Yeterlilik Kodu

TR0030011222

Yeterlilik Adı
Makine Mühendisliği Lisans Diploması
Sorumlu KurumBalıkesir Üniversitesi
Sorumlu Kurum İletişim Bilgisi Balıkesir Üniversitesi Çağış Yerleşkesi (Bigadiç yolu üzeri 17. km) 10145, BALIKESİR
Sorumlu Kurum URLhttp://www.balikesir.edu.tr/
YönelimAkademik
AYÇ Seviyesi6
Yeterlilik TYÇ’ye yerleştirilmemiştir.
TYÇ Seviyesi 6
Sınıflandırma (Tematik Alan)Mekanik ve metal ticareti
Sınıflandırma (Meslek Kodu)

ISCO:08

KategoriAna
Kredi Değeri240
Programın Normal Süresi 4
Program Profili (Amaç)

Makine mühendisliği böyle bir gelişim sürecinde başta iş ve üretim makineleri olmak üzere her türlü endüstriyel tesislerde ve proseslerde, çalışma ve yaşam mekânlarımızda tasarım, imalat, montaj, tesis kurma ve işletme konularında etkin ve üretken görevler alan kuramsal ve uygulamalı (teorik ve pratik) önemli ve aranılan saygın bir meslek türüdür.

Öğrenme Ortamları

Öğrenme örgün, açık veya uzaktan öğretim şeklinde gerçekleşir. Ayrıca; uygulamalı eğitimler yükseköğretim kurumları bünyesindeki laboratuvar ve atölyelerde ya da endüstride, sağlık kurumlarında ve iş yerlerinde staj veya iş yeri eğitimi olarak yapılmaktadır.

Öğrenme Kazanımları (Tanım)

Matematik, fen bilimleri ve kendi dalları ile ilgili mühendislik konularında yeterli altyapıya sahip olma; bu alanlardaki kuramsal ve uygulamalı bilgileri mühendislik çözümleri için beraber kullanabilme becerisidir. Makine Mühendisliği problemlerini saptar, tanımlar, formüle eder ve çözer; bu amaçla uygun analitik yöntemler ile modelleme tekniklerini seçer ve uygular. Bir sistemi, sistem bileşenini ya da süreci analiz eder ve istenen gereksinimleri karşılamak üzere gerçekçi kısıtlar altında tasarlar; bu doğrultuda modern tasarım yöntemlerini uygular. Mühendislik uygulamaları için gerekli olan modern teknik ve araçları seçer ve kullanır; bilişim teknolojilerini ve en az bir bilgisayar yazılımını (Avrupa Bilgisayar Kullanma Lisansı İleri Düzeyinde) etkin biçimde kullanır. Deney tasarlar, deney yapar, veri toplar, sonuçları analiz eder ve yorumlar. Bilgiye erişir ve bu amaçla kaynak araştırması yapar, veri tabanları ve diğer bilgi kaynaklarını kullanır. Bireysel olarak ve çok disiplinli takımlarda etkin çalışır, sorumluluk alır. Türkçe sözlü ve yazılı etkin iletişim kurar; Avrupa Dil Portföyü B1 genel düzeyinde en az bir yabancı dil bilgisine sahiptir. Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği bilincindedir; bilim ve teknolojideki gelişmeleri izler ve kendini sürekli yeniler. Mesleki ve etik sorumluluk bilincine sahiptir. Proje yönetir, işyeri uygulamaları, çalışanların sağlığı, çevre ve iş güvenliği konularında bilinç sahibidir; mühendislik uygulamalarının hukuksal sonuçlarının  farkındadır. Mühendislik çözümlerinin ve uygulamalarının evrensel ve toplumsal boyutlardaki etkilerinin bilincindedir; girişimcilik ve yenilikçilik konularının farkındadır ve çağın sorunları hakkında bilgi sahibidir.

Anahtar Yetkinlikler

Aşağıda sıralanan anahtar yetkinliklere ileri düzeyde sahiptir. 1. Okuma yazma yetkinliği 2. Çoklu dil yetkinliği 3. Matematiksel yetkinlik ve bilim, teknoloji ve mühendislikte yetkinlik 4. Dijital yetkinlik 5. Kişisel, sosyal ve öğrenmeyi öğrenme yetkinliği 6. Vatandaşlık yetkinliği 7. Girişimcilik yetkinliği 8. Kültürel farkındalık ve ifade yetkinliği

Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri

1. Ölçme ve değerlendirme yöntemleri; sınav çeşitleri ve bunların ders başarı notuna katkısı, Yükseköğretim Kurulu’nun (YÖK) bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumlarının senatoları tarafından belirlenir. 2. Ölçme ve değerlendirmede ödev, proje, uygulama, ara sınav ve dönem sonu sınavı gibi farklı yöntemler kullanılır. Öğrenci başarısının değerlendirilmesinde harf’e veya not’a dayalı sistemler kullanılır.

Kalite Güvencesi

Yükseköğretim programlarının niteliğinin gözetilmesi için; • YÖK, yükseköğretim kurumlarında eğitim ve öğretim ile diğer faaliyetlerin planlanması, düzenlenmesi, yönetilmesi ve denetlenmesinden sorumludur. • YÖK tarafından belirlenen kriterler çerçevesinde hazırlanan yükseköğretim kurumlarına ait “Üniversite İzleme ve Değerlendirme Raporları” her yıl yayımlanır. Bu raporlara göre hazırlanan, yükseköğretim kurumlarına yönelik nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren raporlarda YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır. • YÖK tarafından vakıf yükseköğretim kurumlarına ait akademik, idari ve mali verileri içeren “Vakıf Yükseköğretim Kurumları Raporu” her yıl yayımlanır. Vakıf yükseköğretim kurumlarına yönelik yapılan nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren bu raporlar YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır. Yükseköğretimde lisans programlarının kalite güvencesi “Yükseköğretim Diploma Programlarının Kalite Güvencesinin Sağlanmasına Yönelik Usul ve Esaslar” a göre sağlanır: 1. Öğretim Programlarının Oluşturulması ve Onaylanması: Yükseköğretim kurumlarında lisans bölüm ve programların açılması için gerekli olan asgari standart ve ölçütleri YÖK belirler. 1.1. Yükseköğretim kurumlarında lisans programlarının müfredatı ve her bir programın öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının neler olacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumlarının senatoları tarafından belirlenir. 1.2. Ulusal Çekirdek Eğitim Programlarının müfredatı ilgili Dekanlar Konseyi tarafından kabul edildikten sonra YÖK’ün onayıyla yükseköğretim kurumları tarafından uygulanır. 2. Ölçme-Değerlendirme: Her bir lisans programının öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının ölçme ve değerlendirmesinin nasıl yapılacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumları tarafından hazırlanan öğretim ve sınav yönetmeliğine göre yürütülür. 3. Belgelendirme: Lisans programlarına kayıtlı öğrenciler, yükseköğretim kurumları tarafından belirlenen ders kredilerini ve diğer yükümlülükleri başarı ile tamamlamaları halinde; lisans diploması alır. 4. Öz Değerlendirme-Dış Değerlendirme: Yükseköğretim kurumları, sürekli izleme bağlamında, her yılın başında bir önceki yıla ait “Kurum İç Değerlendirme Raporlarını” Yükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK) tarafından hazırlanan Bilgi Sistemine girer. YÖKAK, yükseköğretim kurumlarının dış değerlendirmesine ilişkin hazırladığı “Kurumsal Geri Bildirim Raporu”nu kamuoyuyla paylaşılır. Ayrıca, YÖKAK tarafından yetkilendirilen veya tanınan akreditasyon kuruluşları tarafından verilen akreditasyon kararları da programların yeterliliklerinin kalite güvencesinin sağlandığını gösterir. YÖKAK mevzuatı gereği belirlenen yeterliliklere ilişkin düzenli gözden geçirme faaliyetleri yapar.

Giriş Şartı

1. Ortaöğretim kurumlarından ya da denkliği Milli Eğitim Bakanlığınca onaylanan yabancı ülke ortaöğretim kurumlarından mezun olmak ve yükseköğretim kurumlarının lisans programlarına kabul şartlarını sağlamış olmak. 2. Usul ve esasları YÖK tarafından belirlenen, Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yapılan merkezi sınav sonucunda yükseköğretim kurumunun ilgili lisans programına yerleştirilmiş olmak. 3. Usul ve esasları YÖK tarafından belirlenen, yükseköğretim kurumlarının özel yetenek sınavıyla öğrenci kabul eden programları için ÖSYM tarafından yapılan merkezi sınav sonucunda yeterli puanı almış ve özel yetenek sınavını başarmış olmak. 4. Usul ve esasları YÖK tarafından belirlenen, ÖSYM tarafından yapılan Dikey Geçiş Sınavı (DGS) sonucunda önlisans mezunları için yükseköğretim kurumlarında bitirdikleri alanların devamı niteliğindeki lisans programlarına yerleştirilmiş olmak.

Başarma ŞartlarıÖğrencinin mezun olabilmesi için ; Öğrencinin genel not ortalaması en az 4.00 üzerinden 2.00 olmalıdır ve hiçbir ders'den başarısız olmaması gerekir. Mezuniyet için öğrencinin 60 iş günü endüstride başarılı bir staj yapmış olması gerekmektedir. Staj mezuniyet ön şartı olmakla birlikte programda ayrıca kredilendirilmemiştir. Öğrencinin bir konu üzerine hazırlayacağı Bitirme Çalışması ve bu çalışmasına yönelik sözlü tez sunumu yapması ve sonunda başarılı olması gereklidir.
İlerleme Yolları (İlişki Türü)

Makina Mühendisliği diploması, makine mühendisliği mesleğini icra etmesini sağlar. Makina ile üretim yapan tüm özel ve kamu sektöründe iş bulma olanağı vardır.Kamu ve özel sektörde atölyelerde şef olarak başlayıp zaman içersinde Genel müdürlüğe kadar yükselebilir, daha da ilerisi bir sektörün CEO' su olabilir. Mezunlarımız ;Plastik İmalaat sanayinde, Talaşlı imalatta, Montaj ve Tesis kurma işlerinde, Periyodik kontrollerin yapımında, Doğal gaz tesisat montajında, İklimlendirme ve soğutma sanayinde, Motorlu araç sanayinde, Akademisyen olarak istihdam edilebilir. Ayrıca, Sanayii Kuruluşları, Kamu Kurum ve Kuruluşları (İller Bankası, DSİ, Karayolları, OSB, Arıtma Tesisleri, vb.) Bakanlıklar (Sanayi,Bayındırlık,Karayolları vb.), Araştırma Kuruluşları (TÜBİTAK, vb.), Sivil Toplum Kuruluşları, Belediyeler, Sanayii ve Meslek Odaları, Üniversiteler gibi kurumlarda istihdam edilirler.

Yasal Dayanağı

1. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu 1.1. Yükseköğretim Kurumlarında Önlisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yan Dal İle Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik 1.2. Meslek Yüksekokulları ve Açıköğretim Ön Lisans Programları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Devamları Hakkında Yönetmelik 2. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu (Ek Madde-35) 2.1. Yükseköğretim Kalite Güvencesi ve Yükseköğretim Kalite Kurulu Yönetmeliği

Geçerlilik Süresi (Varsa)

Yeterlilik sürekli geçerlidir. 

Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi Adresi Aç
Yeterlilik Kodu

TR0030011222


Yeterlilik Adı
Makine Mühendisliği Lisans Diploması

Sorumlu Kurum
Balıkesir Üniversitesi

Sorumlu Kurum İletişim Bilgisi
Balıkesir Üniversitesi Çağış Yerleşkesi (Bigadiç yolu üzeri 17. km) 10145, BALIKESİR

Sorumlu Kurum URL

Yönelim
Akademik

Sınıflandırma (Meslek Kodu)

ISCO:08


AYÇ Seviyesi
6

TYÇ Seviyesi
6
Yeterlilik TYÇ’ye yerleştirilmemiştir.

Sınıflandırma (Meslek Kodu)

ISCO:08


Kategori
Ana

Kredi Değeri
240

Programın Normal Süresi
4

Program Profili (Amaç)

Makine mühendisliği böyle bir gelişim sürecinde başta iş ve üretim makineleri olmak üzere her türlü endüstriyel tesislerde ve proseslerde, çalışma ve yaşam mekânlarımızda tasarım, imalat, montaj, tesis kurma ve işletme konularında etkin ve üretken görevler alan kuramsal ve uygulamalı (teorik ve pratik) önemli ve aranılan saygın bir meslek türüdür.


Öğrenme Ortamları

Öğrenme örgün, açık veya uzaktan öğretim şeklinde gerçekleşir. Ayrıca; uygulamalı eğitimler yükseköğretim kurumları bünyesindeki laboratuvar ve atölyelerde ya da endüstride, sağlık kurumlarında ve iş yerlerinde staj veya iş yeri eğitimi olarak yapılmaktadır.


Öğrenme Kazanımları (Tanım)

Matematik, fen bilimleri ve kendi dalları ile ilgili mühendislik konularında yeterli altyapıya sahip olma; bu alanlardaki kuramsal ve uygulamalı bilgileri mühendislik çözümleri için beraber kullanabilme becerisidir. Makine Mühendisliği problemlerini saptar, tanımlar, formüle eder ve çözer; bu amaçla uygun analitik yöntemler ile modelleme tekniklerini seçer ve uygular. Bir sistemi, sistem bileşenini ya da süreci analiz eder ve istenen gereksinimleri karşılamak üzere gerçekçi kısıtlar altında tasarlar; bu doğrultuda modern tasarım yöntemlerini uygular. Mühendislik uygulamaları için gerekli olan modern teknik ve araçları seçer ve kullanır; bilişim teknolojilerini ve en az bir bilgisayar yazılımını (Avrupa Bilgisayar Kullanma Lisansı İleri Düzeyinde) etkin biçimde kullanır. Deney tasarlar, deney yapar, veri toplar, sonuçları analiz eder ve yorumlar. Bilgiye erişir ve bu amaçla kaynak araştırması yapar, veri tabanları ve diğer bilgi kaynaklarını kullanır. Bireysel olarak ve çok disiplinli takımlarda etkin çalışır, sorumluluk alır. Türkçe sözlü ve yazılı etkin iletişim kurar; Avrupa Dil Portföyü B1 genel düzeyinde en az bir yabancı dil bilgisine sahiptir. Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği bilincindedir; bilim ve teknolojideki gelişmeleri izler ve kendini sürekli yeniler. Mesleki ve etik sorumluluk bilincine sahiptir. Proje yönetir, işyeri uygulamaları, çalışanların sağlığı, çevre ve iş güvenliği konularında bilinç sahibidir; mühendislik uygulamalarının hukuksal sonuçlarının  farkındadır. Mühendislik çözümlerinin ve uygulamalarının evrensel ve toplumsal boyutlardaki etkilerinin bilincindedir; girişimcilik ve yenilikçilik konularının farkındadır ve çağın sorunları hakkında bilgi sahibidir.


Anahtar Yetkinlikler

Aşağıda sıralanan anahtar yetkinliklere ileri düzeyde sahiptir. 1. Okuma yazma yetkinliği 2. Çoklu dil yetkinliği 3. Matematiksel yetkinlik ve bilim, teknoloji ve mühendislikte yetkinlik 4. Dijital yetkinlik 5. Kişisel, sosyal ve öğrenmeyi öğrenme yetkinliği 6. Vatandaşlık yetkinliği 7. Girişimcilik yetkinliği 8. Kültürel farkındalık ve ifade yetkinliği


Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri

1. Ölçme ve değerlendirme yöntemleri; sınav çeşitleri ve bunların ders başarı notuna katkısı, Yükseköğretim Kurulu’nun (YÖK) bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumlarının senatoları tarafından belirlenir. 2. Ölçme ve değerlendirmede ödev, proje, uygulama, ara sınav ve dönem sonu sınavı gibi farklı yöntemler kullanılır. Öğrenci başarısının değerlendirilmesinde harf’e veya not’a dayalı sistemler kullanılır.


Kalite Güvencesi

Yükseköğretim programlarının niteliğinin gözetilmesi için; • YÖK, yükseköğretim kurumlarında eğitim ve öğretim ile diğer faaliyetlerin planlanması, düzenlenmesi, yönetilmesi ve denetlenmesinden sorumludur. • YÖK tarafından belirlenen kriterler çerçevesinde hazırlanan yükseköğretim kurumlarına ait “Üniversite İzleme ve Değerlendirme Raporları” her yıl yayımlanır. Bu raporlara göre hazırlanan, yükseköğretim kurumlarına yönelik nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren raporlarda YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır. • YÖK tarafından vakıf yükseköğretim kurumlarına ait akademik, idari ve mali verileri içeren “Vakıf Yükseköğretim Kurumları Raporu” her yıl yayımlanır. Vakıf yükseköğretim kurumlarına yönelik yapılan nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren bu raporlar YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır. Yükseköğretimde lisans programlarının kalite güvencesi “Yükseköğretim Diploma Programlarının Kalite Güvencesinin Sağlanmasına Yönelik Usul ve Esaslar” a göre sağlanır: 1. Öğretim Programlarının Oluşturulması ve Onaylanması: Yükseköğretim kurumlarında lisans bölüm ve programların açılması için gerekli olan asgari standart ve ölçütleri YÖK belirler. 1.1. Yükseköğretim kurumlarında lisans programlarının müfredatı ve her bir programın öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının neler olacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumlarının senatoları tarafından belirlenir. 1.2. Ulusal Çekirdek Eğitim Programlarının müfredatı ilgili Dekanlar Konseyi tarafından kabul edildikten sonra YÖK’ün onayıyla yükseköğretim kurumları tarafından uygulanır. 2. Ölçme-Değerlendirme: Her bir lisans programının öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının ölçme ve değerlendirmesinin nasıl yapılacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumları tarafından hazırlanan öğretim ve sınav yönetmeliğine göre yürütülür. 3. Belgelendirme: Lisans programlarına kayıtlı öğrenciler, yükseköğretim kurumları tarafından belirlenen ders kredilerini ve diğer yükümlülükleri başarı ile tamamlamaları halinde; lisans diploması alır. 4. Öz Değerlendirme-Dış Değerlendirme: Yükseköğretim kurumları, sürekli izleme bağlamında, her yılın başında bir önceki yıla ait “Kurum İç Değerlendirme Raporlarını” Yükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK) tarafından hazırlanan Bilgi Sistemine girer. YÖKAK, yükseköğretim kurumlarının dış değerlendirmesine ilişkin hazırladığı “Kurumsal Geri Bildirim Raporu”nu kamuoyuyla paylaşılır. Ayrıca, YÖKAK tarafından yetkilendirilen veya tanınan akreditasyon kuruluşları tarafından verilen akreditasyon kararları da programların yeterliliklerinin kalite güvencesinin sağlandığını gösterir. YÖKAK mevzuatı gereği belirlenen yeterliliklere ilişkin düzenli gözden geçirme faaliyetleri yapar.


Giriş Şartı

1. Ortaöğretim kurumlarından ya da denkliği Milli Eğitim Bakanlığınca onaylanan yabancı ülke ortaöğretim kurumlarından mezun olmak ve yükseköğretim kurumlarının lisans programlarına kabul şartlarını sağlamış olmak. 2. Usul ve esasları YÖK tarafından belirlenen, Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yapılan merkezi sınav sonucunda yükseköğretim kurumunun ilgili lisans programına yerleştirilmiş olmak. 3. Usul ve esasları YÖK tarafından belirlenen, yükseköğretim kurumlarının özel yetenek sınavıyla öğrenci kabul eden programları için ÖSYM tarafından yapılan merkezi sınav sonucunda yeterli puanı almış ve özel yetenek sınavını başarmış olmak. 4. Usul ve esasları YÖK tarafından belirlenen, ÖSYM tarafından yapılan Dikey Geçiş Sınavı (DGS) sonucunda önlisans mezunları için yükseköğretim kurumlarında bitirdikleri alanların devamı niteliğindeki lisans programlarına yerleştirilmiş olmak.


Başarma Şartları
Öğrencinin mezun olabilmesi için ; Öğrencinin genel not ortalaması en az 4.00 üzerinden 2.00 olmalıdır ve hiçbir ders'den başarısız olmaması gerekir. Mezuniyet için öğrencinin 60 iş günü endüstride başarılı bir staj yapmış olması gerekmektedir. Staj mezuniyet ön şartı olmakla birlikte programda ayrıca kredilendirilmemiştir. Öğrencinin bir konu üzerine hazırlayacağı Bitirme Çalışması ve bu çalışmasına yönelik sözlü tez sunumu yapması ve sonunda başarılı olması gereklidir.

İlerleme Yolları (İlişki Türü)

Makina Mühendisliği diploması, makine mühendisliği mesleğini icra etmesini sağlar. Makina ile üretim yapan tüm özel ve kamu sektöründe iş bulma olanağı vardır.Kamu ve özel sektörde atölyelerde şef olarak başlayıp zaman içersinde Genel müdürlüğe kadar yükselebilir, daha da ilerisi bir sektörün CEO' su olabilir. Mezunlarımız ;Plastik İmalaat sanayinde, Talaşlı imalatta, Montaj ve Tesis kurma işlerinde, Periyodik kontrollerin yapımında, Doğal gaz tesisat montajında, İklimlendirme ve soğutma sanayinde, Motorlu araç sanayinde, Akademisyen olarak istihdam edilebilir. Ayrıca, Sanayii Kuruluşları, Kamu Kurum ve Kuruluşları (İller Bankası, DSİ, Karayolları, OSB, Arıtma Tesisleri, vb.) Bakanlıklar (Sanayi,Bayındırlık,Karayolları vb.), Araştırma Kuruluşları (TÜBİTAK, vb.), Sivil Toplum Kuruluşları, Belediyeler, Sanayii ve Meslek Odaları, Üniversiteler gibi kurumlarda istihdam edilirler.


Yasal Dayanağı

1. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu 1.1. Yükseköğretim Kurumlarında Önlisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yan Dal İle Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik 1.2. Meslek Yüksekokulları ve Açıköğretim Ön Lisans Programları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Devamları Hakkında Yönetmelik 2. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu (Ek Madde-35) 2.1. Yükseköğretim Kalite Güvencesi ve Yükseköğretim Kalite Kurulu Yönetmeliği


Geçerlilik Süresi (Varsa)

Yeterlilik sürekli geçerlidir. 


Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi
Adresi Aç

Qualification Code

TR0030011222

Qualification Title
Makine Mühendisliği Undergraduate
Awarding BodyBalıkesir University
Awarding Body ContactBalıkesir University Çağış Campus (17th km on Bigadiç road) 10145, BALIKESIR
Awarding Body Urlhttp://www.balikesir.edu.tr/
OrientationAcademic
EQF Level6
The Qualification hasn't been included in TQF.
TQF Level 6
Thematic AreasMechanics and metal trades
National Occupation Classification -
CategoryMain
Credit Value240
Program Duration4
Program Profile-
Learning Environments-
Description

Engineering graduates with sufficient theoretical and practical background for a successful profession and with application skills of fundamental scientific knowledge in the engineering practiceEngineering graduates with skills and professional background in describing, formulating, modeling and analyzing the engineering problem, with a consideration for appropriate analytical solutions in all necessary situationsEngineering graduates with the necessary technical, academic and practical knowledge and application confidence in the design and assessment of machines or mechanical systems or industrial processes with considerations of productivity, feasibility and environmental and social aspectsEngineering graduates with the practice of selecting and using appropriate technical and engineering tools in engineering problems, and ability of effective usage of information science technologiesAbility of designing and conducting experiments, conduction data acquisition and analysis and making conclusionsAbility of identifying the potential resources for information or knowledge regarding a given engineering issueThe abilities and performance to participate multi-disciplinary groups together with the effective oral and official communication skills and personal confidenceAbility for effective oral and official communication skills in Turkish Language and, at minimum, one foreign languageEngineering graduates with motivation to life-long learning and having known significance of continuous education beyond undergraduate studies for science and technologyEngineering graduates with well-structured responsibilities in profession and ethicsEngineering graduates who are aware of the importance of safety and healthiness in the project management, workshop environment as well as related legal issuesConsciousness for the results and effects of engineering solutions on the society and universe, awareness for the developmental considerations with contemporary problems of humanity

Key Competencies-
Further Info

Grades in Numeric System Grades in Credits System84-100 AA 4.0077-83 AB 3.7071-76 BA 3.3066-70 BB 3.0061-65 BC 2.7056-60 CB 2.3050-55 CC 2.0046-49 CD 1.7040-45 DC 1.3033-39 DD 1.00 0-32 FF 0.00 A student is required to have a minimum CGPA of 2.00/4.00 and no failing grades.

Quality Assurance-
Access Requirements

Student should be placed on the Student Selection Examination (YGS and LYS) done by OSYM throughout the country.Students who wish to register for the department , have to complete the process determined by OSYM and have to carry out to the exams. A student who is in the equivalent program in domestic or foreign may apply for transfer.It is done and evaluated observing of each students requirements and degree for admission of students at the begining of the term.More comprehensive information about University admission are available in the University Catalog.Students coming from abroad can take courses in English within exchange programs , approved by University, limits determined by an agreement.If the student is sufficient knowledge of the Turkish language, he can register to any Turkish lesson specified in the Lesson Plan.

Conditions for SuccessA student is required to have a minimum CGPA of 2.00/4.00 and no failing grades.
Progression Paths (Relationship Type)

This degree enables the holder to exercise the profession.There is the possibility of finding a job in private and public sector producing with machine.When one started as a chef in workshops in the public and private sector,in the future, he can rise to General Manager during the time. Much more in the future , he can be CEO of a sector Our Graduates : -Plastic manufacturing Industry -Hydraulic Pneumatic press industry, -Machining Industry, -Casting,welding,forging,rolling,extrusion,wire drawing ındustry -Installation and Resort building works, -Heating, vehicle project design,in a free Market -Making periodic inspections, -Steam and heating boiler manufacturing, -Installation of a natural gas pipeline -Air conditioning and refrigeration industry, -The motor vehicle industry -as an academic They can work in the above-mentioned issues .Business opportunities are always available to work . - Industry Organizations. - Engineering and Construction Companies, - Consulting Firms - Public Institutions and Organizations (Iller Bank, DSI, Highways, OSB, treatment plants, etc.). - Ministries (Industry, Ministry of Public Works, Highways, etc.). - Research Organizations (TUBITAK, etc.), - Non-Governmental Organizations, - Municipalities, - Industry and Trade Associations, - Universities

Legal Basis-
Validity Period (If Any)

Qualification is continuous

Url Open Address
Qualification Code

TR0030011222


Qualification Title
Makine Mühendisliği Undergraduate

Awarding Body
Balıkesir University

Awarding Body Contact
Balıkesir University Çağış Campus (17th km on Bigadiç road) 10145, BALIKESIR

Awarding Body Url

Orientation
Academic

National Occupation Classification
-

EQF Level
6

TQF Level
6
The Qualification hasn't been included in TQF.

National Occupation Classification
-

Category
Main

Credit Value
240

Program Duration
4

Program Profile
-

Learning Environments
-

Description

Engineering graduates with sufficient theoretical and practical background for a successful profession and with application skills of fundamental scientific knowledge in the engineering practiceEngineering graduates with skills and professional background in describing, formulating, modeling and analyzing the engineering problem, with a consideration for appropriate analytical solutions in all necessary situationsEngineering graduates with the necessary technical, academic and practical knowledge and application confidence in the design and assessment of machines or mechanical systems or industrial processes with considerations of productivity, feasibility and environmental and social aspectsEngineering graduates with the practice of selecting and using appropriate technical and engineering tools in engineering problems, and ability of effective usage of information science technologiesAbility of designing and conducting experiments, conduction data acquisition and analysis and making conclusionsAbility of identifying the potential resources for information or knowledge regarding a given engineering issueThe abilities and performance to participate multi-disciplinary groups together with the effective oral and official communication skills and personal confidenceAbility for effective oral and official communication skills in Turkish Language and, at minimum, one foreign languageEngineering graduates with motivation to life-long learning and having known significance of continuous education beyond undergraduate studies for science and technologyEngineering graduates with well-structured responsibilities in profession and ethicsEngineering graduates who are aware of the importance of safety and healthiness in the project management, workshop environment as well as related legal issuesConsciousness for the results and effects of engineering solutions on the society and universe, awareness for the developmental considerations with contemporary problems of humanity


Key Competencies
-

Further Info

Grades in Numeric System Grades in Credits System84-100 AA 4.0077-83 AB 3.7071-76 BA 3.3066-70 BB 3.0061-65 BC 2.7056-60 CB 2.3050-55 CC 2.0046-49 CD 1.7040-45 DC 1.3033-39 DD 1.00 0-32 FF 0.00 A student is required to have a minimum CGPA of 2.00/4.00 and no failing grades.


Quality Assurance
-

Access Requirements

Student should be placed on the Student Selection Examination (YGS and LYS) done by OSYM throughout the country.Students who wish to register for the department , have to complete the process determined by OSYM and have to carry out to the exams. A student who is in the equivalent program in domestic or foreign may apply for transfer.It is done and evaluated observing of each students requirements and degree for admission of students at the begining of the term.More comprehensive information about University admission are available in the University Catalog.Students coming from abroad can take courses in English within exchange programs , approved by University, limits determined by an agreement.If the student is sufficient knowledge of the Turkish language, he can register to any Turkish lesson specified in the Lesson Plan.


Conditions for Success
A student is required to have a minimum CGPA of 2.00/4.00 and no failing grades.

Progression Paths (Relationship Type)

This degree enables the holder to exercise the profession.There is the possibility of finding a job in private and public sector producing with machine.When one started as a chef in workshops in the public and private sector,in the future, he can rise to General Manager during the time. Much more in the future , he can be CEO of a sector Our Graduates : -Plastic manufacturing Industry -Hydraulic Pneumatic press industry, -Machining Industry, -Casting,welding,forging,rolling,extrusion,wire drawing ındustry -Installation and Resort building works, -Heating, vehicle project design,in a free Market -Making periodic inspections, -Steam and heating boiler manufacturing, -Installation of a natural gas pipeline -Air conditioning and refrigeration industry, -The motor vehicle industry -as an academic They can work in the above-mentioned issues .Business opportunities are always available to work . - Industry Organizations. - Engineering and Construction Companies, - Consulting Firms - Public Institutions and Organizations (Iller Bank, DSI, Highways, OSB, treatment plants, etc.). - Ministries (Industry, Ministry of Public Works, Highways, etc.). - Research Organizations (TUBITAK, etc.), - Non-Governmental Organizations, - Municipalities, - Industry and Trade Associations, - Universities


Legal Basis
-

Validity Period (If Any)

Qualification is continuous


Url
Open Address