Yeterlilik Kodu

TR0030029991

Yeterlilik Adı
Hemşirelik Lisans Diploması
Sorumlu KurumKaradeniz Teknik Üniversitesi
Sorumlu Kurum İletişim BilgisiKaradeniz Teknik Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dekanlığı 61080 Ortahisar/Trabzon muhendislik@ktu.edu.tr muhendislik@mf.ktu.edu.tr
Sorumlu Kurum URLhttps://www.ktu.edu.tr/
YönelimGenel
AYÇ Seviyesi5
6 Yeterlilik TYÇ’ye 13/05/2025 tarihinde yerleştirildi
TYÇ Seviyesi 6
Sınıflandırma (Tematik Alan)Hemşirelik ve ebelik
Sınıflandırma (Meslek Kodu)

2221.03

KategoriAna
Kredi Değeri240
Programın Normal Süresi 4 Yıl
Program Profili (Amaç)

KTÜ Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölümü Program Amaçları (https://www.ktu.edu.tr/sbfhemsirelik/programamaclari):

1. Mezunlar yasalara uygun olacak şekilde hemşireliğin rol ve işlevlerini mesleki standartlarda yerine getirebilmek için güncel bilgi, beceri ve tutuma sahip olarak kamu ve özel sağlık kurumlarında istihdam edilir.

2. Mezunlar, sağlıklı / hasta bireyin, ailenin ve toplumun sağlık gereksinimlerini kanıta dayalı ve bütüncül yaklaşımla, bakım ve bilişim teknolojilerini kullanarak tanılar, planlar, uygular ve değerlendirir.

3. Mezunlar, sağlıklı / hasta bireylerle ve yakınlarıyla, sağlık ekibi ve diğer disiplinlerle etkili iletişim kurar, mesleki etik ilkelere ve değerlere uygun davranır.

4. Mezunlar, hemşirelik eğitimi,yönetimi ve araştırma sürecinde rol alır ve liderlik üstlenir, yenilikçi, girişimci bir felsefe ile kariyer hedefleri doğrultusunda yaşam boyu öğrenmeyi benimser

Öğrenme Ortamları

KTÜ SBF Hemşirelik bölümünde; 80 kişilik 4 sınıf (D 102-306-307-308), 140 kişilik 1 amfi (EBA-2 gün) ve Fen Fakültesi Fizik Bölümündeki 180kişilik 1 amfi (Fizik Büyük Amfi) ve 180 kişilik 1 derslik (büyük sınıf), Hukuk Fakültesinde 180 kişilik 2 derslik (Huk 102-103) olmak üzere toplam 7 sınıf ve 2 amfide sürdürülmektedir. Dersliklerin mimari yapısı eğitim için uygun, program amaç ve yeterliliklerini destekler niteliktedir. Dersliklerde; öğretim elemanı için 1 masa, 1 sandalye, 1 barkovizyon, 1 bilgisayar, 1 tahta ile öğrencilerin oturabileceği sıra ve masalar mevcuttur. Ayrıca amfilerde ses sistemi ve mikrofon bulunmaktadır. Ayrıca 2 uygulama laboratuvarı, 3 katta öğrenci serbest çalışma alanı, 1 toplantı salonu, 1 kantin, 2 erkek ve 2 kız öğrenci tuvaleti, bir erkek ve bir kadın mescid, 1 hemşirelik öğrenci klübü odası, 1 adet öğrenci çalışma salonu, 1 adet kız ve 1 adet erkek öğrenci giyinme odası, 1 arşiv ve depo bulunmaktadır. . Ayrıca bilgi ve teknoloji kaynakları kullanılan bilişim sistemleri (HYS, KBS, MYS, Ek ders portalı, EBYS, BYS), yazılım ve bilgisayarlar ile diğer bilgi ve teknolojik kaynaklar (projeksiyon, slayt makinesi, tepegöz, barkot okuyucu, baskımakinesi, fotokopi makinesi, optik okuyucu, faks, fotoğraf makinesi, kameralar, televizyonlar, tarayıcılar) bulunmaktadır. İnternet hizmetleri ise kablolu (KTÜ-Portal) ve kablosuz (KTÜ eduroam) olacak şekilde tüm öğretim elemanları ve öğrencilerinin erişimine açıktır. Öğrenciler, bireysel bilgisayar, tablet ve cep telefonlarından ücretsiz olarak KTÜ internetten ve merkez kütüphanedeki 15 adet bilgisayarlardan yararlanabilmektedir. Hemşirelik Bölümünün 2 adet uygulama laboratuvarlarında ise toplam 47 farklı araç-gereç ve malzeme bulunmaktadır.

Hemşirelik Bölümünün 2 adet uygulama laboratuvarlarında ise toplam 47 farklı araç-gereç ve malzeme bulunmaktadır. Hemşirelik esasları laboratuvarı; aktif kullanılabilen merkezi ve taşınabilir oksijen ve vakum sistemleri, 6 hasta yatağı, ilaç arabları, dolaplar vb. ile erişkin yoğun bakım düzeyindedir. Tam ve yarı gerçeklikte simülasyon maketleri, tıbbi cihaz ve ekipmanlari le günümüz sağlık teknolojisine uygun eğitim ortamı sunulmaktadır. Bu laboratuvara tek seferde  25-30 öğrenci uygulama yapabilmektedir. Diğer uygulama laboratuvarı ise 5 yaş çocuk bakım ve girişim simülatörü, 5 yaş çocuk bakım ve girişim mankeni, yenidoğan bebek bakım ve girişim mankeni, pediatrik IV enjeksiyon girişim maketi, yenidoğan sefalik venenjeksiyon girişim maketi, yenidoğan bebek bacak enjeksiyon girişim maketi, çocuk kol enjeksiyon eğitim maketi, çocuktıkanma (Hemlich) girişim maketi, hasta başı monitör, fototerapi cihazı, aspiratör cihazı, küvöz (2 adet) ve bebek maketi (2adet), 1 adet CPR maketi ve yara maketi parçaları mevcuttur.

Ayrıca klinik ve saha uygulamaları; 800 yatak kapasiteli KTÜ Uygulama ve Araştırma Merkezi (Farabi Hastanesi), Trabzon İl Sağlık Müdürlüğüne bağlı 230 yatak kapasiteli Ahi Evren Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi, 225 yatak kapasiteli Akçaabat Haçkalı Baba Devlet Hastanesi, 300 yatak kapasiteli Fatih Devlet Hastanesi, 500 yataklı Kanuni Eğitim ve Araştırma Hastanesi, 200 yatak kapasiteli YavuzSelim Kemik Hastalıkları ve Rehabilitasyon Hastanelerinde, ayrıca Trabzon Halk Sağlığı Başkanlığına bağlı Ortahisar Aile SağlığıMerkezlerinde (ASM), Toplum Sağlığı Merkezleri (TSM), Toplum Ruh Sağlığı Merkezi, Trabzon İl Milli Eğitim Müdürlüğüne bağlı okullarda, KTÜ ve Trabzon Üniversitesi fakültelerinde, Trabzon Huzurevi Yaşlı Bakım ve Rehabilitasyon Merkezinde ve diğer kurumlarda (Sağlıklı Yaşam Merkezleri, Huzurevi KETEM, Gençlik Merkezinde) yürütülmektedir.

Bunların yanısıra kampüs içerisinde yürüme mesafesinde yer alan KTÜ Kütüphane, spor, bilimsel ve sosyal etkinlik alanlarından ve klüplerinden öğrenciler yararlanabilmektedir.

Öğrenme Kazanımları (Tanım)

KTÜ Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölümü Program Çıktıları (Öğrenme Kazanımları) (https://katalog.ktu.edu.tr/DersBilgiPaketi/oloprogram.aspx?pid=2340&lang=1):

1. Hemşirelik bakım uygulamalarını ulusal ve uluslararası standartlar doğrultusunda yasa ve yönetmeliklere uygunolarak gerçekleştirir.

2. Yönetim becerileri ve liderlik özellikleri kazanır.
3. En az bir yabancı dil kullanarak alanına ilişkin bilgileri takip eder ve etkili iletişim kurar.
4. Mesleki rol ve işlevlerini yerine getirebilecek bilişsel, duyuşsal ve psikomotor becerileri kazanır.

5. Sağlık bilişim sistemlerini kullanır.
6. Edindiği kuramsal bilgiler doğrultusunda bütüncül hemşirelik bakımı verir.
7. Toplum sağlığının sürdürülmesinde bireyin sağlık eğitimi ve danışmanlık gereksinimini karşılar.
8. Hemşirelik bakım uygulamalarında kanıta dayalı bilgiyi kullanır.
9. Hemşirelik mesleğinin gelişimine katkı sağlayacak araştırmalara katılır ve liderlik eder.
10. Topluma ve meslektaşlarına rol model olur.
11. Hemşirelik faaliyetlerini, mesleki etik ilkeler ve kodlara uygun olarak sürdürür.
12. Temel iletişim becerilerini kazanarak birey, aile, toplum ve sağlık ekibi üyeleri ile etkili iletişim kurar.
13. Eleştirel düşünme ve sorun çözme becerisi kazanır.
14. Ekip üyeleri ile işbirliği içerisinde çalışır ve sorumluluk alır.
15. Bakım uygulamalarını hemşirelik kuram ve modelleri doğrultusunda gerçekleştirir.
16.Yaşam boyu öğrenmeyi amaç edinir.
17.Hemşirelik bakım uygulamalarında bireyin kültürel özelliklerini dikkate alır.

Anahtar Yetkinlikler

Hemşirelik Bölümü öğrencilerinin sahip olması gereken temel yetkinlikler; 2022 yılında yayınlanan beceri karnesi ile 9 uygulamalı ders kapsamında tanımlanmıştır (https://www.ktu.edu.tr/dosyalar/sbfhemsirelik_qxkNl.pdf). Ayrıca program çıktıları ile uyumluolacak şekilde hem mesleki hem üniversite mezunun sahip olması gereken yetkinliklere  bölüm web sayfasında yer alan program çıktıları ile TYYÇ, HUÇEP ve HEPDAK Lisans programı çıktıları ile eşleştirilen tabloda/matrix de tanımlanmıştır (https://katalog.ktu.edu.tr/DersBilgiPaketi/oloprogram.aspx?pid=2340&lang=1). Bunlar gelen olarak; beceri karnesinde belirtilen bilgi, beceri ve yeteneklerin dışında, eleştirel düşünme, problem çözme, bir yabancı dili etkili kullanabilme, bir ekip ile çalışabilme, yönetim becerilerine sahip olma ve liderlik yapabilme, sağlık bilişim sistemleri ve teknoloji ürünlerini, araç ve gereçlerini kullanabilme, girişimci olma ve yaşam boyu öğrenme yetkinlikleridir.

Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri

KTÜ Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölümü Ölçme ve Değerlendirme Sistemleri ve İş süreçleri (https://www.ktu.edu.tr/dosyalar/sbfhemsirelik_0e789.pdf) ve KTÜ Sağlık Bilimleri Fakültesi Lisans Eğitim-Öğretim Sınav Değerlendirme ve Öğrenci İşleri Yönetmeliği dikkate alınarak gerçekleştirilmektedir (https://www.mevzuat.gov.tr/mevzuat?MevzuatNo=16680&MevzuatTur=8&MevzuatTertip=5)

Programda mevcut olan (toplam 240 AKTS karşılığı) derslerin tümünü başarıyla tamamlamak, 4.00 üzerinden en az 2.0 ağırlıklı not ortalamasına sahip olmaktır. Derecenin seviyesi lisansdır. Çalışma şekli tam zamanlıdır. Programı başarıyla tamamlayan öğrencilere HEMŞİRELİK alanında lisans diploması verilir.

Kalite Güvencesi

Yükseköğretim programlarının niteliğinin gözetilmesi için;

  • YÖK, yükseköğretim kurumlarında gerçekleştirilen eğitim ve öğretimle diğer faaliyetlerin planlanması, düzenlenmesi, yönetilmesi ve denetiminden sorumludur.
  • YÖK tarafından belirlenen kriterler çerçevesinde her yıl hazırlanan yükseköğretim kurumlarına ait “Üniversite İzleme ve Değerlendirme Raporları” yayımlanır. Bu raporlara göre hazırlanan, yükseköğretim kurumlarına yönelik nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren raporlarda YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır.
  • YÖK tarafından her yıl vakıf yükseköğretim kurumlarına ait akademik, idari ve mali verileri içeren “Vakıf Yükseköğretim Kurumları Raporu” yayımlanır. Vakıf yükseköğretim kurumlarına yönelik yapılan nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren bu raporlar YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır.

Yükseköğretimde lisans programlarının kalite güvencesi “Yükseköğretim Diploma Programlarının Kalite Güvencesinin Sağlanmasına Yönelik Usul ve Esaslar” a göre sağlanır:

  1. Öğretim Programlarının Oluşturulması ve Onaylanması:
    1. YÖK, yükseköğretim kurumlarında lisans bölüm ve programların açılması için gerekli olan asgari standart ve ölçütleri YÖK belirler.
    2. Yükseköğretim kurumlarında lisans programlarının müfredatı ve her bir programın öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının neler olacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumlarının senatoları tarafından belirlenir.
    3. Ulusal Çekirdek Eğitim Programlarının müfredatı ilgili Dekanlar Konseyi tarafından kabul edildikten sonra YÖK’ün onayıyla yükseköğretim kurumları tarafından uygulanır.
  2. Ölçme-DeğerlendirmeHer bir lisans programının öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının ölçme ve değerlendirmesinin nasıl yapılacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumları tarafından hazırlanan eğitim ve öğretim ve sınav yönetmeliğine göre yürütülür.
  3. Belgelendirme: Lisans programlarına kayıtlı öğrenciler, yükseköğretim kurumları tarafından belirlenen ders kredilerini ve diğer yükümlülükleri başarı ile tamamlamaları halinde; lisans diploması alır.
  4. Öz Değerlendirme-Dış Değerlendirme: Yükseköğretim kurumları, sürekli izleme bağlamında, her yılın başında bir önceki yıla ait “Kurum İç Değerlendirme Raporlarını” Yükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK) tarafından hazırlanan Bilgi Sistemine girer. YÖKAK, yükseköğretim kurumlarının dış değerlendirmesine ilişkin hazırladığı “Kurumsal Geri Bildirim Raporu”nu kamuoyuyla paylaşılır. Ayrıca, YÖKAK tarafından yetkilendirilen veya tanınan akreditasyon kuruluşları tarafından verilen akreditasyon kararları da programların yeterliliklerinin kalite güvencesinin sağlandığını gösterir. YÖKAK mevzuatı gereği belirlenen yeterliliklere ilişkin düzenli gözden geçirme faaliyetleri yapar.

Ayrıca, Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu İlk ve Acil Yardım Programı Mesleki Eğitim Değerlendirme ve Akreditasyon Derneği (MEDEK) tarafından 01.01.2025-31.12.2026 tarihleri arasından toplam 2 yıl geçerli olacak koşullu akreditasyon kararı ile akredite edilmiştir.

KTÜ Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölümü Lisans Programı Hemşirelik Eğitimi Akreditasyon Kurulu tarafından değerlendirilmiş, ilk olarak 07.04.2023-30.09.2025 tarihleri arasında 2 yıl  ve 19.03.2025-30.09.2028 tarihleri arasında geçerli olmak üzere 3 yıl olmak üzere toplamda 5 yıl için akredite edilmiştir. Akreditasyon belgesi web sayfasından paylaşılmıştır (https://www.ktu.edu.tr/sbfhemsirelik)

Giriş Şartı

1-Lise ve dengi okul diploması

2-Üniversite Öğrenci Seçme Sınavı (ÖSS)'den yeterli puan 3-Sağlık durumu, askerlik görevi vb. yönlerden engelli olmama

Başarma Şartları1-Programda mevcut olan (toplam 240 AKTS karşılığı) derslerin tümünü başarıyla tamamlamak 2-4.00 üzerinden en az 2.0 ağırlıklı not ortalamasına sahip olmak Öğrenciler her ders için ara sınav, yarıyıl içi çalışmalar ( staj,seminer, kısa sınav, ödev, laboratuvar ) ve yarıyıl sonu sınavına tabi tutulurlar. Başarı notuna, ara sınavların ve yarıyıl içi çalışmanın katkısı %50 ve yarıyıl sonu sınavının katkısı % 50'dir. Uygulamalı derslerde bu iki sınavın not ortalamasının %50 ile uygulama notunun %50'si başarı notunu belirler. Tüm sınavlar 100 puan üzerinden değerlendirilir. Yarıyıl sonu sınavından en az 50 puan alma zorunluluğu vardır. Bir dersten (AA),(BA),(BB),(CB) ve (CC) harf notlarından birini alan öğrenciler o dersi başarmış sayılırlar. Öğrenciler, her yarıyılın sonunda, o yarıyıla ait tüm derslerden bütünleme sınavına girebilir. Lisans eğitimini başarı ile tamamlayan adaylar ALES ve ÜDS sınavından geçerli not almaları koşuluyla lisansüstü (yüksek lisans ve doktora) programlarda öğrenim görebilirler.
İlerleme Yolları (İlişki Türü)

Mesleği icra edebilmek için Sağlık Bakanlığı tarafından onaylanmış Hemşirelik Lisans diplomasına sahip olmak gerekmektedir. Hemşireler kamu ve özel sektörde görev yapmaktadır. Hemşireler, kamu ve özel hastanelerde, sağlık yüksekokulları, hemşirelik yüksekokulları ve sağlık bilimleri fakültelerinde, toplum sağlığı merkezlerinde, okullarda, huzurevlerinde, çocuk yuvalarında çalışmaktadırlar.

Yasal Dayanağı
  • 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu
  • Yükseköğretim Kurumlarında Önlisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yan Dal İle Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik
  • Meslek Yüksekokulları ve Açıköğretim Ön Lisans Programları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Devamları Hakkında Yönetmelik
  • 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu (Ek Madde-35)
  • Yükseköğretim Kalite Güvencesi ve Yükseköğretim Kalite Kurulu Yönetmeliği
Geçerlilik Süresi (Varsa)

Yeterlilik sürekli geçerlidir.

Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi Adresi Aç
QrCodeQrCode
Yeterlilik Kodu

TR0030029991


Yeterlilik Adı
Hemşirelik Lisans Diploması

Sorumlu Kurum
Karadeniz Teknik Üniversitesi

Sorumlu Kurum İletişim Bilgisi
Karadeniz Teknik Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dekanlığı 61080 Ortahisar/Trabzon muhendislik@ktu.edu.tr muhendislik@mf.ktu.edu.tr

Sorumlu Kurum URL

Yönelim
Genel

Sınıflandırma (Meslek Kodu)

2221.03


AYÇ Seviyesi
5

TYÇ Seviyesi
6
Yeterlilik TYÇ’ye 13/05/2025 tarihinde yerleştirildi

Sınıflandırma (Meslek Kodu)

2221.03


Kategori
Ana

Kredi Değeri
240

Programın Normal Süresi
4 Yıl

Program Profili (Amaç)

KTÜ Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölümü Program Amaçları (https://www.ktu.edu.tr/sbfhemsirelik/programamaclari):

1. Mezunlar yasalara uygun olacak şekilde hemşireliğin rol ve işlevlerini mesleki standartlarda yerine getirebilmek için güncel bilgi, beceri ve tutuma sahip olarak kamu ve özel sağlık kurumlarında istihdam edilir.

2. Mezunlar, sağlıklı / hasta bireyin, ailenin ve toplumun sağlık gereksinimlerini kanıta dayalı ve bütüncül yaklaşımla, bakım ve bilişim teknolojilerini kullanarak tanılar, planlar, uygular ve değerlendirir.

3. Mezunlar, sağlıklı / hasta bireylerle ve yakınlarıyla, sağlık ekibi ve diğer disiplinlerle etkili iletişim kurar, mesleki etik ilkelere ve değerlere uygun davranır.

4. Mezunlar, hemşirelik eğitimi,yönetimi ve araştırma sürecinde rol alır ve liderlik üstlenir, yenilikçi, girişimci bir felsefe ile kariyer hedefleri doğrultusunda yaşam boyu öğrenmeyi benimser


Öğrenme Ortamları

KTÜ SBF Hemşirelik bölümünde; 80 kişilik 4 sınıf (D 102-306-307-308), 140 kişilik 1 amfi (EBA-2 gün) ve Fen Fakültesi Fizik Bölümündeki 180kişilik 1 amfi (Fizik Büyük Amfi) ve 180 kişilik 1 derslik (büyük sınıf), Hukuk Fakültesinde 180 kişilik 2 derslik (Huk 102-103) olmak üzere toplam 7 sınıf ve 2 amfide sürdürülmektedir. Dersliklerin mimari yapısı eğitim için uygun, program amaç ve yeterliliklerini destekler niteliktedir. Dersliklerde; öğretim elemanı için 1 masa, 1 sandalye, 1 barkovizyon, 1 bilgisayar, 1 tahta ile öğrencilerin oturabileceği sıra ve masalar mevcuttur. Ayrıca amfilerde ses sistemi ve mikrofon bulunmaktadır. Ayrıca 2 uygulama laboratuvarı, 3 katta öğrenci serbest çalışma alanı, 1 toplantı salonu, 1 kantin, 2 erkek ve 2 kız öğrenci tuvaleti, bir erkek ve bir kadın mescid, 1 hemşirelik öğrenci klübü odası, 1 adet öğrenci çalışma salonu, 1 adet kız ve 1 adet erkek öğrenci giyinme odası, 1 arşiv ve depo bulunmaktadır. . Ayrıca bilgi ve teknoloji kaynakları kullanılan bilişim sistemleri (HYS, KBS, MYS, Ek ders portalı, EBYS, BYS), yazılım ve bilgisayarlar ile diğer bilgi ve teknolojik kaynaklar (projeksiyon, slayt makinesi, tepegöz, barkot okuyucu, baskımakinesi, fotokopi makinesi, optik okuyucu, faks, fotoğraf makinesi, kameralar, televizyonlar, tarayıcılar) bulunmaktadır. İnternet hizmetleri ise kablolu (KTÜ-Portal) ve kablosuz (KTÜ eduroam) olacak şekilde tüm öğretim elemanları ve öğrencilerinin erişimine açıktır. Öğrenciler, bireysel bilgisayar, tablet ve cep telefonlarından ücretsiz olarak KTÜ internetten ve merkez kütüphanedeki 15 adet bilgisayarlardan yararlanabilmektedir. Hemşirelik Bölümünün 2 adet uygulama laboratuvarlarında ise toplam 47 farklı araç-gereç ve malzeme bulunmaktadır.

Hemşirelik Bölümünün 2 adet uygulama laboratuvarlarında ise toplam 47 farklı araç-gereç ve malzeme bulunmaktadır. Hemşirelik esasları laboratuvarı; aktif kullanılabilen merkezi ve taşınabilir oksijen ve vakum sistemleri, 6 hasta yatağı, ilaç arabları, dolaplar vb. ile erişkin yoğun bakım düzeyindedir. Tam ve yarı gerçeklikte simülasyon maketleri, tıbbi cihaz ve ekipmanlari le günümüz sağlık teknolojisine uygun eğitim ortamı sunulmaktadır. Bu laboratuvara tek seferde  25-30 öğrenci uygulama yapabilmektedir. Diğer uygulama laboratuvarı ise 5 yaş çocuk bakım ve girişim simülatörü, 5 yaş çocuk bakım ve girişim mankeni, yenidoğan bebek bakım ve girişim mankeni, pediatrik IV enjeksiyon girişim maketi, yenidoğan sefalik venenjeksiyon girişim maketi, yenidoğan bebek bacak enjeksiyon girişim maketi, çocuk kol enjeksiyon eğitim maketi, çocuktıkanma (Hemlich) girişim maketi, hasta başı monitör, fototerapi cihazı, aspiratör cihazı, küvöz (2 adet) ve bebek maketi (2adet), 1 adet CPR maketi ve yara maketi parçaları mevcuttur.

Ayrıca klinik ve saha uygulamaları; 800 yatak kapasiteli KTÜ Uygulama ve Araştırma Merkezi (Farabi Hastanesi), Trabzon İl Sağlık Müdürlüğüne bağlı 230 yatak kapasiteli Ahi Evren Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi, 225 yatak kapasiteli Akçaabat Haçkalı Baba Devlet Hastanesi, 300 yatak kapasiteli Fatih Devlet Hastanesi, 500 yataklı Kanuni Eğitim ve Araştırma Hastanesi, 200 yatak kapasiteli YavuzSelim Kemik Hastalıkları ve Rehabilitasyon Hastanelerinde, ayrıca Trabzon Halk Sağlığı Başkanlığına bağlı Ortahisar Aile SağlığıMerkezlerinde (ASM), Toplum Sağlığı Merkezleri (TSM), Toplum Ruh Sağlığı Merkezi, Trabzon İl Milli Eğitim Müdürlüğüne bağlı okullarda, KTÜ ve Trabzon Üniversitesi fakültelerinde, Trabzon Huzurevi Yaşlı Bakım ve Rehabilitasyon Merkezinde ve diğer kurumlarda (Sağlıklı Yaşam Merkezleri, Huzurevi KETEM, Gençlik Merkezinde) yürütülmektedir.

Bunların yanısıra kampüs içerisinde yürüme mesafesinde yer alan KTÜ Kütüphane, spor, bilimsel ve sosyal etkinlik alanlarından ve klüplerinden öğrenciler yararlanabilmektedir.


Öğrenme Kazanımları (Tanım)

KTÜ Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölümü Program Çıktıları (Öğrenme Kazanımları) (https://katalog.ktu.edu.tr/DersBilgiPaketi/oloprogram.aspx?pid=2340&lang=1):

1. Hemşirelik bakım uygulamalarını ulusal ve uluslararası standartlar doğrultusunda yasa ve yönetmeliklere uygunolarak gerçekleştirir.

2. Yönetim becerileri ve liderlik özellikleri kazanır.
3. En az bir yabancı dil kullanarak alanına ilişkin bilgileri takip eder ve etkili iletişim kurar.
4. Mesleki rol ve işlevlerini yerine getirebilecek bilişsel, duyuşsal ve psikomotor becerileri kazanır.

5. Sağlık bilişim sistemlerini kullanır.
6. Edindiği kuramsal bilgiler doğrultusunda bütüncül hemşirelik bakımı verir.
7. Toplum sağlığının sürdürülmesinde bireyin sağlık eğitimi ve danışmanlık gereksinimini karşılar.
8. Hemşirelik bakım uygulamalarında kanıta dayalı bilgiyi kullanır.
9. Hemşirelik mesleğinin gelişimine katkı sağlayacak araştırmalara katılır ve liderlik eder.
10. Topluma ve meslektaşlarına rol model olur.
11. Hemşirelik faaliyetlerini, mesleki etik ilkeler ve kodlara uygun olarak sürdürür.
12. Temel iletişim becerilerini kazanarak birey, aile, toplum ve sağlık ekibi üyeleri ile etkili iletişim kurar.
13. Eleştirel düşünme ve sorun çözme becerisi kazanır.
14. Ekip üyeleri ile işbirliği içerisinde çalışır ve sorumluluk alır.
15. Bakım uygulamalarını hemşirelik kuram ve modelleri doğrultusunda gerçekleştirir.
16.Yaşam boyu öğrenmeyi amaç edinir.
17.Hemşirelik bakım uygulamalarında bireyin kültürel özelliklerini dikkate alır.


Anahtar Yetkinlikler

Hemşirelik Bölümü öğrencilerinin sahip olması gereken temel yetkinlikler; 2022 yılında yayınlanan beceri karnesi ile 9 uygulamalı ders kapsamında tanımlanmıştır (https://www.ktu.edu.tr/dosyalar/sbfhemsirelik_qxkNl.pdf). Ayrıca program çıktıları ile uyumluolacak şekilde hem mesleki hem üniversite mezunun sahip olması gereken yetkinliklere  bölüm web sayfasında yer alan program çıktıları ile TYYÇ, HUÇEP ve HEPDAK Lisans programı çıktıları ile eşleştirilen tabloda/matrix de tanımlanmıştır (https://katalog.ktu.edu.tr/DersBilgiPaketi/oloprogram.aspx?pid=2340&lang=1). Bunlar gelen olarak; beceri karnesinde belirtilen bilgi, beceri ve yeteneklerin dışında, eleştirel düşünme, problem çözme, bir yabancı dili etkili kullanabilme, bir ekip ile çalışabilme, yönetim becerilerine sahip olma ve liderlik yapabilme, sağlık bilişim sistemleri ve teknoloji ürünlerini, araç ve gereçlerini kullanabilme, girişimci olma ve yaşam boyu öğrenme yetkinlikleridir.


Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri

KTÜ Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölümü Ölçme ve Değerlendirme Sistemleri ve İş süreçleri (https://www.ktu.edu.tr/dosyalar/sbfhemsirelik_0e789.pdf) ve KTÜ Sağlık Bilimleri Fakültesi Lisans Eğitim-Öğretim Sınav Değerlendirme ve Öğrenci İşleri Yönetmeliği dikkate alınarak gerçekleştirilmektedir (https://www.mevzuat.gov.tr/mevzuat?MevzuatNo=16680&MevzuatTur=8&MevzuatTertip=5)

Programda mevcut olan (toplam 240 AKTS karşılığı) derslerin tümünü başarıyla tamamlamak, 4.00 üzerinden en az 2.0 ağırlıklı not ortalamasına sahip olmaktır. Derecenin seviyesi lisansdır. Çalışma şekli tam zamanlıdır. Programı başarıyla tamamlayan öğrencilere HEMŞİRELİK alanında lisans diploması verilir.


Kalite Güvencesi

Yükseköğretim programlarının niteliğinin gözetilmesi için;

  • YÖK, yükseköğretim kurumlarında gerçekleştirilen eğitim ve öğretimle diğer faaliyetlerin planlanması, düzenlenmesi, yönetilmesi ve denetiminden sorumludur.
  • YÖK tarafından belirlenen kriterler çerçevesinde her yıl hazırlanan yükseköğretim kurumlarına ait “Üniversite İzleme ve Değerlendirme Raporları” yayımlanır. Bu raporlara göre hazırlanan, yükseköğretim kurumlarına yönelik nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren raporlarda YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır.
  • YÖK tarafından her yıl vakıf yükseköğretim kurumlarına ait akademik, idari ve mali verileri içeren “Vakıf Yükseköğretim Kurumları Raporu” yayımlanır. Vakıf yükseköğretim kurumlarına yönelik yapılan nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren bu raporlar YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır.

Yükseköğretimde lisans programlarının kalite güvencesi “Yükseköğretim Diploma Programlarının Kalite Güvencesinin Sağlanmasına Yönelik Usul ve Esaslar” a göre sağlanır:

  1. Öğretim Programlarının Oluşturulması ve Onaylanması:
    1. YÖK, yükseköğretim kurumlarında lisans bölüm ve programların açılması için gerekli olan asgari standart ve ölçütleri YÖK belirler.
    2. Yükseköğretim kurumlarında lisans programlarının müfredatı ve her bir programın öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının neler olacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumlarının senatoları tarafından belirlenir.
    3. Ulusal Çekirdek Eğitim Programlarının müfredatı ilgili Dekanlar Konseyi tarafından kabul edildikten sonra YÖK’ün onayıyla yükseköğretim kurumları tarafından uygulanır.
  2. Ölçme-DeğerlendirmeHer bir lisans programının öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının ölçme ve değerlendirmesinin nasıl yapılacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumları tarafından hazırlanan eğitim ve öğretim ve sınav yönetmeliğine göre yürütülür.
  3. Belgelendirme: Lisans programlarına kayıtlı öğrenciler, yükseköğretim kurumları tarafından belirlenen ders kredilerini ve diğer yükümlülükleri başarı ile tamamlamaları halinde; lisans diploması alır.
  4. Öz Değerlendirme-Dış Değerlendirme: Yükseköğretim kurumları, sürekli izleme bağlamında, her yılın başında bir önceki yıla ait “Kurum İç Değerlendirme Raporlarını” Yükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK) tarafından hazırlanan Bilgi Sistemine girer. YÖKAK, yükseköğretim kurumlarının dış değerlendirmesine ilişkin hazırladığı “Kurumsal Geri Bildirim Raporu”nu kamuoyuyla paylaşılır. Ayrıca, YÖKAK tarafından yetkilendirilen veya tanınan akreditasyon kuruluşları tarafından verilen akreditasyon kararları da programların yeterliliklerinin kalite güvencesinin sağlandığını gösterir. YÖKAK mevzuatı gereği belirlenen yeterliliklere ilişkin düzenli gözden geçirme faaliyetleri yapar.

Ayrıca, Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu İlk ve Acil Yardım Programı Mesleki Eğitim Değerlendirme ve Akreditasyon Derneği (MEDEK) tarafından 01.01.2025-31.12.2026 tarihleri arasından toplam 2 yıl geçerli olacak koşullu akreditasyon kararı ile akredite edilmiştir.

KTÜ Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölümü Lisans Programı Hemşirelik Eğitimi Akreditasyon Kurulu tarafından değerlendirilmiş, ilk olarak 07.04.2023-30.09.2025 tarihleri arasında 2 yıl  ve 19.03.2025-30.09.2028 tarihleri arasında geçerli olmak üzere 3 yıl olmak üzere toplamda 5 yıl için akredite edilmiştir. Akreditasyon belgesi web sayfasından paylaşılmıştır (https://www.ktu.edu.tr/sbfhemsirelik)


Giriş Şartı

1-Lise ve dengi okul diploması

2-Üniversite Öğrenci Seçme Sınavı (ÖSS)'den yeterli puan 3-Sağlık durumu, askerlik görevi vb. yönlerden engelli olmama


Başarma Şartları
1-Programda mevcut olan (toplam 240 AKTS karşılığı) derslerin tümünü başarıyla tamamlamak 2-4.00 üzerinden en az 2.0 ağırlıklı not ortalamasına sahip olmak Öğrenciler her ders için ara sınav, yarıyıl içi çalışmalar ( staj,seminer, kısa sınav, ödev, laboratuvar ) ve yarıyıl sonu sınavına tabi tutulurlar. Başarı notuna, ara sınavların ve yarıyıl içi çalışmanın katkısı %50 ve yarıyıl sonu sınavının katkısı % 50'dir. Uygulamalı derslerde bu iki sınavın not ortalamasının %50 ile uygulama notunun %50'si başarı notunu belirler. Tüm sınavlar 100 puan üzerinden değerlendirilir. Yarıyıl sonu sınavından en az 50 puan alma zorunluluğu vardır. Bir dersten (AA),(BA),(BB),(CB) ve (CC) harf notlarından birini alan öğrenciler o dersi başarmış sayılırlar. Öğrenciler, her yarıyılın sonunda, o yarıyıla ait tüm derslerden bütünleme sınavına girebilir. Lisans eğitimini başarı ile tamamlayan adaylar ALES ve ÜDS sınavından geçerli not almaları koşuluyla lisansüstü (yüksek lisans ve doktora) programlarda öğrenim görebilirler.

İlerleme Yolları (İlişki Türü)

Mesleği icra edebilmek için Sağlık Bakanlığı tarafından onaylanmış Hemşirelik Lisans diplomasına sahip olmak gerekmektedir. Hemşireler kamu ve özel sektörde görev yapmaktadır. Hemşireler, kamu ve özel hastanelerde, sağlık yüksekokulları, hemşirelik yüksekokulları ve sağlık bilimleri fakültelerinde, toplum sağlığı merkezlerinde, okullarda, huzurevlerinde, çocuk yuvalarında çalışmaktadırlar.


Yasal Dayanağı
  • 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu
  • Yükseköğretim Kurumlarında Önlisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yan Dal İle Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik
  • Meslek Yüksekokulları ve Açıköğretim Ön Lisans Programları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Devamları Hakkında Yönetmelik
  • 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu (Ek Madde-35)
  • Yükseköğretim Kalite Güvencesi ve Yükseköğretim Kalite Kurulu Yönetmeliği

Geçerlilik Süresi (Varsa)

Yeterlilik sürekli geçerlidir.


Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi
Adresi Aç

Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi
QrCodeQrCode
Qualification Code

TR0030029991

Qualification Title
Nursing License
Awarding BodyKaradeniz Technical University
Awarding Body ContactKaradeniz Technical University Faculty of Engineering Dean's Office 61080 Ortahisar/Trabzon muhendislik@ktu.edu.tr muhendislik@mf.ktu.edu.tr
Awarding Body Urlhttps://www.ktu.edu.tr/
OrientationGeneral
EQF Level5
6 The Qualification has been included in TQF on 13/05/2025
TQF Level 6
Thematic AreasNursing and midwifery
National Occupation Classification

2221.03

CategoryMain
Credit Value240
Program Duration4 Yıl
Program Profile

KTU Faculty of Health Sciences, Department of Nursing Program Objectives (https://www.ktu.edu.tr/sbfhemsirelik/programamaclari):

1. Graduates are employed in public and private health institutions with up-to-date knowledge, skills, and attitudes to fulfill the roles and functions of nursing in professional standards by the law.

2. Graduates diagnose, plan, implement, and evaluate the health needs of the healthy/sick individual, family, and society with an evidence-based and holistic approach, using care and information technologies.

3. Graduates communicate effectively with healthy/sick individuals and their relatives, the health care team, and other disciplines and act in accordance with professional ethical principles and values.

4. Graduates take part and assume leadership in the nursing education, management, and research process, adopt lifelong learning in line with career goals with an innovative, entrepreneurial philosophy.

Learning Environments

In KTU Faculty of Health Sciences, Nursing Department; 4 classrooms for 80 students (D 102-306-307-308), 1 lecture hall for 140 students (EBA-2 days), 1 lecture hall for 180 students (Physics Large Amphitheater) and 1 classroom for 180 students (large classroom) in the Physics Department of the Faculty of Science, 2 classrooms for 180 students (Huk 102-103) in the Faculty of Law, in total 7 classrooms and 2 lecture halls. The architectural structure of the classrooms is suitable for education and supports program objectives and qualifications. In the classrooms; there is 1 desk, 1 chair, 1 barcovision, 1 computer, 1 board for the lecturer, and desks and tables for students. There is also a sound system and a microphone in the lecture halls. In addition, there are 2 application laboratories, student free study area on 3 floors, 1 meeting room, 1 canteen, 2 male and 2 female student toilets, 1 male and 1 female masjid, 1 nursing student club room, 1 student study hall, 1 female and 1 male student dressing room, 1 archive and storage room. . In addition, there are information systems (HYS, KBS, MYS, Additional Course Portal, EBYS, BYS), software and computers and other information and technological resources (projection, slide machine, overhead projector, barcode reader, printing machine, photocopier, optical reader, fax, camera, cameras, televisions, scanners). Internet services, both wired (KTU-Portal) and wireless (KTU eduroam), are available to all faculty members and students. Students can use individual computers, tablets, and mobile devices.

There are a total of 47 different equipment and materials in the 2 application laboratories of the Nursing Department. Fundamentals of Nursing laboratory is at the level of adult intensive care with central and portable oxygen and vacuum systems, 6 patient beds, medicine carts, cabinets, etc. that can be used actively. Full and semi-realistic simulation models, medical devices, and equipment provide an educational environment suitable for today's health technology. 25-30 students can practice in this laboratory at a time. Other application laboratories are 5 years old pediatric care and intervention simulator, 5 years old pediatric care and intervention manikin, neonatal infant care and intervention manikin, pediatric IV injection intervention model, neonatal cephalic venoinjection intervention model, newborn baby leg injection intervention model, pediatric arm injection training model, pediatric cautery (Hemlich) intervention model, bedside monitor, phototherapy device, aspirator device, incubator (2 pieces) and baby model (2 pieces), 1 CPR model and wound model parts are available.

Also clinical and field applications; 800-bed capacity KTU Application and Research Center (Farabi Hospital), 230-bed capacity Ahi Evren Chest Cardiovascular Surgery Training and Research Hospital, 225-bed capacity Akçaabat Haçkalı Baba State Hospital, 300-bed capacity Fatih State Hospital, 500-bed Kanuni Training and Research Hospital, 200-bed capacity Yavuz Selim Bone Diseases and Rehabilitation Hospitals, It is also carried out in Ortahisar Family Health Centers (FHC), Community Health Centers (TSM), Community Mental Health Center, schools affiliated to Trabzon Provincial Directorate of National Education, faculties of KTU and Trabzon University, Trabzon Nursing Home Elderly Care and Rehabilitation Center and other institutions (Healthy Living Centers, Nursing Home KETEM, Youth Center).

In addition, students can benefit from the KTU Library, sports, scientific and social activity areas, and clubs located within walking distance of the campus.

Description

KTU Faculty of Health Sciences, Department of Nursing Program Outcomes (Learning Outcomes) (https://katalog.ktu.edu.tr/DersBilgiPaketi/oloprogram.aspx?pid=2340&lang=1):

1. Performs nursing care practices in accordance with national and international standards in accordance with laws and regulations.

2. Gains management skills and leadership qualities.

3. Follows the information related to the field by using at least one foreign language and communicates effectively.

4. Gains cognitive, affective and psychomotor skills to fulfill professional roles and functions.

5. Uses health information systems.

6. Provides holistic nursing care in line with the theoretical knowledge acquired.

7. Meets the health education and counseling needs of the individual in maintaining community health.

8. Uses evidence-based knowledge in nursing care practices.

9. Participates in and leads research that will contribute to the development of the nursing profession.

10. Acts as a role model for the society and colleagues.

11. Carries out nursing activities in accordance with professional ethical principles and codes.

12. Communicates effectively with the individual, family, community and health team members by acquiring basic communication skills.

13. Gains critical thinking and problem solving skills.

14. Works in cooperation with team members and takes responsibility.

15. Carries out care practices in line with nursing theories and models.

16. Aims lifelong learning.

17. Realizes the cultural characteristics of the individual in nursing care practices.

Key Competencies

The basic competencies that the students of the Department of Nursing should have are defined within the scope of 9 applied courses with the skills report card published in 2022 (https://www.ktu.edu.tr/dosyalar/sbfhemsirelik_qxkNl.pdf). In addition, the competencies that both professional and university graduates should have in line with the program outcomes are defined in the table/matrix that is matched with the program outcomes and TYYÇ, HUÇEP and HEPDAK Undergraduate program outcomes on the department website (https://katalog.ktu.edu.tr/DersBilgiPaketi/oloprogram.aspx?pid=2340&lang=1). In addition to the knowledge, skills, and abilities specified in the skills scorecard, these are critical thinking, problem solving, using a foreign language effectively, working with a team, having management skills and leadership, using health information systems and technology products, tools and equipment, being entrepreneurial and lifelong learning competencies.

Further Info

KTU Faculty of Health Sciences Nursing Department Assessment and Evaluation Systems and Business Processes (https://www.ktu.edu.tr/dosyalar/sbfhemsirelik_0e789.pdf) and KTU Faculty of Health Sciences Undergraduate Education, Examination, Evaluation and Student Affairs Regulations (https://www.mevzuat.gov.tr/mevzuat?MevzuatNo=16680&MevzuatTur=8&MevzuatTertip=5)

To successfully complete all of the courses in the program (equivalent to 240 ECTS in total) and to have a GPA of at least 2.0 out of 4.00. The level of the degree is undergraduate. The mode of study is full-time. Students who successfully complete the program are awarded a bachelor's degree in NURSING.

Quality Assurance

To oversee the quality of higher education programs;

  • YÖK is responsible for the planning, organization, management and supervision of education and training and other activities carried out in higher education institutions.
  • “University Monitoring and Evaluation Reports” of higher education institutions prepared annually within the framework of the criteria determined by YÖK are published. The reports prepared according to these reports, including quantitative and qualitative evaluations of higher education institutions, are shared with the public by YÖK.
  • Every year, YÖK publishes the “Foundation Higher Education Institutions Report”, which includes academic, administrative and financial data on foundation higher education institutions. These reports, which include quantitative and qualitative evaluations of foundation higher education institutions, are shared with the public by YÖK.

Quality assurance of undergraduate programs in higher education is ensured according to the “Procedures and Principles for Ensuring Quality Assurance of Higher Education Diploma Programs”:

1. Creation and Approval of Curricula:

1.1. YÖK determines the minimum standards and criteria required for the opening of undergraduate departments and programs in higher education institutions.

1.2. The curriculum of undergraduate programs in higher education institutions and the learning outcomes that each program will provide to the student are determined by the senates of higher education institutions in accordance with the basic principles determined by YÖK on these issues.

1.3. The curricula of the National Core Curricula are approved by the relevant Council of Deans and implemented by higher education institutions with the approval of the Council of Higher Education.

2. Measurement and Evaluation: The measurement and evaluation of the learning outcomes of each undergraduate program is carried out according to the education and training and examination regulations prepared by higher education institutions in accordance with the basic principles determined by YÖK on these issues.

3Certification: Students enrolled in undergraduate programs, if they successfully complete the course credits and other obligations determined by higher education institutions; receive an undergraduate diploma.

4.Self-Assessment-External Evaluation: Higher education institutions, in the context of continuous monitoring, enter the “Institutional Internal Evaluation Reports” of the previous year into the Information System prepared by the Higher Education Quality Council (YÖKAK) at the beginning of each year. YÖKAK shares the “Institutional Feedback Report” prepared for the external evaluation of higher education institutions with the public. In addition, accreditation decisions issued by accreditation bodies authorized or recognized by YÖKAK also indicate that the quality assurance of the qualifications of the programs is ensured. YÖKAK conducts regular review activities regarding the qualifications determined in accordance with the legislation.

KTU Faculty of Health Sciences, Department of Nursing Undergraduate Program was evaluated by the Nursing Education Accreditation Board and accredited for a total of 5 years, first for 2 years between 07.04.2023-30.09.2025 and for 3 years between 19.03.2025-30.09.2028. The accreditation certificate was shared on the web page (https://www.ktu.edu.tr/sbfhemsirelik).

Access Requirements

1-High school and equivalent school diploma

2- Sufficient score from the University Student Selection Examination (ÖSS) 3-No disability in terms of health status, military service, etc.

Conditions for Success1-To complete all of the courses available in the program (for a total of 240 ECTS) 2-To have a weighted grade point average of at least 2.0 out of 4.00 Students are subjected to midterm exams, semester studies (internship, seminar, quiz, homework, laboratory) and final exam for each course. The contribution of midterm exams and in-semester work to the success grade is 50%, and the contribution of the final exam is 50%. In applied courses, 50% of the grade average of these two exams and 50% of the application grade determine the success grade. All exams are evaluated out of 100 points. It is compulsory to get at least 50 points from the final exam. Students who receive one of the letter grades (AA), (BA), (BB), (CB), and (CC) from a course are considered to have succeeded in that course. At the end of each semester, students can take the make-up exam for all courses of that semester. Candidates who have completed their undergraduate education can study in graduate (master's and doctoral) programs provided that they get a valid grade from the ALES and ÜDS exams.
Progression Paths (Relationship Type)

To practice the profession, it is necessary to have a Bachelor's degree in Nursing approved by the Ministry of Health. Nurses work in the public and private sectors. Nurses work in public and private hospitals, health colleges, nursing colleges, and health sciences faculties, community health centers, schools, nursing homes, and children's homes.

Legal Basis

Higher Education Law No. 2547

Regulation on the Principles of Transferring Between Associate and Undergraduate Programs, Double Major, Minor and Inter-Institutional Credit Transfer in Higher Education Institutions

Regulation on the Continuation of Graduates of Vocational Schools and Open Education Associate Degree Programs to Undergraduate Education

Law No. 2547 on Higher Education (Additional Article-35)

Regulation on Higher Education Quality Assurance and Higher Education Quality Board

Validity Period (If Any)

Qualification is continuous

Url Open Address
QrCodeQrCode
Qualification Code

TR0030029991


Qualification Title
Nursing License

Awarding Body
Karadeniz Technical University

Awarding Body Contact
Karadeniz Technical University Faculty of Engineering Dean's Office 61080 Ortahisar/Trabzon muhendislik@ktu.edu.tr muhendislik@mf.ktu.edu.tr

Awarding Body Url

Orientation
General

National Occupation Classification

2221.03


EQF Level
5

TQF Level
6
The Qualification has been included in TQF on 13/05/2025

National Occupation Classification

2221.03


Category
Main

Credit Value
240

Program Duration
4 Yıl

Program Profile

KTU Faculty of Health Sciences, Department of Nursing Program Objectives (https://www.ktu.edu.tr/sbfhemsirelik/programamaclari):

1. Graduates are employed in public and private health institutions with up-to-date knowledge, skills, and attitudes to fulfill the roles and functions of nursing in professional standards by the law.

2. Graduates diagnose, plan, implement, and evaluate the health needs of the healthy/sick individual, family, and society with an evidence-based and holistic approach, using care and information technologies.

3. Graduates communicate effectively with healthy/sick individuals and their relatives, the health care team, and other disciplines and act in accordance with professional ethical principles and values.

4. Graduates take part and assume leadership in the nursing education, management, and research process, adopt lifelong learning in line with career goals with an innovative, entrepreneurial philosophy.


Learning Environments

In KTU Faculty of Health Sciences, Nursing Department; 4 classrooms for 80 students (D 102-306-307-308), 1 lecture hall for 140 students (EBA-2 days), 1 lecture hall for 180 students (Physics Large Amphitheater) and 1 classroom for 180 students (large classroom) in the Physics Department of the Faculty of Science, 2 classrooms for 180 students (Huk 102-103) in the Faculty of Law, in total 7 classrooms and 2 lecture halls. The architectural structure of the classrooms is suitable for education and supports program objectives and qualifications. In the classrooms; there is 1 desk, 1 chair, 1 barcovision, 1 computer, 1 board for the lecturer, and desks and tables for students. There is also a sound system and a microphone in the lecture halls. In addition, there are 2 application laboratories, student free study area on 3 floors, 1 meeting room, 1 canteen, 2 male and 2 female student toilets, 1 male and 1 female masjid, 1 nursing student club room, 1 student study hall, 1 female and 1 male student dressing room, 1 archive and storage room. . In addition, there are information systems (HYS, KBS, MYS, Additional Course Portal, EBYS, BYS), software and computers and other information and technological resources (projection, slide machine, overhead projector, barcode reader, printing machine, photocopier, optical reader, fax, camera, cameras, televisions, scanners). Internet services, both wired (KTU-Portal) and wireless (KTU eduroam), are available to all faculty members and students. Students can use individual computers, tablets, and mobile devices.

There are a total of 47 different equipment and materials in the 2 application laboratories of the Nursing Department. Fundamentals of Nursing laboratory is at the level of adult intensive care with central and portable oxygen and vacuum systems, 6 patient beds, medicine carts, cabinets, etc. that can be used actively. Full and semi-realistic simulation models, medical devices, and equipment provide an educational environment suitable for today's health technology. 25-30 students can practice in this laboratory at a time. Other application laboratories are 5 years old pediatric care and intervention simulator, 5 years old pediatric care and intervention manikin, neonatal infant care and intervention manikin, pediatric IV injection intervention model, neonatal cephalic venoinjection intervention model, newborn baby leg injection intervention model, pediatric arm injection training model, pediatric cautery (Hemlich) intervention model, bedside monitor, phototherapy device, aspirator device, incubator (2 pieces) and baby model (2 pieces), 1 CPR model and wound model parts are available.

Also clinical and field applications; 800-bed capacity KTU Application and Research Center (Farabi Hospital), 230-bed capacity Ahi Evren Chest Cardiovascular Surgery Training and Research Hospital, 225-bed capacity Akçaabat Haçkalı Baba State Hospital, 300-bed capacity Fatih State Hospital, 500-bed Kanuni Training and Research Hospital, 200-bed capacity Yavuz Selim Bone Diseases and Rehabilitation Hospitals, It is also carried out in Ortahisar Family Health Centers (FHC), Community Health Centers (TSM), Community Mental Health Center, schools affiliated to Trabzon Provincial Directorate of National Education, faculties of KTU and Trabzon University, Trabzon Nursing Home Elderly Care and Rehabilitation Center and other institutions (Healthy Living Centers, Nursing Home KETEM, Youth Center).

In addition, students can benefit from the KTU Library, sports, scientific and social activity areas, and clubs located within walking distance of the campus.


Description

KTU Faculty of Health Sciences, Department of Nursing Program Outcomes (Learning Outcomes) (https://katalog.ktu.edu.tr/DersBilgiPaketi/oloprogram.aspx?pid=2340&lang=1):

1. Performs nursing care practices in accordance with national and international standards in accordance with laws and regulations.

2. Gains management skills and leadership qualities.

3. Follows the information related to the field by using at least one foreign language and communicates effectively.

4. Gains cognitive, affective and psychomotor skills to fulfill professional roles and functions.

5. Uses health information systems.

6. Provides holistic nursing care in line with the theoretical knowledge acquired.

7. Meets the health education and counseling needs of the individual in maintaining community health.

8. Uses evidence-based knowledge in nursing care practices.

9. Participates in and leads research that will contribute to the development of the nursing profession.

10. Acts as a role model for the society and colleagues.

11. Carries out nursing activities in accordance with professional ethical principles and codes.

12. Communicates effectively with the individual, family, community and health team members by acquiring basic communication skills.

13. Gains critical thinking and problem solving skills.

14. Works in cooperation with team members and takes responsibility.

15. Carries out care practices in line with nursing theories and models.

16. Aims lifelong learning.

17. Realizes the cultural characteristics of the individual in nursing care practices.


Key Competencies

The basic competencies that the students of the Department of Nursing should have are defined within the scope of 9 applied courses with the skills report card published in 2022 (https://www.ktu.edu.tr/dosyalar/sbfhemsirelik_qxkNl.pdf). In addition, the competencies that both professional and university graduates should have in line with the program outcomes are defined in the table/matrix that is matched with the program outcomes and TYYÇ, HUÇEP and HEPDAK Undergraduate program outcomes on the department website (https://katalog.ktu.edu.tr/DersBilgiPaketi/oloprogram.aspx?pid=2340&lang=1). In addition to the knowledge, skills, and abilities specified in the skills scorecard, these are critical thinking, problem solving, using a foreign language effectively, working with a team, having management skills and leadership, using health information systems and technology products, tools and equipment, being entrepreneurial and lifelong learning competencies.


Further Info

KTU Faculty of Health Sciences Nursing Department Assessment and Evaluation Systems and Business Processes (https://www.ktu.edu.tr/dosyalar/sbfhemsirelik_0e789.pdf) and KTU Faculty of Health Sciences Undergraduate Education, Examination, Evaluation and Student Affairs Regulations (https://www.mevzuat.gov.tr/mevzuat?MevzuatNo=16680&MevzuatTur=8&MevzuatTertip=5)

To successfully complete all of the courses in the program (equivalent to 240 ECTS in total) and to have a GPA of at least 2.0 out of 4.00. The level of the degree is undergraduate. The mode of study is full-time. Students who successfully complete the program are awarded a bachelor's degree in NURSING.


Quality Assurance

To oversee the quality of higher education programs;

  • YÖK is responsible for the planning, organization, management and supervision of education and training and other activities carried out in higher education institutions.
  • “University Monitoring and Evaluation Reports” of higher education institutions prepared annually within the framework of the criteria determined by YÖK are published. The reports prepared according to these reports, including quantitative and qualitative evaluations of higher education institutions, are shared with the public by YÖK.
  • Every year, YÖK publishes the “Foundation Higher Education Institutions Report”, which includes academic, administrative and financial data on foundation higher education institutions. These reports, which include quantitative and qualitative evaluations of foundation higher education institutions, are shared with the public by YÖK.

Quality assurance of undergraduate programs in higher education is ensured according to the “Procedures and Principles for Ensuring Quality Assurance of Higher Education Diploma Programs”:

1. Creation and Approval of Curricula:

1.1. YÖK determines the minimum standards and criteria required for the opening of undergraduate departments and programs in higher education institutions.

1.2. The curriculum of undergraduate programs in higher education institutions and the learning outcomes that each program will provide to the student are determined by the senates of higher education institutions in accordance with the basic principles determined by YÖK on these issues.

1.3. The curricula of the National Core Curricula are approved by the relevant Council of Deans and implemented by higher education institutions with the approval of the Council of Higher Education.

2. Measurement and Evaluation: The measurement and evaluation of the learning outcomes of each undergraduate program is carried out according to the education and training and examination regulations prepared by higher education institutions in accordance with the basic principles determined by YÖK on these issues.

3Certification: Students enrolled in undergraduate programs, if they successfully complete the course credits and other obligations determined by higher education institutions; receive an undergraduate diploma.

4.Self-Assessment-External Evaluation: Higher education institutions, in the context of continuous monitoring, enter the “Institutional Internal Evaluation Reports” of the previous year into the Information System prepared by the Higher Education Quality Council (YÖKAK) at the beginning of each year. YÖKAK shares the “Institutional Feedback Report” prepared for the external evaluation of higher education institutions with the public. In addition, accreditation decisions issued by accreditation bodies authorized or recognized by YÖKAK also indicate that the quality assurance of the qualifications of the programs is ensured. YÖKAK conducts regular review activities regarding the qualifications determined in accordance with the legislation.

KTU Faculty of Health Sciences, Department of Nursing Undergraduate Program was evaluated by the Nursing Education Accreditation Board and accredited for a total of 5 years, first for 2 years between 07.04.2023-30.09.2025 and for 3 years between 19.03.2025-30.09.2028. The accreditation certificate was shared on the web page (https://www.ktu.edu.tr/sbfhemsirelik).


Access Requirements

1-High school and equivalent school diploma

2- Sufficient score from the University Student Selection Examination (ÖSS) 3-No disability in terms of health status, military service, etc.


Conditions for Success
1-To complete all of the courses available in the program (for a total of 240 ECTS) 2-To have a weighted grade point average of at least 2.0 out of 4.00 Students are subjected to midterm exams, semester studies (internship, seminar, quiz, homework, laboratory) and final exam for each course. The contribution of midterm exams and in-semester work to the success grade is 50%, and the contribution of the final exam is 50%. In applied courses, 50% of the grade average of these two exams and 50% of the application grade determine the success grade. All exams are evaluated out of 100 points. It is compulsory to get at least 50 points from the final exam. Students who receive one of the letter grades (AA), (BA), (BB), (CB), and (CC) from a course are considered to have succeeded in that course. At the end of each semester, students can take the make-up exam for all courses of that semester. Candidates who have completed their undergraduate education can study in graduate (master's and doctoral) programs provided that they get a valid grade from the ALES and ÜDS exams.

Progression Paths (Relationship Type)

To practice the profession, it is necessary to have a Bachelor's degree in Nursing approved by the Ministry of Health. Nurses work in the public and private sectors. Nurses work in public and private hospitals, health colleges, nursing colleges, and health sciences faculties, community health centers, schools, nursing homes, and children's homes.


Legal Basis

Higher Education Law No. 2547

Regulation on the Principles of Transferring Between Associate and Undergraduate Programs, Double Major, Minor and Inter-Institutional Credit Transfer in Higher Education Institutions

Regulation on the Continuation of Graduates of Vocational Schools and Open Education Associate Degree Programs to Undergraduate Education

Law No. 2547 on Higher Education (Additional Article-35)

Regulation on Higher Education Quality Assurance and Higher Education Quality Board


Validity Period (If Any)

Qualification is continuous


Url
Open Address

Url
QrCodeQrCode