Yeterlilik Kodu

TR0030020613

Yeterlilik Adı
Hayvan Besleme ve Beslenme Hastalıkları Doktora Diploması
Sorumlu KurumAydın Adnan Menderes Üniversitesi
Sorumlu Kurum İletişim BilgisiAdnan Menderes Üniversitesi Merkez Kampüsü, Kepez Mevkii Efeler / AYDIN
Sorumlu Kurum URLhttp://www.adu.edu.tr/
YönelimAkademik
AYÇ Seviyesi8
Yeterlilik TYÇ’ye yerleştirilmemiştir.
TYÇ Seviyesi 8
Sınıflandırma (Tematik Alan)Veterinerlik
Sınıflandırma (Meslek Kodu) -
KategoriAna
Kredi Değeri240
Programın Normal Süresi 4
Program Profili (Amaç)-
Öğrenme Ortamları-
Öğrenme Kazanımları (Tanım)
  • Hayvanların sağlığını korumak, bilimsel ve ekonomik bir hayvancılık yapılabilmesi için gerekli olan doğru hayvan beslemenin temelinde yer alan kaba ve yoğun yemler ile temel besleme ilkeleri konularında bilgi sahibidir.
  • Hayvanlarda beslenme gereksinimlerini karşılayacak ve verim düzeyi – sağlık - ürün kalitesini gözetecek şekilde ekonomik rasyonlar hazırlayabilir.
  • Yetiştiricileri pratik / doğru yemleme teknikleri konusunda bilgilendirebilir.
  • Hayvan besleme alanında bilimsel ve teknolojik gelişmeler ve mesleki uygulamalardaki değişimlere daha kolay adapte olur ve bu konudaki sorunlara doğru yaklaşımlar üretir.
  • Hayvan türlerinin beslenme gereksinimlerini karşılayacak ve ekonomik rasyon hazırlayabilmede kullanılacak yem maddelerinin özelliklerini bilir.
  • Türkiye’de yaygın olarak kullanılan yem maddelerinin hayvan besleme açısından özelliklerini bilir ve bu konuda yetiştiricilere bilgi verebilir.
  • Yemlerde kalitenin belirlenmesinde kullanılan organoleptik, fiziksel muayene ve kimyasal analiz yöntemlerini bilir.
  • Yemler/karma yemlerin işlenmesi ve yemleri işlemenin hayvanların verim düzeyleri üzerine etkileri konusunda bilgi sahibidir.
  • Yem hijyeni kavramını tanımlar, hijyen bakımından uygun olmayan yemlerin kullanım olanakları konusunda bilgi sahibidir.
  • Yem katkı maddeleri ile ilgili bilgileri sahada iyi bir şekilde uygulayabilir.
  • Beslenme ile ilişkili olarak şekillenen verim bozukluğunun etkenleri ve sonuçlarını anlar.
  • Hayvanlarda görülen beslenme hastalıklarını ve bu hastalıkları önlemede rasyon hazırlama veya yemleme açısından uygulanabilecek çözüm önerilerini bilir.
  • Hayvanlar tarafından tüketilen yem/besin maddelerinden hayvanın ne düzeyde yararlandığı konusunda bilgi sahibidir, sindirim denemeleri gerçekleştirebilir.
  • Stresin ne olduğunu, kaynaklarının neler olabileceğini ve bunun hayvanların sağlıklarına ve verim değerlerine olan yansımalarını bilir.
  • Rumen mikroorganizmaları, bunların sınıflandırılması, aktivasyonu, fermantasyonu, karbonhidrat, yağ ve protein sindirimi konusunda yeterli bilgi donanımına sahiptir.
  • Hayvanları beslerken yem tüketimlerinin nelere göre değişeceğini bilir, yemlerde bulunan olumsuz etkenlerin neler olduğu ve olumsuz etkilerin nasıl önlenebileceği sorularına cevap verir.
  • Hayvanlarda beslenme davranışları ile ilişkili verim parametreleri hakkında yorum yapar.
  • Yem mevzuatına ilişkin temel kavramlar ile hayvan beslemede kullanılan yemler ve yemlerin yasal düzenlemeleri konusunda bilgi sahibidir.
  • Yemler ve hayvan besleme alanında yapılan biyoteknolojik çalışmalar hakkında bilgi sahibidir.
  • Hayvanlarda beslemenin ürün kalitesi, döl verimi, bağışıklık ve paraziter enfestasyonlar üzerine olan etkilerini bilir.
Anahtar Yetkinlikler -
Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri -
Kalite Güvencesi-
Giriş Şartı-
Başarma ŞartlarıProgramda belirtilen zorunlu ve seçmeli derslerden en az 42 krediyi, doktora seminerlerini, yeterlik sınavımı ve bitirme tezini başarıyla tamamlamak gerekmektedir.
İlerleme Yolları (İlişki Türü)-
Yasal Dayanağı-
Geçerlilik Süresi (Varsa)-
Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi Adresi Aç
Yeterlilik Kodu

TR0030020613


Yeterlilik Adı
Hayvan Besleme ve Beslenme Hastalıkları Doktora Diploması

Sorumlu Kurum
Aydın Adnan Menderes Üniversitesi

Sorumlu Kurum İletişim Bilgisi
Adnan Menderes Üniversitesi Merkez Kampüsü, Kepez Mevkii Efeler / AYDIN

Sorumlu Kurum URL

Yönelim
Akademik

Sınıflandırma (Meslek Kodu)
-

AYÇ Seviyesi
8

TYÇ Seviyesi
8
Yeterlilik TYÇ’ye yerleştirilmemiştir.

Sınıflandırma (Meslek Kodu)
-

Kategori
Ana

Kredi Değeri
240

Programın Normal Süresi
4

Program Profili (Amaç)
-

Öğrenme Ortamları
-

Öğrenme Kazanımları (Tanım)
  • Hayvanların sağlığını korumak, bilimsel ve ekonomik bir hayvancılık yapılabilmesi için gerekli olan doğru hayvan beslemenin temelinde yer alan kaba ve yoğun yemler ile temel besleme ilkeleri konularında bilgi sahibidir.
  • Hayvanlarda beslenme gereksinimlerini karşılayacak ve verim düzeyi – sağlık - ürün kalitesini gözetecek şekilde ekonomik rasyonlar hazırlayabilir.
  • Yetiştiricileri pratik / doğru yemleme teknikleri konusunda bilgilendirebilir.
  • Hayvan besleme alanında bilimsel ve teknolojik gelişmeler ve mesleki uygulamalardaki değişimlere daha kolay adapte olur ve bu konudaki sorunlara doğru yaklaşımlar üretir.
  • Hayvan türlerinin beslenme gereksinimlerini karşılayacak ve ekonomik rasyon hazırlayabilmede kullanılacak yem maddelerinin özelliklerini bilir.
  • Türkiye’de yaygın olarak kullanılan yem maddelerinin hayvan besleme açısından özelliklerini bilir ve bu konuda yetiştiricilere bilgi verebilir.
  • Yemlerde kalitenin belirlenmesinde kullanılan organoleptik, fiziksel muayene ve kimyasal analiz yöntemlerini bilir.
  • Yemler/karma yemlerin işlenmesi ve yemleri işlemenin hayvanların verim düzeyleri üzerine etkileri konusunda bilgi sahibidir.
  • Yem hijyeni kavramını tanımlar, hijyen bakımından uygun olmayan yemlerin kullanım olanakları konusunda bilgi sahibidir.
  • Yem katkı maddeleri ile ilgili bilgileri sahada iyi bir şekilde uygulayabilir.
  • Beslenme ile ilişkili olarak şekillenen verim bozukluğunun etkenleri ve sonuçlarını anlar.
  • Hayvanlarda görülen beslenme hastalıklarını ve bu hastalıkları önlemede rasyon hazırlama veya yemleme açısından uygulanabilecek çözüm önerilerini bilir.
  • Hayvanlar tarafından tüketilen yem/besin maddelerinden hayvanın ne düzeyde yararlandığı konusunda bilgi sahibidir, sindirim denemeleri gerçekleştirebilir.
  • Stresin ne olduğunu, kaynaklarının neler olabileceğini ve bunun hayvanların sağlıklarına ve verim değerlerine olan yansımalarını bilir.
  • Rumen mikroorganizmaları, bunların sınıflandırılması, aktivasyonu, fermantasyonu, karbonhidrat, yağ ve protein sindirimi konusunda yeterli bilgi donanımına sahiptir.
  • Hayvanları beslerken yem tüketimlerinin nelere göre değişeceğini bilir, yemlerde bulunan olumsuz etkenlerin neler olduğu ve olumsuz etkilerin nasıl önlenebileceği sorularına cevap verir.
  • Hayvanlarda beslenme davranışları ile ilişkili verim parametreleri hakkında yorum yapar.
  • Yem mevzuatına ilişkin temel kavramlar ile hayvan beslemede kullanılan yemler ve yemlerin yasal düzenlemeleri konusunda bilgi sahibidir.
  • Yemler ve hayvan besleme alanında yapılan biyoteknolojik çalışmalar hakkında bilgi sahibidir.
  • Hayvanlarda beslemenin ürün kalitesi, döl verimi, bağışıklık ve paraziter enfestasyonlar üzerine olan etkilerini bilir.

Anahtar Yetkinlikler
-

Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri
-

Kalite Güvencesi
-

Giriş Şartı
-

Başarma Şartları
Programda belirtilen zorunlu ve seçmeli derslerden en az 42 krediyi, doktora seminerlerini, yeterlik sınavımı ve bitirme tezini başarıyla tamamlamak gerekmektedir.

İlerleme Yolları (İlişki Türü)
-

Yasal Dayanağı
-

Geçerlilik Süresi (Varsa)
-

Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi
Adresi Aç

Qualification Code

TR0030020613

Qualification Title
Animal Nutrition and Nutritional Diseases Doctorate Diploma
Awarding BodyAydın Adnan Menderes University
Awarding Body ContactAydın Adnan Menderes University was established in 1992 on acceptance of the amendment of Law No. 41 of Decision No: 3837 dated 03.07.1992 concerning the Governance of Higher Education Institutions along with the amendment of Decisions 78 and 190 of Law No. 2809. Our University was founded with 5 faculties (the Faculty of Arts and Science, Nazilli Faculty of Economics and Administrative Sciences, Faculty of Medicine, Faculty of Veterinary Medicine and the Faculty of Agriculture), 3 Graduate Schools; the School of Tourism and Hotel Management and Söke Vocational School. Our University has become a Higher Education Institute which gives education in a total of 71 different academic units: in 18 Faculties, 3 Graduate Schools, 1 State Conservatory, 5 Schools, 18 Vocational Schools and 26 Research and Application Centres.
Awarding Body Urlhttp://www.adu.edu.tr/
OrientationAcademic
EQF Level8
The Qualification hasn't been included in TQF.
TQF Level 8
Thematic AreasVeterinary
National Occupation Classification -
CategoryMain
Credit Value240
Program Duration4
Program Profile-
Learning Environments-
Description
  • Knows information about importance of forage and concentrates in basic animal nutrition for protecting animal health in scientific and technological animal production.
  • Have ability to formulate economical and full-satisfactory rations with considering product quality and health.
  • May inform animal producers about practical/appropriate feeding methods.
  • Can adapt to recent scientific and technological developments in animal nutrition easier and produce proper strategies against to problems on this field.
  • Knows the properties of feeds used in proper and economical rations formulated due to needs of animal species.
  • Can give information to animal producers about properties of common feedstuffs used in Turkey.
  • Knows organoleptic, physical diagnostic and chemical analysis methods used in determining feed quality.
  • Have information about processing and the effects of processing on animal yield.
  • Can identify the term “feed hygiene” and have information about the usage availability of contaminated feedstuffs.
  • Can apply the informations related to feed additives in a proper way.
  • Understands the results and factors decreasing production.
  • Knows the nutrition related diseases and their solution recommendations which may be applied in feeding or formulating feeds for preventing nutiritonal diseases.
  • Knows about the availability level of feedstuffs after consumed and can perform digestibility trials.
  • Knows the definition of stress, stress sources and effects on health and production level of animals.
  • Have sufficient information on classification, activation and fermentation of rumen microorganisms plus carbohydrate, lipid and protein digestibility.
  • Knows the factors effecting feed intake and negative factors in feedstuffs and preventation of them.
  • Comments on feeding behaviours and related yield parameters.
  • Have information on basic terms related to feed legislation, feeds used in animal nutrition and their legal regulations.
  • Have information about biotechnological research conducted on feeds and animal nutrition.
  • Knows the effects of nutrition on food quality, fertility, immunity and parasite enfestations.
Key Competencies-
Further Info

Students are evaluated with midterm and final exam results, receiving courses, seminars, qualification and thesis.

Quality Assurance-
Access Requirements

To graduate from the Department of Animal Husbandry of Veterinary Medicine or Agriculture Faculties, to have a minimum scores from Academic Personnel and Graduate Education Exam (ALES) (digital-equal weighted area), and foreign language exams, to have success in scientific assessment and interview.

Conditions for SuccessStudents must complete at least 42 credits of compulsory and elective courses specified in the program, and must successfully complete the seminars, qualification exam and graduation thesis.
Progression Paths (Relationship Type)-
Legal Basis-
Validity Period (If Any)

Lifelong

Url Open Address
Qualification Code

TR0030020613


Qualification Title
Animal Nutrition and Nutritional Diseases Doctorate Diploma

Awarding Body
Aydın Adnan Menderes University

Awarding Body Contact
Aydın Adnan Menderes University was established in 1992 on acceptance of the amendment of Law No. 41 of Decision No: 3837 dated 03.07.1992 concerning the Governance of Higher Education Institutions along with the amendment of Decisions 78 and 190 of Law No. 2809. Our University was founded with 5 faculties (the Faculty of Arts and Science, Nazilli Faculty of Economics and Administrative Sciences, Faculty of Medicine, Faculty of Veterinary Medicine and the Faculty of Agriculture), 3 Graduate Schools; the School of Tourism and Hotel Management and Söke Vocational School. Our University has become a Higher Education Institute which gives education in a total of 71 different academic units: in 18 Faculties, 3 Graduate Schools, 1 State Conservatory, 5 Schools, 18 Vocational Schools and 26 Research and Application Centres.

Awarding Body Url

Orientation
Academic

National Occupation Classification
-

EQF Level
8

TQF Level
8
The Qualification hasn't been included in TQF.

National Occupation Classification
-

Category
Main

Credit Value
240

Program Duration
4

Program Profile
-

Learning Environments
-

Description
  • Knows information about importance of forage and concentrates in basic animal nutrition for protecting animal health in scientific and technological animal production.
  • Have ability to formulate economical and full-satisfactory rations with considering product quality and health.
  • May inform animal producers about practical/appropriate feeding methods.
  • Can adapt to recent scientific and technological developments in animal nutrition easier and produce proper strategies against to problems on this field.
  • Knows the properties of feeds used in proper and economical rations formulated due to needs of animal species.
  • Can give information to animal producers about properties of common feedstuffs used in Turkey.
  • Knows organoleptic, physical diagnostic and chemical analysis methods used in determining feed quality.
  • Have information about processing and the effects of processing on animal yield.
  • Can identify the term “feed hygiene” and have information about the usage availability of contaminated feedstuffs.
  • Can apply the informations related to feed additives in a proper way.
  • Understands the results and factors decreasing production.
  • Knows the nutrition related diseases and their solution recommendations which may be applied in feeding or formulating feeds for preventing nutiritonal diseases.
  • Knows about the availability level of feedstuffs after consumed and can perform digestibility trials.
  • Knows the definition of stress, stress sources and effects on health and production level of animals.
  • Have sufficient information on classification, activation and fermentation of rumen microorganisms plus carbohydrate, lipid and protein digestibility.
  • Knows the factors effecting feed intake and negative factors in feedstuffs and preventation of them.
  • Comments on feeding behaviours and related yield parameters.
  • Have information on basic terms related to feed legislation, feeds used in animal nutrition and their legal regulations.
  • Have information about biotechnological research conducted on feeds and animal nutrition.
  • Knows the effects of nutrition on food quality, fertility, immunity and parasite enfestations.

Key Competencies
-

Further Info

Students are evaluated with midterm and final exam results, receiving courses, seminars, qualification and thesis.


Quality Assurance
-

Access Requirements

To graduate from the Department of Animal Husbandry of Veterinary Medicine or Agriculture Faculties, to have a minimum scores from Academic Personnel and Graduate Education Exam (ALES) (digital-equal weighted area), and foreign language exams, to have success in scientific assessment and interview.


Conditions for Success
Students must complete at least 42 credits of compulsory and elective courses specified in the program, and must successfully complete the seminars, qualification exam and graduation thesis.

Progression Paths (Relationship Type)
-

Legal Basis
-

Validity Period (If Any)

Lifelong


Url
Open Address