Yeterlilik Kodu

TR0030009482

Yeterlilik Adı
Su Ürünleri Mühendisliği Lisans Diploması
Sorumlu KurumFırat Üniversitesi
Sorumlu Kurum İletişim BilgisiFırat Üniversitesi, Üniversite Mahallesi, Fırat Ünv., 23119 Elâzığ Merkez/Elazığ
Sorumlu Kurum URLhttp://www.firat.edu.tr
Yönelim-
AYÇ Seviyesi6
Yeterlilik TYÇ’ye yerleştirilmemiştir.
TYÇ Seviyesi 6
Sınıflandırma (Tematik Alan)Balıkçılık
Sınıflandırma (Meslek Kodu) -
Kategori-
Kredi Değeri-
Programın Normal Süresi -
Program Profili (Amaç)-
Öğrenme Ortamları-
Öğrenme Kazanımları (Tanım)
  • Sucul ekosistem, biyoçeşitlilik ve sürdürülebilir balıkçılık konularında bilgi sahibi,
  • Su ürünleriyle ilgili güncellenen mevzuatı takip edebilme ve gerektiğinde uygulayabilme becerisi,
  • Balık sağlığı, beslenmesi, üretimi ve balık çiftliklerindeki problemleri çözmede profesyonel danışmanlık yapabilme becerisi,
  • Su ürünleriyle ilgili en son yenilikleri takip edebilme ve gerektiğinde kullanabilme becerisi,
  • Su ürünleri alanlarında plan ve proje hazırlama, uygula, yönetme ve izleme becerisi,
  • Su ürünlerinin üretimi ve işlenmesi süresince halkı biyolojik, kimyasal ve fiziksel tehditlerden korumak için hijyen programları geliştirerek gerekli tedbirleri alma becerisi,
  • Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği bilinci; bilgiye erişebilme, bilim ve teknolojideki gelişmeleri izleme ve kendini sürekli yenileme becerisi,
  • Türkçe yazılı ve sözlü etkin iletişim kurma becerisi; en az bir yabancı dil bilgisi,
  • Mesleki ve etik sorumluluk bilinci,
  • Disiplin içi ve çok disiplinli takımlarda etkin biçimde çalışabilme becerisi, bireysel çalışma becerisi,
  • Mesleki paydaşlarıyla iletişimde olarak, bölgesel veya ulusal düzeydeki ortak sorunlara çözüm üretir ve bilgisini arttırmak için mesleki etkinliklere katılır.
Anahtar Yetkinlikler -
Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri

Bu programda; ara sınav, ödev, alıştırma, proje, uygulama ve dönem sonu sınavı gibi farklı değerlendirme yöntemleri uygulanmaktadır. Değerlendirme yöntemleri arasında klasik sınav, ev ödevi, performans değerlendirme yer alabilir. Programdan mezun olmak için ağırlıklı genel not ortalamasının en az 2.00 olması gerekmektedir. Bir dersin notu, yukarıdaki unsurların değerlendirilmesi sonucunda belirlenir ve harf olarak verilir. Harf notları ve her bir notun katsayısı aşağıda belirtilmektedir.Başarı Notu Katsayı AçıklamaAA 4.00 BaşarılıBA 3.50 BaşarılıBB 3.00 BaşarılıCB 2.50 BaşarılıCC 2.00 BaşarılıDC 1.50 Koşullu BaşarılıDD 1.00 Koşullu BaşarılıFF 0.00 BaşarısızLisans derecesi programdaki bütün dersleri ve 6 haftalık pratik eğitimini başarıyla tamamlayan, genel not ortalaması (GNO) 4.00 üzerinden en az 2.00 olan öğrencilere verilir. Ayrıca programda toplam 240 ECTS-Kredi (30 ECTS-Kredi/Yarıyıl) alınmış olması da gerekir.

Kalite Güvencesi-
Giriş Şartı

Lise diploması, Ulusal alanda yapılan Lisans Yerleştirme Sınavıyla yerleştirilme.

Başarma ŞartlarıLisans derecesi programdaki bütün dersleri ve 6 haftalık pratik eğitimini başarıyla tamamlayan, genel not ortalaması (GNO) 4.00 üzerinden en az 2.00 olan öğrencilere verilir. Ayrıca programda toplam 240 ECTS-Kredi (30 ECTS-Kredi/Yarıyıl) alınmış olması da gerekir.Bir öğrenci programdan mezun olabilmek için minimum 240 AKTS kredi ders almalı, minimum 2.00 genel not ortalaması olmalı, hiç bir FF notu bulunmamalı ve 30 iş günü olan zorunlu stajını tamamlamış olmalıdır.
İlerleme Yolları (İlişki Türü)

Mezunlarımız su ürünleri ile ilgili olan tüm kamu kurumları (Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı teşkilatları, DSİ, Belediyeler vb.) ile özel sektördeki kurum veya kuruluşlarında istihdam edilmektedirler.

Yasal Dayanağı-
Geçerlilik Süresi (Varsa)

Yeterlilik sürekli geçerlidir

Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi Adresi Aç
Yeterlilik Kodu

TR0030009482


Yeterlilik Adı
Su Ürünleri Mühendisliği Lisans Diploması

Sorumlu Kurum
Fırat Üniversitesi

Sorumlu Kurum İletişim Bilgisi
Fırat Üniversitesi, Üniversite Mahallesi, Fırat Ünv., 23119 Elâzığ Merkez/Elazığ

Sorumlu Kurum URL

Yönelim
-

Sınıflandırma (Meslek Kodu)
-

AYÇ Seviyesi
6

TYÇ Seviyesi
6
Yeterlilik TYÇ’ye yerleştirilmemiştir.

Sınıflandırma (Meslek Kodu)
-

Kategori
-

Kredi Değeri
-

Programın Normal Süresi
-

Program Profili (Amaç)
-

Öğrenme Ortamları
-

Öğrenme Kazanımları (Tanım)
  • Sucul ekosistem, biyoçeşitlilik ve sürdürülebilir balıkçılık konularında bilgi sahibi,
  • Su ürünleriyle ilgili güncellenen mevzuatı takip edebilme ve gerektiğinde uygulayabilme becerisi,
  • Balık sağlığı, beslenmesi, üretimi ve balık çiftliklerindeki problemleri çözmede profesyonel danışmanlık yapabilme becerisi,
  • Su ürünleriyle ilgili en son yenilikleri takip edebilme ve gerektiğinde kullanabilme becerisi,
  • Su ürünleri alanlarında plan ve proje hazırlama, uygula, yönetme ve izleme becerisi,
  • Su ürünlerinin üretimi ve işlenmesi süresince halkı biyolojik, kimyasal ve fiziksel tehditlerden korumak için hijyen programları geliştirerek gerekli tedbirleri alma becerisi,
  • Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği bilinci; bilgiye erişebilme, bilim ve teknolojideki gelişmeleri izleme ve kendini sürekli yenileme becerisi,
  • Türkçe yazılı ve sözlü etkin iletişim kurma becerisi; en az bir yabancı dil bilgisi,
  • Mesleki ve etik sorumluluk bilinci,
  • Disiplin içi ve çok disiplinli takımlarda etkin biçimde çalışabilme becerisi, bireysel çalışma becerisi,
  • Mesleki paydaşlarıyla iletişimde olarak, bölgesel veya ulusal düzeydeki ortak sorunlara çözüm üretir ve bilgisini arttırmak için mesleki etkinliklere katılır.

Anahtar Yetkinlikler
-

Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri

Bu programda; ara sınav, ödev, alıştırma, proje, uygulama ve dönem sonu sınavı gibi farklı değerlendirme yöntemleri uygulanmaktadır. Değerlendirme yöntemleri arasında klasik sınav, ev ödevi, performans değerlendirme yer alabilir. Programdan mezun olmak için ağırlıklı genel not ortalamasının en az 2.00 olması gerekmektedir. Bir dersin notu, yukarıdaki unsurların değerlendirilmesi sonucunda belirlenir ve harf olarak verilir. Harf notları ve her bir notun katsayısı aşağıda belirtilmektedir.Başarı Notu Katsayı AçıklamaAA 4.00 BaşarılıBA 3.50 BaşarılıBB 3.00 BaşarılıCB 2.50 BaşarılıCC 2.00 BaşarılıDC 1.50 Koşullu BaşarılıDD 1.00 Koşullu BaşarılıFF 0.00 BaşarısızLisans derecesi programdaki bütün dersleri ve 6 haftalık pratik eğitimini başarıyla tamamlayan, genel not ortalaması (GNO) 4.00 üzerinden en az 2.00 olan öğrencilere verilir. Ayrıca programda toplam 240 ECTS-Kredi (30 ECTS-Kredi/Yarıyıl) alınmış olması da gerekir.


Kalite Güvencesi
-

Giriş Şartı

Lise diploması, Ulusal alanda yapılan Lisans Yerleştirme Sınavıyla yerleştirilme.


Başarma Şartları
Lisans derecesi programdaki bütün dersleri ve 6 haftalık pratik eğitimini başarıyla tamamlayan, genel not ortalaması (GNO) 4.00 üzerinden en az 2.00 olan öğrencilere verilir. Ayrıca programda toplam 240 ECTS-Kredi (30 ECTS-Kredi/Yarıyıl) alınmış olması da gerekir.Bir öğrenci programdan mezun olabilmek için minimum 240 AKTS kredi ders almalı, minimum 2.00 genel not ortalaması olmalı, hiç bir FF notu bulunmamalı ve 30 iş günü olan zorunlu stajını tamamlamış olmalıdır.

İlerleme Yolları (İlişki Türü)

Mezunlarımız su ürünleri ile ilgili olan tüm kamu kurumları (Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı teşkilatları, DSİ, Belediyeler vb.) ile özel sektördeki kurum veya kuruluşlarında istihdam edilmektedirler.


Yasal Dayanağı
-

Geçerlilik Süresi (Varsa)

Yeterlilik sürekli geçerlidir


Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi
Adresi Aç

Qualification Code

TR0030009482

Qualification Title
Fisheries Engineering license
Awarding BodyFirat University
Awarding Body ContactFirat University, 23119 Elazig, Turkey
Awarding Body Urlhttp://www.firat.edu.tr
Orientation-
EQF Level6
The Qualification hasn't been included in TQF.
TQF Level 6
Thematic AreasFisheries
National Occupation Classification -
Category-
Credit Value-
Program Duration-
Program Profile-
Learning Environments-
Description
  • Knowledge about aquatic ecosystems, biodiversity and sustainable fisheries.
  • The ability to follow the legislations about fisheries and the ability to apply these.
  • Ability to do professional consultancy to fish farms on fish health, nutrition, production.
  • The ability to follow the latest developments on fisheries and the ability to use it if necessary.
  • Skill of project preparation, implementation, management and monitoring about fisheries.
  • Ability of improving hygiene programs to protect public against physical, biological, chemical threats during the production and processing of seafoods.
  • Awareness of the life-long learning, the skills to access to the information, to follow the improvements in science and technology and continuous self-development.
  • Ability of communicate effectively (oral and written) in Turkish; The knowledge of at least one foreign language.
  • Awareness of professional and ethical responsibilities.
  • Ability to work effectively in interdisciplinary and multidisciplinary teams; ability to work individually.
  • Awareness of the needs of the country and regions, offer the solutions and treatment options in fisheries services by using scientific technique and methods.
Key Competencies-
Further Info

A variety of assessment methods such as mid-term(s), assignment(s), exercise(s), project(s), practice(s), and a final exam are implemented in the programme. Assessment methods may include classical test(s), multiple-choice test(s), homework(s), performance evaluation(s), and product evaluation(s). In order to graduate from the programme, cumulative GPA must be minimum 2.00. A course grade is constituted by evaluating the above stated elements and given by using letters. Letter grades and their associated coefficients are as follows;Grade Factor ExplanationAA 4.00 PassedBA 3.50 PassedBB 3.00 PassedCB 2.50 PassedCC 2.00 PassedDC 1.50 Passed conditionallyDD 1.00 Passed conditionallyFF 0.00 FailedThe Bachelor’s degree is awarded to the students who have successfully completed all courses in the curriculum, including 6 weeks of practical training, and have obtained a cumulative grade point average (CGPA) value of at least 2.00 on a 4.00 scale and have no failing grades. The programme requires completion of 240 ECTS-Credits (30 ECTS-Credits/Semester).

Quality Assurance-
Access Requirements

1- High School Diploma2- Placement through a nation-wide Student Selection Examination

Conditions for SuccessThe Bachelor’s degree is awarded to the students who have successfully completed all courses in the curriculum, including 6 weeks of practical training, and have obtained a cumulative grade point average (CGPA) value of at least 2.00 on a 4.00 scale and have no failing grades. The programme requires completion of 240 ECTS-Credits (30 ECTS-Credits/Semester).A student is required to have a minimum 240 ACTS, CGPA of 2.00/4.00 and no failing and have successfully completed a 30-day industrial training period
Progression Paths (Relationship Type)

Graduated students are employed in all official institutions and private sectors related to fisheries.

Legal Basis-
Validity Period (If Any)

Qualification is continuous

Url Open Address
Qualification Code

TR0030009482


Qualification Title
Fisheries Engineering license

Awarding Body
Firat University

Awarding Body Contact
Firat University, 23119 Elazig, Turkey

Awarding Body Url

Orientation
-

National Occupation Classification
-

EQF Level
6

TQF Level
6
The Qualification hasn't been included in TQF.

National Occupation Classification
-

Category
-

Credit Value
-

Program Duration
-

Program Profile
-

Learning Environments
-

Description
  • Knowledge about aquatic ecosystems, biodiversity and sustainable fisheries.
  • The ability to follow the legislations about fisheries and the ability to apply these.
  • Ability to do professional consultancy to fish farms on fish health, nutrition, production.
  • The ability to follow the latest developments on fisheries and the ability to use it if necessary.
  • Skill of project preparation, implementation, management and monitoring about fisheries.
  • Ability of improving hygiene programs to protect public against physical, biological, chemical threats during the production and processing of seafoods.
  • Awareness of the life-long learning, the skills to access to the information, to follow the improvements in science and technology and continuous self-development.
  • Ability of communicate effectively (oral and written) in Turkish; The knowledge of at least one foreign language.
  • Awareness of professional and ethical responsibilities.
  • Ability to work effectively in interdisciplinary and multidisciplinary teams; ability to work individually.
  • Awareness of the needs of the country and regions, offer the solutions and treatment options in fisheries services by using scientific technique and methods.

Key Competencies
-

Further Info

A variety of assessment methods such as mid-term(s), assignment(s), exercise(s), project(s), practice(s), and a final exam are implemented in the programme. Assessment methods may include classical test(s), multiple-choice test(s), homework(s), performance evaluation(s), and product evaluation(s). In order to graduate from the programme, cumulative GPA must be minimum 2.00. A course grade is constituted by evaluating the above stated elements and given by using letters. Letter grades and their associated coefficients are as follows;Grade Factor ExplanationAA 4.00 PassedBA 3.50 PassedBB 3.00 PassedCB 2.50 PassedCC 2.00 PassedDC 1.50 Passed conditionallyDD 1.00 Passed conditionallyFF 0.00 FailedThe Bachelor’s degree is awarded to the students who have successfully completed all courses in the curriculum, including 6 weeks of practical training, and have obtained a cumulative grade point average (CGPA) value of at least 2.00 on a 4.00 scale and have no failing grades. The programme requires completion of 240 ECTS-Credits (30 ECTS-Credits/Semester).


Quality Assurance
-

Access Requirements

1- High School Diploma2- Placement through a nation-wide Student Selection Examination


Conditions for Success
The Bachelor’s degree is awarded to the students who have successfully completed all courses in the curriculum, including 6 weeks of practical training, and have obtained a cumulative grade point average (CGPA) value of at least 2.00 on a 4.00 scale and have no failing grades. The programme requires completion of 240 ECTS-Credits (30 ECTS-Credits/Semester).A student is required to have a minimum 240 ACTS, CGPA of 2.00/4.00 and no failing and have successfully completed a 30-day industrial training period

Progression Paths (Relationship Type)

Graduated students are employed in all official institutions and private sectors related to fisheries.


Legal Basis
-

Validity Period (If Any)

Qualification is continuous


Url
Open Address