Yeterlilik Kodu | TR0030020614 | |
Yeterlilik Adı | Hayvan Besleme ve Beslenme Hastalıkları Tezli Yüksek Lisans Diploması | |
Sorumlu Kurum | Aydın Adnan Menderes Üniversitesi | |
Sorumlu Kurum İletişim Bilgisi | Adnan Menderes Üniversitesi Merkez Kampüsü, Kepez Mevkii Efeler / AYDIN | |
Sorumlu Kurum URL | http://www.adu.edu.tr/ | |
Yönelim | Akademik | |
AYÇ Seviyesi | 7 | Yeterlilik TYÇ’ye yerleştirilmemiştir. |
TYÇ Seviyesi | 7 | |
Sınıflandırma (Tematik Alan) | Veterinerlik | |
Sınıflandırma (Meslek Kodu) | - | |
Kategori | Ana | |
Kredi Değeri | 120 | |
Programın Normal Süresi | 2 | |
Program Profili (Amaç) | - | |
Öğrenme Ortamları | - | |
Öğrenme Kazanımları (Tanım) |
| |
Anahtar Yetkinlikler | - | |
Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri | - | |
Kalite Güvencesi | - | |
Giriş Şartı | - | |
Başarma Şartları | Programda belirtilen zorunlu ve seçmeli derslerden en az 21 krediyi, yüksek lisans semineri ve bitirme tezini başarıyla tamamlamak gerekmektedir. | |
İlerleme Yolları (İlişki Türü) | - | |
Yasal Dayanağı | - | |
Geçerlilik Süresi (Varsa) | - | |
Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi | Adresi Aç |
TR0030020614
- Hayvanların sağlığını korumak, bilimsel ve ekonomik bir hayvancılık yapılabilmesi için gerekli olan doğru hayvan beslemenin temelinde yer alan yemler ve temel besleme ilkeleri konularında bilgi sahibidir.
- Hayvanlarda beslenme gereksinimlerini karşılayacak ve verim düzeyi – sağlık - ürün kalitesini gözetecek şekilde ekonomik rasyonlar hazırlayabilir.
- Yetiştiricileri pratik / doğru yemleme teknikleri konusunda bilgilendirebilir.
- Hayvan Besleme alanında bilimsel ve teknolojik gelişmeler ve mesleki uygulamalardaki değişimlere daha kolay adapte olur ve bu konudaki sorunlara doğru yaklaşımlar üretir.
- Hayvan türlerinin beslenme gereksinimlerini karşılayacak ve ekonomik rasyon hazırlayabilmede kullanılacak yem maddelerinin özelliklerini bilir.
- Türkiye’de yaygın olarak kullanılan yem maddelerinin hayvan besleme açısından özelliklerini bilir ve bu konuda yetiştiricilere bilgi verebilir.
- Yemlerde kalitenin belirlenmesinde kullanılan organoleptik, fiziksel muayene ve kimyasal analiz yöntemlerini bilir.
- Yemler/karma yemlerin işlenmesi ve yemleri işlemenin hayvanların verim düzeyleri üzerine etkileri konusunda bilgi sahibidir.
- Yem hijyeni kavramını tanımlar, hijyen bakımından uygun olmayan yemlerin kullanım olanakları konusunda bilgi sahibidir.
- Yem katkı maddeleri ile ilgili bilgileri sahada iyi bir şekilde uygulayabilir.
- Beslenme ile ilişkili olarak şekillenen verim bozukluğunun etkenleri ve sonuçlarını anlar.
- Hayvanlarda görülen beslenme hastalıklarını ve bu hastalıkları önlemede rasyon hazırlama veya yemleme açısından uygulanabilecek çözüm önerilerini bilir.
Qualification Code | TR0030020614 | |
Qualification Title | Animal Nutrition and Nutritional Diseases Master's Degree Diploma | |
Awarding Body | Aydın Adnan Menderes University | |
Awarding Body Contact | Aydın Adnan Menderes University was established in 1992 on acceptance of the amendment of Law No. 41 of Decision No: 3837 dated 03.07.1992 concerning the Governance of Higher Education Institutions along with the amendment of Decisions 78 and 190 of Law No. 2809. Our University was founded with 5 faculties (the Faculty of Arts and Science, Nazilli Faculty of Economics and Administrative Sciences, Faculty of Medicine, Faculty of Veterinary Medicine and the Faculty of Agriculture), 3 Graduate Schools; the School of Tourism and Hotel Management and Söke Vocational School. Our University has become a Higher Education Institute which gives education in a total of 71 different academic units: in 18 Faculties, 3 Graduate Schools, 1 State Conservatory, 5 Schools, 18 Vocational Schools and 26 Research and Application Centres. | |
Awarding Body Url | http://www.adu.edu.tr/ | |
Orientation | Academic | |
EQF Level | 7 | The Qualification hasn't been included in TQF. |
TQF Level | 7 | |
Thematic Areas | Veterinary | |
National Occupation Classification | - | |
Category | Main | |
Credit Value | 120 | |
Program Duration | 2 | |
Program Profile | - | |
Learning Environments | - | |
Description |
| |
Key Competencies | - | |
Further Info | Students are evaluated with midterm and final exam results, receiving courses, seminars and thesis. | |
Quality Assurance | - | |
Access Requirements | To graduate from the Department of Animal Husbandry of Veterinary Medicine or Agriculture Faculties, to have a minimum scores from Academic Personnel and Graduate Education Exam (ALES) (digital-equal weighted area), and foreign language exams, to have success in scientific assessment and interview. | |
Conditions for Success | Students must omplete at least 21 credits of compulsory and elective courses specified in the program, and must successfully complete the graduate seminar and graduation thesis. | |
Progression Paths (Relationship Type) | - | |
Legal Basis | - | |
Validity Period (If Any) | Lifelong | |
Url | Open Address |
TR0030020614
- To be able to comprehend information about basic animal nutrition and feeds for protecting animal health, scientific and technological animal production.
- To be able to formulate economical and full-satisfactory rations with considering product quality and health and inform animal producers about practical/appropriate feeding methods.
- To be able to apply recent scientific and technological developments in animal nutrition easier and produce proper strategies against to problems on this field.
- To be able to analyse the properties of feeds used in proper and economical rations formulated due to needs of animal species.
- To be able to inform animal producers about the common feedstuffs used in animal nutrition to be able to interpret physical, diagnostic and chemical analysis methods used in determinin feed quality.
- To be able to comprehend processing and the effects of processing on animal yield.
- To be able to identify the term “feed hygiene” and have information about the usage availability of contaminated feedstuffs.
- To be able to apply the informations related to feed additives in a proper way. ,
- To be able to formulate the results and factors decreasing production.
- To be able to apprehend the nutrition related diseases and their solution recommendations which may be applied in feeding or formulating feeds for preventing nutiritonal diseases.
Students are evaluated with midterm and final exam results, receiving courses, seminars and thesis.
To graduate from the Department of Animal Husbandry of Veterinary Medicine or Agriculture Faculties, to have a minimum scores from Academic Personnel and Graduate Education Exam (ALES) (digital-equal weighted area), and foreign language exams, to have success in scientific assessment and interview.
Lifelong