Yeterlilik Kodu | TR0030044526 | |
Yeterlilik Adı | Laboratuvar Teknolojisi Ön Lisans Diploması | |
Sorumlu Kurum | Gümüşhane Üniversitesi | |
Sorumlu Kurum İletişim Bilgisi | Gümüşhane Üniversitesi, Gümüşhanevî Kampüsü, Bağlarbaşı Mahallesi 29100 | |
Sorumlu Kurum URL | http://www.gumushane.edu.tr/ | |
Yönelim | Mesleki | |
AYÇ Seviyesi | 5 | Yeterlilik TYÇ’ye yerleştirilmemiştir. |
TYÇ Seviyesi | 5 | |
Sınıflandırma (Tematik Alan) | Tıbbi teşhis ve tedavi teknolojisi | |
Sınıflandırma (Meslek Kodu) | - | |
Kategori | Ana | |
Kredi Değeri | 120 | |
Programın Normal Süresi | 2 | |
Program Profili (Amaç) | - | |
Öğrenme Ortamları | - | |
Öğrenme Kazanımları (Tanım) |
| |
Anahtar Yetkinlikler | - | |
Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri |
| |
Kalite Güvencesi | - | |
Giriş Şartı |
| |
Başarma Şartları | Toplam 120 AKTS karşılığı derslerin tümünü başarıyla tamamlamak ve staj çalışmalarından başarılı olmak. Öğrencilerin Laboratuvar Teknolojisi Programı’ndan mezun olabilmeleri için, toplam 120 AKTS karşılığı derslerin tümünü başarıyla tamamlamaları ve staj çalışmalarından başarılı olmaları gerekmektedir. Ayrıca 4.00 üzerinden hesaplanan akademik genel not ortalamasının en az 2.00 olması gerekmektedir. | |
İlerleme Yolları (İlişki Türü) | Laboratuvar Teknolojisi Programından mezun olan öğrenciler Laboratuvar Teknikeri olarak; Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın ilgili birimlerinde (Tarım, Bitki, Gıda ve Kimya Laboratuvarları), Gıda Kalite Kontrol Müdürlüklerinde, Çevre ve Şehircilik Müdürlüklerinde, Toprak Mahsulleri Ofisi’nin ilgili birimlerinde, Gümrük Müsteşarlığı’na bağlı laboratuvarlarda, Devlet Su İşleri’nde, Ziraat Odalarında, hastanelerde, özel kurulmuş olan toprak, su, bitki ve gübre analizleri yapan laboratuvarlarda, yem fabrikalarında, her türlü gıda, ilaç ve tarımsal girdi üreten fabrikalarda, atık ıslah eden özel veya resmi kurumlara ait laboratuvarlarda ve üniversitelerin ilgili laboratuvarlarında çalışabilmektedirler. | |
Yasal Dayanağı | - | |
Geçerlilik Süresi (Varsa) | Yeterlilik sürekli geçerlidir | |
Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi | Adresi Aç |
TR0030044526
- Matematik, Fen bilimleri ve laboratuar analizleri ile ilgili konularda temel düzeydeki kurumsal ve uygulamalı bilgilere sahip olmak.
- Laboratuvar konusundaki temel bilgileri toprak, su, bitki, yem, gıda ve tıbbi analizlerde kullanabilmek.
- Laboratuvar konusunda öğrendiği temel bilgiler çerçevesinde analizleri yapabilmek.
- Analiz sonuçlarını yorumlayarak, verileri sunabilmek.
- Analizlerde ileri teknolojileri kullanabilmek.
- Laboratuvar çalışmalarında sorunları saptayarak çözebilmek.
- Laboratuvar çalışmalarını bağımsız veya ekip olarak yürütebilmek.
- Laboratuvardaki ekip çalışmalarında sorumluluk alarak, teknolojik gelişmelere yönelik etkinlikleri yürütebilen yaşam boyu öğrenme bilincine sahip girişimci bir birey olabilmek.
- Laboratuvar analizlerinde yeni yöntem ve teknikleri araştırmak ve bunları uygulamaya koymak.
- Laboratuvar sonuçlarını bilişim teknolojilerini kullanarak depolayabilmek ve iletişim teknolojileri ile aktarabilmek.
- Etkin bir Türkçe ile Laboratuvar çalışmaları konusunda ilgili kişi ve kurumlar ile iletişim içersinde bulunarak, düşünce sorun ve çözüm önerilerinde bulunabilmek.
- Laboratuvar çalışmaları konusunda bir yabancı dil ile gelişmeleri takip edebilmek ve sonuçları aktarabilmek.
- Laboratuvar sonuçları hakkında veri toplamak ve bu verileri uygulamaya aktarabilmek.
- Laboratuvar çalışmalarını bilimsel, kültürel ve etik değerlere uygun olarak yürütmek.
- Laboratuvar çalışmalarında, laboratuvar güvenliği ve ilk yardım konusunda yeterli bilgiye sahip olmak.
- Ülkemizin tarihi ve kültürel değerleri, sosyal hakların evrenselliği, çevre, kalite ve sosyal adalet konularında yeterli bilince sahip olmak.
- Öğrenciler, her ders için ara sınav ve yarıyıl sonu sınavına tabi tutulurlar. Başarı notuna, ara sınavın katkısı %40, yarıyıl sonu sınavının katkısı %60 şeklindedir. Tüm sınavlar 100 puan üzerinden değerlendirilir. Yarıyıl sonu sınavından en az 45 puan alma zorunluluğu vardır. Bir dersten AA, BA, BB, CB ve CC harf notlarından birini alan öğrenciler o dersi başarmış sayılır.
- Ayrıca, bir yarıyıla ait not ortalaması en az 2.00 olan öğrenciler, o yarıyılda yarıyıl sonu sınavında ve bütünleme sınavında DC harf notu aldıkları derslerden de başarılı sayılır. Öğrenciler her yarıyılın sonunda, o yarıyıla ait başarısız oldukları bütün derslerden bütünleme sınavına girebilir. Toplam 120 AKTS karşılığı derslerin tümünü başarıyla tamamlamak ve staj çalışmalarından başarılı olmak.
- Öğrenciler, Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yapılan yükseköğretime geçiş sınavı (YGS) sınavından başarılı olarak programa girebilir.
- Yabancı uyruklu öğrencilerin kabul koşulları her akademik yılın başlangıcında üniversitenin web sayfasında ilan edilmektedir.
Laboratuvar Teknolojisi Programından mezun olan öğrenciler Laboratuvar Teknikeri olarak; Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın ilgili birimlerinde (Tarım, Bitki, Gıda ve Kimya Laboratuvarları), Gıda Kalite Kontrol Müdürlüklerinde, Çevre ve Şehircilik Müdürlüklerinde, Toprak Mahsulleri Ofisi’nin ilgili birimlerinde, Gümrük Müsteşarlığı’na bağlı laboratuvarlarda, Devlet Su İşleri’nde, Ziraat Odalarında, hastanelerde, özel kurulmuş olan toprak, su, bitki ve gübre analizleri yapan laboratuvarlarda, yem fabrikalarında, her türlü gıda, ilaç ve tarımsal girdi üreten fabrikalarda, atık ıslah eden özel veya resmi kurumlara ait laboratuvarlarda ve üniversitelerin ilgili laboratuvarlarında çalışabilmektedirler.
Yeterlilik sürekli geçerlidir
Qualification Code | TR0030044526 | |
Qualification Title | Laboratuvar Teknolojisi Ön Lisans Diploması | |
Awarding Body | Gümüşhane University | |
Awarding Body Contact | ||
Awarding Body Url | http://www.gumushane.edu.tr/ | |
Orientation | Occupational | |
EQF Level | 5 | The Qualification hasn't been included in TQF. |
TQF Level | 5 | |
Thematic Areas | Medical diagnostic and treatment technology | |
National Occupation Classification | - | |
Category | Main | |
Credit Value | - | |
Program Duration | - | |
Program Profile | - | |
Learning Environments | - | |
Description | To have basic theoretical and practical knowledge about issues concerning Mathematics, science and laboratory analyses. To be able to use basic knowledge about laboratory in soil, water, plant, feed, food and medical analyses. To be able to conduct analyses with his / her basic knowledge about laboratory. To be able to provide data by interpreting the results of the analyses. To be able to use advanced technology in analyses. To be able to determine and solve the problems in laboratory work To be able to carry out laboratory work independently or as a team. To be able to have a awareness of life learning process and carry out activities related to technological developments with a sprit of entrepreneurship by taking responsibility in team work in the laboratory. To be able to do research on new methods and techniques of laboratory analyses and to put them into practice. To be able to store laboratory results by using information technologies and to be able to transfer the results via communication technologies. To be able to communicate with relevant people and institutions about laboratory work with effective Turkish, and to be able to suggest ideas and solutions to problems. To be able to follow developments on laboratory work in a foreign language, and to be able to transfer the results. To collect data on laboratory results and to be able to put them into practice. To carry out laboratory work in accordance with scientific, cultural and ethical values. To have sufficient knowledge about laboratory safety and first aid in laboratory work. To be conscious of historical and cultural values of Turkey, the universality of social rights and social justice, environment and quality. | |
Key Competencies | - | |
Further Info | Students are subjected to midterm and final exam for each course. The contribution of midterm and final exam to success grade is 40 and 60%, respectively. All exams are evaluated over 100 points. The students must get at least 45 points in final exam. The students are considered successful in a course when they get AA, BA, BB, CB and CC grade from a lesson. In addition the students, whose grade-point average is at least 2.00, are considered successful in the lessons, they get DC grade in the final and make-up examination. The students may enter the make-up examinations in all failed lessons at the end of each semester. To complete the lessons successfully all of the 120 ECTS and to succeed in internships. | |
Quality Assurance | - | |
Access Requirements | Students can enter to the program after achieve success in the transition to higher education examination made by Student Selection and Placement Center (SSPC). Admission requirements of foreign students are announced on the website of the university at the beginning of each academic year. | |
Conditions for Success | To complete the lessons successfully all of the 120 ECTS and to succeed in internships. In order to graduate from the Laboratory Technology program, the students must complete the lessons successfully all of the 120 ECTS and they are required to succeed in internships. Moreover, the academic grade point average should be at least 2.00 that calculate over 4.0. | |
Progression Paths (Relationship Type) | Students who graduate from Laboratory Technology Program work as laboratory technician in the relevant departments of Food, Agriculture and Livestock Ministry (Agriculture, Plant, Food and Chemistry Laboratories), in Food Quality Control Directorate, in Environment and Urbanisation Directorate, in the relevant units of Soil Products Office, in the laboratories connected to Undersecretariat of Customs, in State Hydraulic Works, in Chamber of Agriculture, in hospitals, in laboratories which established for soil, water, plants and fertilizer analysis, in feed factory, in factories which product all kinds of food, medicine and agricultural products, in relevant laboratories in universities. | |
Legal Basis | - | |
Validity Period (If Any) | Qualification is continuous | |
Url | Open Address |
TR0030044526
To have basic theoretical and practical knowledge about issues concerning Mathematics, science and laboratory analyses. To be able to use basic knowledge about laboratory in soil, water, plant, feed, food and medical analyses. To be able to conduct analyses with his / her basic knowledge about laboratory. To be able to provide data by interpreting the results of the analyses. To be able to use advanced technology in analyses. To be able to determine and solve the problems in laboratory work To be able to carry out laboratory work independently or as a team. To be able to have a awareness of life learning process and carry out activities related to technological developments with a sprit of entrepreneurship by taking responsibility in team work in the laboratory. To be able to do research on new methods and techniques of laboratory analyses and to put them into practice. To be able to store laboratory results by using information technologies and to be able to transfer the results via communication technologies. To be able to communicate with relevant people and institutions about laboratory work with effective Turkish, and to be able to suggest ideas and solutions to problems. To be able to follow developments on laboratory work in a foreign language, and to be able to transfer the results. To collect data on laboratory results and to be able to put them into practice. To carry out laboratory work in accordance with scientific, cultural and ethical values. To have sufficient knowledge about laboratory safety and first aid in laboratory work. To be conscious of historical and cultural values of Turkey, the universality of social rights and social justice, environment and quality.
Students are subjected to midterm and final exam for each course. The contribution of midterm and final exam to success grade is 40 and 60%, respectively. All exams are evaluated over 100 points. The students must get at least 45 points in final exam. The students are considered successful in a course when they get AA, BA, BB, CB and CC grade from a lesson. In addition the students, whose grade-point average is at least 2.00, are considered successful in the lessons, they get DC grade in the final and make-up examination. The students may enter the make-up examinations in all failed lessons at the end of each semester. To complete the lessons successfully all of the 120 ECTS and to succeed in internships.
Students can enter to the program after achieve success in the transition to higher education examination made by Student Selection and Placement Center (SSPC). Admission requirements of foreign students are announced on the website of the university at the beginning of each academic year.
Students who graduate from Laboratory Technology Program work as laboratory technician in the relevant departments of Food, Agriculture and Livestock Ministry (Agriculture, Plant, Food and Chemistry Laboratories), in Food Quality Control Directorate, in Environment and Urbanisation Directorate, in the relevant units of Soil Products Office, in the laboratories connected to Undersecretariat of Customs, in State Hydraulic Works, in Chamber of Agriculture, in hospitals, in laboratories which established for soil, water, plants and fertilizer analysis, in feed factory, in factories which product all kinds of food, medicine and agricultural products, in relevant laboratories in universities.
Qualification is continuous