Yeterlilik Kodu

TR0030027732

Yeterlilik Adı
Su Ürünleri Mühendisliği Lisans Diploması
Sorumlu KurumÇanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
Sorumlu Kurum İletişim BilgisiBarbaros, 17100 Kepez/Çanakkale Merkez/Çanakkale
Sorumlu Kurum URLhttps://www.comu.edu.tr/
YönelimAkademik
AYÇ Seviyesi6
Yeterlilik TYÇ’ye yerleştirilmemiştir.
TYÇ Seviyesi 6
Sınıflandırma (Tematik Alan)Balıkçılık
Sınıflandırma (Meslek Kodu) -
KategoriAna
Kredi Değeri240
Programın Normal Süresi 4
Program Profili (Amaç)-
Öğrenme Ortamları-
Öğrenme Kazanımları (Tanım)
  • Sucul organizmaların ve ekosistemin fiziksel, kimyasal ve biyolojik bileşenleri hakkında temel kuramsal bilgilere sahip olur.
  • Ekosistem, biyo-çeşitlilik ve sürdürülebilir kaynak yönetimi ve teknoloji kullanımı ile birlikte çevre sorunlarına ve çözümlerine yönelik bilgilere sahip olmak.
  • Su ürünlerinin, deniz ve içsu bilimleri, yetiştirilmesi, işlenmesi, avlanması ve temel denizcilik konularında kuramsal bilgileri, teknikleri ve araçları kullanma becerilerine sahiptir.
  • Matematik, fen ve mühendislik bilgilerini, su ürünleri mühendisliği alanında uygulayabilme becerisine sahiptir.
  • Su Ürünleri alanında problemlerinin çözümünde, çevre, sağlık, iş güvenliği gibi evrensel boyuttaki konulardan yararlanabilir.
  • Su ürünlerinin, deniz ve içsu bilimleri, yetiştirilmesi, avlanması ve işlenmesi konularında ve bu konularda karşılaşacağı olası sorunlarla ilgili veri toplar, analiz eder, tanımlar.
  • Su ürünlerinin yetiştirilmesi, avlanması ve işlenmesiyle ilgili ulusal ve uluslar arası mevzuatlar ile Avrupa Birliği Ortak Balıkçılık Politikası hakkında bilgi sahibidir.
  • Mesleki sorunları aşmada bilgilerini kullanırken hukuki ve etik kurallar çerçevesinde hareket eden ve kültürler arası fark gözetmeksizin mesleğini icra ederek mesleki mükemmelliği yakalamış bireyler yetiştirmek.
  • Ekip çalışmasına uyumlu ve aynı zamanda bireysel karar verebilme yetisine sahip olarak fikirlerini sözlü ve/veya yazılı, açık ve öz bir şekilde ifade ederek iletişim kurar.
  • Su ürünleri alanında uluslar arası literatür takip edebilme, yabancı kişi ve kurumlarla sözlü ve yazılı iletişim kurar.
  • Yaşam boyu öğrenme, bilim ve teknoloji alanındaki gelişmeleri izleyebilme, kendini sürekli olarak yenileyebilme ve yenilikleri su ürünleri alanına aktarabilmek.
Anahtar Yetkinlikler -
Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Lisans Eğiti-Öğretim ve Sınav Yönetmeliğine göre öğrenciye verilecek ders notu, her yarıyıl yapılan en az bir ara sınav notu, yarıyıl sonu sınav notu, varsa yarıyıl proje çalışması değerlendirilerek öğretim elemanı tarafından belirlenir. Sınavlar yazılı, sözlü ya da uygulamalı olarak yapılabilir. En az bir arasınav ve bir dönem sonu sınavı verilir. Genel olarak arasınavın en az %40'ı ve final sınavının en fazla %60'ı alınarak harf notu hesaplanır. Değerlendirme Tablosu PUAN HARF NOTU KATSAYI 90-100 AA 4.00 85-89 BA 3.50 80-84 BB 3.00 70-79 CB 2.50 60-69 CC 2.00 55-59 DC 1.50 50-54 DD 1.00 40-49 FD 0.50 0-39 FF 0.00 Yeterli YE - (Kredisiz dersler için) Yetersiz YS - (Kredisiz dersler için) Devamsız DS 0.00 Buna göre öğrenci AA,BA, BB, CB, CC notlarından birini almışsa başarılı sayılır. DD ve DC notlarından birini almışsa koşullu başarmış sayılır. FD ve FF notlarından birini almış ise başarısız sayılır.

Kalite Güvencesi-
Giriş Şartı

Yükseköğretim Kurumu (YÖK) tarafından belirlenen yönetmelikler çerçevesinde, bu programa öğrenci kabulü ÖSYS olarak adlandırılan merkezi sınav sistemi ile yapılmaktadır. Öğrenciler, öğrenim görmek istedikleri program tercihlerini bildirdikten sonra bu sınavdan aldıkları puana göre Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi tarafından ilgili programlara yerleştirilmektedir.

Başarma ŞartlarıBu programdan mezun olabilmek için öğrencilerin; öğretim programlarındaki tüm derslerden 4.00 üzerinden en az 2.00 Genel Not Ortalamasına sahip olmaları (genel not ortalaması yerel krediye göre hesaplanmaktadır); 240 AKTS kredisi almaları; stajlarını belirtilen sürede ve özellikte tamamlamaları gerekmektedir.
İlerleme Yolları (İlişki Türü)

Bu program mezunları, su ürünleri üretim ve işleme tesislerinde görev alabilmekte ayrıca akademik kariyer yapabilmektedirler. Mezunlar, ayrıca, KPSS'den gereken puanı almaları durumunda Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Orman ve Su İşler Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve Belediyeler gibi kamu kurum ve kuruluşlarında çalışabilirler.

Yasal Dayanağı-
Geçerlilik Süresi (Varsa)

Yeterlilik sürekli geçerlidir. 

Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi Adresi Aç
Yeterlilik Kodu

TR0030027732


Yeterlilik Adı
Su Ürünleri Mühendisliği Lisans Diploması

Sorumlu Kurum
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi

Sorumlu Kurum İletişim Bilgisi
Barbaros, 17100 Kepez/Çanakkale Merkez/Çanakkale

Sorumlu Kurum URL

Yönelim
Akademik

Sınıflandırma (Meslek Kodu)
-

AYÇ Seviyesi
6

TYÇ Seviyesi
6
Yeterlilik TYÇ’ye yerleştirilmemiştir.

Sınıflandırma (Meslek Kodu)
-

Kategori
Ana

Kredi Değeri
240

Programın Normal Süresi
4

Program Profili (Amaç)
-

Öğrenme Ortamları
-

Öğrenme Kazanımları (Tanım)
  • Sucul organizmaların ve ekosistemin fiziksel, kimyasal ve biyolojik bileşenleri hakkında temel kuramsal bilgilere sahip olur.
  • Ekosistem, biyo-çeşitlilik ve sürdürülebilir kaynak yönetimi ve teknoloji kullanımı ile birlikte çevre sorunlarına ve çözümlerine yönelik bilgilere sahip olmak.
  • Su ürünlerinin, deniz ve içsu bilimleri, yetiştirilmesi, işlenmesi, avlanması ve temel denizcilik konularında kuramsal bilgileri, teknikleri ve araçları kullanma becerilerine sahiptir.
  • Matematik, fen ve mühendislik bilgilerini, su ürünleri mühendisliği alanında uygulayabilme becerisine sahiptir.
  • Su Ürünleri alanında problemlerinin çözümünde, çevre, sağlık, iş güvenliği gibi evrensel boyuttaki konulardan yararlanabilir.
  • Su ürünlerinin, deniz ve içsu bilimleri, yetiştirilmesi, avlanması ve işlenmesi konularında ve bu konularda karşılaşacağı olası sorunlarla ilgili veri toplar, analiz eder, tanımlar.
  • Su ürünlerinin yetiştirilmesi, avlanması ve işlenmesiyle ilgili ulusal ve uluslar arası mevzuatlar ile Avrupa Birliği Ortak Balıkçılık Politikası hakkında bilgi sahibidir.
  • Mesleki sorunları aşmada bilgilerini kullanırken hukuki ve etik kurallar çerçevesinde hareket eden ve kültürler arası fark gözetmeksizin mesleğini icra ederek mesleki mükemmelliği yakalamış bireyler yetiştirmek.
  • Ekip çalışmasına uyumlu ve aynı zamanda bireysel karar verebilme yetisine sahip olarak fikirlerini sözlü ve/veya yazılı, açık ve öz bir şekilde ifade ederek iletişim kurar.
  • Su ürünleri alanında uluslar arası literatür takip edebilme, yabancı kişi ve kurumlarla sözlü ve yazılı iletişim kurar.
  • Yaşam boyu öğrenme, bilim ve teknoloji alanındaki gelişmeleri izleyebilme, kendini sürekli olarak yenileyebilme ve yenilikleri su ürünleri alanına aktarabilmek.

Anahtar Yetkinlikler
-

Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Lisans Eğiti-Öğretim ve Sınav Yönetmeliğine göre öğrenciye verilecek ders notu, her yarıyıl yapılan en az bir ara sınav notu, yarıyıl sonu sınav notu, varsa yarıyıl proje çalışması değerlendirilerek öğretim elemanı tarafından belirlenir. Sınavlar yazılı, sözlü ya da uygulamalı olarak yapılabilir. En az bir arasınav ve bir dönem sonu sınavı verilir. Genel olarak arasınavın en az %40'ı ve final sınavının en fazla %60'ı alınarak harf notu hesaplanır. Değerlendirme Tablosu PUAN HARF NOTU KATSAYI 90-100 AA 4.00 85-89 BA 3.50 80-84 BB 3.00 70-79 CB 2.50 60-69 CC 2.00 55-59 DC 1.50 50-54 DD 1.00 40-49 FD 0.50 0-39 FF 0.00 Yeterli YE - (Kredisiz dersler için) Yetersiz YS - (Kredisiz dersler için) Devamsız DS 0.00 Buna göre öğrenci AA,BA, BB, CB, CC notlarından birini almışsa başarılı sayılır. DD ve DC notlarından birini almışsa koşullu başarmış sayılır. FD ve FF notlarından birini almış ise başarısız sayılır.


Kalite Güvencesi
-

Giriş Şartı

Yükseköğretim Kurumu (YÖK) tarafından belirlenen yönetmelikler çerçevesinde, bu programa öğrenci kabulü ÖSYS olarak adlandırılan merkezi sınav sistemi ile yapılmaktadır. Öğrenciler, öğrenim görmek istedikleri program tercihlerini bildirdikten sonra bu sınavdan aldıkları puana göre Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi tarafından ilgili programlara yerleştirilmektedir.


Başarma Şartları
Bu programdan mezun olabilmek için öğrencilerin; öğretim programlarındaki tüm derslerden 4.00 üzerinden en az 2.00 Genel Not Ortalamasına sahip olmaları (genel not ortalaması yerel krediye göre hesaplanmaktadır); 240 AKTS kredisi almaları; stajlarını belirtilen sürede ve özellikte tamamlamaları gerekmektedir.

İlerleme Yolları (İlişki Türü)

Bu program mezunları, su ürünleri üretim ve işleme tesislerinde görev alabilmekte ayrıca akademik kariyer yapabilmektedirler. Mezunlar, ayrıca, KPSS'den gereken puanı almaları durumunda Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Orman ve Su İşler Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve Belediyeler gibi kamu kurum ve kuruluşlarında çalışabilirler.


Yasal Dayanağı
-

Geçerlilik Süresi (Varsa)

Yeterlilik sürekli geçerlidir. 


Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi
Adresi Aç

Qualification Code

TR0030027732

Qualification Title
Awarding BodyCanakkale Onsekiz Mart University
Awarding Body ContactCanakkale Onsekiz Mart University, Terzioğlu Campus, Canakkale, Phone +90 0286 2180018 ECTS Coordinator: Asst.Prof.Hande KANDUR ASLAN
Awarding Body Urlhttps://global.comu.edu.tr/
OrientationAcademic
EQF Level6
The Qualification hasn't been included in TQF.
TQF Level 6
Thematic AreasFisheries
National Occupation Classification -
CategoryMain
Credit Value-
Program Duration-
Program Profile-
Learning Environments-
Description-
Key Competencies-
Further Info-
Quality Assurance-
Access Requirements-
Conditions for Success-
Progression Paths (Relationship Type)-
Legal Basis-
Validity Period (If Any)-
Url Open Address
Qualification Code

TR0030027732


Qualification Title

Awarding Body
Canakkale Onsekiz Mart University

Awarding Body Contact
Canakkale Onsekiz Mart University, Terzioğlu Campus, Canakkale, Phone +90 0286 2180018 ECTS Coordinator: Asst.Prof.Hande KANDUR ASLAN

Awarding Body Url

Orientation
Academic

National Occupation Classification
-

EQF Level
6

TQF Level
6
The Qualification hasn't been included in TQF.

National Occupation Classification
-

Category
Main

Credit Value
-

Program Duration
-

Program Profile
-

Learning Environments
-

Description
-

Key Competencies
-

Further Info
-

Quality Assurance
-

Access Requirements
-

Conditions for Success
-

Progression Paths (Relationship Type)
-

Legal Basis
-

Validity Period (If Any)
-

Url
Open Address