Yeterlilik Kodu

TR0030032531

Yeterlilik Adı
Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Lisans Diploması
Sorumlu KurumManisa Celâl Bayar Üniversitesi
Sorumlu Kurum İletişim BilgisiŞehit Prof. Dr. İlhan Varank Yerleşkesi 45140 - Yunusemre - MANİSA
Sorumlu Kurum URLhttps://www.mcbu.edu.tr/
YönelimGenel
AYÇ Seviyesi6
6 Yeterlilik TYÇ’ye 06/12/2023 tarihinde yerleştirildi
TYÇ Seviyesi 6
Sınıflandırma (Tematik Alan)Psikoloji
Sınıflandırma (Meslek Kodu)

ISCO 08

KategoriAna
Kredi Değeri240
Programın Normal Süresi 4 Yıl
Program Profili (Amaç)
  • Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Anabilim Dalı, öğretmen yetiştirmede çağdaş yaklaşımları temele alarak yürüttüğü 4 yıllık lisans programıyla; çağdaş ölçme-değerlendirme yaklaşımlardan haberdar, teknolojik gelişmeler doğrultusunda öğretim faaliyetlerini düzenleyebilen, farklı öğretim yöntem ve stratejilerini öğretim süreçlerinde kullanabilen, alanında yapılan çalışmaları takip edebilen nitelikli öğretmen yetiştirmeyi amaçlamaktadır. Bu amaç çerçevesinde anabilim dalı programında öğrencilerin hem mesleki gelişimlerini sağlamak hem de alan bilgisi ve genel kültüre yönelik derslere yer verilmiştir.
Öğrenme Ortamları
  • Eğitim ve öğretim örgün öğretim şeklinde gerçekleştirilir. Ayrıca, MEB’e bağlı resmi okullarda staj olarak uygulamalı eğitimler yapılır
Öğrenme Kazanımları (Tanım)
  • Psikolojik danışma ve rehberlik alanına ilişkin temel kavramları doğru kullanabilme.
  • Bireylerin gelişim özelliklerini, öğrenme süreçlerini ve grup içindeki davranış örüntülerini kavrayabilme.
  • Bireyin normal ve normal dışı davranışlarına ve davranışlarının dinamiğine ilişkin bir anlayışa sahip olabilme.
  • Eğitim sistemini, eğitim programını ve okulun örgütsel yapısını kavrayabilme.
  • Psikolojik danışma kuramlarına ve sistemler perspektifine ilişkin bir anlayışa sahip olabilme.
  • Psikolojik danışma ve rehberlik hizmetlerinde konsültasyonun ve süpervizyonun önemini kavrayabilme.
  • Grup dinamiğine ve sürecine ilişkin bir anlayışa sahip olabilme.
  • Bireyle ve grupla çalışırken psikolojik danışma beceri, müdahale ve stratejilerini uygulayabilme.
  • Bireylere, kariyer gelişimleri sürecinde kendilerini tanımalarını ve uygun kararlar vermelerini kolaylaştıracak hizmetleri sunabilme.
  • Psikolojik danışma ve rehberlik hizmetlerini etkili biçimde sunmak amacıyla, bireyi tanıma tekniklerini uygulayabilme.
  • Psikolojik danışma ve rehberlik müdahale programlarını geliştirebilme.
  • Özel gereksinimleri olan bireylerin özelliklerini tanıyabilme.
  • Psikolojik danışma ve rehberlik hizmetlerinin etkililiğini değerlendirebilme.
  • Bilime, bilimsel bilgiye, araştırma yöntemleri ve istatistiksel çözümleme tekniklerine ilişkin bir anlayışa sahip olabilme.
  • Psikolojik danışma ve rehberlik alanındaki alanyazını ve uygulamaları izleyebilme.
  • Alandaki bilgi ve iletişim teknolojilerini etkili biçimde kullanabilme.
  • Psikolojik danışma ve rehberlik hizmetlerini etik ilke, kural ve yasalara uygun sunabilme.
  • Mesleki bir kimlik olarak psikolojik danışmanlığı benimseyebilme.
Anahtar Yetkinlikler

Aşağıda sıralanan anahtar yetkinliklere ileri düzeyde sahiptir.

  • Okuma yazma yetkinliği
  • Çoklu dil yetkinliği
  • Matematiksel yetkinlik ve bilim, teknoloji ve mühendislikte yetkinlik
  • Dijital yetkinlik
  • Kişisel, sosyal ve öğrenmeyi öğrenme yetkinliği
  • Vatandaşlık yetkinliği
  • Girişimcilik yetkinliği
  • Kültürel farkındalık ve ifade yetkinliği
Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri
  • Her ders için en az bir ara sınav ve final sınavı yapılmaktadır. Ara sınavlar dışında kısa sınavlar, projeler ve öğretim elemanının uygun gördüğü diğer faaliyetler yapılabilir. Bu faaliyetlerin sayısı ve başarı notuna katkısı öğretim elemanı tarafından ders planında belirtilir. Başarı notu, ara sınavın % 40’ı, dönem sonu sınavının da % 60’ esas alınarak hesaplanır. Tüm sınavlar 100 puan üzerinden değerlendirilir. Başarı notu bağıl değerlendirme ile harf notuna dönüştürülür.
  • Öğrencinin, bir dersten başarılı sayılabilmesi için en az CC harf notu alması gerekir. Genel Ağırlıklı Not Ortalaması (GANO) en az 2.00 olan öğrenciler (DC) ve (DD) notu aldıkları derslerden de başarılı sayılırlar. Başarısız dersi olmayan, fakat GANO’su 2.00’ın altında olan öğrenciler, mezun olabilmek için öncelikle (DC) ve (DD) olan derslerini yeniden alarak GANO’larını 2.00’ın üzerine çıkarmak zorundadır.
Kalite Güvencesi

Yükseköğretim programlarının niteliğinin gözetilmesi için;

  • YÖK, yükseköğretim kurumlarında gerçekleştirilen eğitim ve öğretimle diğer faaliyetlerin planlanması, düzenlenmesi, yönetilmesi ve denetiminden sorumludur.
  • YÖK tarafından belirlenen kriterler çerçevesinde her yıl hazırlanan yükseköğretim kurumlarına ait “Üniversite İzleme ve Değerlendirme Raporları” yayımlanır. Bu raporlara göre hazırlanan, yükseköğretim kurumlarına yönelik nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren raporlarda YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır.
  •  YÖK tarafından her yıl vakıf yükseköğretim kurumlarına ait akademik, idari ve mali verileri içeren “Vakıf Yükseköğretim Kurumları Raporu” yayımlanır. Vakıf yükseköğretim kurumlarına yönelik yapılan nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren bu raporlar YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır. Yükseköğretimde lisans programlarının kalite güvencesi “Yükseköğretim Diploma Programlarının Kalite Güvencesinin Sağlanmasına Yönelik Usul ve Esaslar” a göre sağlanır:

1. Öğretim Programlarının Oluşturulması ve Onaylanması:

1.1. YÖK, yükseköğretim kurumlarında lisans bölüm ve programların açılması için gerekli olan asgari standart ve ölçütleri YÖK belirler.

1.2. Yükseköğretim kurumlarında lisans programlarının müfredatı ve her bir programın öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının neler olacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumlarının senatoları tarafından belirlenir.

1.3. Ulusal Çekirdek Eğitim Programlarının müfredatı ilgili Dekanlar Konseyi tarafından kabul edildikten sonra YÖK’ün onayıyla yükseköğretim kurumları tarafından uygulanır.

2. Ölçme-Değerlendirme: Her bir lisans programının öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının ölçme ve değerlendirmesinin nasıl yapılacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumları tarafından hazırlanan eğitim ve öğretim ve sınav yönetmeliğine göre yürütülür.

3. Belgelendirme: Lisans programlarına kayıtlı öğrenciler, yükseköğretim kurumları tarafından belirlenen ders kredilerini ve diğer yükümlülükleri başarı ile tamamlamaları halinde; lisans diploması alır.

4. Öz Değerlendirme-Dış Değerlendirme: Yükseköğretim kurumları, sürekli izleme bağlamında, her yılın başında bir önceki yıla ait “Kurum İç Değerlendirme Raporlarını” Yükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK) tarafından hazırlanan Bilgi Sistemine girer. YÖKAK, yükseköğretim kurumlarının dış değerlendirmesine ilişkin hazırladığı “Kurumsal Geri Bildirim Raporu”nu kamuoyuyla paylaşılır. Ayrıca, YÖKAK tarafından yetkilendirilen veya tanınan akreditasyon kuruluşları tarafından verilen akreditasyon kararları da programların yeterliliklerinin kalite güvencesinin sağlandığını gösterir. YÖKAK mevzuatı gereği belirlenen yeterliliklere ilişkin düzenli gözden geçirme faaliyetleri yapar.

Öğretmenlik Eğitim Programları Değerlendirme ve Akreditasyon Derneği (EPDAD)

Akreditasyon Başlangıç/Bitiş Tarihi:

01.05.2023/01.05.2026

Giriş Şartı
  • Lise ve dengi okul diplomasına sahip olmak ve Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yapılan Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) sonucunda eşit ağırlık (EA) puan türünde yeterli puan almaktır.
Başarma Şartları Öğrencinin 4 yıllık bu programdan mezun olabilmesi için tüm derslerini başarı ile tamamlaması gerekir. Bu derece öğretim programında yer alan tüm dersleri başaran, minimum 240 AKTS kredisini sağlayan ve genel not ortalaması en az 2.00/4.00 olan öğrencilere verilir.
İlerleme Yolları (İlişki Türü)

Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Anabilim Dalı mezunları, Milli Eğitim Bakanlığı ve ona bağlı özel okul ve dershanelerde rehber öğretmen/okul psikolojik danışmanı olarak ve özel psikolojik danışma merkezlerinde psikolojik danışman olarak çalışmaktadırlar. Ayrıca, adalet, sağlık, emniyet ve askeriye kurumlarında da çalışabilmektedirler.

Yasal Dayanağı

1. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu

 

1.1. Yükseköğretim Kurumlarında Önlisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yan Dal İle Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik

 

1.2. Meslek Yüksekokulları ve Açıköğretim Ön Lisans Programları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Devamları Hakkında Yönetmelik

 

2. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu (Ek Madde-35)

 

2.1.Yükseköğretim Kalite Güvencesi ve Yükseköğretim Kalite Kurulu Yönetmeliği

Geçerlilik Süresi (Varsa)

Yeterlilik sürekli geçerlidir.

Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi Adresi Aç
QrCodeQrCode
Yeterlilik Kodu

TR0030032531


Yeterlilik Adı
Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Lisans Diploması

Sorumlu Kurum
Manisa Celâl Bayar Üniversitesi

Sorumlu Kurum İletişim Bilgisi
Şehit Prof. Dr. İlhan Varank Yerleşkesi 45140 - Yunusemre - MANİSA

Sorumlu Kurum URL

Yönelim
Genel

Sınıflandırma (Meslek Kodu)

ISCO 08


AYÇ Seviyesi
6

TYÇ Seviyesi
6
Yeterlilik TYÇ’ye 06/12/2023 tarihinde yerleştirildi

Sınıflandırma (Meslek Kodu)

ISCO 08


Kategori
Ana

Kredi Değeri
240

Programın Normal Süresi
4 Yıl

Program Profili (Amaç)
  • Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Anabilim Dalı, öğretmen yetiştirmede çağdaş yaklaşımları temele alarak yürüttüğü 4 yıllık lisans programıyla; çağdaş ölçme-değerlendirme yaklaşımlardan haberdar, teknolojik gelişmeler doğrultusunda öğretim faaliyetlerini düzenleyebilen, farklı öğretim yöntem ve stratejilerini öğretim süreçlerinde kullanabilen, alanında yapılan çalışmaları takip edebilen nitelikli öğretmen yetiştirmeyi amaçlamaktadır. Bu amaç çerçevesinde anabilim dalı programında öğrencilerin hem mesleki gelişimlerini sağlamak hem de alan bilgisi ve genel kültüre yönelik derslere yer verilmiştir.

Öğrenme Ortamları
  • Eğitim ve öğretim örgün öğretim şeklinde gerçekleştirilir. Ayrıca, MEB’e bağlı resmi okullarda staj olarak uygulamalı eğitimler yapılır

Öğrenme Kazanımları (Tanım)
  • Psikolojik danışma ve rehberlik alanına ilişkin temel kavramları doğru kullanabilme.
  • Bireylerin gelişim özelliklerini, öğrenme süreçlerini ve grup içindeki davranış örüntülerini kavrayabilme.
  • Bireyin normal ve normal dışı davranışlarına ve davranışlarının dinamiğine ilişkin bir anlayışa sahip olabilme.
  • Eğitim sistemini, eğitim programını ve okulun örgütsel yapısını kavrayabilme.
  • Psikolojik danışma kuramlarına ve sistemler perspektifine ilişkin bir anlayışa sahip olabilme.
  • Psikolojik danışma ve rehberlik hizmetlerinde konsültasyonun ve süpervizyonun önemini kavrayabilme.
  • Grup dinamiğine ve sürecine ilişkin bir anlayışa sahip olabilme.
  • Bireyle ve grupla çalışırken psikolojik danışma beceri, müdahale ve stratejilerini uygulayabilme.
  • Bireylere, kariyer gelişimleri sürecinde kendilerini tanımalarını ve uygun kararlar vermelerini kolaylaştıracak hizmetleri sunabilme.
  • Psikolojik danışma ve rehberlik hizmetlerini etkili biçimde sunmak amacıyla, bireyi tanıma tekniklerini uygulayabilme.
  • Psikolojik danışma ve rehberlik müdahale programlarını geliştirebilme.
  • Özel gereksinimleri olan bireylerin özelliklerini tanıyabilme.
  • Psikolojik danışma ve rehberlik hizmetlerinin etkililiğini değerlendirebilme.
  • Bilime, bilimsel bilgiye, araştırma yöntemleri ve istatistiksel çözümleme tekniklerine ilişkin bir anlayışa sahip olabilme.
  • Psikolojik danışma ve rehberlik alanındaki alanyazını ve uygulamaları izleyebilme.
  • Alandaki bilgi ve iletişim teknolojilerini etkili biçimde kullanabilme.
  • Psikolojik danışma ve rehberlik hizmetlerini etik ilke, kural ve yasalara uygun sunabilme.
  • Mesleki bir kimlik olarak psikolojik danışmanlığı benimseyebilme.

Anahtar Yetkinlikler

Aşağıda sıralanan anahtar yetkinliklere ileri düzeyde sahiptir.

  • Okuma yazma yetkinliği
  • Çoklu dil yetkinliği
  • Matematiksel yetkinlik ve bilim, teknoloji ve mühendislikte yetkinlik
  • Dijital yetkinlik
  • Kişisel, sosyal ve öğrenmeyi öğrenme yetkinliği
  • Vatandaşlık yetkinliği
  • Girişimcilik yetkinliği
  • Kültürel farkındalık ve ifade yetkinliği

Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri
  • Her ders için en az bir ara sınav ve final sınavı yapılmaktadır. Ara sınavlar dışında kısa sınavlar, projeler ve öğretim elemanının uygun gördüğü diğer faaliyetler yapılabilir. Bu faaliyetlerin sayısı ve başarı notuna katkısı öğretim elemanı tarafından ders planında belirtilir. Başarı notu, ara sınavın % 40’ı, dönem sonu sınavının da % 60’ esas alınarak hesaplanır. Tüm sınavlar 100 puan üzerinden değerlendirilir. Başarı notu bağıl değerlendirme ile harf notuna dönüştürülür.
  • Öğrencinin, bir dersten başarılı sayılabilmesi için en az CC harf notu alması gerekir. Genel Ağırlıklı Not Ortalaması (GANO) en az 2.00 olan öğrenciler (DC) ve (DD) notu aldıkları derslerden de başarılı sayılırlar. Başarısız dersi olmayan, fakat GANO’su 2.00’ın altında olan öğrenciler, mezun olabilmek için öncelikle (DC) ve (DD) olan derslerini yeniden alarak GANO’larını 2.00’ın üzerine çıkarmak zorundadır.

Kalite Güvencesi

Yükseköğretim programlarının niteliğinin gözetilmesi için;

  • YÖK, yükseköğretim kurumlarında gerçekleştirilen eğitim ve öğretimle diğer faaliyetlerin planlanması, düzenlenmesi, yönetilmesi ve denetiminden sorumludur.
  • YÖK tarafından belirlenen kriterler çerçevesinde her yıl hazırlanan yükseköğretim kurumlarına ait “Üniversite İzleme ve Değerlendirme Raporları” yayımlanır. Bu raporlara göre hazırlanan, yükseköğretim kurumlarına yönelik nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren raporlarda YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır.
  •  YÖK tarafından her yıl vakıf yükseköğretim kurumlarına ait akademik, idari ve mali verileri içeren “Vakıf Yükseköğretim Kurumları Raporu” yayımlanır. Vakıf yükseköğretim kurumlarına yönelik yapılan nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren bu raporlar YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır. Yükseköğretimde lisans programlarının kalite güvencesi “Yükseköğretim Diploma Programlarının Kalite Güvencesinin Sağlanmasına Yönelik Usul ve Esaslar” a göre sağlanır:

1. Öğretim Programlarının Oluşturulması ve Onaylanması:

1.1. YÖK, yükseköğretim kurumlarında lisans bölüm ve programların açılması için gerekli olan asgari standart ve ölçütleri YÖK belirler.

1.2. Yükseköğretim kurumlarında lisans programlarının müfredatı ve her bir programın öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının neler olacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumlarının senatoları tarafından belirlenir.

1.3. Ulusal Çekirdek Eğitim Programlarının müfredatı ilgili Dekanlar Konseyi tarafından kabul edildikten sonra YÖK’ün onayıyla yükseköğretim kurumları tarafından uygulanır.

2. Ölçme-Değerlendirme: Her bir lisans programının öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının ölçme ve değerlendirmesinin nasıl yapılacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumları tarafından hazırlanan eğitim ve öğretim ve sınav yönetmeliğine göre yürütülür.

3. Belgelendirme: Lisans programlarına kayıtlı öğrenciler, yükseköğretim kurumları tarafından belirlenen ders kredilerini ve diğer yükümlülükleri başarı ile tamamlamaları halinde; lisans diploması alır.

4. Öz Değerlendirme-Dış Değerlendirme: Yükseköğretim kurumları, sürekli izleme bağlamında, her yılın başında bir önceki yıla ait “Kurum İç Değerlendirme Raporlarını” Yükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK) tarafından hazırlanan Bilgi Sistemine girer. YÖKAK, yükseköğretim kurumlarının dış değerlendirmesine ilişkin hazırladığı “Kurumsal Geri Bildirim Raporu”nu kamuoyuyla paylaşılır. Ayrıca, YÖKAK tarafından yetkilendirilen veya tanınan akreditasyon kuruluşları tarafından verilen akreditasyon kararları da programların yeterliliklerinin kalite güvencesinin sağlandığını gösterir. YÖKAK mevzuatı gereği belirlenen yeterliliklere ilişkin düzenli gözden geçirme faaliyetleri yapar.

Öğretmenlik Eğitim Programları Değerlendirme ve Akreditasyon Derneği (EPDAD)

Akreditasyon Başlangıç/Bitiş Tarihi:

01.05.2023/01.05.2026


Giriş Şartı
  • Lise ve dengi okul diplomasına sahip olmak ve Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yapılan Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) sonucunda eşit ağırlık (EA) puan türünde yeterli puan almaktır.

Başarma Şartları
Öğrencinin 4 yıllık bu programdan mezun olabilmesi için tüm derslerini başarı ile tamamlaması gerekir. Bu derece öğretim programında yer alan tüm dersleri başaran, minimum 240 AKTS kredisini sağlayan ve genel not ortalaması en az 2.00/4.00 olan öğrencilere verilir.

İlerleme Yolları (İlişki Türü)

Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Anabilim Dalı mezunları, Milli Eğitim Bakanlığı ve ona bağlı özel okul ve dershanelerde rehber öğretmen/okul psikolojik danışmanı olarak ve özel psikolojik danışma merkezlerinde psikolojik danışman olarak çalışmaktadırlar. Ayrıca, adalet, sağlık, emniyet ve askeriye kurumlarında da çalışabilmektedirler.


Yasal Dayanağı

1. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu

 

1.1. Yükseköğretim Kurumlarında Önlisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yan Dal İle Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik

 

1.2. Meslek Yüksekokulları ve Açıköğretim Ön Lisans Programları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Devamları Hakkında Yönetmelik

 

2. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu (Ek Madde-35)

 

2.1.Yükseköğretim Kalite Güvencesi ve Yükseköğretim Kalite Kurulu Yönetmeliği


Geçerlilik Süresi (Varsa)

Yeterlilik sürekli geçerlidir.


Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi
Adresi Aç

Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi
QrCodeQrCode
Qualification Code

TR0030032531

Qualification Title
Bachelor's Degree in Guidance and Psychological Counseling
Awarding BodyManisa Celal Bayar University
Awarding Body ContactYükseköğretim Kurulu Başkanlığı, Üniversiteler Mah. 1600. Cad. No:10, 06800 Bilkent, Çankaya/Ankara Phone: 0850 470 0 965
Awarding Body Urlhttps://en.mcbu.edu.tr/
OrientationGeneral
EQF Level6
6 The Qualification has been included in TQF on 06/12/2023
TQF Level 6
Thematic AreasPsychology
National Occupation Classification

ISCO:08

CategoryMain
Credit Value240
Program Duration4 Yıl
Program Profile

The Department of Guidance and Psychological Counseling aims to train qualified teachers who are aware of contemporary measurement and evaluation approaches, who can organize teaching activities in line with technological developments, who can use different teaching methods and strategies in teaching processes, and who can follow the studies conducted in the field with its 4-year undergraduate program based on contemporary approaches in teacher training. Within the framework of this purpose, the program of the department includes courses aimed at both professional development of students and field knowledge and general culture.

Learning Environments

Education and training is carried out in the form of formal education. In addition, applied trainings are carried out as internships in schools affiliated to the Ministry of National Education.

Description

To be able to use the basic concepts of psychological counseling and guidance correctly.

- To be able to comprehend the developmental characteristics of individuals, learning processes and behavioral patterns in groups.

- To be able to have an understanding of normal and abnormal behaviors of individuals and the dynamics of their behaviors.

- To be able to comprehend the education system, curriculum and organizational structure of the school.

- To be able to have an understanding of counseling theories and systems perspective.

- To be able to comprehend the importance of consultation and supervision in counseling and guidance services.

- To be able to have an understanding of group dynamics and process.

- To be able to apply counseling skills, interventions and strategies when working with individuals and groups.

- To be able to provide services that will facilitate individuals to recognize themselves and make appropriate decisions in the process of career development.

- To be able to apply individual recognition techniques in order to provide psychological counseling and guidance services effectively.

- To be able to develop psychological counseling and guidance intervention programs.

- To be able to recognize the characteristics of individuals with special needs.

- To be able to evaluate the effectiveness of psychological counseling and guidance services.

- To have an understanding of science, scientific knowledge, research methods and statistical analysis techniques.

- To be able to follow the literature and applications in the field of counseling and guidance.

- To be able to use information and communication technologies in the field effectively.

- To be able to provide psychological counseling and guidance services in accordance with ethical principles, rules and laws.

- To be able to adopt psychological counseling as a professional identity.

Key Competencies

Has advanced level of the key competencies listed below.

- Literacy competence

- Multilingual competence

- Mathematical competence and competence in science, technology and engineering

- Digital competence

- Personal, social and learning to learn competence

- Citizenship competence

- Entrepreneurship competence

- Cultural awareness and expressive competence

Further Info

There is at least one midterm and final exam for each course. Apart from midterm exams, quizzes, projects and other activities that the instructor deems appropriate can be done. The number of these activities and their contribution to the success grade are specified by the instructor in the lesson plan. Success grade is calculated based on 40% of the midterm exam and 60% of the final exam. All exams are evaluated out of 100 points. The success grade is converted into a letter grade with relative evaluation.

In order for a student to be considered successful in a course, he/she must receive a letter grade of at least CC. Students with a General Weighted Grade Point Average (GPA) of at least 2.00 are also considered successful in the courses in which they receive (DC) and (DD) grades. Students who have no failed courses, but whose GPA is below 2.00, must first retake their (DC) and (DD) courses to raise their GPA above 2.00 in order to graduate.

Quality Assurance

To oversee the quality of higher education programs;

- YÖK is responsible for the planning, organization, management and supervision of education and training and other activities carried out in higher education institutions.

- “University Monitoring and Evaluation Reports” of higher education institutions are published every year within the framework of the criteria determined by YÖK. The reports prepared according to these reports, including quantitative and qualitative evaluations of higher education institutions, are shared with the public by YÖK.

- Every year, YÖK publishes the “Foundation Higher Education Institutions Report”, which includes academic, administrative and financial data on foundation higher education institutions. These reports, which include quantitative and qualitative evaluations of foundation higher education institutions, are shared with the public by YÖK. Quality assurance of undergraduate programs in higher education is ensured according to the “Procedures and Principles for Ensuring Quality Assurance of Higher Education Diploma Programs”:

1. Creation and Approval of Curricula:

1.1. YÖK determines the minimum standards and criteria required for the opening of undergraduate departments and programs in higher education institutions.

1.2. The curriculum of undergraduate programs in higher education institutions and the learning outcomes that each program will provide to students are determined by the senates of higher education institutions in accordance with the basic principles determined by YÖK on these issues.

1.3. After the curriculum of the National Core Curriculum is accepted by the relevant Council of Deans, it is implemented by higher education institutions with the approval of YÖK.

2. Assessment and Evaluation: The measurement and evaluation of the learning outcomes of each undergraduate program is carried out according to the education and training and examination regulations prepared by higher education institutions in accordance with the basic principles determined by YÖK.

3. Certification: Students enrolled in undergraduate programs, if they successfully complete the course credits and other obligations determined by higher education institutions; receive a bachelor's degree.

4. Self-Assessment-External Evaluation: In the context of continuous monitoring, higher education institutions enter their “Institutional Internal Evaluation Reports” for the previous year into the Information System prepared by the Higher Education Quality Council (YÖKAK) at the beginning of each year. YÖKAK shares the “Institutional Feedback Report” prepared for the external evaluation of higher education institutions with the public. In addition, accreditation decisions issued by accreditation bodies authorized or recognized by YÖKAK also indicate that the quality assurance of the qualifications of the programs is ensured. YÖKAK conducts regular review activities regarding the qualifications determined in accordance with the legislation.

Association for Evaluation and Accreditation of Teacher Education Programs (EPDAD)

Accreditation Start/End Date:

01.05.2023/01.05.2026

Access Requirements

To have a high school or equivalent school diploma and to get enough points in the equal weight (EA) score type as a result of the Higher Education Institutions Exam (YKS) conducted by the Measurement, Selection and Placement Center (ÖSYM).

Conditions for SuccessTo graduate from this 4-year program, the student must successfully complete all courses. This degree is awarded to students who have successfully completed all the courses in the curriculum, have a minimum of 240 ECTS credits and have a GPA of at least 2.00/4.00.
Progression Paths (Relationship Type)

Graduates of the Department of Guidance and Psychological Counseling work as guidance teachers/school counselors in the Ministry of National Education and affiliated private schools and classrooms and as psychological counselors in private psychological counseling centers. They can also work in justice, health, police and military institutions.

Legal Basis

1. Higher Education Law No. 2547

 

1.1. Regulation on the Principles of Transferring Between Associate and Undergraduate Programs, Double Major, Minor and Inter-Institutional Credit Transfer in Higher Education Institutions

 

1.2. Regulation on the Continuation of Graduates of Vocational Schools and Open Education Associate Degree Programs to Undergraduate Education

 

Law No. 2547 on Higher Education (Additional Article-35)

 

2.1.Regulation on Higher Education Quality Assurance and Higher Education Quality Board

Validity Period (If Any)

The qualification is valid at all times.

Url Open Address
QrCodeQrCode
Qualification Code

TR0030032531


Qualification Title
Bachelor's Degree in Guidance and Psychological Counseling

Awarding Body
Manisa Celal Bayar University

Awarding Body Contact
Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı, Üniversiteler Mah. 1600. Cad. No:10, 06800 Bilkent, Çankaya/Ankara Phone: 0850 470 0 965

Awarding Body Url

Orientation
General

National Occupation Classification

ISCO:08


EQF Level
6

TQF Level
6
The Qualification has been included in TQF on 06/12/2023

National Occupation Classification

ISCO:08


Category
Main

Credit Value
240

Program Duration
4 Yıl

Program Profile

The Department of Guidance and Psychological Counseling aims to train qualified teachers who are aware of contemporary measurement and evaluation approaches, who can organize teaching activities in line with technological developments, who can use different teaching methods and strategies in teaching processes, and who can follow the studies conducted in the field with its 4-year undergraduate program based on contemporary approaches in teacher training. Within the framework of this purpose, the program of the department includes courses aimed at both professional development of students and field knowledge and general culture.


Learning Environments

Education and training is carried out in the form of formal education. In addition, applied trainings are carried out as internships in schools affiliated to the Ministry of National Education.


Description

To be able to use the basic concepts of psychological counseling and guidance correctly.

- To be able to comprehend the developmental characteristics of individuals, learning processes and behavioral patterns in groups.

- To be able to have an understanding of normal and abnormal behaviors of individuals and the dynamics of their behaviors.

- To be able to comprehend the education system, curriculum and organizational structure of the school.

- To be able to have an understanding of counseling theories and systems perspective.

- To be able to comprehend the importance of consultation and supervision in counseling and guidance services.

- To be able to have an understanding of group dynamics and process.

- To be able to apply counseling skills, interventions and strategies when working with individuals and groups.

- To be able to provide services that will facilitate individuals to recognize themselves and make appropriate decisions in the process of career development.

- To be able to apply individual recognition techniques in order to provide psychological counseling and guidance services effectively.

- To be able to develop psychological counseling and guidance intervention programs.

- To be able to recognize the characteristics of individuals with special needs.

- To be able to evaluate the effectiveness of psychological counseling and guidance services.

- To have an understanding of science, scientific knowledge, research methods and statistical analysis techniques.

- To be able to follow the literature and applications in the field of counseling and guidance.

- To be able to use information and communication technologies in the field effectively.

- To be able to provide psychological counseling and guidance services in accordance with ethical principles, rules and laws.

- To be able to adopt psychological counseling as a professional identity.


Key Competencies

Has advanced level of the key competencies listed below.

- Literacy competence

- Multilingual competence

- Mathematical competence and competence in science, technology and engineering

- Digital competence

- Personal, social and learning to learn competence

- Citizenship competence

- Entrepreneurship competence

- Cultural awareness and expressive competence


Further Info

There is at least one midterm and final exam for each course. Apart from midterm exams, quizzes, projects and other activities that the instructor deems appropriate can be done. The number of these activities and their contribution to the success grade are specified by the instructor in the lesson plan. Success grade is calculated based on 40% of the midterm exam and 60% of the final exam. All exams are evaluated out of 100 points. The success grade is converted into a letter grade with relative evaluation.

In order for a student to be considered successful in a course, he/she must receive a letter grade of at least CC. Students with a General Weighted Grade Point Average (GPA) of at least 2.00 are also considered successful in the courses in which they receive (DC) and (DD) grades. Students who have no failed courses, but whose GPA is below 2.00, must first retake their (DC) and (DD) courses to raise their GPA above 2.00 in order to graduate.


Quality Assurance

To oversee the quality of higher education programs;

- YÖK is responsible for the planning, organization, management and supervision of education and training and other activities carried out in higher education institutions.

- “University Monitoring and Evaluation Reports” of higher education institutions are published every year within the framework of the criteria determined by YÖK. The reports prepared according to these reports, including quantitative and qualitative evaluations of higher education institutions, are shared with the public by YÖK.

- Every year, YÖK publishes the “Foundation Higher Education Institutions Report”, which includes academic, administrative and financial data on foundation higher education institutions. These reports, which include quantitative and qualitative evaluations of foundation higher education institutions, are shared with the public by YÖK. Quality assurance of undergraduate programs in higher education is ensured according to the “Procedures and Principles for Ensuring Quality Assurance of Higher Education Diploma Programs”:

1. Creation and Approval of Curricula:

1.1. YÖK determines the minimum standards and criteria required for the opening of undergraduate departments and programs in higher education institutions.

1.2. The curriculum of undergraduate programs in higher education institutions and the learning outcomes that each program will provide to students are determined by the senates of higher education institutions in accordance with the basic principles determined by YÖK on these issues.

1.3. After the curriculum of the National Core Curriculum is accepted by the relevant Council of Deans, it is implemented by higher education institutions with the approval of YÖK.

2. Assessment and Evaluation: The measurement and evaluation of the learning outcomes of each undergraduate program is carried out according to the education and training and examination regulations prepared by higher education institutions in accordance with the basic principles determined by YÖK.

3. Certification: Students enrolled in undergraduate programs, if they successfully complete the course credits and other obligations determined by higher education institutions; receive a bachelor's degree.

4. Self-Assessment-External Evaluation: In the context of continuous monitoring, higher education institutions enter their “Institutional Internal Evaluation Reports” for the previous year into the Information System prepared by the Higher Education Quality Council (YÖKAK) at the beginning of each year. YÖKAK shares the “Institutional Feedback Report” prepared for the external evaluation of higher education institutions with the public. In addition, accreditation decisions issued by accreditation bodies authorized or recognized by YÖKAK also indicate that the quality assurance of the qualifications of the programs is ensured. YÖKAK conducts regular review activities regarding the qualifications determined in accordance with the legislation.

Association for Evaluation and Accreditation of Teacher Education Programs (EPDAD)

Accreditation Start/End Date:

01.05.2023/01.05.2026


Access Requirements

To have a high school or equivalent school diploma and to get enough points in the equal weight (EA) score type as a result of the Higher Education Institutions Exam (YKS) conducted by the Measurement, Selection and Placement Center (ÖSYM).


Conditions for Success
To graduate from this 4-year program, the student must successfully complete all courses. This degree is awarded to students who have successfully completed all the courses in the curriculum, have a minimum of 240 ECTS credits and have a GPA of at least 2.00/4.00.

Progression Paths (Relationship Type)

Graduates of the Department of Guidance and Psychological Counseling work as guidance teachers/school counselors in the Ministry of National Education and affiliated private schools and classrooms and as psychological counselors in private psychological counseling centers. They can also work in justice, health, police and military institutions.


Legal Basis

1. Higher Education Law No. 2547

 

1.1. Regulation on the Principles of Transferring Between Associate and Undergraduate Programs, Double Major, Minor and Inter-Institutional Credit Transfer in Higher Education Institutions

 

1.2. Regulation on the Continuation of Graduates of Vocational Schools and Open Education Associate Degree Programs to Undergraduate Education

 

Law No. 2547 on Higher Education (Additional Article-35)

 

2.1.Regulation on Higher Education Quality Assurance and Higher Education Quality Board


Validity Period (If Any)

The qualification is valid at all times.


Url
Open Address

Url
QrCodeQrCode