Yeterlilik Kodu

TR0030003961

Yeterlilik Adı
Mantarcılık Ön Lisans Diploması
Sorumlu KurumAkdeniz Üniversitesi
Sorumlu Kurum İletişim BilgisiPınarbaşı Mah. Dumlupınar Bulvarı 07070 Kampüs Konyaaltı/Antalya/TÜRKİYE
Sorumlu Kurum URLhttp://www.akdeniz.edu.tr/
Yönelim-
AYÇ Seviyesi5
Yeterlilik TYÇ’ye yerleştirilmemiştir.
TYÇ Seviyesi 5
Sınıflandırma (Tematik Alan)Bitki ve hayvancılık ürünleri
Sınıflandırma (Meslek Kodu) -
Kategori-
Kredi Değeri-
Programın Normal Süresi -
Program Profili (Amaç)-
Öğrenme Ortamları-
Öğrenme Kazanımları (Tanım)
  • Mesleki alanının gerektirdiği ölçüde matematik, fen bilimleri ve bilgisayar konularında bilgi sahibi olma ve Türk dilini ihtiyaçları doğrultusunda iletişim kurmada kullanabilme.
  • İşçi ve mühendisler arasında konumlanan bir ara eleman olarak teknik iletişimi kurabilecek, alanı ile ilgili her kademede görev yapabilecek bilgi, beceri ve yeteneğe sahip olma.
  • Bitkiler alemi içinde mantarın yeri, mantarcılık sektörüyle ilgili her türlü kompost, örtü toprağı, kültür mantarları, zehirli ve zehirsiz doğa mantarlarıyla ilgili gerekli bilgilere sahip olma.
  • Mantarcılığın dünya ve ülkemiz açısından ekonomik önemini, insan beslenmesindeki yerini ve gelecekteki gelişim seyri hakkında bilgi sahibi olma.
  • Kültürü yapılabilen mantar türleri ile doğadan toplanıp tüketilen ve ihraç edilen mantarlar ve zehirli mantarları morfolojik olarak ayırt edebilme.
  • Agaricus spp., Pleurotus spp, Lentinus spp ve benzeri mantar türlerinin misel ve mantar üretim tekniklerini teorik ve uygulamalı olarak öğrenme.
  • Üretilen mantarların konserve, salamura, reçel gibi farklı ürünler şeklinde hem sofralık, hem de endüstriye yönelik üretimleri hakkında bilgi sahibi olma.
  • Mantar üretimiyle ilgili her türlü yatırım ve üretim aşamalarını projelendirebilme.
  • Mantarcılık dışında diğer tarımsal üretim kollarından sebze ve meyve yetişticiliğinde bilgi sahibi olma.
  • Mantar yetiştiriciliği için gerekli alt ve üst yapı eksikliklerini giderdikten sonra, mantar türüne göre gerekli kompostu yapabilme ve mantar yetiştirebilme.
  • Mantar üretimi sırasında, yetiştiriciliği olumsuz etkileyen hastalık ve zararlıları teşhis edip mücadele yöntemleri geliştirebilme.
  • Mantarcılıkla ilgili teorik ve uygulamalı olarak edindiği bilgiler doğrultusunda, üretim esnasında karşılaşacağı sorunları analiz ederek çözüm üretebilme.
Anahtar Yetkinlikler -
Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri -
Kalite Güvencesi-
Giriş Şartı-
Başarma Şartları-
İlerleme Yolları (İlişki Türü)-
Yasal Dayanağı-
Geçerlilik Süresi (Varsa)

Yeterlilik sürekli geçerlidir

Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi Adresi Aç
Yeterlilik Kodu

TR0030003961


Yeterlilik Adı
Mantarcılık Ön Lisans Diploması

Sorumlu Kurum
Akdeniz Üniversitesi

Sorumlu Kurum İletişim Bilgisi
Pınarbaşı Mah. Dumlupınar Bulvarı 07070 Kampüs Konyaaltı/Antalya/TÜRKİYE

Sorumlu Kurum URL

Yönelim
-

Sınıflandırma (Meslek Kodu)
-

AYÇ Seviyesi
5

TYÇ Seviyesi
5
Yeterlilik TYÇ’ye yerleştirilmemiştir.

Sınıflandırma (Meslek Kodu)
-

Kategori
-

Kredi Değeri
-

Programın Normal Süresi
-

Program Profili (Amaç)
-

Öğrenme Ortamları
-

Öğrenme Kazanımları (Tanım)
  • Mesleki alanının gerektirdiği ölçüde matematik, fen bilimleri ve bilgisayar konularında bilgi sahibi olma ve Türk dilini ihtiyaçları doğrultusunda iletişim kurmada kullanabilme.
  • İşçi ve mühendisler arasında konumlanan bir ara eleman olarak teknik iletişimi kurabilecek, alanı ile ilgili her kademede görev yapabilecek bilgi, beceri ve yeteneğe sahip olma.
  • Bitkiler alemi içinde mantarın yeri, mantarcılık sektörüyle ilgili her türlü kompost, örtü toprağı, kültür mantarları, zehirli ve zehirsiz doğa mantarlarıyla ilgili gerekli bilgilere sahip olma.
  • Mantarcılığın dünya ve ülkemiz açısından ekonomik önemini, insan beslenmesindeki yerini ve gelecekteki gelişim seyri hakkında bilgi sahibi olma.
  • Kültürü yapılabilen mantar türleri ile doğadan toplanıp tüketilen ve ihraç edilen mantarlar ve zehirli mantarları morfolojik olarak ayırt edebilme.
  • Agaricus spp., Pleurotus spp, Lentinus spp ve benzeri mantar türlerinin misel ve mantar üretim tekniklerini teorik ve uygulamalı olarak öğrenme.
  • Üretilen mantarların konserve, salamura, reçel gibi farklı ürünler şeklinde hem sofralık, hem de endüstriye yönelik üretimleri hakkında bilgi sahibi olma.
  • Mantar üretimiyle ilgili her türlü yatırım ve üretim aşamalarını projelendirebilme.
  • Mantarcılık dışında diğer tarımsal üretim kollarından sebze ve meyve yetişticiliğinde bilgi sahibi olma.
  • Mantar yetiştiriciliği için gerekli alt ve üst yapı eksikliklerini giderdikten sonra, mantar türüne göre gerekli kompostu yapabilme ve mantar yetiştirebilme.
  • Mantar üretimi sırasında, yetiştiriciliği olumsuz etkileyen hastalık ve zararlıları teşhis edip mücadele yöntemleri geliştirebilme.
  • Mantarcılıkla ilgili teorik ve uygulamalı olarak edindiği bilgiler doğrultusunda, üretim esnasında karşılaşacağı sorunları analiz ederek çözüm üretebilme.

Anahtar Yetkinlikler
-

Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri
-

Kalite Güvencesi
-

Giriş Şartı
-

Başarma Şartları
-

İlerleme Yolları (İlişki Türü)
-

Yasal Dayanağı
-

Geçerlilik Süresi (Varsa)

Yeterlilik sürekli geçerlidir


Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi
Adresi Aç

Qualification Code

TR0030003961

Qualification Title
Awarding BodyAkdeniz University
Awarding Body Contact
Awarding Body Urlhttp://www.akdeniz.edu.tr/
Orientation-
EQF Level5
The Qualification hasn't been included in TQF.
TQF Level 5
Thematic AreasCrop and livestock production
National Occupation Classification -
Category-
Credit Value-
Program Duration-
Program Profile-
Learning Environments-
Description

Having knowledge of mathematics, science and computer science and being able to use Turkish language in establishing communication as per needs.Having knowledge, skills and ability to establish technical communication as an intermediate staff between workers and engineers and function at all levels related to the field.Having the necessary information about place of mushrooms in the kingdom of plants and all compost, casing soil, cultivated mushrooms, toxic and non-toxic natural mushrooms with mushroom cultivation.Having information about the economic importance of mushroom cultivation in the world and in our country as well as its place in human nutrition and the course of future development.Being able to morphologically differentiate cultivated mushrooms species from naturally collected and exported mushrooms and poisonous mushrooms.Theoretical and practical learning mycelium and production techniques of Agaricus spp. , Pleurotus spp., Lentinus spp. and other mushroom species.Having knowledge about both edible and industrial production of mushrooms such as canned, pickled, jam, etc.Being able to prepare the projects for investment and production stages related to mushroom growing.Having knowledge about vegetable and fruit growing of other agricultural production branches apart from mushroom cultivation.Being able to produce necessary compost and cultivate mushrooms according to the mushroom species after having eliminated upper- and infrastructure problems in mushroom cultivation.Developing methods to combat adversely affecting farming pests and diseases by identifying them during the production of mushrooms.Analyzing the problems that can be encountered during production and bringing solutions to such problems as per the knowledge that has been attained in theory and practice.

Key Competencies-
Further Info-
Quality Assurance-
Access Requirements-
Conditions for Success-
Progression Paths (Relationship Type)-
Legal Basis-
Validity Period (If Any)

Qualification is continuous

Url Open Address
Qualification Code

TR0030003961


Qualification Title

Awarding Body
Akdeniz University

Awarding Body Contact

Awarding Body Url

Orientation
-

National Occupation Classification
-

EQF Level
5

TQF Level
5
The Qualification hasn't been included in TQF.

National Occupation Classification
-

Category
-

Credit Value
-

Program Duration
-

Program Profile
-

Learning Environments
-

Description

Having knowledge of mathematics, science and computer science and being able to use Turkish language in establishing communication as per needs.Having knowledge, skills and ability to establish technical communication as an intermediate staff between workers and engineers and function at all levels related to the field.Having the necessary information about place of mushrooms in the kingdom of plants and all compost, casing soil, cultivated mushrooms, toxic and non-toxic natural mushrooms with mushroom cultivation.Having information about the economic importance of mushroom cultivation in the world and in our country as well as its place in human nutrition and the course of future development.Being able to morphologically differentiate cultivated mushrooms species from naturally collected and exported mushrooms and poisonous mushrooms.Theoretical and practical learning mycelium and production techniques of Agaricus spp. , Pleurotus spp., Lentinus spp. and other mushroom species.Having knowledge about both edible and industrial production of mushrooms such as canned, pickled, jam, etc.Being able to prepare the projects for investment and production stages related to mushroom growing.Having knowledge about vegetable and fruit growing of other agricultural production branches apart from mushroom cultivation.Being able to produce necessary compost and cultivate mushrooms according to the mushroom species after having eliminated upper- and infrastructure problems in mushroom cultivation.Developing methods to combat adversely affecting farming pests and diseases by identifying them during the production of mushrooms.Analyzing the problems that can be encountered during production and bringing solutions to such problems as per the knowledge that has been attained in theory and practice.


Key Competencies
-

Further Info
-

Quality Assurance
-

Access Requirements
-

Conditions for Success
-

Progression Paths (Relationship Type)
-

Legal Basis
-

Validity Period (If Any)

Qualification is continuous


Url
Open Address