Yeterlilik Kodu

TR0030219304

Yeterlilik Adı
Matematik Doktora Diploması
Sorumlu KurumKarabük Üniversitesi
Sorumlu Kurum İletişim BilgisiKarabük Üniversitesi Kılavuzlar Mahallesi 413. Sokak No: 7 Merkez Karabük
Sorumlu Kurum URLhttp://www.karabuk.edu.tr/
YönelimAkademik
AYÇ Seviyesi8
Yeterlilik TYÇ’ye yerleştirilmemiştir.
TYÇ Seviyesi 8
Sınıflandırma (Tematik Alan)Matematik
Sınıflandırma (Meslek Kodu) -
KategoriAna
Kredi Değeri240
Programın Normal Süresi 4
Program Profili (Amaç)

Lisans yeterliliklerine dayalı on yarıyıl, tezli yüksek lisans yeterliklerine dayalı sekiz yarıyıllık programı kapsayan, öğrenciye bağımsız araştırma yapma, bilimsel problemleri, verileri geniş ve derin bir bakış açısıyla irdeleyerek yorum yapma, analiz etme ve yeni sentezlere ulaşmak için gerekli becerileri kazandırmayı amaçlayan bir yükseköğretim programıdır.

Öğrenme Ortamları

Eğitim ve öğretim örgün bir şeklinde gerçekleştirilir. Ayrıca, yükseköğretim kurumları bünyesindeki araştırma merkezleri ve laboratuvarlarda uygulamalı eğitimler yapılır.

Öğrenme Kazanımları (Tanım)
  • Belirli bir uzmanlık alanında önceki öğrenmelere göre daha derin bilgi kazanır.
  • Etiği ve sorumlukluğu elden bırakmadan detaylı araştırmalar yapar.
  • Yapılan araştırma ve çalışmaların sonuçlarını akademik düzeydeki bir yazıyla raporlar.
  • Bir dizi ileri düzey dersi başarıyla tamamlayarak Matematiksel düşünmedeki yetkinliğini geliştirir.
  • Kendi araştırmaları neticesinde elde ettiği Matematiksel bilgileri, Matematik ile ilgilenen bir dinleyici kitlesine sunma becerisi kazanır.
  • Önemli matematiksel bulgulara ulaşır.
  • Alanına ait literatüre hakim olur.
  • Eleştirel ve yaratıcı düşünür.
  • Bilimsel çalışmalarını ve aldığı eğitimin çıktılarını sergileyeceği bir tez (ve/veya bir makale) kaleme alır.
  • Yabancı dil kullanımını, gerek alanındaki güncel gelişmeleri takip etmede gerekse literatürü süzmede kullanma becerisi kazanır.
  • Yaptığı araştırmaların ve literatür taramalarının sonucunda edindiği bilgileri, kendi problemlerinin çözümünde kullanır.
  • Meslektaşlarıyla sözlü veya yazılı iletişim kurar Üzerinde çalıştığı konulara ait önemli teoremleri ve ispatlarını analiz eder.
  • Bilgi ve becerilerini geliştirmek için yaşam boyu öğrenmeyi benimser.
  • Verileri optimize edecek uygulamaları kullanır ve bazı formülizasyonları teşkil eder
  • Matematikte çalışmalar yaptığı alana ait uygulamaların, Mühendislik veya Tıp gibi farklı alanlarda yansımalarının mevcut olup olmadığını keşfeder.
Anahtar Yetkinlikler

Aşağıda sıralanan anahtar yetkinliklere en ileri düzeyde sahiptir.

  • Okuma yazma yetkinliği
  • Çoklu dil yetkinliği
  • Matematiksel yetkinlik ve bilim, teknoloji ve mühendislikte yetkinlik
  • Dijital yetkinlik
  • Kişisel, sosyal ve öğrenmeyi öğrenme yetkinliği
  • Vatandaşlık yetkinliği
  • Girişimcilik yetkinliği
  • Kültürel farkındalık ve ifade yetkinliği
Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri
  • Gerek sınavlar ve gerekse ölçme ve derecelendirme süreçleri, Karabük Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Öğretim Yönetmeliği içerisinde yer alan Doktora programları ile ilgili ölçütler göz önünde bulundurularak titizlikle uygulanır.
  • (İlgili yönetmelik linki: (https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2020/10/20201002-3.htm))
  • Toplamda en az 240 AKTS kredilik (Lisans derecesi ile kabul edilenler için 300 AKTS kredilik) dersi ve seminerinin (verilen süreler içerisinde) başarıyla tamamlayan öğrenciler, çalıştığı alandaki temel konular ve kavramlar ile doktora çalışmasıyla ilgili bilimsel araştırma derinliğine sahip olup olmadığının ölçülmesi amacıyla doktora yeterlilik sınavına tabi tutulur.
  • Bir öğrenci en fazla iki kez yeterlik sınavına girer. Doktora yeterlik sınavını başarı ile tamamlayan öğrenci yapacağı araştırmanın amacını, yöntemini ve çalışma planını kapsayan tez önerisini tez izleme komitesi önünde sözlü olarak savunur. Bu aşamadan sonra öğrenci yılda iki kez toplanan tez izleme komitesine periyodik olarak çalışmalarını ve planlarını sunar.
  • Doktora programındaki bir öğrenci, elde ettiği sonuçları Enstitünün yazım kurallarına uygun biçimde yazar ve tezini jüri önünde sözlü olarak savunur.
  • Senato tarafından belirlenen doktora yayın koşullarını da sağlayan öğrenci tez yazım kılavuzunda belirlenen kurallara uygun olarak yazdığı tezini enstitüye teslim edebilir. Bütün bu aşamaları tamamlayan öğrenciler Matematik alanında Doktora diploması almaya hak kazanır.
Kalite Güvencesi

Yükseköğretim programlarının niteliğinin gözetilmesi için;

  • YÖK, yükseköğretim kurumlarında gerçekleştirilen eğitim ve öğretimle diğer faaliyetlerin planlanması, düzenlenmesi, yönetilmesi ve denetiminden sorumludur.
  • YÖK tarafından belirlenen kriterler çerçevesinde her yıl hazırlanan yükseköğretim kurumlarına ait “Üniversite İzleme ve Değerlendirme Raporları” yayımlanır. Bu raporlara göre hazırlanan, yükseköğretim kurumlarına yönelik nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren raporlar da YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır.
  • YÖK tarafından her yıl vakıf yükseköğretim kurumlarına ait akademik, idari ve mali verileri içeren “Vakıf Yükseköğretim Kurumları Raporu” yayımlanır. Vakıf yükseköğretim kurumlarına yönelik yapılan nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren bu raporlar YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır. Yükseköğretimde doktora programlarının kalite güvencesi şu şekilde sağlanır:

1. Öğretim Programlarının Oluşturulması ve Onaylanması:

1.1. YÖK, yükseköğretim kurumlarında doktora programlarının açılması için gerekli olan asgari standart ve ölçütleri belirler.

1.2. Yükseköğretim kurumlarında doktora programlarının müfredatı ve her bir programın öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının neler olacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumlarının senatoları tarafından belirlenir.

2. Ölçme-Değerlendirme: Her bir doktora programının öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının ölçme ve değerlendirmesinin nasıl yapılacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumları tarafından hazırlanan eğitim ve öğretim ve sınav yönetmeliğine göre yürütülür.

3. Belgelendirme: Doktora programlarına kayıtlı öğrenciler, yükseköğretim kurumları tarafından belirlenen ders kredilerini ve diğer yükümlülükleri başarı ile tamamlamaları halinde doktora diploması alır.

4. Öz Değerlendirme-Dış Değerlendirme: Yükseköğretim kurumları, sürekli izleme bağlamında, her yılın başında bir önceki yıla ait “Kurum İç Değerlendirme Raporlarını” Yükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK) tarafından hazırlanan Bilgi Sistemine girer. YÖKAK, yükseköğretim kurumlarının dış değerlendirmesine ilişkin hazırladığı “Kurumsal Geri Bildirim Raporu”nu kamuoyuyla paylaşılır. Ayrıca, YÖKAK tarafından yetkilendirilen veya tanınan akreditasyon kuruluşları tarafından verilen akreditasyon kararları da programların yeterliliklerinin kalite güvencesinin sağlandığını gösterir. YÖKAK mevzuatı gereği belirlenen yeterliliklere ilişkin düzenli gözden geçirme faaliyetleri yapar.

Giriş Şartı
  • Lisansüstü Eğitim Enstitülerinin veya Fen Bilimleri Enstitülerinin Matematik anabilim dallarındaki tezli Yüksek Lisans programlarından mezun olmak,
  • ALES sınavından 70 ve üzeri not almak, öğrencinin anadili dışındaki bir dilde Yükseköğretim Kurulu tarafından kabul edilen merkezî yabancı dil sınavları ile eşdeğerliği kabul edilen uluslararası yabancı dil sınavlarından en az 55 puan veya ÖSYM tarafından eşdeğerliği kabul edilen uluslararası yabancı dil sınavlarından bu puan muadili bir puana sahip olmak,
  • Ayrıca Matematik bölümü bünyesinde yapılacak yazılı ve sözlü sınavlarda başarılı olmak.
Başarma Şartları Toplamda en az 240 AKTS kredilik (Lisans derecesi ile kabul edilenler için 300 AKTS kredilik) dersi ve seminerinin (verilen süreler içerisinde) başarıyla tamamlayan öğrenciler, çalıştığı alandaki temel konular ve kavramlar ile doktora çalışmasıyla ilgili bilimsel araştırma derinliğine sahip olup olmadığının ölçülmesi amacıyla doktora yeterlilik sınavına tabi tutulur. Bir öğrenci en fazla iki kez yeterlik sınavına girer. Doktora yeterlik sınavını başarı ile tamamlayan öğrenci yapacağı araştırmanın amacını, yöntemini ve çalışma planını kapsayan tez önerisini tez izleme komitesi önünde sözlü olarak savunur. Bu aşamadan sonra öğrenci yılda iki kez toplanan tez izleme komitesine periyodik olarak çalışmalarını ve planlarını sunar. Doktora programındaki bir öğrenci, elde ettiği sonuçları Enstitünün yazım kurallarına uygun biçimde yazar ve tezini jüri önünde sözlü olarak savunur. Senato tarafından belirlenen doktora yayın koşullarını da sağlayan öğrenci tez yazım kılavuzunda belirlenen kurallara uygun olarak yazdığı tezini enstitüye teslim edebilir. Bütün bu aşamaları tamamlayan öğrenciler Matematik alanında Doktora diploması almaya hak kazanır. Tezli yüksek lisans derecesine sahip olan öğrencilerin; en az 21 ulusal kredi veya en az 240 AKTS kredisini karşılayacak kadar gerekli dersleri (ve diğer çalışmaları) tamamlaması gerekmektedir. Bu süreç; (en az) 7 adet ders, seminer çalışması, yeterlik sınavı, tez önerisi ve tez çalışması ve savunmasını içerir. 240 AKTS kredisinin 120 AKTS kredilik kısmı seçilen dersler ve seminer çalışmasından, kalan 120 AKTS kredilik kısmı da tez çalışması boyunca verilen uzmanlık alan derslerinden oluşur. Lisans derecesi ile kabul edilmiş öğrenciler için de en az 14 ders, seminer, yeterlik sınavı, tez önerisi ve tez çalışması olmak üzere toplam en az 42 kredi ve bir eğitim-öğretim yılı 60 AKTS’den az olmamak koşuluyla toplam en az 300 AKTS kredisinden oluşur.
İlerleme Yolları (İlişki Türü)

Mezunlar; üniversitelerde akademisyen, özel ya da devlet okullarında matematik öğretmeni, mühendisliklerin tüm dallarında araştırmacı, finans ve sigorta sektöründe istatistikçi veya analizci, savunma ve otomotiv sanayiinde veri bilimcisi, uzay sanayii ve güvenlik sektöründe programcı veya veri analisti olarak iş bulma olanaklarına sahip olurlar.

Yasal Dayanağı

1. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu

1.1. Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliği

2. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu (Ek Madde-35)

2.1.Yükseköğretim Kalite Güvencesi ve Yükseköğretim Kalite Kurulu Yönetmeliği

3. Eczacılıkta Uzmanlık Eğitimi Yönetmeliği

4. Tıpta ve Diş Hekimliğinde Uzmanlık Eğitimi Yönetmeliği

5. Veteriner Hekimliğinde Uzmanlık Eğitimi Yönetmeliği

Geçerlilik Süresi (Varsa)

Yeterlilik sürekli geçerlidir

Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi Adresi Aç
Yeterlilik Kodu

TR0030219304


Yeterlilik Adı
Matematik Doktora Diploması

Sorumlu Kurum
Karabük Üniversitesi

Sorumlu Kurum İletişim Bilgisi
Karabük Üniversitesi Kılavuzlar Mahallesi 413. Sokak No: 7 Merkez Karabük

Sorumlu Kurum URL

Yönelim
Akademik

Sınıflandırma (Meslek Kodu)
-

AYÇ Seviyesi
8

TYÇ Seviyesi
8
Yeterlilik TYÇ’ye yerleştirilmemiştir.

Sınıflandırma (Meslek Kodu)
-

Kategori
Ana

Kredi Değeri
240

Programın Normal Süresi
4

Program Profili (Amaç)

Lisans yeterliliklerine dayalı on yarıyıl, tezli yüksek lisans yeterliklerine dayalı sekiz yarıyıllık programı kapsayan, öğrenciye bağımsız araştırma yapma, bilimsel problemleri, verileri geniş ve derin bir bakış açısıyla irdeleyerek yorum yapma, analiz etme ve yeni sentezlere ulaşmak için gerekli becerileri kazandırmayı amaçlayan bir yükseköğretim programıdır.


Öğrenme Ortamları

Eğitim ve öğretim örgün bir şeklinde gerçekleştirilir. Ayrıca, yükseköğretim kurumları bünyesindeki araştırma merkezleri ve laboratuvarlarda uygulamalı eğitimler yapılır.


Öğrenme Kazanımları (Tanım)
  • Belirli bir uzmanlık alanında önceki öğrenmelere göre daha derin bilgi kazanır.
  • Etiği ve sorumlukluğu elden bırakmadan detaylı araştırmalar yapar.
  • Yapılan araştırma ve çalışmaların sonuçlarını akademik düzeydeki bir yazıyla raporlar.
  • Bir dizi ileri düzey dersi başarıyla tamamlayarak Matematiksel düşünmedeki yetkinliğini geliştirir.
  • Kendi araştırmaları neticesinde elde ettiği Matematiksel bilgileri, Matematik ile ilgilenen bir dinleyici kitlesine sunma becerisi kazanır.
  • Önemli matematiksel bulgulara ulaşır.
  • Alanına ait literatüre hakim olur.
  • Eleştirel ve yaratıcı düşünür.
  • Bilimsel çalışmalarını ve aldığı eğitimin çıktılarını sergileyeceği bir tez (ve/veya bir makale) kaleme alır.
  • Yabancı dil kullanımını, gerek alanındaki güncel gelişmeleri takip etmede gerekse literatürü süzmede kullanma becerisi kazanır.
  • Yaptığı araştırmaların ve literatür taramalarının sonucunda edindiği bilgileri, kendi problemlerinin çözümünde kullanır.
  • Meslektaşlarıyla sözlü veya yazılı iletişim kurar Üzerinde çalıştığı konulara ait önemli teoremleri ve ispatlarını analiz eder.
  • Bilgi ve becerilerini geliştirmek için yaşam boyu öğrenmeyi benimser.
  • Verileri optimize edecek uygulamaları kullanır ve bazı formülizasyonları teşkil eder
  • Matematikte çalışmalar yaptığı alana ait uygulamaların, Mühendislik veya Tıp gibi farklı alanlarda yansımalarının mevcut olup olmadığını keşfeder.

Anahtar Yetkinlikler

Aşağıda sıralanan anahtar yetkinliklere en ileri düzeyde sahiptir.

  • Okuma yazma yetkinliği
  • Çoklu dil yetkinliği
  • Matematiksel yetkinlik ve bilim, teknoloji ve mühendislikte yetkinlik
  • Dijital yetkinlik
  • Kişisel, sosyal ve öğrenmeyi öğrenme yetkinliği
  • Vatandaşlık yetkinliği
  • Girişimcilik yetkinliği
  • Kültürel farkındalık ve ifade yetkinliği

Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri
  • Gerek sınavlar ve gerekse ölçme ve derecelendirme süreçleri, Karabük Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Öğretim Yönetmeliği içerisinde yer alan Doktora programları ile ilgili ölçütler göz önünde bulundurularak titizlikle uygulanır.
  • (İlgili yönetmelik linki: (https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2020/10/20201002-3.htm))
  • Toplamda en az 240 AKTS kredilik (Lisans derecesi ile kabul edilenler için 300 AKTS kredilik) dersi ve seminerinin (verilen süreler içerisinde) başarıyla tamamlayan öğrenciler, çalıştığı alandaki temel konular ve kavramlar ile doktora çalışmasıyla ilgili bilimsel araştırma derinliğine sahip olup olmadığının ölçülmesi amacıyla doktora yeterlilik sınavına tabi tutulur.
  • Bir öğrenci en fazla iki kez yeterlik sınavına girer. Doktora yeterlik sınavını başarı ile tamamlayan öğrenci yapacağı araştırmanın amacını, yöntemini ve çalışma planını kapsayan tez önerisini tez izleme komitesi önünde sözlü olarak savunur. Bu aşamadan sonra öğrenci yılda iki kez toplanan tez izleme komitesine periyodik olarak çalışmalarını ve planlarını sunar.
  • Doktora programındaki bir öğrenci, elde ettiği sonuçları Enstitünün yazım kurallarına uygun biçimde yazar ve tezini jüri önünde sözlü olarak savunur.
  • Senato tarafından belirlenen doktora yayın koşullarını da sağlayan öğrenci tez yazım kılavuzunda belirlenen kurallara uygun olarak yazdığı tezini enstitüye teslim edebilir. Bütün bu aşamaları tamamlayan öğrenciler Matematik alanında Doktora diploması almaya hak kazanır.

Kalite Güvencesi

Yükseköğretim programlarının niteliğinin gözetilmesi için;

  • YÖK, yükseköğretim kurumlarında gerçekleştirilen eğitim ve öğretimle diğer faaliyetlerin planlanması, düzenlenmesi, yönetilmesi ve denetiminden sorumludur.
  • YÖK tarafından belirlenen kriterler çerçevesinde her yıl hazırlanan yükseköğretim kurumlarına ait “Üniversite İzleme ve Değerlendirme Raporları” yayımlanır. Bu raporlara göre hazırlanan, yükseköğretim kurumlarına yönelik nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren raporlar da YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır.
  • YÖK tarafından her yıl vakıf yükseköğretim kurumlarına ait akademik, idari ve mali verileri içeren “Vakıf Yükseköğretim Kurumları Raporu” yayımlanır. Vakıf yükseköğretim kurumlarına yönelik yapılan nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren bu raporlar YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır. Yükseköğretimde doktora programlarının kalite güvencesi şu şekilde sağlanır:

1. Öğretim Programlarının Oluşturulması ve Onaylanması:

1.1. YÖK, yükseköğretim kurumlarında doktora programlarının açılması için gerekli olan asgari standart ve ölçütleri belirler.

1.2. Yükseköğretim kurumlarında doktora programlarının müfredatı ve her bir programın öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının neler olacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumlarının senatoları tarafından belirlenir.

2. Ölçme-Değerlendirme: Her bir doktora programının öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının ölçme ve değerlendirmesinin nasıl yapılacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumları tarafından hazırlanan eğitim ve öğretim ve sınav yönetmeliğine göre yürütülür.

3. Belgelendirme: Doktora programlarına kayıtlı öğrenciler, yükseköğretim kurumları tarafından belirlenen ders kredilerini ve diğer yükümlülükleri başarı ile tamamlamaları halinde doktora diploması alır.

4. Öz Değerlendirme-Dış Değerlendirme: Yükseköğretim kurumları, sürekli izleme bağlamında, her yılın başında bir önceki yıla ait “Kurum İç Değerlendirme Raporlarını” Yükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK) tarafından hazırlanan Bilgi Sistemine girer. YÖKAK, yükseköğretim kurumlarının dış değerlendirmesine ilişkin hazırladığı “Kurumsal Geri Bildirim Raporu”nu kamuoyuyla paylaşılır. Ayrıca, YÖKAK tarafından yetkilendirilen veya tanınan akreditasyon kuruluşları tarafından verilen akreditasyon kararları da programların yeterliliklerinin kalite güvencesinin sağlandığını gösterir. YÖKAK mevzuatı gereği belirlenen yeterliliklere ilişkin düzenli gözden geçirme faaliyetleri yapar.


Giriş Şartı
  • Lisansüstü Eğitim Enstitülerinin veya Fen Bilimleri Enstitülerinin Matematik anabilim dallarındaki tezli Yüksek Lisans programlarından mezun olmak,
  • ALES sınavından 70 ve üzeri not almak, öğrencinin anadili dışındaki bir dilde Yükseköğretim Kurulu tarafından kabul edilen merkezî yabancı dil sınavları ile eşdeğerliği kabul edilen uluslararası yabancı dil sınavlarından en az 55 puan veya ÖSYM tarafından eşdeğerliği kabul edilen uluslararası yabancı dil sınavlarından bu puan muadili bir puana sahip olmak,
  • Ayrıca Matematik bölümü bünyesinde yapılacak yazılı ve sözlü sınavlarda başarılı olmak.

Başarma Şartları
Toplamda en az 240 AKTS kredilik (Lisans derecesi ile kabul edilenler için 300 AKTS kredilik) dersi ve seminerinin (verilen süreler içerisinde) başarıyla tamamlayan öğrenciler, çalıştığı alandaki temel konular ve kavramlar ile doktora çalışmasıyla ilgili bilimsel araştırma derinliğine sahip olup olmadığının ölçülmesi amacıyla doktora yeterlilik sınavına tabi tutulur. Bir öğrenci en fazla iki kez yeterlik sınavına girer. Doktora yeterlik sınavını başarı ile tamamlayan öğrenci yapacağı araştırmanın amacını, yöntemini ve çalışma planını kapsayan tez önerisini tez izleme komitesi önünde sözlü olarak savunur. Bu aşamadan sonra öğrenci yılda iki kez toplanan tez izleme komitesine periyodik olarak çalışmalarını ve planlarını sunar. Doktora programındaki bir öğrenci, elde ettiği sonuçları Enstitünün yazım kurallarına uygun biçimde yazar ve tezini jüri önünde sözlü olarak savunur. Senato tarafından belirlenen doktora yayın koşullarını da sağlayan öğrenci tez yazım kılavuzunda belirlenen kurallara uygun olarak yazdığı tezini enstitüye teslim edebilir. Bütün bu aşamaları tamamlayan öğrenciler Matematik alanında Doktora diploması almaya hak kazanır. Tezli yüksek lisans derecesine sahip olan öğrencilerin; en az 21 ulusal kredi veya en az 240 AKTS kredisini karşılayacak kadar gerekli dersleri (ve diğer çalışmaları) tamamlaması gerekmektedir. Bu süreç; (en az) 7 adet ders, seminer çalışması, yeterlik sınavı, tez önerisi ve tez çalışması ve savunmasını içerir. 240 AKTS kredisinin 120 AKTS kredilik kısmı seçilen dersler ve seminer çalışmasından, kalan 120 AKTS kredilik kısmı da tez çalışması boyunca verilen uzmanlık alan derslerinden oluşur. Lisans derecesi ile kabul edilmiş öğrenciler için de en az 14 ders, seminer, yeterlik sınavı, tez önerisi ve tez çalışması olmak üzere toplam en az 42 kredi ve bir eğitim-öğretim yılı 60 AKTS’den az olmamak koşuluyla toplam en az 300 AKTS kredisinden oluşur.

İlerleme Yolları (İlişki Türü)

Mezunlar; üniversitelerde akademisyen, özel ya da devlet okullarında matematik öğretmeni, mühendisliklerin tüm dallarında araştırmacı, finans ve sigorta sektöründe istatistikçi veya analizci, savunma ve otomotiv sanayiinde veri bilimcisi, uzay sanayii ve güvenlik sektöründe programcı veya veri analisti olarak iş bulma olanaklarına sahip olurlar.


Yasal Dayanağı

1. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu

1.1. Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliği

2. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu (Ek Madde-35)

2.1.Yükseköğretim Kalite Güvencesi ve Yükseköğretim Kalite Kurulu Yönetmeliği

3. Eczacılıkta Uzmanlık Eğitimi Yönetmeliği

4. Tıpta ve Diş Hekimliğinde Uzmanlık Eğitimi Yönetmeliği

5. Veteriner Hekimliğinde Uzmanlık Eğitimi Yönetmeliği


Geçerlilik Süresi (Varsa)

Yeterlilik sürekli geçerlidir


Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi
Adresi Aç

Qualification Code

TR0030219304

Qualification Title
Doktora - Matematik Doctorate
Awarding BodyKarabük University
Awarding Body Contact
Awarding Body Urlhttp://www.karabuk.edu.tr/
OrientationAcademic
EQF Level8
The Qualification hasn't been included in TQF.
TQF Level 8
Thematic AreasMathematics
National Occupation Classification -
CategoryMain
Credit Value240
Program Duration4
Program Profile-
Learning Environments-
Description

Gains deeper knowledge in a particular field of specialization than previous learnings. Carries out detailed researches without sacrificing ethics and responsibility. Reports the results of research and studies as an academic manuscript. Improves proficiency on the own ability of mathematical thinking by successfully completing a range of advanced courses. Gains the ability to present the Mathematical information obtained as a result of own researches to an audiences interested in Mathematics. Reaches important mathematical findings. Holds the literature of the field of interest. Thinks critically and creatively. Writes out a thesis (or an article) to display his/her academic education and work. Gains the ability to use foreign language both to follow current developments in the field and to review and to filter the literature. Utilizes the informations obtained through research and literature reviews in solving the own problems studied on. Establishes communications with his/her colleagues orally or written Analyzes important theorems and their proofs of the subjects which is studied on. Adopts lifelong learning to improve their knowledge and skills. Uses applications to optimize data and constitutes some formulation Realizes whether the applications of the relevant field in Mathematics exist in different fields such as Engineering or Medicine.

Key Competencies-
Further Info

Both exams and assessment and grading processes are meticulously applied by taking into consideration the criteria (related to doctorate programs) specified in the Karabuk University Postgraduate Education Regulations (https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2020/10/20201002-3.htm). Students who successfully complete the course and seminar (within the given period) of at least 240 ECTS credits (300 ECTS credits for those who are accepted with a Bachelors degree) in total, take a doctoral qualification exam to measure whether they have the scientific research depth related to the basic subjects and concepts in their field of study and their doctoral study. are subjected. A student takes the proficiency exam at most twice. The student who successfully completes the doctoral qualifying exam defends verbally in front of the thesis monitoring committee his thesis proposal, which includes the purpose, method and study plan of the research. After this stage, the student periodically presents his studies and plans to the thesis monitoring committee, which meets twice a year. A student in the doctorate program writes his results in accordance with the writing rules of the Institute and defends his thesis orally in front of the jury. The student, who also meets the doctoral publication conditions determined by the Senate, can submit the thesis written in accordance with the rules specified in the thesis writing guide to the institute. Students who complete all these stages are entitled to receive a PhD in Mathematics.

Quality Assurance-
Access Requirements

For Turkish Citizens: Second Cycle (Master’s) Degree diploma with thesis, (2) A minimum ALES score of 55 or equivalent international examinations scores for graduate-level programmes such as GRE, GMAT, etc., recognised by YÖK. (3) A minimum score of 55 in accepted foreign language proficiency exams. Candidates gain access to the programmes based on their composite scores consisting of second cycle degree grade point averages, ALES and foreign language exam. For International Students: Second Cycle Degree diploma with thesis obtained from universities recognised by YÖK. Candidates gain access to the programmes based on their second cycle degree grade point averages.

Conditions for SuccessStudents who successfully complete the course and seminar (within the given period) of at least 240 ECTS credits (300 ECTS credits for those who are accepted with a Bachelors degree) in total, take a doctoral qualification exam to measure whether they have the scientific research depth related to the basic subjects and concepts in their field of study and their doctoral study. are subjected. A student takes the proficiency exam at most twice. The student who successfully completes the doctoral qualifying exam defends verbally in front of the thesis monitoring committee his thesis proposal, which includes the purpose, method and study plan of the research. After this stage, the student periodically presents his studies and plans to the thesis monitoring committee, which meets twice a year. A student in the doctorate program writes his results in accordance with the writing rules of the Institute and defends his thesis orally in front of the jury. The student, who also meets the doctoral publication conditions determined by the Senate, can submit the thesis written in accordance with the rules specified in the thesis writing guide to the institute. Students who complete all these stages are entitled to receive a PhD in Mathematics. Students who have a masters degree with thesis; completion of required courses (and other studies) to meet at least 21 national credits or at least 240 ECTS credits. This process; it includes (at least) 7 courses, seminar work, proficiency exam, thesis proposal and thesis work and thesis defense. Of the 240 ECTS credits, 120 ECTS credits consist of selected courses and seminar work, and the remaining 120 ECTS credits consist of the field of specialization courses given during the thesis study. For students admitted with a bachelors degree, it consists of at least 42 credits in total, including at least 14 courses, seminars, proficiency exams, thesis proposals and thesis work, and a total of at least 300 ECTS credits, not less than 60 ECTS in an academic year.
Progression Paths (Relationship Type)

Graduates have the opportunity to find jobs as academician in universities, as mathematics teachers in private or public schools, as researcher in all branches of engineering, as analyst in the finance and insurance industry, as data scientist in the defense and automotive industry, as programmer or data analyst in the space and security industries.

Legal Basis-
Validity Period (If Any)

Qualification is continuous

Url Open Address
Qualification Code

TR0030219304


Qualification Title
Doktora - Matematik Doctorate

Awarding Body
Karabük University

Awarding Body Contact

Awarding Body Url

Orientation
Academic

National Occupation Classification
-

EQF Level
8

TQF Level
8
The Qualification hasn't been included in TQF.

National Occupation Classification
-

Category
Main

Credit Value
240

Program Duration
4

Program Profile
-

Learning Environments
-

Description

Gains deeper knowledge in a particular field of specialization than previous learnings. Carries out detailed researches without sacrificing ethics and responsibility. Reports the results of research and studies as an academic manuscript. Improves proficiency on the own ability of mathematical thinking by successfully completing a range of advanced courses. Gains the ability to present the Mathematical information obtained as a result of own researches to an audiences interested in Mathematics. Reaches important mathematical findings. Holds the literature of the field of interest. Thinks critically and creatively. Writes out a thesis (or an article) to display his/her academic education and work. Gains the ability to use foreign language both to follow current developments in the field and to review and to filter the literature. Utilizes the informations obtained through research and literature reviews in solving the own problems studied on. Establishes communications with his/her colleagues orally or written Analyzes important theorems and their proofs of the subjects which is studied on. Adopts lifelong learning to improve their knowledge and skills. Uses applications to optimize data and constitutes some formulation Realizes whether the applications of the relevant field in Mathematics exist in different fields such as Engineering or Medicine.


Key Competencies
-

Further Info

Both exams and assessment and grading processes are meticulously applied by taking into consideration the criteria (related to doctorate programs) specified in the Karabuk University Postgraduate Education Regulations (https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2020/10/20201002-3.htm). Students who successfully complete the course and seminar (within the given period) of at least 240 ECTS credits (300 ECTS credits for those who are accepted with a Bachelors degree) in total, take a doctoral qualification exam to measure whether they have the scientific research depth related to the basic subjects and concepts in their field of study and their doctoral study. are subjected. A student takes the proficiency exam at most twice. The student who successfully completes the doctoral qualifying exam defends verbally in front of the thesis monitoring committee his thesis proposal, which includes the purpose, method and study plan of the research. After this stage, the student periodically presents his studies and plans to the thesis monitoring committee, which meets twice a year. A student in the doctorate program writes his results in accordance with the writing rules of the Institute and defends his thesis orally in front of the jury. The student, who also meets the doctoral publication conditions determined by the Senate, can submit the thesis written in accordance with the rules specified in the thesis writing guide to the institute. Students who complete all these stages are entitled to receive a PhD in Mathematics.


Quality Assurance
-

Access Requirements

For Turkish Citizens: Second Cycle (Master’s) Degree diploma with thesis, (2) A minimum ALES score of 55 or equivalent international examinations scores for graduate-level programmes such as GRE, GMAT, etc., recognised by YÖK. (3) A minimum score of 55 in accepted foreign language proficiency exams. Candidates gain access to the programmes based on their composite scores consisting of second cycle degree grade point averages, ALES and foreign language exam. For International Students: Second Cycle Degree diploma with thesis obtained from universities recognised by YÖK. Candidates gain access to the programmes based on their second cycle degree grade point averages.


Conditions for Success
Students who successfully complete the course and seminar (within the given period) of at least 240 ECTS credits (300 ECTS credits for those who are accepted with a Bachelors degree) in total, take a doctoral qualification exam to measure whether they have the scientific research depth related to the basic subjects and concepts in their field of study and their doctoral study. are subjected. A student takes the proficiency exam at most twice. The student who successfully completes the doctoral qualifying exam defends verbally in front of the thesis monitoring committee his thesis proposal, which includes the purpose, method and study plan of the research. After this stage, the student periodically presents his studies and plans to the thesis monitoring committee, which meets twice a year. A student in the doctorate program writes his results in accordance with the writing rules of the Institute and defends his thesis orally in front of the jury. The student, who also meets the doctoral publication conditions determined by the Senate, can submit the thesis written in accordance with the rules specified in the thesis writing guide to the institute. Students who complete all these stages are entitled to receive a PhD in Mathematics. Students who have a masters degree with thesis; completion of required courses (and other studies) to meet at least 21 national credits or at least 240 ECTS credits. This process; it includes (at least) 7 courses, seminar work, proficiency exam, thesis proposal and thesis work and thesis defense. Of the 240 ECTS credits, 120 ECTS credits consist of selected courses and seminar work, and the remaining 120 ECTS credits consist of the field of specialization courses given during the thesis study. For students admitted with a bachelors degree, it consists of at least 42 credits in total, including at least 14 courses, seminars, proficiency exams, thesis proposals and thesis work, and a total of at least 300 ECTS credits, not less than 60 ECTS in an academic year.

Progression Paths (Relationship Type)

Graduates have the opportunity to find jobs as academician in universities, as mathematics teachers in private or public schools, as researcher in all branches of engineering, as analyst in the finance and insurance industry, as data scientist in the defense and automotive industry, as programmer or data analyst in the space and security industries.


Legal Basis
-

Validity Period (If Any)

Qualification is continuous


Url
Open Address