesini içermektedir.

Ayrıca,Dokuz Eylül Üniversitesi Yabancı Diller Yüksekokulu’nda hazırlık sınıfına ilişkin Sınav Geliştirme Birimi mevcuttur.

Kalite Güvencesi

Yükseköğretim programlarının niteliğinin gözetilmesi için;

· YÖK, yükseköğretim kurumlarında gerçekleştirilen eğitim ve öğretimle diğer faaliyetlerin planlanması, düzenlenmesi, yönetilmesi ve denetiminden sorumludur.

· YÖK tarafından belirlenen kriterler çerçevesinde her yıl hazırlanan yükseköğretim kurumlarına ait “Üniversite İzleme ve Değerlendirme Raporları” yayımlanır. Bu raporlara göre hazırlanan, yükseköğretim kurumlarına yönelik nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren raporlar da YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır.

· YÖK tarafından her yıl vakıf yükseköğretim kurumlarına ait akademik, idari ve mali verileri içeren “Vakıf Yükseköğretim Kurumları Raporu” yayımlanır. Vakıf yükseköğretim kurumlarına yönelik yapılan nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren bu raporlar YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır. Yükseköğretimde önlisans programlarının kalite güvencesi “Yükseköğretim Diploma Programlarının Kalite Güvencesinin Sağlanmasına Yönelik Usul ve Esaslar” a göre sağlanır:

1. Öğretim Programlarının Oluşturulması ve Onaylanması:

1.1. YÖK, yükseköğretim kurumlarında önlisans bölüm ve programların açılması için gerekli olan asgari standart ve ölçütleri belirler.

1.2. Yükseköğretim kurumlarında önlisans programlarının müfredatı ve her bir diploma programının öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının neler olacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumlarının senatoları tarafından belirlenir.

1.3. Ulusal Çekirdek Eğitim Programlarının müfredatı YÖK’ün onayıyla

yükseköğretim kurumları tarafından uygulanır.

2. Ölçme-Değerlendirme: Her bir önlisans programının öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının ölçme ve değerlendirmesinin nasıl yapılacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumları tarafından hazırlanan öğretim ve sınav yönetmeliğine göre yürütülür.

3. Belgelendirme: Önlisans programlarına kayıtlı öğrenciler, yükseköğretim kurumları tarafından belirlenen ders kredilerini ve diğer yükümlülükleri başarı ile tamamlamaları halinde; önlisans diploması alır.

4. Öz Değerlendirme-Dış Değerlendirme: Yükseköğretim kurumları, sürekli izleme bağlamında, her yılın başında bir önceki yıla ait “Kurum İç Değerlendirme Raporlarını” Yükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK) tarafından hazırlanan Bilgi Sistemine girer. YÖKAK, yükseköğretim kurumlarının dış değerlendirmesine ilişkin hazırladığı “Kurumsal Geri Bildirim Raporu”nu kamuoyuyla paylaşılır.

Ayrıca, YÖKAK tarafından yetkilendirilen veya tanınan akreditasyon kuruluşları tarafından verilen akreditasyon kararları da programların yeterliliklerinin kalite güvencesinin sağlandığını gösterir. YÖKAK mevzuatı gereği belirlenen yeterliliklere ilişkin düzenli gözden geçirme faaliyetleri yapar.

Dokuz Eylül Üniversitesi  Yükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK) tarafından tam akreditasyonu sağladığına dair Kurumsal Akreditasyon Belgesi almıştır. Fakültemiz bünyesinde, Üniversitemizin kalite güvence sistemine bağlı olarak yükseköğretimde kalite sisteminin geliştirilmesi ve iyileştirilmesine yönelik çalışmalar gerekli idari ve akademik yapı tesis edilerek sistematik olarak yürütülmektedir.

Ayrıca, Turizm Fakültesi Turizm İşletmeciliği Bölümü Turizm Eğitimi ve Akreditasyon Kurulu (TURAK) tarafından 31.12.2024-31.12.2030 tarihleri arasından 3+3 toplam 6 yıl geçerli olacak tam akreditasyon kararı ile akredite edilmiştir.

Giriş Şartı

Kabul ve kayıt Yükseköğretim Kanunu ve kuralları çerçevesinde düzenlenir. Öğrenciler, Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yapılan Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) ve Lisans Yerleştirme Sınavı (LYS) sonuçlarına göre kabul edilmektedir. Kayıt için gerekli belgeler;

  1. Lise ve dengi okul diploması,
  2. ÖSYM’ce yapılan yerleştirme sonuç belgesi.
Başarma ŞartlarıProgramda mevcut olan 240 AKTS karşılığı dersi başarıyla tamamlamak ve 4.00 üzerinden en az 2.00 ağırlıklı not ortalamasına sahip olması ve 40 iş günü stajını AKTS yükü karşılında karşılaması zorunludur. Ayrıca Ön Lisans ve Lisans Öğretim ve Sınav Yönetmeliğinin ilgili maddelerindeki koşulların da sağlanması gerekmektedir.
İlerleme Yolları (İlişki Türü)

Turizm İşletmeciliği Bölümü turizm sektöründe hizmet verebilecek kuramsal bilgiye ve edindiği bilgileri alanda uygulayabilecek beceriye sahip; takım çalışmasına ve bağımsız çalışmaya yatkın ve sorumluluk alabilen, etkin iletişim kurabilen, faaliyet alanlarıyla ilgili görüş oluşturup, tartışabilme ve karşılaştığı sorunları çözebilme yetkinliğine sahip olan, etik ilkelerin, sosyal sorumluluğun ve hayat boyu öğrenmenin bilincinde olan mezunlar vermeyi amaçlamaktadır. Turizm İşletmeciliği bölümü mezunları; turizm ile ilişkili kamu kurum ve kuruluşlarında, özel sektörde meslek elemanı, yönetici ve girişimci olarak çalışabilir.

Yasal Dayanağı

1. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu

1.1. Yükseköğretim Kurumlarında Önlisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yan Dal İle Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik

1.2. Meslek Yüksekokulları ve Açıköğretim Ön Lisans Programları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Devamları Hakkında Yönetmelik

2. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu (Ek Madde-35)

2.1.Yükseköğretim Kalite Güvencesi ve Yükseköğretim Kalite Kurulu Yönetmeliği

Geçerlilik Süresi (Varsa)

Yeterlilik sürekli geçerlidir.

Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi Adresi Aç
Yeterlilik Kodu

TR0030028767


Yeterlilik Adı
Turizm İşletmeciliği (%30 İngilizce) Lisans Diploması

Sorumlu Kurum
Dokuz Eylül Üniversitesi

Sorumlu Kurum İletişim Bilgisi
Alsancak, No: 144 35210, Cumhuriyet Blv, 35220 Konak

Sorumlu Kurum URL

Yönelim
Genel

Sınıflandırma (Meslek Kodu)

ISCO: 08


AYÇ Seviyesi
6

TYÇ Seviyesi
6
Yeterlilik TYÇ’ye yerleştirilmemiştir.

Sınıflandırma (Meslek Kodu)

ISCO: 08


Kategori
Ana

Kredi Değeri
240

Programın Normal Süresi
4 Yıl

Program Profili (Amaç)

Program öğretim amaçları şunlardır:

ÖA1-Kariyer Hedefi A: Mezunların Fakültemiz web sayfasında Aday Öğrenci kısmında belirtilen özel ve kamu turizm işletmelerinde meslek elemanı olarak çalışması,

ÖA2-Kariyer Hedefi B: Mezunların Fakültemiz web sayfasında Aday Öğrenci kısmında belirtilen özel ve kamu turizm işletmelerinde orta ve alt kademede çalışabilecek yöneticiler olması,

ÖA3-Mezunların Beklentileri: Ulusal ve uluslararası turizm faaliyet alanlarında girişimci olmak.


Öğrenme Ortamları

Sınıflar ve donanım, program öğretim amaçlarına ve program çıktılarına ulaşmak için yeterli ve öğrenmeye yönelik bir altyapı sunmaktadır. Fakültede 11 adet derslik, bir adet ders amaçlı kullanılan konferans salonu ile Çok Amaçlı Salon bulunmaktadır. Dönem başlarında derslik planlaması yapılarak, sınıflar düzeyinde öğrenci sayısının yüksek olması durumunda kapasite açısından daha geniş imkânları olan diğer akademik birimler ile yazışmalar yapılarak dönemsel olarak bu birimlerin sınıfları kullanılmaktadır. Fakülte binasında programın öğretim kapsamında uygulama alanlarına yönelik mevcutta 2 adet mikro otel uygulama odası, 1 adet konferans salonu ve 1 adet toplantı salonu bulunmaktadır.

Programın bilgi teknolojileri ve otomasyon dersleri özelinde bilgisayar laboratuvarı bulunmamakla birlikte; ilgili öğretim dönemi başlangıcında kampüste bulunan ve Bilgi İşlem Daire Başkanlığı’na bağlı ortak kullanımda olan bilgisayar laboratuvarı (Mühendislik Fakültesi binasında) bu bağlamda kullanılmaktadır. İki adet mikro otel uygulama odası, bilgisayar laboratuvarı, konferans salonu ve toplantı salonunda donanım yönünden imkânlar yeterli düzeydedir.


Öğrenme Kazanımları (Tanım)
  • Turizm sektörü ile ilgili öğrenme gereksinimlerini belirleyebilme ve yaşam boyu öğrenme tutumuyla mesleki ve kişisel yetkinliklerini sürekli geliştirebilme.
  • Turizm sektörü ile ilgili kavramları, kuramları, olguları ve ilkeleri açıklayabilme, analitik şekilde yorumlayabilme.
  • Turizm sektörüne ilişkin edindiği ileri düzey alan bilgi ve becerisini kullanarak sorunları tanımlayabilme, araştırma yapabilme, proje önerisi üretebilme, verileri yorumlayabilme, kanıta dayanan çözüm önerileri geliştirebilme, ulusal ve küresel turistik değerleri analiz ederek değerlendirebilme.
  • Turizm sektörünün gereksinim duyduğu kişisel bakım ve hijyen becerilerini, dil yetkinliğini, bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanabilme.
  • Farklı alanlardaki kuramları ve uygulamaları kullanarak, turizm sektörüne yönelik mesleki projeleri gerçekleştirme
  • Etkin iletişim kurabilme, kültürlerarası anlayışa sahip olma; takımla ve bağımsız çalışma yapabilme, operasyon sorunlarının çözümünde karar verme sorumluluğunu alabilme.
  • Turizm sektörünün yapısını, işleyişini, ulusal ve küresel kalkınmadaki rolünü tanımlayabilme ve modelleyebilme.
  • Turizm sektörüne ilişkin çeşitli konularda görüş oluşturabilme, meslektaşları ile iletişim kurabilme ve bunu en az iki yabancı dilde gerçekleştirebilme.
  • Turizm sektörünü etkileyen ulusal ve küresel güncel gelişmeleri, bu bağlamda Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Amaçlarını izleyebilme, yorumlayabilme ve geleceğe ilişkin tahminde bulunma.
  • Toplumsal sorumluluk ve etik bilinciyle yaşadığı sosyal çevre için proje ve etkinlikler düzenleyebilme ve bunları uygulayabilme.
  • İkinci bir yabancı dili orta düzeyde kullanabilme.
  • Analitik, bütünsel bakış açısı ve stratejik düşünce ile sektördeki hizmet süreçlerini yapılandırabilme, etkin, etkili ve konuk memnuniyeti sağlayacak şekilde yönetebilme.

Anahtar Yetkinlikler
  • Okuma yazma yetkinliği
  • Çoklu dil yetkinliği
  • Matematiksel yetkinlik ve bilim, teknolojide yetkinlik
  • Dijital yetkinlik
  • Kişisel, sosyal ve öğrenmeyi öğrenme yetkinliği
  • Vatandaşlık yetkinliği
  • Girişimcilik yetkinliği
  • Kültürel farkındalık ve ifade yetkinliği

Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri

Öğrenci merkezli ölçme ve değerlendirme, yetkinlik ve performans temelinde yürütülmekte ve öğrencilerin kendini ifade etme olanakları mümkün olduğunca çeşitlendirilmektedir. Ölçme ve değerlendirmenin sürekliliği çoklu sınav olanakları ve bazıları süreç̧ odaklı (formatif) ödev, proje gibi yöntemlerle sağlanmaktadır. Öğrencilerin başarılarının değerlendirilmesinde Dokuz Eylül Üniversitesi Ön Lisans ve Lisans Öğretim ve Sınav Yönetmeliği ile Dokuz Eylül Üniversitesi Turizm Fakültesi Öğretim ve Sınav Uygulama Esaslarının ilgili maddeleri uygulanmaktadır. Belirtilen yönetmelik ve uygulama esasları fakülte web sayfasında öğrenci sekmesi altında erişime sunulmaktadır. Fakültede bağıl not sistemi uygulanmaktadır. Ders kazanımlarına ve eğitim türlerine (örgün, uzaktan, karma) uygun sınav yöntemleri planlamakta ve uygulanmaktadır. Dokuz Eylül Üniversitesi Turizm Fakültesi Öğretim ve Sınav Uygulama Esasları Ders notları ve başarı durumu Madde 26, başarı notu ve başarı düzeyinin değerlendirilmesi Madde 27’de belirtildiği üzere derslere devam zorunluluğu bulunmakta olup, öğrencinin o derse ait yarıyıl içi çalışmalarında gösterdiği başarı düzeyinin % 40’ı ile yarıyıl sonu veya bütünleme sınavında aldığı notun % 60’ı alınarak en yakın tam sayıya çevrilmesi ile bir dersin başarı notu belirlenmektedir. Öğrencilerin, derslerin %70’ine devam etmesi zorunludur. Ara sınav ders içeriğindeki konuları ve ödevleri (%40), final sınavı (%60) ders içeriğindeki tüm konuları kapsamaktadır, öğrenciler ders içinde yer alan tartışma, uygulama ve örnek olay çalışmalarından da sorumludur. Bütünleme sınavı ders içeriğindeki tüm konuları kapsamaktadır. Ara sınav, final sınavı ve bütünleme sınavı soruları ders öğrenim çıktılarıyla ilişkilendirilmekte ve sınav soru kâğıdında bu bilgiye yer verilmektedir . Öğrenci sınavları çoktan seçmeli test, klasik sınav veya hem çoktan seçmeli hem de açık uçlu sorulardan oluşabilmektedir . Bazı derslerde dönem içi çalışmalar (ödevler) başarı değerlendirme yöntemleri (0.20) arasında bulunmaktadır. Ödevler öğretim üyesi tarafından oluşturulan Rubrik’e göre değerlendirilmektedir.

Beceri ve yetenek kazandırma hedefleri olan derslerde hedeflenen becerinin ya da yeteneğin kazanıldığını gösterecek şekilde ölçme uygulamaları bulunmaktadır. Fakültede, ölçme-değerlendirme yaklaşımları öğrenci ve öğretim elemanları geri bildirimine dayalı biçimde iyileştirilmektedir. İyileştirmelerin gerçekleştirilmesi için öğrencilerle odak grup görüşmeleri yapılmış, analiz edilmiş ve öneriler geliştirilmiştir. Öğrencinin eğitim öğretim programında teorik derslerin her biri için iş yükü hesaplamaları yapılmış ve web sayfasında yayınlanmıştır. Ayrıca güz ve bahar dönemlerinde akademik takvime göre ilk hafta yapılan derslerde öğrenciler ders bilgi paketi ve içeriği konusunda bilgilendirilmektedir. Ders bilgileri aynı zamanda fakültede kullanılan öğrenim yönetim sistemi SAKAI’de öğrencilerle paylaşılmaktadır. Her ders için uygulanan ölçme ve değerlendirme yöntemleri, ilgili öğretim üyeleri tarafından hazırlanan ve Bilgi Paketinde yer alan ders tanıtım formlarında tanımlanmıştır. Ölçme değerlendirme yöntemleri Rubrik hazırlanması, sınav içinde soruların çeşitlendirilmesi, soruların güncellenmesi ve program çıktıları ve sınav sorularının eşlenmesini içermektedir.

Ayrıca,Dokuz Eylül Üniversitesi Yabancı Diller Yüksekokulu’nda hazırlık sınıfına ilişkin Sınav Geliştirme Birimi mevcuttur.


Kalite Güvencesi

Yükseköğretim programlarının niteliğinin gözetilmesi için;

· YÖK, yükseköğretim kurumlarında gerçekleştirilen eğitim ve öğretimle diğer faaliyetlerin planlanması, düzenlenmesi, yönetilmesi ve denetiminden sorumludur.

· YÖK tarafından belirlenen kriterler çerçevesinde her yıl hazırlanan yükseköğretim kurumlarına ait “Üniversite İzleme ve Değerlendirme Raporları” yayımlanır. Bu raporlara göre hazırlanan, yükseköğretim kurumlarına yönelik nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren raporlar da YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır.

· YÖK tarafından her yıl vakıf yükseköğretim kurumlarına ait akademik, idari ve mali verileri içeren “Vakıf Yükseköğretim Kurumları Raporu” yayımlanır. Vakıf yükseköğretim kurumlarına yönelik yapılan nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren bu raporlar YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır. Yükseköğretimde önlisans programlarının kalite güvencesi “Yükseköğretim Diploma Programlarının Kalite Güvencesinin Sağlanmasına Yönelik Usul ve Esaslar” a göre sağlanır:

1. Öğretim Programlarının Oluşturulması ve Onaylanması:

1.1. YÖK, yükseköğretim kurumlarında önlisans bölüm ve programların açılması için gerekli olan asgari standart ve ölçütleri belirler.

1.2. Yükseköğretim kurumlarında önlisans programlarının müfredatı ve her bir diploma programının öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının neler olacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumlarının senatoları tarafından belirlenir.

1.3. Ulusal Çekirdek Eğitim Programlarının müfredatı YÖK’ün onayıyla

yükseköğretim kurumları tarafından uygulanır.

2. Ölçme-Değerlendirme: Her bir önlisans programının öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının ölçme ve değerlendirmesinin nasıl yapılacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumları tarafından hazırlanan öğretim ve sınav yönetmeliğine göre yürütülür.

3. Belgelendirme: Önlisans programlarına kayıtlı öğrenciler, yükseköğretim kurumları tarafından belirlenen ders kredilerini ve diğer yükümlülükleri başarı ile tamamlamaları halinde; önlisans diploması alır.

4. Öz Değerlendirme-Dış Değerlendirme: Yükseköğretim kurumları, sürekli izleme bağlamında, her yılın başında bir önceki yıla ait “Kurum İç Değerlendirme Raporlarını” Yükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK) tarafından hazırlanan Bilgi Sistemine girer. YÖKAK, yükseköğretim kurumlarının dış değerlendirmesine ilişkin hazırladığı “Kurumsal Geri Bildirim Raporu”nu kamuoyuyla paylaşılır.

Ayrıca, YÖKAK tarafından yetkilendirilen veya tanınan akreditasyon kuruluşları tarafından verilen akreditasyon kararları da programların yeterliliklerinin kalite güvencesinin sağlandığını gösterir. YÖKAK mevzuatı gereği belirlenen yeterliliklere ilişkin düzenli gözden geçirme faaliyetleri yapar.

Dokuz Eylül Üniversitesi  Yükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK) tarafından tam akreditasyonu sağladığına dair Kurumsal Akreditasyon Belgesi almıştır. Fakültemiz bünyesinde, Üniversitemizin kalite güvence sistemine bağlı olarak yükseköğretimde kalite sisteminin geliştirilmesi ve iyileştirilmesine yönelik çalışmalar gerekli idari ve akademik yapı tesis edilerek sistematik olarak yürütülmektedir.

Ayrıca, Turizm Fakültesi Turizm İşletmeciliği Bölümü Turizm Eğitimi ve Akreditasyon Kurulu (TURAK) tarafından 31.12.2024-31.12.2030 tarihleri arasından 3+3 toplam 6 yıl geçerli olacak tam akreditasyon kararı ile akredite edilmiştir.


Giriş Şartı

Kabul ve kayıt Yükseköğretim Kanunu ve kuralları çerçevesinde düzenlenir. Öğrenciler, Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yapılan Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) ve Lisans Yerleştirme Sınavı (LYS) sonuçlarına göre kabul edilmektedir. Kayıt için gerekli belgeler;

  1. Lise ve dengi okul diploması,
  2. ÖSYM’ce yapılan yerleştirme sonuç belgesi.

Başarma Şartları
Programda mevcut olan 240 AKTS karşılığı dersi başarıyla tamamlamak ve 4.00 üzerinden en az 2.00 ağırlıklı not ortalamasına sahip olması ve 40 iş günü stajını AKTS yükü karşılında karşılaması zorunludur. Ayrıca Ön Lisans ve Lisans Öğretim ve Sınav Yönetmeliğinin ilgili maddelerindeki koşulların da sağlanması gerekmektedir.

İlerleme Yolları (İlişki Türü)

Turizm İşletmeciliği Bölümü turizm sektöründe hizmet verebilecek kuramsal bilgiye ve edindiği bilgileri alanda uygulayabilecek beceriye sahip; takım çalışmasına ve bağımsız çalışmaya yatkın ve sorumluluk alabilen, etkin iletişim kurabilen, faaliyet alanlarıyla ilgili görüş oluşturup, tartışabilme ve karşılaştığı sorunları çözebilme yetkinliğine sahip olan, etik ilkelerin, sosyal sorumluluğun ve hayat boyu öğrenmenin bilincinde olan mezunlar vermeyi amaçlamaktadır. Turizm İşletmeciliği bölümü mezunları; turizm ile ilişkili kamu kurum ve kuruluşlarında, özel sektörde meslek elemanı, yönetici ve girişimci olarak çalışabilir.


Yasal Dayanağı

1. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu

1.1. Yükseköğretim Kurumlarında Önlisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yan Dal İle Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik

1.2. Meslek Yüksekokulları ve Açıköğretim Ön Lisans Programları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Devamları Hakkında Yönetmelik

2. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu (Ek Madde-35)

2.1.Yükseköğretim Kalite Güvencesi ve Yükseköğretim Kalite Kurulu Yönetmeliği


Geçerlilik Süresi (Varsa)

Yeterlilik sürekli geçerlidir.


Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi
Adresi Aç

Qualification Code

TR0030028767

Qualification Title
Tourism Management (30% English) Bachelor's Degree
Awarding BodyDokuz Eylül University
Awarding Body Contact Alsancak, No: 144 35210, Cumhuriyet Blv, 35220 Konak
Awarding Body Urlhttps://www.deu.edu.tr/
OrientationGeneral
EQF Level6
The Qualification hasn't been included in TQF.
TQF Level 6
Thematic AreasTravel, tourism and leisure
National Occupation Classification

ISCO:08

CategoryMain
Credit Value240
Program Duration4 Yıl
Program Profile

The program educational objectives are as follows:

EO1-Career Objective A: Graduates to work as professionals in private and public tourism enterprises specified in the Prospective Student section on our Faculty website,

EO2-Career Objective B: Graduates to become managers who can work at middle and lower levels in private and public tourism enterprises specified in the Prospective Student section on our Faculty website,

EO3-Expectations of Graduates: To be entrepreneurs in national and international tourism activity areas.

Learning Environments

The classrooms and equipment provide an infrastructure that is sufficient and oriented towards learning in order to achieve the program educational objectives and program outcomes. There are 11 classrooms, one conference hall used for teaching purposes and a Multi-Purpose Hall in the faculty. Classroom planning is made at the beginning of the semester, and in cases where the number of students in the classes is high, correspondence is made with other academic units with larger capacity and the classrooms of these units are used periodically. There are currently 2 micro hotel application rooms, 1 conference hall and 1 meeting hall in the faculty building for the application areas within the scope of the program's education. Although there is no computer laboratory specifically for the program's information technologies and automation courses; the computer laboratory (in the Faculty of Engineering building) that is in common use and affiliated with the Department of Information Processing at the beginning of the relevant education period is used in this context. The two micro hotel application rooms, computer laboratory, conference hall and meeting hall have sufficient facilities in terms of equipment.

Description
  • Being able to determine learning needs related to the tourism sector and continuously develop professional and personal competencies with a lifelong learning attitude.
  • Being able to explain concepts, theories, facts and principles related to the tourism sector and to interpret them analytically.
  • Being able to define problems, conduct research, produce project proposals, interpret data, develop evidence-based solution proposals, and analyze and evaluate national and global touristic values ​​using advanced field knowledge and skills acquired in the tourism sector.
  • Being able to use personal care and hygiene skills, language proficiency, information and communication technologies required by the tourism sector.
  • Realizing professional projects for the tourism sector using theories and practices in different fields.
  • Being able to communicate effectively, having intercultural understanding; being able to work with a team and independently, being able to take decision-making responsibility in solving operational problems.
  • Being able to define and model the structure, functioning and role of the tourism sector in national and global development.
  • Being able to form opinions on various issues related to the tourism sector, to communicate with colleagues and to do this in at least two foreign languages.
  • Being able to monitor, interpret and make predictions about the future of current national and global developments affecting the tourism sector, and in this context, the United Nations Sustainable Development Goals.
  • Being able to organize and implement projects and events for the social environment in which one lives with social responsibility and ethical awareness.
  • Being able to use a second foreign language at an intermediate level.
  • Being able to structure service processes in the sector with an analytical, holistic perspective and strategic thinking, and to manage them in an effective, efficient and guest-satisfying manner.
Key Competencies
  •  Literacy competence
  •  Multilingual competence
  •  Mathematical competence and competence in science and technology
  •  Digital competence
  •  Personal, social and learning to learn competence
  •  Citizenship competence
  •  Entrepreneurial competence
  •  Cultural awareness and expression competence
Further Info

Student-centered measurement and evaluation are carried out on the basis of competence and performance, and students' opportunities for self-expression are diversified as much as possible. The continuity of measurement and evaluation is provided by multiple exam opportunities and some process-oriented (formative) methods such as assignments and projects. In the evaluation of students' success, the relevant articles of Dokuz Eylül University Associate and Undergraduate Education and Examination Regulation and Dokuz Eylül University Tourism Faculty Education and Examination Application Principles are applied. The specified regulations and application principles are accessible under the student tab on the faculty web page. A relative grading system is applied in the faculty. Examination methods suitable for course outcomes and education types (formal, distance, mixed) are planned and implemented. Dokuz Eylül University Tourism Faculty Teaching and Exam Application Principles Course grades and success status Article 26, success grade and evaluation of success level Article 27 As stated, attendance to classes is mandatory, and the success grade of a course is determined by taking 40% of the success level shown by the student in the semester studies related to that course and 60% of the grade received in the end-of-term or make-up exam and converting it to the nearest whole number. Students are required to attend 70% of the classes. Midterm exams cover the topics and homework in the course content (40%), final exams (60%) cover all topics in the course content, and students are also responsible for the discussions, applications and case studies in the course. Make-up exams cover all topics in the course content. Midterm, final and make-up exam questions are associated with the course learning outcomes and this information is included in the exam question paper. Student exams can consist of multiple choice tests, classic exams or both multiple choice and open-ended questions. In some courses, mid-term studies (assignments) are among the success evaluation methods (0.20). Assignments are evaluated according to the Rubric created by the faculty member. In courses with skill and talent acquisition goals, there are measurement practices that show that the targeted skill or talent has been acquired. In the faculty, measurement-evaluation approaches are improved based on student and faculty feedback. Focus group interviews were conducted with students, analyzed, and suggestions were developed to implement improvements. Workload calculations were made for each of the theoretical courses in the student's education and training program and published on the web page. In addition, students are informed about the course information package and content in the courses held in the first week according to the academic calendar in the fall and spring semesters. Course information is also shared with students on the SAKAI learning management system used in the faculty. The measurement and evaluation methods applied for each course are defined in the course introduction forms prepared by the relevant faculty members and included in the Information Package. Faculty members use diverse measurement and evaluation methods, involving the preparation of rubrics, diversification of questions in the exam, updating of questions as much as possible, and matching program outcomes and exam questions. Besides, for the Preparatory Class there is an Exam Development Unit at Dokuz Eylül University School of Foreign Languages.

Quality Assurance

For the supervision of higher education programs;

• YÖK is responsible for the planning, regulation, publication and supervision of education, training and other information in the regulation of higher education.

• According to the framework distributed by YÖK, "University Monitoring and Evaluation Reports" for the higher education unit offered are published every year. Reports prepared according to these reports, containing good and quality evaluations for higher education institutions, are also shared with the public by YÖK.

Every year, YÖK publishes the "Foundation Higher Education Institutions Report", which includes academic, administrative and financial data of foundation higher education institutions. These reports, which include quantitative and qualitative evaluations of foundation higher education institutions, are shared with the public by YÖK.

Quality assurance of associate degree programs in higher education is provided according to the "Procedures and Principles for Providing Quality Assurance of Higher Education Diploma Programs":

1. Creation and Approval of Curriculum:

1.1.      YÖK determines the minimum standards and criteria required for the opening of associate degree departments and programs in higher education institutions.

1.2.      The curriculum of associate degree programs in higher education institutions and the learning outcomes that each diploma program will bring to the student are determined by the senates of higher education institutions in accordance with the basic principles determined by YÖK on these issues.

1.3.      The curriculum of National Core Education Programs is implemented by higher education institutions with the approval of YÖK.

2. Measurement-Evaluation: How to measure and evaluate the learning outcomes that each associate degree program will provide to the student is carried out according to the teaching and examination regulations prepared by higher education institutions in accordance with the basic principles determined by YÖK on these issues.

3. Certification: Students enrolled in associate degree programs, if they successfully complete the course credits and other obligations determined by higher education institutions; receives an associate degree.

4. Self-Evaluation-External Evaluation: In the context of continuous monitoring, higher education institutions enter the "Institution Internal Evaluation Reports" of the previous year into the Information System prepared by the Higher Education Quality Board (YÖKAK) at the beginning of each year. The "Institutional Feedback Report" prepared by YÖKAK regarding the external evaluation of higher education institutions is shared with the public. In addition, accreditation decisions made by accreditation bodies authorized or recognized by YÖKAK also show that the quality assurance of the qualifications of the programs is ensured. It carries out regular review activities regarding the qualifications determined in accordance with the YÖKAK legislation.

Dokuz Eylül University has received the Institutional Accreditation Certificate from the Higher Education Quality Board (YÖKAK) indicating that it has achieved full accreditation. Within our faculty, studies aimed at developing and improving the quality system in higher education are carried out systematically by establishing the necessary administrative and academic structure in accordance with the quality assurance system of our University.

In addition, the Tourism Faculty Tourism Management Department has been accredited by the Tourism Education and Accreditation Board (TURAK) with a full accreditation decision valid for 3+3, a total of 6 years between 31.12.2024-31.12.2030.

Access Requirements

Admission and registration are regulated within the framework of the Higher Education Law and its rules. Students are accepted according to the results of the Transition to Higher Education Exam (YGS) and Undergraduate Placement Exam (LYS) conducted by the Student Selection and Placement Center (ÖSYM). Documents required for registration;

1. High school or equivalent school diploma,

2. Placement result document conducted by ÖSYM.

Conditions for SuccessIt is mandatory to successfully complete the 240 ECTS by courses and internship in the program and have a weighted grade point average of at least 2.00 out of 4.00. The students are required to complete a 40-day internship with ECTS. In addition, the conditions in the relevant articles of the Associate and Undergraduate Education and Examination Regulation must be met.
Progression Paths (Relationship Type)

The Department of Tourism Management aims to graduate students who have theoretical knowledge and the ability to apply the acquired knowledge in the field; who are able to teamwork and independent work, who can take responsibility, who can communicate effectively, who have the ability to form opinions and discuss in their fields of activity and solve the problems they encounter; who are aware of ethical principles, social responsibility and lifelong learning. Graduates of the Department of Tourism Management can work as professionals, managers and entrepreneurs in public institutions and organizations related to tourism and in the private sector.

Legal Basis

1. Law No. 2547 on Higher Education

1.1. Regulation on the Principles of Transferring Credits Between Programs at Associate Degree and Undergraduate Levels in Higher Education Institutions, Double Major, Minor and Inter-Institutional Credit Transfer

1.2. Regulation on the Continuation of Associate Degree Graduates of Vocational Schools and Open Education Associate Degree Programs to Undergraduate Education

2. Law No. 2547 on Higher Education (Additional Article-35)

2.1. Regulation on Higher Education Quality Assurance and Higher Education Quality Board

Validity Period (If Any)

The qualification is valid.

Url Open Address
Qualification Code

TR0030028767


Qualification Title
Tourism Management (30% English) Bachelor's Degree

Awarding Body
Dokuz Eylül University

Awarding Body Contact
Alsancak, No: 144 35210, Cumhuriyet Blv, 35220 Konak

Awarding Body Url

Orientation
General

National Occupation Classification

ISCO:08


EQF Level
6

TQF Level
6
The Qualification hasn't been included in TQF.

National Occupation Classification

ISCO:08


Category
Main

Credit Value
240

Program Duration
4 Yıl

Program Profile

The program educational objectives are as follows:

EO1-Career Objective A: Graduates to work as professionals in private and public tourism enterprises specified in the Prospective Student section on our Faculty website,

EO2-Career Objective B: Graduates to become managers who can work at middle and lower levels in private and public tourism enterprises specified in the Prospective Student section on our Faculty website,

EO3-Expectations of Graduates: To be entrepreneurs in national and international tourism activity areas.


Learning Environments

The classrooms and equipment provide an infrastructure that is sufficient and oriented towards learning in order to achieve the program educational objectives and program outcomes. There are 11 classrooms, one conference hall used for teaching purposes and a Multi-Purpose Hall in the faculty. Classroom planning is made at the beginning of the semester, and in cases where the number of students in the classes is high, correspondence is made with other academic units with larger capacity and the classrooms of these units are used periodically. There are currently 2 micro hotel application rooms, 1 conference hall and 1 meeting hall in the faculty building for the application areas within the scope of the program's education. Although there is no computer laboratory specifically for the program's information technologies and automation courses; the computer laboratory (in the Faculty of Engineering building) that is in common use and affiliated with the Department of Information Processing at the beginning of the relevant education period is used in this context. The two micro hotel application rooms, computer laboratory, conference hall and meeting hall have sufficient facilities in terms of equipment.


Description
  • Being able to determine learning needs related to the tourism sector and continuously develop professional and personal competencies with a lifelong learning attitude.
  • Being able to explain concepts, theories, facts and principles related to the tourism sector and to interpret them analytically.
  • Being able to define problems, conduct research, produce project proposals, interpret data, develop evidence-based solution proposals, and analyze and evaluate national and global touristic values ​​using advanced field knowledge and skills acquired in the tourism sector.
  • Being able to use personal care and hygiene skills, language proficiency, information and communication technologies required by the tourism sector.
  • Realizing professional projects for the tourism sector using theories and practices in different fields.
  • Being able to communicate effectively, having intercultural understanding; being able to work with a team and independently, being able to take decision-making responsibility in solving operational problems.
  • Being able to define and model the structure, functioning and role of the tourism sector in national and global development.
  • Being able to form opinions on various issues related to the tourism sector, to communicate with colleagues and to do this in at least two foreign languages.
  • Being able to monitor, interpret and make predictions about the future of current national and global developments affecting the tourism sector, and in this context, the United Nations Sustainable Development Goals.
  • Being able to organize and implement projects and events for the social environment in which one lives with social responsibility and ethical awareness.
  • Being able to use a second foreign language at an intermediate level.
  • Being able to structure service processes in the sector with an analytical, holistic perspective and strategic thinking, and to manage them in an effective, efficient and guest-satisfying manner.

Key Competencies
  •  Literacy competence
  •  Multilingual competence
  •  Mathematical competence and competence in science and technology
  •  Digital competence
  •  Personal, social and learning to learn competence
  •  Citizenship competence
  •  Entrepreneurial competence
  •  Cultural awareness and expression competence

Further Info

Student-centered measurement and evaluation are carried out on the basis of competence and performance, and students' opportunities for self-expression are diversified as much as possible. The continuity of measurement and evaluation is provided by multiple exam opportunities and some process-oriented (formative) methods such as assignments and projects. In the evaluation of students' success, the relevant articles of Dokuz Eylül University Associate and Undergraduate Education and Examination Regulation and Dokuz Eylül University Tourism Faculty Education and Examination Application Principles are applied. The specified regulations and application principles are accessible under the student tab on the faculty web page. A relative grading system is applied in the faculty. Examination methods suitable for course outcomes and education types (formal, distance, mixed) are planned and implemented. Dokuz Eylül University Tourism Faculty Teaching and Exam Application Principles Course grades and success status Article 26, success grade and evaluation of success level Article 27 As stated, attendance to classes is mandatory, and the success grade of a course is determined by taking 40% of the success level shown by the student in the semester studies related to that course and 60% of the grade received in the end-of-term or make-up exam and converting it to the nearest whole number. Students are required to attend 70% of the classes. Midterm exams cover the topics and homework in the course content (40%), final exams (60%) cover all topics in the course content, and students are also responsible for the discussions, applications and case studies in the course. Make-up exams cover all topics in the course content. Midterm, final and make-up exam questions are associated with the course learning outcomes and this information is included in the exam question paper. Student exams can consist of multiple choice tests, classic exams or both multiple choice and open-ended questions. In some courses, mid-term studies (assignments) are among the success evaluation methods (0.20). Assignments are evaluated according to the Rubric created by the faculty member. In courses with skill and talent acquisition goals, there are measurement practices that show that the targeted skill or talent has been acquired. In the faculty, measurement-evaluation approaches are improved based on student and faculty feedback. Focus group interviews were conducted with students, analyzed, and suggestions were developed to implement improvements. Workload calculations were made for each of the theoretical courses in the student's education and training program and published on the web page. In addition, students are informed about the course information package and content in the courses held in the first week according to the academic calendar in the fall and spring semesters. Course information is also shared with students on the SAKAI learning management system used in the faculty. The measurement and evaluation methods applied for each course are defined in the course introduction forms prepared by the relevant faculty members and included in the Information Package. Faculty members use diverse measurement and evaluation methods, involving the preparation of rubrics, diversification of questions in the exam, updating of questions as much as possible, and matching program outcomes and exam questions. Besides, for the Preparatory Class there is an Exam Development Unit at Dokuz Eylül University School of Foreign Languages.


Quality Assurance

For the supervision of higher education programs;

• YÖK is responsible for the planning, regulation, publication and supervision of education, training and other information in the regulation of higher education.

• According to the framework distributed by YÖK, "University Monitoring and Evaluation Reports" for the higher education unit offered are published every year. Reports prepared according to these reports, containing good and quality evaluations for higher education institutions, are also shared with the public by YÖK.

Every year, YÖK publishes the "Foundation Higher Education Institutions Report", which includes academic, administrative and financial data of foundation higher education institutions. These reports, which include quantitative and qualitative evaluations of foundation higher education institutions, are shared with the public by YÖK.

Quality assurance of associate degree programs in higher education is provided according to the "Procedures and Principles for Providing Quality Assurance of Higher Education Diploma Programs":

1. Creation and Approval of Curriculum:

1.1.      YÖK determines the minimum standards and criteria required for the opening of associate degree departments and programs in higher education institutions.

1.2.      The curriculum of associate degree programs in higher education institutions and the learning outcomes that each diploma program will bring to the student are determined by the senates of higher education institutions in accordance with the basic principles determined by YÖK on these issues.

1.3.      The curriculum of National Core Education Programs is implemented by higher education institutions with the approval of YÖK.

2. Measurement-Evaluation: How to measure and evaluate the learning outcomes that each associate degree program will provide to the student is carried out according to the teaching and examination regulations prepared by higher education institutions in accordance with the basic principles determined by YÖK on these issues.

3. Certification: Students enrolled in associate degree programs, if they successfully complete the course credits and other obligations determined by higher education institutions; receives an associate degree.

4. Self-Evaluation-External Evaluation: In the context of continuous monitoring, higher education institutions enter the "Institution Internal Evaluation Reports" of the previous year into the Information System prepared by the Higher Education Quality Board (YÖKAK) at the beginning of each year. The "Institutional Feedback Report" prepared by YÖKAK regarding the external evaluation of higher education institutions is shared with the public. In addition, accreditation decisions made by accreditation bodies authorized or recognized by YÖKAK also show that the quality assurance of the qualifications of the programs is ensured. It carries out regular review activities regarding the qualifications determined in accordance with the YÖKAK legislation.

Dokuz Eylül University has received the Institutional Accreditation Certificate from the Higher Education Quality Board (YÖKAK) indicating that it has achieved full accreditation. Within our faculty, studies aimed at developing and improving the quality system in higher education are carried out systematically by establishing the necessary administrative and academic structure in accordance with the quality assurance system of our University.

In addition, the Tourism Faculty Tourism Management Department has been accredited by the Tourism Education and Accreditation Board (TURAK) with a full accreditation decision valid for 3+3, a total of 6 years between 31.12.2024-31.12.2030.


Access Requirements

Admission and registration are regulated within the framework of the Higher Education Law and its rules. Students are accepted according to the results of the Transition to Higher Education Exam (YGS) and Undergraduate Placement Exam (LYS) conducted by the Student Selection and Placement Center (ÖSYM). Documents required for registration;

1. High school or equivalent school diploma,

2. Placement result document conducted by ÖSYM.


Conditions for Success
It is mandatory to successfully complete the 240 ECTS by courses and internship in the program and have a weighted grade point average of at least 2.00 out of 4.00. The students are required to complete a 40-day internship with ECTS. In addition, the conditions in the relevant articles of the Associate and Undergraduate Education and Examination Regulation must be met.

Progression Paths (Relationship Type)

The Department of Tourism Management aims to graduate students who have theoretical knowledge and the ability to apply the acquired knowledge in the field; who are able to teamwork and independent work, who can take responsibility, who can communicate effectively, who have the ability to form opinions and discuss in their fields of activity and solve the problems they encounter; who are aware of ethical principles, social responsibility and lifelong learning. Graduates of the Department of Tourism Management can work as professionals, managers and entrepreneurs in public institutions and organizations related to tourism and in the private sector.


Legal Basis

1. Law No. 2547 on Higher Education

1.1. Regulation on the Principles of Transferring Credits Between Programs at Associate Degree and Undergraduate Levels in Higher Education Institutions, Double Major, Minor and Inter-Institutional Credit Transfer

1.2. Regulation on the Continuation of Associate Degree Graduates of Vocational Schools and Open Education Associate Degree Programs to Undergraduate Education

2. Law No. 2547 on Higher Education (Additional Article-35)

2.1. Regulation on Higher Education Quality Assurance and Higher Education Quality Board


Validity Period (If Any)

The qualification is valid.


Url
Open Address