Yeterlilik Kodu

TR0030011601

Yeterlilik Adı
Mekatronik (Isparta OSB MYO) Ön Lisans Diploması
Sorumlu KurumIsparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi
Sorumlu Kurum İletişim BilgisiIsparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi, 32200 Bahçelievler Mh. 102. Cd. No:24 ISPARTA T. +90 (246) 214 60 10 F. +90 (246) 228 30 06 isubu@hs01.kep.tr
Sorumlu Kurum URLhttp://www.isparta.edu.tr/
YönelimMesleki
AYÇ Seviyesi5
Yeterlilik TYÇ’ye yerleştirilmemiştir.
TYÇ Seviyesi 5
Sınıflandırma (Tematik Alan)Mekanik ve metal ticareti
Sınıflandırma (Meslek Kodu)

 ISCED (2013) 005.0714.007

KategoriAna
Kredi Değeri120
Programın Normal Süresi 2 Yıl
Program Profili (Amaç)

Endüstride kullanılan; elektrik, analog-sayısal elektronik, mikrobilgisayar, mekanik ve otomasyon unsurlarını barındıran sistem ve donanımları tanıyan, gerekli durumlarda bu sistem ve donanımları tasarlayan, bakım ve onarımlarını yapabilen, programlanabilir cihazları konfigüre edip kullanabilen, Mesleki açıdan yetkin ve uygulama becerisi yüksek, nitelikli ve girişimci bireyler yetiştirilmesi amaçlanmaktadır.

Öğrenme Ortamları

Programın 64 m² büyüklüğünde bir adet mekatronik laboratuvarı, 64 m² büyüklüğünde bir adet hibrit sınıf (bilgisayar laboratuvarı ve derslik bir arada olan hibrit sınıfı, 64 m² büyüklüğünde iki adet normal dersliği Isparta OSB MYO binasında bulunmaktadır.  Ayrıca merkezi hidrolik pnömatik laboratuvarında tüm uygulamaların yapıldığı deney setleri mevcuttur. Yine merkezi CNC laboratuvarında faal halde 3 adet CNC freze ve 3 adet CNC torna tezgâhı bulunmakta olup bu cihazlar programın imalat, malzeme ve makine elemanları derslerinde kullanılmaktadır.

Öğrenme Kazanımları (Tanım)
  • Mesleği ile ilgili temel, güncel ve uygulamalı bilgilere sahip olur.
  • İş sağlığı ve güvenliği, çevre bilinci ve kalite süreçleri hakkında bilgi sahibi olur.
  • Mekatroniğin tüm disiplinlerindeki teknolojik gelişmeleri takip eder sorunları ve çözümlerini anlar.
  • Alanındaki bilişim teknolojilerini (2D,3D yazılım, program, animasyon vb.) etkin kullanır.
  • Uygulamada karşılaşılan ve öngörülemeyen sorunları çözmek için bireysel ve ekip üyesi olarak sorumluluk alır.
  • Kariyer yönetimi ve yaşam boyu öğrenme konularında farkındalığa sahiptir.
  • Alanı ile ilgili verileri toplanması, tecrübe edilmesi ve duyurulmasında toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik değerlere sahiptir.
  • Mesleki problemleri ve konuları bağımsız olarak analitik ve eleştirel bir yaklaşımla değerlendirme ve çözüm önerisini sunabilme becerisine sahiptir.
  • Bilgi ve beceriler düzeyinde düşüncelerini yazılı ve sözlü iletişim yolu ile etkin biçimde sunabilir, anlaşılır biçimde ifade eder.
  • Mekatronik teknolojisinde yeterli olacak düzeyde yabancı dil bilgisine sahip olur ve meslektaşları ile iletişim kurar.
  • Mekatronik ile ilgili temel kavramları tanımlar ve uygular.
  • Otomasyon sistem elemanlarını tanımlar ve programlar.
  • Makine elemanlarını tanır, matematiksel hesaplamaları yapar ve mekanik sistemleri tasarlar
  • Hidrolik ve Pnömatik sistem elemanlarını açıklar ve sistemi tasarlar
  • Elektrik ve Elektronik sistem elemanlarını tanımlar devre tasarımı yapar.
Anahtar Yetkinlikler

Bilgi toplumunun gerektirdiği, tüm bireylerin sahip olması gereken, kişilerin hayat boyu öğrenme çerçevesinde bireysel gelişimini, topluma etkin ve sorumlu bireyler olarak sosyal katılımlarını, istihdam edilebilmelerini destekleyen temel yetkinliklerdir. Anahtar yetkinlikler şunlardır:

Aşağıda sıralanan anahtar yetkinliklere sahip olması beklenmektedir.

  • Matematiksel yetkinlik, 
  • Teknoloji ve meslek disiplinlerinde yetkinlik
  • Dijital yetkinlik
  • Kişisel, sosyal ve ögrenmeyi ögrenme yetkinliği
  • Çoklu Dil yetkinliği
  • Girişimcilik yetkinliği
Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri

1. Programda bir dersin başarı notu; Üniversite Senatosunca belirlenen bağıl değerlendirme yöntemine göre belirlenir. Bağıl değerlendirme yönteminde ara sınav ve varsa diğer eğitim-öğretim etkinlikleri ile yarıyıl/yıl sonu sınavlarının katkıları dikkate alınarak ham notu hesaplanır. Bu not değerlendirme yönteminde 100 üzerinden ham not olarak kabul edilir. Tüm öğrenciler için 100 üzerinden ham notlar, sınıfın genel başarı düzeyi, notların dağılışı, sınıf ortalaması ve/veya standart sapması dikkate alınarak Senato tarafından kabul edilen harfli sistem veya 4’lük sisteme uyarlanır.

2. Bu değerlendirmede sadece ara sınav yapılmışsa, ara sınavın başarı notuna katkısı %40, yarıyıl/yılsonu sınavından alınan notun başarı notuna katkısı % 60’dır.

3. Ara sınavın yanı sıra ödev, proje, uygulama ve benzeri yarıyıl içi çalışmaları yapılmışsa yarıyıl içi sınav ve etkinliklerin başarı notuna katkısı %50, yarıyıl/yılsonu sınavından alınan notun başarı notuna katkısı % 50’dir.

4. Bütünleme sınavı yapılan dersin harf notunun hesaplanmasında, öğrencinin yıl içi sınav ve çalışmalarına ait notları aynı şekilde dikkate alınır ve bütünleme sınavı notu yarıyıl/yılsonu sınavı notu yerine geçer.

5. Bütünleme sınavı yapılan dersin harf notu Üniversite Bağıl Değerlendirme Yönergesindeki hükümlere göre belirlenir.

6. Bütünleme sınavında alınan harf notu geçerlidir ve önceki harf notunun yerine geçer. Öğrenci bilgi sistemi üzerinden bütünleme sınavına girme talebinde bulunan öğrencinin mazeret nedeniyle bütünleme sınavına girememesi ve mazeretini belgelendirmesi durumunda ilgili birimin yönetim kurulu kararı ile bir önceki harf notu geçerli olur. Öğrencinin başarısız olduğu dersin (FF, FD) bütünleme sınavına girmemesi durumunda bir önceki harf notu geçerli olur.

7. Eğim programlarında zorunlu staj dersi bulunan birimlerde staj dersinin uygulanması ve değerlendirilmesi Senato ve ilgili kurullar tarafından belirlenen esaslara göre yapılır.

8. Sınav değerlendirme esasları hazırlık sınıflarında Senato tarafından belirlenen esaslara göre düzenlenir.

Harf notları ve katsayıları aşağıdaki şekildedir:

Başarı Notu Katsayıları

AA                  4.00

BA                  3.50

BB                  3.00

CB                  2.50

CC                  2.00

DC                  1.50

DD                  1.00

FD                   0.50

FF                   0.00

Bunlardan;

Geçer notlar; AA, BA, BB, CB ve CC notlarıdır. Bu notlardan birini almış olan bir öğrenci o dersi başarmış sayılır. Staj dersini başarı ile tamamlayan öğrencilere G (geçer) notu verilir.

Koşullu geçer notlar; DC ve DD notlarıdır. Bu notlardan birini almış olan bir öğrenci genel not ortalamasının en az 2.00 olması halinde o dersi başarmış sayılır.

Geçmez notlar; K, FD ve FF notlarıdır.

Staj derslerinde başarısız olan öğrencilere K (geçmez) notu verilir.

NA notu; derse devam yükümlülüklerini yerine getirmeyen öğrencilere verilir. NA notu, not ortalaması hesabında (FF) notu gibi işlem görür.

M (muaf); daha önce alınıp başarılan ve eşdeğerliği ilgili bölüm başkanlığının önerisi üzerine ilgili yönetim kurulunca onaylanan dersler için verilen işarettir.

Kalite Güvencesi

Yükseköğretim programlarının niteliğinin gözetilmesi için;

  1. YÖK, yükseköğretim kurumlarında gerçekleştirilen eğitim ve öğretimle diğer faaliyetlerin planlanması, düzenlenmesi, yönetilmesi ve denetiminden sorumludur.
  2. YÖK tarafından belirlenen kriterler çerçevesinde her yıl hazırlanan yükseköğretim kurumlarına ait “Üniversite İzleme ve Değerlendirme Raporları” yayımlanır. Bu raporlara göre hazırlanan, yükseköğretim kurumlarına yönelik nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren raporlar da YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır.
  3.  Yükseköğretimde önlisans programlarının kalite güvencesi “Yükseköğretim Diploma Programlarının Kalite Güvencesinin Sağlanmasına Yönelik Usul ve Esaslar” a göre sağlanır.

1. Öğretim Programlarının Oluşturulması ve Onaylanması:

1.1. YÖK, yükseköğretim kurumlarında önlisans bölüm ve programların açılması için gerekli olan asgari standart ve ölçütleri belirler.

1.2. Yükseköğretim kurumlarında önlisans programlarının müfredatı ve her bir diploma programının öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının neler olacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumlarının senatoları tarafından belirlenir.

1.3. Ulusal Çekirdek Eğitim Programlarının müfredatı YÖK’ün onayıyla yükseköğretim kurumları tarafından uygulanır.

2. Ölçme-Değerlendirme: Her bir önlisans programının öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının ölçme ve değerlendirmesinin nasıl yapılacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumları tarafından hazırlanan öğretim ve sınav yönetmeliğine göre yürütülür.

3. Belgelendirme: Önlisans programlarına kayıtlı öğrenciler, yükseköğretim kurumları tarafından belirlenen ders kredilerini ve diğer yükümlülükleri başarı ile tamamlamaları halinde; önlisans diploması alır.

4. Öz Değerlendirme - Dış Değerlendirme: Yükseköğretim kurumları, sürekli izleme bağlamında, her yılın başında bir önceki yıla ait “Kurum İç Değerlendirme Raporlarını” Yükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK) tarafından hazırlanan Bilgi Sistemine girer. YÖKAK, yükseköğretim kurumlarının dış değerlendirmesine ilişkin hazırladığı “Kurumsal Geri Bildirim Raporu”nu kamuoyuyla paylaşılır. YÖKAK mevzuatı gereği belirlenen yeterliliklere ilişkin düzenli gözden geçirme faaliyetleri yapar.

5. Programın kalite güvencesi ve yeterliliği; YÖKAK tarafından yetkilendirilen ve tanınan Mesleki Eğitim Değerlendirme ve Akreditasyon Derneği (MEDEK) tarafından değerlendirilmiş ve sağlandığı gösterilmiştir.

(MEDEK- Mekatronik Programı)

Akreditasyon Başlangıç/Bitiş Tarihi:

Başlangıç: 01.01.2025 / Bitiş: 31.12.2028

Giriş Şartı

YÖK tarafından usul ve esasları belirlenen, Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yapılan merkezi sınav sonucunda yükseköğretim kurumunun ilgili önlisans programına yerleştirilmiş olmak.

Başarma ŞartlarıÖğrencinin programdaki tüm derslerini başarmış olması, FF, FD notunun olmaması gerekir. Bu programda öğrencinin asgari 120 ECTS kredisini sağlaması ve genel not ortalamasının 4,00 üzerinden en az 2,00 olması gerekmektedir.
İlerleme Yolları (İlişki Türü)
  1. Kamu ve özel kuruluşlarda meslek elemanı olarak istihdam edilirler.
  2. Ön lisans öğrencileri, eğitim almakta oldukları yükseköğretim kurumlarının açtıkları çift anadal programlarına katılma hakkına sahiptir. Çift anadal programlarına kayıtlı öğrenciler, iki diploma programından eş zamanlı olarak ders alıp, başarılı olmaları halinde iki ayrı lisans diploması alabilirler.
  3. Ön lisans diplomasına sahip olanlar, DGS sınavı ile lisans derecesi programlarına devam edebilirler.
Yasal Dayanağı

1. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu

1.1. Yükseköğretim Kurumlarında Önlisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yan Dal ile Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik

1.2. Meslek Yüksekokulları ve Açıköğretim Ön Lisans Programları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Devamları Hakkında Yönetmelik

2. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu (Ek Madde-35)

2.1.Yükseköğretim Kalite Güvencesi ve Yükseköğretim Kalite Kurulu Yönetmeliği

Geçerlilik Süresi (Varsa)

Yeterlilik sürekli geçerlidir

Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi Adresi Aç
Yeterlilik Kodu

TR0030011601


Yeterlilik Adı
Mekatronik (Isparta OSB MYO) Ön Lisans Diploması

Sorumlu Kurum
Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi

Sorumlu Kurum İletişim Bilgisi
Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi, 32200 Bahçelievler Mh. 102. Cd. No:24 ISPARTA T. +90 (246) 214 60 10 F. +90 (246) 228 30 06 isubu@hs01.kep.tr

Sorumlu Kurum URL

Yönelim
Mesleki

Sınıflandırma (Meslek Kodu)

 ISCED (2013) 005.0714.007


AYÇ Seviyesi
5

TYÇ Seviyesi
5
Yeterlilik TYÇ’ye yerleştirilmemiştir.

Sınıflandırma (Meslek Kodu)

 ISCED (2013) 005.0714.007


Kategori
Ana

Kredi Değeri
120

Programın Normal Süresi
2 Yıl

Program Profili (Amaç)

Endüstride kullanılan; elektrik, analog-sayısal elektronik, mikrobilgisayar, mekanik ve otomasyon unsurlarını barındıran sistem ve donanımları tanıyan, gerekli durumlarda bu sistem ve donanımları tasarlayan, bakım ve onarımlarını yapabilen, programlanabilir cihazları konfigüre edip kullanabilen, Mesleki açıdan yetkin ve uygulama becerisi yüksek, nitelikli ve girişimci bireyler yetiştirilmesi amaçlanmaktadır.


Öğrenme Ortamları

Programın 64 m² büyüklüğünde bir adet mekatronik laboratuvarı, 64 m² büyüklüğünde bir adet hibrit sınıf (bilgisayar laboratuvarı ve derslik bir arada olan hibrit sınıfı, 64 m² büyüklüğünde iki adet normal dersliği Isparta OSB MYO binasında bulunmaktadır.  Ayrıca merkezi hidrolik pnömatik laboratuvarında tüm uygulamaların yapıldığı deney setleri mevcuttur. Yine merkezi CNC laboratuvarında faal halde 3 adet CNC freze ve 3 adet CNC torna tezgâhı bulunmakta olup bu cihazlar programın imalat, malzeme ve makine elemanları derslerinde kullanılmaktadır.


Öğrenme Kazanımları (Tanım)
  • Mesleği ile ilgili temel, güncel ve uygulamalı bilgilere sahip olur.
  • İş sağlığı ve güvenliği, çevre bilinci ve kalite süreçleri hakkında bilgi sahibi olur.
  • Mekatroniğin tüm disiplinlerindeki teknolojik gelişmeleri takip eder sorunları ve çözümlerini anlar.
  • Alanındaki bilişim teknolojilerini (2D,3D yazılım, program, animasyon vb.) etkin kullanır.
  • Uygulamada karşılaşılan ve öngörülemeyen sorunları çözmek için bireysel ve ekip üyesi olarak sorumluluk alır.
  • Kariyer yönetimi ve yaşam boyu öğrenme konularında farkındalığa sahiptir.
  • Alanı ile ilgili verileri toplanması, tecrübe edilmesi ve duyurulmasında toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik değerlere sahiptir.
  • Mesleki problemleri ve konuları bağımsız olarak analitik ve eleştirel bir yaklaşımla değerlendirme ve çözüm önerisini sunabilme becerisine sahiptir.
  • Bilgi ve beceriler düzeyinde düşüncelerini yazılı ve sözlü iletişim yolu ile etkin biçimde sunabilir, anlaşılır biçimde ifade eder.
  • Mekatronik teknolojisinde yeterli olacak düzeyde yabancı dil bilgisine sahip olur ve meslektaşları ile iletişim kurar.
  • Mekatronik ile ilgili temel kavramları tanımlar ve uygular.
  • Otomasyon sistem elemanlarını tanımlar ve programlar.
  • Makine elemanlarını tanır, matematiksel hesaplamaları yapar ve mekanik sistemleri tasarlar
  • Hidrolik ve Pnömatik sistem elemanlarını açıklar ve sistemi tasarlar
  • Elektrik ve Elektronik sistem elemanlarını tanımlar devre tasarımı yapar.

Anahtar Yetkinlikler

Bilgi toplumunun gerektirdiği, tüm bireylerin sahip olması gereken, kişilerin hayat boyu öğrenme çerçevesinde bireysel gelişimini, topluma etkin ve sorumlu bireyler olarak sosyal katılımlarını, istihdam edilebilmelerini destekleyen temel yetkinliklerdir. Anahtar yetkinlikler şunlardır:

Aşağıda sıralanan anahtar yetkinliklere sahip olması beklenmektedir.

  • Matematiksel yetkinlik, 
  • Teknoloji ve meslek disiplinlerinde yetkinlik
  • Dijital yetkinlik
  • Kişisel, sosyal ve ögrenmeyi ögrenme yetkinliği
  • Çoklu Dil yetkinliği
  • Girişimcilik yetkinliği

Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri

1. Programda bir dersin başarı notu; Üniversite Senatosunca belirlenen bağıl değerlendirme yöntemine göre belirlenir. Bağıl değerlendirme yönteminde ara sınav ve varsa diğer eğitim-öğretim etkinlikleri ile yarıyıl/yıl sonu sınavlarının katkıları dikkate alınarak ham notu hesaplanır. Bu not değerlendirme yönteminde 100 üzerinden ham not olarak kabul edilir. Tüm öğrenciler için 100 üzerinden ham notlar, sınıfın genel başarı düzeyi, notların dağılışı, sınıf ortalaması ve/veya standart sapması dikkate alınarak Senato tarafından kabul edilen harfli sistem veya 4’lük sisteme uyarlanır.

2. Bu değerlendirmede sadece ara sınav yapılmışsa, ara sınavın başarı notuna katkısı %40, yarıyıl/yılsonu sınavından alınan notun başarı notuna katkısı % 60’dır.

3. Ara sınavın yanı sıra ödev, proje, uygulama ve benzeri yarıyıl içi çalışmaları yapılmışsa yarıyıl içi sınav ve etkinliklerin başarı notuna katkısı %50, yarıyıl/yılsonu sınavından alınan notun başarı notuna katkısı % 50’dir.

4. Bütünleme sınavı yapılan dersin harf notunun hesaplanmasında, öğrencinin yıl içi sınav ve çalışmalarına ait notları aynı şekilde dikkate alınır ve bütünleme sınavı notu yarıyıl/yılsonu sınavı notu yerine geçer.

5. Bütünleme sınavı yapılan dersin harf notu Üniversite Bağıl Değerlendirme Yönergesindeki hükümlere göre belirlenir.

6. Bütünleme sınavında alınan harf notu geçerlidir ve önceki harf notunun yerine geçer. Öğrenci bilgi sistemi üzerinden bütünleme sınavına girme talebinde bulunan öğrencinin mazeret nedeniyle bütünleme sınavına girememesi ve mazeretini belgelendirmesi durumunda ilgili birimin yönetim kurulu kararı ile bir önceki harf notu geçerli olur. Öğrencinin başarısız olduğu dersin (FF, FD) bütünleme sınavına girmemesi durumunda bir önceki harf notu geçerli olur.

7. Eğim programlarında zorunlu staj dersi bulunan birimlerde staj dersinin uygulanması ve değerlendirilmesi Senato ve ilgili kurullar tarafından belirlenen esaslara göre yapılır.

8. Sınav değerlendirme esasları hazırlık sınıflarında Senato tarafından belirlenen esaslara göre düzenlenir.

Harf notları ve katsayıları aşağıdaki şekildedir:

Başarı Notu Katsayıları

AA                  4.00

BA                  3.50

BB                  3.00

CB                  2.50

CC                  2.00

DC                  1.50

DD                  1.00

FD                   0.50

FF                   0.00

Bunlardan;

Geçer notlar; AA, BA, BB, CB ve CC notlarıdır. Bu notlardan birini almış olan bir öğrenci o dersi başarmış sayılır. Staj dersini başarı ile tamamlayan öğrencilere G (geçer) notu verilir.

Koşullu geçer notlar; DC ve DD notlarıdır. Bu notlardan birini almış olan bir öğrenci genel not ortalamasının en az 2.00 olması halinde o dersi başarmış sayılır.

Geçmez notlar; K, FD ve FF notlarıdır.

Staj derslerinde başarısız olan öğrencilere K (geçmez) notu verilir.

NA notu; derse devam yükümlülüklerini yerine getirmeyen öğrencilere verilir. NA notu, not ortalaması hesabında (FF) notu gibi işlem görür.

M (muaf); daha önce alınıp başarılan ve eşdeğerliği ilgili bölüm başkanlığının önerisi üzerine ilgili yönetim kurulunca onaylanan dersler için verilen işarettir.


Kalite Güvencesi

Yükseköğretim programlarının niteliğinin gözetilmesi için;

  1. YÖK, yükseköğretim kurumlarında gerçekleştirilen eğitim ve öğretimle diğer faaliyetlerin planlanması, düzenlenmesi, yönetilmesi ve denetiminden sorumludur.
  2. YÖK tarafından belirlenen kriterler çerçevesinde her yıl hazırlanan yükseköğretim kurumlarına ait “Üniversite İzleme ve Değerlendirme Raporları” yayımlanır. Bu raporlara göre hazırlanan, yükseköğretim kurumlarına yönelik nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren raporlar da YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır.
  3.  Yükseköğretimde önlisans programlarının kalite güvencesi “Yükseköğretim Diploma Programlarının Kalite Güvencesinin Sağlanmasına Yönelik Usul ve Esaslar” a göre sağlanır.

1. Öğretim Programlarının Oluşturulması ve Onaylanması:

1.1. YÖK, yükseköğretim kurumlarında önlisans bölüm ve programların açılması için gerekli olan asgari standart ve ölçütleri belirler.

1.2. Yükseköğretim kurumlarında önlisans programlarının müfredatı ve her bir diploma programının öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının neler olacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumlarının senatoları tarafından belirlenir.

1.3. Ulusal Çekirdek Eğitim Programlarının müfredatı YÖK’ün onayıyla yükseköğretim kurumları tarafından uygulanır.

2. Ölçme-Değerlendirme: Her bir önlisans programının öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının ölçme ve değerlendirmesinin nasıl yapılacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumları tarafından hazırlanan öğretim ve sınav yönetmeliğine göre yürütülür.

3. Belgelendirme: Önlisans programlarına kayıtlı öğrenciler, yükseköğretim kurumları tarafından belirlenen ders kredilerini ve diğer yükümlülükleri başarı ile tamamlamaları halinde; önlisans diploması alır.

4. Öz Değerlendirme - Dış Değerlendirme: Yükseköğretim kurumları, sürekli izleme bağlamında, her yılın başında bir önceki yıla ait “Kurum İç Değerlendirme Raporlarını” Yükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK) tarafından hazırlanan Bilgi Sistemine girer. YÖKAK, yükseköğretim kurumlarının dış değerlendirmesine ilişkin hazırladığı “Kurumsal Geri Bildirim Raporu”nu kamuoyuyla paylaşılır. YÖKAK mevzuatı gereği belirlenen yeterliliklere ilişkin düzenli gözden geçirme faaliyetleri yapar.

5. Programın kalite güvencesi ve yeterliliği; YÖKAK tarafından yetkilendirilen ve tanınan Mesleki Eğitim Değerlendirme ve Akreditasyon Derneği (MEDEK) tarafından değerlendirilmiş ve sağlandığı gösterilmiştir.

(MEDEK- Mekatronik Programı)

Akreditasyon Başlangıç/Bitiş Tarihi:

Başlangıç: 01.01.2025 / Bitiş: 31.12.2028


Giriş Şartı

YÖK tarafından usul ve esasları belirlenen, Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yapılan merkezi sınav sonucunda yükseköğretim kurumunun ilgili önlisans programına yerleştirilmiş olmak.


Başarma Şartları
Öğrencinin programdaki tüm derslerini başarmış olması, FF, FD notunun olmaması gerekir. Bu programda öğrencinin asgari 120 ECTS kredisini sağlaması ve genel not ortalamasının 4,00 üzerinden en az 2,00 olması gerekmektedir.

İlerleme Yolları (İlişki Türü)
  1. Kamu ve özel kuruluşlarda meslek elemanı olarak istihdam edilirler.
  2. Ön lisans öğrencileri, eğitim almakta oldukları yükseköğretim kurumlarının açtıkları çift anadal programlarına katılma hakkına sahiptir. Çift anadal programlarına kayıtlı öğrenciler, iki diploma programından eş zamanlı olarak ders alıp, başarılı olmaları halinde iki ayrı lisans diploması alabilirler.
  3. Ön lisans diplomasına sahip olanlar, DGS sınavı ile lisans derecesi programlarına devam edebilirler.

Yasal Dayanağı

1. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu

1.1. Yükseköğretim Kurumlarında Önlisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yan Dal ile Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik

1.2. Meslek Yüksekokulları ve Açıköğretim Ön Lisans Programları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Devamları Hakkında Yönetmelik

2. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu (Ek Madde-35)

2.1.Yükseköğretim Kalite Güvencesi ve Yükseköğretim Kalite Kurulu Yönetmeliği


Geçerlilik Süresi (Varsa)

Yeterlilik sürekli geçerlidir


Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi
Adresi Aç

Qualification Code

TR0030011601

Qualification Title
Associate Degree in Mechatronics
Awarding BodyIsparta University of Applied Sciences
Awarding Body ContactA new university was established in Isparta with the name of Isparta University of Applied Sciences in Isparta.
Awarding Body Urlhttp://www.isparta.edu.tr/
OrientationOccupational
EQF Level5
The Qualification hasn't been included in TQF.
TQF Level 5
Thematic AreasMechanics and metal trades
National Occupation Classification

 ISCED (2013) 005.0714.007

CategoryMain
Credit Value120
Program Duration2 Yıl
Program Profile

It is aimed to train qualified and entrepreneurial individuals with high professional competence and practical skills, who are capable of recognizing systems and equipment used in the industry that integrate electrical, analog-digital electronics, microcomputers, mechanical, and automation components; designing these systems and equipment when necessary; performing their maintenance and repair; configuring and operating programmable devices.

Learning Environments

The program has one mechatronics laboratory of 64 m², one hybrid classroom (computer laboratory and classroom together), and two normal classrooms of 64 m² in the Isparta OSB Vocational School building. In addition, there are experimental sets in the central hydraulic pneumatic laboratory where all applications are made. Again, there are 3 active CNC milling machines and 3 CNC lathes in the central CNC laboratory, and these devices are used in the manufacturing, materials and machine elements courses of the program.

Description
  • Has basic, up-to-date and applied knowledge about his/her profession.
  • Has knowledge about occupational health and safety, environmental awareness and quality processes.
  • Follows technological developments in all disciplines of mechatronics and understands the problems and solutions.
  • Effectively uses information technologies in his/her field (2D, 3D software, program, animation etc.).
  • Takes responsibility as an individual and a team member to solve unforeseen problems encountered in practice.
  • Has awareness about career management and lifelong learning.
  • Has social, scientific, cultural and ethical values ​​in collecting, experiencing and announcing data related to his/her field.
  • Has the ability to independently evaluate professional problems and issues with an analytical and critical approach and present a solution proposal.
  • Can effectively present his/her thoughts in written and verbal communication at the level of knowledge and skills and express them in an understandable way.
  • Have sufficient foreign language knowledge in mechatronic technology and communicate with colleagues.
  • Define and apply basic concepts related to mechatronics.
  • Define and program automation system elements.
  • Recognize machine elements, perform mathematical calculations and design mechanical systems
  • Explain hydraulic and pneumatic system elements and design the system
  • Define electrical and electronic system elements and design circuits.
Key Competencies

These are the basic competences required by the information society, which all individuals should have, which support the individual development of individuals within the framework of lifelong learning, their social participation in society as active and responsible individuals, and their employability. Key competences are as follows:

It is expected to have the key competences listed below.

  •  Mathematical competence,
  •  Competence in technology and professional disciplines
  •  Digital competence
  •  Personal, social and learning to learn competence
  •  Multilingual competence
  •  Entrepreneurship competence
Further Info

. The success grade of a course in the program is determined according to the relative evaluation method determined by the University Senate. In the relative evaluation method, the raw grade is calculated by taking into account the contributions of midterm exams, other educational activities, if any, and midterm/end-of-year exams. In this evaluation method, the raw grade is accepted as a 100 out of 100. For all students, the raw grades out of 100 are adapted to the letter system or 4-point system accepted by the Senate by taking into account the general success level of the class, the distribution of grades, the class average and/or standard deviation.

2. If only a midterm exam is given in this evaluation, the contribution of the midterm exam to the success grade is 40%, and the contribution of the grade received from the midterm/end-of-year exam to the success grade is 60%.

3. If homework, projects, applications and similar midterm studies are done in addition to the midterm exam, the contribution of the midterm exam and activities to the success grade is 50%, and the contribution of the grade received from the midterm/end-of-year exam to the success grade is 50%.

4. In calculating the letter grade of a course with a make-up exam, the students’ mid-term exam and work grades are taken into account in the same way, and the make-up exam grade replaces the mid-term/end-of-year exam grade.

5. The letter grade of a course with a make-up exam is determined according to the provisions of the University Relative Evaluation Directive.

6. The letter grade received in the make-up exam is valid and replaces the previous letter grade. If a student who requests to take the make-up exam through the student information system cannot take the make-up exam due to an excuse and documents his/her excuse, the previous letter grade will be valid with the decision of the relevant unit's board of directors. If the student does not take the make-up exam of the course (FF, FD) he/she failed, the previous letter grade will be valid.

7. In units with a compulsory internship course in education programs, the implementation and evaluation of the internship course is carried out according to the principles determined by the Senate and the relevant boards.

8. Exam evaluation principles are regulated according to the principles determined by the Senate in preparatory classes.

Letter grades and coefficients are as follows:

Grade

Coefficient

AA

4.00

BA

3.50

BB

3.00

CB

2.50

CC

2.00

DC

1.50

DD

1.00

FD

0.50

FF

0.00

Of these;

Passing grades are; AA, BA, BB, CB and CC grades. A student who receives one of these grades is considered to have passed that course. Students who successfully complete the internship course are given a G (passing) grade.

Conditionally passing grades are; DC and DD grades. A student who receives one of these grades is considered to have passed that course if their general grade point average is at least 2.00.

Failing grades are; K, FD and FF grades.

Students who fail in internship courses are given a K (not passing) grade.

NA grade is given to students who do not fulfill their attendance requirements. The NA grade is treated like the (FF) grade in the calculation of grade point average.

M (exempt); is the mark given for courses that have been taken and passed before and whose equivalence has been approved by the relevant board of directors upon the recommendation of the relevant department head.

Quality Assurance

In order to monitor the quality of higher education programs;

1. YÖK is responsible for planning, organizing, managing and supervising the education and training and other activities carried out in higher education institutions.

2. “University Monitoring and Evaluation Reports” of higher education institutions prepared every year within the framework of the criteria determined by YÖK are published. The reports prepared according to these reports, which include quantitative and qualitative evaluations of higher education institutions, are also shared with the public by YÖK.

3. The quality assurance of associate degree programs in higher education is provided according to the “Procedures and Principles for Providing Quality Assurance of Higher Education Diploma Programs”.

1. Creation and Approval of Educational Programs:

1.1. YÖK determines the minimum standards and criteria required for the opening of associate degree departments and programs in higher education institutions.

1.2. The curriculum of associate degree programs in higher education institutions and the learning outcomes that each diploma program will provide to students are determined by the senates of higher education institutions in accordance with the basic principles determined by YÖK on these issues.

1.3. The curriculum of National Core Education Programs is implemented by higher education institutions with the approval of YÖK.

2. Measurement-Evaluation: How the measurement and evaluation of the learning outcomes that each associate degree program will provide to students will be carried out is carried out in accordance with the education and examination regulations prepared by higher education institutions in accordance with the basic principles determined by YÖK on these issues.

3. Documentation: Students registered to associate degree programs receive an associate degree diploma if they successfully complete the course credits and other obligations determined by higher education institutions.

4. Self-Assessment - External Assessment: In the context of continuous monitoring, higher education institutions enter the "Internal Institutional Assessment Reports" of the previous year into the Information System prepared by the Higher Education Quality Board (YÖKAK) at the beginning of each year. YÖKAK shares the “Institutional Feedback Report” prepared for the external evaluation of higher education institutions with the public. YÖKAK conducts regular review activities regarding the qualifications determined in accordance with the legislation.

5. The quality assurance and adequacy of the program has been evaluated and demonstrated to be provided by the Vocational Education Evaluation and Accreditation Association (MEDEK), authorized and recognized by YÖKAK.

(MEDEK- Mechatronics Program)

Vocational Education Evaluation and Accreditation Association (MEDEK – Mechatronics Program)
Start: 01.01.2025 / End: 31.12.2028

Access Requirements

To be placed in the relevant associate degree programme of the higher education institution as a result of the central examination conducted by the Measurement, Selection and Placement Centre (ÖSYM), the procedures and principles of which are determined by YÖK.

Conditions for SuccessThe student must have passed all the courses in the programme and must not have FF, FD grades. In this programme, the student must have a minimum of 120 ECTS credits and a GPA of at least 2.00 out of 4.00. It is possible to achieve this qualification through both formal and open education.
Progression Paths (Relationship Type)
  1. They are employed as professional staff in public and private institutions.
  2. Associate degree students have the right to participate in double major programs opened by the higher education institutions they are studying in. Students registered in double major programs can take courses from two diploma programs simultaneously and receive two separate undergraduate diplomas if they are successful.
  3. Those who have an associate degree can continue their undergraduate degree programs with the DGS exam.
Legal Basis

1. The Higher Education Law No. 2547

1.1. Regulation on the Principles of Transfers Between Associate and Bachelor's Degree Programs, Double Major, Minor, and Inter-Institutional Credit Transfers in Higher Education Institutions

1.2. Regulation on the Continuation of Bachelor's Degree Education for Graduates of Vocational Schools and Open Education Associate Degree Programs

2. The Higher Education Law No. 2547 (Additional Article 35)

2.1. Regulation on Higher Education Quality Assurance and the Higher Education Quality Board

Validity Period (If Any)

The qualification is valid at all times.

Url Open Address
Qualification Code

TR0030011601


Qualification Title
Associate Degree in Mechatronics

Awarding Body
Isparta University of Applied Sciences

Awarding Body Contact
A new university was established in Isparta with the name of Isparta University of Applied Sciences in Isparta.

Awarding Body Url

Orientation
Occupational

National Occupation Classification

 ISCED (2013) 005.0714.007


EQF Level
5

TQF Level
5
The Qualification hasn't been included in TQF.

National Occupation Classification

 ISCED (2013) 005.0714.007


Category
Main

Credit Value
120

Program Duration
2 Yıl

Program Profile

It is aimed to train qualified and entrepreneurial individuals with high professional competence and practical skills, who are capable of recognizing systems and equipment used in the industry that integrate electrical, analog-digital electronics, microcomputers, mechanical, and automation components; designing these systems and equipment when necessary; performing their maintenance and repair; configuring and operating programmable devices.


Learning Environments

The program has one mechatronics laboratory of 64 m², one hybrid classroom (computer laboratory and classroom together), and two normal classrooms of 64 m² in the Isparta OSB Vocational School building. In addition, there are experimental sets in the central hydraulic pneumatic laboratory where all applications are made. Again, there are 3 active CNC milling machines and 3 CNC lathes in the central CNC laboratory, and these devices are used in the manufacturing, materials and machine elements courses of the program.


Description
  • Has basic, up-to-date and applied knowledge about his/her profession.
  • Has knowledge about occupational health and safety, environmental awareness and quality processes.
  • Follows technological developments in all disciplines of mechatronics and understands the problems and solutions.
  • Effectively uses information technologies in his/her field (2D, 3D software, program, animation etc.).
  • Takes responsibility as an individual and a team member to solve unforeseen problems encountered in practice.
  • Has awareness about career management and lifelong learning.
  • Has social, scientific, cultural and ethical values ​​in collecting, experiencing and announcing data related to his/her field.
  • Has the ability to independently evaluate professional problems and issues with an analytical and critical approach and present a solution proposal.
  • Can effectively present his/her thoughts in written and verbal communication at the level of knowledge and skills and express them in an understandable way.
  • Have sufficient foreign language knowledge in mechatronic technology and communicate with colleagues.
  • Define and apply basic concepts related to mechatronics.
  • Define and program automation system elements.
  • Recognize machine elements, perform mathematical calculations and design mechanical systems
  • Explain hydraulic and pneumatic system elements and design the system
  • Define electrical and electronic system elements and design circuits.

Key Competencies

These are the basic competences required by the information society, which all individuals should have, which support the individual development of individuals within the framework of lifelong learning, their social participation in society as active and responsible individuals, and their employability. Key competences are as follows:

It is expected to have the key competences listed below.

  •  Mathematical competence,
  •  Competence in technology and professional disciplines
  •  Digital competence
  •  Personal, social and learning to learn competence
  •  Multilingual competence
  •  Entrepreneurship competence

Further Info

. The success grade of a course in the program is determined according to the relative evaluation method determined by the University Senate. In the relative evaluation method, the raw grade is calculated by taking into account the contributions of midterm exams, other educational activities, if any, and midterm/end-of-year exams. In this evaluation method, the raw grade is accepted as a 100 out of 100. For all students, the raw grades out of 100 are adapted to the letter system or 4-point system accepted by the Senate by taking into account the general success level of the class, the distribution of grades, the class average and/or standard deviation.

2. If only a midterm exam is given in this evaluation, the contribution of the midterm exam to the success grade is 40%, and the contribution of the grade received from the midterm/end-of-year exam to the success grade is 60%.

3. If homework, projects, applications and similar midterm studies are done in addition to the midterm exam, the contribution of the midterm exam and activities to the success grade is 50%, and the contribution of the grade received from the midterm/end-of-year exam to the success grade is 50%.

4. In calculating the letter grade of a course with a make-up exam, the students’ mid-term exam and work grades are taken into account in the same way, and the make-up exam grade replaces the mid-term/end-of-year exam grade.

5. The letter grade of a course with a make-up exam is determined according to the provisions of the University Relative Evaluation Directive.

6. The letter grade received in the make-up exam is valid and replaces the previous letter grade. If a student who requests to take the make-up exam through the student information system cannot take the make-up exam due to an excuse and documents his/her excuse, the previous letter grade will be valid with the decision of the relevant unit's board of directors. If the student does not take the make-up exam of the course (FF, FD) he/she failed, the previous letter grade will be valid.

7. In units with a compulsory internship course in education programs, the implementation and evaluation of the internship course is carried out according to the principles determined by the Senate and the relevant boards.

8. Exam evaluation principles are regulated according to the principles determined by the Senate in preparatory classes.

Letter grades and coefficients are as follows:

Grade

Coefficient

AA

4.00

BA

3.50

BB

3.00

CB

2.50

CC

2.00

DC

1.50

DD

1.00

FD

0.50

FF

0.00

Of these;

Passing grades are; AA, BA, BB, CB and CC grades. A student who receives one of these grades is considered to have passed that course. Students who successfully complete the internship course are given a G (passing) grade.

Conditionally passing grades are; DC and DD grades. A student who receives one of these grades is considered to have passed that course if their general grade point average is at least 2.00.

Failing grades are; K, FD and FF grades.

Students who fail in internship courses are given a K (not passing) grade.

NA grade is given to students who do not fulfill their attendance requirements. The NA grade is treated like the (FF) grade in the calculation of grade point average.

M (exempt); is the mark given for courses that have been taken and passed before and whose equivalence has been approved by the relevant board of directors upon the recommendation of the relevant department head.


Quality Assurance

In order to monitor the quality of higher education programs;

1. YÖK is responsible for planning, organizing, managing and supervising the education and training and other activities carried out in higher education institutions.

2. “University Monitoring and Evaluation Reports” of higher education institutions prepared every year within the framework of the criteria determined by YÖK are published. The reports prepared according to these reports, which include quantitative and qualitative evaluations of higher education institutions, are also shared with the public by YÖK.

3. The quality assurance of associate degree programs in higher education is provided according to the “Procedures and Principles for Providing Quality Assurance of Higher Education Diploma Programs”.

1. Creation and Approval of Educational Programs:

1.1. YÖK determines the minimum standards and criteria required for the opening of associate degree departments and programs in higher education institutions.

1.2. The curriculum of associate degree programs in higher education institutions and the learning outcomes that each diploma program will provide to students are determined by the senates of higher education institutions in accordance with the basic principles determined by YÖK on these issues.

1.3. The curriculum of National Core Education Programs is implemented by higher education institutions with the approval of YÖK.

2. Measurement-Evaluation: How the measurement and evaluation of the learning outcomes that each associate degree program will provide to students will be carried out is carried out in accordance with the education and examination regulations prepared by higher education institutions in accordance with the basic principles determined by YÖK on these issues.

3. Documentation: Students registered to associate degree programs receive an associate degree diploma if they successfully complete the course credits and other obligations determined by higher education institutions.

4. Self-Assessment - External Assessment: In the context of continuous monitoring, higher education institutions enter the "Internal Institutional Assessment Reports" of the previous year into the Information System prepared by the Higher Education Quality Board (YÖKAK) at the beginning of each year. YÖKAK shares the “Institutional Feedback Report” prepared for the external evaluation of higher education institutions with the public. YÖKAK conducts regular review activities regarding the qualifications determined in accordance with the legislation.

5. The quality assurance and adequacy of the program has been evaluated and demonstrated to be provided by the Vocational Education Evaluation and Accreditation Association (MEDEK), authorized and recognized by YÖKAK.

(MEDEK- Mechatronics Program)

Vocational Education Evaluation and Accreditation Association (MEDEK – Mechatronics Program)
Start: 01.01.2025 / End: 31.12.2028


Access Requirements

To be placed in the relevant associate degree programme of the higher education institution as a result of the central examination conducted by the Measurement, Selection and Placement Centre (ÖSYM), the procedures and principles of which are determined by YÖK.


Conditions for Success
The student must have passed all the courses in the programme and must not have FF, FD grades. In this programme, the student must have a minimum of 120 ECTS credits and a GPA of at least 2.00 out of 4.00. It is possible to achieve this qualification through both formal and open education.

Progression Paths (Relationship Type)
  1. They are employed as professional staff in public and private institutions.
  2. Associate degree students have the right to participate in double major programs opened by the higher education institutions they are studying in. Students registered in double major programs can take courses from two diploma programs simultaneously and receive two separate undergraduate diplomas if they are successful.
  3. Those who have an associate degree can continue their undergraduate degree programs with the DGS exam.

Legal Basis

1. The Higher Education Law No. 2547

1.1. Regulation on the Principles of Transfers Between Associate and Bachelor's Degree Programs, Double Major, Minor, and Inter-Institutional Credit Transfers in Higher Education Institutions

1.2. Regulation on the Continuation of Bachelor's Degree Education for Graduates of Vocational Schools and Open Education Associate Degree Programs

2. The Higher Education Law No. 2547 (Additional Article 35)

2.1. Regulation on Higher Education Quality Assurance and the Higher Education Quality Board


Validity Period (If Any)

The qualification is valid at all times.


Url
Open Address