Yeterlilik Kodu

TR0030219482

Yeterlilik Adı
Hemşirelik Lisans Diploması
Sorumlu KurumMardin Artuklu Üniversitesi
Sorumlu Kurum İletişim Bilgisi Nur Mh Diyarbakır Yolu Yenişehir Yerleşkesi, 47200 Artuklu/Mardin
Sorumlu Kurum URLhttp://www.artuklu.edu.tr
YönelimAkademik
AYÇ Seviyesi6
Yeterlilik TYÇ’ye yerleştirilmemiştir.
TYÇ Seviyesi 6
Sınıflandırma (Tematik Alan)Hemşirelik ve ebelik
Sınıflandırma (Meslek Kodu) -
KategoriAna
Kredi Değeri240
Programın Normal Süresi 4
Program Profili (Amaç)

Ortaöğretim yeterliliklerine dayalı, sekiz yarıyıllık bir programı kapsayan ve belirli bir öğrenme alanına veya mesleğe yönelik eğitim veren bir yükseköğretim programıdır. Arapça (Suriye, Filistin) alanı mevcutur.

Öğrenme Ortamları

Öğrenme örgün, açık veya uzaktan öğretim şeklinde gerçekleşir. Ayrıca; uygulamalı eğitimler yükseköğretim kurumları bünyesindeki laboratuvar ve atölyelerde ya da endüstride, sağlık kurumlarında ve iş yerlerinde staj veya iş yeri eğitimi olarak yapılmaktadır.

Öğrenme Kazanımları (Tanım)
  • Mesleki rol ve işlevlerini yerine getirecek temel bilgi, beceri, tutum ve değerlere sahip olur.
  • Mesleki uygulama ve girişimleri gerçekleştirir.
  • Mesleki uygulamalarında eleştirel düşünme ve sorun çözme yaklaşımını kullanır .
  • Tıbbi acil durumlara ilk müdahaleyi yapar.
  • Sağlıklı/ hasta bireyi fizyolojik, psikolojik ve sosyo-kültürel açıdan değerlendirir.
  • Hasta sevk ilkelerini bilir ve gereğinde uygun koşullarda bir üst merkeze gönderir.
  • Disiplinlerarası etkileşim ve etkin iletişim kurar.
  • Toplum sağlığını ilgilendiren konular ile sağlık yönetimi sistemlerinde etkili şekilde yer alır.
  • Kanıta dayalı uygulama ilkelerini bilir, bilgi ve becerisini bu bilgiler doğrultusunda kullanır.
  • Bakım teknolojilerinin kullanımında etkin rol alır.
  • Sağlık alanında etik ve yasal ilkelere uygun davranır.
  • Bilimsel ilkeleri, yöntem ve bilgiyi sağlık uygulamaları ve araştırma alanına uyarlar ve kullanır.
  • Kalite yönetim süreçlerini uygular.
  • Mesleki uygulamalarında bilişim teknolojilerini kullanabilir.
  • Yaşam boyu öğrenmeyi benimser.
Anahtar Yetkinlikler

Aşağıda sıralanan anahtar yetkinliklere ileri düzeyde sahiptir.

  • Okuma yazma yetkinliği
  • Çoklu dil yetkinliği
  • Matematiksel yetkinlik ve bilim, teknoloji ve mühendislikte yetkinlik
  • Dijital yetkinlik
  • Kişisel, sosyal ve öğrenmeyi öğrenme yetkinliği
  • Vatandaşlık yetkinliği
  • Girişimcilik yetkinliği
  • Kültürel farkındalık ve ifade yetkinliği
Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri

Hemşirelik programı süresince öngörülen program öğrenme çıktılarının elde edilip edilmediğini ölçmek için kullanılan yöntemler aşağıda belirtilmiştir. Ders üniteleri ile ilgili çıktılar ise ders tanımının yer aldığı kısımda final notlarına sağladığı katkı ile birlikte gösterilmiştir.

  • Ara Sınav
  • Final Sınavı
  • Telafi Sınavı
  • Kısa Sınav (Quiz)
  • Ödev Değerlendirme
  • Bilgisayarla Sunum Yapma

Öğrencilerin, Hemşirelik programı müfredatında yer alan her bir ders ünitesinin öngörülen öğrenme çıktılarını elde etmede ne kadar başarılı oldukları, dönem içi etkinliklerle ve her dönem sonunda yapılan final sınavlarıyla ölçülmektedir. Dönem içi faaliyetlerin değerlendirilmesi, yönetmelikle belirlenen lisans programlarındaki bütün dersler için zorunlu değerlendirme yöntemleri olarak en az sayıda ara sınav, bir ödev ve kısa sınav (quiz) içerir. Programlar, eğitim amaç ve hedeflerini sağlamak amacıyla program ve ders düzeyinde sonuçların başarısını ölçmedeki ihtiyaca bağlı olarak dönem içi faaliyetlerde daha fazla değerlendirme yönteminin tanımlanması için teşvik edilmektedir. Her ders için kullanılan değerlendirme yöntemlerinin niteliği ve sayısı, dönem sonu notuna olan katkıları ile birlikte ders açıklamaları bölümlerinde Ölçme ve Değerlendirme başlığı altında verilmiştir. Bu düzenlemeler her dönem başında, önceden ilan edilir ve web sitesinde ders tanımları bölümleri yayınlanır. Ara sınav ve final sınavları üniversite tarafından belirlenen ve ilan edilen tarih, yer ve zamanlarda yapılır. Öğrencilerin dönem sonu notları, ara sınav, ödev değerlendirmesi, kısa sınavlar, final sınavı ve varsa diğer değerlendirme sonuçlarına dayanarak öğrencilerin devam şartını sağlamasını da dikkate alınarak öğretim elemanları tarafından verilir.Dönem sonu notunun belirlenmesinde dönem içi faaliyetlerinin katkısı en fazla% 40 olabilir ve final sınavının katkısı Yönetmelikle belirlenen tüm lisans programlarındaki tüm dersler için en az% 30 ve en fazla % 70 olur. Bir ara sınav, ödev, kısa sınav ve / veya final sınavı gerektirmeyen işe yerleştirme gibi dersler, ilgili bölümlerin yönetimleri tarafından belirlenir ve bu dersler için belirli değerlendirme ve not verme yöntemleri yukarıda anlatılan kanallar yoluyla duyurulur. Bu tür faaliyetlerin değerlendirilmesi Senato tarafından belirlenen ilkeler doğrultusunda yapılır ve başarılı ya da başarısız olarak değerlendirilir. Değerlendirme: Bir öğrencinin başarısı her ders için tanımlanan her bir değerlendirme (dönem içi çalışmalar ve final) için öğretim elemanı tarafından değerlendirilir. Değerlendirme 100 tam puan üzerinden yapılır, geçme notu 60 ve üzeridir. Detaylı bilgi için “Not Değerlendirme” bölümünü ziyaret ediniz. Öğrencinin programdaki tüm derslerini başarmış olması gerekir. Bu programda öğrencinin asgari 240 krediyi sağlaması ve genel not ortalamasının 100 üzerinden en az 60 olması gerekmektedir.

Kalite Güvencesi

Yükseköğretim programlarının niteliğinin gözetilmesi için;

  • YÖK, yükseköğretim kurumlarında eğitim ve öğretim ile diğer faaliyetlerin planlanması, düzenlenmesi, yönetilmesi ve denetlenmesinden sorumludur.
  • YÖK tarafından belirlenen kriterler çerçevesinde hazırlanan yükseköğretim kurumlarına ait “Üniversite İzleme ve Değerlendirme Raporları” her yıl yayımlanır. Bu raporlara göre hazırlanan, yükseköğretim kurumlarına yönelik nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren raporlarda YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır.
  • YÖK tarafından vakıf yükseköğretim kurumlarına ait akademik, idari ve mali verileri içeren “Vakıf Yükseköğretim Kurumları Raporu” her yıl yayımlanır. Vakıf yükseköğretim kurumlarına yönelik yapılan nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren bu raporlar YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır.

Yükseköğretimde lisans programlarının kalite güvencesi “Yükseköğretim Diploma Programlarının Kalite Güvencesinin Sağlanmasına Yönelik Usul ve Esaslar” a göre sağlanır:

1. Öğretim Programlarının Oluşturulması ve Onaylanması:

Yükseköğretim kurumlarında lisans bölüm ve programların açılması için gerekli olan asgari standart ve ölçütleri YÖK belirler.

1.1. Yükseköğretim kurumlarında lisans programlarının müfredatı ve her bir programın öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının neler olacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumlarının senatoları tarafından belirlenir.

1.2. Ulusal Çekirdek Eğitim Programlarının müfredatı ilgili Dekanlar Konseyi tarafından kabul edildikten sonra YÖK’ün onayıyla yükseköğretim kurumları tarafından uygulanır.

2. Ölçme-Değerlendirme: Her bir lisans programının öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının ölçme ve değerlendirmesinin nasıl yapılacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumları tarafından hazırlanan öğretim ve sınav yönetmeliğine göre yürütülür.

3. Belgelendirme: Lisans programlarına kayıtlı öğrenciler, yükseköğretim kurumları tarafından belirlenen ders kredilerini ve diğer yükümlülükleri başarı ile tamamlamaları halinde; lisans diploması alır.

4. Öz Değerlendirme-Dış Değerlendirme: Yükseköğretim kurumları, sürekli izleme bağlamında, her yılın başında bir önceki yıla ait “Kurum İç Değerlendirme Raporlarını” Yükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK) tarafından hazırlanan Bilgi Sistemine girer. YÖKAK, yükseköğretim kurumlarının dış değerlendirmesine ilişkin hazırladığı “Kurumsal Geri Bildirim Raporu”nu kamuoyuyla paylaşılır.

Ayrıca, YÖKAK tarafından yetkilendirilen veya tanınan akreditasyon kuruluşları tarafından verilen akreditasyon kararları da programların yeterliliklerinin kalite güvencesinin sağlandığını gösterir. YÖKAK mevzuatı gereği belirlenen yeterliliklere ilişkin düzenli gözden geçirme faaliyetleri yapar.

Giriş Şartı

Türkiye Cumhuriyet’i vatandaşı olan öğrenciler, Hemşirelik bölümüne Öğrenci Seçme & Yerleştirme Merkezinin (ÖSYM) yaptığı Yüksek Öğretime Giriş Sınavı (YGS) sonucuna göre YGS-2 puan türünden kabul edilirler. Yabancı uyruklu öğrenciler, programa üniversiteye yaptıkları direkt başvuruların değerlendirilmesi sonucunda kabul edilir. Daha fazla bilgi için Kurumsal Bilgileri menüsünde yer alan Lisans ve Ön Lisans Kabul Prosedürleri ve Kayıt Prosedürler bölümünü ziyaret ediniz. Daha fazla bilgi için lütfen Dicle Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Ofisi ile irtibata geçiniz.

Başarma ŞartlarıÖğrencinin programdaki tüm derslerini başarmış olması gerekir. Bu programda öğrencinin asgari 240 krediyi sağlaması ve genel not ortalamasının 100 üzerinden en az 60 olması gerekmektedir. Bir öğrencinin Hemşirelik programından mezun olabilmesi için aşağıdaki koşulları karşılaması gerekmektedir: •Ders planındaki 240 AKTS kredisine sahip olan tüm dersleri başarmak •100 üzerinden en az 60 genel not ortalamasına sahip olmak gerekir •Uygulamaların en az %80’ ine, teorik derslerin ise en az %70’ ine devam zorunluluğu vardır. •Öğrenciler haftada en fazla 40 saat ders alabilir. Bir dönem 15 haftadan oluşur. Detaylı bilgi için Dicle Üniversitesi Önlisans-Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği
İlerleme Yolları (İlişki Türü)

Bölümümüzden mezun olan öğrenciler KPSS sınavlarında başarılı olmaları durumunda Sağlık Bakanlığı kadrolarında yer alarak Hemşirelik yapabilmektedirler. Ayrıca sağlık alanında yetişmiş nitelikli insan gücünün azlığı nedeniyle özel sektörde kolaylıkla iş bulabilmektedirler. Türkiye ve yurtdışındaki üniversitelerde ilgili yüksek lisans ve doktora programlarına kayıt olarak akademik kariyer de yapabilirler.

Yasal Dayanağı

1. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu

1.1. Yükseköğretim Kurumlarında Önlisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yan Dal İle Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik

1.2. Meslek Yüksekokulları ve Açıköğretim Ön Lisans Programları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Devamları Hakkında Yönetmelik

2. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu (Ek Madde-35)

2.1. Yükseköğretim Kalite Güvencesi ve Yükseköğretim Kalite Kurulu Yönetmeliği

Geçerlilik Süresi (Varsa)

Yeterlilik sürekli geçerlidir

Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi Adresi Aç
Yeterlilik Kodu

TR0030219482


Yeterlilik Adı
Hemşirelik Lisans Diploması

Sorumlu Kurum
Mardin Artuklu Üniversitesi

Sorumlu Kurum İletişim Bilgisi
Nur Mh Diyarbakır Yolu Yenişehir Yerleşkesi, 47200 Artuklu/Mardin

Sorumlu Kurum URL

Yönelim
Akademik

Sınıflandırma (Meslek Kodu)
-

AYÇ Seviyesi
6

TYÇ Seviyesi
6
Yeterlilik TYÇ’ye yerleştirilmemiştir.

Sınıflandırma (Meslek Kodu)
-

Kategori
Ana

Kredi Değeri
240

Programın Normal Süresi
4

Program Profili (Amaç)

Ortaöğretim yeterliliklerine dayalı, sekiz yarıyıllık bir programı kapsayan ve belirli bir öğrenme alanına veya mesleğe yönelik eğitim veren bir yükseköğretim programıdır. Arapça (Suriye, Filistin) alanı mevcutur.


Öğrenme Ortamları

Öğrenme örgün, açık veya uzaktan öğretim şeklinde gerçekleşir. Ayrıca; uygulamalı eğitimler yükseköğretim kurumları bünyesindeki laboratuvar ve atölyelerde ya da endüstride, sağlık kurumlarında ve iş yerlerinde staj veya iş yeri eğitimi olarak yapılmaktadır.


Öğrenme Kazanımları (Tanım)
  • Mesleki rol ve işlevlerini yerine getirecek temel bilgi, beceri, tutum ve değerlere sahip olur.
  • Mesleki uygulama ve girişimleri gerçekleştirir.
  • Mesleki uygulamalarında eleştirel düşünme ve sorun çözme yaklaşımını kullanır .
  • Tıbbi acil durumlara ilk müdahaleyi yapar.
  • Sağlıklı/ hasta bireyi fizyolojik, psikolojik ve sosyo-kültürel açıdan değerlendirir.
  • Hasta sevk ilkelerini bilir ve gereğinde uygun koşullarda bir üst merkeze gönderir.
  • Disiplinlerarası etkileşim ve etkin iletişim kurar.
  • Toplum sağlığını ilgilendiren konular ile sağlık yönetimi sistemlerinde etkili şekilde yer alır.
  • Kanıta dayalı uygulama ilkelerini bilir, bilgi ve becerisini bu bilgiler doğrultusunda kullanır.
  • Bakım teknolojilerinin kullanımında etkin rol alır.
  • Sağlık alanında etik ve yasal ilkelere uygun davranır.
  • Bilimsel ilkeleri, yöntem ve bilgiyi sağlık uygulamaları ve araştırma alanına uyarlar ve kullanır.
  • Kalite yönetim süreçlerini uygular.
  • Mesleki uygulamalarında bilişim teknolojilerini kullanabilir.
  • Yaşam boyu öğrenmeyi benimser.

Anahtar Yetkinlikler

Aşağıda sıralanan anahtar yetkinliklere ileri düzeyde sahiptir.

  • Okuma yazma yetkinliği
  • Çoklu dil yetkinliği
  • Matematiksel yetkinlik ve bilim, teknoloji ve mühendislikte yetkinlik
  • Dijital yetkinlik
  • Kişisel, sosyal ve öğrenmeyi öğrenme yetkinliği
  • Vatandaşlık yetkinliği
  • Girişimcilik yetkinliği
  • Kültürel farkındalık ve ifade yetkinliği

Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri

Hemşirelik programı süresince öngörülen program öğrenme çıktılarının elde edilip edilmediğini ölçmek için kullanılan yöntemler aşağıda belirtilmiştir. Ders üniteleri ile ilgili çıktılar ise ders tanımının yer aldığı kısımda final notlarına sağladığı katkı ile birlikte gösterilmiştir.

  • Ara Sınav
  • Final Sınavı
  • Telafi Sınavı
  • Kısa Sınav (Quiz)
  • Ödev Değerlendirme
  • Bilgisayarla Sunum Yapma

Öğrencilerin, Hemşirelik programı müfredatında yer alan her bir ders ünitesinin öngörülen öğrenme çıktılarını elde etmede ne kadar başarılı oldukları, dönem içi etkinliklerle ve her dönem sonunda yapılan final sınavlarıyla ölçülmektedir. Dönem içi faaliyetlerin değerlendirilmesi, yönetmelikle belirlenen lisans programlarındaki bütün dersler için zorunlu değerlendirme yöntemleri olarak en az sayıda ara sınav, bir ödev ve kısa sınav (quiz) içerir. Programlar, eğitim amaç ve hedeflerini sağlamak amacıyla program ve ders düzeyinde sonuçların başarısını ölçmedeki ihtiyaca bağlı olarak dönem içi faaliyetlerde daha fazla değerlendirme yönteminin tanımlanması için teşvik edilmektedir. Her ders için kullanılan değerlendirme yöntemlerinin niteliği ve sayısı, dönem sonu notuna olan katkıları ile birlikte ders açıklamaları bölümlerinde Ölçme ve Değerlendirme başlığı altında verilmiştir. Bu düzenlemeler her dönem başında, önceden ilan edilir ve web sitesinde ders tanımları bölümleri yayınlanır. Ara sınav ve final sınavları üniversite tarafından belirlenen ve ilan edilen tarih, yer ve zamanlarda yapılır. Öğrencilerin dönem sonu notları, ara sınav, ödev değerlendirmesi, kısa sınavlar, final sınavı ve varsa diğer değerlendirme sonuçlarına dayanarak öğrencilerin devam şartını sağlamasını da dikkate alınarak öğretim elemanları tarafından verilir.Dönem sonu notunun belirlenmesinde dönem içi faaliyetlerinin katkısı en fazla% 40 olabilir ve final sınavının katkısı Yönetmelikle belirlenen tüm lisans programlarındaki tüm dersler için en az% 30 ve en fazla % 70 olur. Bir ara sınav, ödev, kısa sınav ve / veya final sınavı gerektirmeyen işe yerleştirme gibi dersler, ilgili bölümlerin yönetimleri tarafından belirlenir ve bu dersler için belirli değerlendirme ve not verme yöntemleri yukarıda anlatılan kanallar yoluyla duyurulur. Bu tür faaliyetlerin değerlendirilmesi Senato tarafından belirlenen ilkeler doğrultusunda yapılır ve başarılı ya da başarısız olarak değerlendirilir. Değerlendirme: Bir öğrencinin başarısı her ders için tanımlanan her bir değerlendirme (dönem içi çalışmalar ve final) için öğretim elemanı tarafından değerlendirilir. Değerlendirme 100 tam puan üzerinden yapılır, geçme notu 60 ve üzeridir. Detaylı bilgi için “Not Değerlendirme” bölümünü ziyaret ediniz. Öğrencinin programdaki tüm derslerini başarmış olması gerekir. Bu programda öğrencinin asgari 240 krediyi sağlaması ve genel not ortalamasının 100 üzerinden en az 60 olması gerekmektedir.


Kalite Güvencesi

Yükseköğretim programlarının niteliğinin gözetilmesi için;

  • YÖK, yükseköğretim kurumlarında eğitim ve öğretim ile diğer faaliyetlerin planlanması, düzenlenmesi, yönetilmesi ve denetlenmesinden sorumludur.
  • YÖK tarafından belirlenen kriterler çerçevesinde hazırlanan yükseköğretim kurumlarına ait “Üniversite İzleme ve Değerlendirme Raporları” her yıl yayımlanır. Bu raporlara göre hazırlanan, yükseköğretim kurumlarına yönelik nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren raporlarda YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır.
  • YÖK tarafından vakıf yükseköğretim kurumlarına ait akademik, idari ve mali verileri içeren “Vakıf Yükseköğretim Kurumları Raporu” her yıl yayımlanır. Vakıf yükseköğretim kurumlarına yönelik yapılan nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren bu raporlar YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır.

Yükseköğretimde lisans programlarının kalite güvencesi “Yükseköğretim Diploma Programlarının Kalite Güvencesinin Sağlanmasına Yönelik Usul ve Esaslar” a göre sağlanır:

1. Öğretim Programlarının Oluşturulması ve Onaylanması:

Yükseköğretim kurumlarında lisans bölüm ve programların açılması için gerekli olan asgari standart ve ölçütleri YÖK belirler.

1.1. Yükseköğretim kurumlarında lisans programlarının müfredatı ve her bir programın öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının neler olacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumlarının senatoları tarafından belirlenir.

1.2. Ulusal Çekirdek Eğitim Programlarının müfredatı ilgili Dekanlar Konseyi tarafından kabul edildikten sonra YÖK’ün onayıyla yükseköğretim kurumları tarafından uygulanır.

2. Ölçme-Değerlendirme: Her bir lisans programının öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının ölçme ve değerlendirmesinin nasıl yapılacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumları tarafından hazırlanan öğretim ve sınav yönetmeliğine göre yürütülür.

3. Belgelendirme: Lisans programlarına kayıtlı öğrenciler, yükseköğretim kurumları tarafından belirlenen ders kredilerini ve diğer yükümlülükleri başarı ile tamamlamaları halinde; lisans diploması alır.

4. Öz Değerlendirme-Dış Değerlendirme: Yükseköğretim kurumları, sürekli izleme bağlamında, her yılın başında bir önceki yıla ait “Kurum İç Değerlendirme Raporlarını” Yükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK) tarafından hazırlanan Bilgi Sistemine girer. YÖKAK, yükseköğretim kurumlarının dış değerlendirmesine ilişkin hazırladığı “Kurumsal Geri Bildirim Raporu”nu kamuoyuyla paylaşılır.

Ayrıca, YÖKAK tarafından yetkilendirilen veya tanınan akreditasyon kuruluşları tarafından verilen akreditasyon kararları da programların yeterliliklerinin kalite güvencesinin sağlandığını gösterir. YÖKAK mevzuatı gereği belirlenen yeterliliklere ilişkin düzenli gözden geçirme faaliyetleri yapar.


Giriş Şartı

Türkiye Cumhuriyet’i vatandaşı olan öğrenciler, Hemşirelik bölümüne Öğrenci Seçme & Yerleştirme Merkezinin (ÖSYM) yaptığı Yüksek Öğretime Giriş Sınavı (YGS) sonucuna göre YGS-2 puan türünden kabul edilirler. Yabancı uyruklu öğrenciler, programa üniversiteye yaptıkları direkt başvuruların değerlendirilmesi sonucunda kabul edilir. Daha fazla bilgi için Kurumsal Bilgileri menüsünde yer alan Lisans ve Ön Lisans Kabul Prosedürleri ve Kayıt Prosedürler bölümünü ziyaret ediniz. Daha fazla bilgi için lütfen Dicle Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Ofisi ile irtibata geçiniz.


Başarma Şartları
Öğrencinin programdaki tüm derslerini başarmış olması gerekir. Bu programda öğrencinin asgari 240 krediyi sağlaması ve genel not ortalamasının 100 üzerinden en az 60 olması gerekmektedir. Bir öğrencinin Hemşirelik programından mezun olabilmesi için aşağıdaki koşulları karşılaması gerekmektedir: •Ders planındaki 240 AKTS kredisine sahip olan tüm dersleri başarmak •100 üzerinden en az 60 genel not ortalamasına sahip olmak gerekir •Uygulamaların en az %80’ ine, teorik derslerin ise en az %70’ ine devam zorunluluğu vardır. •Öğrenciler haftada en fazla 40 saat ders alabilir. Bir dönem 15 haftadan oluşur. Detaylı bilgi için Dicle Üniversitesi Önlisans-Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği

İlerleme Yolları (İlişki Türü)

Bölümümüzden mezun olan öğrenciler KPSS sınavlarında başarılı olmaları durumunda Sağlık Bakanlığı kadrolarında yer alarak Hemşirelik yapabilmektedirler. Ayrıca sağlık alanında yetişmiş nitelikli insan gücünün azlığı nedeniyle özel sektörde kolaylıkla iş bulabilmektedirler. Türkiye ve yurtdışındaki üniversitelerde ilgili yüksek lisans ve doktora programlarına kayıt olarak akademik kariyer de yapabilirler.


Yasal Dayanağı

1. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu

1.1. Yükseköğretim Kurumlarında Önlisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yan Dal İle Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik

1.2. Meslek Yüksekokulları ve Açıköğretim Ön Lisans Programları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Devamları Hakkında Yönetmelik

2. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu (Ek Madde-35)

2.1. Yükseköğretim Kalite Güvencesi ve Yükseköğretim Kalite Kurulu Yönetmeliği


Geçerlilik Süresi (Varsa)

Yeterlilik sürekli geçerlidir


Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi
Adresi Aç

Qualification Code

TR0030219482

Qualification Title
Hemşirelik License
Awarding BodyMardin Artuklu University
Awarding Body Contact
Awarding Body Urlwww.artuklu.edu.tr
OrientationAcademic
EQF Level6
The Qualification hasn't been included in TQF.
TQF Level 6
Thematic AreasNursing and midwifery
National Occupation Classification -
CategoryMain
Credit Value240
Program Duration4
Program Profile-
Learning Environments-
Description

To fulfill professional roles and functions of the basic knowledge, skills, attitudes and values will have. To make professional practices and initiatives. To make use critical thinking and problem-solving approach in professional applications. To medical emergencies makes in first responders. To evaluate healthy / patient individuals physiological, psychological and socio-cultural aspects. To know the principles of patient referral and sends it to a higher center in appropriate circumstances when necessary. To communicate effectively in the interdisciplinary interactions. To take place effectively in issues related to community health and health management systems. To know the principles of evidence-based practice and knowledge and skills are used in accordance with this information. To take an active role in the use of technology. To act accordingly with ethical and legal principles in the health field To adapt and use scientific principles, methods and information to health practices and research areas. To implement quality management processes. To use information technology in professional practice. To adopt life-long learning.

Key Competencies-
Further Info

The methods applied for assessment of the achievement of the expected program learning outcomes for the entire program of NURSING are shown below and those for the individual course units are given in the relevant section of the cours • Mid-Term Exam • Final Exam • Make-up Exam • Short Exam (Quiz) • Homework Assessment • Presentation of Report • Computer Based Presentation The success of students in achieving the expected leaning outcomes of the each course unit within the curriculum of NURSING programme is evaluated via assessments of in-term activities and final examination which takes place at the end of each semester. Assessment of in-term activities includes a minimum number of a mid-term examination, homework and a short-exam (quiz) as compulsory assessment methods for all the course units within all degree programmes defined by the Regulations. The programmes are encouraged to define more assessment methods for the in-term activities depending on their needs for measuring the achievements of the outcomes at the programme and course unit levels in order to ensure the educational aims and objectives. The nature and number of the assessment methods used for each course unit together with their contribution the final grades are given under the title of “Assessment and Grading” in the sections of course descriptions. These arrangements are announced in advance, at the beginning of each semester and published in the sections of the course descriptions on this web site. Mid-term and final examinations are conducted in dates, places and times determined and announced by the University. The students’ final semester grade is given by their instructors based on mid-term examination, homework evaluation, short-examinations, final examination and, if there is any other assessment results taking into account the students’ compliance with attendance to the course activities. The contributions of the grades of the in-term activities and final exam grade to the final success grade of a course are determined by the course instructor and announced to students within the first two weeks of the semester. Moreover, the contribution of the final exam cannot be less than 40 % and higher than 60% for all the courses within all the degree programmes defined by the Regulations. Course units, which do not require a mid-term, homework, short-exam and/or a final exam, such as work placement, are determined by the administration of the related departments and specific assessment and grading methods for these courses are also announced through the same channels described above. Evaluation of such activities is made through the procedures defined by the Senate and assessed by Pass (P) or Fail (F) grades. The success of a student for each assessment (in-term and final) defined for each course unit is evaluated by the instructor. Evaluations are made over a scale of 100 points and converted to the letter grades at the end of the semester taking into account the standard deviation of grades and 60 grade point average of the class and using the relative evaluation method, principles of which have been set by the Senate. Please see the section of “Grade Evaluation” for detailed information. The student must be successful in all courses in the program. In this program, students are required to provide a minimum of 240 credits and a GPA of at least 60 out of 100.

Quality Assurance-
Access Requirements

Admission of national students to the NURSING program is contingent on success on the nationally centralized Student Selection Examination (OSYS) conducted by the Student Selection and Placement Centre (OSYM). Candidates who succeed on the YGS (ENTRANCE EXAM in Higher Education) are enrolled according to their type YGS-2 score preferences. Admission of foreign students is possible through an evaluation of students’ individual application to the university. For further and detailed information please visit General Admission Requirements and Registration Procedures in the menu items of the Information on the Institution. For further information, please contact to Dicle University International Office.

Conditions for SuccessThe student must be successful in all courses in the program. In this program, students are required to provide a minimum of 240 credits and a GPA of at least 60 out of 100. In order for a student to graduate from the NURSING program the following conditions must to be met: • Completion of all the courses designated within the curriculum of the programme, having a total of 240 ECTS Credits with passing grades. • Achievement of a cumulative grade point average of at least 100 out of 60. • Application for at least 80% of theoretical courses and at least 70% attendance are. • Students can take the course more than 40 hours per week. Consists of a period of 15 weeks. For detailed information: Please see Dicle Universitys Rules & Regulations for Undergraduate Education
Progression Paths (Relationship Type)

In order for a student to graduate from the NURSING program the following conditions must to be met: • Completion of all the courses designated within the curriculum of the programme, having a total of 240 ECTS Credits with passing grades. • Achievement of a cumulative grade point average of at least 100 out of 60. • Application for at least 80% of theoretical courses and at least 70% attendance are. • Students can take the course more than 40 hours per week. Consists of a period of 15 weeks. For detailed information: Please see Dicle Universitys Rules & Regulations for Undergraduate Education

Legal Basis-
Validity Period (If Any)

Qualification is continuous

Url Open Address
Qualification Code

TR0030219482


Qualification Title
Hemşirelik License

Awarding Body
Mardin Artuklu University

Awarding Body Contact

Awarding Body Url

Orientation
Academic

National Occupation Classification
-

EQF Level
6

TQF Level
6
The Qualification hasn't been included in TQF.

National Occupation Classification
-

Category
Main

Credit Value
240

Program Duration
4

Program Profile
-

Learning Environments
-

Description

To fulfill professional roles and functions of the basic knowledge, skills, attitudes and values will have. To make professional practices and initiatives. To make use critical thinking and problem-solving approach in professional applications. To medical emergencies makes in first responders. To evaluate healthy / patient individuals physiological, psychological and socio-cultural aspects. To know the principles of patient referral and sends it to a higher center in appropriate circumstances when necessary. To communicate effectively in the interdisciplinary interactions. To take place effectively in issues related to community health and health management systems. To know the principles of evidence-based practice and knowledge and skills are used in accordance with this information. To take an active role in the use of technology. To act accordingly with ethical and legal principles in the health field To adapt and use scientific principles, methods and information to health practices and research areas. To implement quality management processes. To use information technology in professional practice. To adopt life-long learning.


Key Competencies
-

Further Info

The methods applied for assessment of the achievement of the expected program learning outcomes for the entire program of NURSING are shown below and those for the individual course units are given in the relevant section of the cours • Mid-Term Exam • Final Exam • Make-up Exam • Short Exam (Quiz) • Homework Assessment • Presentation of Report • Computer Based Presentation The success of students in achieving the expected leaning outcomes of the each course unit within the curriculum of NURSING programme is evaluated via assessments of in-term activities and final examination which takes place at the end of each semester. Assessment of in-term activities includes a minimum number of a mid-term examination, homework and a short-exam (quiz) as compulsory assessment methods for all the course units within all degree programmes defined by the Regulations. The programmes are encouraged to define more assessment methods for the in-term activities depending on their needs for measuring the achievements of the outcomes at the programme and course unit levels in order to ensure the educational aims and objectives. The nature and number of the assessment methods used for each course unit together with their contribution the final grades are given under the title of “Assessment and Grading” in the sections of course descriptions. These arrangements are announced in advance, at the beginning of each semester and published in the sections of the course descriptions on this web site. Mid-term and final examinations are conducted in dates, places and times determined and announced by the University. The students’ final semester grade is given by their instructors based on mid-term examination, homework evaluation, short-examinations, final examination and, if there is any other assessment results taking into account the students’ compliance with attendance to the course activities. The contributions of the grades of the in-term activities and final exam grade to the final success grade of a course are determined by the course instructor and announced to students within the first two weeks of the semester. Moreover, the contribution of the final exam cannot be less than 40 % and higher than 60% for all the courses within all the degree programmes defined by the Regulations. Course units, which do not require a mid-term, homework, short-exam and/or a final exam, such as work placement, are determined by the administration of the related departments and specific assessment and grading methods for these courses are also announced through the same channels described above. Evaluation of such activities is made through the procedures defined by the Senate and assessed by Pass (P) or Fail (F) grades. The success of a student for each assessment (in-term and final) defined for each course unit is evaluated by the instructor. Evaluations are made over a scale of 100 points and converted to the letter grades at the end of the semester taking into account the standard deviation of grades and 60 grade point average of the class and using the relative evaluation method, principles of which have been set by the Senate. Please see the section of “Grade Evaluation” for detailed information. The student must be successful in all courses in the program. In this program, students are required to provide a minimum of 240 credits and a GPA of at least 60 out of 100.


Quality Assurance
-

Access Requirements

Admission of national students to the NURSING program is contingent on success on the nationally centralized Student Selection Examination (OSYS) conducted by the Student Selection and Placement Centre (OSYM). Candidates who succeed on the YGS (ENTRANCE EXAM in Higher Education) are enrolled according to their type YGS-2 score preferences. Admission of foreign students is possible through an evaluation of students’ individual application to the university. For further and detailed information please visit General Admission Requirements and Registration Procedures in the menu items of the Information on the Institution. For further information, please contact to Dicle University International Office.


Conditions for Success
The student must be successful in all courses in the program. In this program, students are required to provide a minimum of 240 credits and a GPA of at least 60 out of 100. In order for a student to graduate from the NURSING program the following conditions must to be met: • Completion of all the courses designated within the curriculum of the programme, having a total of 240 ECTS Credits with passing grades. • Achievement of a cumulative grade point average of at least 100 out of 60. • Application for at least 80% of theoretical courses and at least 70% attendance are. • Students can take the course more than 40 hours per week. Consists of a period of 15 weeks. For detailed information: Please see Dicle Universitys Rules & Regulations for Undergraduate Education

Progression Paths (Relationship Type)

In order for a student to graduate from the NURSING program the following conditions must to be met: • Completion of all the courses designated within the curriculum of the programme, having a total of 240 ECTS Credits with passing grades. • Achievement of a cumulative grade point average of at least 100 out of 60. • Application for at least 80% of theoretical courses and at least 70% attendance are. • Students can take the course more than 40 hours per week. Consists of a period of 15 weeks. For detailed information: Please see Dicle Universitys Rules & Regulations for Undergraduate Education


Legal Basis
-

Validity Period (If Any)

Qualification is continuous


Url
Open Address