Yeterlilik Kodu

TR0030220933

Yeterlilik Adı
Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Lisans Diploması
Sorumlu Kurumİzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi
Sorumlu Kurum İletişim Bilgisiİzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Balatçık Mahallesi Havaalanı Şosesi No:33/2 Balatçık 35620 Çiğli İZMİR +90(232) 329 35 35
Sorumlu Kurum URLhttp://www.ikcu.edu.tr/
YönelimGenel
AYÇ Seviyesi6
Yeterlilik TYÇ’ye yerleştirilmemiştir.
TYÇ Seviyesi 6
Sınıflandırma (Tematik Alan)Mekanik ve metal ticareti
Sınıflandırma (Meslek Kodu)

ISCO 08

KategoriAna
Kredi Değeri240
Programın Normal Süresi 4 Yıl
Program Profili (Amaç)

Ortaöğretim yeterliliklerine dayalı, sekiz yarıyıllık bir programı kapsayan ve belirli bir öğrenme alanına veya mesleğe yönelik eğitim veren bir yükseköğretim programıdır.

Öğrenme Ortamları

Program dili tamamı ile ingilizcedir. Bölümdeki eğitim süresi 4 yıl ve dili İngilizcedir.Bölüm kontenjanı 70 öğrenci olarak belirlenmiştir. İngilizce bilgisi yeterli olmayan öğrenciler İKÇÜ Yabancı Diller Okulu hazırlık sınıfına katılırlar. İngilizce hazırlık sınıfı eğitim süresine dâhil değildir. Öğretim üyelerinin ve elemanlarının tamamı eğitim ve araştırma çalışmalarına katılmaktadır.

Öğrenme Kazanımları (Tanım)
  • Matematik, Fen Bilimleri ve Metalurji ve Malzeme Mühendisliği disiplinine özgü konularda yeterli bilgi birikimi; bu alanlardaki kuramsal ve uygulamalı bilgileri, karmaşık mühendislik problemlerinde kullanabilme becerisi.,
  • Karmaşık mühendislik problemlerini saptama, tanımlama, formüle etme ve çözme becerisi; bu amaçla uygun analiz ve modelleme yöntemlerini seçme ve uygulama becerisi.,
  • Karmaşık bir sistemi, süreci, cihazı veya ürünü gerçekçi kısıtlar ve koşullar altında, belirli gereksinimleri karşılayacak şekilde tasarlama becerisi; bu amaçla modern tasarım yöntemlerini uygulama becerisi.,
  • Metalurji ve Malzeme Mühendisliği uygulamalarında karşılaşılan karmaşık problemlerin analizi ve çözümü için gerekli olan modern teknik ve araçları geliştirme, seçme ve kullanma becerisi; bilişim teknolojilerini etkin bir şekilde kullanma becerisi.,
  • Karmaşık mühendislik problemlerinin veya Metalurji ve Malzeme Mühendisliği disiplinine özgü araştırma konularının incelenmesi için deney tasarlama, deney yapma, veri toplama, sonuçları analiz etme ve yorumlama becerisi.,
  • Disiplin içi ve çok disiplinli takımlarda etkin biçimde çalışabilme becerisi; bireysel çalışma becerisi.,
  • Sözlü ve yazılı etkin iletişim kurma becerisi; en az bir yabancı dil bilgisi; etkin rapor yazma ve yazılı raporları anlama, tasarım ve üretim raporları hazırlayabilme, etkin sunum yapabilme, açık ve anlaşılır talimat verme ve alma becerisi.,
  • Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği bilinci; bilgiye erişebilme, bilim ve teknolojideki gelişmeleri izleme ve kendini sürekli yenileme becerisi.,
  • Etik ilkelerine uygun davranma, mesleki ve etik sorumluluk bilinci; Metalurji ve Malzeme Mühendisliği uygulamalarında kullanılan standartlar hakkında bilgi.,
  • Proje yönetimi, risk yönetimi ve değişiklik yönetimi gibi, iş hayatındaki uygulamalar hakkında bilgi; girişimcilik, yenilikçilik hakkında farkındalık; sürdürülebilir kalkınma hakkında bilgi.,
  • Metalurji ve Malzeme Mühendisliği uygulamalarının evrensel ve toplumsal boyutlarda sağlık, çevre ve güvenlik üzerindeki etkileri ve çağın mühendislik alanına yansıyan sorunları hakkında bilgi; mühendislik çözümlerinin hukuksal sonuçları konusunda farkındalık.
Anahtar Yetkinlikler

Aşağıda sıralanan anahtar yetkinliklere ileri düzeyde sahiptir.

  • Okuma yazma yetkinliği
  • Çoklu dil yetkinliği
  • Matematiksel yetkinlik ve bilim, teknoloji ve mühendislikte yetkinlik
  • Dijital yetkinlik
  • Kişisel, sosyal ve öğrenmeyi öğrenme yetkinliği
  • Vatandaşlık yetkinliği
  • Girişimcilik yetkinliği
  • Kültürel farkındalık ve ifade yetkinliği
Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri
  • Sınıf geçme esasına göre eğitim öğretim yapan fakültelerde dersler, ders kurulu (grubu), uygulama ve staj programları, eğitim-öğretim yılının başında bütün olarak verilir. Kaydını yenileyen öğrenci, o yıl programının bütün derslerine kaydolmuş sayılır.
  • Öğrenci, o yıla ait zorunlu derslerin birinden dahi başarısız olursa, ertesi yıl, bir üst sınıftan hiçbir ders alamaz. Ders geçme esası uygulanan fakültelerde/yüksekokullarda, normal olarak alınması gereken yarıyılda alınmamış olan veya alınmış fakat başarılı olunmamış dersler, o derslerin verildiği ilk yarıyılda, en alt yarıyıldan başlayarak, öncelikle alınmak zorundadır.
Kalite Güvencesi

Yükseköğretim programlarının niteliğinin gözetilmesi için;

  • YÖK, yükseköğretim kurumlarında eğitim ve öğretim ile diğer faaliyetlerin planlanması, düzenlenmesi, yönetilmesi ve denetlenmesinden sorumludur.
  • YÖK tarafından belirlenen kriterler çerçevesinde hazırlanan yükseköğretim kurumlarına ait “Üniversite İzleme ve Değerlendirme Raporları” her yıl yayımlanır. Bu raporlara göre hazırlanan, yükseköğretim kurumlarına yönelik nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren raporlarda YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır.
  • YÖK tarafından vakıf yükseköğretim kurumlarına ait akademik, idari ve mali verileri içeren “Vakıf Yükseköğretim Kurumları Raporu” her yıl yayımlanır. Vakıf yükseköğretim kurumlarına yönelik yapılan nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren bu raporlar YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır. Yükseköğretimde lisans programlarının kalite güvencesi “Yükseköğretim Diploma Programlarının Kalite Güvencesinin Sağlanmasına Yönelik Usul ve Esaslar” a göre sağlanır:

1. Öğretim Programlarının Oluşturulması ve Onaylanması: Yükseköğretim kurumlarında lisans bölüm ve programların açılması için gerekli olan asgari standart ve ölçütleri YÖK belirler.

1.1. Yükseköğretim kurumlarında lisans programlarının müfredatı ve her bir programın öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının neler olacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumlarının senatoları tarafından belirlenir.

1.2. Ulusal Çekirdek Eğitim Programlarının müfredatı ilgili Dekanlar Konseyi tarafından kabul edildikten sonra YÖK’ün onayıyla yükseköğretim kurumları tarafından uygulanır.

2. Ölçme-Değerlendirme: Her bir lisans programının öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının ölçme ve değerlendirmesinin nasıl yapılacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumları tarafından hazırlanan öğretim ve sınav yönetmeliğine göre yürütülür.

3. Belgelendirme: Lisans programlarına kayıtlı öğrenciler, yükseköğretim kurumları tarafından belirlenen ders kredilerini ve diğer yükümlülükleri başarı ile tamamlamaları halinde; lisans diploması alır.

4. Öz Değerlendirme-Dış Değerlendirme: Yükseköğretim kurumları, sürekli izleme bağlamında, her yılın başında bir önceki yıla ait “Kurum İç Değerlendirme Raporlarını” Yükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK) tarafından hazırlanan Bilgi Sistemine girer. YÖKAK, yükseköğretim kurumlarının dış değerlendirmesine ilişkin hazırladığı “Kurumsal Geri Bildirim Raporu”nu kamuoyuyla paylaşılır. Ayrıca, YÖKAK tarafından yetkilendirilen veya tanınan akreditasyon kuruluşları tarafından verilen akreditasyon kararları da programların yeterliliklerinin kalite güvencesinin sağlandığını gösterir. YÖKAK mevzuatı gereği belirlenen yeterliliklere ilişkin düzenli gözden geçirme faaliyetleri yapar.

Giriş Şartı
  • Üniversiteye, YÖK, ÖSYM ve Rektörlükçe istenen belgelerle, Senato tarafından belirlenen süreler içinde kesin kayıt yaptırılır. Kayıt için istenen belgelerin aslı veya Üniversite tarafından onaylı örneği kabul edilir. Askerlik durumu ve adli sicil kaydına ilişkin olarak ise aday öğrencinin yazılı beyanına dayanılarak işlem yapılır. Gerçeğe aykırı beyanda bulunularak kayıt yaptıran öğrenciler hakkında gerekli kanuni işlemler yapılır.
  • Üniversiteye kayıt hakkı kazanan adayların kayıt için şahsen başvurmaları gerekir. Posta ile başvuru kabul edilmez. Belirlenen süreler içinde kaydını yaptırmayan aday, kayıt hakkını kaybeder.
  • Aday öğrencilerin kayıtlarının yapılabilmesi için; ilgili mevzuat hükümleri çerçevesinde, YÖK ve Üniversite tarafından belirlenen mali yükümlülükleri yerine getirmiş olmaları gerekir. (4) Kayıt işlemlerinin tamamlanması üzerine öğrencilik statüsü kazanılır.
  • Yabancı uyruklu öğrencilerin Üniversiteye kayıtları, ilgili mevzuat hükümleri ile Rektörlük tarafından belirlenen esaslara göre yapılır.
  • Kesin kayıtlarını yaptıran öğrencilere, Rektörlük tarafından Üniversitenin öğrencisi olduklarını belirten fotoğraflı bir kimlik kartı verilir.
Başarma ŞartlarıBir öğrencinin devam ettiği programdan mezun olabilmesi için; mezuniyet için gerekli tüm dersleri almak ve bu derslerden başarılı olmak koşulu ile devam etmekte olduğu programı en az 2.00 GNO ile tamamlaması zorunludur. GNO aynı zamanda mezuniyet not ortalamasıdır.
İlerleme Yolları (İlişki Türü)

Metalurji ve Malzeme Mühendisliği programı mezunları, malzeme ile ilgili her tür sektörde (kamu kurumları, otomotiv sanayii, savunma sanayii, uzay ve havacılık sanayii, demir çelik sanayii, demir dışı metal sanayii, döküm sanayii, seramik ve cam sanayii, enerji, makine sanayii, polimer, elektronik malzemeler sanayii, kompozit malzeme sanayii, vb.), ulusal ve uluslararası şirketlerde, araştırma-geliştirme faaliyeti gerçekleştiren bütün kurum ve kuruluşlarda, üretim ve pazarlama birimlerinde iş bulmaktadırlar. Mezunlar üniversitelerde açılmış pek çok anabilim dalı programlarında yer alan lisansüstü çalışmalara katılabilir, araştırmalarda ve proje çalışmalarında araştırma-geliştirme mühendisi olarak yer alabilirler.

Yasal Dayanağı

1. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu

1.1. Yükseköğretim Kurumlarında Önlisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yan Dal İle Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik

1.2. Meslek Yüksekokulları ve Açıköğretim Ön Lisans Programları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Devamları Hakkında Yönetmelik

2. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu (Ek Madde-35)

2.1. Yükseköğretim Kalite Güvencesi ve Yükseköğretim Kalite Kurulu Yönetmeliği

Geçerlilik Süresi (Varsa)

Yeterlilik süresi geçerlidir.

Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi Adresi Aç
Yeterlilik Kodu

TR0030220933


Yeterlilik Adı
Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Lisans Diploması

Sorumlu Kurum
İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi

Sorumlu Kurum İletişim Bilgisi
İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Balatçık Mahallesi Havaalanı Şosesi No:33/2 Balatçık 35620 Çiğli İZMİR +90(232) 329 35 35

Sorumlu Kurum URL

Yönelim
Genel

Sınıflandırma (Meslek Kodu)

ISCO 08


AYÇ Seviyesi
6

TYÇ Seviyesi
6
Yeterlilik TYÇ’ye yerleştirilmemiştir.

Sınıflandırma (Meslek Kodu)

ISCO 08


Kategori
Ana

Kredi Değeri
240

Programın Normal Süresi
4 Yıl

Program Profili (Amaç)

Ortaöğretim yeterliliklerine dayalı, sekiz yarıyıllık bir programı kapsayan ve belirli bir öğrenme alanına veya mesleğe yönelik eğitim veren bir yükseköğretim programıdır.


Öğrenme Ortamları

Program dili tamamı ile ingilizcedir. Bölümdeki eğitim süresi 4 yıl ve dili İngilizcedir.Bölüm kontenjanı 70 öğrenci olarak belirlenmiştir. İngilizce bilgisi yeterli olmayan öğrenciler İKÇÜ Yabancı Diller Okulu hazırlık sınıfına katılırlar. İngilizce hazırlık sınıfı eğitim süresine dâhil değildir. Öğretim üyelerinin ve elemanlarının tamamı eğitim ve araştırma çalışmalarına katılmaktadır.


Öğrenme Kazanımları (Tanım)
  • Matematik, Fen Bilimleri ve Metalurji ve Malzeme Mühendisliği disiplinine özgü konularda yeterli bilgi birikimi; bu alanlardaki kuramsal ve uygulamalı bilgileri, karmaşık mühendislik problemlerinde kullanabilme becerisi.,
  • Karmaşık mühendislik problemlerini saptama, tanımlama, formüle etme ve çözme becerisi; bu amaçla uygun analiz ve modelleme yöntemlerini seçme ve uygulama becerisi.,
  • Karmaşık bir sistemi, süreci, cihazı veya ürünü gerçekçi kısıtlar ve koşullar altında, belirli gereksinimleri karşılayacak şekilde tasarlama becerisi; bu amaçla modern tasarım yöntemlerini uygulama becerisi.,
  • Metalurji ve Malzeme Mühendisliği uygulamalarında karşılaşılan karmaşık problemlerin analizi ve çözümü için gerekli olan modern teknik ve araçları geliştirme, seçme ve kullanma becerisi; bilişim teknolojilerini etkin bir şekilde kullanma becerisi.,
  • Karmaşık mühendislik problemlerinin veya Metalurji ve Malzeme Mühendisliği disiplinine özgü araştırma konularının incelenmesi için deney tasarlama, deney yapma, veri toplama, sonuçları analiz etme ve yorumlama becerisi.,
  • Disiplin içi ve çok disiplinli takımlarda etkin biçimde çalışabilme becerisi; bireysel çalışma becerisi.,
  • Sözlü ve yazılı etkin iletişim kurma becerisi; en az bir yabancı dil bilgisi; etkin rapor yazma ve yazılı raporları anlama, tasarım ve üretim raporları hazırlayabilme, etkin sunum yapabilme, açık ve anlaşılır talimat verme ve alma becerisi.,
  • Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği bilinci; bilgiye erişebilme, bilim ve teknolojideki gelişmeleri izleme ve kendini sürekli yenileme becerisi.,
  • Etik ilkelerine uygun davranma, mesleki ve etik sorumluluk bilinci; Metalurji ve Malzeme Mühendisliği uygulamalarında kullanılan standartlar hakkında bilgi.,
  • Proje yönetimi, risk yönetimi ve değişiklik yönetimi gibi, iş hayatındaki uygulamalar hakkında bilgi; girişimcilik, yenilikçilik hakkında farkındalık; sürdürülebilir kalkınma hakkında bilgi.,
  • Metalurji ve Malzeme Mühendisliği uygulamalarının evrensel ve toplumsal boyutlarda sağlık, çevre ve güvenlik üzerindeki etkileri ve çağın mühendislik alanına yansıyan sorunları hakkında bilgi; mühendislik çözümlerinin hukuksal sonuçları konusunda farkındalık.

Anahtar Yetkinlikler

Aşağıda sıralanan anahtar yetkinliklere ileri düzeyde sahiptir.

  • Okuma yazma yetkinliği
  • Çoklu dil yetkinliği
  • Matematiksel yetkinlik ve bilim, teknoloji ve mühendislikte yetkinlik
  • Dijital yetkinlik
  • Kişisel, sosyal ve öğrenmeyi öğrenme yetkinliği
  • Vatandaşlık yetkinliği
  • Girişimcilik yetkinliği
  • Kültürel farkındalık ve ifade yetkinliği

Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri
  • Sınıf geçme esasına göre eğitim öğretim yapan fakültelerde dersler, ders kurulu (grubu), uygulama ve staj programları, eğitim-öğretim yılının başında bütün olarak verilir. Kaydını yenileyen öğrenci, o yıl programının bütün derslerine kaydolmuş sayılır.
  • Öğrenci, o yıla ait zorunlu derslerin birinden dahi başarısız olursa, ertesi yıl, bir üst sınıftan hiçbir ders alamaz. Ders geçme esası uygulanan fakültelerde/yüksekokullarda, normal olarak alınması gereken yarıyılda alınmamış olan veya alınmış fakat başarılı olunmamış dersler, o derslerin verildiği ilk yarıyılda, en alt yarıyıldan başlayarak, öncelikle alınmak zorundadır.

Kalite Güvencesi

Yükseköğretim programlarının niteliğinin gözetilmesi için;

  • YÖK, yükseköğretim kurumlarında eğitim ve öğretim ile diğer faaliyetlerin planlanması, düzenlenmesi, yönetilmesi ve denetlenmesinden sorumludur.
  • YÖK tarafından belirlenen kriterler çerçevesinde hazırlanan yükseköğretim kurumlarına ait “Üniversite İzleme ve Değerlendirme Raporları” her yıl yayımlanır. Bu raporlara göre hazırlanan, yükseköğretim kurumlarına yönelik nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren raporlarda YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır.
  • YÖK tarafından vakıf yükseköğretim kurumlarına ait akademik, idari ve mali verileri içeren “Vakıf Yükseköğretim Kurumları Raporu” her yıl yayımlanır. Vakıf yükseköğretim kurumlarına yönelik yapılan nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren bu raporlar YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır. Yükseköğretimde lisans programlarının kalite güvencesi “Yükseköğretim Diploma Programlarının Kalite Güvencesinin Sağlanmasına Yönelik Usul ve Esaslar” a göre sağlanır:

1. Öğretim Programlarının Oluşturulması ve Onaylanması: Yükseköğretim kurumlarında lisans bölüm ve programların açılması için gerekli olan asgari standart ve ölçütleri YÖK belirler.

1.1. Yükseköğretim kurumlarında lisans programlarının müfredatı ve her bir programın öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının neler olacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumlarının senatoları tarafından belirlenir.

1.2. Ulusal Çekirdek Eğitim Programlarının müfredatı ilgili Dekanlar Konseyi tarafından kabul edildikten sonra YÖK’ün onayıyla yükseköğretim kurumları tarafından uygulanır.

2. Ölçme-Değerlendirme: Her bir lisans programının öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının ölçme ve değerlendirmesinin nasıl yapılacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumları tarafından hazırlanan öğretim ve sınav yönetmeliğine göre yürütülür.

3. Belgelendirme: Lisans programlarına kayıtlı öğrenciler, yükseköğretim kurumları tarafından belirlenen ders kredilerini ve diğer yükümlülükleri başarı ile tamamlamaları halinde; lisans diploması alır.

4. Öz Değerlendirme-Dış Değerlendirme: Yükseköğretim kurumları, sürekli izleme bağlamında, her yılın başında bir önceki yıla ait “Kurum İç Değerlendirme Raporlarını” Yükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK) tarafından hazırlanan Bilgi Sistemine girer. YÖKAK, yükseköğretim kurumlarının dış değerlendirmesine ilişkin hazırladığı “Kurumsal Geri Bildirim Raporu”nu kamuoyuyla paylaşılır. Ayrıca, YÖKAK tarafından yetkilendirilen veya tanınan akreditasyon kuruluşları tarafından verilen akreditasyon kararları da programların yeterliliklerinin kalite güvencesinin sağlandığını gösterir. YÖKAK mevzuatı gereği belirlenen yeterliliklere ilişkin düzenli gözden geçirme faaliyetleri yapar.


Giriş Şartı
  • Üniversiteye, YÖK, ÖSYM ve Rektörlükçe istenen belgelerle, Senato tarafından belirlenen süreler içinde kesin kayıt yaptırılır. Kayıt için istenen belgelerin aslı veya Üniversite tarafından onaylı örneği kabul edilir. Askerlik durumu ve adli sicil kaydına ilişkin olarak ise aday öğrencinin yazılı beyanına dayanılarak işlem yapılır. Gerçeğe aykırı beyanda bulunularak kayıt yaptıran öğrenciler hakkında gerekli kanuni işlemler yapılır.
  • Üniversiteye kayıt hakkı kazanan adayların kayıt için şahsen başvurmaları gerekir. Posta ile başvuru kabul edilmez. Belirlenen süreler içinde kaydını yaptırmayan aday, kayıt hakkını kaybeder.
  • Aday öğrencilerin kayıtlarının yapılabilmesi için; ilgili mevzuat hükümleri çerçevesinde, YÖK ve Üniversite tarafından belirlenen mali yükümlülükleri yerine getirmiş olmaları gerekir. (4) Kayıt işlemlerinin tamamlanması üzerine öğrencilik statüsü kazanılır.
  • Yabancı uyruklu öğrencilerin Üniversiteye kayıtları, ilgili mevzuat hükümleri ile Rektörlük tarafından belirlenen esaslara göre yapılır.
  • Kesin kayıtlarını yaptıran öğrencilere, Rektörlük tarafından Üniversitenin öğrencisi olduklarını belirten fotoğraflı bir kimlik kartı verilir.

Başarma Şartları
Bir öğrencinin devam ettiği programdan mezun olabilmesi için; mezuniyet için gerekli tüm dersleri almak ve bu derslerden başarılı olmak koşulu ile devam etmekte olduğu programı en az 2.00 GNO ile tamamlaması zorunludur. GNO aynı zamanda mezuniyet not ortalamasıdır.

İlerleme Yolları (İlişki Türü)

Metalurji ve Malzeme Mühendisliği programı mezunları, malzeme ile ilgili her tür sektörde (kamu kurumları, otomotiv sanayii, savunma sanayii, uzay ve havacılık sanayii, demir çelik sanayii, demir dışı metal sanayii, döküm sanayii, seramik ve cam sanayii, enerji, makine sanayii, polimer, elektronik malzemeler sanayii, kompozit malzeme sanayii, vb.), ulusal ve uluslararası şirketlerde, araştırma-geliştirme faaliyeti gerçekleştiren bütün kurum ve kuruluşlarda, üretim ve pazarlama birimlerinde iş bulmaktadırlar. Mezunlar üniversitelerde açılmış pek çok anabilim dalı programlarında yer alan lisansüstü çalışmalara katılabilir, araştırmalarda ve proje çalışmalarında araştırma-geliştirme mühendisi olarak yer alabilirler.


Yasal Dayanağı

1. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu

1.1. Yükseköğretim Kurumlarında Önlisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yan Dal İle Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik

1.2. Meslek Yüksekokulları ve Açıköğretim Ön Lisans Programları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Devamları Hakkında Yönetmelik

2. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu (Ek Madde-35)

2.1. Yükseköğretim Kalite Güvencesi ve Yükseköğretim Kalite Kurulu Yönetmeliği


Geçerlilik Süresi (Varsa)

Yeterlilik süresi geçerlidir.


Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi
Adresi Aç

Qualification Code

TR0030220933

Qualification Title
Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü/Lisans (%100 İngilizce)
Awarding Bodyİzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi
Awarding Body ContactIzmir Kâtip Çelebi University Balatçık Mahallesi Havaliman Şosesi No:33/2 Balatçık 35620 Çiğli İZMİR +90(232) 329 35 35
Awarding Body Urlhttp://www.ikcu.edu.tr/
OrientationGeneral
EQF Level6
The Qualification hasn't been included in TQF.
TQF Level 6
Thematic AreasMechanics and metal trades
National Occupation Classification

ISCO 08

CategoryMain
Credit Value-
Program Duration-
Program Profile-
Learning Environments-
Description

Matematik, Fen Bilimleri ve Metalurji ve Malzeme Mühendisliği disiplinine özgü konularda yeterli bilgi birikimi; bu alanlardaki kuramsal ve uygulamalı bilgileri, karmaşık mühendislik problemlerinde kullanabilme becerisi., Karmaşık mühendislik problemlerini saptama, tanımlama, formüle etme ve çözme becerisi; bu amaçla uygun analiz ve modelleme yöntemlerini seçme ve uygulama becerisi., Karmaşık bir sistemi, süreci, cihazı veya ürünü gerçekçi kısıtlar ve koşullar altında, belirli gereksinimleri karşılayacak şekilde tasarlama becerisi; bu amaçla modern tasarım yöntemlerini uygulama becerisi., Metalurji ve Malzeme Mühendisliği uygulamalarında karşılaşılan karmaşık problemlerin analizi ve çözümü için gerekli olan modern teknik ve araçları geliştirme, seçme ve kullanma becerisi; bilişim teknolojilerini etkin bir şekilde kullanma becerisi., Karmaşık mühendislik problemlerinin veya Metalurji ve Malzeme Mühendisliği disiplinine özgü araştırma konularının incelenmesi için deney tasarlama, deney yapma, veri toplama, sonuçları analiz etme ve yorumlama becerisi., Disiplin içi ve çok disiplinli takımlarda etkin biçimde çalışabilme becerisi; bireysel çalışma becerisi., Sözlü ve yazılı etkin iletişim kurma becerisi; en az bir yabancı dil bilgisi; etkin rapor yazma ve yazılı raporları anlama, tasarım ve üretim raporları hazırlayabilme, etkin sunum yapabilme, açık ve anlaşılır talimat verme ve alma becerisi., Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği bilinci; bilgiye erişebilme, bilim ve teknolojideki gelişmeleri izleme ve kendini sürekli yenileme becerisi., Etik ilkelerine uygun davranma, mesleki ve etik sorumluluk bilinci; Metalurji ve Malzeme Mühendisliği uygulamalarında kullanılan standartlar hakkında bilgi., Proje yönetimi, risk yönetimi ve değişiklik yönetimi gibi, iş hayatındaki uygulamalar hakkında bilgi; girişimcilik, yenilikçilik hakkında farkındalık; sürdürülebilir kalkınma hakkında bilgi., Metalurji ve Malzeme Mühendisliği uygulamalarının evrensel ve toplumsal boyutlarda sağlık, çevre ve güvenlik üzerindeki etkileri ve çağın mühendislik alanına yansıyan sorunları hakkında bilgi; mühendislik çözümlerinin hukuksal sonuçları konusunda farkındalık.

Key Competencies-
Further Info

Sınıf geçme esasına göre eğitim öğretim yapan fakültelerde dersler, ders kurulu (grubu), uygulama ve staj programları, eğitim-öğretim yılının başında bütün olarak verilir. Kaydını yenileyen öğrenci, o yıl programının bütün derslerine kaydolmuş sayılır. Öğrenci, o yıla ait zorunlu derslerin birinden dahi başarısız olursa, ertesi yıl, bir üst sınıftan hiçbir ders alamaz. Ders geçme esası uygulanan fakültelerde/yüksekokullarda, normal olarak alınması gereken yarıyılda alınmamış olan veya alınmış fakat başarılı olunmamış dersler, o derslerin verildiği ilk yarıyılda, en alt yarıyıldan başlayarak, öncelikle alınmak zorundadır.

Quality Assurance-
Access Requirements

(1) Üniversiteye, YÖK, ÖSYM ve Rektörlükçe istenen belgelerle, Senato tarafından belirlenen süreler içinde kesin kayıt yaptırılır. Kayıt için istenen belgelerin aslı veya Üniversite tarafından onaylı örneği kabul edilir. Askerlik durumu ve adli sicil kaydına ilişkin olarak ise aday öğrencinin yazılı beyanına dayanılarak işlem yapılır. Gerçeğe aykırı beyanda bulunularak kayıt yaptıran öğrenciler hakkında gerekli kanuni işlemler yapılır. (2) Üniversiteye kayıt hakkı kazanan adayların kayıt için şahsen başvurmaları gerekir. Posta ile başvuru kabul edilmez. Belirlenen süreler içinde kaydını yaptırmayan aday, kayıt hakkını kaybeder. (3) Aday öğrencilerin kayıtlarının yapılabilmesi için; ilgili mevzuat hükümleri çerçevesinde, YÖK ve Üniversite tarafından belirlenen mali yükümlülükleri yerine getirmiş olmaları gerekir. (4) Kayıt işlemlerinin tamamlanması üzerine öğrencilik statüsü kazanılır. (5) Yabancı uyruklu öğrencilerin Üniversiteye kayıtları, ilgili mevzuat hükümleri ile Rektörlük tarafından belirlenen esaslara göre yapılır. (6) Kesin kayıtlarını yaptıran öğrencilere, Rektörlük tarafından Üniversitenin öğrencisi olduklarını belirten fotoğraflı bir kimlik kartı verilir.

Conditions for SuccessBir öğrencinin devam ettiği programdan mezun olabilmesi için; mezuniyet için gerekli tüm dersleri almak ve bu derslerden başarılı olmak koşulu ile devam etmekte olduğu programı en az 2.00 GNO ile tamamlaması zorunludur. GNO aynı zamanda mezuniyet not ortalamasıdır.
Progression Paths (Relationship Type)

Metalurji ve Malzeme Mühendisliği programı mezunları, malzeme ile ilgili her tür sektörde (kamu kurumları, otomotiv sanayii, savunma sanayii, uzay ve havacılık sanayii, demir çelik sanayii, demir dışı metal sanayii, döküm sanayii, seramik ve cam sanayii, enerji, makine sanayii, polimer, elektronik malzemeler sanayii, kompozit malzeme sanayii, vb.), ulusal ve uluslararası şirketlerde, araştırma-geliştirme faaliyeti gerçekleştiren bütün kurum ve kuruluşlarda, üretim ve pazarlama birimlerinde iş bulmaktadırlar. Mezunlar üniversitelerde açılmış pek çok anabilim dalı programlarında yer alan lisansüstü çalışmalara katılabilir, araştırmalarda ve proje çalışmalarında araştırma-geliştirme mühendisi olarak yer alabilirler.

Legal Basis-
Validity Period (If Any)

-

Url Open Address
Qualification Code

TR0030220933


Qualification Title
Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü/Lisans (%100 İngilizce)

Awarding Body
İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi

Awarding Body Contact
Izmir Kâtip Çelebi University Balatçık Mahallesi Havaliman Şosesi No:33/2 Balatçık 35620 Çiğli İZMİR +90(232) 329 35 35

Awarding Body Url

Orientation
General

National Occupation Classification

ISCO 08


EQF Level
6

TQF Level
6
The Qualification hasn't been included in TQF.

National Occupation Classification

ISCO 08


Category
Main

Credit Value
-

Program Duration
-

Program Profile
-

Learning Environments
-

Description

Matematik, Fen Bilimleri ve Metalurji ve Malzeme Mühendisliği disiplinine özgü konularda yeterli bilgi birikimi; bu alanlardaki kuramsal ve uygulamalı bilgileri, karmaşık mühendislik problemlerinde kullanabilme becerisi., Karmaşık mühendislik problemlerini saptama, tanımlama, formüle etme ve çözme becerisi; bu amaçla uygun analiz ve modelleme yöntemlerini seçme ve uygulama becerisi., Karmaşık bir sistemi, süreci, cihazı veya ürünü gerçekçi kısıtlar ve koşullar altında, belirli gereksinimleri karşılayacak şekilde tasarlama becerisi; bu amaçla modern tasarım yöntemlerini uygulama becerisi., Metalurji ve Malzeme Mühendisliği uygulamalarında karşılaşılan karmaşık problemlerin analizi ve çözümü için gerekli olan modern teknik ve araçları geliştirme, seçme ve kullanma becerisi; bilişim teknolojilerini etkin bir şekilde kullanma becerisi., Karmaşık mühendislik problemlerinin veya Metalurji ve Malzeme Mühendisliği disiplinine özgü araştırma konularının incelenmesi için deney tasarlama, deney yapma, veri toplama, sonuçları analiz etme ve yorumlama becerisi., Disiplin içi ve çok disiplinli takımlarda etkin biçimde çalışabilme becerisi; bireysel çalışma becerisi., Sözlü ve yazılı etkin iletişim kurma becerisi; en az bir yabancı dil bilgisi; etkin rapor yazma ve yazılı raporları anlama, tasarım ve üretim raporları hazırlayabilme, etkin sunum yapabilme, açık ve anlaşılır talimat verme ve alma becerisi., Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği bilinci; bilgiye erişebilme, bilim ve teknolojideki gelişmeleri izleme ve kendini sürekli yenileme becerisi., Etik ilkelerine uygun davranma, mesleki ve etik sorumluluk bilinci; Metalurji ve Malzeme Mühendisliği uygulamalarında kullanılan standartlar hakkında bilgi., Proje yönetimi, risk yönetimi ve değişiklik yönetimi gibi, iş hayatındaki uygulamalar hakkında bilgi; girişimcilik, yenilikçilik hakkında farkındalık; sürdürülebilir kalkınma hakkında bilgi., Metalurji ve Malzeme Mühendisliği uygulamalarının evrensel ve toplumsal boyutlarda sağlık, çevre ve güvenlik üzerindeki etkileri ve çağın mühendislik alanına yansıyan sorunları hakkında bilgi; mühendislik çözümlerinin hukuksal sonuçları konusunda farkındalık.


Key Competencies
-

Further Info

Sınıf geçme esasına göre eğitim öğretim yapan fakültelerde dersler, ders kurulu (grubu), uygulama ve staj programları, eğitim-öğretim yılının başında bütün olarak verilir. Kaydını yenileyen öğrenci, o yıl programının bütün derslerine kaydolmuş sayılır. Öğrenci, o yıla ait zorunlu derslerin birinden dahi başarısız olursa, ertesi yıl, bir üst sınıftan hiçbir ders alamaz. Ders geçme esası uygulanan fakültelerde/yüksekokullarda, normal olarak alınması gereken yarıyılda alınmamış olan veya alınmış fakat başarılı olunmamış dersler, o derslerin verildiği ilk yarıyılda, en alt yarıyıldan başlayarak, öncelikle alınmak zorundadır.


Quality Assurance
-

Access Requirements

(1) Üniversiteye, YÖK, ÖSYM ve Rektörlükçe istenen belgelerle, Senato tarafından belirlenen süreler içinde kesin kayıt yaptırılır. Kayıt için istenen belgelerin aslı veya Üniversite tarafından onaylı örneği kabul edilir. Askerlik durumu ve adli sicil kaydına ilişkin olarak ise aday öğrencinin yazılı beyanına dayanılarak işlem yapılır. Gerçeğe aykırı beyanda bulunularak kayıt yaptıran öğrenciler hakkında gerekli kanuni işlemler yapılır. (2) Üniversiteye kayıt hakkı kazanan adayların kayıt için şahsen başvurmaları gerekir. Posta ile başvuru kabul edilmez. Belirlenen süreler içinde kaydını yaptırmayan aday, kayıt hakkını kaybeder. (3) Aday öğrencilerin kayıtlarının yapılabilmesi için; ilgili mevzuat hükümleri çerçevesinde, YÖK ve Üniversite tarafından belirlenen mali yükümlülükleri yerine getirmiş olmaları gerekir. (4) Kayıt işlemlerinin tamamlanması üzerine öğrencilik statüsü kazanılır. (5) Yabancı uyruklu öğrencilerin Üniversiteye kayıtları, ilgili mevzuat hükümleri ile Rektörlük tarafından belirlenen esaslara göre yapılır. (6) Kesin kayıtlarını yaptıran öğrencilere, Rektörlük tarafından Üniversitenin öğrencisi olduklarını belirten fotoğraflı bir kimlik kartı verilir.


Conditions for Success
Bir öğrencinin devam ettiği programdan mezun olabilmesi için; mezuniyet için gerekli tüm dersleri almak ve bu derslerden başarılı olmak koşulu ile devam etmekte olduğu programı en az 2.00 GNO ile tamamlaması zorunludur. GNO aynı zamanda mezuniyet not ortalamasıdır.

Progression Paths (Relationship Type)

Metalurji ve Malzeme Mühendisliği programı mezunları, malzeme ile ilgili her tür sektörde (kamu kurumları, otomotiv sanayii, savunma sanayii, uzay ve havacılık sanayii, demir çelik sanayii, demir dışı metal sanayii, döküm sanayii, seramik ve cam sanayii, enerji, makine sanayii, polimer, elektronik malzemeler sanayii, kompozit malzeme sanayii, vb.), ulusal ve uluslararası şirketlerde, araştırma-geliştirme faaliyeti gerçekleştiren bütün kurum ve kuruluşlarda, üretim ve pazarlama birimlerinde iş bulmaktadırlar. Mezunlar üniversitelerde açılmış pek çok anabilim dalı programlarında yer alan lisansüstü çalışmalara katılabilir, araştırmalarda ve proje çalışmalarında araştırma-geliştirme mühendisi olarak yer alabilirler.


Legal Basis
-

Validity Period (If Any)

-


Url
Open Address