Yeterlilik Kodu

TR0030020776

Yeterlilik Adı
İşletme (İngilizce) Lisans Diploması
Sorumlu KurumBeykoz Üniversitesi
Sorumlu Kurum İletişim BilgisiBeykoz Üniversitesi Orhan Veli Kanık Caddesi No:114, 34810 Kavacık-Beykoz/İstanbul
Sorumlu Kurum URLhttp://www.beykoz.edu.tr/
YönelimGenel
AYÇ Seviyesi6
6 Yeterlilik TYÇ’ye 13/05/2025 tarihinde yerleştirildi
TYÇ Seviyesi 6
Sınıflandırma (Tematik Alan)Yönetim ve idare
Sınıflandırma (Meslek Kodu)

ISCO 08

KategoriAna
Kredi Değeri240
Programın Normal Süresi 4 Yıl
Program Profili (Amaç)

İngilizce İşletme Lisans Programı Avrupa Yükseköğretim Alanı Yeterlilikler Çerçevesi (QF-EHEA)'nde 1. düzey, Avrupa Yaşam Boyu Öğrenme Yeterlilikler Çerçevesi (EQF-LLL) ve Türkiye Yeterlilikler Çerçevesi (TYÇ) ile Türkiye Yükseköğretim Yeterlilikler Çerçevesi (TYYÇ)'de 6. Düzeyde tanımlanan bilgi ağırlıklı bir lisans programıdır. İlgili olduğu alan ve düzeyde işletmelerin ihtiyaçlarını karşılayacak, mezunların ilgili sektör ya da sektörlerde istihdamına yönelik ileri düzeyde bilgi ve pratik uygulama yeterlilikleri kazandırmak için tasarlanmıştır.

Programın, “Eğitimde Uluslararası Standart Sınıflandırması (ISCED-1997), (ISCED-2013)" ile Türkiye Yeterlilikler Çerçevesi (TYÇ) ve “Türkiye Yükseköğretim Yeterlilikler Çerçevesi (TYYÇ)”ne göre sınıflandırması ile ISCED Program Yeterlilik Düzeyi (2011) ni gösteren eğitim alan ve düzey kodları aşağıda verilmiştir:
•ISCED (1997) Eğitim Alan Kodu: 34- İşletme ve Yönetim
•ISCED (2013) Eğitim Alan Kodu: 041- İşletme ve Yönetim
•ISCED (2011) Program Yeterlilik Düzeyi: 6, Categorisi (Profili): 64, Alt Categorisi: 645 - Akademik Ağırlıklı Lisans Derecesi

•TYÇ ve TYYÇ Düzeyi: 6
•TYYÇ Temel Alan Kodu: 34- İşletme
•TYYÇ Yeterlilik Türü (Profili): Bilgi Ağırlıklı Lisans Derecesi

Programa Özgü Ölçütler
İşletmeye giriş, Yönetim ve organizasyon, Örgüt Kuramı ve tasarımı, Üretim yönetimi, Entegre Yönetim sistemleri gibi derslerle şirketlerin yapısı, türü, yönetimleri arasındaki farklılıklara dair bilgileri edinir ve programa özgü ölçütleri kazanır.

Bilimsel yazım, işletme matematiği, İşletme İstatistiği ve yöneylem araştırması gibi derslerle bilimsel yol izleme, analiz yapma ve yorumlama beceri elde ederek programa özgü ölçütleri kazanır.

PÖÖ1: Öğrencileri işletme alanının temel dalları olan muhasebe, pazarlama, yönetim, üretim ve insan kaynakları alanlarında teorik eğitim ile donatıp gerçek iş örneklerini inceleme becerisi kazandırmak
Stratejik yönetim, finansal muhasebe, pazarlama, üretim yönetimi ve insan kaynakları yönetimi dersleriyle işletme fonksiyonları öğrencilere kazandırılır.

PÖÖ2: Öğrencilere yönetim bilgi sistemleri girişimcilik ve süreç yönetimi bilgisi kazandırılarak iş dünyasında aktif iş veren yahut profesyoneller olmaları için gerekli analitik beceri kazandırılır.

Girişimcilik ve start up yönetimi, entegre yönetim sistemleri ve yönetim bilgi sistemleri dersleri ile bu beceriler öğrencilere verilir.

Öğrenme Ortamları

Öğrenme örgün öğretim şeklinde gerçekleşir.
 

Öğrenme Kazanımları (Tanım)

1) İşletmenin; yönetim- organizasyon muhasebe-finans, pazarlama ve insan kaynakları olmak üzere temel alt alanlarında edindiği bilgiyi uygulayacak donanımına sahip olabilme.
2) İşletme biliminin matematik, istatistik, davranış bilimleri, hukuk, bilişim teknolojileri gibi tamamlayıcı/destekleyici alanlarında bilgi sahibi olabilme.
3) Uygun teori ve yöntemleri kullanarak işletmelerde ekonomik, teknolojik ve bilgi kaynak ve araçlarını etkin şekilde planlama ve kullanma becerisine sahip olabilme.
4) Bölgesel ve küresel konulara/sorunlara, bilimsel araştırmalara dayalı çözüm önerileri geliştirebilme.
5) Bir yarıyıl boyunca iş hayatının içinde bulunarak öğrendiği teorik bilgilerini uygulayabilme.
6) Öğrendiklerini nicel ve nitel veriler ile destekleyerek; yazılı, sözlü ve görsel iletişim araçlarını kullanarak, sistemli ve etkileyici bir biçimde alanı ve alanı dışındaki gruplara aktarabilme.
7) Sorumluluk aldığı çalışmalarda var olan normları ve standartları eleştirel bakış açısıyla değerlendirebilme.
8) Problemleri analiz edebilme, çözümlenmesini gerektiren ortamlarda ekip üyesi olarak görev ve sorumluluk alma, gerektiğinde liderlik yapabilme, çatışmaları ve değişimi yönetebilme yetkinliği kazanabilme.
9) İşletme alanındaki uygulamalarda etik değerlere ve sosyal sorumluluk bilincine sahip olabilme.
10) Alanı ile ilgili dünyadaki değişen yönelimleri yorumlayabilme, yeniliği ve yenilikçi çalışma prensiplerini uygulamaya koyabilme.
11) Avrupa Dil Portfolyosunun en az B1 düzeyinde tanımlanan Yabancı Dilde (İngilizce) iletişim kurma yetkinliği kazanabilme. (Öğretim dili İngilizce olan programlar için B2/B2+ düzeyinde).

Anahtar Yetkinlikler

1. İşletme fonksiyonlarına hakim, yönetim biliminin temel ve destekleyici alt alanlarında gereken bilgi donanımına sahiptir.
2. Uygun araçları kullanarak işletmenin ekonomik, teknolojik ve insan kaynaklarını etkin şekilde yönetir.
3. Eleştirel ve yenilikçi düşünceye açık, sorunlara çözüm odaklı yaklaşan, zamanı etkin kullanabilen, takım çalışmasına uyumlu, liderlik ve iletişim yetkinliklerine sahiptir.
4. Sosyal ve çevresel sürdürülebilirliğin farkında olarak mesleki etik ve standartları uygular.
5. Yaşam boyu öğrenmeyi ilke edinerek iş yaşamının gerektirdiği değişimi yönetebilme becerisine sahiptir.

Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri

Beykoz Üniversitesi Lisans ve Önlisans Programları Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliğinin bu konuyla ilgili maddeleri aşağıda belirtilmiştir.

Ölçme, değerlendirme ve başarı notu

Sınavlar

MADDE 31 - (1) Sınavlar, yarıyıl içerisinde gerçekleştirilen kısa ve ara sınavlar ile yarıyıl sonu sınavı, tek ders sınavı, mazeret sınavı, muafiyet sınavı ve ek sınavlardan oluşur.

Başarı notu

MADDE 38 - (1) Örgün programlarda öğrencilerin bir ders ile ilgili başarı notu; yarıyıl içi ölçme ve değerlendirme faaliyetlerinden aldıkları notların ağırlıklı ortalamasının %50’si ve yarıyılı sonu sınavından aldıkları notun %50’si alınarak hesaplanır.

(2) Bir dersin bağıl olarak değerlendirmesinde başarı notu ve/veya yarıyıl sonu sınav notu 35’in altında olan öğrenciler o dersten başarısız sayılır.

(3) İş yerinde mesleki uygulama (staj) için ara sınav ve yarıyıl sonu sınavı yapılmaz. Bu öğrenme faaliyetine ilişkin değerlendirme ‘Beykoz Üniversitesi İşyerinde Mesleki Uygulama (staj) Yönergesi’ ne göre yürütülür. İlgili faaliyetin başarı notu Başarılı (BI) ve Başarısız (BZ) notu ile değerlendirilir bu notlar not ortalamalarına katılmaz.

(4) Ara sınav ve/veya yarıyıl sonu sınavı gerektirmeyen derslerin başarı notu dersin özelliğine göre mutlak bir not ile veya başarılı (BI) /başarısız (BZ) olarak değerlendirilebilir. Başarılı veya başarısız olarak değerlendirilen derslerin notları not ortalamalarına katılmaz.

(5) Ara sınav ve/veya yarıyıl sonu sınavı gerektirmeyen ve değerlendirme süreci tamamlanmamış bazı dersler için geçici olarak eksik (E) notu verilebilir. Bu derslerin başarı notu, değerlendirme süreci tamamlandığında mutlak nota veya Başarılı (BI) / başarısız (BZ) nota dönüştürülür.

Başarı notunun hesaplanması ve açıklamaları

MADDE 41 - (1) Başarı notları, mutlak notların bir sınıf içerisindeki istatistiksel dağılımı ve sınıf ortalaması göz önünde bulundurularak “Beykoz Üniversitesi Bağıl Değerlendirme Yönergesi” ne uygun olarak hesaplanır ve harfli başarı notlarına dönüştürülerek belirlenir. 

Asgari bağıl değerlendirme sınırına uygun olamayan öğrenci sayıları için mutlak not sistemi kullanılır. Mutlak notların harfli başarı notları ile ilişkisi ve bu notların sayısal başarı notu karşılıkları Tablo 1’de verilmektedir.

Tablo 1: Mutlak Notların harfli ve sayısal başarı notları ile ilişkisi ve anlamları 

Mutlak Not

Harf Notu

Sayısal Not

 Anlamı

90 - 100

AA

4,0

Mükemmel

80 - 89

BA

3,5

Çok İyi

73 - 79

BB

3,0

İyi

66 - 72

CB

2,5

Orta

60 - 65

CC

2,0

Yeterli

55 - 59

DC

1,5

Geçer

50-54

DD

1,0

Geçer

36- 49

FD

0,5

Başarısız

0 - 35

FF

0,0

Başarısız

-

DZ

0,0

Devamsız

-

BI

-

Başarılı

-

BZ 

-

Başarısız

-

-

Muaf

-

-

Dersten Çekilme

-

-

Girilmemiş Not

a)  Bir dersten başarı notu olarak (AA), (BA), (BB), (CB), (CC), (DC) ve (DD), (BI), (M) notlarından birini alan öğrenci o dersi başarmış sayılır.

b)  Bir dersten (FD), (FF), notu alan öğrenci, o dersten başarısız sayılır.

c) Dersin devam yükümlülüklerini yerine getirmeyen öğrencilere (DZ) notu verilir. DZ notu not ortalamaları hesabında FF notu işlemi görür.

d)  (BI) notu; not ortalamalarına katılmayan ve başarılmış olunan derslerin başarı notu olarak verilir.

e)  (BZ) notu; not ortalamalarına katılmayan ve başarısız olunan derslerin başarı notu olarak verilir.

f)  (M) notu, not ortalamalarına katılmayan ve bu yönetmeliğin 29 uncu maddesinin 3 üncü fıkrasında belirtilen muafiyet değerlendirmesi sonucu muaf olunan derslerin başarı notu olarak verilir.

g) (W) notu; öğrencinin akademik takvimde belirtilen süreler içerisinde bir dersten çekilmesi durumunda öğrencinin bu durumunu transkriptinde tanımlamak için kullanılan nottur.

h) (E) Girilmemiş not; Değerlendirme süreci tamamlanmamış ve notu girilmemiş olan derslere geçici olarak verilen nottur. Belirlenen süresi içerisinde dönüştürülmeyen (E) notu ilişkili olduğu ders için tanımlanan başarısız nota dönüştürülür.

(2) Üniversite harfli başarı notlarının AKTS notlarına, AKTS notlarının Üniversite harfli notlarına dönüştürülmesi “Beykoz Üniversitesi AKTS Uygulama Yönergesi” ne uygun olarak yürütülür.

Not ortalamalarının hesaplanması

MADDE 42 - (1) Genel Not Ortalaması (GNO), ilk yarıyıldan itibaren öğrencinin aldığı derslerin sayısal başarı notları (AA’dan FF’ ye kadar, FF dâhil) ile bu derslere ait AKTS kredi değerlerinin çarpılarak toplanması ve bu toplamın, ortalamaya giren derslerin AKTS kredileri toplamına bölünmesi ile hesaplanır.

(2)  Yarıyıl Not Ortalaması (YNO), herhangi bir yarıyıl için öğrencinin aldığı derslerin, sayısal başarı notları ile bu derslere ait AKTS kredi değerlerinin çarpılarak toplanması ve bu toplamın, ortalamaya giren derslerin AKTS kredileri toplamına bölünmesi ile hesaplanır. 

(3)  Not ortalamalarının hesabında virgülden sonra üç haneli işlem yürütülür ve gösterim iki hane üzerinden yapılır. Yuvarlama işleminde virgülden sonraki üçüncü hane 0-4 ise aşağı, 5-9 ise yukarı yuvarlama kuralı uygulanır.

Kalite Güvencesi

Kalite politikamız; üniversitemizin misyonu, vizyonu, değerleri ve ilkeleri doğrultusunda sürekli iyileştirme ve mükemmelliği esas alan, şeffaf, hesap verebilir, çok boyutlu kalite standartları ile desteklenen, teşvik edici, katılımcı ve insan odaklı sürdürülebilir stratejik bir yönetişim sistemi ve kültürü oluşturmaktır.

Bu kapsamda üniversitemiz,  aşağıda belirtilen kalite yönetimi ve kalite güvencesi araçlarını ve yaklaşımlarını, kurumsal düzeyde farklı ve  çok yönlü amaçlarını karşılayacak şekilde uygulamayı benimsemiştir.

  • EFQM Mükemmellik Modelini kurumsal düzeyde tüm süreçlerimizde bir yönetişim aracı olarak benimsemek, stratejik yönetim sistemini hayata geçirmek ve mükemmellik düzeyinde uygulamak,
  • ISO 9001 Kalite Yönetim Sistemini, idari ve destek süreçlerimizde başarı ile uygulamak ve belgelendirmek,
  • Sosyal ve Toplumsal sorumluluk ilkelerimiz çerçevesinde çalışmalarımızı kalite standartları ile desteklemek amacıyla ISO 26000: Sosyal Sorumluluk Yönetim Sistemini benimsemek ve başarı ile uygulamak,
  • Üniversitemizin idari ve destek süreçlerinin etkinliğini ve verimliliğini arttıracak önemli alanlarda, ilgili ISO standartlarını sağlamak ve belgelendirmek,
  • Avrupa Yükseköğretim Alanı için geliştirilen Yükseköğretimde Avrupa Standartları ve  Rehberi (ESG) çerçevesinde tanımlanan iç ve dış kalite güvencesi standart ve yaklaşımlarını tüm eğitim- öğretim programlarında mükemmellik düzeyinde uygulamak,
  • Türkiye Yükseköğretim Kalite Kurulu tarafından tanımlanan, kalite yaklaşım ve gereksinimlerini tüm eğitim- öğretim programlarında mükemmellik düzeyinde uygulamak,
  • Kurumsal düzeyde benimsenen kalite yönetimi ve kalite güvencesi uygulamalarını eğitim ve öğretim programları bazında derinleştirmek, ulusal ve uluslararası tanınırlığı olan program akreditasyonlarına ulaşmak.
Giriş Şartı

1. Türk öğrenciler için;

Türkiye’deki herhangi bir yükseköğretim kurumunda lisans ve ön lisans programında öğrenim görebilmek için, öğrencilerin, Ölçme Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yapılan ulusal öğrenci seçme sınavına girmeleri zorunludur. Öğrenciler, bu sınavdan aldıkları puana göre, ÖSYM tarafından tercihleri doğrultusunda bu programlara yerleştirilirler.

ÖSYM tarafından üniversiteye yerleştirilen öğrenciler;

(1)  Üniversiteye ÖSYM tarafından yerleştirilen öğrencilerin ilk kayıt işlemleri, ÖSYM tarafından belirlenen takvime uygun olarak Üniversite tarafından ilan edilen tarihlerde Öğrenci İşleri Müdürlüğü tarafından yapılır.  

(2) Öğrencilerin kesin kayıtlarının yapılabilmesi için ÖSYS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzunda belirtilen belgeler ile varsa Üniversite tarafından istenilen belgelerin asılları veya Üniversite tarafından onaylı örneklerini sunmaları gerekir.

(3) Kesin kayıt için gerekli şartları taşımadığı anlaşılan, bu şartları sonradan kaybeden, gerçeğe aykırı veya yanıltıcı beyan ve belgelerle kayıt yaptırdığı tespit edilen öğrencilerin kayıtları yapılmış olsa dahi iptal edilir.

Özel yetenek sınavı ile üniversiteye yerleştirilen öğrenciler;

(1) Özel yetenek sınavı sonuçlarına göre öğrenci alan programlara başvuran aday öğrenciler, Yükseköğretim Kurulunca belirlenen esaslar çerçevesinde Üniversite tarafından yapılan sınav sonuçlarına göre ilgili oldukları programlara kabul edilir. Bu öğrencilerin kayıt işlemleri bu yönetmeliğin 9’uncu maddesi çerçevesinde yürütülür.

Yatay geçiş öğrencileri;

(1) Yurt içi veya yurt dışı yükseköğretim kurumlarından üniversitenin lisans veya ön lisans bölüm veya programlarına yatay geçişle öğrenci kabulü ve kayıtları, Yükseköğretim Kurulu tarafından yayımlanan “Yükseköğretim Kurumlarında Ön lisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yan Dal ile Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik” ve Beykoz Üniversitesi Yatay Geçiş, Dikey Geçiş, Özel Öğrenci ve Misafir Öğrenci Yönergesi hükümlerine göre yürütülür.

Dikey geçiş öğrencileri;

(1) ÖSYM tarafından yapılan Dikey Geçiş Sınavı ile Üniversitenin lisans programlarına yerleştirilen öğrencilerin, yerleştikleri programlara intibak işlemleri Yükseköğretim Kurulu tarafından yayımlanan “Meslek Yüksekokulları ve Açık Öğretim Ön Lisans Programları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Devamları Hakkındaki Yönetmelik” ve Beykoz Üniversitesi Yatay Geçiş, Dikey Geçiş, Özel Öğrenci ve Misafir Öğrenci Yönergesi hükümlerine göre yürütülür.

2. Yurt dışından öğrenci kabulü

Yurt dışından Yabancı veya Türk uyruklu öğrencilerin Üniversiteye kabul ve kayıt işlemleri Yükseköğretim Kurulu tarafından yayımlanan “Türkiye’de Öğrenim Gören Yabancı Uyruklu Öğrencilere İlişkin Yönetmelik”, “Yükseköğretim Kurulu Yurtdışından Öğrenci Kabulüne İlişkin Esaslar” ve Beykoz Üniversitesi Yurt Dışından Öğrenci Kabul ve Kayıt Yönergesi hükümlerine göre yürütülür.

3. Ulusal ve uluslararası değişim programları öğrencileri

Üniversite ile yurt içi veya yurt dışındaki diğer yükseköğretim kurumları arasında yapılan ikili anlaşmalar çerçevesinde karşılıklı öğrenci değişim programları uygulanabilir. Değişim programı süresi içinde öğrencinin Üniversitedeki kaydı devam eder. Öğrenci değişim programları, Yükseköğretim Kurulunca yayımlanan ilgili yönetmelik ve belirlenen esaslar çerçevesinde ikili anlaşmalar ve Beykoz Üniversitesi Öğrenci Değişim Programları Yönergesi doğrultusunda uygulanır.

Başarma Şartlarıİşletme Programını başarıyla tamamlayan öğrencilere "İşletme" Lisans Diploması verilir. Bu diplomaya hak kazanabilmek için öğrenciler programda yer alan zorunlu ve seçmeli derslerden toplam en az 240 AKTS kredisi almış olması gerekir. Buna ek olarak, ağırlıklı not ortalaması 4.00 üzerinden en az 2.00 olmalıdır.
İlerleme Yolları (İlişki Türü)

İşletme (İngilizce) Bölümünden mezun olan öğrenciler, kamu ve özel sektörün ulusal ve uluslararası çeşitli kurumlarında çalışabilir ve iş kariyerlerini geliştirebilirler.  Programı tamamlayan mezunlar, ilgi duydukları alanlarda, gerekli koşulları sağladıkları takdirde, Tezli/ Tezsiz Yüksek Lisans veya bütünleşik Doktora programlarına da başvurabilirler.

Yasal Dayanağı

1. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu

1.1. Yükseköğretim Kurumlarında Önlisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yan Dal İle Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik

1.2. Meslek Yüksekokulları ve Açıköğretim Ön Lisans Programları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Devamları Hakkında Yönetmelik

2. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu (Ek Madde-35)

2.1.Yükseköğretim Kalite Güvencesi ve Yükseköğretim Kalite Kurulu Yönetmeliği

Geçerlilik Süresi (Varsa)

Yeterlilik sürekli geçerlidir.

Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi Adresi Aç
QrCodeQrCode
Yeterlilik Kodu

TR0030020776


Yeterlilik Adı
İşletme (İngilizce) Lisans Diploması

Sorumlu Kurum
Beykoz Üniversitesi

Sorumlu Kurum İletişim Bilgisi
Beykoz Üniversitesi Orhan Veli Kanık Caddesi No:114, 34810 Kavacık-Beykoz/İstanbul

Sorumlu Kurum URL

Yönelim
Genel

Sınıflandırma (Meslek Kodu)

ISCO 08


AYÇ Seviyesi
6

TYÇ Seviyesi
6
Yeterlilik TYÇ’ye 13/05/2025 tarihinde yerleştirildi

Sınıflandırma (Meslek Kodu)

ISCO 08


Kategori
Ana

Kredi Değeri
240

Programın Normal Süresi
4 Yıl

Program Profili (Amaç)

İngilizce İşletme Lisans Programı Avrupa Yükseköğretim Alanı Yeterlilikler Çerçevesi (QF-EHEA)'nde 1. düzey, Avrupa Yaşam Boyu Öğrenme Yeterlilikler Çerçevesi (EQF-LLL) ve Türkiye Yeterlilikler Çerçevesi (TYÇ) ile Türkiye Yükseköğretim Yeterlilikler Çerçevesi (TYYÇ)'de 6. Düzeyde tanımlanan bilgi ağırlıklı bir lisans programıdır. İlgili olduğu alan ve düzeyde işletmelerin ihtiyaçlarını karşılayacak, mezunların ilgili sektör ya da sektörlerde istihdamına yönelik ileri düzeyde bilgi ve pratik uygulama yeterlilikleri kazandırmak için tasarlanmıştır.

Programın, “Eğitimde Uluslararası Standart Sınıflandırması (ISCED-1997), (ISCED-2013)" ile Türkiye Yeterlilikler Çerçevesi (TYÇ) ve “Türkiye Yükseköğretim Yeterlilikler Çerçevesi (TYYÇ)”ne göre sınıflandırması ile ISCED Program Yeterlilik Düzeyi (2011) ni gösteren eğitim alan ve düzey kodları aşağıda verilmiştir:
•ISCED (1997) Eğitim Alan Kodu: 34- İşletme ve Yönetim
•ISCED (2013) Eğitim Alan Kodu: 041- İşletme ve Yönetim
•ISCED (2011) Program Yeterlilik Düzeyi: 6, Categorisi (Profili): 64, Alt Categorisi: 645 - Akademik Ağırlıklı Lisans Derecesi

•TYÇ ve TYYÇ Düzeyi: 6
•TYYÇ Temel Alan Kodu: 34- İşletme
•TYYÇ Yeterlilik Türü (Profili): Bilgi Ağırlıklı Lisans Derecesi

Programa Özgü Ölçütler
İşletmeye giriş, Yönetim ve organizasyon, Örgüt Kuramı ve tasarımı, Üretim yönetimi, Entegre Yönetim sistemleri gibi derslerle şirketlerin yapısı, türü, yönetimleri arasındaki farklılıklara dair bilgileri edinir ve programa özgü ölçütleri kazanır.

Bilimsel yazım, işletme matematiği, İşletme İstatistiği ve yöneylem araştırması gibi derslerle bilimsel yol izleme, analiz yapma ve yorumlama beceri elde ederek programa özgü ölçütleri kazanır.

PÖÖ1: Öğrencileri işletme alanının temel dalları olan muhasebe, pazarlama, yönetim, üretim ve insan kaynakları alanlarında teorik eğitim ile donatıp gerçek iş örneklerini inceleme becerisi kazandırmak
Stratejik yönetim, finansal muhasebe, pazarlama, üretim yönetimi ve insan kaynakları yönetimi dersleriyle işletme fonksiyonları öğrencilere kazandırılır.

PÖÖ2: Öğrencilere yönetim bilgi sistemleri girişimcilik ve süreç yönetimi bilgisi kazandırılarak iş dünyasında aktif iş veren yahut profesyoneller olmaları için gerekli analitik beceri kazandırılır.

Girişimcilik ve start up yönetimi, entegre yönetim sistemleri ve yönetim bilgi sistemleri dersleri ile bu beceriler öğrencilere verilir.


Öğrenme Ortamları

Öğrenme örgün öğretim şeklinde gerçekleşir.
 


Öğrenme Kazanımları (Tanım)

1) İşletmenin; yönetim- organizasyon muhasebe-finans, pazarlama ve insan kaynakları olmak üzere temel alt alanlarında edindiği bilgiyi uygulayacak donanımına sahip olabilme.
2) İşletme biliminin matematik, istatistik, davranış bilimleri, hukuk, bilişim teknolojileri gibi tamamlayıcı/destekleyici alanlarında bilgi sahibi olabilme.
3) Uygun teori ve yöntemleri kullanarak işletmelerde ekonomik, teknolojik ve bilgi kaynak ve araçlarını etkin şekilde planlama ve kullanma becerisine sahip olabilme.
4) Bölgesel ve küresel konulara/sorunlara, bilimsel araştırmalara dayalı çözüm önerileri geliştirebilme.
5) Bir yarıyıl boyunca iş hayatının içinde bulunarak öğrendiği teorik bilgilerini uygulayabilme.
6) Öğrendiklerini nicel ve nitel veriler ile destekleyerek; yazılı, sözlü ve görsel iletişim araçlarını kullanarak, sistemli ve etkileyici bir biçimde alanı ve alanı dışındaki gruplara aktarabilme.
7) Sorumluluk aldığı çalışmalarda var olan normları ve standartları eleştirel bakış açısıyla değerlendirebilme.
8) Problemleri analiz edebilme, çözümlenmesini gerektiren ortamlarda ekip üyesi olarak görev ve sorumluluk alma, gerektiğinde liderlik yapabilme, çatışmaları ve değişimi yönetebilme yetkinliği kazanabilme.
9) İşletme alanındaki uygulamalarda etik değerlere ve sosyal sorumluluk bilincine sahip olabilme.
10) Alanı ile ilgili dünyadaki değişen yönelimleri yorumlayabilme, yeniliği ve yenilikçi çalışma prensiplerini uygulamaya koyabilme.
11) Avrupa Dil Portfolyosunun en az B1 düzeyinde tanımlanan Yabancı Dilde (İngilizce) iletişim kurma yetkinliği kazanabilme. (Öğretim dili İngilizce olan programlar için B2/B2+ düzeyinde).


Anahtar Yetkinlikler

1. İşletme fonksiyonlarına hakim, yönetim biliminin temel ve destekleyici alt alanlarında gereken bilgi donanımına sahiptir.
2. Uygun araçları kullanarak işletmenin ekonomik, teknolojik ve insan kaynaklarını etkin şekilde yönetir.
3. Eleştirel ve yenilikçi düşünceye açık, sorunlara çözüm odaklı yaklaşan, zamanı etkin kullanabilen, takım çalışmasına uyumlu, liderlik ve iletişim yetkinliklerine sahiptir.
4. Sosyal ve çevresel sürdürülebilirliğin farkında olarak mesleki etik ve standartları uygular.
5. Yaşam boyu öğrenmeyi ilke edinerek iş yaşamının gerektirdiği değişimi yönetebilme becerisine sahiptir.


Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri

Beykoz Üniversitesi Lisans ve Önlisans Programları Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliğinin bu konuyla ilgili maddeleri aşağıda belirtilmiştir.

Ölçme, değerlendirme ve başarı notu

Sınavlar

MADDE 31 - (1) Sınavlar, yarıyıl içerisinde gerçekleştirilen kısa ve ara sınavlar ile yarıyıl sonu sınavı, tek ders sınavı, mazeret sınavı, muafiyet sınavı ve ek sınavlardan oluşur.

Başarı notu

MADDE 38 - (1) Örgün programlarda öğrencilerin bir ders ile ilgili başarı notu; yarıyıl içi ölçme ve değerlendirme faaliyetlerinden aldıkları notların ağırlıklı ortalamasının %50’si ve yarıyılı sonu sınavından aldıkları notun %50’si alınarak hesaplanır.

(2) Bir dersin bağıl olarak değerlendirmesinde başarı notu ve/veya yarıyıl sonu sınav notu 35’in altında olan öğrenciler o dersten başarısız sayılır.

(3) İş yerinde mesleki uygulama (staj) için ara sınav ve yarıyıl sonu sınavı yapılmaz. Bu öğrenme faaliyetine ilişkin değerlendirme ‘Beykoz Üniversitesi İşyerinde Mesleki Uygulama (staj) Yönergesi’ ne göre yürütülür. İlgili faaliyetin başarı notu Başarılı (BI) ve Başarısız (BZ) notu ile değerlendirilir bu notlar not ortalamalarına katılmaz.

(4) Ara sınav ve/veya yarıyıl sonu sınavı gerektirmeyen derslerin başarı notu dersin özelliğine göre mutlak bir not ile veya başarılı (BI) /başarısız (BZ) olarak değerlendirilebilir. Başarılı veya başarısız olarak değerlendirilen derslerin notları not ortalamalarına katılmaz.

(5) Ara sınav ve/veya yarıyıl sonu sınavı gerektirmeyen ve değerlendirme süreci tamamlanmamış bazı dersler için geçici olarak eksik (E) notu verilebilir. Bu derslerin başarı notu, değerlendirme süreci tamamlandığında mutlak nota veya Başarılı (BI) / başarısız (BZ) nota dönüştürülür.

Başarı notunun hesaplanması ve açıklamaları

MADDE 41 - (1) Başarı notları, mutlak notların bir sınıf içerisindeki istatistiksel dağılımı ve sınıf ortalaması göz önünde bulundurularak “Beykoz Üniversitesi Bağıl Değerlendirme Yönergesi” ne uygun olarak hesaplanır ve harfli başarı notlarına dönüştürülerek belirlenir. 

Asgari bağıl değerlendirme sınırına uygun olamayan öğrenci sayıları için mutlak not sistemi kullanılır. Mutlak notların harfli başarı notları ile ilişkisi ve bu notların sayısal başarı notu karşılıkları Tablo 1’de verilmektedir.

Tablo 1: Mutlak Notların harfli ve sayısal başarı notları ile ilişkisi ve anlamları 

Mutlak Not

Harf Notu

Sayısal Not

 Anlamı

90 - 100

AA

4,0

Mükemmel

80 - 89

BA

3,5

Çok İyi

73 - 79

BB

3,0

İyi

66 - 72

CB

2,5

Orta

60 - 65

CC

2,0

Yeterli

55 - 59

DC

1,5

Geçer

50-54

DD

1,0

Geçer

36- 49

FD

0,5

Başarısız

0 - 35

FF

0,0

Başarısız

-

DZ

0,0

Devamsız

-

BI

-

Başarılı

-

BZ 

-

Başarısız

-

-

Muaf

-

-

Dersten Çekilme

-

-

Girilmemiş Not

a)  Bir dersten başarı notu olarak (AA), (BA), (BB), (CB), (CC), (DC) ve (DD), (BI), (M) notlarından birini alan öğrenci o dersi başarmış sayılır.

b)  Bir dersten (FD), (FF), notu alan öğrenci, o dersten başarısız sayılır.

c) Dersin devam yükümlülüklerini yerine getirmeyen öğrencilere (DZ) notu verilir. DZ notu not ortalamaları hesabında FF notu işlemi görür.

d)  (BI) notu; not ortalamalarına katılmayan ve başarılmış olunan derslerin başarı notu olarak verilir.

e)  (BZ) notu; not ortalamalarına katılmayan ve başarısız olunan derslerin başarı notu olarak verilir.

f)  (M) notu, not ortalamalarına katılmayan ve bu yönetmeliğin 29 uncu maddesinin 3 üncü fıkrasında belirtilen muafiyet değerlendirmesi sonucu muaf olunan derslerin başarı notu olarak verilir.

g) (W) notu; öğrencinin akademik takvimde belirtilen süreler içerisinde bir dersten çekilmesi durumunda öğrencinin bu durumunu transkriptinde tanımlamak için kullanılan nottur.

h) (E) Girilmemiş not; Değerlendirme süreci tamamlanmamış ve notu girilmemiş olan derslere geçici olarak verilen nottur. Belirlenen süresi içerisinde dönüştürülmeyen (E) notu ilişkili olduğu ders için tanımlanan başarısız nota dönüştürülür.

(2) Üniversite harfli başarı notlarının AKTS notlarına, AKTS notlarının Üniversite harfli notlarına dönüştürülmesi “Beykoz Üniversitesi AKTS Uygulama Yönergesi” ne uygun olarak yürütülür.

Not ortalamalarının hesaplanması

MADDE 42 - (1) Genel Not Ortalaması (GNO), ilk yarıyıldan itibaren öğrencinin aldığı derslerin sayısal başarı notları (AA’dan FF’ ye kadar, FF dâhil) ile bu derslere ait AKTS kredi değerlerinin çarpılarak toplanması ve bu toplamın, ortalamaya giren derslerin AKTS kredileri toplamına bölünmesi ile hesaplanır.

(2)  Yarıyıl Not Ortalaması (YNO), herhangi bir yarıyıl için öğrencinin aldığı derslerin, sayısal başarı notları ile bu derslere ait AKTS kredi değerlerinin çarpılarak toplanması ve bu toplamın, ortalamaya giren derslerin AKTS kredileri toplamına bölünmesi ile hesaplanır. 

(3)  Not ortalamalarının hesabında virgülden sonra üç haneli işlem yürütülür ve gösterim iki hane üzerinden yapılır. Yuvarlama işleminde virgülden sonraki üçüncü hane 0-4 ise aşağı, 5-9 ise yukarı yuvarlama kuralı uygulanır.


Kalite Güvencesi

Kalite politikamız; üniversitemizin misyonu, vizyonu, değerleri ve ilkeleri doğrultusunda sürekli iyileştirme ve mükemmelliği esas alan, şeffaf, hesap verebilir, çok boyutlu kalite standartları ile desteklenen, teşvik edici, katılımcı ve insan odaklı sürdürülebilir stratejik bir yönetişim sistemi ve kültürü oluşturmaktır.

Bu kapsamda üniversitemiz,  aşağıda belirtilen kalite yönetimi ve kalite güvencesi araçlarını ve yaklaşımlarını, kurumsal düzeyde farklı ve  çok yönlü amaçlarını karşılayacak şekilde uygulamayı benimsemiştir.

  • EFQM Mükemmellik Modelini kurumsal düzeyde tüm süreçlerimizde bir yönetişim aracı olarak benimsemek, stratejik yönetim sistemini hayata geçirmek ve mükemmellik düzeyinde uygulamak,
  • ISO 9001 Kalite Yönetim Sistemini, idari ve destek süreçlerimizde başarı ile uygulamak ve belgelendirmek,
  • Sosyal ve Toplumsal sorumluluk ilkelerimiz çerçevesinde çalışmalarımızı kalite standartları ile desteklemek amacıyla ISO 26000: Sosyal Sorumluluk Yönetim Sistemini benimsemek ve başarı ile uygulamak,
  • Üniversitemizin idari ve destek süreçlerinin etkinliğini ve verimliliğini arttıracak önemli alanlarda, ilgili ISO standartlarını sağlamak ve belgelendirmek,
  • Avrupa Yükseköğretim Alanı için geliştirilen Yükseköğretimde Avrupa Standartları ve  Rehberi (ESG) çerçevesinde tanımlanan iç ve dış kalite güvencesi standart ve yaklaşımlarını tüm eğitim- öğretim programlarında mükemmellik düzeyinde uygulamak,
  • Türkiye Yükseköğretim Kalite Kurulu tarafından tanımlanan, kalite yaklaşım ve gereksinimlerini tüm eğitim- öğretim programlarında mükemmellik düzeyinde uygulamak,
  • Kurumsal düzeyde benimsenen kalite yönetimi ve kalite güvencesi uygulamalarını eğitim ve öğretim programları bazında derinleştirmek, ulusal ve uluslararası tanınırlığı olan program akreditasyonlarına ulaşmak.

Giriş Şartı

1. Türk öğrenciler için;

Türkiye’deki herhangi bir yükseköğretim kurumunda lisans ve ön lisans programında öğrenim görebilmek için, öğrencilerin, Ölçme Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yapılan ulusal öğrenci seçme sınavına girmeleri zorunludur. Öğrenciler, bu sınavdan aldıkları puana göre, ÖSYM tarafından tercihleri doğrultusunda bu programlara yerleştirilirler.

ÖSYM tarafından üniversiteye yerleştirilen öğrenciler;

(1)  Üniversiteye ÖSYM tarafından yerleştirilen öğrencilerin ilk kayıt işlemleri, ÖSYM tarafından belirlenen takvime uygun olarak Üniversite tarafından ilan edilen tarihlerde Öğrenci İşleri Müdürlüğü tarafından yapılır.  

(2) Öğrencilerin kesin kayıtlarının yapılabilmesi için ÖSYS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzunda belirtilen belgeler ile varsa Üniversite tarafından istenilen belgelerin asılları veya Üniversite tarafından onaylı örneklerini sunmaları gerekir.

(3) Kesin kayıt için gerekli şartları taşımadığı anlaşılan, bu şartları sonradan kaybeden, gerçeğe aykırı veya yanıltıcı beyan ve belgelerle kayıt yaptırdığı tespit edilen öğrencilerin kayıtları yapılmış olsa dahi iptal edilir.

Özel yetenek sınavı ile üniversiteye yerleştirilen öğrenciler;

(1) Özel yetenek sınavı sonuçlarına göre öğrenci alan programlara başvuran aday öğrenciler, Yükseköğretim Kurulunca belirlenen esaslar çerçevesinde Üniversite tarafından yapılan sınav sonuçlarına göre ilgili oldukları programlara kabul edilir. Bu öğrencilerin kayıt işlemleri bu yönetmeliğin 9’uncu maddesi çerçevesinde yürütülür.

Yatay geçiş öğrencileri;

(1) Yurt içi veya yurt dışı yükseköğretim kurumlarından üniversitenin lisans veya ön lisans bölüm veya programlarına yatay geçişle öğrenci kabulü ve kayıtları, Yükseköğretim Kurulu tarafından yayımlanan “Yükseköğretim Kurumlarında Ön lisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yan Dal ile Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik” ve Beykoz Üniversitesi Yatay Geçiş, Dikey Geçiş, Özel Öğrenci ve Misafir Öğrenci Yönergesi hükümlerine göre yürütülür.

Dikey geçiş öğrencileri;

(1) ÖSYM tarafından yapılan Dikey Geçiş Sınavı ile Üniversitenin lisans programlarına yerleştirilen öğrencilerin, yerleştikleri programlara intibak işlemleri Yükseköğretim Kurulu tarafından yayımlanan “Meslek Yüksekokulları ve Açık Öğretim Ön Lisans Programları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Devamları Hakkındaki Yönetmelik” ve Beykoz Üniversitesi Yatay Geçiş, Dikey Geçiş, Özel Öğrenci ve Misafir Öğrenci Yönergesi hükümlerine göre yürütülür.

2. Yurt dışından öğrenci kabulü

Yurt dışından Yabancı veya Türk uyruklu öğrencilerin Üniversiteye kabul ve kayıt işlemleri Yükseköğretim Kurulu tarafından yayımlanan “Türkiye’de Öğrenim Gören Yabancı Uyruklu Öğrencilere İlişkin Yönetmelik”, “Yükseköğretim Kurulu Yurtdışından Öğrenci Kabulüne İlişkin Esaslar” ve Beykoz Üniversitesi Yurt Dışından Öğrenci Kabul ve Kayıt Yönergesi hükümlerine göre yürütülür.

3. Ulusal ve uluslararası değişim programları öğrencileri

Üniversite ile yurt içi veya yurt dışındaki diğer yükseköğretim kurumları arasında yapılan ikili anlaşmalar çerçevesinde karşılıklı öğrenci değişim programları uygulanabilir. Değişim programı süresi içinde öğrencinin Üniversitedeki kaydı devam eder. Öğrenci değişim programları, Yükseköğretim Kurulunca yayımlanan ilgili yönetmelik ve belirlenen esaslar çerçevesinde ikili anlaşmalar ve Beykoz Üniversitesi Öğrenci Değişim Programları Yönergesi doğrultusunda uygulanır.


Başarma Şartları
İşletme Programını başarıyla tamamlayan öğrencilere "İşletme" Lisans Diploması verilir. Bu diplomaya hak kazanabilmek için öğrenciler programda yer alan zorunlu ve seçmeli derslerden toplam en az 240 AKTS kredisi almış olması gerekir. Buna ek olarak, ağırlıklı not ortalaması 4.00 üzerinden en az 2.00 olmalıdır.

İlerleme Yolları (İlişki Türü)

İşletme (İngilizce) Bölümünden mezun olan öğrenciler, kamu ve özel sektörün ulusal ve uluslararası çeşitli kurumlarında çalışabilir ve iş kariyerlerini geliştirebilirler.  Programı tamamlayan mezunlar, ilgi duydukları alanlarda, gerekli koşulları sağladıkları takdirde, Tezli/ Tezsiz Yüksek Lisans veya bütünleşik Doktora programlarına da başvurabilirler.


Yasal Dayanağı

1. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu

1.1. Yükseköğretim Kurumlarında Önlisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yan Dal İle Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik

1.2. Meslek Yüksekokulları ve Açıköğretim Ön Lisans Programları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Devamları Hakkında Yönetmelik

2. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu (Ek Madde-35)

2.1.Yükseköğretim Kalite Güvencesi ve Yükseköğretim Kalite Kurulu Yönetmeliği


Geçerlilik Süresi (Varsa)

Yeterlilik sürekli geçerlidir.


Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi
Adresi Aç

Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi
QrCodeQrCode
Qualification Code

TR0030020776

Qualification Title
Bachelor's Degree in Business (in English)
Awarding BodyBEYKOZ UNIVERSITY
Awarding Body ContactBeykoz University Orhan Veli Kanık Street No:114, 34810 Kavacık-Beykoz/Istanbul
Awarding Body Urlhttp://www.beykoz.edu.tr/
OrientationGeneral
EQF Level6
6 The Qualification has been included in TQF on 13/05/2025
TQF Level 6
Thematic AreasManagement and administration
National Occupation Classification

ISCO 08

CategoryMain
Credit Value240
Program Duration4 Yıl
Program Profile

The Undergraduate Program in Business Administration in English at Beykoz University is an academic bachelor’s program designed in accordance with the European Higher Education Area Quality Framework (QF-EHEA) Level 1, the European Life Long Learning Quality Framework (EQF-LLL), the Turkish Qualifications Framework (TYÇ), and the Turkish Higher Education Qualifications Framework Level 6. The Undergraduate Program in Management Engineering designed to meet the needs of businesses in the relevant field and level, and to gain advanced knowledge and practical application competencies for the employment of graduates in the relevant sector or sectors.

The field and the level codes of the program are given below classified in accordance with the International Standard Classification in Education (ISCED 1997, ISCED 2011, ISCED 2013) and with the Turkish Qualifications Framework (TYÇ) and Turkish Higher Education Qualifications Framework.
• ISCED 1997 and ISCED 2011 Education Field Code: 34 - Business and Management
• ISCED 2013 Education Field Code: 041- Business and Management
• ISCED (2011) Program Qualification Level: 6, Category (Profile): 64, Subcategory: 645 - Academic Weighted Bachelor's Degree
• TYÇ and TYYÇ Level: 6
• TYYÇ Main Area Code: 34 – Business and Management
• TYYÇ Qualification Type (Profile): Bachelor’s Program with Information Emphasis

Program-Specific Criteria

Through courses such as Introduction to Business, Management and Organization, Organizational Theory and Design, Production Management, and Integrated Management Systems, students gain knowledge about the structure, types, and management of companies, and acquire program-specific criteria.

With courses like Scientific Writing, Business Mathematics, Business Statistics, and Operations Research, students develop scientific methods, analytical skills, and the ability to interpret, thereby gaining program-specific criteria.

PSC1: Equip students with theoretical knowledge in core business fields such as accounting, marketing, management, production, and human resources, and enable them to analyze real business case studies.
Courses such as Strategic Management, Financial Accounting, Marketing, Production Management, and Human Resources Management help students acquire business functions.

PSC2: Provide students with knowledge in management information systems, entrepreneurship, and process management, equipping them with the analytical skills necessary to become active employers or professionals in the business world.
These skills are taught through courses such as Entrepreneurship and Startup Management, Integrated Management Systems, and Management Information Systems.

Learning Environments

Learning takes place in the form of formal full-time program.

Description

1) Applies the theoretical knowledge of fundemantal areas of management science such as strategic management, organization, accounting, finance, marketing and human resources
2) Has the knowledge in complementary/supportive fields of management science such as mathematics, statistics, behavioral sciences, law, and information technologies.
3) Plans and uses economic, technological and information resources and tools effectively in real business situations with the help of appropriate theories and methods
4) Develops solutions for regional and global issues with a scientific logic
5) Applies theoretical knowledge in business life as an intern for one semester
6) Systematically and effectively presents the learning outcomes, supports his/her arguments with quantitative and qualitative data, uses written, oral and visual communication means to a group of people including both experts and non-experts
7) Has a critical evaluation on existing norms and standards in the projects under his/her responsibility
8) Has the problem-solving capacity, takes responsibility for working as a teammate, leading in situations whenever it calls for duty, and develops competency to manage change and conflict
9) Represents ethical values and has social responsibility awareness in business environment
10) Has the capacity for evaluating global changes, and implement innovation and innovative work principles
11) Has an English level of at least at B2/B2+ specified in the European Language Portfolio

Key Competencies

1. Students acquire theoretical and practical knowledge of basic and complementary fields of management science by having competency in each and every functions fulfilled by modern management.
2. Students effectively manage economic, technological and human sources of a business with best available techniques.
3. Students have critical and innovative thinking, problem-solving capacity, time management capability and develop team-work, leadership and communication skills.
4. Students apply business ethics and standarts acknowledging the importance of social and environmental sustainability.
5. Students adopt life-long learning principle and have necessary skills to manage change.
 

Further Info

The articles related to Education- Training and Exam Regulations of Beykoz University Undergraduate and Associate Degree Programs are mentioned below.

Assessment, evaluation and final grade

Exams

ARTICLE 31 - (1) Exams consist of short and midterm exams and final exams, single course exams, make-up exams, exemption exams and additional exams which are held in the semester.

Final Grade

ARTICLE 38 – (1) The final grade of students in a formal program related to a course is calculated through; 50% of the weighted average of the grades they receive from the midterm assessment and evaluation activities and 50% of the grades they receive from the final exam.

(2) Evaluating a course depends on: Students whose grade of success and / or final grade are under 35 are considered to be unsuccessful for that course.

(3) There is no midterm and final examination for professional practice (internship) at work. The evaluation related to this learning activity is carried out through following the instructions of Beykoz University Professional Practice (Internship) Directive. The final grade of the related activity is evaluated by the grade of Successful (BI) and Unsuccessful (BZ); these grades are not included in the grade point average.

(4) The final grades of the courses that do not require midterm and/or final exams can be evaluated as Successful (BI) / Unsuccessful (BZ) with an absolute grade according to the quality of the courses ; these grades are not included in the grade point average.

(5) For the courses that do not require midterm and/or final exams and that have incomplete evaluation processes, Incomplete (E) grade can be given temporarily. The final grades of these courses are turned into absolute grades or Successful (BI) / Unsuccessful (BZ) when the evaluation process is complete.

Calculating final grade and explanations

ARTICLE 41 – (1) Final grades are calculated by considering statistical dispersion of grades and class average and converted to letter grades by “Beykoz University Relative Evaluation Directions”

For the numbers of students that are not applicable to minimum relative evaluation, absolute grading system is used. The correlation between absolute grades and letter grades and their numeric grade equivalents are given in Table 1.

 Table 1: The correlation between absolute grades and letter grades and their numeric grade equivalents

Absolute Grade

Letter Grade

Numeric Grade

Meaning

90 - 100

AA

4,0

Perfect

80 - 89

BA

3,5

Very Good

73 - 79

BB

3,0

Good

66 - 72

CB

2,5

Average

60 - 65

CC

2,0

Sufficient

55 - 59

DC

1,5

Pass

50-54

DD

1,0

Pass

36- 49

FD

0,5

Fail

0 - 35

FF

0,0

Fail due to absence

-

DZ

0,0

Fail due to absence

-

BI

-

Successful

-

BZ

-

Unsuccessful

-

M

-

Exempted

                   -

             W

              -

Withdrawal

                  -

             E

              -

Incomplete Grade

a) A student who gets (AA), (BA), (BB), (CB), (CC), (DC) and (DD), (BI), (M) as a final grade for a class is considered to have passed from that class.

b) A student who gets (FD), (FF) from a class is considered to have failed from it.

c) Students who do not meet the attendance requirements of a class are given DZ grade. DZ grade is counted as FF when grade point average is calculated.

d) (BI) is given as a grade which is not added to the grade point average and for the classes a student has passed.   

e) (BZ) is given as a grade which is not added to the grade point average and for the classes a student has not passed.  

f) (M) is given as a grade which is not added to the grade point average, and is given to the students who is counted as exempt from a class as a result of the evaluation of the exemption  in accordance with paragraph 3 in article 29 of this regulation

g) (W) is a grade used to identify a students’ situation in the transcript in the event of a withdrawal from a class.

h) (E) Ungraded is a temporary grade which is given to the students when the assessment process has not been completed yet. (E) grade which is not changed within the predetermined deadline will be converted to a failed grade.

(2) Conversion of university letter grades to ECTS grades and vice versa is carried out in accordance with “Beykoz University ECTS Application Guideline”.

The Calculation of Grade Points Average

ARTICLE 42 – (1) Grade Points Average (GPA) is calculated on all the semesters by multiplying the number of credits given for a course times the value of the grade received for the course, adding the value calculated for each class and dividing by the total number of credits.

(2) Semester Grade Average is calculated within any semester by multiplying the number of credits given for a course times the value of the grade received for the course, adding the value calculated for each class and dividing by the total number of credits.

(3) Three-digit process is carried out in the calculation of the grade average and it is displayed in two-digit figure. During the rounding process, if the third digit figure after the decimal point is between 0-4, it is rounded downwards, but if it is between 5-9, it is rounded upwards.

Quality Assurance

Our quality policy is to create a transparent, accountable, participatory and people-oriented sustainable strategic governance system and culture based on continuous improvement and excellence, supported by multi-dimensional quality standards by the mission, vision, values ​​and principles of our university.

In this context, our university has adopted the following quality management and quality assurance tools and approaches in order to meet different and multi-faceted objectives at the institutional level.

  • To adopt the EFQM Excellence Model as a governance tool in all our processes at the corporate level, to implement the strategic management system and to apply it at the level of excellence,
  • To apply and certify ISO 9001 Quality Management System successfully in our administrative and support processes,
  • To adopt and successfully implement ISO 26000: Social Responsibility Management System in order to support our work with quality standards within the framework of our social and social responsibility principles,
  • To provide and document the relevant ISO standards in important areas that will increase the effectiveness and efficiency of the administrative and support processes of our university,
  • To apply the internal and external quality assurance standards and approaches defined within the framework of European Standards and Guidelines in Higher Education developed for the European Higher Education Area at the level of excellence in all education and training programs,
  • To apply all the quality approach and requirements defined by the Higher Education Quality Council of Turkey at the level of excellence in all education and training programs.
  • To deepen the quality management and quality assurance practices adopted at the institutional level on the basis of education and training programs, and to achieve national and internationally recognized program accreditations.
Access Requirements

1. For Turkish Students;

In order for the students to receive education in bachelor and associate programs at any higher education institution in Turkey, the national student selection exam given by Measuring, Selection and Placement Center (ÖSYM) has to be taken. The students are placed into these programs by ÖSYM in accordance with their score in these exams pursuant to their preferences. 

Students who are placed into the university by ÖSYM;

(1)   First registration procedures of the students who are placed into the University by ÖSYM (Measuring, Selection, and Placement Center) are conducted by Student’s Affairs Directorate in accordance with the calendar specified by the ÖSYM on the dates announced by the University.

(2)     In order for the final registrations of the students to be made, the original copies of the documents specified by ÖSYM and the documents required by the University or their copies approved by the University, if there are any must be submitted.

(3)    The registrations of the students who are understood not to meet the required conditions for final registration, who could not maintain these conditions, who have submitted falsified or altered statements or documents will be cancelled even if they have registered before.

Students placed with special talent examination;

(1) The applicant students applying to the programs that admit students with respect to the special talent examination results are accepted into the relevant programs pursuant to the procedures and principals determined by Council of Higher Education in accordance with the examination results conducted by the University. The registration procedures of those students are carried out pursuant to the provisions of article 9th.

Internal transfer students;

(1) The admission and registration with internal transfer of the students from national and overseas higher education institutions to the university’s bachelor or associate departments or programs are carried out pursuant to Regulation for Transfer between Associate and Bachelor Programs, Double Major, Minor and Interacademic Credit Transfer at Higher Education Institutions” published by Council of Higher Education  and Beykoz University Directive for Internal Transfer, External Transfer, Special Students and Extension Students.

External transfer students;

(1) The course equivalence procedures of the students who are placed into bachelor programs of the University with the external transfer examination held by ÖSYM are carried out in accordance with the provisions of the “Regulation on Continuation of Vocational School and Open University Associate Degree Program Graduates to Undergraduate Education, published by the Council of Higher Education and Beykoz University Directive for Internal Transfer, External Transfer, Special Students and Extension Student.

2. Admission of foreign students

The admission and registration procedures of the students who are Foreign or Turkish nationals coming from abroad to the University are carried out in accordance with the provisions of “Regulation for Foreign National Students Studying in Turkey”, “Principals for Admission of Foreign Students of Council of Higher Education” published by Council of Higher Education and Beykoz University Directive for Admission and Registration for the Students Coming from Abroad”.

3. Students of national and international exchange programs

Based on the mutual agreements made between the University and other higher education institutions, mutual student exchange programs can be implemented. During the exchange program’s duration, the registration of the student in the University continues. The student exchange programs are implemented based on the relevant regulation published by Higher Education Institution and the procedures and principals determined pursuant to the mutual agreements and Beykoz University Directive for Students Exchange Program.

Conditions for SuccessThe students who complete the program successfully receive Graduate degree in Business. To receive this, the students are required to pass the English preparatory class with success; be successful in all the mandatory classes in the program as well as the electory classes they choose so that their total successful credits add up to no less than 240 ECTS; and have a minimum 2.00 GPA over 4.00.
Progression Paths (Relationship Type)

Graduates of Business (English) Program have possibilities to work both in national and international institutions and they can have the opportunity to build their career.  Graduates of business administration department can also apply to Thesis/Non-Thesis Master's or Ph.D programs, on condition to fulfill the requirements.

Legal Basis

1. Higher Education Law No. 2547

1.1. Regulation on the Principles of Transfer Between Associate and Undergraduate Programs in Higher Education Institutions, Double Major, Minor and Inter-Institutional Credit Transfer

1.2. Regulation on the Continuation of Undergraduate Education for Graduates of Vocational Schools and Open Education Associate Degree Programs

2. Higher Education Law No. 2547 (Additional Article-35)

2.1.Higher Education Quality Assurance and Higher Education Quality Board Regulation

Validity Period (If Any)

Qualification is continuously valid.
 

Url Open Address
QrCodeQrCode
Qualification Code

TR0030020776


Qualification Title
Bachelor's Degree in Business (in English)

Awarding Body
BEYKOZ UNIVERSITY

Awarding Body Contact
Beykoz University Orhan Veli Kanık Street No:114, 34810 Kavacık-Beykoz/Istanbul

Awarding Body Url

Orientation
General

National Occupation Classification

ISCO 08


EQF Level
6

TQF Level
6
The Qualification has been included in TQF on 13/05/2025

National Occupation Classification

ISCO 08


Category
Main

Credit Value
240

Program Duration
4 Yıl

Program Profile

The Undergraduate Program in Business Administration in English at Beykoz University is an academic bachelor’s program designed in accordance with the European Higher Education Area Quality Framework (QF-EHEA) Level 1, the European Life Long Learning Quality Framework (EQF-LLL), the Turkish Qualifications Framework (TYÇ), and the Turkish Higher Education Qualifications Framework Level 6. The Undergraduate Program in Management Engineering designed to meet the needs of businesses in the relevant field and level, and to gain advanced knowledge and practical application competencies for the employment of graduates in the relevant sector or sectors.

The field and the level codes of the program are given below classified in accordance with the International Standard Classification in Education (ISCED 1997, ISCED 2011, ISCED 2013) and with the Turkish Qualifications Framework (TYÇ) and Turkish Higher Education Qualifications Framework.
• ISCED 1997 and ISCED 2011 Education Field Code: 34 - Business and Management
• ISCED 2013 Education Field Code: 041- Business and Management
• ISCED (2011) Program Qualification Level: 6, Category (Profile): 64, Subcategory: 645 - Academic Weighted Bachelor's Degree
• TYÇ and TYYÇ Level: 6
• TYYÇ Main Area Code: 34 – Business and Management
• TYYÇ Qualification Type (Profile): Bachelor’s Program with Information Emphasis

Program-Specific Criteria

Through courses such as Introduction to Business, Management and Organization, Organizational Theory and Design, Production Management, and Integrated Management Systems, students gain knowledge about the structure, types, and management of companies, and acquire program-specific criteria.

With courses like Scientific Writing, Business Mathematics, Business Statistics, and Operations Research, students develop scientific methods, analytical skills, and the ability to interpret, thereby gaining program-specific criteria.

PSC1: Equip students with theoretical knowledge in core business fields such as accounting, marketing, management, production, and human resources, and enable them to analyze real business case studies.
Courses such as Strategic Management, Financial Accounting, Marketing, Production Management, and Human Resources Management help students acquire business functions.

PSC2: Provide students with knowledge in management information systems, entrepreneurship, and process management, equipping them with the analytical skills necessary to become active employers or professionals in the business world.
These skills are taught through courses such as Entrepreneurship and Startup Management, Integrated Management Systems, and Management Information Systems.


Learning Environments

Learning takes place in the form of formal full-time program.


Description

1) Applies the theoretical knowledge of fundemantal areas of management science such as strategic management, organization, accounting, finance, marketing and human resources
2) Has the knowledge in complementary/supportive fields of management science such as mathematics, statistics, behavioral sciences, law, and information technologies.
3) Plans and uses economic, technological and information resources and tools effectively in real business situations with the help of appropriate theories and methods
4) Develops solutions for regional and global issues with a scientific logic
5) Applies theoretical knowledge in business life as an intern for one semester
6) Systematically and effectively presents the learning outcomes, supports his/her arguments with quantitative and qualitative data, uses written, oral and visual communication means to a group of people including both experts and non-experts
7) Has a critical evaluation on existing norms and standards in the projects under his/her responsibility
8) Has the problem-solving capacity, takes responsibility for working as a teammate, leading in situations whenever it calls for duty, and develops competency to manage change and conflict
9) Represents ethical values and has social responsibility awareness in business environment
10) Has the capacity for evaluating global changes, and implement innovation and innovative work principles
11) Has an English level of at least at B2/B2+ specified in the European Language Portfolio


Key Competencies

1. Students acquire theoretical and practical knowledge of basic and complementary fields of management science by having competency in each and every functions fulfilled by modern management.
2. Students effectively manage economic, technological and human sources of a business with best available techniques.
3. Students have critical and innovative thinking, problem-solving capacity, time management capability and develop team-work, leadership and communication skills.
4. Students apply business ethics and standarts acknowledging the importance of social and environmental sustainability.
5. Students adopt life-long learning principle and have necessary skills to manage change.
 


Further Info

The articles related to Education- Training and Exam Regulations of Beykoz University Undergraduate and Associate Degree Programs are mentioned below.

Assessment, evaluation and final grade

Exams

ARTICLE 31 - (1) Exams consist of short and midterm exams and final exams, single course exams, make-up exams, exemption exams and additional exams which are held in the semester.

Final Grade

ARTICLE 38 – (1) The final grade of students in a formal program related to a course is calculated through; 50% of the weighted average of the grades they receive from the midterm assessment and evaluation activities and 50% of the grades they receive from the final exam.

(2) Evaluating a course depends on: Students whose grade of success and / or final grade are under 35 are considered to be unsuccessful for that course.

(3) There is no midterm and final examination for professional practice (internship) at work. The evaluation related to this learning activity is carried out through following the instructions of Beykoz University Professional Practice (Internship) Directive. The final grade of the related activity is evaluated by the grade of Successful (BI) and Unsuccessful (BZ); these grades are not included in the grade point average.

(4) The final grades of the courses that do not require midterm and/or final exams can be evaluated as Successful (BI) / Unsuccessful (BZ) with an absolute grade according to the quality of the courses ; these grades are not included in the grade point average.

(5) For the courses that do not require midterm and/or final exams and that have incomplete evaluation processes, Incomplete (E) grade can be given temporarily. The final grades of these courses are turned into absolute grades or Successful (BI) / Unsuccessful (BZ) when the evaluation process is complete.

Calculating final grade and explanations

ARTICLE 41 – (1) Final grades are calculated by considering statistical dispersion of grades and class average and converted to letter grades by “Beykoz University Relative Evaluation Directions”

For the numbers of students that are not applicable to minimum relative evaluation, absolute grading system is used. The correlation between absolute grades and letter grades and their numeric grade equivalents are given in Table 1.

 Table 1: The correlation between absolute grades and letter grades and their numeric grade equivalents

Absolute Grade

Letter Grade

Numeric Grade

Meaning

90 - 100

AA

4,0

Perfect

80 - 89

BA

3,5

Very Good

73 - 79

BB

3,0

Good

66 - 72

CB

2,5

Average

60 - 65

CC

2,0

Sufficient

55 - 59

DC

1,5

Pass

50-54

DD

1,0

Pass

36- 49

FD

0,5

Fail

0 - 35

FF

0,0

Fail due to absence

-

DZ

0,0

Fail due to absence

-

BI

-

Successful

-

BZ

-

Unsuccessful

-

M

-

Exempted

                   -

             W

              -

Withdrawal

                  -

             E

              -

Incomplete Grade

a) A student who gets (AA), (BA), (BB), (CB), (CC), (DC) and (DD), (BI), (M) as a final grade for a class is considered to have passed from that class.

b) A student who gets (FD), (FF) from a class is considered to have failed from it.

c) Students who do not meet the attendance requirements of a class are given DZ grade. DZ grade is counted as FF when grade point average is calculated.

d) (BI) is given as a grade which is not added to the grade point average and for the classes a student has passed.   

e) (BZ) is given as a grade which is not added to the grade point average and for the classes a student has not passed.  

f) (M) is given as a grade which is not added to the grade point average, and is given to the students who is counted as exempt from a class as a result of the evaluation of the exemption  in accordance with paragraph 3 in article 29 of this regulation

g) (W) is a grade used to identify a students’ situation in the transcript in the event of a withdrawal from a class.

h) (E) Ungraded is a temporary grade which is given to the students when the assessment process has not been completed yet. (E) grade which is not changed within the predetermined deadline will be converted to a failed grade.

(2) Conversion of university letter grades to ECTS grades and vice versa is carried out in accordance with “Beykoz University ECTS Application Guideline”.

The Calculation of Grade Points Average

ARTICLE 42 – (1) Grade Points Average (GPA) is calculated on all the semesters by multiplying the number of credits given for a course times the value of the grade received for the course, adding the value calculated for each class and dividing by the total number of credits.

(2) Semester Grade Average is calculated within any semester by multiplying the number of credits given for a course times the value of the grade received for the course, adding the value calculated for each class and dividing by the total number of credits.

(3) Three-digit process is carried out in the calculation of the grade average and it is displayed in two-digit figure. During the rounding process, if the third digit figure after the decimal point is between 0-4, it is rounded downwards, but if it is between 5-9, it is rounded upwards.


Quality Assurance

Our quality policy is to create a transparent, accountable, participatory and people-oriented sustainable strategic governance system and culture based on continuous improvement and excellence, supported by multi-dimensional quality standards by the mission, vision, values ​​and principles of our university.

In this context, our university has adopted the following quality management and quality assurance tools and approaches in order to meet different and multi-faceted objectives at the institutional level.

  • To adopt the EFQM Excellence Model as a governance tool in all our processes at the corporate level, to implement the strategic management system and to apply it at the level of excellence,
  • To apply and certify ISO 9001 Quality Management System successfully in our administrative and support processes,
  • To adopt and successfully implement ISO 26000: Social Responsibility Management System in order to support our work with quality standards within the framework of our social and social responsibility principles,
  • To provide and document the relevant ISO standards in important areas that will increase the effectiveness and efficiency of the administrative and support processes of our university,
  • To apply the internal and external quality assurance standards and approaches defined within the framework of European Standards and Guidelines in Higher Education developed for the European Higher Education Area at the level of excellence in all education and training programs,
  • To apply all the quality approach and requirements defined by the Higher Education Quality Council of Turkey at the level of excellence in all education and training programs.
  • To deepen the quality management and quality assurance practices adopted at the institutional level on the basis of education and training programs, and to achieve national and internationally recognized program accreditations.

Access Requirements

1. For Turkish Students;

In order for the students to receive education in bachelor and associate programs at any higher education institution in Turkey, the national student selection exam given by Measuring, Selection and Placement Center (ÖSYM) has to be taken. The students are placed into these programs by ÖSYM in accordance with their score in these exams pursuant to their preferences. 

Students who are placed into the university by ÖSYM;

(1)   First registration procedures of the students who are placed into the University by ÖSYM (Measuring, Selection, and Placement Center) are conducted by Student’s Affairs Directorate in accordance with the calendar specified by the ÖSYM on the dates announced by the University.

(2)     In order for the final registrations of the students to be made, the original copies of the documents specified by ÖSYM and the documents required by the University or their copies approved by the University, if there are any must be submitted.

(3)    The registrations of the students who are understood not to meet the required conditions for final registration, who could not maintain these conditions, who have submitted falsified or altered statements or documents will be cancelled even if they have registered before.

Students placed with special talent examination;

(1) The applicant students applying to the programs that admit students with respect to the special talent examination results are accepted into the relevant programs pursuant to the procedures and principals determined by Council of Higher Education in accordance with the examination results conducted by the University. The registration procedures of those students are carried out pursuant to the provisions of article 9th.

Internal transfer students;

(1) The admission and registration with internal transfer of the students from national and overseas higher education institutions to the university’s bachelor or associate departments or programs are carried out pursuant to Regulation for Transfer between Associate and Bachelor Programs, Double Major, Minor and Interacademic Credit Transfer at Higher Education Institutions” published by Council of Higher Education  and Beykoz University Directive for Internal Transfer, External Transfer, Special Students and Extension Students.

External transfer students;

(1) The course equivalence procedures of the students who are placed into bachelor programs of the University with the external transfer examination held by ÖSYM are carried out in accordance with the provisions of the “Regulation on Continuation of Vocational School and Open University Associate Degree Program Graduates to Undergraduate Education, published by the Council of Higher Education and Beykoz University Directive for Internal Transfer, External Transfer, Special Students and Extension Student.

2. Admission of foreign students

The admission and registration procedures of the students who are Foreign or Turkish nationals coming from abroad to the University are carried out in accordance with the provisions of “Regulation for Foreign National Students Studying in Turkey”, “Principals for Admission of Foreign Students of Council of Higher Education” published by Council of Higher Education and Beykoz University Directive for Admission and Registration for the Students Coming from Abroad”.

3. Students of national and international exchange programs

Based on the mutual agreements made between the University and other higher education institutions, mutual student exchange programs can be implemented. During the exchange program’s duration, the registration of the student in the University continues. The student exchange programs are implemented based on the relevant regulation published by Higher Education Institution and the procedures and principals determined pursuant to the mutual agreements and Beykoz University Directive for Students Exchange Program.


Conditions for Success
The students who complete the program successfully receive Graduate degree in Business. To receive this, the students are required to pass the English preparatory class with success; be successful in all the mandatory classes in the program as well as the electory classes they choose so that their total successful credits add up to no less than 240 ECTS; and have a minimum 2.00 GPA over 4.00.

Progression Paths (Relationship Type)

Graduates of Business (English) Program have possibilities to work both in national and international institutions and they can have the opportunity to build their career.  Graduates of business administration department can also apply to Thesis/Non-Thesis Master's or Ph.D programs, on condition to fulfill the requirements.


Legal Basis

1. Higher Education Law No. 2547

1.1. Regulation on the Principles of Transfer Between Associate and Undergraduate Programs in Higher Education Institutions, Double Major, Minor and Inter-Institutional Credit Transfer

1.2. Regulation on the Continuation of Undergraduate Education for Graduates of Vocational Schools and Open Education Associate Degree Programs

2. Higher Education Law No. 2547 (Additional Article-35)

2.1.Higher Education Quality Assurance and Higher Education Quality Board Regulation


Validity Period (If Any)

Qualification is continuously valid.
 


Url
Open Address

Url
QrCodeQrCode