Yeterlilik Kodu

TR0030014459

Yeterlilik Adı
İngilizce Öğretmenliği Lisans Diploması
Sorumlu KurumOndokuzMayıs Üniversitesi
Sorumlu Kurum İletişim BilgisiKörfez, 19 Mayıs Ünv., 55270 Atakum/Samsun
Sorumlu Kurum URLhttps://www.omu.edu.tr/
YönelimGenel
AYÇ Seviyesi6
6 Yeterlilik TYÇ’ye 20/12/2024 tarihinde yerleştirildi
TYÇ Seviyesi 6
Sınıflandırma (Tematik Alan)Konu uzmanlığı ile öğretmen eğitimi
Sınıflandırma (Meslek Kodu)

ISCO 08

KategoriAna
Kredi Değeri240
Programın Normal Süresi 4 Yıl
Program Profili (Amaç)

İngilizce öğretmenliği alanında lisans derecesi elde edebilmek için öğrencilerin programda alması gereken zorunlu ve seçimlik derslerin (toplam 240 AKTS karşılığı) tümünü başarıyla tamamlamak ve genel ağırlıklı not ortalamasının 4.00 üzerinden en az 2.0 olması gerekir. İngilizce Öğretmenliği programının eğitim dili İngilizce ve öğrenim süresi 4 yıldır. Programda, teorik ve uygulamalı Alan Bilgisi, Alan Eğitimi, Öğretmenlik Meslek Bilgisi, Genel Kültür ve Seçmeli derslere yer verilmektedir. İlk yarıyıllarda ağırlıklı olarak alan bilgisi dersleri, sonraki yarıyıllarda ise alan eğitimi ve seçmeli dersler yer almaktadır. Öğretmenlik Meslek Bilgisi dersleri ise tüm yarıyıllara dağıtılmış durumdadır. Uygulamaları Milli Eğitim Bakanlığına bağlı okullarda yapılan Okul Deneyimi ve Öğretmenlik Uygulaması dersleri programın son sınıfında yer almaktadır

Öğrenme Ortamları

Eğitim ve öğretim örgün veya uzaktan öğretim şeklinde gerçekleştirilir. Ayrıca, yükseköğretim kurumları bünyesindeki laboratuvarlarda ve atölyelerde ya da endüstride, sağlık kurumlarında ve iş yerlerinde staj veya iş yeri eğitimi olarak uygulamalı eğitimler yapılmaktadır. 

Öğrenme Kazanımları (Tanım)
  • Kazanımlara uygun yöntemler doğrultusunda test geliştirme sürecini takip ederek, geliştirdiği geçerli ve güvenilir ölçme araçlarını eğitim öğretim sürecinde kullanır.
  • Yabancı dil öğretimi, öğrenimi/edinimi ile ilgili pedagojik alan bilgisini etkin şekilde kullanır.
  • Eğitimde farklı ilke ve yaklaşımlara göre tasarladığı öğretim sürecini, öğrenme ortamlarındaki çeşitli faktörlere göre uygular.
  • Yabancı dilin kültürünü ve edebiyatını analiz eder.
  • Yabancı dil öğretimine özgü ve öğrencinin gereksinimlerine uygun materyalleri geliştirir.
  • Hedef dilden kaynak dile ve kaynak dilden hedef dile çeviri kuramları ve dil-düşünce bağlantısı farkındalığıyla alanında yazılı çeviriler yapar.
  • Bedensel, bilişsel, dil, sosyal ve duygusal gelişim alanlarını, öğrenme ilke ve süreçlerini kullanarak, okullarda kapsayıcı psikolojik danışma rehberlik hizmetlerini iş birliği içerisinde gerçekleştirir.
  • Öğrenme ve öğretme sürecinde bireysel gelişimine ve yaşam boyu öğrenmeye ilişkin öz-değerlendirme yapar.
  • Toplumsal sorumluluk bilinci ile yaşadığı çevre için hazırladığı proje ve etkinlikleri uygular.
  • Alanına özgü ihtiyaçlar doğrultusunda, güncel bilişim teknolojilerini takip ederek, öğretim süreçlerine etkin şekilde uyarlar.
  • Yabancı dil yetisini ve kültürlerarası iletişim becerilerini, dört temel dil becerisi çerçevesinde günlük hayattaki farklı dönemler, farklı sosyal katman ve çevreleri dikkate alarak canlandırma yoluyla kullanır.
  • Eğitim kurumlarındaki farklı felsefi bakış, sosyolojik ve tarihsel arka planı dikkate alarak farklı sınıf ve okul düzeylerinde eğitsel ve yönetsel süreçleri etkili ve verimli şekilde kullanır.
  • Kazanmış olduğu bilgi, beceri ve yetkinlikleri; okul ortamında mesleğinin gerektirdiği nitelikler ile milli, manevi ve evrensel değerler doğrultusunda uygular.
Anahtar Yetkinlikler

Aşağıda sıralanan anahtar yetkinliklere ileri düzeyde sahiptir.

  • Yabancı Dilde Okuma yazma yetkinliği
  • Çoklu dil yetkinliği
  • Kişisel, sosyal ve öğrenmeyi öğrenme yetkinliği
  • Kültürel farkındalık ve ifade yetkinliği 
  • Dolaylı öğrenme yetkinliği
  • Dijital yetkinlik
  • Kültürlerarası iletişim yetkinliği
Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri

(1) Başarı notu, öğrencilerin dönem/yıl içi değerlendirme notu ile dönem/yıl sonu veya bütünleme sınavından aldıkları notların öngörülen ağırlıklara göre hesaba katılmasıyla belirlenen ham başarı notlarının 4’lük not sistemindeki karşılığını ifade eder. Öğrencilerin başarı notlarının hesaplanmasında bağıl veya mutlak değerlendirme sistemi kullanılır. Birimlerde mutlak ve bağıl değerlendirme sistemlerinden hangisinin kullanılacağı, birim kurulunun önerisi ve Senato onayı ile belirlenir.

(2) Bağıl ve mutlak değerlendirme sistemlerine ilişkin ölçme ve değerlendirme esasları, bağıl değerlendirme sisteminde başarı notu hesaplamasına katılma koşulları ve sınırları ile başarı dereceleri hakkındaki esaslar, Senato tarafından belirlenir.

(3) Her iki değerlendirme sisteminde de herhangi bir dersten dönem/yıl sonu veya bütünleme sınavına girmeyen ve bu sınavda 100 puan üzerinden en az 50 puan alamayan öğrenciler başarısız sayılır. Bu sınır, ilgili birim kurulunun önerisi ve Senato kararı ile değiştirilebilir. Bütünleme sınavı yapılmayan ve dönem içi değerlendirmenin ağırlıklı olduğu birimlerde derslerden başarılı sayılmak için dönem/yıl sonu sınavından asgari bir not alma koşulu aranmaz.

(4) Öğrencinin KM ve G notu aldığı dersler, GANO hesabında dikkate alınmaz.

(5) Harfle ilan edilen başarı notları ile bunların ağırlık katsayıları/anlamları aşağıdaki şekildedir:

 

4.00 AA

3.50 BA

3.00 BB

2.50 CB

2.00 CC

1.50 DC

1.00 DD

0.00 FF

0.00 FD

0.00 FG

KM

G

Kalite Güvencesi

Yükseköğretimde lisans programımızın kalite güvencesi “Yükseköğretim Diploma Programlarının Kalite Güvencesinin Sağlanmasına Yönelik Usul ve Esaslar” a göre sağlanmaktadır:

1. Öğretim Programlarının Oluşturulması ve Onaylanması:

 1.1. Lisans Programımızda asgari şartlar YÖK tarafından  belirlenmiştir.

 1.2. Lisans programımızın müfredatı ve her bir programın öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının neler olacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumlarının senatoları tarafından belirlenmiştir. 

2. Ölçme-Değerlendirme: Lisans programımızın öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının ölçme ve değerlendirmesinin nasıl yapılacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun  olarak yükseköğretim kurumları tarafından hazırlanan eğitim ve öğretim ve sınav yönetmeliğine göre yürütülmektedir.

 3. Belgelendirme: Lisans programlarımıza kayıtlı öğrenciler, yükseköğretim kurumları tarafından belirlenen ders kredilerini ve diğer yükümlülükleri başarı ile tamamlamaları halinde; lisans diploması alır.

 4. Öz Değerlendirme-Dış Değerlendirme: Lisans programımız kapsamında yükseköğretim kurumları, sürekli izleme bağlamında, her yılın başında bir önceki yıla ait “Kurum İç Değerlendirme Raporlarını” Yükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK) tarafından hazırlanan Bilgi Sistemine girer. YÖKAK, yükseköğretim kurumlarının dış değerlendirmesine ilişkin hazırladığı “Kurumsal Geri Bildirim Raporu”nu kamuoyuyla paylaşılır. Ayrıca, YÖKAK tarafından yetkilendirilen veya tanınan akreditasyon kuruluşları tarafından verilen akreditasyon kararları da programların yeterliliklerinin kalite güvencesinin sağlandığını gösterir. YÖKAK mevzuatı gereği belirlenen yeterliliklere ilişkin düzenli gözden geçirme faaliyetleri yapar.

Akreditasyon Kuruluşu Adı; Öğretmenlik Eğitim Programları Değerlendirme ve Akreditasyon Derneği(EPDAD)

Başlangıç/Bitiş Tarihi;1.05.2024/1.05.2027

Giriş Şartı

Programımıza ÖSYM'nin yapmış olduğu Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) ile yerleştirme yapılır. Yabancı uyruklu öğrenciler ise Ondokuz Mayıs Üniversitesi Uluslararası Öğrenci Giriş Sınavı (OMU-YÖS) dikkate alınarak kabul edilir.

2020 Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzunda programa ait Özel Koşul ve Açıklamalara göre;

* Bir yıl süreli zorunlu İngilizce Hazırlık Programı uygulanır. Hazırlık sınıfı, öğretim süresi sütununda gösterilen yıllara dahil değildir. İngilizce yeterlik sınavını başaranlar doğrudan birinci sınıfa alınırlar. Öğrencilere, "Yükseköğretim Kurumlarında Yabancı Dil Öğretimi ve Yabancı Dille Öğretim Yapılmasında Uyulacak Esaslara İlişkin Yönetmelik" hükümleri uygulanır. (madde 15)

* Bu programa kayıt yaptıran ve yabancı dil hazırlık sınıfına devam etmesine rağmen hazırlık sınıfını iki yıl içinde başarıyla tamamlayamayan öğrencilerin programdan ilişiği kesilir. Hazırlık sınıfında başarısız olarak programdan ilişiği kesilen öğrenciler, varsa kendi yükseköğretim kurumlarında öğretim dili Türkçe olan eşdeğer bir programa kayıt yaptırabilirler. Ancak bu öğrenciler, talep etmeleri durumunda Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığı tarafından bir defaya mahsus olmak üzere kayıt yaptırdığı yıl itibarıyla, öğrencinin YKS puanlarından ilgili olan puanı, yerleştirileceği programa kayıt yaptırmak için aranan taban puanından düşük olmaması şartıyla öğretim dili Türkçe olan programlardan birine merkezî olarak yerleştirilebilirler. (madde 17)

* Öğretmenlik programlarına (Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık programı dâhil.); programın, yerleştirme puan türünde başarı sırası 300 bininci sırada olan adayın yerleştirme puanının altında yerleştirme puanına sahip adaylar yerleştirilmeyecektir (Ek puansız yerleştirme puanının başarı sırası dikkate alınır.) Bu şartı sağlamayan adaylar ilgili programı tercih edemeyeceklerdir. Bu şartı sağlayamayan adayların, tercih yapmış olsalar bile ilgili tercihleri yerleştirme işlemine alınmayacaktır (Okul birincisi kontenjanları dâhil.). (madde 24)

* Bu programı ilk 5 tercihinde gösteren ve bu programa yerleştirilen adaylardan "MEB" sütunda belirtilen kadarına Milli Eğitim Bakanlığınca burslu statüde destek sağlanacaktır. (madde 75)

* Yabancı dil sınavına İngilizceden girmek zorunludur. (madde 77)

* Ondokuz Mayıs Üniversitesini, Türkiye genelinde Y-DİL puan türünde ilk 500'e, Y-SÖZ puan türünden ilk 1000'e, Y-EA puan türünde ilk 2000'e, Y-SAY puan türünde ilk 3000'e girerek ilgili puan türlerindeki bölümlere yerleşen ve aynı programa kesin kayıt yaptıran (Ek puanlı yerleştirmeler hariç) ilk 5'te tercih eden öğrencilere 8 ay süreyle Ondokuz Mayıs Üniversitesi Vakfı tarafından 400 TL burs verilecektir. (madde 754)

Başarma ŞartlarıAsgari 240 AKTS ders kredisini başarmak ve varsa ilgili yükseköğretim kurumunun belirlemiş olduğu diğer yükümlülükleri yerine getirmiş olmak.  
İlerleme Yolları (İlişki Türü)

1. Lisans diplomasına sahip olanlar, yüksek lisans programlarına ve ilgili şartları sağlamaları halinde lisans derecesi ile kabul edilen doktora ve sanatta yeterlik programlarına devam edebilirler.

 2. Lisans öğrencileri, eğitim almakta oldukları yükseköğretim kurumlarının açtıkları çift anadal  programlarına katılma hakkına sahiptir. Çift anadal programlarına kayıtlı öğrenciler, iki diploma programından eş zamanlı olarak ders alıp, başarılı olmaları halinde iki ayrı lisans diploması alabilirler.

3. Alan dışı (havacılık, kriminoloji, ateşelik, yutdışı okutmanlığı, mütercim tercümanlık, akreoloji, vb.) çalışabilirler.

Yasal Dayanağı

1. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu

1.1. Yükseköğretim Kurumlarında Önlisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yan Dal İle Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik

1.2. Meslek Yüksekokulları ve Açıköğretim Ön Lisans Programları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Devamları Hakkında Yönetmelik

2. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu (Ek Madde-35)      

2.1.Yükseköğretim Kalite Güvencesi ve Yükseköğretim Kalite Kurulu Yönetmeliği

Geçerlilik Süresi (Varsa)

Yeterlilik sürekli geçerlidir.

Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi Adresi Aç
QrCodeQrCode
Yeterlilik Kodu

TR0030014459


Yeterlilik Adı
İngilizce Öğretmenliği Lisans Diploması

Sorumlu Kurum
OndokuzMayıs Üniversitesi

Sorumlu Kurum İletişim Bilgisi
Körfez, 19 Mayıs Ünv., 55270 Atakum/Samsun

Sorumlu Kurum URL

Yönelim
Genel

Sınıflandırma (Meslek Kodu)

ISCO 08


AYÇ Seviyesi
6

TYÇ Seviyesi
6
Yeterlilik TYÇ’ye 20/12/2024 tarihinde yerleştirildi

Sınıflandırma (Meslek Kodu)

ISCO 08


Kategori
Ana

Kredi Değeri
240

Programın Normal Süresi
4 Yıl

Program Profili (Amaç)

İngilizce öğretmenliği alanında lisans derecesi elde edebilmek için öğrencilerin programda alması gereken zorunlu ve seçimlik derslerin (toplam 240 AKTS karşılığı) tümünü başarıyla tamamlamak ve genel ağırlıklı not ortalamasının 4.00 üzerinden en az 2.0 olması gerekir. İngilizce Öğretmenliği programının eğitim dili İngilizce ve öğrenim süresi 4 yıldır. Programda, teorik ve uygulamalı Alan Bilgisi, Alan Eğitimi, Öğretmenlik Meslek Bilgisi, Genel Kültür ve Seçmeli derslere yer verilmektedir. İlk yarıyıllarda ağırlıklı olarak alan bilgisi dersleri, sonraki yarıyıllarda ise alan eğitimi ve seçmeli dersler yer almaktadır. Öğretmenlik Meslek Bilgisi dersleri ise tüm yarıyıllara dağıtılmış durumdadır. Uygulamaları Milli Eğitim Bakanlığına bağlı okullarda yapılan Okul Deneyimi ve Öğretmenlik Uygulaması dersleri programın son sınıfında yer almaktadır


Öğrenme Ortamları

Eğitim ve öğretim örgün veya uzaktan öğretim şeklinde gerçekleştirilir. Ayrıca, yükseköğretim kurumları bünyesindeki laboratuvarlarda ve atölyelerde ya da endüstride, sağlık kurumlarında ve iş yerlerinde staj veya iş yeri eğitimi olarak uygulamalı eğitimler yapılmaktadır. 


Öğrenme Kazanımları (Tanım)
  • Kazanımlara uygun yöntemler doğrultusunda test geliştirme sürecini takip ederek, geliştirdiği geçerli ve güvenilir ölçme araçlarını eğitim öğretim sürecinde kullanır.
  • Yabancı dil öğretimi, öğrenimi/edinimi ile ilgili pedagojik alan bilgisini etkin şekilde kullanır.
  • Eğitimde farklı ilke ve yaklaşımlara göre tasarladığı öğretim sürecini, öğrenme ortamlarındaki çeşitli faktörlere göre uygular.
  • Yabancı dilin kültürünü ve edebiyatını analiz eder.
  • Yabancı dil öğretimine özgü ve öğrencinin gereksinimlerine uygun materyalleri geliştirir.
  • Hedef dilden kaynak dile ve kaynak dilden hedef dile çeviri kuramları ve dil-düşünce bağlantısı farkındalığıyla alanında yazılı çeviriler yapar.
  • Bedensel, bilişsel, dil, sosyal ve duygusal gelişim alanlarını, öğrenme ilke ve süreçlerini kullanarak, okullarda kapsayıcı psikolojik danışma rehberlik hizmetlerini iş birliği içerisinde gerçekleştirir.
  • Öğrenme ve öğretme sürecinde bireysel gelişimine ve yaşam boyu öğrenmeye ilişkin öz-değerlendirme yapar.
  • Toplumsal sorumluluk bilinci ile yaşadığı çevre için hazırladığı proje ve etkinlikleri uygular.
  • Alanına özgü ihtiyaçlar doğrultusunda, güncel bilişim teknolojilerini takip ederek, öğretim süreçlerine etkin şekilde uyarlar.
  • Yabancı dil yetisini ve kültürlerarası iletişim becerilerini, dört temel dil becerisi çerçevesinde günlük hayattaki farklı dönemler, farklı sosyal katman ve çevreleri dikkate alarak canlandırma yoluyla kullanır.
  • Eğitim kurumlarındaki farklı felsefi bakış, sosyolojik ve tarihsel arka planı dikkate alarak farklı sınıf ve okul düzeylerinde eğitsel ve yönetsel süreçleri etkili ve verimli şekilde kullanır.
  • Kazanmış olduğu bilgi, beceri ve yetkinlikleri; okul ortamında mesleğinin gerektirdiği nitelikler ile milli, manevi ve evrensel değerler doğrultusunda uygular.

Anahtar Yetkinlikler

Aşağıda sıralanan anahtar yetkinliklere ileri düzeyde sahiptir.

  • Yabancı Dilde Okuma yazma yetkinliği
  • Çoklu dil yetkinliği
  • Kişisel, sosyal ve öğrenmeyi öğrenme yetkinliği
  • Kültürel farkındalık ve ifade yetkinliği 
  • Dolaylı öğrenme yetkinliği
  • Dijital yetkinlik
  • Kültürlerarası iletişim yetkinliği

Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri

(1) Başarı notu, öğrencilerin dönem/yıl içi değerlendirme notu ile dönem/yıl sonu veya bütünleme sınavından aldıkları notların öngörülen ağırlıklara göre hesaba katılmasıyla belirlenen ham başarı notlarının 4’lük not sistemindeki karşılığını ifade eder. Öğrencilerin başarı notlarının hesaplanmasında bağıl veya mutlak değerlendirme sistemi kullanılır. Birimlerde mutlak ve bağıl değerlendirme sistemlerinden hangisinin kullanılacağı, birim kurulunun önerisi ve Senato onayı ile belirlenir.

(2) Bağıl ve mutlak değerlendirme sistemlerine ilişkin ölçme ve değerlendirme esasları, bağıl değerlendirme sisteminde başarı notu hesaplamasına katılma koşulları ve sınırları ile başarı dereceleri hakkındaki esaslar, Senato tarafından belirlenir.

(3) Her iki değerlendirme sisteminde de herhangi bir dersten dönem/yıl sonu veya bütünleme sınavına girmeyen ve bu sınavda 100 puan üzerinden en az 50 puan alamayan öğrenciler başarısız sayılır. Bu sınır, ilgili birim kurulunun önerisi ve Senato kararı ile değiştirilebilir. Bütünleme sınavı yapılmayan ve dönem içi değerlendirmenin ağırlıklı olduğu birimlerde derslerden başarılı sayılmak için dönem/yıl sonu sınavından asgari bir not alma koşulu aranmaz.

(4) Öğrencinin KM ve G notu aldığı dersler, GANO hesabında dikkate alınmaz.

(5) Harfle ilan edilen başarı notları ile bunların ağırlık katsayıları/anlamları aşağıdaki şekildedir:

 

4.00 AA

3.50 BA

3.00 BB

2.50 CB

2.00 CC

1.50 DC

1.00 DD

0.00 FF

0.00 FD

0.00 FG

KM

G


Kalite Güvencesi

Yükseköğretimde lisans programımızın kalite güvencesi “Yükseköğretim Diploma Programlarının Kalite Güvencesinin Sağlanmasına Yönelik Usul ve Esaslar” a göre sağlanmaktadır:

1. Öğretim Programlarının Oluşturulması ve Onaylanması:

 1.1. Lisans Programımızda asgari şartlar YÖK tarafından  belirlenmiştir.

 1.2. Lisans programımızın müfredatı ve her bir programın öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının neler olacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumlarının senatoları tarafından belirlenmiştir. 

2. Ölçme-Değerlendirme: Lisans programımızın öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının ölçme ve değerlendirmesinin nasıl yapılacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun  olarak yükseköğretim kurumları tarafından hazırlanan eğitim ve öğretim ve sınav yönetmeliğine göre yürütülmektedir.

 3. Belgelendirme: Lisans programlarımıza kayıtlı öğrenciler, yükseköğretim kurumları tarafından belirlenen ders kredilerini ve diğer yükümlülükleri başarı ile tamamlamaları halinde; lisans diploması alır.

 4. Öz Değerlendirme-Dış Değerlendirme: Lisans programımız kapsamında yükseköğretim kurumları, sürekli izleme bağlamında, her yılın başında bir önceki yıla ait “Kurum İç Değerlendirme Raporlarını” Yükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK) tarafından hazırlanan Bilgi Sistemine girer. YÖKAK, yükseköğretim kurumlarının dış değerlendirmesine ilişkin hazırladığı “Kurumsal Geri Bildirim Raporu”nu kamuoyuyla paylaşılır. Ayrıca, YÖKAK tarafından yetkilendirilen veya tanınan akreditasyon kuruluşları tarafından verilen akreditasyon kararları da programların yeterliliklerinin kalite güvencesinin sağlandığını gösterir. YÖKAK mevzuatı gereği belirlenen yeterliliklere ilişkin düzenli gözden geçirme faaliyetleri yapar.

Akreditasyon Kuruluşu Adı; Öğretmenlik Eğitim Programları Değerlendirme ve Akreditasyon Derneği(EPDAD)

Başlangıç/Bitiş Tarihi;1.05.2024/1.05.2027


Giriş Şartı

Programımıza ÖSYM'nin yapmış olduğu Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) ile yerleştirme yapılır. Yabancı uyruklu öğrenciler ise Ondokuz Mayıs Üniversitesi Uluslararası Öğrenci Giriş Sınavı (OMU-YÖS) dikkate alınarak kabul edilir.

2020 Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzunda programa ait Özel Koşul ve Açıklamalara göre;

* Bir yıl süreli zorunlu İngilizce Hazırlık Programı uygulanır. Hazırlık sınıfı, öğretim süresi sütununda gösterilen yıllara dahil değildir. İngilizce yeterlik sınavını başaranlar doğrudan birinci sınıfa alınırlar. Öğrencilere, "Yükseköğretim Kurumlarında Yabancı Dil Öğretimi ve Yabancı Dille Öğretim Yapılmasında Uyulacak Esaslara İlişkin Yönetmelik" hükümleri uygulanır. (madde 15)

* Bu programa kayıt yaptıran ve yabancı dil hazırlık sınıfına devam etmesine rağmen hazırlık sınıfını iki yıl içinde başarıyla tamamlayamayan öğrencilerin programdan ilişiği kesilir. Hazırlık sınıfında başarısız olarak programdan ilişiği kesilen öğrenciler, varsa kendi yükseköğretim kurumlarında öğretim dili Türkçe olan eşdeğer bir programa kayıt yaptırabilirler. Ancak bu öğrenciler, talep etmeleri durumunda Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığı tarafından bir defaya mahsus olmak üzere kayıt yaptırdığı yıl itibarıyla, öğrencinin YKS puanlarından ilgili olan puanı, yerleştirileceği programa kayıt yaptırmak için aranan taban puanından düşük olmaması şartıyla öğretim dili Türkçe olan programlardan birine merkezî olarak yerleştirilebilirler. (madde 17)

* Öğretmenlik programlarına (Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık programı dâhil.); programın, yerleştirme puan türünde başarı sırası 300 bininci sırada olan adayın yerleştirme puanının altında yerleştirme puanına sahip adaylar yerleştirilmeyecektir (Ek puansız yerleştirme puanının başarı sırası dikkate alınır.) Bu şartı sağlamayan adaylar ilgili programı tercih edemeyeceklerdir. Bu şartı sağlayamayan adayların, tercih yapmış olsalar bile ilgili tercihleri yerleştirme işlemine alınmayacaktır (Okul birincisi kontenjanları dâhil.). (madde 24)

* Bu programı ilk 5 tercihinde gösteren ve bu programa yerleştirilen adaylardan "MEB" sütunda belirtilen kadarına Milli Eğitim Bakanlığınca burslu statüde destek sağlanacaktır. (madde 75)

* Yabancı dil sınavına İngilizceden girmek zorunludur. (madde 77)

* Ondokuz Mayıs Üniversitesini, Türkiye genelinde Y-DİL puan türünde ilk 500'e, Y-SÖZ puan türünden ilk 1000'e, Y-EA puan türünde ilk 2000'e, Y-SAY puan türünde ilk 3000'e girerek ilgili puan türlerindeki bölümlere yerleşen ve aynı programa kesin kayıt yaptıran (Ek puanlı yerleştirmeler hariç) ilk 5'te tercih eden öğrencilere 8 ay süreyle Ondokuz Mayıs Üniversitesi Vakfı tarafından 400 TL burs verilecektir. (madde 754)


Başarma Şartları
Asgari 240 AKTS ders kredisini başarmak ve varsa ilgili yükseköğretim kurumunun belirlemiş olduğu diğer yükümlülükleri yerine getirmiş olmak.  

İlerleme Yolları (İlişki Türü)

1. Lisans diplomasına sahip olanlar, yüksek lisans programlarına ve ilgili şartları sağlamaları halinde lisans derecesi ile kabul edilen doktora ve sanatta yeterlik programlarına devam edebilirler.

 2. Lisans öğrencileri, eğitim almakta oldukları yükseköğretim kurumlarının açtıkları çift anadal  programlarına katılma hakkına sahiptir. Çift anadal programlarına kayıtlı öğrenciler, iki diploma programından eş zamanlı olarak ders alıp, başarılı olmaları halinde iki ayrı lisans diploması alabilirler.

3. Alan dışı (havacılık, kriminoloji, ateşelik, yutdışı okutmanlığı, mütercim tercümanlık, akreoloji, vb.) çalışabilirler.


Yasal Dayanağı

1. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu

1.1. Yükseköğretim Kurumlarında Önlisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yan Dal İle Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik

1.2. Meslek Yüksekokulları ve Açıköğretim Ön Lisans Programları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Devamları Hakkında Yönetmelik

2. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu (Ek Madde-35)      

2.1.Yükseköğretim Kalite Güvencesi ve Yükseköğretim Kalite Kurulu Yönetmeliği


Geçerlilik Süresi (Varsa)

Yeterlilik sürekli geçerlidir.


Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi
Adresi Aç

Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi
QrCodeQrCode
Qualification Code

TR0030014459

Qualification Title
Bachelor's Degree in English Language Teaching
Awarding BodyOndokuz Mayıs University
Awarding Body ContactOndokuz Mayıs University Kurupelit Campus, 55139 Atakum/Samsun
Awarding Body Urlhttps://www.omu.edu.tr
OrientationGeneral
EQF Level6
6 The Qualification has been included in TQF on 20/12/2024
TQF Level 6
Thematic AreasTeacher training with subject specialization
National Occupation Classification

ISCO 08

CategoryMain
Credit Value240
Program Duration4 Yıl
Program Profile

In order to obtain a bachelor's degree in English Language Teaching, students must successfully complete all of the compulsory and elective courses (240 ECTS credits in total) and have a cumulative grade point average of at least 2.0 out of 4.00. The medium of instruction of the English Language Teaching program is English and the duration of study is 4 years. In the program, theoretical and practical Field Knowledge, Field Education, Teaching Professional Knowledge, General knowledge and Elective courses are included. In the first semesters, there are mainly field knowledge courses, and in the following semesters there are field education and elective courses. Professional Teaching Knowledge courses are distributed to all semesters. School Experience and Teaching Practice courses, which are implemented in schools affiliated to the Ministry of National Education, take place in the last year of the program.

Learning Environments

Education and training is carried out in the form of formal or distance education. In addition, practical training is carried out in laboratories and workshops within higher education institutions or in industry, health institutions and workplaces as internships or workplace training. 

Description
  • Follows the test development process in line with the methods appropriate to the gains and uses the valid and reliable measurement tools developed in the educational process.
  • Uses pedagogical content knowledge related to foreign language teaching, learning/acquisition effectively.
  • Applies the teaching process designed according to different principles and approaches in education according to various factors in learning environments.
  • Analyzes the culture and literature of a foreign language.
  • Develops materials specific to foreign language teaching and appropriate to the needs of the learner.
  • Translates from the target language to the source language and from the source language to the target language with the awareness of translation theories and language-thought connection.
  • Carries out inclusive psychological counseling and guidance services in schools in cooperation by using physical, cognitive, language, social and emotional development areas, learning principles and processes.
  • Makes self-evaluation of individual development and lifelong learning in the learning and teaching process.
  • Implements projects and activities prepared for the environment in which he/she lives with a sense of social responsibility.
  • In line with the needs specific to his/her field, he/she follows current information technologies and adapts them effectively to teaching processes.
  • Uses foreign language competence and intercultural communication skills within the framework of the four basic language skills, taking into account different periods, different social strata and environments in daily life through animation.
  • Uses educational and administrative processes effectively and efficiently at different grade and school levels, taking into account different philosophical perspectives, sociological and historical backgrounds in educational institutions.
  • Applies the knowledge, skills and competencies gained in the school environment in line with the qualifications required by the profession and national, spiritual and universal values.
Key Competencies

Has the following key competencies at an advanced level.

1. Reading and writing competence in a foreign language

2. Multilingual competence

3. Personal, social and learning to learn competence

4. Cultural awareness and expressive competence 

5. Indirect learning competence

6. Digital competence

7. Intercultural communication competence

Further Info

(1) The grade point represents the 4-point scale equivalent of the raw grade point average calculated by taking into account the midterm and final exam scores of the students according to the prescribed weights. Relative or absolute evaluation system is used in the calculation of students' grade points. Whether the relative or absolute evaluation system will be used in the units is determined by the proposal of the unit council and the approval of the Senate.

(2) The principles of measurement and evaluation for relative and absolute evaluation systems, the conditions and limits for participation in the grade point calculation in the relative evaluation system, and the principles regarding the success levels are determined by the Senate.

(3) In both evaluation systems, students who do not take the final exam or makeup exam for a course and who cannot score at least 50 points out of 100 in this exam are considered unsuccessful. This limit may be changed by the proposal of the relevant unit council and the Senate decision. In units where makeup exams are not held and where midterm evaluations are weighted, there is no minimum grade requirement for passing the course from the final exam.

(4) The courses for which the student receives KM and G grades are not taken into account in the calculation of the CGPA.

(5) The letter grades and their weight coefficients/meanings announced are as follows for the academic units of the university.

4.00 AA

3.50 BA

3.00 BB

2.50 CB

2.00 CC

1.50 DC

1.00 DD

0.00 FF

0.00 FD

0.00 FG

KM

G

Quality Assurance

The quality assurance of our undergraduate program in higher education is provided according to the "Procedures and Principles for Ensuring Quality Assurance of Higher Education Diploma Programs":

1. Creation and Approval of Curricula:

 1.1. The minimum requirements for our undergraduate program are determined by YÖK.

 1.2. The curriculum of our undergraduate program and the learning outcomes that each program will provide to the student are determined by the senates of higher education institutions in accordance with the basic principles determined by YÖK on these issues. 

2. Assessment and Evaluation: The measurement and evaluation of the learning outcomes that our undergraduate program will provide to the student is carried out according to the education and training and examination regulations prepared by higher education institutions in accordance with the basic principles determined by YÖK on these issues.

 3. Certification: Students enrolled in our undergraduate programs, if they successfully complete the course credits and other obligations determined by higher education institutions; receive a bachelor's degree.

 4. Self-Assessment-External Evaluation: Within the scope of our undergraduate program, higher education institutions enter the "Institutional Internal Evaluation Reports" of the previous year into the Information System prepared by the Higher Education Quality Council (YÖKAK) at the beginning of each year in the context of continuous monitoring. YÖKAK shares the "Institutional Feedback Report" prepared for the external evaluation of higher education institutions with the public. In addition, accreditation decisions issued by accreditation bodies authorized or recognized by YÖKAK also indicate that the quality assurance of the qualifications of the programs is ensured. YÖKAK conducts regular review activities regarding the qualifications determined in accordance with the legislation.

Accreditation Body Name; Teacher Education Programs Evaluation and Accreditation Association (EPDAD)

Start/End Date: 1.05.2024/1.05.2027

Access Requirements

Placement to our program is made with the Higher Education Institutions Examination (YKS) conducted by ÖSYM. Foreign students are accepted by taking Ondokuz Mayıs University International Student Entrance Exam (OMU-YÖS) into consideration.

According to the 2020 Higher Education Programs and Quotas Guide, according to the Special Conditions and Explanations of the program;

* A one-year compulsory English Preparatory Program is applied. Preparatory class is not included in the years shown in the education period column. Those who pass the English proficiency exam are directly admitted to the first year. Students are subject to the provisions of the "Regulation on Foreign Language Teaching in Higher Education Institutions and the Principles of Teaching in a Foreign Language" (Article 15)

* Students who enroll in this program and fail to successfully complete the preparatory class within two years despite attending the foreign language preparatory class are dismissed from the program. Students who fail in the preparatory class and are dismissed from the program can enroll in an equivalent program with Turkish as the language of instruction in their own higher education institutions, if any. However, these students, if they request, can be centrally placed by the Presidency of the Measurement, Selection and Placement Center in one of the programs whose medium of instruction is Turkish, provided that the student's YKS score is not lower than the base score required for enrollment in the program to which the student will be placed, as of the year of enrollment, for one time only. (article 17)

* * Candidates with a placement score below the placement score of the candidate whose placement score is below the placement score of the candidate whose placement score is 300 thousandth in the placement score type of the program will not be placed in the teaching programs (The placement score without additional points is taken into account.) Candidates who do not meet this condition will not be able to choose the relevant program. Candidates who do not meet this requirement will not be included in the placement process even if they have made a preference (including school valedictorian quotas.) (article 24)

* The Ministry of National Education will provide scholarship support to the number of candidates who place this program in their first 5 preferences and who are placed in this program as specified in the "MEB" column (Article 75)

* It is compulsory to take the foreign language exam in English (Article 77)

* Ondokuz Mayıs University, Turkey-wide Y-DIL score type in the top 500, Y-SÖZ score type in the top 1000, Y-EA score type in the top 2000, Y-AY score type in the top 3000 in the relevant score types by entering the departments in the relevant score types and final enrollment in the same program (excluding placements with additional points) students who are placed in the top 5 will be given a scholarship of 400 TL by Ondokuz Mayıs University Foundation for 8 months. (article 754)

Conditions for SuccessTo achieve a minimum of 240 ECTS course credits and to fulfill other obligations, if any, determined by the relevant higher education institution.
Progression Paths (Relationship Type)

1. Those with a bachelor's degree can continue their studies in master's degree programs and, if they meet the relevant requirements, in doctoral and proficiency in art programs accepted with a bachelor's degree.

 2. Undergraduate students have the right to participate in double major programs offered by the higher education institutions where they are studying. Students enrolled in double major programs can take courses from two diploma programs simultaneously and receive two separate undergraduate diplomas if they are successful.

3. They can work outside the field (aviation, criminology, attaché, foreign lecturer, translation and interpreting, acreology, etc.).

Legal Basis

1. Higher Education Law No. 2547

1.1. Regulation on the Principles of Transferring Between Associate and Undergraduate Programs, Double Major, Minor and Inter-Institutional Credit Transfer in Higher Education Institutions

1.2. Regulation on the Continuation of Graduates of Vocational Schools and Open Education Associate Degree Programs to Undergraduate Education

2. Higher Education Law No. 2547 (Additional Article-35)

2.1. Regulation on Higher Education Quality Assurance and Higher Education Quality Board

 

Validity Period (If Any)

The qualification is continuously valid.

Url Open Address
QrCodeQrCode
Qualification Code

TR0030014459


Qualification Title
Bachelor's Degree in English Language Teaching

Awarding Body
Ondokuz Mayıs University

Awarding Body Contact
Ondokuz Mayıs University Kurupelit Campus, 55139 Atakum/Samsun

Awarding Body Url

Orientation
General

National Occupation Classification

ISCO 08


EQF Level
6

TQF Level
6
The Qualification has been included in TQF on 20/12/2024

National Occupation Classification

ISCO 08


Category
Main

Credit Value
240

Program Duration
4 Yıl

Program Profile

In order to obtain a bachelor's degree in English Language Teaching, students must successfully complete all of the compulsory and elective courses (240 ECTS credits in total) and have a cumulative grade point average of at least 2.0 out of 4.00. The medium of instruction of the English Language Teaching program is English and the duration of study is 4 years. In the program, theoretical and practical Field Knowledge, Field Education, Teaching Professional Knowledge, General knowledge and Elective courses are included. In the first semesters, there are mainly field knowledge courses, and in the following semesters there are field education and elective courses. Professional Teaching Knowledge courses are distributed to all semesters. School Experience and Teaching Practice courses, which are implemented in schools affiliated to the Ministry of National Education, take place in the last year of the program.


Learning Environments

Education and training is carried out in the form of formal or distance education. In addition, practical training is carried out in laboratories and workshops within higher education institutions or in industry, health institutions and workplaces as internships or workplace training. 


Description
  • Follows the test development process in line with the methods appropriate to the gains and uses the valid and reliable measurement tools developed in the educational process.
  • Uses pedagogical content knowledge related to foreign language teaching, learning/acquisition effectively.
  • Applies the teaching process designed according to different principles and approaches in education according to various factors in learning environments.
  • Analyzes the culture and literature of a foreign language.
  • Develops materials specific to foreign language teaching and appropriate to the needs of the learner.
  • Translates from the target language to the source language and from the source language to the target language with the awareness of translation theories and language-thought connection.
  • Carries out inclusive psychological counseling and guidance services in schools in cooperation by using physical, cognitive, language, social and emotional development areas, learning principles and processes.
  • Makes self-evaluation of individual development and lifelong learning in the learning and teaching process.
  • Implements projects and activities prepared for the environment in which he/she lives with a sense of social responsibility.
  • In line with the needs specific to his/her field, he/she follows current information technologies and adapts them effectively to teaching processes.
  • Uses foreign language competence and intercultural communication skills within the framework of the four basic language skills, taking into account different periods, different social strata and environments in daily life through animation.
  • Uses educational and administrative processes effectively and efficiently at different grade and school levels, taking into account different philosophical perspectives, sociological and historical backgrounds in educational institutions.
  • Applies the knowledge, skills and competencies gained in the school environment in line with the qualifications required by the profession and national, spiritual and universal values.

Key Competencies

Has the following key competencies at an advanced level.

1. Reading and writing competence in a foreign language

2. Multilingual competence

3. Personal, social and learning to learn competence

4. Cultural awareness and expressive competence 

5. Indirect learning competence

6. Digital competence

7. Intercultural communication competence


Further Info

(1) The grade point represents the 4-point scale equivalent of the raw grade point average calculated by taking into account the midterm and final exam scores of the students according to the prescribed weights. Relative or absolute evaluation system is used in the calculation of students' grade points. Whether the relative or absolute evaluation system will be used in the units is determined by the proposal of the unit council and the approval of the Senate.

(2) The principles of measurement and evaluation for relative and absolute evaluation systems, the conditions and limits for participation in the grade point calculation in the relative evaluation system, and the principles regarding the success levels are determined by the Senate.

(3) In both evaluation systems, students who do not take the final exam or makeup exam for a course and who cannot score at least 50 points out of 100 in this exam are considered unsuccessful. This limit may be changed by the proposal of the relevant unit council and the Senate decision. In units where makeup exams are not held and where midterm evaluations are weighted, there is no minimum grade requirement for passing the course from the final exam.

(4) The courses for which the student receives KM and G grades are not taken into account in the calculation of the CGPA.

(5) The letter grades and their weight coefficients/meanings announced are as follows for the academic units of the university.

4.00 AA

3.50 BA

3.00 BB

2.50 CB

2.00 CC

1.50 DC

1.00 DD

0.00 FF

0.00 FD

0.00 FG

KM

G


Quality Assurance

The quality assurance of our undergraduate program in higher education is provided according to the "Procedures and Principles for Ensuring Quality Assurance of Higher Education Diploma Programs":

1. Creation and Approval of Curricula:

 1.1. The minimum requirements for our undergraduate program are determined by YÖK.

 1.2. The curriculum of our undergraduate program and the learning outcomes that each program will provide to the student are determined by the senates of higher education institutions in accordance with the basic principles determined by YÖK on these issues. 

2. Assessment and Evaluation: The measurement and evaluation of the learning outcomes that our undergraduate program will provide to the student is carried out according to the education and training and examination regulations prepared by higher education institutions in accordance with the basic principles determined by YÖK on these issues.

 3. Certification: Students enrolled in our undergraduate programs, if they successfully complete the course credits and other obligations determined by higher education institutions; receive a bachelor's degree.

 4. Self-Assessment-External Evaluation: Within the scope of our undergraduate program, higher education institutions enter the "Institutional Internal Evaluation Reports" of the previous year into the Information System prepared by the Higher Education Quality Council (YÖKAK) at the beginning of each year in the context of continuous monitoring. YÖKAK shares the "Institutional Feedback Report" prepared for the external evaluation of higher education institutions with the public. In addition, accreditation decisions issued by accreditation bodies authorized or recognized by YÖKAK also indicate that the quality assurance of the qualifications of the programs is ensured. YÖKAK conducts regular review activities regarding the qualifications determined in accordance with the legislation.

Accreditation Body Name; Teacher Education Programs Evaluation and Accreditation Association (EPDAD)

Start/End Date: 1.05.2024/1.05.2027


Access Requirements

Placement to our program is made with the Higher Education Institutions Examination (YKS) conducted by ÖSYM. Foreign students are accepted by taking Ondokuz Mayıs University International Student Entrance Exam (OMU-YÖS) into consideration.

According to the 2020 Higher Education Programs and Quotas Guide, according to the Special Conditions and Explanations of the program;

* A one-year compulsory English Preparatory Program is applied. Preparatory class is not included in the years shown in the education period column. Those who pass the English proficiency exam are directly admitted to the first year. Students are subject to the provisions of the "Regulation on Foreign Language Teaching in Higher Education Institutions and the Principles of Teaching in a Foreign Language" (Article 15)

* Students who enroll in this program and fail to successfully complete the preparatory class within two years despite attending the foreign language preparatory class are dismissed from the program. Students who fail in the preparatory class and are dismissed from the program can enroll in an equivalent program with Turkish as the language of instruction in their own higher education institutions, if any. However, these students, if they request, can be centrally placed by the Presidency of the Measurement, Selection and Placement Center in one of the programs whose medium of instruction is Turkish, provided that the student's YKS score is not lower than the base score required for enrollment in the program to which the student will be placed, as of the year of enrollment, for one time only. (article 17)

* * Candidates with a placement score below the placement score of the candidate whose placement score is below the placement score of the candidate whose placement score is 300 thousandth in the placement score type of the program will not be placed in the teaching programs (The placement score without additional points is taken into account.) Candidates who do not meet this condition will not be able to choose the relevant program. Candidates who do not meet this requirement will not be included in the placement process even if they have made a preference (including school valedictorian quotas.) (article 24)

* The Ministry of National Education will provide scholarship support to the number of candidates who place this program in their first 5 preferences and who are placed in this program as specified in the "MEB" column (Article 75)

* It is compulsory to take the foreign language exam in English (Article 77)

* Ondokuz Mayıs University, Turkey-wide Y-DIL score type in the top 500, Y-SÖZ score type in the top 1000, Y-EA score type in the top 2000, Y-AY score type in the top 3000 in the relevant score types by entering the departments in the relevant score types and final enrollment in the same program (excluding placements with additional points) students who are placed in the top 5 will be given a scholarship of 400 TL by Ondokuz Mayıs University Foundation for 8 months. (article 754)


Conditions for Success
To achieve a minimum of 240 ECTS course credits and to fulfill other obligations, if any, determined by the relevant higher education institution.

Progression Paths (Relationship Type)

1. Those with a bachelor's degree can continue their studies in master's degree programs and, if they meet the relevant requirements, in doctoral and proficiency in art programs accepted with a bachelor's degree.

 2. Undergraduate students have the right to participate in double major programs offered by the higher education institutions where they are studying. Students enrolled in double major programs can take courses from two diploma programs simultaneously and receive two separate undergraduate diplomas if they are successful.

3. They can work outside the field (aviation, criminology, attaché, foreign lecturer, translation and interpreting, acreology, etc.).


Legal Basis

1. Higher Education Law No. 2547

1.1. Regulation on the Principles of Transferring Between Associate and Undergraduate Programs, Double Major, Minor and Inter-Institutional Credit Transfer in Higher Education Institutions

1.2. Regulation on the Continuation of Graduates of Vocational Schools and Open Education Associate Degree Programs to Undergraduate Education

2. Higher Education Law No. 2547 (Additional Article-35)

2.1. Regulation on Higher Education Quality Assurance and Higher Education Quality Board

 


Validity Period (If Any)

The qualification is continuously valid.


Url
Open Address

Url
QrCodeQrCode