Yeterlilik Kodu

TR0030015955

Yeterlilik Adı
Mimarlık Lisans Diploması
Sorumlu KurumMaltepe Üniversitesi
Sorumlu Kurum İletişim Bilgisi Büyükbakkalköy, Maltepe Ünv. Marmara Eğitim Köyü, 34857 Maltepe/İstanbul
Sorumlu Kurum URLhttps://www.maltepe.edu.tr
YönelimGenel
AYÇ Seviyesi6
6 Yeterlilik TYÇ’ye 18/07/2023 tarihinde yerleştirildi
TYÇ Seviyesi 6
Sınıflandırma (Tematik Alan)Mimarlık ve şehir planlama
Sınıflandırma (Meslek Kodu)

ISCO:08

KategoriAna
Kredi Değeri240
Programın Normal Süresi 4 Yıl
Program Profili (Amaç)

Mimarlık, insan yaşamının içinde geçtiği her mekânın tasarlanmasından üretimine dek her aşamasından sorumludur. Sanatın ve teknolojinin buluştuğu noktada tanımlanabilen mimarlık, yaşamın içinde, yaşamla canlı bağlar kuran bir meslek dalıdır. Bu bütünsel bakışın yaygınlaşmasının bir sonucu olarak; mimarlık mesleği, son yıllarda geçirdiği dönüşümlerle birlikte, yapı üretiminin tasarım aşamasının dışında, inşaat kontrolünden malzeme sektörüne uzanan bir çeşitlilikte geniş bir iş sahasına kavuşmuş; böylelikle serbest mimarlık hizmeti vermek veya akademisyenlik yapmak gibi klasik çalışma pratiklerine yenileri eklenmiştir. Mimarlık Bölümü mezunları, mimarlık alanı içinde her aşamada görev alabilecek ve bu görevlerin altından kalkabilecek alt yapıya sahiplerdir.

Öğrenme Ortamları

Eğitim ve öğretim örgün, açık veya uzaktan öğretim şeklinde gerçekleştirilir. Ayrıca, yükseköğretim kurumları bünyesindeki laboratuvarlarda ve atölyelerde ya da endüstride, sağlık kurumlarında ve iş yerlerinde staj veya iş yeri eğitimi olarak uygulamalı eğitimler yapılır.

Bu program tam burslu olarak da sunulmaktadır.

Öğrenme Kazanımları (Tanım)
  • Mimarlık, insan yaşamının içinde geçtiği her mekânın tasarlanmasından üretimine dek her aşamasından sorumludur.
  • Sanatın ve teknolojinin buluştuğu noktada tanımlanabilen mimarlık, yaşamın içinde, yaşamla canlı bağlar kuran bir meslek dalıdır.
  • Bu bütünsel bakışın yaygınlaşmasının bir sonucu olarak; mimarlık mesleği, son yıllarda geçirdiği dönüşümlerle birlikte, yapı üretiminin tasarım aşamasının dışında, inşaat kontrolünden malzeme sektörüne uzanan bir çeşitlilikte geniş bir iş sahasına kavuşmuş; böylelikle serbest mimarlık hizmeti vermek veya akademisyenlik yapmak gibi klasik çalışma pratiklerine yenileri eklenmiştir.
  • Mimarlık Bölümü mezunları, mimarlık alanı içinde her aşamada görev alabilecek ve bu görevlerin altından kalkabilecek alt yapıya sahiplerdir.
  • Mimarlık Fakültesi’nde verilmekte olan “Bütünleşik Tasarım Eğitim-Öğretim Modeli” çerçevesinde, Mimarlık Lisans Programı öğrencilerimiz, İç Mimarlık ve Yat Tasarımı gibi diğer tasarım alanına ilişkin bölümler, alan seçmeli ve üniversite seçmeli dersler ile de diğer fakülte ve bölümlerin alanına ilişkin bilgilerle interdisipliner bir eğitim alma olanağına sahiptirler.
Anahtar Yetkinlikler

Mimarlık Lisans Programı'ndan mezun olan öğrenciler, özel ve kamu sektörlerindeki birçok alanda istihdam olanaklarına sahiptirler. Tasarım, inşaat, gayrimenkul ve yatırım piyasası içerisinde çalışabilecek altyapı ve donanıma sahip olması hedeflenen mezunlarımız, mimarlık ve tasarım bürolarında, inşaat firmalarında, şantiyelerde, meslek odalarında, kamu kurum ve kuruluşlarının imar ve iskân bölümlerinde çalışabileceklerdir. Devamlı gelişim halinde olan yapı sektörü, güncel ihtiyaçlara cevap verebilmek için sürekli istihdama ihtiyaç duymaktadır. Mezun olacak olan öğrencilerimiz bu aktif piyasa içerisinde kendilerine oldukça önemli ve gerekli pozisyonlarda yer bulabileceklerdir.

Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri

Bu program İngilizce olarak da eğitim vermektedir. Üniversitemize 2009 ve öncesinde kayıt olan öğrencilere ve 2010 ve sonrasında kayıt olan öğrencilere uygulanan iki tür yönetmelik bulunmaktadır (Yönetmelik 1-Y1; Yönetmelik 2-Y2): Programda mevcut olan (toplam 240 AKTS) derslerin tümünü başarıyla tamamlamak için 2009 ve öncesi girişli öğrenciler 100 üzerinden 50 ve 2010 ve sonrası girişli öğrenciler ise 4.00 üzerinden en az 2.00 ağırlıklı not ortalaması elde etmek zorundadırlar. Öğrencilerin mezun olabilmeleri için öğretim programlarında öngörülen tüm derslerden en az DD notu alarak başarılı olmaları gerekmektedir.

Kalite Güvencesi

Yükseköğretim programlarının niteliğinin gözetilmesi için;

  • YÖK, yükseköğretim kurumlarında gerçekleştirilen eğitim ve öğretimle diğer faaliyetlerin planlanması, düzenlenmesi, yönetilmesi ve denetiminden sorumludur.
  • YÖK tarafından belirlenen kriterler çerçevesinde her yıl hazırlanan yükseköğretim kurumlarına ait “Üniversite İzleme ve Değerlendirme Raporları” yayımlanır. Bu raporlara göre hazırlanan, yükseköğretim kurumlarına yönelik nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren raporlarda YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır.
  • YÖK tarafından her yıl vakıf yükseköğretim kurumlarına ait akademik, idari ve mali verileri içeren “Vakıf Yükseköğretim Kurumları Raporu” yayımlanır. Vakıf yükseköğretim kurumlarına yönelik yapılan nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren bu raporlar YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır. Yükseköğretimde lisans programlarının kalite güvencesi “Yükseköğretim Diploma Programlarının Kalite Güvencesinin Sağlanmasına Yönelik Usul ve Esaslar” a göre sağlanır:

1. Öğretim Programlarının Oluşturulması ve Onaylanması:

1.1. YÖK, yükseköğretim kurumlarında lisans bölüm ve programların açılması için gerekli olan asgari standart ve ölçütleri YÖK belirler.

1.2. Yükseköğretim kurumlarında lisans programlarının müfredatı ve her bir programın öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının neler olacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumlarının senatoları tarafından belirlenir.

1.3. Ulusal Çekirdek Eğitim Programlarının müfredatı ilgili Dekanlar Konseyi tarafından kabul edildikten sonra YÖK’ün onayıyla yükseköğretim kurumları tarafından uygulanır.

2. Ölçme-Değerlendirme: Her bir lisans programının öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının ölçme ve değerlendirmesinin nasıl yapılacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumları tarafından hazırlanan eğitim ve öğretim ve sınav yönetmeliğine göre yürütülür.

3. Belgelendirme: Lisans programlarına kayıtlı öğrenciler, yükseköğretim kurumları tarafından belirlenen ders kredilerini ve diğer yükümlülükleri başarı ile tamamlamaları halinde; lisans diploması alır.

4. Öz Değerlendirme-Dış Değerlendirme: Yükseköğretim kurumları, sürekli izleme bağlamında, her yılın başında bir önceki yıla ait “Kurum İç Değerlendirme Raporlarını” Yükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK) tarafından hazırlanan Bilgi Sistemine girer. YÖKAK, yükseköğretim kurumlarının dış değerlendirmesine ilişkin hazırladığı “Kurumsal Geri Bildirim Raporu”nu kamuoyuyla paylaşılır. Ayrıca, YÖKAK tarafından yetkilendirilen veya tanınan akreditasyon kuruluşları tarafından verilen akreditasyon kararları da programların yeterliliklerinin kalite güvencesinin sağlandığını gösterir. YÖKAK mevzuatı gereği belirlenen yeterliliklere ilişkin düzenli gözden geçirme faaliyetleri yapar.

Mimarlık Eğitimi Akreditasyon Derneği (MİAK)

Giriş Şartı

Yükseköğretim Kurumu (YÖK) tarafından belirlenen yönetmelikler çerçevesinde, bu programa öğrenci kabulü Öğrenci Seçme ve Yerleştirme (ÖSYS) Merkezi tarafından yapılan sistem ile olmaktadır. Öğrenciler, öğrenim görmek istedikleri program tercihlerini bildirdikten sonra, bu sınavdan aldıkları puana göre bu merkez tarafından ilgili programlara yerleştirilmektedir. Yabancı uyruklu öğrenciler, bu programa uluslararası geçerliliği olan SAT, ACT gibi sınav sonuçlarıyla ya da ortaöğretim mezuniyet notlarına göre kabul edilmektedir (Önlisans ve Lisans Programları Yabancı Uyruklu Öğrenci Kabul Yönergesi). Genel Akademik Değişim Protokolü olan programlara öğrencilerin kabulü, Maltepe Üniversitesi ile işbirliği yapılan (partner) üniversite arasında imzalanan ikili anlaşmalar (ERASMUS, FARABİ, vb. gibi.) çerçevesinde yapılmaktadır. Konuk öğrenciler, bu programda verilen derslere, ilgili akademik birimin onay vermesi durumunda kayıt olabilirler. Programı izleyecek yeterlikte dil bilme koşulu aranır.

Başarma ŞartlarıKayıt oldukları lisans bölümleri programlarının ders planlarında yer alan derslere yazılarak bu dersleri başarmış, T.C. Maltepe Üniversitesi Önlisans ve Lisans Eğitim ve Öğretim ve Sınav Yönetmeliği’nde gösterilen staj ve mezuniyet projesi gibi çalışmaları başarı ile bitirmiş ve GANO’su en az 2.00 olan öğrenciler Üniversite eğitim-öğretimini tamamlamış sayılırlar.
İlerleme Yolları (İlişki Türü)

Mimarlık Lisans Programı’ndan mezun olan öğrenciler, özel ve kamu sektörlerindeki birçok alanda istihdam olanaklarına sahiptirler. Tasarım, inşaat, gayrimenkul ve yatırım piyasası içerisinde çalışabilecek altyapı ve donanıma sahip olması hedeflenen mezunlarımız, mimarlık ve tasarım bürolarında, inşaat firmalarında, şantiyelerde, meslek odalarında, kamu kurum ve kuruluşlarının imar ve iskân bölümlerinde çalışabileceklerdir. Devamlı gelişim halinde olan yapı sektörü, güncel ihtiyaçlara cevap verebilmek için sürekli istihdama ihtiyaç duymaktadır. Mezun olacak olan öğrencilerimiz bu aktif piyasa içerisinde kendilerine oldukça önemli ve gerekli pozisyonlarda yer bulabileceklerdir.

Yasal Dayanağı

1. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu

1.1. Yükseköğretim Kurumlarında Önlisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yan Dal İle Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik

1.2. Meslek Yüksekokulları ve Açıköğretim Ön Lisans Programları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Devamları Hakkında Yönetmelik

2. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu (Ek Madde-35)

2.1.Yükseköğretim Kalite Güvencesi ve Yükseköğretim Kalite Kurulu Yönetmeliği

Geçerlilik Süresi (Varsa)

Yeterlilik sürekli geçerlidir.

Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi Adresi Aç
QrCodeQrCode
Yeterlilik Kodu

TR0030015955


Yeterlilik Adı
Mimarlık Lisans Diploması

Sorumlu Kurum
Maltepe Üniversitesi

Sorumlu Kurum İletişim Bilgisi
Büyükbakkalköy, Maltepe Ünv. Marmara Eğitim Köyü, 34857 Maltepe/İstanbul

Sorumlu Kurum URL

Yönelim
Genel

Sınıflandırma (Meslek Kodu)

ISCO:08


AYÇ Seviyesi
6

TYÇ Seviyesi
6
Yeterlilik TYÇ’ye 18/07/2023 tarihinde yerleştirildi

Sınıflandırma (Meslek Kodu)

ISCO:08


Kategori
Ana

Kredi Değeri
240

Programın Normal Süresi
4 Yıl

Program Profili (Amaç)

Mimarlık, insan yaşamının içinde geçtiği her mekânın tasarlanmasından üretimine dek her aşamasından sorumludur. Sanatın ve teknolojinin buluştuğu noktada tanımlanabilen mimarlık, yaşamın içinde, yaşamla canlı bağlar kuran bir meslek dalıdır. Bu bütünsel bakışın yaygınlaşmasının bir sonucu olarak; mimarlık mesleği, son yıllarda geçirdiği dönüşümlerle birlikte, yapı üretiminin tasarım aşamasının dışında, inşaat kontrolünden malzeme sektörüne uzanan bir çeşitlilikte geniş bir iş sahasına kavuşmuş; böylelikle serbest mimarlık hizmeti vermek veya akademisyenlik yapmak gibi klasik çalışma pratiklerine yenileri eklenmiştir. Mimarlık Bölümü mezunları, mimarlık alanı içinde her aşamada görev alabilecek ve bu görevlerin altından kalkabilecek alt yapıya sahiplerdir.


Öğrenme Ortamları

Eğitim ve öğretim örgün, açık veya uzaktan öğretim şeklinde gerçekleştirilir. Ayrıca, yükseköğretim kurumları bünyesindeki laboratuvarlarda ve atölyelerde ya da endüstride, sağlık kurumlarında ve iş yerlerinde staj veya iş yeri eğitimi olarak uygulamalı eğitimler yapılır.

Bu program tam burslu olarak da sunulmaktadır.


Öğrenme Kazanımları (Tanım)
  • Mimarlık, insan yaşamının içinde geçtiği her mekânın tasarlanmasından üretimine dek her aşamasından sorumludur.
  • Sanatın ve teknolojinin buluştuğu noktada tanımlanabilen mimarlık, yaşamın içinde, yaşamla canlı bağlar kuran bir meslek dalıdır.
  • Bu bütünsel bakışın yaygınlaşmasının bir sonucu olarak; mimarlık mesleği, son yıllarda geçirdiği dönüşümlerle birlikte, yapı üretiminin tasarım aşamasının dışında, inşaat kontrolünden malzeme sektörüne uzanan bir çeşitlilikte geniş bir iş sahasına kavuşmuş; böylelikle serbest mimarlık hizmeti vermek veya akademisyenlik yapmak gibi klasik çalışma pratiklerine yenileri eklenmiştir.
  • Mimarlık Bölümü mezunları, mimarlık alanı içinde her aşamada görev alabilecek ve bu görevlerin altından kalkabilecek alt yapıya sahiplerdir.
  • Mimarlık Fakültesi’nde verilmekte olan “Bütünleşik Tasarım Eğitim-Öğretim Modeli” çerçevesinde, Mimarlık Lisans Programı öğrencilerimiz, İç Mimarlık ve Yat Tasarımı gibi diğer tasarım alanına ilişkin bölümler, alan seçmeli ve üniversite seçmeli dersler ile de diğer fakülte ve bölümlerin alanına ilişkin bilgilerle interdisipliner bir eğitim alma olanağına sahiptirler.

Anahtar Yetkinlikler

Mimarlık Lisans Programı'ndan mezun olan öğrenciler, özel ve kamu sektörlerindeki birçok alanda istihdam olanaklarına sahiptirler. Tasarım, inşaat, gayrimenkul ve yatırım piyasası içerisinde çalışabilecek altyapı ve donanıma sahip olması hedeflenen mezunlarımız, mimarlık ve tasarım bürolarında, inşaat firmalarında, şantiyelerde, meslek odalarında, kamu kurum ve kuruluşlarının imar ve iskân bölümlerinde çalışabileceklerdir. Devamlı gelişim halinde olan yapı sektörü, güncel ihtiyaçlara cevap verebilmek için sürekli istihdama ihtiyaç duymaktadır. Mezun olacak olan öğrencilerimiz bu aktif piyasa içerisinde kendilerine oldukça önemli ve gerekli pozisyonlarda yer bulabileceklerdir.


Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri

Bu program İngilizce olarak da eğitim vermektedir. Üniversitemize 2009 ve öncesinde kayıt olan öğrencilere ve 2010 ve sonrasında kayıt olan öğrencilere uygulanan iki tür yönetmelik bulunmaktadır (Yönetmelik 1-Y1; Yönetmelik 2-Y2): Programda mevcut olan (toplam 240 AKTS) derslerin tümünü başarıyla tamamlamak için 2009 ve öncesi girişli öğrenciler 100 üzerinden 50 ve 2010 ve sonrası girişli öğrenciler ise 4.00 üzerinden en az 2.00 ağırlıklı not ortalaması elde etmek zorundadırlar. Öğrencilerin mezun olabilmeleri için öğretim programlarında öngörülen tüm derslerden en az DD notu alarak başarılı olmaları gerekmektedir.


Kalite Güvencesi

Yükseköğretim programlarının niteliğinin gözetilmesi için;

  • YÖK, yükseköğretim kurumlarında gerçekleştirilen eğitim ve öğretimle diğer faaliyetlerin planlanması, düzenlenmesi, yönetilmesi ve denetiminden sorumludur.
  • YÖK tarafından belirlenen kriterler çerçevesinde her yıl hazırlanan yükseköğretim kurumlarına ait “Üniversite İzleme ve Değerlendirme Raporları” yayımlanır. Bu raporlara göre hazırlanan, yükseköğretim kurumlarına yönelik nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren raporlarda YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır.
  • YÖK tarafından her yıl vakıf yükseköğretim kurumlarına ait akademik, idari ve mali verileri içeren “Vakıf Yükseköğretim Kurumları Raporu” yayımlanır. Vakıf yükseköğretim kurumlarına yönelik yapılan nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren bu raporlar YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır. Yükseköğretimde lisans programlarının kalite güvencesi “Yükseköğretim Diploma Programlarının Kalite Güvencesinin Sağlanmasına Yönelik Usul ve Esaslar” a göre sağlanır:

1. Öğretim Programlarının Oluşturulması ve Onaylanması:

1.1. YÖK, yükseköğretim kurumlarında lisans bölüm ve programların açılması için gerekli olan asgari standart ve ölçütleri YÖK belirler.

1.2. Yükseköğretim kurumlarında lisans programlarının müfredatı ve her bir programın öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının neler olacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumlarının senatoları tarafından belirlenir.

1.3. Ulusal Çekirdek Eğitim Programlarının müfredatı ilgili Dekanlar Konseyi tarafından kabul edildikten sonra YÖK’ün onayıyla yükseköğretim kurumları tarafından uygulanır.

2. Ölçme-Değerlendirme: Her bir lisans programının öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının ölçme ve değerlendirmesinin nasıl yapılacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumları tarafından hazırlanan eğitim ve öğretim ve sınav yönetmeliğine göre yürütülür.

3. Belgelendirme: Lisans programlarına kayıtlı öğrenciler, yükseköğretim kurumları tarafından belirlenen ders kredilerini ve diğer yükümlülükleri başarı ile tamamlamaları halinde; lisans diploması alır.

4. Öz Değerlendirme-Dış Değerlendirme: Yükseköğretim kurumları, sürekli izleme bağlamında, her yılın başında bir önceki yıla ait “Kurum İç Değerlendirme Raporlarını” Yükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK) tarafından hazırlanan Bilgi Sistemine girer. YÖKAK, yükseköğretim kurumlarının dış değerlendirmesine ilişkin hazırladığı “Kurumsal Geri Bildirim Raporu”nu kamuoyuyla paylaşılır. Ayrıca, YÖKAK tarafından yetkilendirilen veya tanınan akreditasyon kuruluşları tarafından verilen akreditasyon kararları da programların yeterliliklerinin kalite güvencesinin sağlandığını gösterir. YÖKAK mevzuatı gereği belirlenen yeterliliklere ilişkin düzenli gözden geçirme faaliyetleri yapar.

Mimarlık Eğitimi Akreditasyon Derneği (MİAK)


Giriş Şartı

Yükseköğretim Kurumu (YÖK) tarafından belirlenen yönetmelikler çerçevesinde, bu programa öğrenci kabulü Öğrenci Seçme ve Yerleştirme (ÖSYS) Merkezi tarafından yapılan sistem ile olmaktadır. Öğrenciler, öğrenim görmek istedikleri program tercihlerini bildirdikten sonra, bu sınavdan aldıkları puana göre bu merkez tarafından ilgili programlara yerleştirilmektedir. Yabancı uyruklu öğrenciler, bu programa uluslararası geçerliliği olan SAT, ACT gibi sınav sonuçlarıyla ya da ortaöğretim mezuniyet notlarına göre kabul edilmektedir (Önlisans ve Lisans Programları Yabancı Uyruklu Öğrenci Kabul Yönergesi). Genel Akademik Değişim Protokolü olan programlara öğrencilerin kabulü, Maltepe Üniversitesi ile işbirliği yapılan (partner) üniversite arasında imzalanan ikili anlaşmalar (ERASMUS, FARABİ, vb. gibi.) çerçevesinde yapılmaktadır. Konuk öğrenciler, bu programda verilen derslere, ilgili akademik birimin onay vermesi durumunda kayıt olabilirler. Programı izleyecek yeterlikte dil bilme koşulu aranır.


Başarma Şartları
Kayıt oldukları lisans bölümleri programlarının ders planlarında yer alan derslere yazılarak bu dersleri başarmış, T.C. Maltepe Üniversitesi Önlisans ve Lisans Eğitim ve Öğretim ve Sınav Yönetmeliği’nde gösterilen staj ve mezuniyet projesi gibi çalışmaları başarı ile bitirmiş ve GANO’su en az 2.00 olan öğrenciler Üniversite eğitim-öğretimini tamamlamış sayılırlar.

İlerleme Yolları (İlişki Türü)

Mimarlık Lisans Programı’ndan mezun olan öğrenciler, özel ve kamu sektörlerindeki birçok alanda istihdam olanaklarına sahiptirler. Tasarım, inşaat, gayrimenkul ve yatırım piyasası içerisinde çalışabilecek altyapı ve donanıma sahip olması hedeflenen mezunlarımız, mimarlık ve tasarım bürolarında, inşaat firmalarında, şantiyelerde, meslek odalarında, kamu kurum ve kuruluşlarının imar ve iskân bölümlerinde çalışabileceklerdir. Devamlı gelişim halinde olan yapı sektörü, güncel ihtiyaçlara cevap verebilmek için sürekli istihdama ihtiyaç duymaktadır. Mezun olacak olan öğrencilerimiz bu aktif piyasa içerisinde kendilerine oldukça önemli ve gerekli pozisyonlarda yer bulabileceklerdir.


Yasal Dayanağı

1. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu

1.1. Yükseköğretim Kurumlarında Önlisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yan Dal İle Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik

1.2. Meslek Yüksekokulları ve Açıköğretim Ön Lisans Programları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Devamları Hakkında Yönetmelik

2. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu (Ek Madde-35)

2.1.Yükseköğretim Kalite Güvencesi ve Yükseköğretim Kalite Kurulu Yönetmeliği


Geçerlilik Süresi (Varsa)

Yeterlilik sürekli geçerlidir.


Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi
Adresi Aç

Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi
QrCodeQrCode
Qualification Code

TR0030015955

Qualification Title
Architecture Bachelors Degree Diploma
Awarding BodyMaltepe University
Awarding Body ContactEducation as Institution
Awarding Body Urlhttps://www.maltepe.edu.tr/en/contact-information
OrientationGeneral
EQF Level6
6 The Qualification has been included in TQF on 18/07/2023
TQF Level 6
Thematic AreasArchitecture and town planning
National Occupation Classification -
CategoryMain
Credit Value240
Program Duration4 Yıl
Program Profile-
Learning Environments-
Description
  • Architecture is responsible of each stage between desining and production of any place where human life occurs.
  • Architecture can be defined as the meeting point of art, technology and life.
  • As a result of this holistic view, with the recent transformations the profession of architecture has gained a wide range of job site besides classical practices like building production design.
  • The graduates of Architecture faculty have the skills and the knowledge to accomplish every single task at every stage in the field of architecture.
  • “Integrated Design Education Model” gives architecture students the oppurtunity to have an interdisciplinary education in the fields of Interior Architecture and Yacht Design through elective courses.
Key Competencies-
Further Info

This program also provides education in English. There are two types of regulations (Regulation 1-A1; Regulation 2-A2): for students who enrolled in 2009 or before and for students who enrolled in 2010 or after. To complete the available courses in the program (a total of 240 ECTS) successfully, all of students who enrolled in 2009 or before have to get at least 50 points out of 100 and students who enrolled in 2010 or after are required to achieve 2.00 on a 4.00 weighted grade point average. To graduate from the programs students should get at least DD in all of the courses provided.

Quality Assurance-
Access Requirements

The admission of students to the programs is made according to the Student Selection and Placement Center (OSYM – University entrance exam/ “MF4” Point field.) within the framework set by the regulations of Higher Education Council (HEC). After students inform the Student Selection and Placement Center about what programs they want to study at, students are placed in the related programs according to their scores they got from the exam Foreign students are admitted to the related programs with the scores of internationally acceptable exams such as SAT, ACT or are admitted to the related programs with their high school graduation grades (Undergraduate and Graduate Programs for Foreign Students Admission Guidelines). The admission of students of General Academic Exchange Protocol to the related programs are done within the framework of the bilateral agreements (ERASMUS, FARABI, etc) signed between Maltepe University and the partner universities. Guest students may enroll into the courses in this program, if the related academic unit approves. Sufficient language knowledge is required to monitor the program.

Conditions for SuccessStudents who enrolled in the courses in the course plans of their undergraduate programs and succeeded in those courses, and those who successfully completed the internships and graduation projects included in TC Maltepe University Associate Degree and Bachelor Degree Teaching, Training and Testing Regulation with a General Point Average of minimum 2.00 are considered as graduates.
Progression Paths (Relationship Type)

Department of Architecture offers grads qualified employment opportunities in governmental and private sectors. Grads of the program have sufficiencies in the fields of design, construction, real estate and enterprising, so; they can take responsibilities in architectural design studios, construction firms, construction areas, chambers and governmental offices. As construction sector develops, the need of employment in this sector is always increasing. Accordingly, students of the department of architecture will easily find appropriate positions for themselves in this active sector.

Legal Basis-
Validity Period (If Any)

Qualification is continuous

Url Open Address
QrCodeQrCode
Qualification Code

TR0030015955


Qualification Title
Architecture Bachelors Degree Diploma

Awarding Body
Maltepe University

Awarding Body Contact
Education as Institution


Orientation
General

National Occupation Classification
-

EQF Level
6

TQF Level
6
The Qualification has been included in TQF on 18/07/2023

National Occupation Classification
-

Category
Main

Credit Value
240

Program Duration
4 Yıl

Program Profile
-

Learning Environments
-

Description
  • Architecture is responsible of each stage between desining and production of any place where human life occurs.
  • Architecture can be defined as the meeting point of art, technology and life.
  • As a result of this holistic view, with the recent transformations the profession of architecture has gained a wide range of job site besides classical practices like building production design.
  • The graduates of Architecture faculty have the skills and the knowledge to accomplish every single task at every stage in the field of architecture.
  • “Integrated Design Education Model” gives architecture students the oppurtunity to have an interdisciplinary education in the fields of Interior Architecture and Yacht Design through elective courses.

Key Competencies
-

Further Info

This program also provides education in English. There are two types of regulations (Regulation 1-A1; Regulation 2-A2): for students who enrolled in 2009 or before and for students who enrolled in 2010 or after. To complete the available courses in the program (a total of 240 ECTS) successfully, all of students who enrolled in 2009 or before have to get at least 50 points out of 100 and students who enrolled in 2010 or after are required to achieve 2.00 on a 4.00 weighted grade point average. To graduate from the programs students should get at least DD in all of the courses provided.


Quality Assurance
-

Access Requirements

The admission of students to the programs is made according to the Student Selection and Placement Center (OSYM – University entrance exam/ “MF4” Point field.) within the framework set by the regulations of Higher Education Council (HEC). After students inform the Student Selection and Placement Center about what programs they want to study at, students are placed in the related programs according to their scores they got from the exam Foreign students are admitted to the related programs with the scores of internationally acceptable exams such as SAT, ACT or are admitted to the related programs with their high school graduation grades (Undergraduate and Graduate Programs for Foreign Students Admission Guidelines). The admission of students of General Academic Exchange Protocol to the related programs are done within the framework of the bilateral agreements (ERASMUS, FARABI, etc) signed between Maltepe University and the partner universities. Guest students may enroll into the courses in this program, if the related academic unit approves. Sufficient language knowledge is required to monitor the program.


Conditions for Success
Students who enrolled in the courses in the course plans of their undergraduate programs and succeeded in those courses, and those who successfully completed the internships and graduation projects included in TC Maltepe University Associate Degree and Bachelor Degree Teaching, Training and Testing Regulation with a General Point Average of minimum 2.00 are considered as graduates.

Progression Paths (Relationship Type)

Department of Architecture offers grads qualified employment opportunities in governmental and private sectors. Grads of the program have sufficiencies in the fields of design, construction, real estate and enterprising, so; they can take responsibilities in architectural design studios, construction firms, construction areas, chambers and governmental offices. As construction sector develops, the need of employment in this sector is always increasing. Accordingly, students of the department of architecture will easily find appropriate positions for themselves in this active sector.


Legal Basis
-

Validity Period (If Any)

Qualification is continuous


Url
Open Address

Url
QrCodeQrCode