Yeterlilik Kodu

TR0030021901

Yeterlilik Adı
Su Ürünleri Mühendisliği Lisans Diploması
Sorumlu KurumRecep Tayyip Erdoğan Üniversitesi
Sorumlu Kurum İletişim BilgisiRecep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Zihni Derin Yerleşkesi-Fener Mahallesi 53100 Merkez/RİZE
Sorumlu Kurum URLhttp://www.erdogan.edu.tr/
YönelimAkademik
AYÇ Seviyesi6
Yeterlilik TYÇ’ye yerleştirilmemiştir.
TYÇ Seviyesi 6
Sınıflandırma (Tematik Alan)Balıkçılık
Sınıflandırma (Meslek Kodu) -
KategoriAna
Kredi Değeri240
Programın Normal Süresi 4
Program Profili (Amaç)-
Öğrenme Ortamları-
Öğrenme Kazanımları (Tanım)
  • Su Ürünleri alanlarıyla ilgili kuramsal ve uygulamalı bilgilere sahip olabilme.
  • Deniz ve İç su Ekosistemi, biyo-çeşitlilik ve sürdürülebilir kaynak yönetimi, tasarım, planlama ve teknoloji kullanımına yönelik bilgileri edinebilme.
  • Su ürünleri refahı, yetiştiriciliği, avlama ve işleme konularında temel bilgilere sahip olabilme.
  • Temel mühendislik bilgilerine hakim olabilme.
  • Mesleki ve etik sorumluluk bilincine sahip olabilme.
  • Alanıyla ilgili konularda ilgili kişi ve kurumları bilgilendirme ve sorunlara ilişkin çözüm önerilerini yazılı ve sözlü olarak aktarır ve toplumun bilinçlenmesine katkıda bulunabilme.
  • Alanının gerektirdiği düzeyde bilgisayar yazılımı ile birlikte bilişim ve iletişim teknolojilerini ileri düzeyde kullanabilme.
  • Temel düzeyde İngilizce dil bilgisi edinerek alanındaki bilimsel çalışmaları izleyebilir ve meslektaşlarıyla iletişim kurabilme.
  • Sorunları tanımlar, analiz eder, araştırmalara ve kanıtlara dayalı çözüm önerileri geliştirir ve neden-sonuç ilişkisi kurarak çözümleyebilme.
  • Çevresel, teknik, teknolojik ve ekonomik yönleri dikkate alarak su ürünleri temel bilimler, yetiştiricilik ve avlama ve işleme teknolojileri alanlarında plan ve proje hazırlama, uygulama, yönetme ve izleyebilme.
  • Uygulamalarda karşılaşılan ve öngörülemeyen sorunları çözmek için bireysel veya ekip üyesi olarak sorumluluk alır ve disiplinler arası çalışma yapabilme.
  • Elde ettiği verileri yorumlayabilme ve değerlendirebilme, sorunları tanımlayabilme, analiz edebilme, araştırmalara ve kanıtlara dayalı çözüm önerileri geliştirebilme becerilerine sahip olabilme.
  • Su ürünleri alanında ihtiyaç duyduğu bilgiye ulaşır, analitik düşünür, tasarım yapar ve edinilen bilgileri toplum yararına kullanabilme.
  • Alanıyla ilgili mevzuata hâkimdir ve bu mevzuata uygun davranarak strateji, politika ve uygulama planları geliştirir ve elde edilen sonuçları, toplam kalite yönetimi süreçleri çerçevesinde değerlendirebilme.
  • Su ürünleri temel bilimler, yetiştiricilik, avlama ve işleme bilimsel alanlarında sahip olduğu pratik tecrübeyi kullanabilme.
  • Su ürünlerinin yetiştiricilik, üretim, işleme ve kalite kontrol konularında projeler üretebilme.
Anahtar Yetkinlikler -
Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri

Öğrenciler her yarıyılda en az bir ara sınav ile yarıyıl sonu sınavına girerler. Ancak ilgili birimlerin kurul kararıyla proje, seminer, arazi çalışmaları, kısa sınav, ödev, laboratuar ve benzeri veya ikinci bir ara sınav gibi yarıyıl içi çalışması da yapılabilir. Ara sınavların hangi tarihte ve nerede yapılacağı, sınav tarihinden en az iki hafta önce dekanlık veya müdürlükler tarafından ilân edilir. Ara sınav ve yarıyıl sonu sınavı notları 100 puan üzerinden verilir.

Kalite Güvencesi-
Giriş Şartı

Öğrenciler Üniversiteye bağlı birimlerde yürütülen lisans ve ön lisans programlarına ÖSYM tarafından düzenlenen sınavların sonuçlarına göre kabul edilirler. Üniversiteye kesin kayıt işlemleri ÖSYM’nin belirlediği tarihler arasında yapılır. ÖSYM tarafından belirlenen tarihlerde kayıt işlemlerini yaptırmayan adaylar, kayıt haklarını kaybeder. Kayıt için istenen belgelerin aslı veya Üniversite tarafından onaylı örneği kabul edilir. Askerlik durumu ve adli sicil kaydına ilişkin olarak ise adayın beyanına dayanılarak işlem yapılır. Kesin kayıt yaptıran öğrencilerin sunduğu belge ve bilgilerin doğru olmadığı anlaşılırsa, ilgili yönetim kurulu tarafından kayıtları iptal edilir. Söz konusu şahıslara verilen diploma dâhil tüm belgeler iptal edilerek haklarında gerekli kanuni işlem yapılır. Kesin kayıt hakkı kazanan adaylardan, başvuru sırasında teslim ettiği belgeler tekrar istenmez. Üniversiteye kayıt hakkı kazanan adaylar kayıt için başvurularını şahsen veya e-devlet üzerinden yaparlar. Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesine bağlı fakülte ve yüksekokullara kayıt için aşağıdaki şartlar aranır: a) Lise veya dengi meslek okulu mezunu olmak; yabancı ülke ortaöğretim okullarından mezun olanlar için diploma denklikleri Milli Eğitim Bakanlığı tarafından onaylanmış olmak. b) ÖSYM tarafından yapılan yerleştirme sonucunda, o öğretim yılında Üniversitenin fakülte/yüksekokul/meslek yüksek okullarına merkezî yerleştirme sistemi veya Yabancı Uyruklu Öğrenci Sınavı ile kayıt hakkı kazanmış olmak ya da özel yetenek sınavı ile öğrenci alınan birimlerde, o öğretim yılı için geçerli olan puan ile şartlara sahip bulunmak ve Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi tarafından yapılan Özel Yetenek Sınavını başarmış olmak.c) ÖSYM tarafından hazırlanan sınav kılavuzunda, Üniversiteye kayıt için belirtilen belgeleri, yabancı uyruklu öğrenciler için ise, Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı tarafından istenen belgeleri sağlamak.

Başarma ŞartlarıYeterlilik ve koşullar kısmında açıklandığı gibidir.
İlerleme Yolları (İlişki Türü)

Su Ürünleri Fakültesi mezunları, çeşitli kamu kuruluşları, özel kuruluş ve işletmelerde olmak üzere Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının çeşitli birimleri ve diğer çeşitli tüzel kamu kurumları, balıkçılık ve Su Ürünleri üretim işletmelerinde çalışabilmektedirler. Üst Derece Programlarına Geçiş

Yasal Dayanağı-
Geçerlilik Süresi (Varsa)

Belge sürekli geçerlidir.

Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi Adresi Aç
Yeterlilik Kodu

TR0030021901


Yeterlilik Adı
Su Ürünleri Mühendisliği Lisans Diploması

Sorumlu Kurum
Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi

Sorumlu Kurum İletişim Bilgisi
Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Zihni Derin Yerleşkesi-Fener Mahallesi 53100 Merkez/RİZE

Sorumlu Kurum URL

Yönelim
Akademik

Sınıflandırma (Meslek Kodu)
-

AYÇ Seviyesi
6

TYÇ Seviyesi
6
Yeterlilik TYÇ’ye yerleştirilmemiştir.

Sınıflandırma (Meslek Kodu)
-

Kategori
Ana

Kredi Değeri
240

Programın Normal Süresi
4

Program Profili (Amaç)
-

Öğrenme Ortamları
-

Öğrenme Kazanımları (Tanım)
  • Su Ürünleri alanlarıyla ilgili kuramsal ve uygulamalı bilgilere sahip olabilme.
  • Deniz ve İç su Ekosistemi, biyo-çeşitlilik ve sürdürülebilir kaynak yönetimi, tasarım, planlama ve teknoloji kullanımına yönelik bilgileri edinebilme.
  • Su ürünleri refahı, yetiştiriciliği, avlama ve işleme konularında temel bilgilere sahip olabilme.
  • Temel mühendislik bilgilerine hakim olabilme.
  • Mesleki ve etik sorumluluk bilincine sahip olabilme.
  • Alanıyla ilgili konularda ilgili kişi ve kurumları bilgilendirme ve sorunlara ilişkin çözüm önerilerini yazılı ve sözlü olarak aktarır ve toplumun bilinçlenmesine katkıda bulunabilme.
  • Alanının gerektirdiği düzeyde bilgisayar yazılımı ile birlikte bilişim ve iletişim teknolojilerini ileri düzeyde kullanabilme.
  • Temel düzeyde İngilizce dil bilgisi edinerek alanındaki bilimsel çalışmaları izleyebilir ve meslektaşlarıyla iletişim kurabilme.
  • Sorunları tanımlar, analiz eder, araştırmalara ve kanıtlara dayalı çözüm önerileri geliştirir ve neden-sonuç ilişkisi kurarak çözümleyebilme.
  • Çevresel, teknik, teknolojik ve ekonomik yönleri dikkate alarak su ürünleri temel bilimler, yetiştiricilik ve avlama ve işleme teknolojileri alanlarında plan ve proje hazırlama, uygulama, yönetme ve izleyebilme.
  • Uygulamalarda karşılaşılan ve öngörülemeyen sorunları çözmek için bireysel veya ekip üyesi olarak sorumluluk alır ve disiplinler arası çalışma yapabilme.
  • Elde ettiği verileri yorumlayabilme ve değerlendirebilme, sorunları tanımlayabilme, analiz edebilme, araştırmalara ve kanıtlara dayalı çözüm önerileri geliştirebilme becerilerine sahip olabilme.
  • Su ürünleri alanında ihtiyaç duyduğu bilgiye ulaşır, analitik düşünür, tasarım yapar ve edinilen bilgileri toplum yararına kullanabilme.
  • Alanıyla ilgili mevzuata hâkimdir ve bu mevzuata uygun davranarak strateji, politika ve uygulama planları geliştirir ve elde edilen sonuçları, toplam kalite yönetimi süreçleri çerçevesinde değerlendirebilme.
  • Su ürünleri temel bilimler, yetiştiricilik, avlama ve işleme bilimsel alanlarında sahip olduğu pratik tecrübeyi kullanabilme.
  • Su ürünlerinin yetiştiricilik, üretim, işleme ve kalite kontrol konularında projeler üretebilme.

Anahtar Yetkinlikler
-

Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri

Öğrenciler her yarıyılda en az bir ara sınav ile yarıyıl sonu sınavına girerler. Ancak ilgili birimlerin kurul kararıyla proje, seminer, arazi çalışmaları, kısa sınav, ödev, laboratuar ve benzeri veya ikinci bir ara sınav gibi yarıyıl içi çalışması da yapılabilir. Ara sınavların hangi tarihte ve nerede yapılacağı, sınav tarihinden en az iki hafta önce dekanlık veya müdürlükler tarafından ilân edilir. Ara sınav ve yarıyıl sonu sınavı notları 100 puan üzerinden verilir.


Kalite Güvencesi
-

Giriş Şartı

Öğrenciler Üniversiteye bağlı birimlerde yürütülen lisans ve ön lisans programlarına ÖSYM tarafından düzenlenen sınavların sonuçlarına göre kabul edilirler. Üniversiteye kesin kayıt işlemleri ÖSYM’nin belirlediği tarihler arasında yapılır. ÖSYM tarafından belirlenen tarihlerde kayıt işlemlerini yaptırmayan adaylar, kayıt haklarını kaybeder. Kayıt için istenen belgelerin aslı veya Üniversite tarafından onaylı örneği kabul edilir. Askerlik durumu ve adli sicil kaydına ilişkin olarak ise adayın beyanına dayanılarak işlem yapılır. Kesin kayıt yaptıran öğrencilerin sunduğu belge ve bilgilerin doğru olmadığı anlaşılırsa, ilgili yönetim kurulu tarafından kayıtları iptal edilir. Söz konusu şahıslara verilen diploma dâhil tüm belgeler iptal edilerek haklarında gerekli kanuni işlem yapılır. Kesin kayıt hakkı kazanan adaylardan, başvuru sırasında teslim ettiği belgeler tekrar istenmez. Üniversiteye kayıt hakkı kazanan adaylar kayıt için başvurularını şahsen veya e-devlet üzerinden yaparlar. Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesine bağlı fakülte ve yüksekokullara kayıt için aşağıdaki şartlar aranır: a) Lise veya dengi meslek okulu mezunu olmak; yabancı ülke ortaöğretim okullarından mezun olanlar için diploma denklikleri Milli Eğitim Bakanlığı tarafından onaylanmış olmak. b) ÖSYM tarafından yapılan yerleştirme sonucunda, o öğretim yılında Üniversitenin fakülte/yüksekokul/meslek yüksek okullarına merkezî yerleştirme sistemi veya Yabancı Uyruklu Öğrenci Sınavı ile kayıt hakkı kazanmış olmak ya da özel yetenek sınavı ile öğrenci alınan birimlerde, o öğretim yılı için geçerli olan puan ile şartlara sahip bulunmak ve Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi tarafından yapılan Özel Yetenek Sınavını başarmış olmak.c) ÖSYM tarafından hazırlanan sınav kılavuzunda, Üniversiteye kayıt için belirtilen belgeleri, yabancı uyruklu öğrenciler için ise, Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı tarafından istenen belgeleri sağlamak.


Başarma Şartları
Yeterlilik ve koşullar kısmında açıklandığı gibidir.

İlerleme Yolları (İlişki Türü)

Su Ürünleri Fakültesi mezunları, çeşitli kamu kuruluşları, özel kuruluş ve işletmelerde olmak üzere Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının çeşitli birimleri ve diğer çeşitli tüzel kamu kurumları, balıkçılık ve Su Ürünleri üretim işletmelerinde çalışabilmektedirler. Üst Derece Programlarına Geçiş


Yasal Dayanağı
-

Geçerlilik Süresi (Varsa)

Belge sürekli geçerlidir.


Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi
Adresi Aç

Qualification Code

TR0030021901

Qualification Title
Awarding BodyRecep Tayyip Erdogan University
Awarding Body ContactRecep Tayyip Erdoğan University Zihni Derin Campus- Fener District 53100 Center/RİZE
Awarding Body Urlwww.erdogan.edu.tr
OrientationAcademic
EQF Level6
The Qualification hasn't been included in TQF.
TQF Level 6
Thematic AreasFisheries
National Occupation Classification -
CategoryMain
Credit Value-
Program Duration-
Program Profile-
Learning Environments-
Description-
Key Competencies-
Further Info-
Quality Assurance-
Access Requirements-
Conditions for Success-
Progression Paths (Relationship Type)-
Legal Basis-
Validity Period (If Any)

The document is valid continuously.

Url Open Address
Qualification Code

TR0030021901


Qualification Title

Awarding Body
Recep Tayyip Erdogan University

Awarding Body Contact
Recep Tayyip Erdoğan University Zihni Derin Campus- Fener District 53100 Center/RİZE

Awarding Body Url

Orientation
Academic

National Occupation Classification
-

EQF Level
6

TQF Level
6
The Qualification hasn't been included in TQF.

National Occupation Classification
-

Category
Main

Credit Value
-

Program Duration
-

Program Profile
-

Learning Environments
-

Description
-

Key Competencies
-

Further Info
-

Quality Assurance
-

Access Requirements
-

Conditions for Success
-

Progression Paths (Relationship Type)
-

Legal Basis
-

Validity Period (If Any)

The document is valid continuously.


Url
Open Address