Yeterlilik Kodu

TR0030017538

Yeterlilik Adı
Medya ve İletişim Lisans Diploması
Sorumlu Kurumİstanbul Ticaret Üniversitesi
Sorumlu Kurum İletişim Bilgisiİstanbul Ticaret Üniversitesi
Sorumlu Kurum URLhttp://www.ticaret.edu.tr/
YönelimGenel
AYÇ Seviyesi6
Yeterlilik TYÇ’ye yerleştirilmemiştir.
TYÇ Seviyesi 6
Sınıflandırma (Tematik Alan)Görsel-işitsel teknikler ve medya üretimi
Sınıflandırma (Meslek Kodu)

ISCO:08

KategoriAna
Kredi Değeri240
Programın Normal Süresi 4 Yıl
Program Profili (Amaç)
  • Teknolojik yenilikleri takip ederek, sosyal, kültürel ve ekonomik dönüşümlerin aktörleri arasında yer alacak mezunlar yetiştirmek
  • Medya ve iletişim sektörlerinin ihtiyaçları doğrultusunda teorik ve uygulamalı eğitimi dengeli bir biçimde harmanlayarak eğitim ve öğretim faaliyetlerini sürdürmek
  • Medya ve İletişim Bölümü; bilimsel, yaratıcı ve sorgulayıcı yaklaşımı merkezine alarak eğitim ve öğretim faaliyetlerini sürdürmeyi amaçlamaktadır.
  • Medya ve iletişim mesleklerinin gerektirdiği hukuki sorumlulukları ve etik ilkeleri benimsemiş, bunları mesleki pratiklerinde uygulayabilen, toplumsal sorumluluğu ve yararı gözetebilmeyi benimsemiş öğrenciler yetiştirmek,
  • Kültürlerarası bir yaklaşımla dinamik öğrenci grupları arasında uluslararası fikir ve bilgi alışverişini destekleyecek ortamlar hazırlamak.
Öğrenme Ortamları

Eğitim ve öğretim örgündür. Kurum bünyesindeki derslikler, laboratuvarlar ve stüdyolar teorik ve uygulamalı öğrenme alanlarıdır. Staj uygulamaları ile sektörde öğrenme imkânı sağlanır.

Öğrenme Kazanımları (Tanım)
  • Medya ve İletişim alanına ilişkin temel kavramları, iletişim modellerini ve temel eleştirel kuramları bilir.
  • İletişimin ve kitle iletişim araçlarının tarihsel gelişimini bilir.
  • Medya endüstrilerini, medya metinlerini ve izleyicilerini biçimlendiren toplumsal, hukuki, ekonomik ve siyasal bağlamları ve yapıları bilir.
  • İletişim alanında kullanılan araştırma yöntemlerinin kullanım alanlarını, süreçlerini, temel kavramlarını bilir ve disiplinlerarası bilimsel çalışmalar üretebilecek donanıma sahiptir.
  • İletişim alanında teknolojik gelişmelerle birlikte değişen iş koşullarından, modellerinden ve sektördeki iş sağlığı ve güvenliği konularından haberdardır.
  • Medyanın ve iletişimin toplumsal, ekonomik ve tarihsel rolünü çözümleme becerisine sahiptir.
  • En az bir yabancı dilde sözlü ve yazılı olarak etkin iletişim kurma becerisine sahiptir.
  • Medya ve iletişim alanına özgü güncel ve etik sorunları tanımlama, değerlendirme eleştirme ve çözüm önerileri geliştirme becerisine sahiptir.
  • Uyumlu ve verimli bir ekip çalışması içinde, iletişim ortamlarına uygun içerik oluşturma ve yayınlama becerisine sahiptir.
  • Ulusal ve uluslararası gündemi takip ederek; medyada yer alan içerikleri eleştirel bir bakışla değerlendirme ve akademik düzeyde çözüm üretme yetkinliğine sahiptir.
  • İletişim etiği ve medya okuryazarlığı ilkelerine bağlı olarak, yazılı, görsel ve işitsel ortamlardaki iletilere ulaşma, bunları çözümleme, değerlendirme ve iletme yeteneğine sahiptir.
  • Sürekli gelişen medya ve iletişim teknolojilerini ve programlarını etkin bir şekilde kullanma yetkinliğine sahiptir.
Anahtar Yetkinlikler
  • Eleştirel düşünme yetkinliğine sahip medya okuryazarı olma,
  • İletişim alanının gerektirdiği uygulamaları, araçları, yapay zekâ gibi dijital teknolojileri kullanabilme yetkinliklerine sahip olma,
  • Üniversitenin sahip olduğu uluslararası öğrenci grupları sayesinde kültürel farkındalığı ve ifade yetkinliği yüksek olma,
  • Medya ve iletişim alanı gerektirdiği hukuki sorumlulukları ve etik ilkeleri benimsemiş, mesleki pratiklerinde uygulayabilen, toplumsal sorumluluğu ve yararı gözetebilmeyi benimsemiş aktif vatandaş olmak,
  • Fikirlerini kültürel, sosyal ya da finansal değeri olan projelere dönüştürebilir ve bu süreçlerin gereklerini yürütür olmak
Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri

1. Ölçme ve değerlendirme yöntemleri; sınav çeşitleri ve bunların ders başarı notuna katkısı, bu konularda Yükseköğretim Kurulu’nun (YÖK) belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumlarının senatoları tarafından belirlenir.

2.Ölçme ve değerlendirmede ödev, proje, uygulama, ara sınav ve dönem sonu sınavı gibi farklı yöntemler kullanılır.

3. Öğrenci başarısının değerlendirilmesinde harf ve/veya rakama dayalı not verme sistemleri kullanılır.

Kalite Güvencesi

Yükseköğretim programlarının niteliğinin gözetilmesi için;

  • YÖK, yükseköğretim kurumlarında gerçekleştirilen eğitim ve öğretimle diğer faaliyetlerin planlanması, düzenlenmesi, yönetilmesi ve denetiminden sorumludur.
  • YÖK tarafından belirlenen kriterler çerçevesinde her yıl hazırlanan yükseköğretim kurumlarına ait “Üniversite İzleme ve Değerlendirme Raporları” yayımlanır. Bu raporlara göre hazırlanan, yükseköğretim kurumlarına yönelik nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren raporlarda YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır.
  • YÖK tarafından her yıl vakıf yükseköğretim kurumlarına ait akademik, idari ve mali verileri içeren “Vakıf Yükseköğretim Kurumları Raporu” yayımlanır. Vakıf yükseköğretim kurumlarına yönelik yapılan nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren bu raporlar YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır.

Yükseköğretimde lisans programlarının kalite güvencesi “Yükseköğretim Diploma Programlarının Kalite Güvencesinin Sağlanmasına Yönelik Usul ve Esaslar” a göre sağlanır:

1. Öğretim Programlarının Oluşturulması ve Onaylanması:

1.1. YÖK, yükseköğretim kurumlarında lisans bölüm ve programların açılması için gerekli olan asgari standart ve ölçütleri YÖK belirler.

1.2. Yükseköğretim kurumlarında lisans programlarının müfredatı ve her bir programın öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının neler olacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumlarının senatoları tarafından belirlenir.

1.3. Ulusal Çekirdek Eğitim Programlarının müfredatı ilgili Dekanlar Konseyi tarafından kabul edildikten sonra YÖK’ün onayıyla yükseköğretim kurumları tarafından uygulanır.

2. Ölçme-Değerlendirme: Her bir lisans programının öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının ölçme ve değerlendirmesinin nasıl yapılacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumları tarafından hazırlanan eğitim ve öğretim ve sınav yönetmeliğine göre yürütülür.

3. Belgelendirme: Lisans programlarına kayıtlı öğrenciler, yükseköğretim kurumları tarafından belirlenen ders kredilerini ve diğer yükümlülükleri başarı ile tamamlamaları halinde; lisans diploması alır.

4. Öz Değerlendirme-Dış Değerlendirme: Yükseköğretim kurumları, sürekli izleme bağlamında, her yılın başında bir önceki yıla ait “Kurum İç Değerlendirme Raporlarını” Yükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK) tarafından hazırlanan Bilgi Sistemine girer. YÖKAK, yükseköğretim kurumlarının dış değerlendirmesine ilişkin hazırladığı “Kurumsal Geri Bildirim Raporu”nu kamuoyuyla paylaşılır. Ayrıca, YÖKAK tarafından yetkilendirilen veya tanınan akreditasyon kuruluşları tarafından verilen akreditasyon kararları da programların yeterliliklerinin kalite güvencesinin sağlandığını gösterir. YÖKAK mevzuatı gereği belirlenen yeterliliklere ilişkin düzenli gözden geçirme faaliyetleri yapar.

Medya ve İletişim Bölümü, İLAD kuruluşu tarafından 2 yıl süre ile akreditasyon almıştır.

Giriş Şartı

1. Ortaöğretim kurumlarından ya da denkliği Milli Eğitim Bakanlığınca onaylanan yabancı ülke ortaöğretim kurumlarından mezun olmak ve yükseköğretim kurumlarının lisans programlarına kabul şartlarını sağlamış olmak.

2. YÖK tarafından usul ve esasları belirlenen, Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yapılan merkezi sınav sonucunda yükseköğretim kurumunun ilgili lisans programına yerleştirilmiş olmak.

3. YÖK tarafından usul ve esasları belirlenen, ÖSYM tarafından yapılan Dikey Geçiş Sınavı (DGS) sonucunda önlisans mezunları için yükseköğretim kurumlarında bitirdikleri alanların devamı niteliğindeki lisans programlarına yerleştirilmiş olmak.

Başarma ŞartlarıAsgari 240 AKTS ders yükünü tamamlamak, Staj 1 - Staj 2 ve Mezuniyet Projesi yükümlülüklerini yerine getirmek.
İlerleme Yolları (İlişki Türü)

1. Lisans diplomasına sahip olanlar, yüksek lisans programlarına ve ilgili şartları sağlamaları halinde lisans derecesi ile kabul edilen doktora programlarına devam edebilirler.

2. Lisans öğrencileri, eğitim almakta oldukları yükseköğretim kurumlarının açtıkları çift anadal programlarına katılma hakkına sahiptir. Çift anadal programlarına kayıtlı öğrenciler, iki diploma programından eş zamanlı olarak ders alıp, başarılı olmaları halinde iki ayrı lisans diploması alabilirler.

Yasal Dayanağı

1. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu

 1.1. Yükseköğretim Kurumlarında Önlisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yan Dal İle Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik

1.2. Meslek Yüksekokulları ve Açıköğretim Ön Lisans Programları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Devamları Hakkında Yönetmelik

2. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu (Ek Madde-35)

2.1.Yükseköğretim Kalite Güvencesi ve Yükseköğretim Kalite Kurulu Yönetmeliği

Geçerlilik Süresi (Varsa)

Yeterlilik sürekli geçerlidir.

Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi Adresi Aç
Yeterlilik Kodu

TR0030017538


Yeterlilik Adı
Medya ve İletişim Lisans Diploması

Sorumlu Kurum
İstanbul Ticaret Üniversitesi

Sorumlu Kurum İletişim Bilgisi
İstanbul Ticaret Üniversitesi

Sorumlu Kurum URL

Yönelim
Genel

Sınıflandırma (Meslek Kodu)

ISCO:08


AYÇ Seviyesi
6

TYÇ Seviyesi
6
Yeterlilik TYÇ’ye yerleştirilmemiştir.

Sınıflandırma (Meslek Kodu)

ISCO:08


Kategori
Ana

Kredi Değeri
240

Programın Normal Süresi
4 Yıl

Program Profili (Amaç)
  • Teknolojik yenilikleri takip ederek, sosyal, kültürel ve ekonomik dönüşümlerin aktörleri arasında yer alacak mezunlar yetiştirmek
  • Medya ve iletişim sektörlerinin ihtiyaçları doğrultusunda teorik ve uygulamalı eğitimi dengeli bir biçimde harmanlayarak eğitim ve öğretim faaliyetlerini sürdürmek
  • Medya ve İletişim Bölümü; bilimsel, yaratıcı ve sorgulayıcı yaklaşımı merkezine alarak eğitim ve öğretim faaliyetlerini sürdürmeyi amaçlamaktadır.
  • Medya ve iletişim mesleklerinin gerektirdiği hukuki sorumlulukları ve etik ilkeleri benimsemiş, bunları mesleki pratiklerinde uygulayabilen, toplumsal sorumluluğu ve yararı gözetebilmeyi benimsemiş öğrenciler yetiştirmek,
  • Kültürlerarası bir yaklaşımla dinamik öğrenci grupları arasında uluslararası fikir ve bilgi alışverişini destekleyecek ortamlar hazırlamak.

Öğrenme Ortamları

Eğitim ve öğretim örgündür. Kurum bünyesindeki derslikler, laboratuvarlar ve stüdyolar teorik ve uygulamalı öğrenme alanlarıdır. Staj uygulamaları ile sektörde öğrenme imkânı sağlanır.


Öğrenme Kazanımları (Tanım)
  • Medya ve İletişim alanına ilişkin temel kavramları, iletişim modellerini ve temel eleştirel kuramları bilir.
  • İletişimin ve kitle iletişim araçlarının tarihsel gelişimini bilir.
  • Medya endüstrilerini, medya metinlerini ve izleyicilerini biçimlendiren toplumsal, hukuki, ekonomik ve siyasal bağlamları ve yapıları bilir.
  • İletişim alanında kullanılan araştırma yöntemlerinin kullanım alanlarını, süreçlerini, temel kavramlarını bilir ve disiplinlerarası bilimsel çalışmalar üretebilecek donanıma sahiptir.
  • İletişim alanında teknolojik gelişmelerle birlikte değişen iş koşullarından, modellerinden ve sektördeki iş sağlığı ve güvenliği konularından haberdardır.
  • Medyanın ve iletişimin toplumsal, ekonomik ve tarihsel rolünü çözümleme becerisine sahiptir.
  • En az bir yabancı dilde sözlü ve yazılı olarak etkin iletişim kurma becerisine sahiptir.
  • Medya ve iletişim alanına özgü güncel ve etik sorunları tanımlama, değerlendirme eleştirme ve çözüm önerileri geliştirme becerisine sahiptir.
  • Uyumlu ve verimli bir ekip çalışması içinde, iletişim ortamlarına uygun içerik oluşturma ve yayınlama becerisine sahiptir.
  • Ulusal ve uluslararası gündemi takip ederek; medyada yer alan içerikleri eleştirel bir bakışla değerlendirme ve akademik düzeyde çözüm üretme yetkinliğine sahiptir.
  • İletişim etiği ve medya okuryazarlığı ilkelerine bağlı olarak, yazılı, görsel ve işitsel ortamlardaki iletilere ulaşma, bunları çözümleme, değerlendirme ve iletme yeteneğine sahiptir.
  • Sürekli gelişen medya ve iletişim teknolojilerini ve programlarını etkin bir şekilde kullanma yetkinliğine sahiptir.

Anahtar Yetkinlikler
  • Eleştirel düşünme yetkinliğine sahip medya okuryazarı olma,
  • İletişim alanının gerektirdiği uygulamaları, araçları, yapay zekâ gibi dijital teknolojileri kullanabilme yetkinliklerine sahip olma,
  • Üniversitenin sahip olduğu uluslararası öğrenci grupları sayesinde kültürel farkındalığı ve ifade yetkinliği yüksek olma,
  • Medya ve iletişim alanı gerektirdiği hukuki sorumlulukları ve etik ilkeleri benimsemiş, mesleki pratiklerinde uygulayabilen, toplumsal sorumluluğu ve yararı gözetebilmeyi benimsemiş aktif vatandaş olmak,
  • Fikirlerini kültürel, sosyal ya da finansal değeri olan projelere dönüştürebilir ve bu süreçlerin gereklerini yürütür olmak

Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri

1. Ölçme ve değerlendirme yöntemleri; sınav çeşitleri ve bunların ders başarı notuna katkısı, bu konularda Yükseköğretim Kurulu’nun (YÖK) belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumlarının senatoları tarafından belirlenir.

2.Ölçme ve değerlendirmede ödev, proje, uygulama, ara sınav ve dönem sonu sınavı gibi farklı yöntemler kullanılır.

3. Öğrenci başarısının değerlendirilmesinde harf ve/veya rakama dayalı not verme sistemleri kullanılır.


Kalite Güvencesi

Yükseköğretim programlarının niteliğinin gözetilmesi için;

  • YÖK, yükseköğretim kurumlarında gerçekleştirilen eğitim ve öğretimle diğer faaliyetlerin planlanması, düzenlenmesi, yönetilmesi ve denetiminden sorumludur.
  • YÖK tarafından belirlenen kriterler çerçevesinde her yıl hazırlanan yükseköğretim kurumlarına ait “Üniversite İzleme ve Değerlendirme Raporları” yayımlanır. Bu raporlara göre hazırlanan, yükseköğretim kurumlarına yönelik nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren raporlarda YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır.
  • YÖK tarafından her yıl vakıf yükseköğretim kurumlarına ait akademik, idari ve mali verileri içeren “Vakıf Yükseköğretim Kurumları Raporu” yayımlanır. Vakıf yükseköğretim kurumlarına yönelik yapılan nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren bu raporlar YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır.

Yükseköğretimde lisans programlarının kalite güvencesi “Yükseköğretim Diploma Programlarının Kalite Güvencesinin Sağlanmasına Yönelik Usul ve Esaslar” a göre sağlanır:

1. Öğretim Programlarının Oluşturulması ve Onaylanması:

1.1. YÖK, yükseköğretim kurumlarında lisans bölüm ve programların açılması için gerekli olan asgari standart ve ölçütleri YÖK belirler.

1.2. Yükseköğretim kurumlarında lisans programlarının müfredatı ve her bir programın öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının neler olacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumlarının senatoları tarafından belirlenir.

1.3. Ulusal Çekirdek Eğitim Programlarının müfredatı ilgili Dekanlar Konseyi tarafından kabul edildikten sonra YÖK’ün onayıyla yükseköğretim kurumları tarafından uygulanır.

2. Ölçme-Değerlendirme: Her bir lisans programının öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının ölçme ve değerlendirmesinin nasıl yapılacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumları tarafından hazırlanan eğitim ve öğretim ve sınav yönetmeliğine göre yürütülür.

3. Belgelendirme: Lisans programlarına kayıtlı öğrenciler, yükseköğretim kurumları tarafından belirlenen ders kredilerini ve diğer yükümlülükleri başarı ile tamamlamaları halinde; lisans diploması alır.

4. Öz Değerlendirme-Dış Değerlendirme: Yükseköğretim kurumları, sürekli izleme bağlamında, her yılın başında bir önceki yıla ait “Kurum İç Değerlendirme Raporlarını” Yükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK) tarafından hazırlanan Bilgi Sistemine girer. YÖKAK, yükseköğretim kurumlarının dış değerlendirmesine ilişkin hazırladığı “Kurumsal Geri Bildirim Raporu”nu kamuoyuyla paylaşılır. Ayrıca, YÖKAK tarafından yetkilendirilen veya tanınan akreditasyon kuruluşları tarafından verilen akreditasyon kararları da programların yeterliliklerinin kalite güvencesinin sağlandığını gösterir. YÖKAK mevzuatı gereği belirlenen yeterliliklere ilişkin düzenli gözden geçirme faaliyetleri yapar.

Medya ve İletişim Bölümü, İLAD kuruluşu tarafından 2 yıl süre ile akreditasyon almıştır.


Giriş Şartı

1. Ortaöğretim kurumlarından ya da denkliği Milli Eğitim Bakanlığınca onaylanan yabancı ülke ortaöğretim kurumlarından mezun olmak ve yükseköğretim kurumlarının lisans programlarına kabul şartlarını sağlamış olmak.

2. YÖK tarafından usul ve esasları belirlenen, Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yapılan merkezi sınav sonucunda yükseköğretim kurumunun ilgili lisans programına yerleştirilmiş olmak.

3. YÖK tarafından usul ve esasları belirlenen, ÖSYM tarafından yapılan Dikey Geçiş Sınavı (DGS) sonucunda önlisans mezunları için yükseköğretim kurumlarında bitirdikleri alanların devamı niteliğindeki lisans programlarına yerleştirilmiş olmak.


Başarma Şartları
Asgari 240 AKTS ders yükünü tamamlamak, Staj 1 - Staj 2 ve Mezuniyet Projesi yükümlülüklerini yerine getirmek.

İlerleme Yolları (İlişki Türü)

1. Lisans diplomasına sahip olanlar, yüksek lisans programlarına ve ilgili şartları sağlamaları halinde lisans derecesi ile kabul edilen doktora programlarına devam edebilirler.

2. Lisans öğrencileri, eğitim almakta oldukları yükseköğretim kurumlarının açtıkları çift anadal programlarına katılma hakkına sahiptir. Çift anadal programlarına kayıtlı öğrenciler, iki diploma programından eş zamanlı olarak ders alıp, başarılı olmaları halinde iki ayrı lisans diploması alabilirler.


Yasal Dayanağı

1. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu

 1.1. Yükseköğretim Kurumlarında Önlisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yan Dal İle Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik

1.2. Meslek Yüksekokulları ve Açıköğretim Ön Lisans Programları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Devamları Hakkında Yönetmelik

2. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu (Ek Madde-35)

2.1.Yükseköğretim Kalite Güvencesi ve Yükseköğretim Kalite Kurulu Yönetmeliği


Geçerlilik Süresi (Varsa)

Yeterlilik sürekli geçerlidir.


Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi
Adresi Aç

Qualification Code

TR0030017538

Qualification Title
The Department of Media and Communication (30% English Supported)
Awarding Bodyistanbul commerce university
Awarding Body Contact
Awarding Body Urlhttp://www.ticaret.edu.tr/
OrientationGeneral
EQF Level6
The Qualification hasn't been included in TQF.
TQF Level 6
Thematic AreasAudio-visual techniques and media production
National Occupation Classification

ISCO:08

CategoryMain
Credit Value240
Program Duration4 Yıl
Program Profile

Aims

  • To educate students who become an actor of social cultural and economic transformation with following technological inovations.
  • To maintain education activities that is programmed theory and practial training in a balance in accordance with requirements of media and communication sectors.
  • The Department of Media and Communication aims to continue its education and training activities by centring on a scientific, creative and questioning approach.
  • To educate students who adopt ethical principles and legal responsibilities required by the media and communicaiton professional’s practice, and who are able to implement related principles to their business process and adopt an idea of considering society’s reponsibility and benefit.
  • To provide environment with intercultual approach in order to support international idea and information transfer between dynamic student groups.
Learning Environments

Education system based on formal learning. Classes, laboratories and studios located in campus are theoretical and practical learning areas. Compulsory Internship provide students the opportunity to make experience in the sector.

Description
  • To know basic media and communication terms, communication models and basic critical theories.
  • To know the historical development of communication and mass media.
  • To know the social, legal, economic and political contexts and structures that shape media industries, media texts and audiences.
  • To know the usage areas, processes and basic concepts of research methods used in the field of communication and has the capability to produce interdisciplinary scientific studies
  • Has knowledge about changing business conditions with technological developments in the field of communication and occupational safety and security issues in the sector.
  • Has the ability to evaluate the social, economic and historical role of media and communication.
  • Has the ability to communicate orally and by writing effectively in at least one foreign language
  • Has the ability to identify, evaluate, criticize and develop solutions to current and ethical problems specific in media and communication field.
  • Has the ability to create and publish content suitable for communication environments in groups harmoniously and efficiently
  • Has the competence to critically evaluate the content in the media and to produce solutions at an academic level by following the national and international agenda.
  • Has the competence to reach, analyze, evaluate and convey the messages in written, visual and audio environments depending on communication ethics and media literacy principles.
  • Has the competence to use constantly developing media and communication technologies and programs effectively
Key Competencies
  • To be a media literate with critical thinking competence,
  • To have the competences to use applications, tools and digital technologies such as artificial intelligence required by the field of communication,
  • Having high cultural awareness and expressive competence thanks to the international student groups of the university,
  • To be an active citizen who has adopted the legal responsibilities and ethical principles required by the field of media and communication, who can apply them in professional practice, and who has adopted social responsibility and the ability to observe the benefit,
  • To be able to transform ideas into projects with cultural, social or financial value and to be able to carry out the requirements of these processes,
Further Info

1. Measurement and evaluation methods, types of exams and their contribution to the course grade are determined by the senates of higher education institutions in accordance with the basic principles determined by Council of Higher Education (YÖK) in these matters.

2. Different methods such as homework, project, practice, midterm and final exam are used for measurement and evaluation.

3. Letter and/or numeric grading systems are used in the evaluation of student success.

Quality Assurance

For the supervision of higher education programs:

• YÖK (the Council of Higher Education) is responsible for the planning, regulation, management, and supervision of education, training, and other activities carried out in higher education institutions.

• "University Monitoring and Evaluation Reports" for higher education institutions are published annually according to criteria set by YÖK. These reports contain quantitative and qualitative evaluations of higher education institutions and are shared with the public by YÖK.

• Each year, the "Foundation Higher Education Institutions Report" containing academic, administrative, and financial data of foundation higher education institutions is published by YÖK. These reports, which include quantitative and qualitative evaluations of foundation higher education institutions, are shared with the public by YÖK.

Quality assurance of undergraduate programs in higher education is ensured according to the "Procedures and Principles for Providing Quality Assurance of Higher Education Diploma Programs":

1. Creation and Approval of Curriculum:

   1.1. YÖK sets the minimum standards and requirements for the establishment of undergraduate departments and programs in higher education.

      1.2. The curriculum of undergraduate programs in higher education, as well as the learning outcomes, are determined by the senates of higher education institutions, in accordance with the basic principles set by YÖK.

      1.3. After the curriculum of the National Core Education Programs is accepted by the Council of Deans, it is implemented by the higher education administration with the approval of YÖK.

2. Measurement and Evaluation:

   The measurement and evaluation of learning outcomes for each undergraduate program are carried out according to the education and examination regulations presented by YÖK, in accordance with the basic principles established by these regulations.

3. Certification: Students enrolled in undergraduate programs who successfully complete the required course credits and other obligations determined by higher education institutions receive a bachelor's degree.

4. Self-Evaluation and External Evaluation: As part of continuous monitoring, higher education institutions submit their "Institution Internal Evaluation Reports" from the previous year to the Information System prepared by the Higher Education Quality Board (YÖKAK) at the beginning of each year. The "Institutional Feedback Report" prepared by YÖKAK regarding the external evaluation of higher education institutions is made publicly available. Additionally, accreditation decisions made by accreditation bodies authorized or recognized by YÖKAK demonstrate that the quality assurance of program qualifications is ensured. YÖKAK also conducts regular review activities regarding the qualifications established in accordance with its legislation.

The Media and Communication Department has been accredited by the ILAD institution for a period of 2 years.

Access Requirements

1. To graduate from secondary education institutions or foreign secondary education institutions whose equivalence is approved by the Ministry of National Education and to meet the admission requirements for undergraduate programmes of higher education institutions.

2. To be placed in the relevant undergraduate programme of the higher education institution as a result of the central examination conducted by the Measurement, Selection and Placement Centre (ÖSYM), the procedures and principles of which are determined by YÖK.

3. To be placed in undergraduate programmes that are the continuation of the fields they have completed in higher education institutions for associate degree graduates as a result of the DGS conducted by ÖSYM, whose procedures and principles are determined by YÖK.

Conditions for SuccessTo complete the minimum 240 ECTS course load, to fulfil the obligations of Internship 1 - Internship 2 and Graduation Project.
Progression Paths (Relationship Type)
  1. Those who have a bachelor's degree can continue to master's programs and, if they meet the relevant conditions, to doctoral programs accepted with a bachelor's degree.
  2. Undergraduate students have the right to participate in double major programmes offered by the higher education institutions where they are student in. Students enrolled in double major programs can take courses from two diploma programs simultaneously and receive two separate undergraduate diplomas if they are successful.
Legal Basis

1. Higher Education Law No. 2547

   1.1. Regulation on the Principles of Transition between Associate and Bachelor's Degree Programs, Double Major, Minor, and Inter-Institutional Credit Transfer in Higher Education Institutions

   1.2. Regulation on the Continuation of Vocational School and Open Education Associate Degree Graduates to Bachelor's Education

2. Higher Education Law No. 2547 (Additional Article-35)

   2.1. Regulation on Higher Education Quality Assurance and Higher Education Quality Board

Validity Period (If Any)

The qualification is valid permanently.

Url Open Address
Qualification Code

TR0030017538


Qualification Title
The Department of Media and Communication (30% English Supported)

Awarding Body
istanbul commerce university

Awarding Body Contact

Awarding Body Url

Orientation
General

National Occupation Classification

ISCO:08


EQF Level
6

TQF Level
6
The Qualification hasn't been included in TQF.

National Occupation Classification

ISCO:08


Category
Main

Credit Value
240

Program Duration
4 Yıl

Program Profile

Aims

  • To educate students who become an actor of social cultural and economic transformation with following technological inovations.
  • To maintain education activities that is programmed theory and practial training in a balance in accordance with requirements of media and communication sectors.
  • The Department of Media and Communication aims to continue its education and training activities by centring on a scientific, creative and questioning approach.
  • To educate students who adopt ethical principles and legal responsibilities required by the media and communicaiton professional’s practice, and who are able to implement related principles to their business process and adopt an idea of considering society’s reponsibility and benefit.
  • To provide environment with intercultual approach in order to support international idea and information transfer between dynamic student groups.

Learning Environments

Education system based on formal learning. Classes, laboratories and studios located in campus are theoretical and practical learning areas. Compulsory Internship provide students the opportunity to make experience in the sector.


Description
  • To know basic media and communication terms, communication models and basic critical theories.
  • To know the historical development of communication and mass media.
  • To know the social, legal, economic and political contexts and structures that shape media industries, media texts and audiences.
  • To know the usage areas, processes and basic concepts of research methods used in the field of communication and has the capability to produce interdisciplinary scientific studies
  • Has knowledge about changing business conditions with technological developments in the field of communication and occupational safety and security issues in the sector.
  • Has the ability to evaluate the social, economic and historical role of media and communication.
  • Has the ability to communicate orally and by writing effectively in at least one foreign language
  • Has the ability to identify, evaluate, criticize and develop solutions to current and ethical problems specific in media and communication field.
  • Has the ability to create and publish content suitable for communication environments in groups harmoniously and efficiently
  • Has the competence to critically evaluate the content in the media and to produce solutions at an academic level by following the national and international agenda.
  • Has the competence to reach, analyze, evaluate and convey the messages in written, visual and audio environments depending on communication ethics and media literacy principles.
  • Has the competence to use constantly developing media and communication technologies and programs effectively

Key Competencies
  • To be a media literate with critical thinking competence,
  • To have the competences to use applications, tools and digital technologies such as artificial intelligence required by the field of communication,
  • Having high cultural awareness and expressive competence thanks to the international student groups of the university,
  • To be an active citizen who has adopted the legal responsibilities and ethical principles required by the field of media and communication, who can apply them in professional practice, and who has adopted social responsibility and the ability to observe the benefit,
  • To be able to transform ideas into projects with cultural, social or financial value and to be able to carry out the requirements of these processes,

Further Info

1. Measurement and evaluation methods, types of exams and their contribution to the course grade are determined by the senates of higher education institutions in accordance with the basic principles determined by Council of Higher Education (YÖK) in these matters.

2. Different methods such as homework, project, practice, midterm and final exam are used for measurement and evaluation.

3. Letter and/or numeric grading systems are used in the evaluation of student success.


Quality Assurance

For the supervision of higher education programs:

• YÖK (the Council of Higher Education) is responsible for the planning, regulation, management, and supervision of education, training, and other activities carried out in higher education institutions.

• "University Monitoring and Evaluation Reports" for higher education institutions are published annually according to criteria set by YÖK. These reports contain quantitative and qualitative evaluations of higher education institutions and are shared with the public by YÖK.

• Each year, the "Foundation Higher Education Institutions Report" containing academic, administrative, and financial data of foundation higher education institutions is published by YÖK. These reports, which include quantitative and qualitative evaluations of foundation higher education institutions, are shared with the public by YÖK.

Quality assurance of undergraduate programs in higher education is ensured according to the "Procedures and Principles for Providing Quality Assurance of Higher Education Diploma Programs":

1. Creation and Approval of Curriculum:

   1.1. YÖK sets the minimum standards and requirements for the establishment of undergraduate departments and programs in higher education.

      1.2. The curriculum of undergraduate programs in higher education, as well as the learning outcomes, are determined by the senates of higher education institutions, in accordance with the basic principles set by YÖK.

      1.3. After the curriculum of the National Core Education Programs is accepted by the Council of Deans, it is implemented by the higher education administration with the approval of YÖK.

2. Measurement and Evaluation:

   The measurement and evaluation of learning outcomes for each undergraduate program are carried out according to the education and examination regulations presented by YÖK, in accordance with the basic principles established by these regulations.

3. Certification: Students enrolled in undergraduate programs who successfully complete the required course credits and other obligations determined by higher education institutions receive a bachelor's degree.

4. Self-Evaluation and External Evaluation: As part of continuous monitoring, higher education institutions submit their "Institution Internal Evaluation Reports" from the previous year to the Information System prepared by the Higher Education Quality Board (YÖKAK) at the beginning of each year. The "Institutional Feedback Report" prepared by YÖKAK regarding the external evaluation of higher education institutions is made publicly available. Additionally, accreditation decisions made by accreditation bodies authorized or recognized by YÖKAK demonstrate that the quality assurance of program qualifications is ensured. YÖKAK also conducts regular review activities regarding the qualifications established in accordance with its legislation.

The Media and Communication Department has been accredited by the ILAD institution for a period of 2 years.


Access Requirements

1. To graduate from secondary education institutions or foreign secondary education institutions whose equivalence is approved by the Ministry of National Education and to meet the admission requirements for undergraduate programmes of higher education institutions.

2. To be placed in the relevant undergraduate programme of the higher education institution as a result of the central examination conducted by the Measurement, Selection and Placement Centre (ÖSYM), the procedures and principles of which are determined by YÖK.

3. To be placed in undergraduate programmes that are the continuation of the fields they have completed in higher education institutions for associate degree graduates as a result of the DGS conducted by ÖSYM, whose procedures and principles are determined by YÖK.


Conditions for Success
To complete the minimum 240 ECTS course load, to fulfil the obligations of Internship 1 - Internship 2 and Graduation Project.

Progression Paths (Relationship Type)
  1. Those who have a bachelor's degree can continue to master's programs and, if they meet the relevant conditions, to doctoral programs accepted with a bachelor's degree.
  2. Undergraduate students have the right to participate in double major programmes offered by the higher education institutions where they are student in. Students enrolled in double major programs can take courses from two diploma programs simultaneously and receive two separate undergraduate diplomas if they are successful.

Legal Basis

1. Higher Education Law No. 2547

   1.1. Regulation on the Principles of Transition between Associate and Bachelor's Degree Programs, Double Major, Minor, and Inter-Institutional Credit Transfer in Higher Education Institutions

   1.2. Regulation on the Continuation of Vocational School and Open Education Associate Degree Graduates to Bachelor's Education

2. Higher Education Law No. 2547 (Additional Article-35)

   2.1. Regulation on Higher Education Quality Assurance and Higher Education Quality Board


Validity Period (If Any)

The qualification is valid permanently.


Url
Open Address