Yeterlilik Kodu

TR0030016260

Yeterlilik Adı
İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Lisans Diploması
Sorumlu KurumBaşkent Üniversitesi
Sorumlu Kurum İletişim BilgisiBağlıca Kampüsü Fatih Sultan Mahallesi Eskişehir Yolu 18.km TR 06790 Etimesgut Ankara
Sorumlu Kurum URLhttps://www.baskent.edu.tr
YönelimGenel
AYÇ Seviyesi6
6 Yeterlilik TYÇ’ye 25/03/2025 tarihinde yerleştirildi
TYÇ Seviyesi 6
Sınıflandırma (Tematik Alan)Mimarlık ve şehir planlama
Sınıflandırma (Meslek Kodu)

ISCO:08

KategoriAna
Kredi Değeri240
Programın Normal Süresi 4 Yıl
Program Profili (Amaç)

Bu program öğrencilere başta etik değerlere saygılı olarak çağdaş veya tarihi yapıların iç mekanları ile yakın çevrelerinin düzenlenmesi konularında görev aldıklarında kendilerine gerekli olan tasarım ve uygulama gerçekleştirebilecek nitelikte alt yapı, bilgi ve beceriyi sağlamayı hedeflemektedir. Derslerde öğrencilere kuramsal bilgilerin yanı sıra teknik ve pratik bilgiler verilmekte ve bu amaçla usta çırak ilişkisini sağlayan atölye çalışmaları yapılmaktadır. Ayrıca tasarım çalışmaları için çağdaş teknolojik olanaklar arasında yer alan her tür görsel, işitsel sunum yapan araçlardan yararlanılmakta ve öğrencilerin tasarımlarında bilgisayar laboratuvarlarından ve çağdaş çizim programlarını kullanarak öğrenmelerine olanak tanınmaktadır.

Dersler, ilk üç yılda mesleki eğitim ağırlıklı olup Proje Tasarımı, Yapı ve Malzeme Bilgilerinin verildiği dersler ağırlık taşımaktadır. Buna karşılık mesleğe hazırlık dönemi olan son yıldaki ders programı tasarım konularının yanı sıra çok sayıdaki seçmeli derslerle birlikte öğrencinin belirli alanlarda daha fazla uzmanlaşmasına yöneliktir.

Öğrenme Ortamları

Eğitim ve öğretim örgün, açık veya uzaktan öğretim şeklinde gerçekleştirilir. Ayrıca ofis, şantiye ve atölyelerde staj dersi kapsamında uygulamalı eğitimler yapılır.

Öğrenme Kazanımları (Tanım)
  • İçmimarlık ve çevre tasarımı alanının gerektirdiği teorik, teknik ve pratik yetkinlikleri edinerek kullanıcı ihtiyaçlarına cevap veren özgün iç mekan projeleri üretmek.
  • Güncel iletişim teknolojilerini yakından takip ederek etkin iletişim, ifade ve temsil becerisi kazanmak.
  • Yapının/ iç mekanın/ mekansal donatının bağlamını anlayarak geçmiş ve günümüz arasında, disiplinel ve disiplinler arası eleştirel düşünce geliştirebilmek.
  • İç mekan tasarım problemlerinde çevreye duyarlı biçimde sürdürülebilir ve evrensel tasarım/erişilebilirlik yaklaşımlarıyla çözüm üretebilmek.
  • Teorik ve uygulamalı bilgi ile sektörel bilgi arasında ilişki kurmak.
  • Ulusal ve uluslararası bilimsel araştırma ve yarışmaları yakından takip ederek, kazanılan bilgi ve becerileri özgün bir perspektifte yorumlamak.
  • Meslek etiği doğrultusunda sorumlu (kurumsal ve toplumsal) ve işbirlikçi bir yaklaşım benimseyerek mesleki değerlere sahip çıkmak.
  • Mesleki alanda kazanılan bilgi, beceri ve yetkinlikleri yapı, uygulama ve endüstri olanakları ile harmanlayarak teorik kazanımları pratik uygulamalar ile desteklemek.
Anahtar Yetkinlikler
  • İç mekanın anlamlandırılması ve tasarlanması yetkinliği
  • Esneklik ve uyum yetkinliği
  • Dijital yetkinlik
  • Kişisel, sosyal ve öğrenmeyi öğrenme yetkinliği
  • Girişimcilik yetkinliği
  • Kültürel farkındalık ve ifade yetkinliği
Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri

Programda değerlendirme kıstasları ana yapı itibariyle; % 68 Kuramsal ve teorik dersler %32 uygulamalı çalışmalar olarak düzenlenmiştir. Her ders için her sömestre en az bir ara sınav ve bitirme (final) sınavı yapılır. Öğretim elemanının dersin durumuna göre dönem içinde Quiz, ev ödevi, proje, saha çalışması gibi öğretim faaliyetleri yaptırabilir. Öğretim Elemanları ara sınav, final sınavı, Quiz, proje v.b. faaliyetlere göre başarıyı değerlendirmekte serbesttir. Her öğretmen başarı değerlendirmede uygulayacağı ölçütleri dönem başında ilan eder. Her dersin belirli bir kredi/saat değeri vardır. Bu değerler, o dersin haftalık kuramsal saatlerine uygulama saatlerinin yarısı eklenerek bulunur. Kredi toplamında kesirler sayılmaz.

Öğrenci başarısının değerlendirilmesinde harfe dayalı not verme sistemi kullanılır. Bir dersten (A), (A-), (B+), (B), (B-), (C+), (C), (C-), (D+), (D) notlarından birini alan öğrenci o dersi başarmış sayılır. “F1” ve “F2” notları, öğrencinin o dersten başarısız olduğunu gösterir. “F1” derse devam ettiği halde başarısız olan, “F2” ise devamsızlık nedeniyle o dersten başarısız sayılan öğrencilere verilir. Devamsızlık nedeniyle başarısız sayılan öğrenciler yarıyıl sonu sınavına giremezler. “F1” veya “F2” notu alan öğrenciler, o dersi, izleyen yarıyıllarda öncelikle tekrarlarlar. Dönem sonunda genel not ortalaması 2,00 veya üstü olan öğrenci başarılı öğrencidir. Genel not ortalaması 1,99 ve altında olan öğrenci başarısız öğrencidir.

Kalite Güvencesi

Yükseköğretim programlarının niteliğinin gözetilmesi için;

  • YÖK, yükseköğretim kurumlarında gerçekleştirilen eğitim ve öğretimle diğer faaliyetlerin planlanması, düzenlenmesi, yönetilmesi ve denetiminden sorumludur.
  • YÖK tarafından belirlenen kriterler çerçevesinde her yıl hazırlanan yükseköğretim kurumlarına ait “Üniversite İzleme ve Değerlendirme Raporları” yayımlanır. Bu raporlara göre hazırlanan, yükseköğretim kurumlarına yönelik nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren raporlarda YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır.
  • YÖK tarafından her yıl vakıf yükseköğretim kurumlarına ait akademik, idari ve mali verileri içeren “Vakıf Yükseköğretim Kurumları Raporu” yayımlanır. Vakıf yükseköğretim kurumlarına yönelik yapılan nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren bu raporlar YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır.

Yükseköğretimde lisans programlarının kalite güvencesi “Yükseköğretim Diploma Programlarının Kalite Güvencesinin Sağlanmasına Yönelik Usul ve Esaslar” a göre sağlanır:

  1.  Öğretim Programlarının Oluşturulması ve Onaylanması:
    1. YÖK, yükseköğretim kurumlarında lisans bölüm ve programların açılması için gerekli olan asgari standart ve ölçütleri YÖK belirler.
    2. Yükseköğretim kurumlarında lisans programlarının müfredatı ve her bir programın öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının neler olacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumlarının senatoları tarafından belirlenir.
    3. Ulusal Çekirdek Eğitim Programlarının müfredatı ilgili Dekanlar Konseyi tarafından kabul edildikten sonra YÖK’ün onayıyla yükseköğretim kurumları tarafından uygulanır.
  2.  Ölçme-Değerlendirme:  Her bir lisans programının öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının ölçme ve değerlendirmesinin nasıl yapılacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumları tarafından hazırlanan eğitim ve öğretim ve sınav yönetmeliğine göre yürütülür.
  3. Belgelendirme: Lisans programlarına kayıtlı öğrenciler, yükseköğretim kurumları tarafından belirlenen ders kredilerini ve diğer yükümlülükleri başarı ile tamamlamaları halinde; lisans diploması alır.
  4. Öz Değerlendirme-Dış Değerlendirme: Yükseköğretim kurumları, sürekli izleme bağlamında, her yılın başında bir önceki yıla ait “Kurum İç Değerlendirme Raporlarını” Yükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK) tarafından hazırlanan Bilgi Sistemine girer. YÖKAK, yükseköğretim kurumlarının dış değerlendirmesine ilişkin hazırladığı “Kurumsal Geri Bildirim Raporu”nu kamuoyuyla paylaşılır. Ayrıca, YÖKAK tarafından yetkilendirilen veya tanınan akreditasyon kuruluşları tarafından verilen akreditasyon kararları da programların yeterliliklerinin kalite güvencesinin sağlandığını gösterir. YÖKAK mevzuatı gereği belirlenen yeterliliklere ilişkin düzenli gözden geçirme faaliyetleri yapar.

Bu program ayrıca TAPLAK (Tasarım ve Planlama Akreditasyon Derneği) tarafından 21.08.2023 /21.08.2026  akredite edilmiştir.

Giriş Şartı

ÖSYM tarafından yapılan YGS sınavında TM1 puan türünde, o seneye ait taban puanını almış olan başarılı öğrenciler İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Bölümü'ne kayıt yaptırabilmektedir. Türk ve yabancı öğrenciler için genel kabul şartları programa başlamak için geçerlidir.

Başarma ŞartlarıProgramda yer alan ve yükümlü oldukları tüm dersleri başarmış olan, en az 240 AKTS kredisini tamamlamış olan, genel not ortalaması 4.00 üzerinden en az 2.00 olan, zorunlu stajlarını başarı ile tamamlamış olan öğrenciler mezun sayılırlar. Mezuniyet için öğrenci minimum 240 AKTS’yi sağlamalıdır.
İlerleme Yolları (İlişki Türü)
  • Lisans diplomasına sahip olanlar, yüksek lisans programlarına ve ilgili şartları sağlamaları halinde lisans derecesi ile kabul edilen doktora ve sanatta yeterlik programlarına devam edebilirler.
  • Lisans öğrencileri, eğitim almakta oldukları yükseköğretim kurumlarının açtıkları çift anadal programlarına katılma hakkına sahiptir. Çift anadal programlarına kayıtlı öğrenciler, iki diploma programından eş zamanlı olarak ders alıp, başarılı olmaları halinde iki ayrı lisans diploması alabilirler.
Yasal Dayanağı

1. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu

1.1. Yükseköğretim Kurumlarında Ön lisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yan Dal İle Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik

1.2. Meslek Yüksekokulları ve Açıköğretim Ön Lisans Programları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Devamları Hakkında Yönetmelik

2. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu (Ek Madde-35)

2.1. Yükseköğretim Kalite Güvencesi ve Yükseköğretim Kalite Kurulu Yönetmeliği

Geçerlilik Süresi (Varsa)

Yeterlilik sürekli geçerlidir

Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi Adresi Aç
QrCodeQrCode
Yeterlilik Kodu

TR0030016260


Yeterlilik Adı
İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Lisans Diploması

Sorumlu Kurum
Başkent Üniversitesi

Sorumlu Kurum İletişim Bilgisi
Bağlıca Kampüsü Fatih Sultan Mahallesi Eskişehir Yolu 18.km TR 06790 Etimesgut Ankara

Sorumlu Kurum URL

Yönelim
Genel

Sınıflandırma (Meslek Kodu)

ISCO:08


AYÇ Seviyesi
6

TYÇ Seviyesi
6
Yeterlilik TYÇ’ye 25/03/2025 tarihinde yerleştirildi

Sınıflandırma (Meslek Kodu)

ISCO:08


Kategori
Ana

Kredi Değeri
240

Programın Normal Süresi
4 Yıl

Program Profili (Amaç)

Bu program öğrencilere başta etik değerlere saygılı olarak çağdaş veya tarihi yapıların iç mekanları ile yakın çevrelerinin düzenlenmesi konularında görev aldıklarında kendilerine gerekli olan tasarım ve uygulama gerçekleştirebilecek nitelikte alt yapı, bilgi ve beceriyi sağlamayı hedeflemektedir. Derslerde öğrencilere kuramsal bilgilerin yanı sıra teknik ve pratik bilgiler verilmekte ve bu amaçla usta çırak ilişkisini sağlayan atölye çalışmaları yapılmaktadır. Ayrıca tasarım çalışmaları için çağdaş teknolojik olanaklar arasında yer alan her tür görsel, işitsel sunum yapan araçlardan yararlanılmakta ve öğrencilerin tasarımlarında bilgisayar laboratuvarlarından ve çağdaş çizim programlarını kullanarak öğrenmelerine olanak tanınmaktadır.

Dersler, ilk üç yılda mesleki eğitim ağırlıklı olup Proje Tasarımı, Yapı ve Malzeme Bilgilerinin verildiği dersler ağırlık taşımaktadır. Buna karşılık mesleğe hazırlık dönemi olan son yıldaki ders programı tasarım konularının yanı sıra çok sayıdaki seçmeli derslerle birlikte öğrencinin belirli alanlarda daha fazla uzmanlaşmasına yöneliktir.


Öğrenme Ortamları

Eğitim ve öğretim örgün, açık veya uzaktan öğretim şeklinde gerçekleştirilir. Ayrıca ofis, şantiye ve atölyelerde staj dersi kapsamında uygulamalı eğitimler yapılır.


Öğrenme Kazanımları (Tanım)
  • İçmimarlık ve çevre tasarımı alanının gerektirdiği teorik, teknik ve pratik yetkinlikleri edinerek kullanıcı ihtiyaçlarına cevap veren özgün iç mekan projeleri üretmek.
  • Güncel iletişim teknolojilerini yakından takip ederek etkin iletişim, ifade ve temsil becerisi kazanmak.
  • Yapının/ iç mekanın/ mekansal donatının bağlamını anlayarak geçmiş ve günümüz arasında, disiplinel ve disiplinler arası eleştirel düşünce geliştirebilmek.
  • İç mekan tasarım problemlerinde çevreye duyarlı biçimde sürdürülebilir ve evrensel tasarım/erişilebilirlik yaklaşımlarıyla çözüm üretebilmek.
  • Teorik ve uygulamalı bilgi ile sektörel bilgi arasında ilişki kurmak.
  • Ulusal ve uluslararası bilimsel araştırma ve yarışmaları yakından takip ederek, kazanılan bilgi ve becerileri özgün bir perspektifte yorumlamak.
  • Meslek etiği doğrultusunda sorumlu (kurumsal ve toplumsal) ve işbirlikçi bir yaklaşım benimseyerek mesleki değerlere sahip çıkmak.
  • Mesleki alanda kazanılan bilgi, beceri ve yetkinlikleri yapı, uygulama ve endüstri olanakları ile harmanlayarak teorik kazanımları pratik uygulamalar ile desteklemek.

Anahtar Yetkinlikler
  • İç mekanın anlamlandırılması ve tasarlanması yetkinliği
  • Esneklik ve uyum yetkinliği
  • Dijital yetkinlik
  • Kişisel, sosyal ve öğrenmeyi öğrenme yetkinliği
  • Girişimcilik yetkinliği
  • Kültürel farkındalık ve ifade yetkinliği

Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri

Programda değerlendirme kıstasları ana yapı itibariyle; % 68 Kuramsal ve teorik dersler %32 uygulamalı çalışmalar olarak düzenlenmiştir. Her ders için her sömestre en az bir ara sınav ve bitirme (final) sınavı yapılır. Öğretim elemanının dersin durumuna göre dönem içinde Quiz, ev ödevi, proje, saha çalışması gibi öğretim faaliyetleri yaptırabilir. Öğretim Elemanları ara sınav, final sınavı, Quiz, proje v.b. faaliyetlere göre başarıyı değerlendirmekte serbesttir. Her öğretmen başarı değerlendirmede uygulayacağı ölçütleri dönem başında ilan eder. Her dersin belirli bir kredi/saat değeri vardır. Bu değerler, o dersin haftalık kuramsal saatlerine uygulama saatlerinin yarısı eklenerek bulunur. Kredi toplamında kesirler sayılmaz.

Öğrenci başarısının değerlendirilmesinde harfe dayalı not verme sistemi kullanılır. Bir dersten (A), (A-), (B+), (B), (B-), (C+), (C), (C-), (D+), (D) notlarından birini alan öğrenci o dersi başarmış sayılır. “F1” ve “F2” notları, öğrencinin o dersten başarısız olduğunu gösterir. “F1” derse devam ettiği halde başarısız olan, “F2” ise devamsızlık nedeniyle o dersten başarısız sayılan öğrencilere verilir. Devamsızlık nedeniyle başarısız sayılan öğrenciler yarıyıl sonu sınavına giremezler. “F1” veya “F2” notu alan öğrenciler, o dersi, izleyen yarıyıllarda öncelikle tekrarlarlar. Dönem sonunda genel not ortalaması 2,00 veya üstü olan öğrenci başarılı öğrencidir. Genel not ortalaması 1,99 ve altında olan öğrenci başarısız öğrencidir.


Kalite Güvencesi

Yükseköğretim programlarının niteliğinin gözetilmesi için;

  • YÖK, yükseköğretim kurumlarında gerçekleştirilen eğitim ve öğretimle diğer faaliyetlerin planlanması, düzenlenmesi, yönetilmesi ve denetiminden sorumludur.
  • YÖK tarafından belirlenen kriterler çerçevesinde her yıl hazırlanan yükseköğretim kurumlarına ait “Üniversite İzleme ve Değerlendirme Raporları” yayımlanır. Bu raporlara göre hazırlanan, yükseköğretim kurumlarına yönelik nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren raporlarda YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır.
  • YÖK tarafından her yıl vakıf yükseköğretim kurumlarına ait akademik, idari ve mali verileri içeren “Vakıf Yükseköğretim Kurumları Raporu” yayımlanır. Vakıf yükseköğretim kurumlarına yönelik yapılan nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren bu raporlar YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır.

Yükseköğretimde lisans programlarının kalite güvencesi “Yükseköğretim Diploma Programlarının Kalite Güvencesinin Sağlanmasına Yönelik Usul ve Esaslar” a göre sağlanır:

  1.  Öğretim Programlarının Oluşturulması ve Onaylanması:
    1. YÖK, yükseköğretim kurumlarında lisans bölüm ve programların açılması için gerekli olan asgari standart ve ölçütleri YÖK belirler.
    2. Yükseköğretim kurumlarında lisans programlarının müfredatı ve her bir programın öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının neler olacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumlarının senatoları tarafından belirlenir.
    3. Ulusal Çekirdek Eğitim Programlarının müfredatı ilgili Dekanlar Konseyi tarafından kabul edildikten sonra YÖK’ün onayıyla yükseköğretim kurumları tarafından uygulanır.
  2.  Ölçme-Değerlendirme:  Her bir lisans programının öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının ölçme ve değerlendirmesinin nasıl yapılacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumları tarafından hazırlanan eğitim ve öğretim ve sınav yönetmeliğine göre yürütülür.
  3. Belgelendirme: Lisans programlarına kayıtlı öğrenciler, yükseköğretim kurumları tarafından belirlenen ders kredilerini ve diğer yükümlülükleri başarı ile tamamlamaları halinde; lisans diploması alır.
  4. Öz Değerlendirme-Dış Değerlendirme: Yükseköğretim kurumları, sürekli izleme bağlamında, her yılın başında bir önceki yıla ait “Kurum İç Değerlendirme Raporlarını” Yükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK) tarafından hazırlanan Bilgi Sistemine girer. YÖKAK, yükseköğretim kurumlarının dış değerlendirmesine ilişkin hazırladığı “Kurumsal Geri Bildirim Raporu”nu kamuoyuyla paylaşılır. Ayrıca, YÖKAK tarafından yetkilendirilen veya tanınan akreditasyon kuruluşları tarafından verilen akreditasyon kararları da programların yeterliliklerinin kalite güvencesinin sağlandığını gösterir. YÖKAK mevzuatı gereği belirlenen yeterliliklere ilişkin düzenli gözden geçirme faaliyetleri yapar.

Bu program ayrıca TAPLAK (Tasarım ve Planlama Akreditasyon Derneği) tarafından 21.08.2023 /21.08.2026  akredite edilmiştir.


Giriş Şartı

ÖSYM tarafından yapılan YGS sınavında TM1 puan türünde, o seneye ait taban puanını almış olan başarılı öğrenciler İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Bölümü'ne kayıt yaptırabilmektedir. Türk ve yabancı öğrenciler için genel kabul şartları programa başlamak için geçerlidir.


Başarma Şartları
Programda yer alan ve yükümlü oldukları tüm dersleri başarmış olan, en az 240 AKTS kredisini tamamlamış olan, genel not ortalaması 4.00 üzerinden en az 2.00 olan, zorunlu stajlarını başarı ile tamamlamış olan öğrenciler mezun sayılırlar. Mezuniyet için öğrenci minimum 240 AKTS’yi sağlamalıdır.

İlerleme Yolları (İlişki Türü)
  • Lisans diplomasına sahip olanlar, yüksek lisans programlarına ve ilgili şartları sağlamaları halinde lisans derecesi ile kabul edilen doktora ve sanatta yeterlik programlarına devam edebilirler.
  • Lisans öğrencileri, eğitim almakta oldukları yükseköğretim kurumlarının açtıkları çift anadal programlarına katılma hakkına sahiptir. Çift anadal programlarına kayıtlı öğrenciler, iki diploma programından eş zamanlı olarak ders alıp, başarılı olmaları halinde iki ayrı lisans diploması alabilirler.

Yasal Dayanağı

1. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu

1.1. Yükseköğretim Kurumlarında Ön lisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yan Dal İle Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik

1.2. Meslek Yüksekokulları ve Açıköğretim Ön Lisans Programları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Devamları Hakkında Yönetmelik

2. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu (Ek Madde-35)

2.1. Yükseköğretim Kalite Güvencesi ve Yükseköğretim Kalite Kurulu Yönetmeliği


Geçerlilik Süresi (Varsa)

Yeterlilik sürekli geçerlidir


Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi
Adresi Aç

Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi
QrCodeQrCode
Qualification Code

TR0030016260

Qualification Title
Interior Architecture and Environmental Design Bachelor's Degree
Awarding BodyBaşkent University
Awarding Body ContactBağlıca Kampüsü Fatih Sultan Mahallesi Eskişehir Yolu 18.km TR 06790 Etimesgut Ankara
Awarding Body Urlhttps://www.baskent.edu.tr/en/
OrientationGeneral
EQF Level6
6 The Qualification has been included in TQF on 25/03/2025
TQF Level 6
Thematic AreasArchitecture and town planning
National Occupation Classification

ISCO:08

CategoryMain
Credit Value240
Program Duration4 Yıl
Program Profile

This program aims to provide students with the necessary infrastructure, knowledge, and skills to plan and implement the required design and application when participating in interiors of contemporary or historical buildings and their immediate surroundings by respecting ethical values. In addition to theoretical knowledge, the courses will provide students with technical and practical information through workshops that will allow for a master-apprentice relationship. In addition, all kinds of audio-visual presentation tools are used, which are among the contemporary technological possibilities for design studies, and students are allowed to learn by using computer laboratories and contemporary drawing programs in their designs.

In the first three years of the program, vocational training is predominant, and courses in project design, construction, and material knowledge are the main subjects. On the other hand, the curriculum in the last year, which is the pre-professional period, is aimed at further specialization of the student in certain areas, with many elective courses as well as design subjects.

Learning Environments

Education and training take the form of formal, open, or distance learning. In addition, practical training is provided in offices, construction sites, and workshops through internships.

Description
  • To create interior projects that meet users' needs by developing the necessary theoretical, technical, and practical skills in interior architecture and environmental design.
  • To acquire effective communication, expression, and presentation skills through close study of current communication technologies.
  • To be able to develop disciplinary and interdisciplinary critical thinking between past and present by understanding the context of the building's interior space.
  • To be able to produce solutions to interior design problems in an environmentally sensitive manner, with sustainable and universal design \/ accessibility approaches.
  • Establish a relationship between theoretical and practical knowledge and sectoral knowledge.
  • To interpret the knowledge and skills acquired in an original perspective by closely following national and international scientific research and competitions.
  • Protect professional values by adopting a responsible (corporate and social) and collaborative approach to professional ethics.
  • To support the theoretical gains with practical applications, linking the knowledge, skills, and competencies acquired in the professional field with construction, application, and industrial opportunities.
Key Competencies
  • Competence in interpreting and designing interior space
  • Flexibility and adaptability
  • Digital competence
  • Personal, social, and learning to learn competence
  • Entrepreneurship competence
  • Cultural awareness and expression competence
Further Info

Assessment criteria in the program as the main structure: 68% theoretical and theoretical courses, 32% applied studies. For each course, there is at least one mid-term and one final exam per semester. The lecturer may assign teaching activities such as quizzes, homework, projects, and fieldwork during the semester according to the status of the course. Teachers are free to evaluate success according to midterm, final exam, quiz, project, etc. activities. Each teacher announces at the beginning of the semester the criteria that will be used to evaluate success. Each course has a specific credit/hour value. These values are calculated by adding half of the practical hours to the weekly theoretical hours of the course. Fractions are not included in the credit total.

A letter grading system is used to assess student performance. A student who receives one of the grades (A), (A-), (B+), (B), (B-), (C+), (C-), (D+), (D) from a course is considered successful in that course. F1' and 'F2' grades indicate that the student has failed the course. F1' is given to students who fail the course despite attending the course, and 'F2' is given to students who fail the course due to absences. Students who are failing the course due to absenteeism will not be allowed to sit for the final examination. Students who receive a grade of F1 or F2 must repeat the course in subsequent semesters. Students with a GPA of 2.00 or higher at the end of the semester are considered successful students. Students with a GPA of 1.99 and below are considered failing students.

Quality Assurance

To observe the quality of higher education programs;

  • CoHE is responsible for the planning, organization, management and supervision of education and training and other activities carried out in higher education institutions.
  • “University Monitoring and Evaluation Reports” of higher education institutions prepared annually within the framework of the criteria determined by CoHE are published. The reports prepared according to these reports, including quantitative and qualitative evaluations of higher education institutions, are shared with the public by CoHE.
  • Every year, CoHE publishes the “Foundation Higher Education Institutions Report”, which includes academic, administrative, and financial data on foundation higher education institutions. These reports, which include quantitative and qualitative evaluations of foundation higher education institutions, are shared with the public by CoHE.

 

Quality assurance of undergraduate programs in higher education is ensured according to the “Procedures and Principles for Ensuring Quality Assurance of Higher Education Diploma Programs”:

 

  1. Creation and Approval of Curricula:
    1. CoHE determines the minimum standards and criteria required for the opening of undergraduate departments and programs in higher education institutions.
    2. The curriculum of undergraduate programs in higher education institutions and the learning outcomes that each program will provide to students are determined by the senates of higher education institutions in accordance with the basic principles determined by CoHE on these issues.
    3. The curricula of the National Core Curricula are adopted by the relevant Council of Deans and implemented by higher education institutions with the approval of the CoHE.
  2. Measurement-Evaluation: The measurement and evaluation of the learning outcomes of each undergraduate program is carried out according to the education and training and examination regulations prepared by higher education institutions in accordance with the basic principles determined by CoHE on these issues.
  3. Certification: Students enrolled in undergraduate programs, if they successfully complete the course credits and other obligations determined by higher education institutions; receive a bachelor’s degree.
    1. Self-Assessment-External Assessment: In the context of continuous monitoring, higher education institutions enter their “Institutional Internal Evaluation Reports” for the previous year into the Information System prepared by the Higher Education Quality Council (THEQC) at the beginning of each year. THEQC shares the “Institutional Feedback Report” prepared for the external evaluation of higher education institutions with the public. In addition, accreditation decisions issued by accreditation bodies authorized or recognized by THEQC also indicate that the quality assurance of the qualifications of the programs is ensured. THEQC conducts regular review activities regarding the qualifications determined in accordance with the legislation.                                                                                                                                                       This program has also been accredited by TAPLAK (Design and Planning Accreditation Association) for 3 years from 21.08.2023. 
Access Requirements

Successful students who have obtained the base score of that year in the TM1 score type in the YGS exam conducted by ÖSYM can enroll in the Department of Interior Architecture and Environmental Design. General admission requirements for Turkish and foreign students are valid to start the program.

Conditions for SuccessStudents who have successfully completed all the courses in the programme, with a minimum of 240 ECTS credits, a minimum GPA of 2.00 out of 4.00, and who have successfully completed their compulsory internships are considered graduates. A minimum of 240 ECTS is required for graduation.
Progression Paths (Relationship Type)
  • Those who have a bachelor’s degree can attend master’s degree programs, and if they meet the relevant requirements, they will be accepted to doctorate programs with a bachelor’s degree.
  • Undergraduate students have the right to participate in double major programs offered by the higher education institutions where they are studying. Students enrolled in double major programs can take courses from two diploma programs simultaneously and receive two separate undergraduate diplomas if they are successful.
Legal Basis

1. Act No. 2547 on Higher Education

1.1. Regulation on the Principles of Transferring Between Associate Degree and Undergraduate Programs, Double Major, Minor, and Inter-Institutional Credit Transfer in Higher Education Institutions

1.2. Regulation on the Continuation of Graduates of Vocational Schools and Open Education Associate Degree Programs to Undergraduate Education

Act No. 2547 on Higher Education (Additional Article-35)

2.1. Regulation on Higher Education Quality Assurance and Higher Education Quality Board

Validity Period (If Any)

The proficiency is valid at all times.

Url Open Address
QrCodeQrCode
Qualification Code

TR0030016260


Qualification Title
Interior Architecture and Environmental Design Bachelor's Degree

Awarding Body
Başkent University

Awarding Body Contact
Bağlıca Kampüsü Fatih Sultan Mahallesi Eskişehir Yolu 18.km TR 06790 Etimesgut Ankara

Awarding Body Url

Orientation
General

National Occupation Classification

ISCO:08


EQF Level
6

TQF Level
6
The Qualification has been included in TQF on 25/03/2025

National Occupation Classification

ISCO:08


Category
Main

Credit Value
240

Program Duration
4 Yıl

Program Profile

This program aims to provide students with the necessary infrastructure, knowledge, and skills to plan and implement the required design and application when participating in interiors of contemporary or historical buildings and their immediate surroundings by respecting ethical values. In addition to theoretical knowledge, the courses will provide students with technical and practical information through workshops that will allow for a master-apprentice relationship. In addition, all kinds of audio-visual presentation tools are used, which are among the contemporary technological possibilities for design studies, and students are allowed to learn by using computer laboratories and contemporary drawing programs in their designs.

In the first three years of the program, vocational training is predominant, and courses in project design, construction, and material knowledge are the main subjects. On the other hand, the curriculum in the last year, which is the pre-professional period, is aimed at further specialization of the student in certain areas, with many elective courses as well as design subjects.


Learning Environments

Education and training take the form of formal, open, or distance learning. In addition, practical training is provided in offices, construction sites, and workshops through internships.


Description
  • To create interior projects that meet users' needs by developing the necessary theoretical, technical, and practical skills in interior architecture and environmental design.
  • To acquire effective communication, expression, and presentation skills through close study of current communication technologies.
  • To be able to develop disciplinary and interdisciplinary critical thinking between past and present by understanding the context of the building's interior space.
  • To be able to produce solutions to interior design problems in an environmentally sensitive manner, with sustainable and universal design \/ accessibility approaches.
  • Establish a relationship between theoretical and practical knowledge and sectoral knowledge.
  • To interpret the knowledge and skills acquired in an original perspective by closely following national and international scientific research and competitions.
  • Protect professional values by adopting a responsible (corporate and social) and collaborative approach to professional ethics.
  • To support the theoretical gains with practical applications, linking the knowledge, skills, and competencies acquired in the professional field with construction, application, and industrial opportunities.

Key Competencies
  • Competence in interpreting and designing interior space
  • Flexibility and adaptability
  • Digital competence
  • Personal, social, and learning to learn competence
  • Entrepreneurship competence
  • Cultural awareness and expression competence

Further Info

Assessment criteria in the program as the main structure: 68% theoretical and theoretical courses, 32% applied studies. For each course, there is at least one mid-term and one final exam per semester. The lecturer may assign teaching activities such as quizzes, homework, projects, and fieldwork during the semester according to the status of the course. Teachers are free to evaluate success according to midterm, final exam, quiz, project, etc. activities. Each teacher announces at the beginning of the semester the criteria that will be used to evaluate success. Each course has a specific credit/hour value. These values are calculated by adding half of the practical hours to the weekly theoretical hours of the course. Fractions are not included in the credit total.

A letter grading system is used to assess student performance. A student who receives one of the grades (A), (A-), (B+), (B), (B-), (C+), (C-), (D+), (D) from a course is considered successful in that course. F1' and 'F2' grades indicate that the student has failed the course. F1' is given to students who fail the course despite attending the course, and 'F2' is given to students who fail the course due to absences. Students who are failing the course due to absenteeism will not be allowed to sit for the final examination. Students who receive a grade of F1 or F2 must repeat the course in subsequent semesters. Students with a GPA of 2.00 or higher at the end of the semester are considered successful students. Students with a GPA of 1.99 and below are considered failing students.


Quality Assurance

To observe the quality of higher education programs;

  • CoHE is responsible for the planning, organization, management and supervision of education and training and other activities carried out in higher education institutions.
  • “University Monitoring and Evaluation Reports” of higher education institutions prepared annually within the framework of the criteria determined by CoHE are published. The reports prepared according to these reports, including quantitative and qualitative evaluations of higher education institutions, are shared with the public by CoHE.
  • Every year, CoHE publishes the “Foundation Higher Education Institutions Report”, which includes academic, administrative, and financial data on foundation higher education institutions. These reports, which include quantitative and qualitative evaluations of foundation higher education institutions, are shared with the public by CoHE.

 

Quality assurance of undergraduate programs in higher education is ensured according to the “Procedures and Principles for Ensuring Quality Assurance of Higher Education Diploma Programs”:

 

  1. Creation and Approval of Curricula:
    1. CoHE determines the minimum standards and criteria required for the opening of undergraduate departments and programs in higher education institutions.
    2. The curriculum of undergraduate programs in higher education institutions and the learning outcomes that each program will provide to students are determined by the senates of higher education institutions in accordance with the basic principles determined by CoHE on these issues.
    3. The curricula of the National Core Curricula are adopted by the relevant Council of Deans and implemented by higher education institutions with the approval of the CoHE.
  2. Measurement-Evaluation: The measurement and evaluation of the learning outcomes of each undergraduate program is carried out according to the education and training and examination regulations prepared by higher education institutions in accordance with the basic principles determined by CoHE on these issues.
  3. Certification: Students enrolled in undergraduate programs, if they successfully complete the course credits and other obligations determined by higher education institutions; receive a bachelor’s degree.
    1. Self-Assessment-External Assessment: In the context of continuous monitoring, higher education institutions enter their “Institutional Internal Evaluation Reports” for the previous year into the Information System prepared by the Higher Education Quality Council (THEQC) at the beginning of each year. THEQC shares the “Institutional Feedback Report” prepared for the external evaluation of higher education institutions with the public. In addition, accreditation decisions issued by accreditation bodies authorized or recognized by THEQC also indicate that the quality assurance of the qualifications of the programs is ensured. THEQC conducts regular review activities regarding the qualifications determined in accordance with the legislation.                                                                                                                                                       This program has also been accredited by TAPLAK (Design and Planning Accreditation Association) for 3 years from 21.08.2023. 

Access Requirements

Successful students who have obtained the base score of that year in the TM1 score type in the YGS exam conducted by ÖSYM can enroll in the Department of Interior Architecture and Environmental Design. General admission requirements for Turkish and foreign students are valid to start the program.


Conditions for Success
Students who have successfully completed all the courses in the programme, with a minimum of 240 ECTS credits, a minimum GPA of 2.00 out of 4.00, and who have successfully completed their compulsory internships are considered graduates. A minimum of 240 ECTS is required for graduation.

Progression Paths (Relationship Type)
  • Those who have a bachelor’s degree can attend master’s degree programs, and if they meet the relevant requirements, they will be accepted to doctorate programs with a bachelor’s degree.
  • Undergraduate students have the right to participate in double major programs offered by the higher education institutions where they are studying. Students enrolled in double major programs can take courses from two diploma programs simultaneously and receive two separate undergraduate diplomas if they are successful.

Legal Basis

1. Act No. 2547 on Higher Education

1.1. Regulation on the Principles of Transferring Between Associate Degree and Undergraduate Programs, Double Major, Minor, and Inter-Institutional Credit Transfer in Higher Education Institutions

1.2. Regulation on the Continuation of Graduates of Vocational Schools and Open Education Associate Degree Programs to Undergraduate Education

Act No. 2547 on Higher Education (Additional Article-35)

2.1. Regulation on Higher Education Quality Assurance and Higher Education Quality Board


Validity Period (If Any)

The proficiency is valid at all times.


Url
Open Address

Url
QrCodeQrCode