Yeterlilik Kodu

TR0030025704

Yeterlilik Adı
Sınıf Öğretmenliği Lisans Diploması
Sorumlu KurumErciyes Üniversitesi
Sorumlu Kurum İletişim BilgisiYenidoğan Mahallesi, Turhan Baytop Sokak No:1, 38280 Talas/Kayseri
Sorumlu Kurum URLhttps://www.erciyes.edu.tr/
YönelimGenel
AYÇ Seviyesi6
6 Yeterlilik TYÇ’ye 20/12/2024 tarihinde yerleştirildi
TYÇ Seviyesi 6
Sınıflandırma (Tematik Alan)Konu uzmanlığı ile öğretmen eğitimi
Sınıflandırma (Meslek Kodu)

ISCO 08

KategoriAna
Kredi Değeri240
Programın Normal Süresi 4 Yıl
Program Profili (Amaç)
  • Erciyes Üniversitesi Eğitim Fakültesi Sınıf Öğretmenliği Lisans Programı’nın amacı Türkiye Yükseköğretim Yeterlilikler Çerçevesi (TYYÇ) ve Temel Alan Yeterlikleri (TAY) kapsamında;  ilkokul düzeyindeki çocukların sosyal, fiziksel, duygusal ve bilişsel gelişimlerini desteklemek üzere verimli öğrenme ortamları oluşturabilen, etkili iletişim ve yaşam boyu öğrenme becerilerine sahip, Türk Milli Eğitim Sistemi’ni yakından tanıyan, milli ve evrensel değerleri benimsemiş, alanındaki ulusal ve uluslararası gelişmeleri yakından takip eden yaratıcı, yenilikçi ve araştırmacı sınıf öğretmenleri yetiştirmektir.  
Öğrenme Ortamları
  • Eğitim ve öğretim örgün öğretim şeklinde gerçekleştirilir. Ayrıca Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı okullarda staj uygulaması yapılmaktadır.
Öğrenme Kazanımları (Tanım)
  • Sınıf öğretmenliği alanı ile ilgili bilimsel kavramlar ve olgular bilgisine sahiptir.
  • İlkokul eğitiminde öğretim programları, öğretim strateji, yöntem ve teknikleri, sınıf yönetimi ile ölçme ve değerlendirme bilgisine sahiptir.
  • İlkokul eğitimi için ders kitabı ve çocuk kitabı seçme ve değerlendirme bilgisine sahiptir.
  • Bilimsel bilginin kaynağı, sınırları, kapsamı, güvenilirliği ve geçerliliğinin değerlendirilmesi konusunda bilgi sahibidir.
  • İlkokul öğrencilerinin gelişim, öğrenme, öğrenme güçlükleri ve gereksinimleri bilgisine sahiptir.
  • İlkokul eğitiminde bilgi ve iletişim teknolojilerini etkin bir şekilde kullanır.
  • İlkokul eğitimi ile ilgili doğru ve güvenilir bilgiye ulaşma yollarını bilir ve kullanır.
  • İlkokul eğitimi ile ilgili bilimsel bir problemi ele alır, inceler ve çözüm yolları üretir.
  • İlkokul eğitiminde geleneksel ve güncel öğrenme-öğretme yaklaşım, strateji, yöntem ve tekniklerini bilir ve uygular.
  • Felsefe, psikoloji, tarih, coğrafya, hukuk, antropoloji ve sosyoloji alanlarında geçen kavramları alanına uygular.
  • Çeşitli sosyo-kültürel çevrelerde bulunur, toplumsal sorumluluk alır, çeşitli projelere katılır ve sonuçlarını paylaşır.
  • Mesleki yetkinliklerini ve yeterliliklerini tanır; yaratıcı ve güçlü yönlerini
  • kullanarak zayıf yönlerini geliştirir.
  • Mesleki olarak kendini sürekli yeniler ve bu yönde olumlu bir tutum geliştirir.
  • En az bir yabancı dili kullanarak (B1 düzeyinde) alanıyla ilgili gelişmeleri takip eder ve yabancı meslektaşları ile iletişim kurar.
  • Sınıf öğretmenliği alanıyla ilgili sanatsal ve kültürel etkinlikleri takip eder ve etkinliklere aktif bir şekilde katılır.
  • Öğretmenlik mesleği ile ilgili olarak insan haklarına, demokratik, toplumsal, bilimsel ve mesleki etik değerlere ve mesleki yasa ve yönetmeliklere uygun davranır.
  • Türkçeyi hem yazılı hem de sözlü olarak sosyal ve akademik ortamlarda doğru ve etkili bir şekilde kullanır.
  • Temel matematik ve temel fen bilimleri alanlarında geçen kavramları alanına uygular.
Anahtar Yetkinlikler

Aşağıda sıralanan anahtar yetkinliklere ileri düzeyde sahiptir.

  • Okuma yazma yetkinliği
  • Çoklu dil yetkinliği
  • Matematiksel yetkinlik ve bilim, teknoloji ve mühendislikte yetkinlik
  • Dijital yetkinlik
  • Kişisel, sosyal ve öğrenmeyi öğrenme yetkinliği
  • Vatandaşlık yetkinliği
  • Girişimcilik yetkinliği
  • Kültürel farkındalık ve ifade yetkinliği
Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri

1) Sınavlar 100 puan üzerinden ölçülür. Bir dersin ara sınav ve dönem sonu sınav sonuçları sayısal puan ile gösterilir. Öğrencinin girmediği sınavların puanı sıfırdır.

(2) Ara sınav puan ortalaması, öğrencinin ara sınavlarda almış olduğu puanların toplamının yapılmış olan ara sınav sayısına bölünmesi ile belirlenir. Bu suretle bulunacak buçuklu sayı, en yakın tam sayıya yuvarlanır.

(3) Ham başarı puanı,  ders geçme esasına göre eğitim-öğretim yapan birimlerde, dönem veya yıl sonu sınav puanının %60’ına ara sınavların puan ortalamasının %40’ının eklenmesi ile hesaplanır. Sınıf/yıl geçme esasına göre eğitim-öğretim yapan birimlerde de ara sınav ve dönem veya yıl sonu sınavlarının hangi oranda katkı verileceği, birim yönetim kurulu kararı ve Senatonun onayıyla belirlenir. Bu oran, ara sınavlar için en fazla %60, dönem veya yıl sonu sınavları için en az %40 olabilir. Oranların hesabında kesirler aynen korunur, ancak ham başarı puanının hesabında buçuklu sayılar, en yakın tam sayıya yuvarlanır. Sınavlar yazılı olarak yapılır. Ancak bölümlerden gelecek istek üzerine ilgili kurullar sınavın sözlü, sözlü-yazılı, portfolyo, ödev, araştırma, proje, görüşme, performans değerlendirme, öz/akran/grup değerlendirme gibi süreç değerlendirme ve/veya sunum olarak yapılmasına karar verebilir. Bu yöndeki karar yarıyılın başında öğrencilere verilen bilgilendirme formunda ilan edilir.

 

(5) Üniversitede kullanılan 4’lük sistem başarı notları ve katsayıları aşağıdaki tabloda gösterilmiştir:

 

AA                             BA                             BB                             CB                             CC                             DC                             DD                             FD                             FF 

4,00                     

3,50                     

3,00                    

2,50                     

2,00                    

1,50                     

1,00                     

0,50                     

0,00  

Mükemmel

Pekiyi

İyi

Orta

Yeterli

Kalır

Kalır

Kalır

Kalır

Kalite Güvencesi

Yükseköğretim programlarının niteliğinin gözetilmesi için;

  • YÖK, yükseköğretim kurumlarında gerçekleştirilen eğitim ve öğretimle diğer faaliyetlerin planlanması, düzenlenmesi, yönetilmesi ve denetiminden sorumludur.
  • YÖK tarafından belirlenen kriterler çerçevesinde her yıl hazırlanan yükseköğretim kurumlarına ait “Üniversite İzleme ve Değerlendirme Raporları” yayımlanır. Bu raporlara göre hazırlanan, yükseköğretim kurumlarına yönelik nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren raporlarda YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır.
  •  YÖK tarafından her yıl vakıf yükseköğretim kurumlarına ait akademik, idari ve mali verileri içeren “Vakıf Yükseköğretim Kurumları Raporu” yayımlanır. Vakıf yükseköğretim kurumlarına yönelik yapılan nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren bu raporlar YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır. Yükseköğretimde lisans programlarının kalite güvencesi “Yükseköğretim Diploma Programlarının Kalite Güvencesinin Sağlanmasına Yönelik Usul ve Esaslar” a göre sağlanır:

1. Öğretim Programlarının Oluşturulması ve Onaylanması:

1.1. YÖK, yükseköğretim kurumlarında lisans bölüm ve programların açılması için gerekli olan asgari standart ve ölçütleri YÖK belirler.

1.2. Yükseköğretim kurumlarında lisans programlarının müfredatı ve her bir programın öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının neler olacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumlarının senatoları tarafından belirlenir.

1.3. Ulusal Çekirdek Eğitim Programlarının müfredatı ilgili Dekanlar Konseyi tarafından kabul edildikten sonra YÖK’ün onayıyla yükseköğretim kurumları tarafından uygulanır.

2. Ölçme-Değerlendirme: Her bir lisans programının öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının ölçme ve değerlendirmesinin nasıl yapılacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumları tarafından hazırlanan eğitim ve öğretim ve sınav yönetmeliğine göre yürütülür.

3. Belgelendirme: Lisans programlarına kayıtlı öğrenciler, yükseköğretim kurumları tarafından belirlenen ders kredilerini ve diğer yükümlülükleri başarı ile tamamlamaları halinde; lisans diploması alır.

4. Öz Değerlendirme-Dış Değerlendirme: Yükseköğretim kurumları, sürekli izleme bağlamında, her yılın başında bir önceki yıla ait “Kurum İç Değerlendirme Raporlarını” Yükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK) tarafından hazırlanan Bilgi Sistemine girer. YÖKAK, yükseköğretim kurumlarının dış değerlendirmesine ilişkin hazırladığı “Kurumsal Geri Bildirim Raporu”nu kamuoyuyla paylaşılır. Ayrıca, YÖKAK tarafından yetkilendirilen veya tanınan akreditasyon kuruluşları tarafından verilen akreditasyon kararları da programların yeterliliklerinin kalite güvencesinin sağlandığını gösterir. YÖKAK mevzuatı gereği belirlenen yeterliliklere ilişkin düzenli gözden geçirme faaliyetleri yapar.

Öğretmenlik Eğitim Programları Değerlendirme ve Akreditasyon Derneği (EPDAD)

Akreditasyon Başlangıç/Bitiş Tarihi: 1.05.2023 / 1.05.2026

 

Giriş Şartı
  • Bu programa öğrenciler Ölçme Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından verilen yerleştirme sonuç belgesi ile kabul edilir. Sınav sonucu üniversitemize yerleştirilen öğrenciler, ÖSYM ve Erciyes Üniversitesi tarafından ilan edilen tarihlerde kesin kayıtlarını yaptırır. Yabancı Uyruklu Öğrenciler için Lisans ve Lisansüstü Programlara Giriş-Kabul Koşulları Yabancı uyruklu öğrencilerden Üniversitemizi kazanan ve Türkçe bir programa yerleştirilen öğrencilerin o programda eğitimlerine başlayabilmeleri için Erciyes TÖMER tarafından yapılan Türkçe yeterlilik sınavına katılmaları veya C1 düzeyini belgelendirmeleri gerekmektedir. C1 düzeyinde Türkçe yeterliliği olmayan öğrenciler Erciyes TÖMER’de Türkçe kursu almak şartıyla kayıt hakkı kazandığı programa kayıt yaptırabilirler.
Başarma Şartları Kayıt yaptırdığı tüm dersleri geçmiş olmak şartıyla, genel ve dönem ortalaması 2,00 olan öğrenciler başarılı sayılırlar. Öğrencinin başarı sıralaması genel not ortalamasına göre hesaplanır. Bu öğrencilerden bir dönem sonunda en az normal ders yükü ile o dönemin not ortalaması 3,00-3,49 arasında olanlar dönem onur öğrencisi, 3,50-4,00 arasında olanlar ise üstün onur öğrencisi sayılırlar. Bu öğrencilere onur ve üstün onur belgesi verilir  
İlerleme Yolları (İlişki Türü)

Sınıf öğretmenliği programı mezunları Sınıf Öğretmeni olarak görev yapabilirler. Program mezunları Milli Eğitim Bakanlığına (MEB) bağlı okullarda ve özel okullarda çalışabilme hakkına sahiptir.

Program mezunları istenilen akademik yeterlikleri sağladıkları takdirde yüksek öğretim kurumlarında akademik personel olarak da istihdam edilirler.

Lisans eğitimini başarı ile tamamlayan adaylar ALES sınavından geçerli not almaları ve yeterli düzeyde İngilizce dil bilgisine sahip olmaları koşuluyla lisansüstü (yüksek lisans ve doktora) programlarda öğrenim görebilirler.

Yasal Dayanağı

1. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu

1.1. Yükseköğretim Kurumlarında Önlisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yan Dal İle Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik

1.2. Meslek Yüksekokulları ve Açıköğretim Ön Lisans Programları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Devamları Hakkında Yönetmelik

2. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu (Ek Madde-35)

2.1.Yükseköğretim Kalite Güvencesi ve Yükseköğretim Kalite Kurulu Yönetmeliği

Geçerlilik Süresi (Varsa)

Yeterlilik sürekli geçerlidir.

Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi Adresi Aç
QrCodeQrCode
Yeterlilik Kodu

TR0030025704


Yeterlilik Adı
Sınıf Öğretmenliği Lisans Diploması

Sorumlu Kurum
Erciyes Üniversitesi

Sorumlu Kurum İletişim Bilgisi
Yenidoğan Mahallesi, Turhan Baytop Sokak No:1, 38280 Talas/Kayseri

Sorumlu Kurum URL

Yönelim
Genel

Sınıflandırma (Meslek Kodu)

ISCO 08


AYÇ Seviyesi
6

TYÇ Seviyesi
6
Yeterlilik TYÇ’ye 20/12/2024 tarihinde yerleştirildi

Sınıflandırma (Meslek Kodu)

ISCO 08


Kategori
Ana

Kredi Değeri
240

Programın Normal Süresi
4 Yıl

Program Profili (Amaç)
  • Erciyes Üniversitesi Eğitim Fakültesi Sınıf Öğretmenliği Lisans Programı’nın amacı Türkiye Yükseköğretim Yeterlilikler Çerçevesi (TYYÇ) ve Temel Alan Yeterlikleri (TAY) kapsamında;  ilkokul düzeyindeki çocukların sosyal, fiziksel, duygusal ve bilişsel gelişimlerini desteklemek üzere verimli öğrenme ortamları oluşturabilen, etkili iletişim ve yaşam boyu öğrenme becerilerine sahip, Türk Milli Eğitim Sistemi’ni yakından tanıyan, milli ve evrensel değerleri benimsemiş, alanındaki ulusal ve uluslararası gelişmeleri yakından takip eden yaratıcı, yenilikçi ve araştırmacı sınıf öğretmenleri yetiştirmektir.  

Öğrenme Ortamları
  • Eğitim ve öğretim örgün öğretim şeklinde gerçekleştirilir. Ayrıca Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı okullarda staj uygulaması yapılmaktadır.

Öğrenme Kazanımları (Tanım)
  • Sınıf öğretmenliği alanı ile ilgili bilimsel kavramlar ve olgular bilgisine sahiptir.
  • İlkokul eğitiminde öğretim programları, öğretim strateji, yöntem ve teknikleri, sınıf yönetimi ile ölçme ve değerlendirme bilgisine sahiptir.
  • İlkokul eğitimi için ders kitabı ve çocuk kitabı seçme ve değerlendirme bilgisine sahiptir.
  • Bilimsel bilginin kaynağı, sınırları, kapsamı, güvenilirliği ve geçerliliğinin değerlendirilmesi konusunda bilgi sahibidir.
  • İlkokul öğrencilerinin gelişim, öğrenme, öğrenme güçlükleri ve gereksinimleri bilgisine sahiptir.
  • İlkokul eğitiminde bilgi ve iletişim teknolojilerini etkin bir şekilde kullanır.
  • İlkokul eğitimi ile ilgili doğru ve güvenilir bilgiye ulaşma yollarını bilir ve kullanır.
  • İlkokul eğitimi ile ilgili bilimsel bir problemi ele alır, inceler ve çözüm yolları üretir.
  • İlkokul eğitiminde geleneksel ve güncel öğrenme-öğretme yaklaşım, strateji, yöntem ve tekniklerini bilir ve uygular.
  • Felsefe, psikoloji, tarih, coğrafya, hukuk, antropoloji ve sosyoloji alanlarında geçen kavramları alanına uygular.
  • Çeşitli sosyo-kültürel çevrelerde bulunur, toplumsal sorumluluk alır, çeşitli projelere katılır ve sonuçlarını paylaşır.
  • Mesleki yetkinliklerini ve yeterliliklerini tanır; yaratıcı ve güçlü yönlerini
  • kullanarak zayıf yönlerini geliştirir.
  • Mesleki olarak kendini sürekli yeniler ve bu yönde olumlu bir tutum geliştirir.
  • En az bir yabancı dili kullanarak (B1 düzeyinde) alanıyla ilgili gelişmeleri takip eder ve yabancı meslektaşları ile iletişim kurar.
  • Sınıf öğretmenliği alanıyla ilgili sanatsal ve kültürel etkinlikleri takip eder ve etkinliklere aktif bir şekilde katılır.
  • Öğretmenlik mesleği ile ilgili olarak insan haklarına, demokratik, toplumsal, bilimsel ve mesleki etik değerlere ve mesleki yasa ve yönetmeliklere uygun davranır.
  • Türkçeyi hem yazılı hem de sözlü olarak sosyal ve akademik ortamlarda doğru ve etkili bir şekilde kullanır.
  • Temel matematik ve temel fen bilimleri alanlarında geçen kavramları alanına uygular.

Anahtar Yetkinlikler

Aşağıda sıralanan anahtar yetkinliklere ileri düzeyde sahiptir.

  • Okuma yazma yetkinliği
  • Çoklu dil yetkinliği
  • Matematiksel yetkinlik ve bilim, teknoloji ve mühendislikte yetkinlik
  • Dijital yetkinlik
  • Kişisel, sosyal ve öğrenmeyi öğrenme yetkinliği
  • Vatandaşlık yetkinliği
  • Girişimcilik yetkinliği
  • Kültürel farkındalık ve ifade yetkinliği

Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri

1) Sınavlar 100 puan üzerinden ölçülür. Bir dersin ara sınav ve dönem sonu sınav sonuçları sayısal puan ile gösterilir. Öğrencinin girmediği sınavların puanı sıfırdır.

(2) Ara sınav puan ortalaması, öğrencinin ara sınavlarda almış olduğu puanların toplamının yapılmış olan ara sınav sayısına bölünmesi ile belirlenir. Bu suretle bulunacak buçuklu sayı, en yakın tam sayıya yuvarlanır.

(3) Ham başarı puanı,  ders geçme esasına göre eğitim-öğretim yapan birimlerde, dönem veya yıl sonu sınav puanının %60’ına ara sınavların puan ortalamasının %40’ının eklenmesi ile hesaplanır. Sınıf/yıl geçme esasına göre eğitim-öğretim yapan birimlerde de ara sınav ve dönem veya yıl sonu sınavlarının hangi oranda katkı verileceği, birim yönetim kurulu kararı ve Senatonun onayıyla belirlenir. Bu oran, ara sınavlar için en fazla %60, dönem veya yıl sonu sınavları için en az %40 olabilir. Oranların hesabında kesirler aynen korunur, ancak ham başarı puanının hesabında buçuklu sayılar, en yakın tam sayıya yuvarlanır. Sınavlar yazılı olarak yapılır. Ancak bölümlerden gelecek istek üzerine ilgili kurullar sınavın sözlü, sözlü-yazılı, portfolyo, ödev, araştırma, proje, görüşme, performans değerlendirme, öz/akran/grup değerlendirme gibi süreç değerlendirme ve/veya sunum olarak yapılmasına karar verebilir. Bu yöndeki karar yarıyılın başında öğrencilere verilen bilgilendirme formunda ilan edilir.

 

(5) Üniversitede kullanılan 4’lük sistem başarı notları ve katsayıları aşağıdaki tabloda gösterilmiştir:

 

AA                             BA                             BB                             CB                             CC                             DC                             DD                             FD                             FF 

4,00                     

3,50                     

3,00                    

2,50                     

2,00                    

1,50                     

1,00                     

0,50                     

0,00  

Mükemmel

Pekiyi

İyi

Orta

Yeterli

Kalır

Kalır

Kalır

Kalır


Kalite Güvencesi

Yükseköğretim programlarının niteliğinin gözetilmesi için;

  • YÖK, yükseköğretim kurumlarında gerçekleştirilen eğitim ve öğretimle diğer faaliyetlerin planlanması, düzenlenmesi, yönetilmesi ve denetiminden sorumludur.
  • YÖK tarafından belirlenen kriterler çerçevesinde her yıl hazırlanan yükseköğretim kurumlarına ait “Üniversite İzleme ve Değerlendirme Raporları” yayımlanır. Bu raporlara göre hazırlanan, yükseköğretim kurumlarına yönelik nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren raporlarda YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır.
  •  YÖK tarafından her yıl vakıf yükseköğretim kurumlarına ait akademik, idari ve mali verileri içeren “Vakıf Yükseköğretim Kurumları Raporu” yayımlanır. Vakıf yükseköğretim kurumlarına yönelik yapılan nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren bu raporlar YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır. Yükseköğretimde lisans programlarının kalite güvencesi “Yükseköğretim Diploma Programlarının Kalite Güvencesinin Sağlanmasına Yönelik Usul ve Esaslar” a göre sağlanır:

1. Öğretim Programlarının Oluşturulması ve Onaylanması:

1.1. YÖK, yükseköğretim kurumlarında lisans bölüm ve programların açılması için gerekli olan asgari standart ve ölçütleri YÖK belirler.

1.2. Yükseköğretim kurumlarında lisans programlarının müfredatı ve her bir programın öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının neler olacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumlarının senatoları tarafından belirlenir.

1.3. Ulusal Çekirdek Eğitim Programlarının müfredatı ilgili Dekanlar Konseyi tarafından kabul edildikten sonra YÖK’ün onayıyla yükseköğretim kurumları tarafından uygulanır.

2. Ölçme-Değerlendirme: Her bir lisans programının öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının ölçme ve değerlendirmesinin nasıl yapılacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumları tarafından hazırlanan eğitim ve öğretim ve sınav yönetmeliğine göre yürütülür.

3. Belgelendirme: Lisans programlarına kayıtlı öğrenciler, yükseköğretim kurumları tarafından belirlenen ders kredilerini ve diğer yükümlülükleri başarı ile tamamlamaları halinde; lisans diploması alır.

4. Öz Değerlendirme-Dış Değerlendirme: Yükseköğretim kurumları, sürekli izleme bağlamında, her yılın başında bir önceki yıla ait “Kurum İç Değerlendirme Raporlarını” Yükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK) tarafından hazırlanan Bilgi Sistemine girer. YÖKAK, yükseköğretim kurumlarının dış değerlendirmesine ilişkin hazırladığı “Kurumsal Geri Bildirim Raporu”nu kamuoyuyla paylaşılır. Ayrıca, YÖKAK tarafından yetkilendirilen veya tanınan akreditasyon kuruluşları tarafından verilen akreditasyon kararları da programların yeterliliklerinin kalite güvencesinin sağlandığını gösterir. YÖKAK mevzuatı gereği belirlenen yeterliliklere ilişkin düzenli gözden geçirme faaliyetleri yapar.

Öğretmenlik Eğitim Programları Değerlendirme ve Akreditasyon Derneği (EPDAD)

Akreditasyon Başlangıç/Bitiş Tarihi: 1.05.2023 / 1.05.2026

 


Giriş Şartı
  • Bu programa öğrenciler Ölçme Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından verilen yerleştirme sonuç belgesi ile kabul edilir. Sınav sonucu üniversitemize yerleştirilen öğrenciler, ÖSYM ve Erciyes Üniversitesi tarafından ilan edilen tarihlerde kesin kayıtlarını yaptırır. Yabancı Uyruklu Öğrenciler için Lisans ve Lisansüstü Programlara Giriş-Kabul Koşulları Yabancı uyruklu öğrencilerden Üniversitemizi kazanan ve Türkçe bir programa yerleştirilen öğrencilerin o programda eğitimlerine başlayabilmeleri için Erciyes TÖMER tarafından yapılan Türkçe yeterlilik sınavına katılmaları veya C1 düzeyini belgelendirmeleri gerekmektedir. C1 düzeyinde Türkçe yeterliliği olmayan öğrenciler Erciyes TÖMER’de Türkçe kursu almak şartıyla kayıt hakkı kazandığı programa kayıt yaptırabilirler.

Başarma Şartları
Kayıt yaptırdığı tüm dersleri geçmiş olmak şartıyla, genel ve dönem ortalaması 2,00 olan öğrenciler başarılı sayılırlar. Öğrencinin başarı sıralaması genel not ortalamasına göre hesaplanır. Bu öğrencilerden bir dönem sonunda en az normal ders yükü ile o dönemin not ortalaması 3,00-3,49 arasında olanlar dönem onur öğrencisi, 3,50-4,00 arasında olanlar ise üstün onur öğrencisi sayılırlar. Bu öğrencilere onur ve üstün onur belgesi verilir  

İlerleme Yolları (İlişki Türü)

Sınıf öğretmenliği programı mezunları Sınıf Öğretmeni olarak görev yapabilirler. Program mezunları Milli Eğitim Bakanlığına (MEB) bağlı okullarda ve özel okullarda çalışabilme hakkına sahiptir.

Program mezunları istenilen akademik yeterlikleri sağladıkları takdirde yüksek öğretim kurumlarında akademik personel olarak da istihdam edilirler.

Lisans eğitimini başarı ile tamamlayan adaylar ALES sınavından geçerli not almaları ve yeterli düzeyde İngilizce dil bilgisine sahip olmaları koşuluyla lisansüstü (yüksek lisans ve doktora) programlarda öğrenim görebilirler.


Yasal Dayanağı

1. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu

1.1. Yükseköğretim Kurumlarında Önlisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yan Dal İle Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik

1.2. Meslek Yüksekokulları ve Açıköğretim Ön Lisans Programları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Devamları Hakkında Yönetmelik

2. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu (Ek Madde-35)

2.1.Yükseköğretim Kalite Güvencesi ve Yükseköğretim Kalite Kurulu Yönetmeliği


Geçerlilik Süresi (Varsa)

Yeterlilik sürekli geçerlidir.


Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi
Adresi Aç

Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi
QrCodeQrCode
Qualification Code

TR0030025704

Qualification Title
Bachelor's Degree in Classroom Teaching
Awarding BodyErciyes University
Awarding Body ContactYenidoğan Neighborhood, Turhan Baytop Street No:1, 38280 Talas/Kayseri
Awarding Body Urlhttps://www.erciyes.edu.tr/
OrientationGeneral
EQF Level6
6 The Qualification has been included in TQF on 20/12/2024
TQF Level 6
Thematic AreasTeacher training with subject specialization
National Occupation Classification

ISCO 08

CategoryMain
Credit Value240
Program Duration4 Yıl
Program Profile
  • The purpose of the Erciyes University Faculty of Education’s Bachelor of Elementary Education Program, in line with the Turkish Higher Education Qualifications Framework (TYYÇ) and Basic Field Qualifications (TAY), is to train primary school teachers who can create productive learning environments to support children’s social, physical, emotional, and cognitive development at the primary school level. They should possess effective communication and lifelong learning skills, have a comprehensive understanding of the Turkish National Education System, adopt both national and universal values, and closely follow national and international developments in their field as creative, innovative, and research-oriented educators.
Learning Environments
  • Education and training are conducted through formal education. Additionally, there is a mandatory internship practice in schools affiliated with the Ministry of National Education (MEB).
Description
  • Has knowledge of scientific concepts and phenomena related to the field of elementary teaching.
  • Is familiar with primary education curricula, teaching strategies, methods and techniques, classroom management, and assessment and evaluation knowledge.
  • Has knowledge of selecting and evaluating textbooks and children’s books for primary education.
  • Possesses knowledge about the source, limits, scope, reliability, and validity of scientific information.
  • Understands the development, learning, learning difficulties, and needs of primary school students.
  • Uses information and communication technologies effectively in primary education.
  • Knows how to access and utilize reliable information related to primary education.
  •  Analyzes, investigates, and generates solutions to a scientific problem in primary education.
  • Knows and applies traditional and contemporary teaching-learning approaches, strategies, methods, and techniques in primary education.
  • Applies concepts from fields such as philosophy, psychology, history, geography, law, anthropology, and sociology to their field.
  • Participates in diverse socio-cultural environments, undertakes social responsibility, participates in various projects, and shares the results.
  • Recognizes their professional competencies and qualifications; develops their weaker points by utilizing their creative and strong points.
  • Continuously updates themselves professionally and develops a positive attitude towards this.
  • Uses at least one foreign language (at a B1 level) to follow developments in their field and communicate with foreign colleagues.
  • Actively participates in artistic and cultural activities related to elementary education.
  • Behaves in accordance with human rights, democratic, social, scientific, and professional ethical values, as well as professional laws and regulations.
  • Uses Turkish accurately and effectively in both written and spoken form in social and academic settings.
  • Applies basic concepts from mathematics and fundamental sciences to their field.
Key Competencies
  • Literacy competency
  • Multilingual competency
  • Mathematical, science, technology, and engineering competency
  • Digital competency
  • Personal, social, and learning-to-learn competency
  • Citizenship competency
  • Entrepreneurship competency
  • Cultural awareness and expression competency
Further Info

1) Exams are measured out of 100 points. The midterm and final exam results of a course are shown with a numerical score. The scores of exams that the student does not take are zero.

(2) The midterm exam score average is determined by dividing the total scores the student received in the midterm exams by the number of midterm exams taken. The half number found in this way is rounded to the nearest whole number.

(3) Raw success score is calculated by adding 40% of the midterm exam score to 60% of the term or year-end exam score in units that provide education and training based on the course passing principle. In units that provide education and training based on the class/year passing principle, the contribution rate of midterm exams and term or year-end exams is determined by the decision of the unit management board and the approval of the Senate. This rate can be a maximum of 60% for midterm exams and a minimum of 40% for term or year-end exams. Fractions are kept the same in the calculation of the rates, but half-numbers are rounded to the nearest whole number in the calculation of the raw success score. Exams are conducted in written form. However, upon request from the departments, the relevant boards may decide that the exam will be conducted as oral, oral-written, portfolio, homework, research, project, interview, performance evaluation, self/peer/group evaluation, and/or presentation. This decision is announced in the information form given to students at the beginning of the semester.

(5) The 4-point system success grades and coefficients used in the university are shown in the table below

Quality Assurance

In order to monitor the quality of higher education programs;

● The council of higher education(YÖK) is responsible for planning, organizing, managing and supervising the education and training and other activities carried out in higher education institutions.

● “University Monitoring and Evaluation Reports” of higher education institutions prepared within the framework of criteria determined by YÖK are published every year. The reports prepared according to these reports, which include quantitative and qualitative evaluations of higher education institutions, are shared with the public by YÖK.

● YÖK publishes the “Foundation Higher Education Institutions Report” containing academic, administrative and financial data of foundation higher education institutions every year. These reports, which include quantitative and qualitative evaluations of foundation higher education institutions, are shared with the public by YÖK. The quality assurance of undergraduate programs in higher education is provided according to the “Procedures and Principles for Providing Quality Assurance of Higher Education Diploma Programs”:

1. Creation and Approval of Curriculum:

1.1. YÖK determines the minimum standards and criteria required for opening undergraduate departments and programs in higher education institutions.

1.2. The curriculum of undergraduate programs in higher education institutions and the learning outcomes that each program will provide to students are determined by the senates of higher education institutions in accordance with the basic principles determined by YÖK on these issues.

1.3. The curriculum of the National Core Education Programs is implemented by higher education institutions with the approval of YÖK after being approved by the relevant Deans' Council.

2. Measurement-Evaluation: How the measurement and evaluation of the learning outcomes that each undergraduate program will provide to students will be carried out is carried out in accordance with the education, training and examination regulations prepared by higher education institutions in accordance with the basic principles determined by YÖK on these issues.

3. Certification: Students enrolled in undergraduate programs receive a bachelor's degree if they successfully complete the course credits and other obligations determined by higher education institutions.

4. Self-Assessment-External Evaluation: In the context of continuous monitoring, higher education institutions enter the “Internal Institutional Evaluation Reports” of the previous year into the Information System prepared by the Higher Education Quality Board (YÖKAK) at the beginning of each year. YÖKAK shares the “Institutional Feedback Report” prepared for the external evaluation of higher education institutions with the public. In addition, accreditation decisions made by accreditation institutions authorized or recognized by YÖKAK also show that the quality assurance of the program qualifications is provided. YÖKAK conducts regular review activities regarding the qualifications determined in accordance with its legislation.

Access Requirements

Students are accepted to this program with the placement result document given by the Evaluation, Selection and Placement Center (ÖSYM). Students who are placed in our university as a result of the exam complete their final registrations on the dates announced by ÖSYM and Erciyes University. Entry and Admission Conditions for Undergraduate and Graduate Programs for Foreign Students Foreign students who are accepted to our university and placed in a Turkish program must take the Turkish proficiency exam administered by the center of Turkish teaching (TÖMER) or document their C1 level in order to start their education in that program. Students who do not have C1 level Turkish proficiency can register for the program they are entitled to, provided that they take a Turkish course at Erciyes TÖMER.

Conditions for SuccessStudents with a general and term average of 2.00 are considered successful, provided that they have passed all the courses they registered for. The student's success ranking is calculated according to the general grade point average. Of these students, those with a grade point average between 3.00-3.49 at the end of a term with at least a normal course load are considered term honor students, and those with a grade point average between 3.50-4.00 are considered superior honor students. These students are given honor and superior honor certificates.
Progression Paths (Relationship Type)

Graduates of the classroom teaching program can work as classroom teachers. Graduates of the program have the right to work in schools affiliated with the Ministry of National Education (MEB) and private schools. Graduates of the program can also be employed as academic staff in higher education institutions if they meet the required academic qualifications. Candidates who successfully complete their undergraduate education can study in postgraduate (master's and doctorate) programs provided that they receive a passing score from the ALES exam and have sufficient English language skills.

Legal Basis

1. Law No. 2547 on Higher Education

1.1. Regulation on the Principles of Transfer, Double Major, Minor and Inter-Institutional Credit Transfer between Associate and Undergraduate Programs in Higher Education Institutions

1.2. Regulation on the Continuation of Undergraduate Education of Vocational Schools and Open Education Associate Program Graduates

2. Law No. 2547 on Higher Education (Additional Article-35)

2.1. Regulation on Higher Education Quality Assurance and Higher Education Quality Board

Validity Period (If Any)

The qualification is valid at all times.

Url Open Address
QrCodeQrCode
Qualification Code

TR0030025704


Qualification Title
Bachelor's Degree in Classroom Teaching

Awarding Body
Erciyes University

Awarding Body Contact
Yenidoğan Neighborhood, Turhan Baytop Street No:1, 38280 Talas/Kayseri

Awarding Body Url

Orientation
General

National Occupation Classification

ISCO 08


EQF Level
6

TQF Level
6
The Qualification has been included in TQF on 20/12/2024

National Occupation Classification

ISCO 08


Category
Main

Credit Value
240

Program Duration
4 Yıl

Program Profile
  • The purpose of the Erciyes University Faculty of Education’s Bachelor of Elementary Education Program, in line with the Turkish Higher Education Qualifications Framework (TYYÇ) and Basic Field Qualifications (TAY), is to train primary school teachers who can create productive learning environments to support children’s social, physical, emotional, and cognitive development at the primary school level. They should possess effective communication and lifelong learning skills, have a comprehensive understanding of the Turkish National Education System, adopt both national and universal values, and closely follow national and international developments in their field as creative, innovative, and research-oriented educators.

Learning Environments
  • Education and training are conducted through formal education. Additionally, there is a mandatory internship practice in schools affiliated with the Ministry of National Education (MEB).

Description
  • Has knowledge of scientific concepts and phenomena related to the field of elementary teaching.
  • Is familiar with primary education curricula, teaching strategies, methods and techniques, classroom management, and assessment and evaluation knowledge.
  • Has knowledge of selecting and evaluating textbooks and children’s books for primary education.
  • Possesses knowledge about the source, limits, scope, reliability, and validity of scientific information.
  • Understands the development, learning, learning difficulties, and needs of primary school students.
  • Uses information and communication technologies effectively in primary education.
  • Knows how to access and utilize reliable information related to primary education.
  •  Analyzes, investigates, and generates solutions to a scientific problem in primary education.
  • Knows and applies traditional and contemporary teaching-learning approaches, strategies, methods, and techniques in primary education.
  • Applies concepts from fields such as philosophy, psychology, history, geography, law, anthropology, and sociology to their field.
  • Participates in diverse socio-cultural environments, undertakes social responsibility, participates in various projects, and shares the results.
  • Recognizes their professional competencies and qualifications; develops their weaker points by utilizing their creative and strong points.
  • Continuously updates themselves professionally and develops a positive attitude towards this.
  • Uses at least one foreign language (at a B1 level) to follow developments in their field and communicate with foreign colleagues.
  • Actively participates in artistic and cultural activities related to elementary education.
  • Behaves in accordance with human rights, democratic, social, scientific, and professional ethical values, as well as professional laws and regulations.
  • Uses Turkish accurately and effectively in both written and spoken form in social and academic settings.
  • Applies basic concepts from mathematics and fundamental sciences to their field.

Key Competencies
  • Literacy competency
  • Multilingual competency
  • Mathematical, science, technology, and engineering competency
  • Digital competency
  • Personal, social, and learning-to-learn competency
  • Citizenship competency
  • Entrepreneurship competency
  • Cultural awareness and expression competency

Further Info

1) Exams are measured out of 100 points. The midterm and final exam results of a course are shown with a numerical score. The scores of exams that the student does not take are zero.

(2) The midterm exam score average is determined by dividing the total scores the student received in the midterm exams by the number of midterm exams taken. The half number found in this way is rounded to the nearest whole number.

(3) Raw success score is calculated by adding 40% of the midterm exam score to 60% of the term or year-end exam score in units that provide education and training based on the course passing principle. In units that provide education and training based on the class/year passing principle, the contribution rate of midterm exams and term or year-end exams is determined by the decision of the unit management board and the approval of the Senate. This rate can be a maximum of 60% for midterm exams and a minimum of 40% for term or year-end exams. Fractions are kept the same in the calculation of the rates, but half-numbers are rounded to the nearest whole number in the calculation of the raw success score. Exams are conducted in written form. However, upon request from the departments, the relevant boards may decide that the exam will be conducted as oral, oral-written, portfolio, homework, research, project, interview, performance evaluation, self/peer/group evaluation, and/or presentation. This decision is announced in the information form given to students at the beginning of the semester.

(5) The 4-point system success grades and coefficients used in the university are shown in the table below


Quality Assurance

In order to monitor the quality of higher education programs;

● The council of higher education(YÖK) is responsible for planning, organizing, managing and supervising the education and training and other activities carried out in higher education institutions.

● “University Monitoring and Evaluation Reports” of higher education institutions prepared within the framework of criteria determined by YÖK are published every year. The reports prepared according to these reports, which include quantitative and qualitative evaluations of higher education institutions, are shared with the public by YÖK.

● YÖK publishes the “Foundation Higher Education Institutions Report” containing academic, administrative and financial data of foundation higher education institutions every year. These reports, which include quantitative and qualitative evaluations of foundation higher education institutions, are shared with the public by YÖK. The quality assurance of undergraduate programs in higher education is provided according to the “Procedures and Principles for Providing Quality Assurance of Higher Education Diploma Programs”:

1. Creation and Approval of Curriculum:

1.1. YÖK determines the minimum standards and criteria required for opening undergraduate departments and programs in higher education institutions.

1.2. The curriculum of undergraduate programs in higher education institutions and the learning outcomes that each program will provide to students are determined by the senates of higher education institutions in accordance with the basic principles determined by YÖK on these issues.

1.3. The curriculum of the National Core Education Programs is implemented by higher education institutions with the approval of YÖK after being approved by the relevant Deans' Council.

2. Measurement-Evaluation: How the measurement and evaluation of the learning outcomes that each undergraduate program will provide to students will be carried out is carried out in accordance with the education, training and examination regulations prepared by higher education institutions in accordance with the basic principles determined by YÖK on these issues.

3. Certification: Students enrolled in undergraduate programs receive a bachelor's degree if they successfully complete the course credits and other obligations determined by higher education institutions.

4. Self-Assessment-External Evaluation: In the context of continuous monitoring, higher education institutions enter the “Internal Institutional Evaluation Reports” of the previous year into the Information System prepared by the Higher Education Quality Board (YÖKAK) at the beginning of each year. YÖKAK shares the “Institutional Feedback Report” prepared for the external evaluation of higher education institutions with the public. In addition, accreditation decisions made by accreditation institutions authorized or recognized by YÖKAK also show that the quality assurance of the program qualifications is provided. YÖKAK conducts regular review activities regarding the qualifications determined in accordance with its legislation.


Access Requirements

Students are accepted to this program with the placement result document given by the Evaluation, Selection and Placement Center (ÖSYM). Students who are placed in our university as a result of the exam complete their final registrations on the dates announced by ÖSYM and Erciyes University. Entry and Admission Conditions for Undergraduate and Graduate Programs for Foreign Students Foreign students who are accepted to our university and placed in a Turkish program must take the Turkish proficiency exam administered by the center of Turkish teaching (TÖMER) or document their C1 level in order to start their education in that program. Students who do not have C1 level Turkish proficiency can register for the program they are entitled to, provided that they take a Turkish course at Erciyes TÖMER.


Conditions for Success
Students with a general and term average of 2.00 are considered successful, provided that they have passed all the courses they registered for. The student's success ranking is calculated according to the general grade point average. Of these students, those with a grade point average between 3.00-3.49 at the end of a term with at least a normal course load are considered term honor students, and those with a grade point average between 3.50-4.00 are considered superior honor students. These students are given honor and superior honor certificates.

Progression Paths (Relationship Type)

Graduates of the classroom teaching program can work as classroom teachers. Graduates of the program have the right to work in schools affiliated with the Ministry of National Education (MEB) and private schools. Graduates of the program can also be employed as academic staff in higher education institutions if they meet the required academic qualifications. Candidates who successfully complete their undergraduate education can study in postgraduate (master's and doctorate) programs provided that they receive a passing score from the ALES exam and have sufficient English language skills.


Legal Basis

1. Law No. 2547 on Higher Education

1.1. Regulation on the Principles of Transfer, Double Major, Minor and Inter-Institutional Credit Transfer between Associate and Undergraduate Programs in Higher Education Institutions

1.2. Regulation on the Continuation of Undergraduate Education of Vocational Schools and Open Education Associate Program Graduates

2. Law No. 2547 on Higher Education (Additional Article-35)

2.1. Regulation on Higher Education Quality Assurance and Higher Education Quality Board


Validity Period (If Any)

The qualification is valid at all times.


Url
Open Address

Url
QrCodeQrCode