Yeterlilik Kodu

TR0030003574

Yeterlilik Adı
Süt ve Ürünleri Teknolojisi Ön Lisans Diploması
Sorumlu KurumAksaray Üniversitesi
Sorumlu Kurum İletişim BilgisiBahçe Saray Mahallesi, Aksaray-Adana Yolu, 68100 Sağlık Belediyesi/Aksaray Merkez/Aksaray
Sorumlu Kurum URLhttp://www.aksaray.edu.tr/
YönelimGenel
AYÇ Seviyesi5
Yeterlilik TYÇ’ye yerleştirilmemiştir.
TYÇ Seviyesi 5
Sınıflandırma (Tematik Alan)Bitki ve hayvancılık ürünleri
Sınıflandırma (Meslek Kodu) -
KategoriAna
Kredi Değeri120
Programın Normal Süresi 2
Program Profili (Amaç)-
Öğrenme Ortamları-
Öğrenme Kazanımları (Tanım)
  • Süt ve ürünleri ile ilgili konularda temel bilgilere sahip olma becerisi kazanacak.
  • Alanında sahip olduğu teorik ve pratik bilgileri sanayide uygulayabilme becerisi kazanacak.
  • Toplum yararını, kişisel çıkarların üstünde tutma becerisi kazanacak.
  • Bilimsel düşünme becerisi kazanacak.
  • Çevreye ve sağlığa karşı duyarlı ve koruyucu olma becerisi kazanacak.
  • Üretimde kullanılan makine teçhizatlarını kullanabilme becerisi kazanacak.
  • İnsan sağlığı konusunda bilinç sahibi olma becerisi kazanacak.
  • Mesleki sorumluluk bilincine sahip olma becerisi kazanacak.
  • Konusunda karşılaştığı problemleri çözebilme becerisi kazanacak.
Anahtar Yetkinlikler -
Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri

Her öğrencinin dönem başında derslere kayıt yaptırması zorunludur ve dönem sonu sınavına girebilmesi için derslerin en az %70 ine , uygulamaların en az %80 ine devam etmiş olması gereklidir. Öğrencilerin her ders için en az 1 ara sınav ve yarıyıl sınavına tabi tutulurlar. Başarı notuna, ara sınav (ara sınav notu olarak ödev, laboratuar sınavı, quiz vb. gibi ölçme araçlarından elde edilen puanlarda değerlendirmeye alınabilir) katkısı % 50, yarıyıl sonu sınavının katkısı ise % 50 şeklindedir. Tüm sınavlar 100 puan üzerinden değerlendirilir. Yarıyıl sonu sınavından en az 30 puan alma zorunluluğu vardır. Bir dersten AA, BA, BB, CB ve CC harf notlarından birini alan öğrenciler, o dersi başarmış sayılırlar. DC ve DD notları şartlı başarılı notlardır. 

Kalite Güvencesi-
Giriş Şartı

Adayların Lise ve dengi okul diplomasına sahip olması ve Üniversite Öğrenci Seçme Sınavindan YGS 2 puan türünden yeterli puanı almış olması gerekmektedir veya sınavsız geçiş hakkı ile meslek liselerinin ilgili bölümlerinden geçiş yapılabilmektedir.

Başarma ŞartlarıSüt ve Ürünleri Teknolojisi Programınndan ön lisans derecesi elde edebilmek için programda alması gereken zorunlu ve seçimlik derslerin ( toplam 120 AKTS karşılığı ) tümünü başarıyla tamamlamak ve genel ağırlıklı not ortalamasının 4.00 üzerinden en az 2.0 olması gerekir. 
İlerleme Yolları (İlişki Türü)

Süt ve Ürünleri Teknolojisi Programı mezunları, kamuda (Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığına bağlı kuruluşlarda, Hıfzısıhha Enstitüsü, Belediyeler, İl Sağlık Müdürlükleri vb.) özel sektörde ( Süt fabrikaları, mandıralar, süt ürünleri katkı maddeleri ve ambalaj üreticileri, yemek sanayinde),özel laboratuarlar ve bunların AR-GE ve kalite kontrol laboratuvarlarında Süt Teknikeri olarak çalışabilmektedir.

Yasal Dayanağı-
Geçerlilik Süresi (Varsa)

Yeterlilik sürekli geçerlidir.

Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi Adresi Aç
Yeterlilik Kodu

TR0030003574


Yeterlilik Adı
Süt ve Ürünleri Teknolojisi Ön Lisans Diploması

Sorumlu Kurum
Aksaray Üniversitesi

Sorumlu Kurum İletişim Bilgisi
Bahçe Saray Mahallesi, Aksaray-Adana Yolu, 68100 Sağlık Belediyesi/Aksaray Merkez/Aksaray

Sorumlu Kurum URL

Yönelim
Genel

Sınıflandırma (Meslek Kodu)
-

AYÇ Seviyesi
5

TYÇ Seviyesi
5
Yeterlilik TYÇ’ye yerleştirilmemiştir.

Sınıflandırma (Meslek Kodu)
-

Kategori
Ana

Kredi Değeri
120

Programın Normal Süresi
2

Program Profili (Amaç)
-

Öğrenme Ortamları
-

Öğrenme Kazanımları (Tanım)
  • Süt ve ürünleri ile ilgili konularda temel bilgilere sahip olma becerisi kazanacak.
  • Alanında sahip olduğu teorik ve pratik bilgileri sanayide uygulayabilme becerisi kazanacak.
  • Toplum yararını, kişisel çıkarların üstünde tutma becerisi kazanacak.
  • Bilimsel düşünme becerisi kazanacak.
  • Çevreye ve sağlığa karşı duyarlı ve koruyucu olma becerisi kazanacak.
  • Üretimde kullanılan makine teçhizatlarını kullanabilme becerisi kazanacak.
  • İnsan sağlığı konusunda bilinç sahibi olma becerisi kazanacak.
  • Mesleki sorumluluk bilincine sahip olma becerisi kazanacak.
  • Konusunda karşılaştığı problemleri çözebilme becerisi kazanacak.

Anahtar Yetkinlikler
-

Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri

Her öğrencinin dönem başında derslere kayıt yaptırması zorunludur ve dönem sonu sınavına girebilmesi için derslerin en az %70 ine , uygulamaların en az %80 ine devam etmiş olması gereklidir. Öğrencilerin her ders için en az 1 ara sınav ve yarıyıl sınavına tabi tutulurlar. Başarı notuna, ara sınav (ara sınav notu olarak ödev, laboratuar sınavı, quiz vb. gibi ölçme araçlarından elde edilen puanlarda değerlendirmeye alınabilir) katkısı % 50, yarıyıl sonu sınavının katkısı ise % 50 şeklindedir. Tüm sınavlar 100 puan üzerinden değerlendirilir. Yarıyıl sonu sınavından en az 30 puan alma zorunluluğu vardır. Bir dersten AA, BA, BB, CB ve CC harf notlarından birini alan öğrenciler, o dersi başarmış sayılırlar. DC ve DD notları şartlı başarılı notlardır. 


Kalite Güvencesi
-

Giriş Şartı

Adayların Lise ve dengi okul diplomasına sahip olması ve Üniversite Öğrenci Seçme Sınavindan YGS 2 puan türünden yeterli puanı almış olması gerekmektedir veya sınavsız geçiş hakkı ile meslek liselerinin ilgili bölümlerinden geçiş yapılabilmektedir.


Başarma Şartları
Süt ve Ürünleri Teknolojisi Programınndan ön lisans derecesi elde edebilmek için programda alması gereken zorunlu ve seçimlik derslerin ( toplam 120 AKTS karşılığı ) tümünü başarıyla tamamlamak ve genel ağırlıklı not ortalamasının 4.00 üzerinden en az 2.0 olması gerekir. 

İlerleme Yolları (İlişki Türü)

Süt ve Ürünleri Teknolojisi Programı mezunları, kamuda (Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığına bağlı kuruluşlarda, Hıfzısıhha Enstitüsü, Belediyeler, İl Sağlık Müdürlükleri vb.) özel sektörde ( Süt fabrikaları, mandıralar, süt ürünleri katkı maddeleri ve ambalaj üreticileri, yemek sanayinde),özel laboratuarlar ve bunların AR-GE ve kalite kontrol laboratuvarlarında Süt Teknikeri olarak çalışabilmektedir.


Yasal Dayanağı
-

Geçerlilik Süresi (Varsa)

Yeterlilik sürekli geçerlidir.


Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi
Adresi Aç

Qualification Code

TR0030003574

Qualification Title
SÜT VE ÜRÜNLERİ TEKNOLOJİSİ Associate
Awarding BodyAksaray University
Awarding Body Contact
Awarding Body Urlhttp://www.aksaray.edu.tr/
OrientationGeneral
EQF Level5
The Qualification hasn't been included in TQF.
TQF Level 5
Thematic AreasCrop and livestock production
National Occupation Classification -
CategoryMain
Credit Value120
Program Duration2
Program Profile-
Learning Environments-
Description
  • Students will gain skills which they should have basic knowledge about milk and products
  • Students will gain skills which they should be able to use their theoretical and practical knowledge of their profession in industry
  • Students will gain skills which they should consider social benefit superior to their individual interest
  • Students will gain skills which they thought scientific Students will gain skills which they being sensitive and conservative to environment and health
  • Students will gain skills which they using machinery and equipment which are used in production
  • Students will gain skills which they having consciousness of human health
  • Students will gain skills which they having consciousness of professional responsibility
  • Students will gain skills which they solving the problems that they confront in their subject
Key Competencies-
Further Info

At the beginning of each semester each student must register and attend to classes at least 70% and 80% for applications in order to take final exam. Students are subjected to for each course at least one midterm and final exam. Success grade , midterm exam ( as the midterm grade homework, laboratuary exams, quizzes etc. Can be evaluated in the scores obtianed from measuring instruments) contributed 50% and % 50 in the form of contribution to the final exam. All exams are evaluated over 100 points. Final exam are required to obtain at least 30 points. A student AA, BA, BB, CB, and CC has received a letter grade, students are considered successful from that course. DC and DD notes are that conditionaly succesfull. DC and DD grade in a course is considered successful ıf overal weighted grade point average is at laest 2.0.Milk and Dairy Products Technology dehree program, students must obtain required and elective courses in the program (for a total of 120 ECTS) and complete succesfully and graduate with at laest 2.0 weighted grade point average of 4.00 in order to be eligible for the associate degree.

Quality Assurance-
Access Requirements

Candidates must have high school diploma and obtained the required score in YGS 2 in Universty Student Selection Exam or candidates can be accepted withoud an examination from relavant high schools to relevant departments in vocational schools.

Conditions for SuccessMilk and Dairy Products Technology dehree program, students must obtain required and elective courses in the program (for a total of 120 ECTS) and complete succesfully and graduate with at laest 2.0 weighted grade point average of 4.00 in order to be eligible for the associate degree.The requirement to complete a program successfully is to complete all the courses available in the program (120 ETCS) with at least 2.0 overall weighted grade point average out of 4.00.
Progression Paths (Relationship Type)

Milk and Dairy Products Technology Program graduates can work as Milk Technician in the public sector (Food, Agriculture and Livestock Ministry of organizations, the ınstute of Puclic Health, Munipalities, Provincial Health Directorates , etc).In the private sector ( dairy factories, dairies, dairy products, food additives and packaging manufacturers, food industries ) private laboratories, and their R & D and quality control laboratories.

Legal Basis-
Validity Period (If Any)

Qualification is continuous

Url Open Address
Qualification Code

TR0030003574


Qualification Title
SÜT VE ÜRÜNLERİ TEKNOLOJİSİ Associate

Awarding Body
Aksaray University

Awarding Body Contact

Awarding Body Url

Orientation
General

National Occupation Classification
-

EQF Level
5

TQF Level
5
The Qualification hasn't been included in TQF.

National Occupation Classification
-

Category
Main

Credit Value
120

Program Duration
2

Program Profile
-

Learning Environments
-

Description
  • Students will gain skills which they should have basic knowledge about milk and products
  • Students will gain skills which they should be able to use their theoretical and practical knowledge of their profession in industry
  • Students will gain skills which they should consider social benefit superior to their individual interest
  • Students will gain skills which they thought scientific Students will gain skills which they being sensitive and conservative to environment and health
  • Students will gain skills which they using machinery and equipment which are used in production
  • Students will gain skills which they having consciousness of human health
  • Students will gain skills which they having consciousness of professional responsibility
  • Students will gain skills which they solving the problems that they confront in their subject

Key Competencies
-

Further Info

At the beginning of each semester each student must register and attend to classes at least 70% and 80% for applications in order to take final exam. Students are subjected to for each course at least one midterm and final exam. Success grade , midterm exam ( as the midterm grade homework, laboratuary exams, quizzes etc. Can be evaluated in the scores obtianed from measuring instruments) contributed 50% and % 50 in the form of contribution to the final exam. All exams are evaluated over 100 points. Final exam are required to obtain at least 30 points. A student AA, BA, BB, CB, and CC has received a letter grade, students are considered successful from that course. DC and DD notes are that conditionaly succesfull. DC and DD grade in a course is considered successful ıf overal weighted grade point average is at laest 2.0.Milk and Dairy Products Technology dehree program, students must obtain required and elective courses in the program (for a total of 120 ECTS) and complete succesfully and graduate with at laest 2.0 weighted grade point average of 4.00 in order to be eligible for the associate degree.


Quality Assurance
-

Access Requirements

Candidates must have high school diploma and obtained the required score in YGS 2 in Universty Student Selection Exam or candidates can be accepted withoud an examination from relavant high schools to relevant departments in vocational schools.


Conditions for Success
Milk and Dairy Products Technology dehree program, students must obtain required and elective courses in the program (for a total of 120 ECTS) and complete succesfully and graduate with at laest 2.0 weighted grade point average of 4.00 in order to be eligible for the associate degree.The requirement to complete a program successfully is to complete all the courses available in the program (120 ETCS) with at least 2.0 overall weighted grade point average out of 4.00.

Progression Paths (Relationship Type)

Milk and Dairy Products Technology Program graduates can work as Milk Technician in the public sector (Food, Agriculture and Livestock Ministry of organizations, the ınstute of Puclic Health, Munipalities, Provincial Health Directorates , etc).In the private sector ( dairy factories, dairies, dairy products, food additives and packaging manufacturers, food industries ) private laboratories, and their R & D and quality control laboratories.


Legal Basis
-

Validity Period (If Any)

Qualification is continuous


Url
Open Address