Yeterlilik Kodu

TR0030023473

Yeterlilik Adı
Su Ürünleri Mühendisliği Lisans Diploması
Sorumlu KurumAnkara Üniversitesi
Sorumlu Kurum İletişim BilgisiAnkara Üniversitesi Rektörlüğü, Dögol Caddesi 06100 Beşevler / Ankara / Türkiye
Sorumlu Kurum URLhttps://www.ankara.edu.tr/
YönelimAkademik
AYÇ Seviyesi6
Yeterlilik TYÇ’ye yerleştirilmemiştir.
TYÇ Seviyesi 6
Sınıflandırma (Tematik Alan)Balıkçılık
Sınıflandırma (Meslek Kodu) -
KategoriAna
Kredi Değeri240
Programın Normal Süresi 4
Program Profili (Amaç)

Bu program İngilizce olarak da sunulmaktadır.

Öğrenme Ortamları-
Öğrenme Kazanımları (Tanım)
  • Su Ürünleri yetiştiriciliği, projelendirme, su ürünleri sağlığı, yem teknolojisi ve besleme, avcılık, balıkçılık yönetimi, işleme ve değerlendirme ile temel bilimler konularında kuramsal ve uygulamalı bilgilere sahiptir.
  • Su kalitesi yönetimi, çevre, sağlık ve yetiştiricilik bağlamında yorum yapabilir.
  • Su ürünleri ile ilgili olay ve olguları analiz edebilir.
  • Su ürünleri ile ilgili konularda edindiği bilgileri üretim ve yönetim alanında uygulayabilir.
  • Su ürünleri ile ilgili laboratuar, arazi ve saha çalışmalarının bulgularının güvenilirliğini ölçebilir ve değerlendirebilir.
  • Su ürünleri ile ilgili yeni gelişmeleri, teknik ve teknolojileri bilimsel olarak değerlendirebilir.
  • Su ürünleri konusunda edindiği bilgileri kullanarak uygulamalarda karşılaştığı sorunları tanımlayabilir ve çözüm önerileri geliştirebilir.
  • Su ürünleri yetiştiriciliğine yönelik işletmeleri projelendirebilir.
  • Su ürünleri yetiştiricilik, işleme, pazarlanmasına yönelik tesislerde sorumlu yöneticilik yapabilir.
  • Su ürünleri konusunda bağımsız veya ortak çalışmalarda sorumluluk alabilir.
  • Su ürünleri konusunda disiplinler arası çalışmalar yapabilir.
  • Su ürünleri sektöründe geliştirme, kalite iyileştirilmesi ve kalite kontrol ve gıda güvenliği konularında danışmanlık yapabilir.
  • Yaşam boyu öğrenme süreçleriyle donanımlı, kendi yeterlikleri ve sınırlarının bilincindedir.
  • Su ürünleri üretimi, araştırma-geliştirme ve hastalık yönetimi konularında bilgiye ulaşma yollarını bilir
  • Su ürünlerinin yönetimi, pazarlanması ve insan sağlığına etkileri konusunda bilgi ve becerileri ile toplumu bilgilendirir.
  • Farklı kültürlere ve sosyal yaşama uyum sağlayabilir.
  • Çalışma alanlarının gerektirdiği bilgisayar yazılımları, bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanabilir.
  • Mesleki iletişimde bir yabancı dili yeterli düzeyde kullanabilir.
  • Su ürünleri yetiştiricileri ve balıkçıları bilimsel yönden eğitebilir.
  • Su ürünleri üretimi, avcılığı ve işlenmesi ile ilgili yasa, yönetmelik ve yönergelere uygun davranma bilincindedir.
  • Demokratik görüşe sahip, insan haklarına saygılı ve insani dayanışmayı önemser, mesleki ve etik bilince sahiptir.
Anahtar Yetkinlikler -
Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri
  • Mezunlar, su ürünleri yetiştiriciliği, proje tasarımı, su ürünleri yetiştiriciliği sağlığı, yem teknolojisi ve beslenme, balıkçılık, balıkçılık yönetimi, işleme ve temel bilimler konularında teorik ve pratik beceriler edindiler.
  •  Mezunlar su kalitesi yönetimi, çevre, sağlık ve ıslah üzerine spekülasyon yaparlar. 
  • Mezunlar olayları ve gerçekleri analiz eder. 
  • Mezunlar üreme ve yönetim ile ilgili teorik bilgileri kullanabilir. 
  • Mezunlar, saha çalışmalarından elde edilen sonuçların güvenilirliğini değerlendirir.
  • Programı başarıyla tamamlayan öğrencilere Su Ürünleri ve Su Ürünleri Mühendisliği alanında "Lisans" diploması verilir.
Kalite Güvencesi-
Giriş Şartı

Bu bölüme kayıt olmak isteyen öğrenci, üniversitenin akademik ve adli statüleri ile belirlenen işlemleri tamamlamak ve sınavlara girmek zorundadır. Eğitimine yurtiçi veya yurtdışında başlayan öğrenci yatay geçiş başvurusunda bulunabilir. Öğrencilerin kabulü, her öğrencinin sezon başlamadan önce koşulları ve başvuru derecesi dikkate alınarak incelenir ve özel olarak değerlendirilir. Enstitü giriş kataloğunda üniversiteye giriş hakkında daha fazla tanıtım mevcuttur.

Başarma ŞartlarıBu programda öğrenim gören öğrencilerin, mezun olabilmek için 4.00 üzerinden en az 2.00 Genel Not Ortalamasına sahip olmaları ve öğretim programlarında öngörülen tüm derslerden en az C3/2.00 notu alarak başarılı olmaları gerekmektedir. Mezuniyet için kazanılması gereken minimum AKTS, 240’tır. Öğrencilerin aynı zamanda zorunlu stajlarını belirtilen sürede ve özellikte tamamlamaları zorunludur.
İlerleme Yolları (İlişki Türü)

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, Çevre ve Orman Bakanlığı, Bankalar, Tarım Kredi Kooperatifleri, Sahil Güvenlik Komutanlığı, Denizcilik Müsteşarlığı, Belediyeler, su ürünleri yetiştiriciliği yapan işletmeler, deniz ve tatlı su ürünleri üreten kuluçkahaneler, büyük kapasiteli üretim tesislerinin AR-GE üniteleri, su ürünleri işleme ve değerlendirme tesisleri, balıkçılık ve yetiştiricilik kooperatifleri, su ürünleri pazarlama, ihracat ve ithalat firmaları, balık halleri, yem fabrikaları, Üniversitelerde çalışabilir, kendi üretim tesislerini kurabilir veya su ürünleri üretim tesislerinin fizibilitesi ve projelendirilmesi konularında çalışabilirler.

Yasal Dayanağı-
Geçerlilik Süresi (Varsa)

Yeterlilik sürekli geçerlidir.

Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi Adresi Aç
Yeterlilik Kodu

TR0030023473


Yeterlilik Adı
Su Ürünleri Mühendisliği Lisans Diploması

Sorumlu Kurum
Ankara Üniversitesi

Sorumlu Kurum İletişim Bilgisi
Ankara Üniversitesi Rektörlüğü, Dögol Caddesi 06100 Beşevler / Ankara / Türkiye

Sorumlu Kurum URL

Yönelim
Akademik

Sınıflandırma (Meslek Kodu)
-

AYÇ Seviyesi
6

TYÇ Seviyesi
6
Yeterlilik TYÇ’ye yerleştirilmemiştir.

Sınıflandırma (Meslek Kodu)
-

Kategori
Ana

Kredi Değeri
240

Programın Normal Süresi
4

Program Profili (Amaç)

Bu program İngilizce olarak da sunulmaktadır.


Öğrenme Ortamları
-

Öğrenme Kazanımları (Tanım)
  • Su Ürünleri yetiştiriciliği, projelendirme, su ürünleri sağlığı, yem teknolojisi ve besleme, avcılık, balıkçılık yönetimi, işleme ve değerlendirme ile temel bilimler konularında kuramsal ve uygulamalı bilgilere sahiptir.
  • Su kalitesi yönetimi, çevre, sağlık ve yetiştiricilik bağlamında yorum yapabilir.
  • Su ürünleri ile ilgili olay ve olguları analiz edebilir.
  • Su ürünleri ile ilgili konularda edindiği bilgileri üretim ve yönetim alanında uygulayabilir.
  • Su ürünleri ile ilgili laboratuar, arazi ve saha çalışmalarının bulgularının güvenilirliğini ölçebilir ve değerlendirebilir.
  • Su ürünleri ile ilgili yeni gelişmeleri, teknik ve teknolojileri bilimsel olarak değerlendirebilir.
  • Su ürünleri konusunda edindiği bilgileri kullanarak uygulamalarda karşılaştığı sorunları tanımlayabilir ve çözüm önerileri geliştirebilir.
  • Su ürünleri yetiştiriciliğine yönelik işletmeleri projelendirebilir.
  • Su ürünleri yetiştiricilik, işleme, pazarlanmasına yönelik tesislerde sorumlu yöneticilik yapabilir.
  • Su ürünleri konusunda bağımsız veya ortak çalışmalarda sorumluluk alabilir.
  • Su ürünleri konusunda disiplinler arası çalışmalar yapabilir.
  • Su ürünleri sektöründe geliştirme, kalite iyileştirilmesi ve kalite kontrol ve gıda güvenliği konularında danışmanlık yapabilir.
  • Yaşam boyu öğrenme süreçleriyle donanımlı, kendi yeterlikleri ve sınırlarının bilincindedir.
  • Su ürünleri üretimi, araştırma-geliştirme ve hastalık yönetimi konularında bilgiye ulaşma yollarını bilir
  • Su ürünlerinin yönetimi, pazarlanması ve insan sağlığına etkileri konusunda bilgi ve becerileri ile toplumu bilgilendirir.
  • Farklı kültürlere ve sosyal yaşama uyum sağlayabilir.
  • Çalışma alanlarının gerektirdiği bilgisayar yazılımları, bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanabilir.
  • Mesleki iletişimde bir yabancı dili yeterli düzeyde kullanabilir.
  • Su ürünleri yetiştiricileri ve balıkçıları bilimsel yönden eğitebilir.
  • Su ürünleri üretimi, avcılığı ve işlenmesi ile ilgili yasa, yönetmelik ve yönergelere uygun davranma bilincindedir.
  • Demokratik görüşe sahip, insan haklarına saygılı ve insani dayanışmayı önemser, mesleki ve etik bilince sahiptir.

Anahtar Yetkinlikler
-

Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri
  • Mezunlar, su ürünleri yetiştiriciliği, proje tasarımı, su ürünleri yetiştiriciliği sağlığı, yem teknolojisi ve beslenme, balıkçılık, balıkçılık yönetimi, işleme ve temel bilimler konularında teorik ve pratik beceriler edindiler.
  •  Mezunlar su kalitesi yönetimi, çevre, sağlık ve ıslah üzerine spekülasyon yaparlar. 
  • Mezunlar olayları ve gerçekleri analiz eder. 
  • Mezunlar üreme ve yönetim ile ilgili teorik bilgileri kullanabilir. 
  • Mezunlar, saha çalışmalarından elde edilen sonuçların güvenilirliğini değerlendirir.
  • Programı başarıyla tamamlayan öğrencilere Su Ürünleri ve Su Ürünleri Mühendisliği alanında "Lisans" diploması verilir.

Kalite Güvencesi
-

Giriş Şartı

Bu bölüme kayıt olmak isteyen öğrenci, üniversitenin akademik ve adli statüleri ile belirlenen işlemleri tamamlamak ve sınavlara girmek zorundadır. Eğitimine yurtiçi veya yurtdışında başlayan öğrenci yatay geçiş başvurusunda bulunabilir. Öğrencilerin kabulü, her öğrencinin sezon başlamadan önce koşulları ve başvuru derecesi dikkate alınarak incelenir ve özel olarak değerlendirilir. Enstitü giriş kataloğunda üniversiteye giriş hakkında daha fazla tanıtım mevcuttur.


Başarma Şartları
Bu programda öğrenim gören öğrencilerin, mezun olabilmek için 4.00 üzerinden en az 2.00 Genel Not Ortalamasına sahip olmaları ve öğretim programlarında öngörülen tüm derslerden en az C3/2.00 notu alarak başarılı olmaları gerekmektedir. Mezuniyet için kazanılması gereken minimum AKTS, 240’tır. Öğrencilerin aynı zamanda zorunlu stajlarını belirtilen sürede ve özellikte tamamlamaları zorunludur.

İlerleme Yolları (İlişki Türü)

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, Çevre ve Orman Bakanlığı, Bankalar, Tarım Kredi Kooperatifleri, Sahil Güvenlik Komutanlığı, Denizcilik Müsteşarlığı, Belediyeler, su ürünleri yetiştiriciliği yapan işletmeler, deniz ve tatlı su ürünleri üreten kuluçkahaneler, büyük kapasiteli üretim tesislerinin AR-GE üniteleri, su ürünleri işleme ve değerlendirme tesisleri, balıkçılık ve yetiştiricilik kooperatifleri, su ürünleri pazarlama, ihracat ve ithalat firmaları, balık halleri, yem fabrikaları, Üniversitelerde çalışabilir, kendi üretim tesislerini kurabilir veya su ürünleri üretim tesislerinin fizibilitesi ve projelendirilmesi konularında çalışabilirler.


Yasal Dayanağı
-

Geçerlilik Süresi (Varsa)

Yeterlilik sürekli geçerlidir.


Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi
Adresi Aç

Qualification Code

TR0030023473

Qualification Title
Awarding BodyAnkara University
Awarding Body ContactAnkara University Rectorate, Dögol Caddesi 06100 Beşevler / Ankara / Türkiye
Awarding Body Urlhttps://www.ankara.edu.tr/en
OrientationAcademic
EQF Level6
The Qualification hasn't been included in TQF.
TQF Level 6
Thematic AreasFisheries
National Occupation Classification -
CategoryMain
Credit Value240
Program Duration4
Program Profile-
Learning Environments-
Description-
Key Competencies-
Further Info-
Quality Assurance-
Access Requirements-
Conditions for Success-
Progression Paths (Relationship Type)-
Legal Basis-
Validity Period (If Any)-
Url Open Address
Qualification Code

TR0030023473


Qualification Title

Awarding Body
Ankara University

Awarding Body Contact
Ankara University Rectorate, Dögol Caddesi 06100 Beşevler / Ankara / Türkiye

Awarding Body Url

Orientation
Academic

National Occupation Classification
-

EQF Level
6

TQF Level
6
The Qualification hasn't been included in TQF.

National Occupation Classification
-

Category
Main

Credit Value
240

Program Duration
4

Program Profile
-

Learning Environments
-

Description
-

Key Competencies
-

Further Info
-

Quality Assurance
-

Access Requirements
-

Conditions for Success
-

Progression Paths (Relationship Type)
-

Legal Basis
-

Validity Period (If Any)
-

Url
Open Address