Yeterlilik Kodu

TR0030018345

Yeterlilik Adı
İlahiyat (%30 Arapça) Lisans Diploması
Sorumlu KurumDicle Üniversitesi
Sorumlu Kurum İletişim BilgisiDicle Üniversitesi Rektörlüğü Kıtılbıl Mah. Kampüs 21280 Sur/ DİYARBAKIR
Sorumlu Kurum URLhttp://www.dicle.edu.tr/
YönelimGenel
AYÇ Seviyesi6
6 Yeterlilik TYÇ’ye 20/12/2024 tarihinde yerleştirildi
TYÇ Seviyesi 6
Sınıflandırma (Tematik Alan)Din ve teoloji
Sınıflandırma (Meslek Kodu)

ISCO:08

KategoriAna
Kredi Değeri240
Programın Normal Süresi 4 Yıl
Program Profili (Amaç)

Ortaöğretim yeterliliklerine dayalı olarak sekiz yarıyıllık bir programı kapsayan ve belirli bir öğrenme alanına veya mesleğe yönelik eğitim veren bir yükseköğretim programıdır.

Öğrenme Ortamları

Eğitim ve öğretim örgün öğretim şeklinde gerçekleştirilir. Ayrıca 4. Sınıfta Milli Eğitim Bakanlığı bünyesindeki ortaöğretim kurumlarında formasyon eğitiminin bir parçası olarak staj yapılır.

Öğrenme Kazanımları (Tanım)
  • Öğrenci ilahiyat alanıyla ilgili teori ve ilkeleri eleştirel bir yaklaşımla sorgulayacak kuramsal bilgiye sahiptir.
  • Alanında sahip olduğu bilgi ve becerileri eleştirel bir yaklaşımla değerlendirir, hayat boyu öğrenme anlayışıyla her türlü görüş ve yaklaşımı tartışmaya açık olur.
  • Alanıyla ilgili konularda düşüncelerini ve sorunlara ilişkin çözüm önerilerini nicel ve nitel verilerle destekleyerek yazılı ya da sözlü olarak alanda uzman veya uzman olmayan gruplarla paylaşır.
  • Alanıyla ilgili verilerin toplanması, analiz edilmesi ve sonuçlarının duyurulması aşamalarında bilimsel, toplumsal ve etik ilke ve değerlere uygun davranır.
  • Toplumsal sorumluluk bilinciyle yaşadığı sosyal çevre için diğer meslek grupları ile işbirliği içinde proje ve etkinlikler düzenler ve uygular.
  • Temel insan hakları, kültürel ve evrensel değerler, sosyal adalet ve çevre konularında toplumun bilinçlenmesi için sorumluluk alır.
  • Ülkesinin stratejik önceliklerini göz önünde tutarak sosyal ve ekonomik sorunlara çözüm getirecek ileri düzeyde bilgi, beceri, tutum ve davranışlara sahiptir.
Anahtar Yetkinlikler

Öğrenci aşağıda sıralanan anahtar yetkinliklere sahiptir.

  1. Kişisel, sosyal ve öğrenmeyi öğrenme yetkinliği
  2. İlahiyat alanında yetkinlik
  3. Kültürel farkındalık ve ifade yetkinliği
  4. Sosyal Bilimler alanında yetkinlik
  5. Çoklu dil yetkinliği
Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri

(1) Öğrencinin bir dersteki başarısı, dönem içi notları ile dönem sonu veya bütünleme sınavlarının birlikte değerlendirilmesiyle belirlenir.

(2) Teorik ve uygulaması birlikte olan derslerde dönem içi notları; en az biri ara sınav notu olmak üzere, kısa sınavlar, ödevler, projeler, klinik çalışması, arazi çalışması, laboratuvar çalışmaları, raporlar ve benzeri çalışmalara verilen notlardan oluşup bu notların dersin başarı notuna etkisi %40, dönem sonu sınavı ya da bütünleme sınavı sonuçlarının ders başarı notuna etkisi ise bu sınavlardan en az 60 puan almak koşulu ile % 60’tır.

(3) Öğrencinin bir bağımsız laboratuvar çalışması, uygulama ve benzerlerinden başarılı sayılabilmesi için ara sınav ve o faaliyete ilişkin puanının % 60’ı ile dönem sonu veya bütünleme sınavından en az 60 puan almak koşulu ile % 40’ının toplamının en az 60 olması gerekir. Öğrencinin girmediği sınavın puanı sıfır (0)’dır.

(4) Öğrencinin bir dersi başarmış sayılabilmesi için dersin notunun 100’lük not sistemine göre en az 60 olması gerekir.

(5) Uzaktan eğitim yoluyla öğretim yapan akademik birimlerde değerlendirme oranları ve ders geçme notu Senato tarafından kabul edilen yönerge hükümlerine göre yapılır.

(6) Dönem içi değerlendirmelerde; ara sınav dışında gerçekleştirilecek diğer etkinliklerden kısa sınav, inceleme, ödev, proje, dönem ödevi, laboratuvar, rapor, arazi çalışması ve benzeri etkinliklerin not hesaplamasına katılma yüzdeleri, ilgili öğretim elemanlarınca ders bilgi paketlerinde belirtildiği şekliyle akademik birimlerin ilgili kurullarının onayına sunulur ve kabul edilmesi durumunda dönem başında otomasyon aracılığıyla öğrencilere duyurulur.

(7) Notların 4’lük sistemdeki karşılığı, Yükseköğretim Kurulu Başkanlığınca belirlenen not dönüşüm tablosuna göre düzenlenir.

(8) Başarı notları ve dereceleri:

             Başarı Notu (Sayıyla)              Başarı Notu (Harfle)             Katsayı           Anlamı

                          90-100                                     AA                             4.00              Geçer

                           85-89                                      BA                             3.50              Geçer

                           75-84                                      BB                             3.00              Geçer

                           70-74                                      CB                             2.50              Geçer

                           60-69                                      CC                             2.00              Geçer

                            0-59                                       DC                             1.50            Geçmez

Kalite Güvencesi

Yükseköğretim programlarının niteliğinin gözetilmesi için;

· YÖK, yükseköğretim kurumlarında gerçekleştirilen eğitim ve öğretimle diğer faaliyetlerin planlanması, düzenlenmesi, yönetilmesi ve denetiminden sorumludur.

· YÖK tarafından belirlenen kriterler çerçevesinde her yıl hazırlanan yükseköğretim kurumlarına ait “Üniversite İzleme ve Değerlendirme Raporları” yayımlanır. Bu raporlara göre hazırlanan, yükseköğretim kurumlarına yönelik nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren raporlarda YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır.

· YÖK tarafından her yıl vakıf yükseköğretim kurumlarına ait akademik, idari ve mali verileri içeren “Vakıf Yükseköğretim Kurumları Raporu” yayımlanır. Vakıf yükseköğretim kurumlarına yönelik yapılan nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren bu raporlar YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır.

Yükseköğretimde lisans programlarının kalite güvencesi “Yükseköğretim Diploma Programlarının Kalite Güvencesinin Sağlanmasına Yönelik Usul ve Esaslar” a göre sağlanır:

1. Öğretim Programlarının Oluşturulması ve Onaylanması

1.1. YÖK, yükseköğretim kurumlarında lisans bölüm ve programların açılması için gerekli olan asgari standart ve ölçütleri YÖK belirler.

1.2. Yükseköğretim kurumlarında lisans programlarının müfredatı ve her bir programın öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının neler olacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumlarının senatoları tarafından belirlenir.

1.3. Ulusal Çekirdek Eğitim Programlarının müfredatı ilgili Dekanlar Konseyi tarafından kabul edildikten sonra YÖK’ün onayıyla yükseköğretim kurumları tarafından uygulanır.

2. Ölçme-Değerlendirme: Her bir lisans programının öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının ölçme ve değerlendirmesinin nasıl yapılacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumları tarafından hazırlanan eğitim ve öğretim ve sınav yönetmeliğine göre yürütülür.

3. Belgelendirme: Lisans programlarına kayıtlı öğrenciler, yükseköğretim kurumları tarafından belirlenen ders kredilerini ve diğer yükümlülükleri başarı ile tamamlamaları halinde; lisans diploması alır.

4. Öz Değerlendirme-Dış Değerlendirme: Yükseköğretim kurumları, sürekli izleme bağlamında, her yılın başında bir önceki yıla ait “Kurum İç Değerlendirme Raporlarını” Yükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK) tarafından hazırlanan Bilgi Sistemine girer. YÖKAK, yükseköğretim kurumlarının dış değerlendirmesine ilişkin hazırladığı “Kurumsal Geri Bildirim Raporu”nu kamuoyuyla paylaşılır. Ayrıca, YÖKAK tarafından yetkilendirilen veya tanınan akreditasyon kuruluşları tarafından verilen akreditasyon kararları da programların yeterliliklerinin kalite güvencesinin sağlandığını gösterir. YÖKAK mevzuatı gereği belirlenen yeterliliklere ilişkin düzenli gözden geçirme faaliyetleri yapar.

İlahiyat Akreditasyon Ajansı(İAA)

18.05.2024/18.05.2026

Giriş Şartı
  1. Ortaöğretim kurumlarından ya da denkliği Milli Eğitim Bakanlığınca onaylanan yabancı ülke ortaöğretim kurumlarından mezun olmak ve yükseköğretim kurumlarının lisans programlarına kabul şartlarını sağlamış olmak.
  2. YÖK tarafından usul ve esasları belirlenen, Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yapılan merkezi sınav sonucunda yükseköğretim kurumunun ilgili lisans programına yerleştirilmiş olmak.
Başarma ŞartlarıAsgari 240 AKTS ders kredisini başarıyla tamamlamak.
İlerleme Yolları (İlişki Türü)
  1. Lisans diplomasına sahip olanlar, yüksek lisans programlarına ve ilgili şartları sağlamaları halinde lisans derecesi ile kabul edilen doktora ve sanatta yeterlik programlarına devam edebilirler.
  2. Lisans öğrencileri, çift anadal programlarına katılma hakkına sahiptir. Çift anadal programlarına kayıtlı öğrenciler, iki diploma programından eş zamanlı olarak ders alıp, başarılı olmaları halinde iki ayrı lisans diploması alabilirler
Yasal Dayanağı
  1. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu

1.1. Yükseköğretim Kurumlarında Önlisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yan Dal İle Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik

1.2. Meslek Yüksekokulları ve Açıköğretim Ön Lisans Programları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Devamları Hakkında Yönetmelik

      2. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu (Ek Madde-35)

             2.1.Yükseköğretim Kalite Güvencesi ve Yükseköğretim Kalite Kurulu Yönetmeliği

Geçerlilik Süresi (Varsa)

Yeterlilik sürekli geçerlidir.

Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi Adresi Aç
QrCodeQrCode
Yeterlilik Kodu

TR0030018345


Yeterlilik Adı
İlahiyat (%30 Arapça) Lisans Diploması

Sorumlu Kurum
Dicle Üniversitesi

Sorumlu Kurum İletişim Bilgisi
Dicle Üniversitesi Rektörlüğü Kıtılbıl Mah. Kampüs 21280 Sur/ DİYARBAKIR

Sorumlu Kurum URL

Yönelim
Genel

Sınıflandırma (Meslek Kodu)

ISCO:08


AYÇ Seviyesi
6

TYÇ Seviyesi
6
Yeterlilik TYÇ’ye 20/12/2024 tarihinde yerleştirildi

Sınıflandırma (Meslek Kodu)

ISCO:08


Kategori
Ana

Kredi Değeri
240

Programın Normal Süresi
4 Yıl

Program Profili (Amaç)

Ortaöğretim yeterliliklerine dayalı olarak sekiz yarıyıllık bir programı kapsayan ve belirli bir öğrenme alanına veya mesleğe yönelik eğitim veren bir yükseköğretim programıdır.


Öğrenme Ortamları

Eğitim ve öğretim örgün öğretim şeklinde gerçekleştirilir. Ayrıca 4. Sınıfta Milli Eğitim Bakanlığı bünyesindeki ortaöğretim kurumlarında formasyon eğitiminin bir parçası olarak staj yapılır.


Öğrenme Kazanımları (Tanım)
  • Öğrenci ilahiyat alanıyla ilgili teori ve ilkeleri eleştirel bir yaklaşımla sorgulayacak kuramsal bilgiye sahiptir.
  • Alanında sahip olduğu bilgi ve becerileri eleştirel bir yaklaşımla değerlendirir, hayat boyu öğrenme anlayışıyla her türlü görüş ve yaklaşımı tartışmaya açık olur.
  • Alanıyla ilgili konularda düşüncelerini ve sorunlara ilişkin çözüm önerilerini nicel ve nitel verilerle destekleyerek yazılı ya da sözlü olarak alanda uzman veya uzman olmayan gruplarla paylaşır.
  • Alanıyla ilgili verilerin toplanması, analiz edilmesi ve sonuçlarının duyurulması aşamalarında bilimsel, toplumsal ve etik ilke ve değerlere uygun davranır.
  • Toplumsal sorumluluk bilinciyle yaşadığı sosyal çevre için diğer meslek grupları ile işbirliği içinde proje ve etkinlikler düzenler ve uygular.
  • Temel insan hakları, kültürel ve evrensel değerler, sosyal adalet ve çevre konularında toplumun bilinçlenmesi için sorumluluk alır.
  • Ülkesinin stratejik önceliklerini göz önünde tutarak sosyal ve ekonomik sorunlara çözüm getirecek ileri düzeyde bilgi, beceri, tutum ve davranışlara sahiptir.

Anahtar Yetkinlikler

Öğrenci aşağıda sıralanan anahtar yetkinliklere sahiptir.

  1. Kişisel, sosyal ve öğrenmeyi öğrenme yetkinliği
  2. İlahiyat alanında yetkinlik
  3. Kültürel farkındalık ve ifade yetkinliği
  4. Sosyal Bilimler alanında yetkinlik
  5. Çoklu dil yetkinliği

Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri

(1) Öğrencinin bir dersteki başarısı, dönem içi notları ile dönem sonu veya bütünleme sınavlarının birlikte değerlendirilmesiyle belirlenir.

(2) Teorik ve uygulaması birlikte olan derslerde dönem içi notları; en az biri ara sınav notu olmak üzere, kısa sınavlar, ödevler, projeler, klinik çalışması, arazi çalışması, laboratuvar çalışmaları, raporlar ve benzeri çalışmalara verilen notlardan oluşup bu notların dersin başarı notuna etkisi %40, dönem sonu sınavı ya da bütünleme sınavı sonuçlarının ders başarı notuna etkisi ise bu sınavlardan en az 60 puan almak koşulu ile % 60’tır.

(3) Öğrencinin bir bağımsız laboratuvar çalışması, uygulama ve benzerlerinden başarılı sayılabilmesi için ara sınav ve o faaliyete ilişkin puanının % 60’ı ile dönem sonu veya bütünleme sınavından en az 60 puan almak koşulu ile % 40’ının toplamının en az 60 olması gerekir. Öğrencinin girmediği sınavın puanı sıfır (0)’dır.

(4) Öğrencinin bir dersi başarmış sayılabilmesi için dersin notunun 100’lük not sistemine göre en az 60 olması gerekir.

(5) Uzaktan eğitim yoluyla öğretim yapan akademik birimlerde değerlendirme oranları ve ders geçme notu Senato tarafından kabul edilen yönerge hükümlerine göre yapılır.

(6) Dönem içi değerlendirmelerde; ara sınav dışında gerçekleştirilecek diğer etkinliklerden kısa sınav, inceleme, ödev, proje, dönem ödevi, laboratuvar, rapor, arazi çalışması ve benzeri etkinliklerin not hesaplamasına katılma yüzdeleri, ilgili öğretim elemanlarınca ders bilgi paketlerinde belirtildiği şekliyle akademik birimlerin ilgili kurullarının onayına sunulur ve kabul edilmesi durumunda dönem başında otomasyon aracılığıyla öğrencilere duyurulur.

(7) Notların 4’lük sistemdeki karşılığı, Yükseköğretim Kurulu Başkanlığınca belirlenen not dönüşüm tablosuna göre düzenlenir.

(8) Başarı notları ve dereceleri:

             Başarı Notu (Sayıyla)              Başarı Notu (Harfle)             Katsayı           Anlamı

                          90-100                                     AA                             4.00              Geçer

                           85-89                                      BA                             3.50              Geçer

                           75-84                                      BB                             3.00              Geçer

                           70-74                                      CB                             2.50              Geçer

                           60-69                                      CC                             2.00              Geçer

                            0-59                                       DC                             1.50            Geçmez


Kalite Güvencesi

Yükseköğretim programlarının niteliğinin gözetilmesi için;

· YÖK, yükseköğretim kurumlarında gerçekleştirilen eğitim ve öğretimle diğer faaliyetlerin planlanması, düzenlenmesi, yönetilmesi ve denetiminden sorumludur.

· YÖK tarafından belirlenen kriterler çerçevesinde her yıl hazırlanan yükseköğretim kurumlarına ait “Üniversite İzleme ve Değerlendirme Raporları” yayımlanır. Bu raporlara göre hazırlanan, yükseköğretim kurumlarına yönelik nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren raporlarda YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır.

· YÖK tarafından her yıl vakıf yükseköğretim kurumlarına ait akademik, idari ve mali verileri içeren “Vakıf Yükseköğretim Kurumları Raporu” yayımlanır. Vakıf yükseköğretim kurumlarına yönelik yapılan nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren bu raporlar YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır.

Yükseköğretimde lisans programlarının kalite güvencesi “Yükseköğretim Diploma Programlarının Kalite Güvencesinin Sağlanmasına Yönelik Usul ve Esaslar” a göre sağlanır:

1. Öğretim Programlarının Oluşturulması ve Onaylanması

1.1. YÖK, yükseköğretim kurumlarında lisans bölüm ve programların açılması için gerekli olan asgari standart ve ölçütleri YÖK belirler.

1.2. Yükseköğretim kurumlarında lisans programlarının müfredatı ve her bir programın öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının neler olacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumlarının senatoları tarafından belirlenir.

1.3. Ulusal Çekirdek Eğitim Programlarının müfredatı ilgili Dekanlar Konseyi tarafından kabul edildikten sonra YÖK’ün onayıyla yükseköğretim kurumları tarafından uygulanır.

2. Ölçme-Değerlendirme: Her bir lisans programının öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının ölçme ve değerlendirmesinin nasıl yapılacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumları tarafından hazırlanan eğitim ve öğretim ve sınav yönetmeliğine göre yürütülür.

3. Belgelendirme: Lisans programlarına kayıtlı öğrenciler, yükseköğretim kurumları tarafından belirlenen ders kredilerini ve diğer yükümlülükleri başarı ile tamamlamaları halinde; lisans diploması alır.

4. Öz Değerlendirme-Dış Değerlendirme: Yükseköğretim kurumları, sürekli izleme bağlamında, her yılın başında bir önceki yıla ait “Kurum İç Değerlendirme Raporlarını” Yükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK) tarafından hazırlanan Bilgi Sistemine girer. YÖKAK, yükseköğretim kurumlarının dış değerlendirmesine ilişkin hazırladığı “Kurumsal Geri Bildirim Raporu”nu kamuoyuyla paylaşılır. Ayrıca, YÖKAK tarafından yetkilendirilen veya tanınan akreditasyon kuruluşları tarafından verilen akreditasyon kararları da programların yeterliliklerinin kalite güvencesinin sağlandığını gösterir. YÖKAK mevzuatı gereği belirlenen yeterliliklere ilişkin düzenli gözden geçirme faaliyetleri yapar.

İlahiyat Akreditasyon Ajansı(İAA)

18.05.2024/18.05.2026


Giriş Şartı
  1. Ortaöğretim kurumlarından ya da denkliği Milli Eğitim Bakanlığınca onaylanan yabancı ülke ortaöğretim kurumlarından mezun olmak ve yükseköğretim kurumlarının lisans programlarına kabul şartlarını sağlamış olmak.
  2. YÖK tarafından usul ve esasları belirlenen, Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yapılan merkezi sınav sonucunda yükseköğretim kurumunun ilgili lisans programına yerleştirilmiş olmak.

Başarma Şartları
Asgari 240 AKTS ders kredisini başarıyla tamamlamak.

İlerleme Yolları (İlişki Türü)
  1. Lisans diplomasına sahip olanlar, yüksek lisans programlarına ve ilgili şartları sağlamaları halinde lisans derecesi ile kabul edilen doktora ve sanatta yeterlik programlarına devam edebilirler.
  2. Lisans öğrencileri, çift anadal programlarına katılma hakkına sahiptir. Çift anadal programlarına kayıtlı öğrenciler, iki diploma programından eş zamanlı olarak ders alıp, başarılı olmaları halinde iki ayrı lisans diploması alabilirler

Yasal Dayanağı
  1. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu

1.1. Yükseköğretim Kurumlarında Önlisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yan Dal İle Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik

1.2. Meslek Yüksekokulları ve Açıköğretim Ön Lisans Programları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Devamları Hakkında Yönetmelik

      2. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu (Ek Madde-35)

             2.1.Yükseköğretim Kalite Güvencesi ve Yükseköğretim Kalite Kurulu Yönetmeliği


Geçerlilik Süresi (Varsa)

Yeterlilik sürekli geçerlidir.


Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi
Adresi Aç

Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi
QrCodeQrCode
Qualification Code

TR0030018345

Qualification Title
Bachelor's Degree in Theology
Awarding BodyDicle University
Awarding Body ContactDicle University Rectorate Kıtılbıl Mah. Campus 21280 Sur/ DIYARBAKIR
Awarding Body Urlhttp://www.dicle.edu.tr/
OrientationGeneral
EQF Level6
6 The Qualification has been included in TQF on 20/12/2024
TQF Level 6
Thematic AreasReligion and theology
National Occupation Classification

ISCO:08

CategoryMain
Credit Value240
Program Duration4 Yıl
Program Profile

It is a higher education program that covers an eight-semester program based on secondary education qualifications and provides training for a specific learning field or profession.

Learning Environments

Education and training are provided in the form of formal education. In addition, in the 4th year, an internship is carried out as part of the pedagogical formation training in secondary schools under the Ministry of National Education.

Description
  • The student has the theoretical knowledge to critically question theories and principles related to the field of theology.
  • The student evaluates the knowledge and skills they have in their field with a critical approach and is open to discussing all kinds of views and approaches with the understanding of lifelong learning.
  • The student shares their thoughts and proposed solutions for the problems related to their field with groups of experts or non-experts in writing or verbally by supporting them with quantitative and qualitative data.
  • The student acts in accordance with scientific, social and ethical principles and values ​​in the stages of collecting, analyzing and announcing the results of the data related to their field.
  • The student organizes and implements projects and activities in cooperation with other professional groups for the social environment in which they live with the awareness of social responsibility.
  • The student takes responsibility for raising the awareness of the society on basic human rights, cultural and universal values, social justice and environmental issues.
  • The student has advanced knowledge, skills, attitudes and behaviors that will bring solutions to social and economic problems by taking into account the strategic priorities of their country.
Key Competencies

The student has the following key competencies:

1. Personal, social and learning to learn competence

2. Competence in theology

3. Cultural awareness and expression competence

4. Competence in social sciences

5. Multilingual competence

Further Info

(1) A student's success in a course is determined by evaluating the semester grades together with the end-of-term or make-up exams.

(2) Term grades in courses that combine theory and practice; It consists of grades given for quizzes, assignments, projects, clinical work, field work, laboratory studies, reports and similar studies, at least one of which is the midterm exam grade, and the effect of these grades on the course success grade is 40%, and the final exam or make-up exam results are 40%. The effect on the success grade is 60%, provided that you get at least 60 points from these exams.

(3) In order for the student to be considered successful in an independent laboratory study, application, etc., the sum of 60% of the midterm exam and the score for that activity and 40% of the score must be at least 60, provided that the student gets at least 60 points from the final or make-up exam. The score of the exam that the student does not take is zero (0).

(4) In order for the student to be considered successful in a course, the course grade must be at least 60 according to the 100-point grading system.

(5) In academic units teaching via distance education, evaluation rates and course passing grades are made in accordance with the provisions of the directive accepted by the Senate.

(6) In mid-term evaluations; Participation percentages in the grade calculation of quizzes, examinations, homework, projects, term papers, laboratories, reports, field studies and similar activities, which will be carried out other than the midterm exam, are submitted to the approval of the relevant boards of academic units by the relevant faculty members as stated in the course information packages, and if accepted. It is announced to students via automation at the beginning of the semester.

(7) The equivalent of grades in the 4-point system is arranged according to the grade conversion table determined by the Presidency of the Council of Higher Education.

Passing Grade (With Numbers) Success Grade (With Letters) Coefficient Meaning

                          90-100                                     AA                             4.00              Geçer

                           85-89                                      BA                             3.50              Geçer

                           75-84                                      BB                             3.00              Geçer

                           70-74                                      CB                             2.50              Geçer

                           60-69                                      CC                             2.00              Geçer

                            0-59                                       DC                             1.50            Geçmez

Quality Assurance

 To ensure the quality of higher education programs:

  • The Council of Higher Education (YÖK) is responsible for planning, organizing, managing, and supervising the education and training and other activities carried out at higher education institutions.
  • In line with the criteria set by YÖK, the "University Monitoring and Evaluation Reports" are published annually for higher education institutions. These reports, which contain quantitative and qualitative evaluations of higher education institutions, are shared with the public by YÖK.
  • Each year, YÖK publishes the "Private Higher Education Institutions Report," which includes academic, administrative, and financial data for private higher education institutions. These reports, containing quantitative and qualitative evaluations of private higher education institutions, are also shared with the public by YÖK.

The quality assurance of undergraduate programs in higher education is provided in accordance with the "Procedures and Principles for Ensuring the Quality Assurance of Higher Education Diploma Programs:

1. Creation and Approval of Educational Programs

1.1. The Council of Higher Education (YÖK) determines the minimum standards and criteria required for the establishment of undergraduate departments and programs at higher education institutions.

1.2. The curriculum of undergraduate programs and the learning outcomes to be achieved by each program are determined by the senates of higher education institutions, in accordance with the fundamental principles set by YÖK.

1.3. After the curriculum of National Core Education Programs is approved by the relevant Council of Deans, it is implemented by higher education institutions with the approval of YÖK.

2. Assessment and Evaluation: The assessment and evaluation of the learning outcomes to be achieved by each undergraduate program are carried out based on the education and training and examination regulations prepared by the higher education institutions in accordance with the fundamental principles set by YÖK.

3. Certification: Students enrolled in undergraduate programs receive a bachelor's degree upon successfully completing the required course credits and other obligations as determined by the higher education institutions.

4. Self-Evaluation and External Evaluation: Higher education institutions, within the context of continuous monitoring, enter the "Institutional Internal Evaluation Reports" for the previous year into the Information System prepared by the Higher Education Quality Council (YÖKAK) at the beginning of each year. YÖKAK shares the "Institutional Feedback Report," prepared for the external evaluation of higher education institutions, with the public. Additionally, accreditation decisions made by accreditation bodies authorized or recognized by YÖKAK demonstrate that the programs' competencies are ensured in terms of quality assurance. YÖKAK conducts regular review activities regarding the competencies defined as required by the legislation.

Theological Accreditation Agency (IAA)

18.05.2024/18.05.2026

Access Requirements
  1. To graduate from secondary education institutions or foreign secondary education institutions of which equivalency is approved by the Ministry of National Education and to meet the admission requirements for undergraduate programs at higher education institutions.
  2. To be placed in the relevant undergraduate program of a higher education institution based on the results of the central examination conducted by the Student Selection and Placement Center (ÖSYM), in accordance with the procedures and principles determined by YÖK.
Conditions for SuccessTo successfully complete a minimum of 240 ECTS credits.
Progression Paths (Relationship Type)

1.  Those who hold a bachelor's degree can continue to master's programs and, if they meet the required conditions, can be admitted to doctoral and art proficiency programs with a bachelor's degree.

2.  Undergraduate students have the right to participate in double major programs. Students enrolled in double major programs can take courses from both degree programs simultaneously and, if they succeed, can receive two separate bachelor's degrees.

Legal Basis

1. Law No. 2547 on Higher Education

1.1. Regulations on Transition, Double Major, Minor Between Associate and Bachelor's Degree Programs, and Inter-Institutional Credit Transfer at Higher Education Institutions

1.2. Regulations on Continuation of Bachelor's Degree Education for Graduates of Vocational Higher Schools and Open Education Associate Degree Programs

2. Law No. 2547 on Higher Education (Additional Article-35)

2.1. Regulations on Higher Education Quality Assurance and the Higher Education Quality Council

Validity Period (If Any)

The qualification is continuously valid.

Url Open Address
QrCodeQrCode
Qualification Code

TR0030018345


Qualification Title
Bachelor's Degree in Theology

Awarding Body
Dicle University

Awarding Body Contact
Dicle University Rectorate Kıtılbıl Mah. Campus 21280 Sur/ DIYARBAKIR

Awarding Body Url

Orientation
General

National Occupation Classification

ISCO:08


EQF Level
6

TQF Level
6
The Qualification has been included in TQF on 20/12/2024

National Occupation Classification

ISCO:08


Category
Main

Credit Value
240

Program Duration
4 Yıl

Program Profile

It is a higher education program that covers an eight-semester program based on secondary education qualifications and provides training for a specific learning field or profession.


Learning Environments

Education and training are provided in the form of formal education. In addition, in the 4th year, an internship is carried out as part of the pedagogical formation training in secondary schools under the Ministry of National Education.


Description
  • The student has the theoretical knowledge to critically question theories and principles related to the field of theology.
  • The student evaluates the knowledge and skills they have in their field with a critical approach and is open to discussing all kinds of views and approaches with the understanding of lifelong learning.
  • The student shares their thoughts and proposed solutions for the problems related to their field with groups of experts or non-experts in writing or verbally by supporting them with quantitative and qualitative data.
  • The student acts in accordance with scientific, social and ethical principles and values ​​in the stages of collecting, analyzing and announcing the results of the data related to their field.
  • The student organizes and implements projects and activities in cooperation with other professional groups for the social environment in which they live with the awareness of social responsibility.
  • The student takes responsibility for raising the awareness of the society on basic human rights, cultural and universal values, social justice and environmental issues.
  • The student has advanced knowledge, skills, attitudes and behaviors that will bring solutions to social and economic problems by taking into account the strategic priorities of their country.

Key Competencies

The student has the following key competencies:

1. Personal, social and learning to learn competence

2. Competence in theology

3. Cultural awareness and expression competence

4. Competence in social sciences

5. Multilingual competence


Further Info

(1) A student's success in a course is determined by evaluating the semester grades together with the end-of-term or make-up exams.

(2) Term grades in courses that combine theory and practice; It consists of grades given for quizzes, assignments, projects, clinical work, field work, laboratory studies, reports and similar studies, at least one of which is the midterm exam grade, and the effect of these grades on the course success grade is 40%, and the final exam or make-up exam results are 40%. The effect on the success grade is 60%, provided that you get at least 60 points from these exams.

(3) In order for the student to be considered successful in an independent laboratory study, application, etc., the sum of 60% of the midterm exam and the score for that activity and 40% of the score must be at least 60, provided that the student gets at least 60 points from the final or make-up exam. The score of the exam that the student does not take is zero (0).

(4) In order for the student to be considered successful in a course, the course grade must be at least 60 according to the 100-point grading system.

(5) In academic units teaching via distance education, evaluation rates and course passing grades are made in accordance with the provisions of the directive accepted by the Senate.

(6) In mid-term evaluations; Participation percentages in the grade calculation of quizzes, examinations, homework, projects, term papers, laboratories, reports, field studies and similar activities, which will be carried out other than the midterm exam, are submitted to the approval of the relevant boards of academic units by the relevant faculty members as stated in the course information packages, and if accepted. It is announced to students via automation at the beginning of the semester.

(7) The equivalent of grades in the 4-point system is arranged according to the grade conversion table determined by the Presidency of the Council of Higher Education.

Passing Grade (With Numbers) Success Grade (With Letters) Coefficient Meaning

                          90-100                                     AA                             4.00              Geçer

                           85-89                                      BA                             3.50              Geçer

                           75-84                                      BB                             3.00              Geçer

                           70-74                                      CB                             2.50              Geçer

                           60-69                                      CC                             2.00              Geçer

                            0-59                                       DC                             1.50            Geçmez


Quality Assurance

 To ensure the quality of higher education programs:

  • The Council of Higher Education (YÖK) is responsible for planning, organizing, managing, and supervising the education and training and other activities carried out at higher education institutions.
  • In line with the criteria set by YÖK, the "University Monitoring and Evaluation Reports" are published annually for higher education institutions. These reports, which contain quantitative and qualitative evaluations of higher education institutions, are shared with the public by YÖK.
  • Each year, YÖK publishes the "Private Higher Education Institutions Report," which includes academic, administrative, and financial data for private higher education institutions. These reports, containing quantitative and qualitative evaluations of private higher education institutions, are also shared with the public by YÖK.

The quality assurance of undergraduate programs in higher education is provided in accordance with the "Procedures and Principles for Ensuring the Quality Assurance of Higher Education Diploma Programs:

1. Creation and Approval of Educational Programs

1.1. The Council of Higher Education (YÖK) determines the minimum standards and criteria required for the establishment of undergraduate departments and programs at higher education institutions.

1.2. The curriculum of undergraduate programs and the learning outcomes to be achieved by each program are determined by the senates of higher education institutions, in accordance with the fundamental principles set by YÖK.

1.3. After the curriculum of National Core Education Programs is approved by the relevant Council of Deans, it is implemented by higher education institutions with the approval of YÖK.

2. Assessment and Evaluation: The assessment and evaluation of the learning outcomes to be achieved by each undergraduate program are carried out based on the education and training and examination regulations prepared by the higher education institutions in accordance with the fundamental principles set by YÖK.

3. Certification: Students enrolled in undergraduate programs receive a bachelor's degree upon successfully completing the required course credits and other obligations as determined by the higher education institutions.

4. Self-Evaluation and External Evaluation: Higher education institutions, within the context of continuous monitoring, enter the "Institutional Internal Evaluation Reports" for the previous year into the Information System prepared by the Higher Education Quality Council (YÖKAK) at the beginning of each year. YÖKAK shares the "Institutional Feedback Report," prepared for the external evaluation of higher education institutions, with the public. Additionally, accreditation decisions made by accreditation bodies authorized or recognized by YÖKAK demonstrate that the programs' competencies are ensured in terms of quality assurance. YÖKAK conducts regular review activities regarding the competencies defined as required by the legislation.

Theological Accreditation Agency (IAA)

18.05.2024/18.05.2026


Access Requirements
  1. To graduate from secondary education institutions or foreign secondary education institutions of which equivalency is approved by the Ministry of National Education and to meet the admission requirements for undergraduate programs at higher education institutions.
  2. To be placed in the relevant undergraduate program of a higher education institution based on the results of the central examination conducted by the Student Selection and Placement Center (ÖSYM), in accordance with the procedures and principles determined by YÖK.

Conditions for Success
To successfully complete a minimum of 240 ECTS credits.

Progression Paths (Relationship Type)

1.  Those who hold a bachelor's degree can continue to master's programs and, if they meet the required conditions, can be admitted to doctoral and art proficiency programs with a bachelor's degree.

2.  Undergraduate students have the right to participate in double major programs. Students enrolled in double major programs can take courses from both degree programs simultaneously and, if they succeed, can receive two separate bachelor's degrees.


Legal Basis

1. Law No. 2547 on Higher Education

1.1. Regulations on Transition, Double Major, Minor Between Associate and Bachelor's Degree Programs, and Inter-Institutional Credit Transfer at Higher Education Institutions

1.2. Regulations on Continuation of Bachelor's Degree Education for Graduates of Vocational Higher Schools and Open Education Associate Degree Programs

2. Law No. 2547 on Higher Education (Additional Article-35)

2.1. Regulations on Higher Education Quality Assurance and the Higher Education Quality Council


Validity Period (If Any)

The qualification is continuously valid.


Url
Open Address

Url
QrCodeQrCode