Yeterlilik Kodu

TR0030219100

Yeterlilik Adı
Su Ürünleri Mühendisliği Lisans Diploması
Sorumlu Kurumİskenderun Teknik Üniversitesi
Sorumlu Kurum İletişim Bilgisiİskenderun Teknik Üniversitesi (İSTE) Rektörlüğü Merkez Kampüs, 31200, İskenderun, Hatay, Türkiye
Sorumlu Kurum URLhttp://www.iste.edu.tr/
Yönelim-
AYÇ Seviyesi6
Yeterlilik TYÇ’ye yerleştirilmemiştir.
TYÇ Seviyesi 6
Sınıflandırma (Tematik Alan)Balıkçılık
Sınıflandırma (Meslek Kodu) -
Kategori-
Kredi Değeri-
Programın Normal Süresi -
Program Profili (Amaç)-
Öğrenme Ortamları-
Öğrenme Kazanımları (Tanım)
  • Sertifika sahibi kişi sucul ekosistemlerin bileşenleri ve sürdürülebilir kullanımları hakkında kuramsal bilgi ve uygulama becerisine sahiptir, fen, mühendislik ve ekonomi bilgilerini su ürünleri mühendisliği programına uygular, su kaynaklarının yönetimi, su ürünlerinin yetiştirilmesi, biyoteknolojisi, avlanması, işlenmesi ve temel denizcilik konularında kuramsal bilgilere ve uygulama becerilerine sahiptir.
  • Alanı ile ilgili yenilikleri takip eder, proje ve yönetim planları geliştirir ve uygular,
  • Alanı ile ilgili mevzuat ve AB balıkçılık politikası hakkında bilgi sahibidir, alanı ile ilgili kamu teşkilatını ve sektördeki diğer paydaşları tanır ve onlarla iletişim kurup bu ilişkileri yönetebilir, alanında teknoloji okur-yazarlığı, yaşam boyu öğrenme ve Ingilizce kullanma becerisine sahiptir,
  • Mesleki etik değerler doğrultusunda alanında bireysel çalışma becerisi ve bağımsız karar verme yetisine sahiptir, fikirlerini sözlü ve/veya yazılı, açık ve öz bir şekilde ifade ederek iletişim kurar.
  • Sertifika sahibi kişi sucul ekosistemlerin bileşenleri ve sürdürülebilir kullanımları hakkında kuramsal bilgi ve uygulama becerisine sahiptir,.
  • Fen, mühendislik ve ekonomi bilgilerini su ürünleri mühendisliği programına uygular, su kaynaklarının yönetimi, su ürünlerinin yetiştirilmesi, biyoteknolojisi, avlanması, işlenmesi ve temel denizcilik konularında kuramsal bilgilere ve uygulama becerilerine sahiptir.
  • alanı ile ilgili yenilikleri takip eder, proje ve yönetim planları geliştirir ve uygular, alanı ile ilgili mevzuat ve AB balıkçılık politikası hakkında bilgi sahibidir,
  • alanı ile ilgili kamu teşkilatını ve sektördeki diğer paydaşları tanır ve onlarla iletişim kurup bu ilişkileri yönetebilir, alanında teknoloji okur-yazarlığı, yaşam boyu öğrenme ve İngilizce kullanma becerisine sahiptir.
  • mesleki etik değerler doğrultusunda alanında bireysel çalışma becerisi ve bağımsız karar verme yetisine sahiptir, fikirlerini sözlü ve/veya yazılı, açık ve öz bir şekilde ifade ederek iletişim kurar
Anahtar Yetkinlikler -
Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri

Öğrenciler her yarıyılda bir ara sınav ve yarıyıl sonu sınavına tabi tutulurlar. Ayrıca, gerekli görüldüğü takdirde proje, seminer, arazi çalışmaları, kısa sınav, ödev, laboratuvar ve benzeri yarıyıl içi çalışmalara tabi tutulurlar. Laboratuvarı olan derslerin uygulamalarından geçemeyen öğrenci dersi gelecek sene tekrar alır. Bir dersin, her yarıyılda bir ara sınavı yapılır. Ara sınav, yarıyıl içi çalışmalar ve yarıyıl sonu sınavı notları 100 puan üzerinden verilir. Ara sınavın harf notuna katkısı %40’tır. Yarıyıl sonu sınavının ve bütünleme sınavının harf notuna katkısı %60’dır. Yarıyıl sonu sınavında 100 üzerinden en az 50 puan almak zorunludur. Yarıyıl sonu sınavına girmeyen veya bu sınavdan en az 50 puan alamayan öğrencileri bütünleme sınavına tabi tutulur. Dersten geçmek için ara sınavın %40ına, yıl sonu sınavının % 60’ının toplamı, 50 ve üzeri puan olmalıdır. Su Ürünleri Mühendisliği alanında lisans derecesi elde edebilmek için öğrencilerin programda alması gereken zorunlu ve seçimlik derslerin (toplam 240 AKTS karşılığı) tümünü başarıyla tamamlamak ve genel not ortalamasının 4.00 üzerinden en az 2.0 ağırlıklı not ortalaması elde etmesi gerekir.

Kalite Güvencesi-
Giriş Şartı

YÖK’ün ilgili mevzuatı doğrultusunda ÖSYM tarafından belirlenir.

Başarma ŞartlarıSu Ürünleri Mühendisliği alanında lisans derecesi elde edebilmek için öğrencilerin programda alması gereken zorunlu ve seçimlik derslerin (toplam 240 AKTS karşılığı) tümünü başarıyla tamamlamak ve genel not ortalamasının 4.00 üzerinden en az 2.0 ağırlıklı not ortalaması elde etmesi gerekir. Derecesini almak için bir adayın okuduğu programda belirtilen bütün seçmeli ve zorunlu dersleri almış ve bunlardan başarılı olmuş, 240 ECTS kredisi toplamış, 4 üzerinden 2.25 GNO’ya sahip olmuş, ve staj/stajlarını başarıyla tamamlamış olması gereklidir.
İlerleme Yolları (İlişki Türü)

Tarım ve Orman Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Denizcilik Müsteşarlığı, Belediyeler, Su ürünleri işleme tesisleri, Balık yemi sanayisi, Balık çiftlikleri ve kuluçkahaneleri, Balıkçı kooperatifleri, Su ürünleri pazarlama ve satış firmaları, Su ürünleri danışmanlık firmaları, Su ürünleri mekanik ekipmanları üreten firmalar.

Yasal Dayanağı-
Geçerlilik Süresi (Varsa)

Yeterlilik sürekli geçerlidir

Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi Adresi Aç
Yeterlilik Kodu

TR0030219100


Yeterlilik Adı
Su Ürünleri Mühendisliği Lisans Diploması

Sorumlu Kurum
İskenderun Teknik Üniversitesi

Sorumlu Kurum İletişim Bilgisi
İskenderun Teknik Üniversitesi (İSTE) Rektörlüğü Merkez Kampüs, 31200, İskenderun, Hatay, Türkiye

Sorumlu Kurum URL

Yönelim
-

Sınıflandırma (Meslek Kodu)
-

AYÇ Seviyesi
6

TYÇ Seviyesi
6
Yeterlilik TYÇ’ye yerleştirilmemiştir.

Sınıflandırma (Meslek Kodu)
-

Kategori
-

Kredi Değeri
-

Programın Normal Süresi
-

Program Profili (Amaç)
-

Öğrenme Ortamları
-

Öğrenme Kazanımları (Tanım)
  • Sertifika sahibi kişi sucul ekosistemlerin bileşenleri ve sürdürülebilir kullanımları hakkında kuramsal bilgi ve uygulama becerisine sahiptir, fen, mühendislik ve ekonomi bilgilerini su ürünleri mühendisliği programına uygular, su kaynaklarının yönetimi, su ürünlerinin yetiştirilmesi, biyoteknolojisi, avlanması, işlenmesi ve temel denizcilik konularında kuramsal bilgilere ve uygulama becerilerine sahiptir.
  • Alanı ile ilgili yenilikleri takip eder, proje ve yönetim planları geliştirir ve uygular,
  • Alanı ile ilgili mevzuat ve AB balıkçılık politikası hakkında bilgi sahibidir, alanı ile ilgili kamu teşkilatını ve sektördeki diğer paydaşları tanır ve onlarla iletişim kurup bu ilişkileri yönetebilir, alanında teknoloji okur-yazarlığı, yaşam boyu öğrenme ve Ingilizce kullanma becerisine sahiptir,
  • Mesleki etik değerler doğrultusunda alanında bireysel çalışma becerisi ve bağımsız karar verme yetisine sahiptir, fikirlerini sözlü ve/veya yazılı, açık ve öz bir şekilde ifade ederek iletişim kurar.
  • Sertifika sahibi kişi sucul ekosistemlerin bileşenleri ve sürdürülebilir kullanımları hakkında kuramsal bilgi ve uygulama becerisine sahiptir,.
  • Fen, mühendislik ve ekonomi bilgilerini su ürünleri mühendisliği programına uygular, su kaynaklarının yönetimi, su ürünlerinin yetiştirilmesi, biyoteknolojisi, avlanması, işlenmesi ve temel denizcilik konularında kuramsal bilgilere ve uygulama becerilerine sahiptir.
  • alanı ile ilgili yenilikleri takip eder, proje ve yönetim planları geliştirir ve uygular, alanı ile ilgili mevzuat ve AB balıkçılık politikası hakkında bilgi sahibidir,
  • alanı ile ilgili kamu teşkilatını ve sektördeki diğer paydaşları tanır ve onlarla iletişim kurup bu ilişkileri yönetebilir, alanında teknoloji okur-yazarlığı, yaşam boyu öğrenme ve İngilizce kullanma becerisine sahiptir.
  • mesleki etik değerler doğrultusunda alanında bireysel çalışma becerisi ve bağımsız karar verme yetisine sahiptir, fikirlerini sözlü ve/veya yazılı, açık ve öz bir şekilde ifade ederek iletişim kurar

Anahtar Yetkinlikler
-

Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri

Öğrenciler her yarıyılda bir ara sınav ve yarıyıl sonu sınavına tabi tutulurlar. Ayrıca, gerekli görüldüğü takdirde proje, seminer, arazi çalışmaları, kısa sınav, ödev, laboratuvar ve benzeri yarıyıl içi çalışmalara tabi tutulurlar. Laboratuvarı olan derslerin uygulamalarından geçemeyen öğrenci dersi gelecek sene tekrar alır. Bir dersin, her yarıyılda bir ara sınavı yapılır. Ara sınav, yarıyıl içi çalışmalar ve yarıyıl sonu sınavı notları 100 puan üzerinden verilir. Ara sınavın harf notuna katkısı %40’tır. Yarıyıl sonu sınavının ve bütünleme sınavının harf notuna katkısı %60’dır. Yarıyıl sonu sınavında 100 üzerinden en az 50 puan almak zorunludur. Yarıyıl sonu sınavına girmeyen veya bu sınavdan en az 50 puan alamayan öğrencileri bütünleme sınavına tabi tutulur. Dersten geçmek için ara sınavın %40ına, yıl sonu sınavının % 60’ının toplamı, 50 ve üzeri puan olmalıdır. Su Ürünleri Mühendisliği alanında lisans derecesi elde edebilmek için öğrencilerin programda alması gereken zorunlu ve seçimlik derslerin (toplam 240 AKTS karşılığı) tümünü başarıyla tamamlamak ve genel not ortalamasının 4.00 üzerinden en az 2.0 ağırlıklı not ortalaması elde etmesi gerekir.


Kalite Güvencesi
-

Giriş Şartı

YÖK’ün ilgili mevzuatı doğrultusunda ÖSYM tarafından belirlenir.


Başarma Şartları
Su Ürünleri Mühendisliği alanında lisans derecesi elde edebilmek için öğrencilerin programda alması gereken zorunlu ve seçimlik derslerin (toplam 240 AKTS karşılığı) tümünü başarıyla tamamlamak ve genel not ortalamasının 4.00 üzerinden en az 2.0 ağırlıklı not ortalaması elde etmesi gerekir. Derecesini almak için bir adayın okuduğu programda belirtilen bütün seçmeli ve zorunlu dersleri almış ve bunlardan başarılı olmuş, 240 ECTS kredisi toplamış, 4 üzerinden 2.25 GNO’ya sahip olmuş, ve staj/stajlarını başarıyla tamamlamış olması gereklidir.

İlerleme Yolları (İlişki Türü)

Tarım ve Orman Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Denizcilik Müsteşarlığı, Belediyeler, Su ürünleri işleme tesisleri, Balık yemi sanayisi, Balık çiftlikleri ve kuluçkahaneleri, Balıkçı kooperatifleri, Su ürünleri pazarlama ve satış firmaları, Su ürünleri danışmanlık firmaları, Su ürünleri mekanik ekipmanları üreten firmalar.


Yasal Dayanağı
-

Geçerlilik Süresi (Varsa)

Yeterlilik sürekli geçerlidir


Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi
Adresi Aç

Qualification Code

TR0030219100

Qualification Title
Su Ürünleri Mühendisliği Bachelor of Science
Awarding Bodyİskenderun Technical University
Awarding Body Contact
Awarding Body Urlhttp://www.iste.edu.tr/
Orientation-
EQF Level6
The Qualification hasn't been included in TQF.
TQF Level 6
Thematic AreasFisheries
National Occupation Classification -
Category-
Credit Value-
Program Duration-
Program Profile-
Learning Environments-
Description

Person with the degree has theoretical knowledge and practical skills related to components of aquatic ecosystems and sustainable use of them, can apply his/her knowledge of science, engineering and economy into the fisheries engineering program, has theoretical and practical skills in water resources management, aquaculture, aquatic biotechnology, fisheries, fish processing and basic maritime subjects, follows the innovations and, develops and implements projects and management plans in the field of expertise, has knowledge about legislations in the field of expertise and EU fisheries policies, is familiar with the public organization in the field of expertise and other non-governmental partners in the sector, and can establish and manage relationship with them, has the knowledge about technology literacy and lifelong learning, and has the ability to use English in the area of expertise, has the ability to work and decide independently in accordance with professional ethic values and communicates by putting his/her oral and/or written ideas forward clearly and concisely. Person with the degree has theoretical knowledge and practical skills related to components of aquatic ecosystems and sustainable use of them, can apply his/her knowledge of science, engineering and economy into the fisheries engineering program, has theoretical and practical skills in water resources management, aquaculture, aquatic biotechnology, fisheries, fish processing and basic maritime subjects, follows the innovations and develops, and implements projects and management plans in the field of expertise, has knowledge about legislations in the field of expertise and EU fisheries policies, is familiar with the public organization in the field of expertise and other non-governmental partners in the sector, and can establish and manage relationship with them, has the knowledge about technology literacy and lifelong learning, and has the ability to use English in the area of expertise, has the ability to work and decide independently in accordance with professional ethic values and communicates by putting his/her oral and/or written ideas forward clearly and concisely.

Key Competencies-
Further Info

Students are required to take a midterm and a final exam each semester. In addition, if deemed necessary, they are subjected to projects, seminars, field studies, quizzes, homework, laboratory and similar mid-term studies. Students who cannot pass the courses with the laboratory will take the course again next year. One midterm exam is given each semester. Midterm, homework and final exam grades are given over 100 points. The contribution of midterm exam to the grade is 40%. The contribution of the final exam and make-up exam to the letter grade is 60%. It is compulsory to get at least 50 points out of 100 in the final exam. Students who do not take the final exam or do not get at least 50 points from this exam are subjected to make-up exam. In order to pass the course, 40% of the midterm exam and 60% of the final exam must be 50 or more points. In order to obtain a bachelors degree in Fisheries Engineering, students must successfully complete all the required and elective courses (equivalent to 240 ECTS in total) and obtain a weighted GPA of at least 2.0 out of 4.00.

Quality Assurance-
Access Requirements

It is determined by OSYM in accordance with the relevant legislation of YÖK.

Conditions for SuccessIn order to obtain a bachelors degree in Fisheries Engineering, students must successfully complete all the required and elective courses (equivalent to 240 ECTS in total) and obtain a weighted GPA of at least 2.0 out of 4.00. To obtain their degree, a candidate should have taken and successfully completed all the mandatory as well as elective courses specified in their program of study, collected 240 ECTS, had 2.25 GPA (out of 4.00), and successfully completed their internship(s).
Progression Paths (Relationship Type)

Ministry of Agriculture and Forestry, Ministry of Environment and Urbanization, Undersecretariat of Maritime Affairs, Municipalities, Aquaculture processing plants, Fish feed industry, Fish farms and hatcheries, Fisheries cooperatives, Aquaculture marketing and sales companies, Aquaculture consulting firms, Aquaculture mechanical equipment manufacturers

Legal Basis-
Validity Period (If Any)

Qualification is continuous

Url Open Address
Qualification Code

TR0030219100


Qualification Title
Su Ürünleri Mühendisliği Bachelor of Science

Awarding Body
İskenderun Technical University

Awarding Body Contact

Awarding Body Url

Orientation
-

National Occupation Classification
-

EQF Level
6

TQF Level
6
The Qualification hasn't been included in TQF.

National Occupation Classification
-

Category
-

Credit Value
-

Program Duration
-

Program Profile
-

Learning Environments
-

Description

Person with the degree has theoretical knowledge and practical skills related to components of aquatic ecosystems and sustainable use of them, can apply his/her knowledge of science, engineering and economy into the fisheries engineering program, has theoretical and practical skills in water resources management, aquaculture, aquatic biotechnology, fisheries, fish processing and basic maritime subjects, follows the innovations and, develops and implements projects and management plans in the field of expertise, has knowledge about legislations in the field of expertise and EU fisheries policies, is familiar with the public organization in the field of expertise and other non-governmental partners in the sector, and can establish and manage relationship with them, has the knowledge about technology literacy and lifelong learning, and has the ability to use English in the area of expertise, has the ability to work and decide independently in accordance with professional ethic values and communicates by putting his/her oral and/or written ideas forward clearly and concisely. Person with the degree has theoretical knowledge and practical skills related to components of aquatic ecosystems and sustainable use of them, can apply his/her knowledge of science, engineering and economy into the fisheries engineering program, has theoretical and practical skills in water resources management, aquaculture, aquatic biotechnology, fisheries, fish processing and basic maritime subjects, follows the innovations and develops, and implements projects and management plans in the field of expertise, has knowledge about legislations in the field of expertise and EU fisheries policies, is familiar with the public organization in the field of expertise and other non-governmental partners in the sector, and can establish and manage relationship with them, has the knowledge about technology literacy and lifelong learning, and has the ability to use English in the area of expertise, has the ability to work and decide independently in accordance with professional ethic values and communicates by putting his/her oral and/or written ideas forward clearly and concisely.


Key Competencies
-

Further Info

Students are required to take a midterm and a final exam each semester. In addition, if deemed necessary, they are subjected to projects, seminars, field studies, quizzes, homework, laboratory and similar mid-term studies. Students who cannot pass the courses with the laboratory will take the course again next year. One midterm exam is given each semester. Midterm, homework and final exam grades are given over 100 points. The contribution of midterm exam to the grade is 40%. The contribution of the final exam and make-up exam to the letter grade is 60%. It is compulsory to get at least 50 points out of 100 in the final exam. Students who do not take the final exam or do not get at least 50 points from this exam are subjected to make-up exam. In order to pass the course, 40% of the midterm exam and 60% of the final exam must be 50 or more points. In order to obtain a bachelors degree in Fisheries Engineering, students must successfully complete all the required and elective courses (equivalent to 240 ECTS in total) and obtain a weighted GPA of at least 2.0 out of 4.00.


Quality Assurance
-

Access Requirements

It is determined by OSYM in accordance with the relevant legislation of YÖK.


Conditions for Success
In order to obtain a bachelors degree in Fisheries Engineering, students must successfully complete all the required and elective courses (equivalent to 240 ECTS in total) and obtain a weighted GPA of at least 2.0 out of 4.00. To obtain their degree, a candidate should have taken and successfully completed all the mandatory as well as elective courses specified in their program of study, collected 240 ECTS, had 2.25 GPA (out of 4.00), and successfully completed their internship(s).

Progression Paths (Relationship Type)

Ministry of Agriculture and Forestry, Ministry of Environment and Urbanization, Undersecretariat of Maritime Affairs, Municipalities, Aquaculture processing plants, Fish feed industry, Fish farms and hatcheries, Fisheries cooperatives, Aquaculture marketing and sales companies, Aquaculture consulting firms, Aquaculture mechanical equipment manufacturers


Legal Basis
-

Validity Period (If Any)

Qualification is continuous


Url
Open Address