Yeterlilik Kodu

TR0030027705

Yeterlilik Adı
Kamu Yönetimi Lisans Diploması
Sorumlu KurumÇanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
Sorumlu Kurum İletişim BilgisiBarbaros, 17100 Kepez/Çanakkale Merkez/Çanakkale
Sorumlu Kurum URLhttps://www.comu.edu.tr/
YönelimGenel
AYÇ Seviyesi6
6 Yeterlilik TYÇ’ye 20/12/2024 tarihinde yerleştirildi
TYÇ Seviyesi 6
Sınıflandırma (Tematik Alan)Yönetim ve idare
Sınıflandırma (Meslek Kodu)

ISCO 08

KategoriAna
Kredi Değeri240
Programın Normal Süresi 4 Yıl
Program Profili (Amaç)
  • Ortaöğretim yeterliliklerine dayalı olarak sekiz yarıyıllık bir programı kapsayan ve belirli bir öğrenme alanına veya mesleğe yönelik eğitim veren bir yükseköğretim programıdır. Kamu Yönetimi Programı, mezunlarına ileri düzeyde bilgi, beceri ve yetkinlik gerektiren mesleki uygulama alanlarına, araştırma alanlarına, yüksek lisans ve doktora programlarına geçiş yeterlilikleri kazandıran akademik ağırlıklı bir programdır.
Öğrenme Ortamları
  • Eğitim ve öğretim örgün şeklinde sınıf, bilgisayar labratuvarı, staj vb. ortamlarda gerçekleştirilir.
Öğrenme Kazanımları (Tanım)
  • Kamu yönetimi alanında güncel bilgileri içeren ders kitapları, uygulama araç-gereçleri ve diğer kaynaklarla desteklenen ileri düzeydeki kuramsal ve uygulamalı bilgilere sahip olur.
  • Siyaset Bilimi, Yönetim Bilimi, Türk Kamu Yönetimi, Türk Yönetim Tarihi, Yerel Yönetimler, Kentleşme ve Çevre gibi kamu yönetiminin farklı konularında; Stratejik Yönetim, Performans Yönetimi, İnsan Kaynakları, Yönetişim gibi yeni yönetim anlayışları ve uygulamaları hakkında bilgi sahibi olur.
  • Takım çalışmasına uyumlu, yazılı ve sözlü iletişimi başarılı, mesleki ve bilimsel etik davranışlarda beceri sahibi olur.
  • Yaşam boyu öğrenme ilkesine uygun olarak bilişim teknolojileri, temel bilgisayar programları ve kamu yönetimi alanıyla ilgili bilgi sistemleri ile bu alandaki yenilikleri takip etme ve bunları etkili bir şekilde kullanır.
  • Türkçe'yi iyi kullanan, yazılı ve sözlü iletişimi iyi, kendini doğru şekilde ifade edebilen ve empati yeteneğine sahip olur.
  • Kazandığı kuramsal bilgi ile analiz tekniklerini kullanarak sorunlara ve olgulara çeşitli açılardan bakabilme, çözüm önerileri üretebilme, program ve karar taslaklarını hazırlama yeteneğine sahip olur.
  • Siyasi Düşünceler Tarihi, Türk Siyasi Hayatı, Sosyoloji, Türkiye’nin Toplumsal Yapısı, Çağdaş Siyasi Akımlar ve Siyasi Partiler gibi alanlarda bilgili sahibi olmak.(3) Kamu hukuku (Anayasa Hukuku, Türk Anayasa Hukuku, İdare Hukuku, İdari Yargı, Ceza Hukuku, İnsan Hakları Hukuku ve Vergi Hukuku vb.) ve özel hukuk (Ticaret Hukuku, Borçlar Hukuku ve Medeni Hukuk vb.) ve mevzuatı hakkında bilgili sahibi olur.
  • Ulusal ve uluslararası düzeyde kamu yönetimi, hukuk, siyaset, sosyoloji, kentleşme ve çevre sorunları konularında kuramsal ve uygulama alanlarında ortaya çıkan yenilikleri takip edebilme yetkinliğine sahip olur.
  • Kazandığı kuramsal bilgi ile analiz tekniklerini kullanarak sorunlara ve olgulara çeşitli açılardan bakabilme, çözüm önerileri üretebilme, program ve karar taslaklarını hazırlama yeteneğine sahip olur.
  • Temel istatistik paket programlarını kullanabilme, akademik ve mesleki konularda araştırma yapabilme ve araştırma süreçlerine hâkim olur.
  • Kaymakamlık, idari yargı hâkimliği, müfettişlik, denetmenlik, kontrolörlük ve uzman yardımcılığı gibi kamu yönetiminin kariyer alanlarında kendini geliştirme potansiyeline ve becerisine sahip olur.
  • Takım çalışmasına uyumlu, inisiyatif sahibi, yenilikçi fikirlere açık ve analitik düşünebilme yetkinliğine sahip olur.
  • Kamu kurum ve kuruluşları, siyasi kurumlar, özel sektör ve sivil toplum örgütlerinin insan kaynakları, halkla ilişkiler, mali yönetim ve denetim gibi yönetim alanlarının çeşitli düzeylerinde görev alabilecek nitelikleri olur.
Anahtar Yetkinlikler

Aşağıda sıralanan anahtar yetkinliklere ileri düzeyde sahiptir.

  • Okuma yazma yetkinliği,
  • Bağımsız çalışabilme ve sorumluluk alabilme yetkinliği,
  • Öğrenme yetkinliği,
  • İletişim ve sosyal yetkinlik,
  • Alana özgü yetkinlik.
Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri

Program çıktılarının sağlanma düzeyini dönemsel olarak belirlemek ve belgelemek için kullanılan bir ölçme ve değerlendirme süreci oluşturulmuş olup bu süreç işletilmektedir. Program çıktılarının sağlanma düzeyini belirlemek için çoklu değerlendirme yöntemleri kullanılmaktadır. Bunlar çoktan seçmeli sınavlar, sözlü, açık uçlu yazılı sınavlar, ödev, proje vb.’dir. Dönem içi etkinliklerin değerlendirme notlarının final notuna katkısı %40, final sınavının katkısı ise %60'tır. ÇOMÜ'de alınan her ders için öğrenciye öğretim elemanı tarafından aşağıdaki harf notlarından biri yarıyıl ders notu olarak verilir. Her notun AKTS notu olarak da karşılığı vardır. Aşağıdaki tabloda yerel harf notları, katsayıları ve AKTS not karşılıkları hakkında detaylı bilgi verilmektedir.

ÇOMÜ Notlar Krediler Puanlar AKTS Notları

AA 4,0 90-100

A BA 3,5 85-89

B BB 3,0 80-84

B CB 2,5 70-79 B

CC 2,0 60-69

C DC 1,5 55-59

D DD 1,0 50-54

E FD 0,5 40-49

F FF 0,0 0-39

FX YE: Yeterli

YS: Yetersiz

DS: Kalır (Asgari devam koşulu yerine getirilmemiştir) Başarılı Notlar: AA, BA, BB, CB, CC, DC, DD, YE Başarısız Notlar: FD, FF, YS, DS.

Kalite Güvencesi

Yükseköğretim programlarının niteliğinin gözetilmesi için;

  • YÖK, yükseköğretim kurumlarında gerçekleştirilen eğitim ve öğretimle diğer faaliyetlerin planlanması, düzenlenmesi, yönetilmesi ve denetiminden sorumludur.
  • YÖK tarafından belirlenen kriterler çerçevesinde her yıl hazırlanan yükseköğretim kurumlarına ait “Üniversite İzleme ve Değerlendirme Raporları” yayımlanır. Bu raporlara göre hazırlanan, yükseköğretim kurumlarına yönelik nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren raporlarda YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır.
  •  YÖK tarafından her yıl vakıf yükseköğretim kurumlarına ait akademik, idari ve mali verileri içeren “Vakıf Yükseköğretim Kurumları Raporu” yayımlanır. Vakıf yükseköğretim kurumlarına yönelik yapılan nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren bu raporlar YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır. Yükseköğretimde lisans programlarının kalite güvencesi “Yükseköğretim Diploma Programlarının Kalite Güvencesinin Sağlanmasına Yönelik Usul ve Esaslar” a göre sağlanır:

1. Öğretim Programlarının Oluşturulması ve Onaylanması:

1.1. YÖK, yükseköğretim kurumlarında lisans bölüm ve programların açılması için gerekli olan asgari standart ve ölçütleri YÖK belirler.

1.2. Yükseköğretim kurumlarında lisans programlarının müfredatı ve her bir programın öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının neler olacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumlarının senatoları tarafından belirlenir.

1.3. Ulusal Çekirdek Eğitim Programlarının müfredatı ilgili Dekanlar Konseyi tarafından kabul edildikten sonra YÖK’ün onayıyla yükseköğretim kurumları tarafından uygulanır.

2. Ölçme-Değerlendirme: Her bir lisans programının öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının ölçme ve değerlendirmesinin nasıl yapılacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumları tarafından hazırlanan eğitim ve öğretim ve sınav yönetmeliğine göre yürütülür.

3. Belgelendirme: Lisans programlarına kayıtlı öğrenciler, yükseköğretim kurumları tarafından belirlenen ders kredilerini ve diğer yükümlülükleri başarı ile tamamlamaları halinde; lisans diploması alır.

4. Öz Değerlendirme-Dış Değerlendirme: Yükseköğretim kurumları, sürekli izleme bağlamında, her yılın başında bir önceki yıla ait “Kurum İç Değerlendirme Raporlarını” Yükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK) tarafından hazırlanan Bilgi Sistemine girer. YÖKAK, yükseköğretim kurumlarının dış değerlendirmesine ilişkin hazırladığı “Kurumsal Geri Bildirim Raporu”nu kamuoyuyla paylaşılır. Ayrıca, YÖKAK tarafından yetkilendirilen veya tanınan akreditasyon kuruluşları tarafından verilen akreditasyon kararları da programların yeterliliklerinin kalite güvencesinin sağlandığını gösterir. YÖKAK mevzuatı gereği belirlenen yeterliliklere ilişkin düzenli gözden geçirme faaliyetleri yapar.

Sosyal Beşeri ve Temel Bilimler Akreditasyon ve Rating Derneği (STAR)

Akreditasyon Başlangıç/Bitiş Tarihi: 18.04.2024/18.04.2028

Giriş Şartı
  • Yükseköğretim Kurumu (YÖK) tarafından belirlenen yönetmelikler çerçevesinde, bu programa öğrenci kabulü ÖSYS olarak adlandırılan merkezi sınav sistemi ile yapılmaktadır. Öğrenciler, öğrenim görmek istedikleri program tercihlerini bildirdikten sonra bu sınavdan aldıkları puana göre Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi tarafından ilgili programlara yerleştirilmektedir.
Başarma Şartları Bu programda öğrenim gören öğrencilerin, mezun olabilmek için 4.00 üzerinden en az 2.00 Genel Not Ortalamasına sahip olmaları ve öğretim programlarında öngörülen tüm derslerden en az DD/YE notu alarak başarılı olmaları gerekmektedir. Mezuniyet için kazanılması gereken minimum AKTS, 240’dır.
İlerleme Yolları (İlişki Türü)
  • Lisans diplomasına sahip olanlar, yüksek lisans programlarına ve ilgili şartları sağlamaları halinde lisans derecesi ile kabul edilen doktora programlarına devam edebilirler.
  • Öğrenciler yandal yapabilirler.
Yasal Dayanağı

1. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu

1.1. Yükseköğretim Kurumlarında Önlisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yan Dal İle Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik

1.2. Meslek Yüksekokulları ve Açıköğretim Ön Lisans Programları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Devamları Hakkında Yönetmelik

2. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu (Ek Madde-35)

2.1.Yükseköğretim Kalite Güvencesi ve Yükseköğretim Kalite Kurulu Yönetmeliği

Geçerlilik Süresi (Varsa)

Yeterlilik sürekli geçerlidir. 

Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi Adresi Aç
QrCodeQrCode
Yeterlilik Kodu

TR0030027705


Yeterlilik Adı
Kamu Yönetimi Lisans Diploması

Sorumlu Kurum
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi

Sorumlu Kurum İletişim Bilgisi
Barbaros, 17100 Kepez/Çanakkale Merkez/Çanakkale

Sorumlu Kurum URL

Yönelim
Genel

Sınıflandırma (Meslek Kodu)

ISCO 08


AYÇ Seviyesi
6

TYÇ Seviyesi
6
Yeterlilik TYÇ’ye 20/12/2024 tarihinde yerleştirildi

Sınıflandırma (Meslek Kodu)

ISCO 08


Kategori
Ana

Kredi Değeri
240

Programın Normal Süresi
4 Yıl

Program Profili (Amaç)
  • Ortaöğretim yeterliliklerine dayalı olarak sekiz yarıyıllık bir programı kapsayan ve belirli bir öğrenme alanına veya mesleğe yönelik eğitim veren bir yükseköğretim programıdır. Kamu Yönetimi Programı, mezunlarına ileri düzeyde bilgi, beceri ve yetkinlik gerektiren mesleki uygulama alanlarına, araştırma alanlarına, yüksek lisans ve doktora programlarına geçiş yeterlilikleri kazandıran akademik ağırlıklı bir programdır.

Öğrenme Ortamları
  • Eğitim ve öğretim örgün şeklinde sınıf, bilgisayar labratuvarı, staj vb. ortamlarda gerçekleştirilir.

Öğrenme Kazanımları (Tanım)
  • Kamu yönetimi alanında güncel bilgileri içeren ders kitapları, uygulama araç-gereçleri ve diğer kaynaklarla desteklenen ileri düzeydeki kuramsal ve uygulamalı bilgilere sahip olur.
  • Siyaset Bilimi, Yönetim Bilimi, Türk Kamu Yönetimi, Türk Yönetim Tarihi, Yerel Yönetimler, Kentleşme ve Çevre gibi kamu yönetiminin farklı konularında; Stratejik Yönetim, Performans Yönetimi, İnsan Kaynakları, Yönetişim gibi yeni yönetim anlayışları ve uygulamaları hakkında bilgi sahibi olur.
  • Takım çalışmasına uyumlu, yazılı ve sözlü iletişimi başarılı, mesleki ve bilimsel etik davranışlarda beceri sahibi olur.
  • Yaşam boyu öğrenme ilkesine uygun olarak bilişim teknolojileri, temel bilgisayar programları ve kamu yönetimi alanıyla ilgili bilgi sistemleri ile bu alandaki yenilikleri takip etme ve bunları etkili bir şekilde kullanır.
  • Türkçe'yi iyi kullanan, yazılı ve sözlü iletişimi iyi, kendini doğru şekilde ifade edebilen ve empati yeteneğine sahip olur.
  • Kazandığı kuramsal bilgi ile analiz tekniklerini kullanarak sorunlara ve olgulara çeşitli açılardan bakabilme, çözüm önerileri üretebilme, program ve karar taslaklarını hazırlama yeteneğine sahip olur.
  • Siyasi Düşünceler Tarihi, Türk Siyasi Hayatı, Sosyoloji, Türkiye’nin Toplumsal Yapısı, Çağdaş Siyasi Akımlar ve Siyasi Partiler gibi alanlarda bilgili sahibi olmak.(3) Kamu hukuku (Anayasa Hukuku, Türk Anayasa Hukuku, İdare Hukuku, İdari Yargı, Ceza Hukuku, İnsan Hakları Hukuku ve Vergi Hukuku vb.) ve özel hukuk (Ticaret Hukuku, Borçlar Hukuku ve Medeni Hukuk vb.) ve mevzuatı hakkında bilgili sahibi olur.
  • Ulusal ve uluslararası düzeyde kamu yönetimi, hukuk, siyaset, sosyoloji, kentleşme ve çevre sorunları konularında kuramsal ve uygulama alanlarında ortaya çıkan yenilikleri takip edebilme yetkinliğine sahip olur.
  • Kazandığı kuramsal bilgi ile analiz tekniklerini kullanarak sorunlara ve olgulara çeşitli açılardan bakabilme, çözüm önerileri üretebilme, program ve karar taslaklarını hazırlama yeteneğine sahip olur.
  • Temel istatistik paket programlarını kullanabilme, akademik ve mesleki konularda araştırma yapabilme ve araştırma süreçlerine hâkim olur.
  • Kaymakamlık, idari yargı hâkimliği, müfettişlik, denetmenlik, kontrolörlük ve uzman yardımcılığı gibi kamu yönetiminin kariyer alanlarında kendini geliştirme potansiyeline ve becerisine sahip olur.
  • Takım çalışmasına uyumlu, inisiyatif sahibi, yenilikçi fikirlere açık ve analitik düşünebilme yetkinliğine sahip olur.
  • Kamu kurum ve kuruluşları, siyasi kurumlar, özel sektör ve sivil toplum örgütlerinin insan kaynakları, halkla ilişkiler, mali yönetim ve denetim gibi yönetim alanlarının çeşitli düzeylerinde görev alabilecek nitelikleri olur.

Anahtar Yetkinlikler

Aşağıda sıralanan anahtar yetkinliklere ileri düzeyde sahiptir.

  • Okuma yazma yetkinliği,
  • Bağımsız çalışabilme ve sorumluluk alabilme yetkinliği,
  • Öğrenme yetkinliği,
  • İletişim ve sosyal yetkinlik,
  • Alana özgü yetkinlik.

Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri

Program çıktılarının sağlanma düzeyini dönemsel olarak belirlemek ve belgelemek için kullanılan bir ölçme ve değerlendirme süreci oluşturulmuş olup bu süreç işletilmektedir. Program çıktılarının sağlanma düzeyini belirlemek için çoklu değerlendirme yöntemleri kullanılmaktadır. Bunlar çoktan seçmeli sınavlar, sözlü, açık uçlu yazılı sınavlar, ödev, proje vb.’dir. Dönem içi etkinliklerin değerlendirme notlarının final notuna katkısı %40, final sınavının katkısı ise %60'tır. ÇOMÜ'de alınan her ders için öğrenciye öğretim elemanı tarafından aşağıdaki harf notlarından biri yarıyıl ders notu olarak verilir. Her notun AKTS notu olarak da karşılığı vardır. Aşağıdaki tabloda yerel harf notları, katsayıları ve AKTS not karşılıkları hakkında detaylı bilgi verilmektedir.

ÇOMÜ Notlar Krediler Puanlar AKTS Notları

AA 4,0 90-100

A BA 3,5 85-89

B BB 3,0 80-84

B CB 2,5 70-79 B

CC 2,0 60-69

C DC 1,5 55-59

D DD 1,0 50-54

E FD 0,5 40-49

F FF 0,0 0-39

FX YE: Yeterli

YS: Yetersiz

DS: Kalır (Asgari devam koşulu yerine getirilmemiştir) Başarılı Notlar: AA, BA, BB, CB, CC, DC, DD, YE Başarısız Notlar: FD, FF, YS, DS.


Kalite Güvencesi

Yükseköğretim programlarının niteliğinin gözetilmesi için;

  • YÖK, yükseköğretim kurumlarında gerçekleştirilen eğitim ve öğretimle diğer faaliyetlerin planlanması, düzenlenmesi, yönetilmesi ve denetiminden sorumludur.
  • YÖK tarafından belirlenen kriterler çerçevesinde her yıl hazırlanan yükseköğretim kurumlarına ait “Üniversite İzleme ve Değerlendirme Raporları” yayımlanır. Bu raporlara göre hazırlanan, yükseköğretim kurumlarına yönelik nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren raporlarda YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır.
  •  YÖK tarafından her yıl vakıf yükseköğretim kurumlarına ait akademik, idari ve mali verileri içeren “Vakıf Yükseköğretim Kurumları Raporu” yayımlanır. Vakıf yükseköğretim kurumlarına yönelik yapılan nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren bu raporlar YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır. Yükseköğretimde lisans programlarının kalite güvencesi “Yükseköğretim Diploma Programlarının Kalite Güvencesinin Sağlanmasına Yönelik Usul ve Esaslar” a göre sağlanır:

1. Öğretim Programlarının Oluşturulması ve Onaylanması:

1.1. YÖK, yükseköğretim kurumlarında lisans bölüm ve programların açılması için gerekli olan asgari standart ve ölçütleri YÖK belirler.

1.2. Yükseköğretim kurumlarında lisans programlarının müfredatı ve her bir programın öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının neler olacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumlarının senatoları tarafından belirlenir.

1.3. Ulusal Çekirdek Eğitim Programlarının müfredatı ilgili Dekanlar Konseyi tarafından kabul edildikten sonra YÖK’ün onayıyla yükseköğretim kurumları tarafından uygulanır.

2. Ölçme-Değerlendirme: Her bir lisans programının öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının ölçme ve değerlendirmesinin nasıl yapılacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumları tarafından hazırlanan eğitim ve öğretim ve sınav yönetmeliğine göre yürütülür.

3. Belgelendirme: Lisans programlarına kayıtlı öğrenciler, yükseköğretim kurumları tarafından belirlenen ders kredilerini ve diğer yükümlülükleri başarı ile tamamlamaları halinde; lisans diploması alır.

4. Öz Değerlendirme-Dış Değerlendirme: Yükseköğretim kurumları, sürekli izleme bağlamında, her yılın başında bir önceki yıla ait “Kurum İç Değerlendirme Raporlarını” Yükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK) tarafından hazırlanan Bilgi Sistemine girer. YÖKAK, yükseköğretim kurumlarının dış değerlendirmesine ilişkin hazırladığı “Kurumsal Geri Bildirim Raporu”nu kamuoyuyla paylaşılır. Ayrıca, YÖKAK tarafından yetkilendirilen veya tanınan akreditasyon kuruluşları tarafından verilen akreditasyon kararları da programların yeterliliklerinin kalite güvencesinin sağlandığını gösterir. YÖKAK mevzuatı gereği belirlenen yeterliliklere ilişkin düzenli gözden geçirme faaliyetleri yapar.

Sosyal Beşeri ve Temel Bilimler Akreditasyon ve Rating Derneği (STAR)

Akreditasyon Başlangıç/Bitiş Tarihi: 18.04.2024/18.04.2028


Giriş Şartı
  • Yükseköğretim Kurumu (YÖK) tarafından belirlenen yönetmelikler çerçevesinde, bu programa öğrenci kabulü ÖSYS olarak adlandırılan merkezi sınav sistemi ile yapılmaktadır. Öğrenciler, öğrenim görmek istedikleri program tercihlerini bildirdikten sonra bu sınavdan aldıkları puana göre Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi tarafından ilgili programlara yerleştirilmektedir.

Başarma Şartları
Bu programda öğrenim gören öğrencilerin, mezun olabilmek için 4.00 üzerinden en az 2.00 Genel Not Ortalamasına sahip olmaları ve öğretim programlarında öngörülen tüm derslerden en az DD/YE notu alarak başarılı olmaları gerekmektedir. Mezuniyet için kazanılması gereken minimum AKTS, 240’dır.

İlerleme Yolları (İlişki Türü)
  • Lisans diplomasına sahip olanlar, yüksek lisans programlarına ve ilgili şartları sağlamaları halinde lisans derecesi ile kabul edilen doktora programlarına devam edebilirler.
  • Öğrenciler yandal yapabilirler.

Yasal Dayanağı

1. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu

1.1. Yükseköğretim Kurumlarında Önlisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yan Dal İle Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik

1.2. Meslek Yüksekokulları ve Açıköğretim Ön Lisans Programları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Devamları Hakkında Yönetmelik

2. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu (Ek Madde-35)

2.1.Yükseköğretim Kalite Güvencesi ve Yükseköğretim Kalite Kurulu Yönetmeliği


Geçerlilik Süresi (Varsa)

Yeterlilik sürekli geçerlidir. 


Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi
Adresi Aç

Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi
QrCodeQrCode
Qualification Code

TR0030027705

Qualification Title
Public Administration
Awarding BodyÇanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
Awarding Body ContactCanakkale Onsekiz Mart University, Faculty of Medicine, Terzioğlu Campus, Merkez-Çanakkale, Tel: 0286 2180018, ECTS Coordinator: Dr. Nilüfer ULAŞ AYTÜRK, nilufer.ayturk@comu.edu.tr
Awarding Body Urlhttps://global.comu.edu.tr/
OrientationGeneral
EQF Level6
6 The Qualification has been included in TQF on 20/12/2024
TQF Level 6
Thematic AreasManagement and administration
National Occupation Classification

ISCO 08

CategoryMain
Credit Value240
Program Duration4 Yıl
Program Profile
  • It is a higher education program that covers an eight-semester program based on secondary education qualifications and provides training in a specific field of learning or profession. The Public Administration Program is an academically focused program that provides its graduates with qualifications to transition to professional practice areas, research areas, master's and doctoral programs that require advanced knowledge, skills and competence.
Learning Environments
  • Education and training in formal form classroom, computer laboratory, internship, etc. on time.
Description
  • To have advanced theoretical and practical knowledge in the field of public administration supported by textbooks, application tools and other resources containing up-to-date information
  • To have knowledge about different subjects of public administration such as Political Science, Management Science, Turkish Public Administration, Turkish Administrative History, Local Governments, Urbanization and Environment; new management approaches and practices such as Strategic Management, Performance Management, Human Resources, Governance
  • To be compatible with teamwork, to be successful in written and oral communication, to have skills in professional and scientific ethical behavior
  • To be able to follow and effectively use information technologies, basic computer programs and information systems related to the field of public administration and innovations in this field in accordance with the principle of lifelong learning
  • To be able to use Turkish well, to have good written and verbal communication, to be able to express oneself correctly and to have the ability to empathize
  • To be able to look at problems and phenomena from various perspectives, to produce solutions, to have the ability to prepare program and decision drafts by using the theoretical knowledge and analysis techniques.
  • To have knowledge in areas such as History of Political Thought, Turkish Political Life, Sociology, Social Structure of Turkey, Contemporary Political Movements and Political Parties.
  • To be knowledgeable about public law (Constitutional Law, Turkish Constitutional Law, Administrative Law, Administrative Judiciary, Criminal Law, Human Rights Law and Tax Law etc.) and private law (Commercial Law, Law of Obligations and Civil Law etc.) and legislation
  • To have the competence to follow the theoretical and practical innovations in the fields of public administration, law, politics, sociology, urbanization and environmental problems at national and international level.
  • To be able to prepare plans, projects, programs, strategies using the knowledge and analysis techniques gained
  • To be able to use basic statistical package programs, to be able to conduct research on academic and professional issues and to have a good command of research processes
  • To have the potential and ability to develop himself/herself in career fields of public administration such as district governorship, administrative judiciary judge, inspector, auditor, controller and assistant specialist
  • To be compatible with teamwork, have initiative, be open to innovative ideas and have the ability to think analytically
  • To have the qualifications to work at various levels of management areas such as human resources, public relations, financial management and audit in public institutions and organizations, political institutions, private sector and non-governmental organizations
Key Competencies
  • Literacy competence,
  • Ability to work independently and take responsibility,
  • Learning competence,
  • Communication and social competence,
  • Field-specific competence.
Further Info

A measurement and evaluation process used to periodically determine and document the level of achievement of program outcomes has been established and is operated. Multiple evaluation methods are used to determine the level of achievement of program outcomes. These are multiple choice exams, oral, open-ended written exams, homework, projects, etc. The contribution of evaluation grades of in-term activities to the final grade is 40%, and the contribution of the final exam is 60%. For each course taken at ÇOMU, one of the following letter grades is given to the student by the instructor as the semester course grade. Each grade also has its equivalent as an ECTS grade. The table below provides detailed information about local letter grades, their coefficients and ECTS grade equivalents.

ÇOMÜ Grades Credits Points ECTS Grades AA 4.0 90-100 A BA 3.5 85-89 B BB 3.0 80-84 B CB 2.5 70-79 B CC 2.0 60-69 C DC 1.5 55-59 D DD 1.0 50-54 E FD 0.5 40-49 F FF 0.0 0-39 FX YE: Satisfactory YS: Unsatisfactory DS: Fail (Minimum attendance requirement has not been met) Passing Grades: AA, BA, BB, CB, CC, DC, DD, YE Unsuccessful Grades: FD, FF, YS, D.S.

Quality Assurance

To oversee the quality of higher education programs;

- YÖK is responsible for planning, organizing, managing and supervising education and training and other activities in higher education institutions.

- "University Monitoring and Evaluation Reports" of higher education institutions prepared within the framework of the criteria determined by YÖK are published every year. The reports prepared according to these reports, including quantitative and qualitative evaluations of higher education institutions, are shared with the public by YÖK.

- "Foundation Higher Education Institutions Report" containing academic, administrative and financial data of foundation higher education institutions is published annually by CoHE. These reports, which include quantitative and qualitative evaluations of foundation higher education institutions, are shared with the public by YÖK. Quality assurance of undergraduate programs in higher education is ensured according to the "Procedures and Principles for Ensuring Quality Assurance of Higher Education Diploma Programs":

1. Creation and Approval of Curricula: YÖK determines the minimum standards and criteria required for the opening of undergraduate departments and programs in higher education institutions.

1.1. The curriculum of undergraduate programs in higher education institutions and the learning outcomes that each program will provide to the student are determined by the senates of higher education institutions in accordance with the basic principles determined by YÖK on these issues.

1.2. The curricula of the National Core Curricula are adopted by the relevant Council of Deans and implemented by higher education institutions with the approval of the Council of Higher Education.

2. Assessment and Evaluation: The measurement and evaluation of the learning outcomes of each undergraduate program is carried out according to the teaching and examination regulations prepared by higher education institutions in accordance with the basic principles determined by YÖK on these issues.

3. Certification: Students enrolled in undergraduate programs, if they successfully complete the course credits and other obligations determined by higher education institutions; receive a bachelor's diploma.

4. Self-Assessment-External Evaluation: Higher education institutions, in the context of continuous monitoring, enter the "Institutional Internal Evaluation Reports" of the previous year into the Information System prepared by the Higher Education Quality Council (YÖKAK) at the beginning of each year. YÖKAK shares the "Institutional Feedback Report" prepared for the external evaluation of higher education institutions with the public. In addition, accreditation decisions issued by accreditation bodies authorized or recognized by YÖKAK also indicate that the quality assurance of the qualifications of the programs is ensured. YÖKAK conducts regular review activities regarding the qualifications determined in accordance with the legislation.

Access Requirements
  • Student acceptance is carried out through ÖSYM's central placement system. The processes are carried out within the scope of the Associate License and License Exemption and Adjustment Procedures Directive
Conditions for Success In order to graduate, students studying in this program must have a GPA of at least 2.00 out of 4.00 and must be successful by receiving at least a DD/YE grade in all courses prescribed in the curriculum. The minimum ECTS required for graduation is 240.
Progression Paths (Relationship Type)
  • Students with a bachelor's degree can continue their studies in master's programs and, if they meet the relevant requirements, in doctoral programs admitted with a bachelor's degree.
  • Students can do a minor.
Legal Basis

1. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu

1.1. Yükseköğretim Kurumlarında Önlisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yan Dal İle Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik

1.2. Meslek Yüksekokulları ve Açıköğretim Ön Lisans Programları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Devamları Hakkında Yönetmelik

2. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu (Ek Madde-35)

2.1.Yükseköğretim Kalite Güvencesi ve Yükseköğretim Kalite Kurulu Yönetmeliği

Validity Period (If Any)

The qualification is valid at all times.

Url Open Address
QrCodeQrCode
Qualification Code

TR0030027705


Qualification Title
Public Administration

Awarding Body
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi

Awarding Body Contact
Canakkale Onsekiz Mart University, Faculty of Medicine, Terzioğlu Campus, Merkez-Çanakkale, Tel: 0286 2180018, ECTS Coordinator: Dr. Nilüfer ULAŞ AYTÜRK, nilufer.ayturk@comu.edu.tr

Awarding Body Url

Orientation
General

National Occupation Classification

ISCO 08


EQF Level
6

TQF Level
6
The Qualification has been included in TQF on 20/12/2024

National Occupation Classification

ISCO 08


Category
Main

Credit Value
240

Program Duration
4 Yıl

Program Profile
  • It is a higher education program that covers an eight-semester program based on secondary education qualifications and provides training in a specific field of learning or profession. The Public Administration Program is an academically focused program that provides its graduates with qualifications to transition to professional practice areas, research areas, master's and doctoral programs that require advanced knowledge, skills and competence.

Learning Environments
  • Education and training in formal form classroom, computer laboratory, internship, etc. on time.

Description
  • To have advanced theoretical and practical knowledge in the field of public administration supported by textbooks, application tools and other resources containing up-to-date information
  • To have knowledge about different subjects of public administration such as Political Science, Management Science, Turkish Public Administration, Turkish Administrative History, Local Governments, Urbanization and Environment; new management approaches and practices such as Strategic Management, Performance Management, Human Resources, Governance
  • To be compatible with teamwork, to be successful in written and oral communication, to have skills in professional and scientific ethical behavior
  • To be able to follow and effectively use information technologies, basic computer programs and information systems related to the field of public administration and innovations in this field in accordance with the principle of lifelong learning
  • To be able to use Turkish well, to have good written and verbal communication, to be able to express oneself correctly and to have the ability to empathize
  • To be able to look at problems and phenomena from various perspectives, to produce solutions, to have the ability to prepare program and decision drafts by using the theoretical knowledge and analysis techniques.
  • To have knowledge in areas such as History of Political Thought, Turkish Political Life, Sociology, Social Structure of Turkey, Contemporary Political Movements and Political Parties.
  • To be knowledgeable about public law (Constitutional Law, Turkish Constitutional Law, Administrative Law, Administrative Judiciary, Criminal Law, Human Rights Law and Tax Law etc.) and private law (Commercial Law, Law of Obligations and Civil Law etc.) and legislation
  • To have the competence to follow the theoretical and practical innovations in the fields of public administration, law, politics, sociology, urbanization and environmental problems at national and international level.
  • To be able to prepare plans, projects, programs, strategies using the knowledge and analysis techniques gained
  • To be able to use basic statistical package programs, to be able to conduct research on academic and professional issues and to have a good command of research processes
  • To have the potential and ability to develop himself/herself in career fields of public administration such as district governorship, administrative judiciary judge, inspector, auditor, controller and assistant specialist
  • To be compatible with teamwork, have initiative, be open to innovative ideas and have the ability to think analytically
  • To have the qualifications to work at various levels of management areas such as human resources, public relations, financial management and audit in public institutions and organizations, political institutions, private sector and non-governmental organizations

Key Competencies
  • Literacy competence,
  • Ability to work independently and take responsibility,
  • Learning competence,
  • Communication and social competence,
  • Field-specific competence.

Further Info

A measurement and evaluation process used to periodically determine and document the level of achievement of program outcomes has been established and is operated. Multiple evaluation methods are used to determine the level of achievement of program outcomes. These are multiple choice exams, oral, open-ended written exams, homework, projects, etc. The contribution of evaluation grades of in-term activities to the final grade is 40%, and the contribution of the final exam is 60%. For each course taken at ÇOMU, one of the following letter grades is given to the student by the instructor as the semester course grade. Each grade also has its equivalent as an ECTS grade. The table below provides detailed information about local letter grades, their coefficients and ECTS grade equivalents.

ÇOMÜ Grades Credits Points ECTS Grades AA 4.0 90-100 A BA 3.5 85-89 B BB 3.0 80-84 B CB 2.5 70-79 B CC 2.0 60-69 C DC 1.5 55-59 D DD 1.0 50-54 E FD 0.5 40-49 F FF 0.0 0-39 FX YE: Satisfactory YS: Unsatisfactory DS: Fail (Minimum attendance requirement has not been met) Passing Grades: AA, BA, BB, CB, CC, DC, DD, YE Unsuccessful Grades: FD, FF, YS, D.S.


Quality Assurance

To oversee the quality of higher education programs;

- YÖK is responsible for planning, organizing, managing and supervising education and training and other activities in higher education institutions.

- "University Monitoring and Evaluation Reports" of higher education institutions prepared within the framework of the criteria determined by YÖK are published every year. The reports prepared according to these reports, including quantitative and qualitative evaluations of higher education institutions, are shared with the public by YÖK.

- "Foundation Higher Education Institutions Report" containing academic, administrative and financial data of foundation higher education institutions is published annually by CoHE. These reports, which include quantitative and qualitative evaluations of foundation higher education institutions, are shared with the public by YÖK. Quality assurance of undergraduate programs in higher education is ensured according to the "Procedures and Principles for Ensuring Quality Assurance of Higher Education Diploma Programs":

1. Creation and Approval of Curricula: YÖK determines the minimum standards and criteria required for the opening of undergraduate departments and programs in higher education institutions.

1.1. The curriculum of undergraduate programs in higher education institutions and the learning outcomes that each program will provide to the student are determined by the senates of higher education institutions in accordance with the basic principles determined by YÖK on these issues.

1.2. The curricula of the National Core Curricula are adopted by the relevant Council of Deans and implemented by higher education institutions with the approval of the Council of Higher Education.

2. Assessment and Evaluation: The measurement and evaluation of the learning outcomes of each undergraduate program is carried out according to the teaching and examination regulations prepared by higher education institutions in accordance with the basic principles determined by YÖK on these issues.

3. Certification: Students enrolled in undergraduate programs, if they successfully complete the course credits and other obligations determined by higher education institutions; receive a bachelor's diploma.

4. Self-Assessment-External Evaluation: Higher education institutions, in the context of continuous monitoring, enter the "Institutional Internal Evaluation Reports" of the previous year into the Information System prepared by the Higher Education Quality Council (YÖKAK) at the beginning of each year. YÖKAK shares the "Institutional Feedback Report" prepared for the external evaluation of higher education institutions with the public. In addition, accreditation decisions issued by accreditation bodies authorized or recognized by YÖKAK also indicate that the quality assurance of the qualifications of the programs is ensured. YÖKAK conducts regular review activities regarding the qualifications determined in accordance with the legislation.


Access Requirements
  • Student acceptance is carried out through ÖSYM's central placement system. The processes are carried out within the scope of the Associate License and License Exemption and Adjustment Procedures Directive

Conditions for Success
In order to graduate, students studying in this program must have a GPA of at least 2.00 out of 4.00 and must be successful by receiving at least a DD/YE grade in all courses prescribed in the curriculum. The minimum ECTS required for graduation is 240.

Progression Paths (Relationship Type)
  • Students with a bachelor's degree can continue their studies in master's programs and, if they meet the relevant requirements, in doctoral programs admitted with a bachelor's degree.
  • Students can do a minor.

Legal Basis

1. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu

1.1. Yükseköğretim Kurumlarında Önlisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yan Dal İle Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik

1.2. Meslek Yüksekokulları ve Açıköğretim Ön Lisans Programları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Devamları Hakkında Yönetmelik

2. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu (Ek Madde-35)

2.1.Yükseköğretim Kalite Güvencesi ve Yükseköğretim Kalite Kurulu Yönetmeliği


Validity Period (If Any)

The qualification is valid at all times.


Url
Open Address

Url
QrCodeQrCode