Yeterlilik Kodu | TR0030004191 | |
Yeterlilik Adı | Su Ürünleri Mühendisliği Lisans Diploması | |
Sorumlu Kurum | Akdeniz Üniversitesi | |
Sorumlu Kurum İletişim Bilgisi | Pınarbaşı Mah. Dumlupınar Bulvarı 07070 Kampüs Konyaaltı/Antalya/TÜRKİYE | |
Sorumlu Kurum URL | http://www.akdeniz.edu.tr/ | |
Yönelim | - | |
AYÇ Seviyesi | 6 | Yeterlilik TYÇ’ye yerleştirilmemiştir. |
TYÇ Seviyesi | 6 | |
Sınıflandırma (Tematik Alan) | Balıkçılık | |
Sınıflandırma (Meslek Kodu) | - | |
Kategori | - | |
Kredi Değeri | - | |
Programın Normal Süresi | - | |
Program Profili (Amaç) | - | |
Öğrenme Ortamları | - | |
Öğrenme Kazanımları (Tanım) |
| |
Anahtar Yetkinlikler | - | |
Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri | Üniversitemiz önlisans-lisans Eğitim-Öğretim ve sınav yönetmeliğine göre; ara sınav, yarıyıl sonu sınavı, yarı yıl sonu II. sınavı, uygulama sınavı, proje, kısa süreli sınav, sözlü sınav, tek ders sınavı, mazeret sınavı, muafiyet sınavları yer almaktadır. Bu sınavlardan arasınav, yarıyılsonu sınavı ve/veya diğer sınavlardan birisi (uygulama sınavı, proje, kısa süreli sınav, sözlü sınav) uygulanır. Öğrencinin başarısız olması durumunda diğer sınavlar takip edilir.Ders içeriği ve kredisinin lisans ders içerikleri ve kredisi ile uygunluğu | |
Kalite Güvencesi | - | |
Giriş Şartı | ÖSYMnin gerçekleştirdiği Öğrenci Yerleştirme Sınavının Matematik 2 kategorisinde puan ile öğrenciler lisans programına kabul edilmektedir. | |
Başarma Şartları | Ders içeriği ve kredisinin lisans ders içerikleri ve kredisi ile uygunluğuÜniversitemiz önlisans-lisans Eğitim-Öğretim ve sınav yönetmeliğinin mezuniyetle ilgili maddesi gereğince 240 AKTS ders kredisi almak ve alınan tüm derslerden başarılı olmak gerekir. | |
İlerleme Yolları (İlişki Türü) | *Mezunlarımız içsu ve denizlerde kendi su ürünleri üretim tesislerini kurabilir ve işletebilirler,*Su ürünleri işleme tesisleri kurabilir ve işletebilirler,*Yem fabrikalarında mühendis olarak çalışabilirler,*Mühendis ünvanı aldıktan sonra su ürünleri alanında faaliyet gösteren özel işletmelerde (yetiştiricilik tesisleri, işleme fabrikaları, akvaryum balığı üretim sektörü, balıkçı tekneleri gibi) mühendis olarak çalışabilirler,*Su ürünleri alanında faaliyet gösteren ve ticaret yapan şirketlerde mühendis olarak çalışabilirler,*Kamuda (Tarım ve Orman Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı gibi bakanlıkların ilgili birimlerinde mühendis olarak istihdam edilebilirler, | |
Yasal Dayanağı | - | |
Geçerlilik Süresi (Varsa) | Yeterlilik sürekli geçerlidir | |
Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi | Adresi Aç |
TR0030004191
- Sucul organizmalar ile ilgili temel konuları (kimya, biyokimya, genetik ve mikrobiyoloji) öğrenerek bunları kullanım alanlarında uygular.
- Omurgalı ve omurgasız sucul organizmaların biyolojisi, anatomisi, fizyolojisi ve sistematiğini öğrenir.
- Sucul organizmaların (balık, kabuklu, eklembacaklı, alg) üretim tekniklerini bilir ve uygular.
- Su ürünleri tesislerinin planlamasını yapar.
- Sucul canlı yemlerinin hazırlanmasını, yemleme sistemlerini bilir ve yem analizlerini yapar.
- Sucul organizmalarda görülen enfeksiyöz ve non-enfeksiyöz hastalıkları teşhis ederek gerekli tedavileri uygular.
- Su kaynaklarında ekolojik dengenin korunmasını için ekoloji, limnoloji, su kirliliği ve kontrolü konusunda bilgi sahibi olur.
- Su kaynaklarındaki biyoçeşitliliğin korunmasına yönelik kontrollü ve dengeli bir avcılığın nasıl olması gerektiğini fark eder.
- Su ürünleri avcılığında kullanılan av araçlarının yapımını ve kullanımını bilir.
- Su Ürünleri işleme tekniklerini tanır ve yeni ürünler geliştirir.
- Avlama ve hasattan tüketime kadar su ürünlerindeki kalitenin korunma yöntemlerini kullanarak, kalite kontrol analizleri yapar.
- Tüketici güvenliği için gıda hijyeni ve kalite güvenliği konularını ilişkilendirir ve tanımlar.
- Yetiştiricilikte su ürünlerinin ıslahını ve genetiğini kullanmayı öğrenir.
- Aletli (SCUBA) ve aletsiz dalış yöntemlerini öğrenerek bunları sektörde ihtiyaç duyulan alanlarda kullanır.
- Sektörde kullanılan malzemelerin kullanım alanlarını tanır ve bunların korunma yöntemlerini belirler.
- Deniz meteorolojisi, deniz hukuku, yük istifi, navigasyon, denizde güvenlik, balıkçı gemileri ve donanımı konularında bilgi sahibidir.
- Su ürünleri mevzuatını bilir ve bunu işletme ve balıkçılık yönetiminde uygular.
- Sucul organizmaların yararlılıklarını öğrenip yetirştiriciliği yapılacak türleri belirler.
Üniversitemiz önlisans-lisans Eğitim-Öğretim ve sınav yönetmeliğine göre; ara sınav, yarıyıl sonu sınavı, yarı yıl sonu II. sınavı, uygulama sınavı, proje, kısa süreli sınav, sözlü sınav, tek ders sınavı, mazeret sınavı, muafiyet sınavları yer almaktadır. Bu sınavlardan arasınav, yarıyılsonu sınavı ve/veya diğer sınavlardan birisi (uygulama sınavı, proje, kısa süreli sınav, sözlü sınav) uygulanır. Öğrencinin başarısız olması durumunda diğer sınavlar takip edilir.Ders içeriği ve kredisinin lisans ders içerikleri ve kredisi ile uygunluğu
ÖSYMnin gerçekleştirdiği Öğrenci Yerleştirme Sınavının Matematik 2 kategorisinde puan ile öğrenciler lisans programına kabul edilmektedir.
*Mezunlarımız içsu ve denizlerde kendi su ürünleri üretim tesislerini kurabilir ve işletebilirler,*Su ürünleri işleme tesisleri kurabilir ve işletebilirler,*Yem fabrikalarında mühendis olarak çalışabilirler,*Mühendis ünvanı aldıktan sonra su ürünleri alanında faaliyet gösteren özel işletmelerde (yetiştiricilik tesisleri, işleme fabrikaları, akvaryum balığı üretim sektörü, balıkçı tekneleri gibi) mühendis olarak çalışabilirler,*Su ürünleri alanında faaliyet gösteren ve ticaret yapan şirketlerde mühendis olarak çalışabilirler,*Kamuda (Tarım ve Orman Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı gibi bakanlıkların ilgili birimlerinde mühendis olarak istihdam edilebilirler,
Yeterlilik sürekli geçerlidir
Qualification Code | TR0030004191 | |
Qualification Title | ||
Awarding Body | Akdeniz University | |
Awarding Body Contact | ||
Awarding Body Url | http://www.akdeniz.edu.tr/ | |
Orientation | - | |
EQF Level | 6 | The Qualification hasn't been included in TQF. |
TQF Level | 6 | |
Thematic Areas | Fisheries | |
National Occupation Classification | - | |
Category | - | |
Credit Value | - | |
Program Duration | - | |
Program Profile | - | |
Learning Environments | - | |
Description | - | |
Key Competencies | - | |
Further Info | - | |
Quality Assurance | - | |
Access Requirements | - | |
Conditions for Success | - | |
Progression Paths (Relationship Type) | - | |
Legal Basis | - | |
Validity Period (If Any) | Qualification is continuous | |
Url | Open Address |
TR0030004191
Qualification is continuous