Yeterlilik Kodu | TR0030003888 | |
Yeterlilik Adı | Su Ürünleri Temel Bilimleri Tezli Yüksek Lisans Diploması | |
Sorumlu Kurum | Akdeniz Üniversitesi | |
Sorumlu Kurum İletişim Bilgisi | Pınarbaşı Mah. Dumlupınar Bulvarı 07070 Kampüs Konyaaltı/Antalya/TÜRKİYE | |
Sorumlu Kurum URL | http://www.akdeniz.edu.tr/ | |
Yönelim | - | |
AYÇ Seviyesi | 7 | Yeterlilik TYÇ’ye yerleştirilmemiştir. |
TYÇ Seviyesi | 7 | |
Sınıflandırma (Tematik Alan) | Balıkçılık | |
Sınıflandırma (Meslek Kodu) | - | |
Kategori | - | |
Kredi Değeri | - | |
Programın Normal Süresi | - | |
Program Profili (Amaç) | - | |
Öğrenme Ortamları | - | |
Öğrenme Kazanımları (Tanım) |
| |
Anahtar Yetkinlikler | - | |
Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri | - | |
Kalite Güvencesi | - | |
Giriş Şartı | - | |
Başarma Şartları | - | |
İlerleme Yolları (İlişki Türü) | - | |
Yasal Dayanağı | - | |
Geçerlilik Süresi (Varsa) | Yeterlilik sürekli geçerlidir | |
Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi | Adresi Aç |
Yeterlilik Kodu
TR0030003888
Yeterlilik Adı
Su Ürünleri Temel Bilimleri Tezli Yüksek Lisans Diploması
Sorumlu Kurum
Akdeniz Üniversitesi
Sorumlu Kurum İletişim Bilgisi
Pınarbaşı Mah. Dumlupınar Bulvarı 07070 Kampüs Konyaaltı/Antalya/TÜRKİYE
Sorumlu Kurum URL
Yönelim
-
Sınıflandırma (Meslek Kodu)
-
AYÇ Seviyesi
7
TYÇ Seviyesi
7
Yeterlilik TYÇ’ye yerleştirilmemiştir.
Sınıflandırma (Meslek Kodu)
-
Kategori
-
Kredi Değeri
-
Programın Normal Süresi
-
Program Profili (Amaç)
-
Öğrenme Ortamları
-
Öğrenme Kazanımları (Tanım)
- Su ürünleri temel bilimler alanıyla ilgili uzmanlık gerektiren bir çalışmayı bağımsız olarak yürütür.
- Alanı ile ilgili uygulamalarda karşılaşılan ve öngörülemeyen karmaşık sorunların çözümü için yeni stratejik yaklaşımlar geliştirir ve sorumluluk alarak çözüm üretir.
- Alanı ile ilgili sorunların çözümlenmesini gerektiren ortamlarda önderlik yapar.
- Alanı ile ilgili verileri toplar, deneyler yapar, değerlendirir, yorumlar ve ulusal ve uluslarası dergilerde yayımlar.
- Bu aşamalarda toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik değerleri gözetir denetler ve bu değerleri uygular.
- Ekosistem, biyo-çeşitlilik ve sürdürülebilir kaynak yönetimi, tasarım, planlama ve teknoloji kullanımına yönelik üst düzey bilgileri tanır.
- Sucul organizmaların ekolojisi, biyolojisi, korunması ve kirliliği konularında ileri teknikleri bilir ve sorunlara ilişkin çözümler üretir.
- Sucul canlıların anatomisi, fizyolojisi, sitolojisi, histolojisi, genetiği, sistematiği, embriyolojisi ve üreme biyolojisi gibi konuları bilir ve araştırmalarında kullanır.
- Deniz ve iç sular biyolojisi, limnoloji ile ilgili konulara hakim olur ve bunları uygulamada kullanır.
- Balıkçılık temel bilimleri, stokların tespiti ve popülasyon dinamiği gibi alanlarda bilgi sahibidir.
- Sucul organizmaların (balık, kabuklu, eklembacaklı, alg, mikroorganizma) biyolojisi ve sistematiğini bilir.
- Su kaynaklarındaki biyo-çeşitliliğin ve genetik kaynakların korunmasına yönelik olarak ileri teknolojik yöntemleri kullanır.
- Su ürünleri alanındaki mevzuatı bilir, işletme, pazarlama, ekonomi ve balıkçılık yönetiminde uygular.
- Canlı istatistiği ile ilgili metodları öğrenir ve uygular.
- Canlı akustiği üzerine temel bilgileri öğrenir ve uygular.
- Türkiye tatlı su ve deniz balıklarını tanır.
- Balıklarda üreme biyolojisini bilir.
- Bilimsel araştırma tekniklerini bilir.
- Etik kurallarını öğrenir ve etikle ilgili güncel bilgisayar programlarını kullanır.
- Türkiye sularını tanır.
Anahtar Yetkinlikler
-
Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri
-
Kalite Güvencesi
-
Giriş Şartı
-
Başarma Şartları
-
İlerleme Yolları (İlişki Türü)
-
Yasal Dayanağı
-
Geçerlilik Süresi (Varsa)
Yeterlilik sürekli geçerlidir
Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi
Qualification Code | TR0030003888 | |
Qualification Title | Master Diploma with Thesis in Basic Aquatic Sciences | |
Awarding Body | Akdeniz University | |
Awarding Body Contact | ||
Awarding Body Url | http://www.akdeniz.edu.tr/ | |
Orientation | - | |
EQF Level | 7 | The Qualification hasn't been included in TQF. |
TQF Level | 7 | |
Thematic Areas | Fisheries | |
National Occupation Classification | - | |
Category | - | |
Credit Value | - | |
Program Duration | - | |
Program Profile | - | |
Learning Environments | - | |
Description | Conducts a study that requires expertise in the field of fisheries basic sciences independently. Develops new strategic approaches to solve unforeseen and complex problems encountered in applications related to the field and produces solutions by taking responsibility. Leads in the situations that require the resolution of problems related to the field. Collects data about his/her field, conducts experiments, evaluates, comments and publishes them in national and international journals. Observes the social, scientific, cultural and ethical values and applies these values. Recognizes high level knowledge on ecosystem, biodiversity and sustainable resource management, design, planning and use of technology. Knows advanced techniques in ecology, biology, conservation and pollution of aquatic organisms and produces solutions to problems. Knows and uses subjects such as anatomy, physiology, cytology, histology, genetics, systematics, embryology and reproductive biology of aquatic organisms and uses them in research. Has full knowledge of the subjects related to marine and inland waters biology and limnology and uses them in practice. Has knowledge in areas such as basic sciences of fisheries, determination of stocks and population dynamics. Knows the biology and systematics of aquatic organisms (fish, crustaceans, arthropods, algae, microorganisms). Uses advanced technological methods to protect biodiversity and genetic resources in water resources. Knows legislation in the fisheries and apply in management, marketing and economics. Learns and applies methods of biostatistics. Learns and applies basic information on acoustics of organisms. Recognizes the freshwater and marine fish in Turkey. Knows the reproductive biology of fish. Knows scientific research techniques. Learns the rules of ethics and uses current computer programs about ethics. Recognizes the waters in Turkey. | |
Key Competencies | - | |
Further Info | - | |
Quality Assurance | - | |
Access Requirements | - | |
Conditions for Success | - | |
Progression Paths (Relationship Type) | - | |
Legal Basis | - | |
Validity Period (If Any) | Qualification is continuous | |
Url | Open Address |
Qualification Code
TR0030003888
Qualification Title
Master Diploma with Thesis in Basic Aquatic Sciences
Awarding Body
Akdeniz University
Awarding Body Contact
Awarding Body Url
Orientation
-
National Occupation Classification
-
EQF Level
7
TQF Level
7
The Qualification hasn't been included in TQF.
National Occupation Classification
-
Category
-
Credit Value
-
Program Duration
-
Program Profile
-
Learning Environments
-
Description
Conducts a study that requires expertise in the field of fisheries basic sciences independently.
Develops new strategic approaches to solve unforeseen and complex problems encountered in applications related to the field and produces solutions by taking responsibility.
Leads in the situations that require the resolution of problems related to the field.
Collects data about his/her field, conducts experiments, evaluates, comments and publishes them in national and international journals.
Observes the social, scientific, cultural and ethical values and applies these values.
Recognizes high level knowledge on ecosystem, biodiversity and sustainable resource management, design, planning and use of technology.
Knows advanced techniques in ecology, biology, conservation and pollution of aquatic organisms and produces solutions to problems.
Knows and uses subjects such as anatomy, physiology, cytology, histology, genetics, systematics, embryology and reproductive biology of aquatic organisms and uses them in research.
Has full knowledge of the subjects related to marine and inland waters biology and limnology and uses them in practice.
Has knowledge in areas such as basic sciences of fisheries, determination of stocks and population dynamics.
Knows the biology and systematics of aquatic organisms (fish, crustaceans, arthropods, algae, microorganisms).
Uses advanced technological methods to protect biodiversity and genetic resources in water resources.
Knows legislation in the fisheries and apply in management, marketing and economics.
Learns and applies methods of biostatistics.
Learns and applies basic information on acoustics of organisms.
Recognizes the freshwater and marine fish in Turkey.
Knows the reproductive biology of fish.
Knows scientific research techniques.
Learns the rules of ethics and uses current computer programs about ethics.
Recognizes the waters in Turkey.
Key Competencies
-
Further Info
-
Quality Assurance
-
Access Requirements
-
Conditions for Success
-
Progression Paths (Relationship Type)
-
Legal Basis
-
Validity Period (If Any)
Qualification is continuous
Url