Yeterlilik Kodu

TR0030027860

Yeterlilik Adı
İngiliz Dili ve Edebiyatı (İngilizce) Lisans Diploması
Sorumlu Kurumİstanbul Aydın Üniversitesi
Sorumlu Kurum İletişim BilgisiFlorya Yerleşkesi (Halit Aydın Yerleşkesi) Beşyol Mah.İnönü Cad.No: 38 Sefaköy–Küçükçekmece / İSTANBUL
Sorumlu Kurum URLhttps://www.aydin.edu.tr/
YönelimGenel
AYÇ Seviyesi6
6 Yeterlilik TYÇ’ye 25/03/2025 tarihinde yerleştirildi
TYÇ Seviyesi 6
Sınıflandırma (Tematik Alan)Edebiyat ve dilbilim
Sınıflandırma (Meslek Kodu)

ISCO 08

KategoriAna
Kredi Değeri240
Programın Normal Süresi 4 Yıl
Program Profili (Amaç)

İstanbul Aydın Üniversitesi, İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümünde aşağıdaki öğrenim amaçları doğrultusunda:

  • İngiliz Dili ve Edebiyatı ve Amerikan Edebiyatı konuları üzerinde akademik düzeyde uygun analiz ve modelleme yöntemleri kullanarak araştırma ve rapor hazırlama becerisine sahip bireyler yetiştirmek,
  • Öğrencilere disiplinlerarası bir bakış açısı kazandırmak, etkileşimi yükselterek alanda edindikleri eleştirel okuma yazma ve düşünme becerilerini güçlendirmek,
  • Öğrencilerin gelişimini sosyal bilimlerin farklı alanlarından bilgilerle destekleyerek topluma yararlı olabilecek donanımlı, etik bireyler yetiştirmek,
  • Akademik dünyada ve iş hayatında başarılı olmak için gereken eleştirel okuma, yazma ve düşünme yeteneklerini kazandırmaktır.
     
Öğrenme Ortamları

Eğitim ve öğretim örgün, açık veya uzaktan öğretim şeklinde gerçekleştirilir. Buna ek olarak, iş yerlerinde staj veya iş yeri eğitimi olarak uygulamalı eğitimler yapılır.

Öğrenme Kazanımları (Tanım)
  • İstanbul Aydın Üniversitesi, İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunları, aşağıdaki program çıktıları doğrultusunda yetkinlik kazanır:
  • İngiliz ve Amerikan edebiyatı, kültür ve tarihini derinlemesine yorumlar,
  • İngiliz Dili ve Edebiyatının tarihsel gelişim süreci, edebiyat tarihinin dönemlerinden yazar, akım ve yapıtlar hakkında yeterli derin bilgiye sahip olur,
  • Temel edebiyat türlerinin belirleyici özelliklerini, dil, edebiyat ve/veya kültüre ilişkin temel terim ve kavramları açıklar,
  • Çeşitli alanlarda düşüncelerini aktarırken ve her türlü yazılı ve/veya sözlü ifadede ve iletişimlerinde yetkinlik gösterir,
  • Edebi, eleştirel, tarihsel ve dilbilimsel yaklaşımları metin incelemelerine uygular,
  • Bilgi ve materyal toplamak, incelemek, düzenlemek ve sunmak için güdümlü araştırma becerilerini kullanır,
  • Etkin bir biçimde argüman oluşturmak için mantıksal düşünme, eleştirel sorgulama ve retorik becerileri kullanır.
Anahtar Yetkinlikler

Aşağıda sıralanan anahtar yetkinliklere ileri düzeyde sahiptir:

  • Okuma yazma yetkinliği,
  • Dil eğitimi ve öğretimi yetkinliği,
  • Kültürel farkındalık ve ifade yetkinliği,
  • Yaşam boyu öğrenme bilinci, bilgiye erişebilme, bilim ve teknolojideki gelişmeleri izleme yetkinliği
     
Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri

İlgili yönetmelikte “Madde 22”de belirtilen başarı notları aşağıdaki gibidir. Diğer ölçme ve değerlendirme süreçleriyle ilgili maddeler “Madde 21” ile “Madde 28” arasındadır.
Öğrencilere, kayıtlı oldukları her ders için aşağıdaki harf notlarından biri, dersin öğretim elemanı tarafından verilir:
Puan                  Katsayısı                 Harf Notu
90-100                  4,0                             AA
85-89                    3,5                             BA
80-84                    3,0                             BB
75-79                    2,5                             CB
70-74                    2,0                             CC
60-69                    1,5                             DC
50-59                    1,0                             DD
40-49                    0,5                             FD
39 ve altı               0,0                             FF
Ayrıca, harf notlarının açıklamaları aşağıdaki şekildedir:
a) I: Eksik notu, derste başarılı olduğu hâlde, hastalık veya bir başka nedenle ders için gerekli çalışmaları tamamlayamayan öğrencilere, dönem sonu sınavının yapıldığı tarihten itibaren üç iş günü içerisinde, dersi veren öğretim üyesine verilecek belgelerin kabulüne bağlı olarak verilir. Bir öğrenci; I notu aldığı dersten, akademik takvimde notların öğrenci bilgi sistemine girişi için son gün olarak belirtilen tarihten sonraki on beş gün içinde, eksiklerini tamamlayarak bir not almak zorundadır. Aksi hâlde I notu, kredili dersler için FF, kredisiz dersler için F notuna dönüşür. Ancak öğrencinin mazeretinin zorunlu nedenlerle uzaması durumunda, ilgili öğretim elemanının başvurusu üzerine, ilgili yönetim kurulu bu süreyi, izleyen dönemin kayıt süresinin başlangıcından bir gün öncesine kadar uzatabilir. Bu şekilde verilen I notunun en geç kayıt süresinin başlangıcından bir gün önce harf notuna dönüştürülmesi gerekir. Aksi halde I notu, FF notuna dönüşür.
b) NA: Devamsız notu; derse devam veya uygulama ile ilgili koşulları yerine getirememiş olan öğrencilere verilir. NA notu alan öğrenciler final sınavına giremezler. Bu not yarıyıl ve genel akademik başarı not ortalaması hesaplanırken FF notu gibi işleme alınır.
c) P: Not takdir edilmeyen kredisiz derslerden başarılı olan öğrencilere verilir.
ç) F: Kalır notu, kredisiz derslerden başarısız olan öğrencilere verilir.
d)W: Dersten çekilme notu; öğrencinin süresi içinde çekildiği derslere verilir. Bu not, normal ders ekleme ve ders bırakma süresi bittikten sonra öğrencinin programına aldığı dersten, yarıyıl başından itibaren ilk yedi hafta içinde kendi isteği ve dersten sorumlu öğretim elemanının onayı ile vazgeçmesi durumunda verilir. Öğrenci ilk yıl (birinci ve ikinci yarıyıl) derslerinden ve tekrarlamak zorunda olup, daha önce FD, FF, F ve NA notu aldığı derslerden çekilemez. Bu kural dersin zorunlu ya da seçmeli ders olmasına bakılmaksızın uygulanır. Normal ders yükünün 1/3’ünden daha fazla dersten çekilme izni verilmez. Öğrenciye bir dönemde sadece bir ders olmak üzere öğrenimi boyunca ön lisans programlarında iki, lisans programlarında ise altı dersten, dersi veren öğretim elemanının izni ve danışmanın onayı ile çekilme izni verilebilir.
e) E: Girilmemiş notu, değerlendirme işlemi yapılmamış, notu girilmemiş dersler için verilir. Öğrenci derse yazılırken otomatik olarak E notu verilir ve öğretim elemanı dersi değerlendirinceye kadar E notu kalır. Dönem sonu sınav notu, diğer notlardan birine ilgili öğretim elemanınca dönüştürülür, dönüşmemiş E notu FF notu gibi işlem görür.

Kalite Güvencesi

Yükseköğretim programlarının niteliğinin gözetilmesi için;
YÖK, yükseköğretim kurumlarında gerçekleştirilen eğitim ve öğretimle diğer faaliyetlerin planlanması, düzenlenmesi, yönetilmesi ve denetiminden sorumludur.
YÖK tarafından belirlenen kriterler çerçevesinde her yıl hazırlanan yükseköğretim kurumlarına ait “Üniversite İzleme ve Değerlendirme Raporları” yayımlanır. Bu raporlara göre hazırlanan, yükseköğretim kurumlarına yönelik nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren raporlarda YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır.
YÖK tarafından her yıl vakıf yükseköğretim kurumlarına ait akademik, idari ve mali verileri içeren “Vakıf Yükseköğretim Kurumları Raporu” yayımlanır. Vakıf yükseköğretim kurumlarına yönelik yapılan nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren bu raporlar YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır. Yükseköğretimde lisans programlarının kalite güvencesi “Yükseköğretim Diploma Programlarının Kalite Güvencesinin Sağlanmasına Yönelik Usul ve Esaslar” a göre sağlanır:
1. Öğretim Programlarının Oluşturulması ve Onaylanması:
1.1. YÖK, yükseköğretim kurumlarında lisans bölüm ve programların açılması için gerekli olan asgari standart ve ölçütleri belirler.
1.2. Yükseköğretim kurumlarında lisans programlarının müfredatı ve her bir programın öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının neler olacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumlarının senatoları tarafından belirlenir.
1.3. Ulusal Çekirdek Eğitim Programlarının müfredatı ilgili Dekanlar Konseyi tarafından kabul edildikten sonra YÖK’ün onayıyla yükseköğretim kurumları tarafından uygulanır.
2. Ölçme-Değerlendirme: Her bir lisans programının öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının ölçme ve değerlendirmesinin nasıl yapılacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumları tarafından hazırlanan eğitim ve öğretim ve sınav yönetmeliğine göre yürütülür.
3. Belgelendirme: Lisans programlarına kayıtlı öğrenciler, yükseköğretim kurumları tarafından belirlenen ders kredilerini ve diğer yükümlülükleri başarı ile tamamlamaları hâlinde; lisans diploması alır.
4. Öz Değerlendirme-Dış Değerlendirme: Yükseköğretim kurumları, sürekli izleme bağlamında, her yılın başında bir önceki yıla ait “Kurum İç Değerlendirme Raporlarını” Yükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK) tarafından hazırlanan Bilgi Sistemine girer. YÖKAK, yükseköğretim kurumlarının dış değerlendirmesine ilişkin hazırladığı “Kurumsal Geri Bildirim Raporu”nu kamuoyuyla paylaşılır.
Ayrıca, YÖKAK tarafından yetkilendirilen veya tanınan akreditasyon kuruluşları tarafından verilen akreditasyon kararları da programların yeterliliklerinin kalite güvencesinin sağlandığını gösterir. YÖKAK mevzuatı gereği belirlenen yeterliliklere ilişkin düzenli gözden geçirme faaliyetleri yapar.
Akreditasyon Kuruluşu adı: Fen, Edebiyat, Fen-Edebiyat, Dil ve Tarih-Coğrafya Fakülteleri Akreditasyon Derneği (FEDEK) 
19.11.2022/30.09.2025

Giriş Şartı

İstanbul Aydın Üniversitesi, İngiliz Dili ve Edebiyatı bölümüne kayıtlar, ÖSYM tarafından gerçekleştirilen ilgili merkezi yerleştirme sınavlarında “Dil” puan türü sonuçlarına göre Yükseköğretim Kurulu tarafından belirlenen esaslara uygun yapılır.

Başarma Şartları Genel not ortalaması 4,00 üzerinden en az 2,00 olması, Eğitim-öğretim programında yer alan tüm zorunlu dersleri başarması, Programda öngörülen diğer tüm çalışmaları başarması, Toplam 240 AKTS kredilik iş yükünü tamamlaması, İlgili yönetim kurulunca mezuniyetine karar verilmiş olması gerekir.  
İlerleme Yolları (İlişki Türü)

İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümünün lisans programını başarı ile tamamlayanlar aynı bölümde yüksek lisans ve/veya doktora yapabilecekleri gibi başka alanlarda da yüksek lisans programına başvurabilirler.  İstanbul Aydın Üniversitesi İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümü lisansüstü programlarına başvuru koşullarına Fen Bilimleri ve Sosyal Bilimler Enstitülerinin internet sayfalarından ulaşılabilir.

Yasal Dayanağı
  • 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu
  • Yükseköğretim Kurumlarında Önlisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yan Dal İle Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik
  • Meslek Yüksekokulları ve Açıköğretim Ön Lisans Programları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Devamları Hakkında Yönetmelik
  • 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu (Ek Madde-35)
  • Yükseköğretim Kalite Güvencesi ve Yükseköğretim Kalite Kurulu Yönetmeliği
     
Geçerlilik Süresi (Varsa)

Yeterlilik sürekli geçerlidir.

Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi Adresi Aç
QrCodeQrCode
Yeterlilik Kodu

TR0030027860


Yeterlilik Adı
İngiliz Dili ve Edebiyatı (İngilizce) Lisans Diploması

Sorumlu Kurum
İstanbul Aydın Üniversitesi

Sorumlu Kurum İletişim Bilgisi
Florya Yerleşkesi (Halit Aydın Yerleşkesi) Beşyol Mah.İnönü Cad.No: 38 Sefaköy–Küçükçekmece / İSTANBUL

Sorumlu Kurum URL

Yönelim
Genel

Sınıflandırma (Meslek Kodu)

ISCO 08


AYÇ Seviyesi
6

TYÇ Seviyesi
6
Yeterlilik TYÇ’ye 25/03/2025 tarihinde yerleştirildi

Sınıflandırma (Meslek Kodu)

ISCO 08


Kategori
Ana

Kredi Değeri
240

Programın Normal Süresi
4 Yıl

Program Profili (Amaç)

İstanbul Aydın Üniversitesi, İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümünde aşağıdaki öğrenim amaçları doğrultusunda:

  • İngiliz Dili ve Edebiyatı ve Amerikan Edebiyatı konuları üzerinde akademik düzeyde uygun analiz ve modelleme yöntemleri kullanarak araştırma ve rapor hazırlama becerisine sahip bireyler yetiştirmek,
  • Öğrencilere disiplinlerarası bir bakış açısı kazandırmak, etkileşimi yükselterek alanda edindikleri eleştirel okuma yazma ve düşünme becerilerini güçlendirmek,
  • Öğrencilerin gelişimini sosyal bilimlerin farklı alanlarından bilgilerle destekleyerek topluma yararlı olabilecek donanımlı, etik bireyler yetiştirmek,
  • Akademik dünyada ve iş hayatında başarılı olmak için gereken eleştirel okuma, yazma ve düşünme yeteneklerini kazandırmaktır.
     

Öğrenme Ortamları

Eğitim ve öğretim örgün, açık veya uzaktan öğretim şeklinde gerçekleştirilir. Buna ek olarak, iş yerlerinde staj veya iş yeri eğitimi olarak uygulamalı eğitimler yapılır.


Öğrenme Kazanımları (Tanım)
  • İstanbul Aydın Üniversitesi, İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunları, aşağıdaki program çıktıları doğrultusunda yetkinlik kazanır:
  • İngiliz ve Amerikan edebiyatı, kültür ve tarihini derinlemesine yorumlar,
  • İngiliz Dili ve Edebiyatının tarihsel gelişim süreci, edebiyat tarihinin dönemlerinden yazar, akım ve yapıtlar hakkında yeterli derin bilgiye sahip olur,
  • Temel edebiyat türlerinin belirleyici özelliklerini, dil, edebiyat ve/veya kültüre ilişkin temel terim ve kavramları açıklar,
  • Çeşitli alanlarda düşüncelerini aktarırken ve her türlü yazılı ve/veya sözlü ifadede ve iletişimlerinde yetkinlik gösterir,
  • Edebi, eleştirel, tarihsel ve dilbilimsel yaklaşımları metin incelemelerine uygular,
  • Bilgi ve materyal toplamak, incelemek, düzenlemek ve sunmak için güdümlü araştırma becerilerini kullanır,
  • Etkin bir biçimde argüman oluşturmak için mantıksal düşünme, eleştirel sorgulama ve retorik becerileri kullanır.

Anahtar Yetkinlikler

Aşağıda sıralanan anahtar yetkinliklere ileri düzeyde sahiptir:

  • Okuma yazma yetkinliği,
  • Dil eğitimi ve öğretimi yetkinliği,
  • Kültürel farkındalık ve ifade yetkinliği,
  • Yaşam boyu öğrenme bilinci, bilgiye erişebilme, bilim ve teknolojideki gelişmeleri izleme yetkinliği
     

Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri

İlgili yönetmelikte “Madde 22”de belirtilen başarı notları aşağıdaki gibidir. Diğer ölçme ve değerlendirme süreçleriyle ilgili maddeler “Madde 21” ile “Madde 28” arasındadır.
Öğrencilere, kayıtlı oldukları her ders için aşağıdaki harf notlarından biri, dersin öğretim elemanı tarafından verilir:
Puan                  Katsayısı                 Harf Notu
90-100                  4,0                             AA
85-89                    3,5                             BA
80-84                    3,0                             BB
75-79                    2,5                             CB
70-74                    2,0                             CC
60-69                    1,5                             DC
50-59                    1,0                             DD
40-49                    0,5                             FD
39 ve altı               0,0                             FF
Ayrıca, harf notlarının açıklamaları aşağıdaki şekildedir:
a) I: Eksik notu, derste başarılı olduğu hâlde, hastalık veya bir başka nedenle ders için gerekli çalışmaları tamamlayamayan öğrencilere, dönem sonu sınavının yapıldığı tarihten itibaren üç iş günü içerisinde, dersi veren öğretim üyesine verilecek belgelerin kabulüne bağlı olarak verilir. Bir öğrenci; I notu aldığı dersten, akademik takvimde notların öğrenci bilgi sistemine girişi için son gün olarak belirtilen tarihten sonraki on beş gün içinde, eksiklerini tamamlayarak bir not almak zorundadır. Aksi hâlde I notu, kredili dersler için FF, kredisiz dersler için F notuna dönüşür. Ancak öğrencinin mazeretinin zorunlu nedenlerle uzaması durumunda, ilgili öğretim elemanının başvurusu üzerine, ilgili yönetim kurulu bu süreyi, izleyen dönemin kayıt süresinin başlangıcından bir gün öncesine kadar uzatabilir. Bu şekilde verilen I notunun en geç kayıt süresinin başlangıcından bir gün önce harf notuna dönüştürülmesi gerekir. Aksi halde I notu, FF notuna dönüşür.
b) NA: Devamsız notu; derse devam veya uygulama ile ilgili koşulları yerine getirememiş olan öğrencilere verilir. NA notu alan öğrenciler final sınavına giremezler. Bu not yarıyıl ve genel akademik başarı not ortalaması hesaplanırken FF notu gibi işleme alınır.
c) P: Not takdir edilmeyen kredisiz derslerden başarılı olan öğrencilere verilir.
ç) F: Kalır notu, kredisiz derslerden başarısız olan öğrencilere verilir.
d)W: Dersten çekilme notu; öğrencinin süresi içinde çekildiği derslere verilir. Bu not, normal ders ekleme ve ders bırakma süresi bittikten sonra öğrencinin programına aldığı dersten, yarıyıl başından itibaren ilk yedi hafta içinde kendi isteği ve dersten sorumlu öğretim elemanının onayı ile vazgeçmesi durumunda verilir. Öğrenci ilk yıl (birinci ve ikinci yarıyıl) derslerinden ve tekrarlamak zorunda olup, daha önce FD, FF, F ve NA notu aldığı derslerden çekilemez. Bu kural dersin zorunlu ya da seçmeli ders olmasına bakılmaksızın uygulanır. Normal ders yükünün 1/3’ünden daha fazla dersten çekilme izni verilmez. Öğrenciye bir dönemde sadece bir ders olmak üzere öğrenimi boyunca ön lisans programlarında iki, lisans programlarında ise altı dersten, dersi veren öğretim elemanının izni ve danışmanın onayı ile çekilme izni verilebilir.
e) E: Girilmemiş notu, değerlendirme işlemi yapılmamış, notu girilmemiş dersler için verilir. Öğrenci derse yazılırken otomatik olarak E notu verilir ve öğretim elemanı dersi değerlendirinceye kadar E notu kalır. Dönem sonu sınav notu, diğer notlardan birine ilgili öğretim elemanınca dönüştürülür, dönüşmemiş E notu FF notu gibi işlem görür.


Kalite Güvencesi

Yükseköğretim programlarının niteliğinin gözetilmesi için;
YÖK, yükseköğretim kurumlarında gerçekleştirilen eğitim ve öğretimle diğer faaliyetlerin planlanması, düzenlenmesi, yönetilmesi ve denetiminden sorumludur.
YÖK tarafından belirlenen kriterler çerçevesinde her yıl hazırlanan yükseköğretim kurumlarına ait “Üniversite İzleme ve Değerlendirme Raporları” yayımlanır. Bu raporlara göre hazırlanan, yükseköğretim kurumlarına yönelik nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren raporlarda YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır.
YÖK tarafından her yıl vakıf yükseköğretim kurumlarına ait akademik, idari ve mali verileri içeren “Vakıf Yükseköğretim Kurumları Raporu” yayımlanır. Vakıf yükseköğretim kurumlarına yönelik yapılan nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren bu raporlar YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır. Yükseköğretimde lisans programlarının kalite güvencesi “Yükseköğretim Diploma Programlarının Kalite Güvencesinin Sağlanmasına Yönelik Usul ve Esaslar” a göre sağlanır:
1. Öğretim Programlarının Oluşturulması ve Onaylanması:
1.1. YÖK, yükseköğretim kurumlarında lisans bölüm ve programların açılması için gerekli olan asgari standart ve ölçütleri belirler.
1.2. Yükseköğretim kurumlarında lisans programlarının müfredatı ve her bir programın öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının neler olacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumlarının senatoları tarafından belirlenir.
1.3. Ulusal Çekirdek Eğitim Programlarının müfredatı ilgili Dekanlar Konseyi tarafından kabul edildikten sonra YÖK’ün onayıyla yükseköğretim kurumları tarafından uygulanır.
2. Ölçme-Değerlendirme: Her bir lisans programının öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının ölçme ve değerlendirmesinin nasıl yapılacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumları tarafından hazırlanan eğitim ve öğretim ve sınav yönetmeliğine göre yürütülür.
3. Belgelendirme: Lisans programlarına kayıtlı öğrenciler, yükseköğretim kurumları tarafından belirlenen ders kredilerini ve diğer yükümlülükleri başarı ile tamamlamaları hâlinde; lisans diploması alır.
4. Öz Değerlendirme-Dış Değerlendirme: Yükseköğretim kurumları, sürekli izleme bağlamında, her yılın başında bir önceki yıla ait “Kurum İç Değerlendirme Raporlarını” Yükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK) tarafından hazırlanan Bilgi Sistemine girer. YÖKAK, yükseköğretim kurumlarının dış değerlendirmesine ilişkin hazırladığı “Kurumsal Geri Bildirim Raporu”nu kamuoyuyla paylaşılır.
Ayrıca, YÖKAK tarafından yetkilendirilen veya tanınan akreditasyon kuruluşları tarafından verilen akreditasyon kararları da programların yeterliliklerinin kalite güvencesinin sağlandığını gösterir. YÖKAK mevzuatı gereği belirlenen yeterliliklere ilişkin düzenli gözden geçirme faaliyetleri yapar.
Akreditasyon Kuruluşu adı: Fen, Edebiyat, Fen-Edebiyat, Dil ve Tarih-Coğrafya Fakülteleri Akreditasyon Derneği (FEDEK) 
19.11.2022/30.09.2025


Giriş Şartı

İstanbul Aydın Üniversitesi, İngiliz Dili ve Edebiyatı bölümüne kayıtlar, ÖSYM tarafından gerçekleştirilen ilgili merkezi yerleştirme sınavlarında “Dil” puan türü sonuçlarına göre Yükseköğretim Kurulu tarafından belirlenen esaslara uygun yapılır.


Başarma Şartları
Genel not ortalaması 4,00 üzerinden en az 2,00 olması, Eğitim-öğretim programında yer alan tüm zorunlu dersleri başarması, Programda öngörülen diğer tüm çalışmaları başarması, Toplam 240 AKTS kredilik iş yükünü tamamlaması, İlgili yönetim kurulunca mezuniyetine karar verilmiş olması gerekir.  

İlerleme Yolları (İlişki Türü)

İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümünün lisans programını başarı ile tamamlayanlar aynı bölümde yüksek lisans ve/veya doktora yapabilecekleri gibi başka alanlarda da yüksek lisans programına başvurabilirler.  İstanbul Aydın Üniversitesi İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümü lisansüstü programlarına başvuru koşullarına Fen Bilimleri ve Sosyal Bilimler Enstitülerinin internet sayfalarından ulaşılabilir.


Yasal Dayanağı
  • 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu
  • Yükseköğretim Kurumlarında Önlisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yan Dal İle Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik
  • Meslek Yüksekokulları ve Açıköğretim Ön Lisans Programları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Devamları Hakkında Yönetmelik
  • 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu (Ek Madde-35)
  • Yükseköğretim Kalite Güvencesi ve Yükseköğretim Kalite Kurulu Yönetmeliği
     

Geçerlilik Süresi (Varsa)

Yeterlilik sürekli geçerlidir.


Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi
Adresi Aç

Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi
QrCodeQrCode
Qualification Code

TR0030027860

Qualification Title
English Language and Literature Bachelor Degree
Awarding BodyIstanbul Aydın University
Awarding Body ContactFlorya Yerleşkesi (Halit Aydın Yerleşkesi) Beşyol Mah.Inönü Cad.No: 38 Sefaköy–Küçükçekmece / İSTANBUL
Awarding Body Urlhttps://www.aydin.edu.tr/
OrientationGeneral
EQF Level6
6 The Qualification has been included in TQF on 25/03/2025
TQF Level 6
Thematic AreasLiterature and linguistics
National Occupation Classification

ISCO 08

CategoryMain
Credit Value240
Program Duration4 Yıl
Program Profile

English Language and Literature Department at Istanbul Aydin University has following educational objectives:

  • To develop students’ knowledge of English Language and Literature and American Literature through a contemporary critical and theoretical approach,
  • To improve their critical reading, writing, and thinking skills by promoting interdisciplinary interaction,
  • To equip students with knowledge from various fields of humanities in order to educate individuals that act with integrity and are beneficial to society,
  • To provide students with critical reading, writing, and thinking skills required for success in both the academic and the business world.
     
Learning Environments

Education and training are provided in the form of formal, open or online education. In addition, practical training is provided in workplaces as internships or work placement.

Description
  • Graduates of Istanbul Aydin University, Department of English Language and Literature gain competence in line with the following program outcomes:
  • Critically interpret English and American literary, cultural and social life,
  • Gain an in-depth knowledge of a wide range of authors, movements and texts from different periods of literary history,
  • Explain different structures and discourse functions of the selected works from English literature,
  • Reflect on ethical, psychological, and philosophical and issues in literary, cultural and historical texts,
  • Apply literary, critical, historical, linguistic and approaches to textual analysis,
  • Apply guided research skills including the ability to gather, sift, organize and present information and material,
  • Use logical thought, critical reasoning, and rhetorical skills to effectively construct arguments.
Key Competencies

The programme has advanced level of key competencies listed below:

  • Literacy competence,
  • Language education and teaching competence,
  • Cultural awareness and expression competence,
  • Lifelong learning awareness, access to information, competence to follow developments in science and technology.
     
Further Info

The success grades specified in “Article 22” of the relevant regulation are as follows. The articles related to other measurement and evaluation processes are between “Article 21” and “Article 28”:
Students are given one of the following letter grades by the instructor for each course they are enrolled in:
Point                  Coefficient                 Letter Grade
90-100                  4,0                             AA
85-89                    3,5                             BA
80-84                    3,0                             BB
75-79                    2,5                             CB
70-74                    2,0                             CC
60-69                    1,5                             DC
50-59                    1,0                             DD
40-49                    0,5                             FD
39 and below        0,0                             FF
Additionally;
a) I: Depending on the acceptance of the documents to be given to the lecturer, missing note of students is given to those who are successful in their classes, but cannot complete the necessary works for the course because of illness or any other reason, within three workdays from the date of the final exam. By completing their missing studies, students have to get points from the courses they have taken I, within fifteen days from the date specified as the last day for entering notes into the student information system in the academic calendar. Otherwise, I grade turns to FF grade for courses with credits and F grade for courses without credits. However, the relevant board may extend this period until the day before the start of the registration period of the following term, with the application of the relevant faculty member in the case of extension of the excuse of the student due to compulsory reasons. The I note, given in this way, must be converted to a letter note most lately one day before the beginning of the registration process. Otherwise, I note becomes FF note. This conversion is done automatically by the AYSIS program.
b) NA: absentee grade is given to students who have not fulfilled the class attendance or application-related policies. Students who have taken NA grade cannot take the final exam. This note is processed as FF while the average grade of the semester and general academic achievement is calculated.
c) P: passing grade is given to students who are successful in non-credit courses.
ç) F: Failing grade is given to students who failed in non-credit courses.
d) M: Exemption grade, given for the exempted classes after exemption exam.
e) W: Withdrawal grade is given for the classes which students have withdrawn within the duration. This grade is given in the case of students’ withdrawal within the first seven weeks from the beginning of the semester, from the classes that they accepted to their program and this must be with the approval of the instructor responsible for the class, after adding regular course and end of course leave period. Students do not have the right to withdraw from first year (first and second semester) courses, the repeat courses, and the courses he has previously graded as FD, FF, F and NA.

Quality Assurance

In order to monitor the quality of higher education programs;
YÖK (Higher Education Council) is responsible for planning, organizing, managing and supervising the education and training and other activities carried out in higher education institutions.
“University Monitoring and Evaluation Reports” of higher education institutions prepared within the framework of the criteria determined by YÖK are published every year. According to these reports, the reports containing quantitative and qualitative evaluations of higher education institutions are shared with the public by YÖK.
YÖK publishes the “Foundation Higher Education Institutions Report” containing academic, administrative and financial data of foundation higher education institutions every year. These reports containing quantitative and qualitative evaluations of foundation higher education institutions are shared with the public by YÖK. Quality assurance of undergraduate programs in higher education is provided according to the “Procedures and Principles for Providing Quality Assurance of Higher Education Diploma Programs”:
1. Creation and Approval of Curriculum:
1.1. YÖK determines the minimum standards and criteria required for opening undergraduate departments and programs in higher education institutions.
1.2. The curriculum of undergraduate programs in higher education institutions and the learning outcomes that each program will provide to students are determined by the senates of higher education institutions in accordance with the basic principles determined by YÖK on these issues.
1.3. The curriculum of the National Core Education Programs is implemented by higher education institutions with the approval of YÖK after being approved by the relevant Deans' Council.
2. Measurement-Evaluation: How the measurement and evaluation of the learning outcomes that each undergraduate program will provide to students will be carried out is carried out in accordance with the education, training and examination regulations prepared by higher education institutions in accordance with the basic principles determined by YÖK on these issues.
3. Certification: Students enrolled in undergraduate programs receive a bachelor's degree if they successfully complete the course credits and other obligations determined by higher education institutions.
4. Self-Assessment-External Evaluation: In the context of continuous monitoring, higher education institutions enter the “Internal Institutional Evaluation Reports” of the previous year into the Information System prepared by the Higher Education Quality Board (YÖKAK) at the beginning of each year. YÖKAK shares the “Institutional Feedback Report” prepared for the external evaluation of higher education institutions with the public.
In addition, accreditation decisions made by accreditation institutions authorized or recognized by YÖKAK also show that the quality assurance of the qualifications of the programs is provided. YÖKAK conducts regular review activities regarding the qualifications determined in accordance with its legislation.
Accreditation Institution Name: The Association For Evaluation And Accreditation Of University Programs in Mathematical, Natural And Social Sciences (FEDEK)
19.11.2022/ 30.09.2025

Access Requirements

Registration to the English Language and Literature Department of Istanbul Aydin University is made in accordance with the principles determined by the Council of Higher Education, according to the results of the "Language" score type in the relevant central placement exams conducted by OSYM.

Conditions for Success The general grade point average must be at least 2.00 out of 4.00, They must pass all compulsory courses in the education-training program, They must complete all other studies foreseen in the program, They must complete a total workload of 240 ECTS credits, The relevant board of directors must have decided on graduation.
Progression Paths (Relationship Type)

Those who successfully complete the undergraduate program of the Department of English Language and Literature can apply for a master's degree and/or doctorate in the same department, as well as for a graduate program in other fields. Application requirements for the graduate programs of the Department of English Language and Literature at Istanbul Aydin University can be accessed on the websites of the Institutes of Science and Social Sciences.

Legal Basis
  • Law No. 2547 on Higher Education
  • Regulation on the Principles of Transfer, Double Major, Minor and Inter-Institutional Credit Transfer between Associate and Undergraduate Programs in Higher Education Institutions
  • Regulation on the Continuation of Undergraduate Education of Graduates of Vocational Schools and Open Education Associate Degree Programs
  • Law No. 2547 on Higher Education (Additional Article-35)
  • Regulation on Higher Education Quality Assurance and Higher Education Quality Board
     
Validity Period (If Any)

The qualification is valid at all times.

Url Open Address
QrCodeQrCode
Qualification Code

TR0030027860


Qualification Title
English Language and Literature Bachelor Degree

Awarding Body
Istanbul Aydın University

Awarding Body Contact
Florya Yerleşkesi (Halit Aydın Yerleşkesi) Beşyol Mah.Inönü Cad.No: 38 Sefaköy–Küçükçekmece / İSTANBUL

Awarding Body Url

Orientation
General

National Occupation Classification

ISCO 08


EQF Level
6

TQF Level
6
The Qualification has been included in TQF on 25/03/2025

National Occupation Classification

ISCO 08


Category
Main

Credit Value
240

Program Duration
4 Yıl

Program Profile

English Language and Literature Department at Istanbul Aydin University has following educational objectives:

  • To develop students’ knowledge of English Language and Literature and American Literature through a contemporary critical and theoretical approach,
  • To improve their critical reading, writing, and thinking skills by promoting interdisciplinary interaction,
  • To equip students with knowledge from various fields of humanities in order to educate individuals that act with integrity and are beneficial to society,
  • To provide students with critical reading, writing, and thinking skills required for success in both the academic and the business world.
     

Learning Environments

Education and training are provided in the form of formal, open or online education. In addition, practical training is provided in workplaces as internships or work placement.


Description
  • Graduates of Istanbul Aydin University, Department of English Language and Literature gain competence in line with the following program outcomes:
  • Critically interpret English and American literary, cultural and social life,
  • Gain an in-depth knowledge of a wide range of authors, movements and texts from different periods of literary history,
  • Explain different structures and discourse functions of the selected works from English literature,
  • Reflect on ethical, psychological, and philosophical and issues in literary, cultural and historical texts,
  • Apply literary, critical, historical, linguistic and approaches to textual analysis,
  • Apply guided research skills including the ability to gather, sift, organize and present information and material,
  • Use logical thought, critical reasoning, and rhetorical skills to effectively construct arguments.

Key Competencies

The programme has advanced level of key competencies listed below:

  • Literacy competence,
  • Language education and teaching competence,
  • Cultural awareness and expression competence,
  • Lifelong learning awareness, access to information, competence to follow developments in science and technology.
     

Further Info

The success grades specified in “Article 22” of the relevant regulation are as follows. The articles related to other measurement and evaluation processes are between “Article 21” and “Article 28”:
Students are given one of the following letter grades by the instructor for each course they are enrolled in:
Point                  Coefficient                 Letter Grade
90-100                  4,0                             AA
85-89                    3,5                             BA
80-84                    3,0                             BB
75-79                    2,5                             CB
70-74                    2,0                             CC
60-69                    1,5                             DC
50-59                    1,0                             DD
40-49                    0,5                             FD
39 and below        0,0                             FF
Additionally;
a) I: Depending on the acceptance of the documents to be given to the lecturer, missing note of students is given to those who are successful in their classes, but cannot complete the necessary works for the course because of illness or any other reason, within three workdays from the date of the final exam. By completing their missing studies, students have to get points from the courses they have taken I, within fifteen days from the date specified as the last day for entering notes into the student information system in the academic calendar. Otherwise, I grade turns to FF grade for courses with credits and F grade for courses without credits. However, the relevant board may extend this period until the day before the start of the registration period of the following term, with the application of the relevant faculty member in the case of extension of the excuse of the student due to compulsory reasons. The I note, given in this way, must be converted to a letter note most lately one day before the beginning of the registration process. Otherwise, I note becomes FF note. This conversion is done automatically by the AYSIS program.
b) NA: absentee grade is given to students who have not fulfilled the class attendance or application-related policies. Students who have taken NA grade cannot take the final exam. This note is processed as FF while the average grade of the semester and general academic achievement is calculated.
c) P: passing grade is given to students who are successful in non-credit courses.
ç) F: Failing grade is given to students who failed in non-credit courses.
d) M: Exemption grade, given for the exempted classes after exemption exam.
e) W: Withdrawal grade is given for the classes which students have withdrawn within the duration. This grade is given in the case of students’ withdrawal within the first seven weeks from the beginning of the semester, from the classes that they accepted to their program and this must be with the approval of the instructor responsible for the class, after adding regular course and end of course leave period. Students do not have the right to withdraw from first year (first and second semester) courses, the repeat courses, and the courses he has previously graded as FD, FF, F and NA.


Quality Assurance

In order to monitor the quality of higher education programs;
YÖK (Higher Education Council) is responsible for planning, organizing, managing and supervising the education and training and other activities carried out in higher education institutions.
“University Monitoring and Evaluation Reports” of higher education institutions prepared within the framework of the criteria determined by YÖK are published every year. According to these reports, the reports containing quantitative and qualitative evaluations of higher education institutions are shared with the public by YÖK.
YÖK publishes the “Foundation Higher Education Institutions Report” containing academic, administrative and financial data of foundation higher education institutions every year. These reports containing quantitative and qualitative evaluations of foundation higher education institutions are shared with the public by YÖK. Quality assurance of undergraduate programs in higher education is provided according to the “Procedures and Principles for Providing Quality Assurance of Higher Education Diploma Programs”:
1. Creation and Approval of Curriculum:
1.1. YÖK determines the minimum standards and criteria required for opening undergraduate departments and programs in higher education institutions.
1.2. The curriculum of undergraduate programs in higher education institutions and the learning outcomes that each program will provide to students are determined by the senates of higher education institutions in accordance with the basic principles determined by YÖK on these issues.
1.3. The curriculum of the National Core Education Programs is implemented by higher education institutions with the approval of YÖK after being approved by the relevant Deans' Council.
2. Measurement-Evaluation: How the measurement and evaluation of the learning outcomes that each undergraduate program will provide to students will be carried out is carried out in accordance with the education, training and examination regulations prepared by higher education institutions in accordance with the basic principles determined by YÖK on these issues.
3. Certification: Students enrolled in undergraduate programs receive a bachelor's degree if they successfully complete the course credits and other obligations determined by higher education institutions.
4. Self-Assessment-External Evaluation: In the context of continuous monitoring, higher education institutions enter the “Internal Institutional Evaluation Reports” of the previous year into the Information System prepared by the Higher Education Quality Board (YÖKAK) at the beginning of each year. YÖKAK shares the “Institutional Feedback Report” prepared for the external evaluation of higher education institutions with the public.
In addition, accreditation decisions made by accreditation institutions authorized or recognized by YÖKAK also show that the quality assurance of the qualifications of the programs is provided. YÖKAK conducts regular review activities regarding the qualifications determined in accordance with its legislation.
Accreditation Institution Name: The Association For Evaluation And Accreditation Of University Programs in Mathematical, Natural And Social Sciences (FEDEK)
19.11.2022/ 30.09.2025


Access Requirements

Registration to the English Language and Literature Department of Istanbul Aydin University is made in accordance with the principles determined by the Council of Higher Education, according to the results of the "Language" score type in the relevant central placement exams conducted by OSYM.


Conditions for Success
The general grade point average must be at least 2.00 out of 4.00, They must pass all compulsory courses in the education-training program, They must complete all other studies foreseen in the program, They must complete a total workload of 240 ECTS credits, The relevant board of directors must have decided on graduation.

Progression Paths (Relationship Type)

Those who successfully complete the undergraduate program of the Department of English Language and Literature can apply for a master's degree and/or doctorate in the same department, as well as for a graduate program in other fields. Application requirements for the graduate programs of the Department of English Language and Literature at Istanbul Aydin University can be accessed on the websites of the Institutes of Science and Social Sciences.


Legal Basis
  • Law No. 2547 on Higher Education
  • Regulation on the Principles of Transfer, Double Major, Minor and Inter-Institutional Credit Transfer between Associate and Undergraduate Programs in Higher Education Institutions
  • Regulation on the Continuation of Undergraduate Education of Graduates of Vocational Schools and Open Education Associate Degree Programs
  • Law No. 2547 on Higher Education (Additional Article-35)
  • Regulation on Higher Education Quality Assurance and Higher Education Quality Board
     

Validity Period (If Any)

The qualification is valid at all times.


Url
Open Address

Url
QrCodeQrCode