Yeterlilik Kodu

TR0030004638

Yeterlilik Adı
Grafik Tasarım (Güzel Sanatlar Fakültesi) Lisans Diploması
Sorumlu KurumHaliç Üniversitesi
Sorumlu Kurum İletişim BilgisiHaliç Üniversitesi, 5. Levent Mahallesi, 15 Temmuz Şehitler Caddesi, No: 14/12 34060 Eyüpsultan/İSTANBUL
Sorumlu Kurum URLhttp://www.halic.edu.tr/
YönelimGenel
AYÇ Seviyesi6
6 Yeterlilik TYÇ’ye 25/03/2025 tarihinde yerleştirildi
TYÇ Seviyesi 6
Sınıflandırma (Tematik Alan)Güzel sanatlar
Sınıflandırma (Meslek Kodu)

ISCO 08

KategoriAna
Kredi Değeri240
Programın Normal Süresi 4 Yıl
Program Profili (Amaç)

Grafik Tasarım Bölümü'nün temel amaçları

1. Kuramsal altyapısını tasarım yeteneği ile sentezleyebilen,
2. Mesleki yenilikleri takip edebilen,
3. Ulusal ve uluslararası değerleri bilen ve disiplinler arası bir perspektifle eleştirel düşünebilen,
4. Tasarım etiğini ve genel anlamda fikri ve sınai haklar hususunda yetkin,
5. Sürdürülebilirlik konusunda duyarlı,
6. Kuramsal altyapısının verdiği bilgi birikiminin yardımıyla özgün tasarım ve projeler ortaya koyabilen grafik tasarımcılar yetiştirmektir.

Öğrenme Ortamları

Öğrenme örgün veya uzaktan öğretim şeklinde gerçekleşir. Ayrıca; uygulamalı eğitimler laboratuvar ve atölyelerde ya da staj olarak yapılmaktadır.

 

Öğrenme Kazanımları (Tanım)
  • Grafik tasarım alanıyla ilgili soyut ve somut kavramları bilir, uygulamalardaki yansımalarını tanımlar. Sanat, tasarım, sanatsal eleştiri ve araştırma yöntem ve teknikleri konusunda bilgi sahibidir.
  • Grafik tasarım alanına özgü sanat tarihi konusunda bilgi sahibidir.
  • Grafik tasarım alanının diğer disiplinlerle etkileşimlerini göz önünde bulundurur, gerekli yerlerde farklı disiplinlerle ilişkilendirerek tasarımlarını somutlaştırır.
  • Grafik tasarım alanına ilişkin tasarım ilkelerini öğrenir ve çalışmalarında uygular.
  • Grafik tasarım alanının toplumsal bağlamdaki işlevini tanımlar. Hedef kitle ile görsel tasarım arasındaki ilişkileri planlar.
  • Grafik tasarım sektörünün ihtiyacı olan alanlarda temel ilkeleri ve teknolojileri özümser ve kullanır.
  • Grafik tasarım alanının içindeki alt disiplinlerin etkileşimini değerlendirir, alt disiplinlerde kullanılan malzemeleri ve/veya teknolojileri tanır ve kullanır.
  • Grafik tasarım alanının gerektirdiği ölçüde temel bilgisayar yazılımı ve grafik tasarım programlarını; bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanır.
  • Grafik tasarım alanında özgün bir tasarım projesini bireysel veya grup çalışması içerisinde organize eder, programlar ve uygular.
  • Yaratıcı, çözümleyici ve eleştirel düşünür yorum beceresine sahiptir. Çok boyutlu algılayabilme, düşünebilme, tasarlayabilme, uygulayabilme becerisini geliştirir.
  • Çağdaş tasarım konuları ve günümüz dünyasında benimsenen tasarım ve estetik anlayışı hakkında bilgi sahibi olur, güncel gelişmeleri takip eder ve çalışmalarına yansıtır.
  • Grafik tasarım alanı ile ilgili teori ve uygulama bilgilerini amaca uygun ve sunum ve iletişim teknikleri kullanarak sözlü ve yazılı bir şekilde ifade eder.
  • Bir yabancı dili en az Avrupa dil portföyü B1 genel düzeyinde kullanarak meslektaşları ile iletişim kurar.
  • Grafik tasarımı alanı ile ilgili süreçlerde ulusal ve uluslararası kültürel, bilimsel değerlere ve meslek etiği ilkelerine uygun davranır.
  • Yaptığı tasarımlarda çevreye duyarlı olmayı ve sürdürülebilirliğe önem vermeyi içselleştirir.
Anahtar Yetkinlikler

Aşağıda sıralanan anahtar yetkinliklere ileri düzeyde sahiptir.

  • Okuma yazma yetkinliği
  • Çoklu dil yetkinliği
  • Dijital yetkinlik
  • Kişisel, sosyal ve öğrenmeyi öğrenme yetkinliği
  • Vatandaşlık yetkinliği
  • Girişimcilik yetkinliği
  • Kültürel farkındalık ve ifade yetkinliği
Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri

Programda yer alan her ders için ölçme ve değerlendirmeye ilişkin yöntemler ders öğretim planı içerisinde dersi veren öğretim üyesi tarafından ayrıntılı bir biçimde belirtilmektedir. Bu doğrultuda ölçme ve değerlendirmede ödev, proje, sunum, uygulama, ara sınav ve dönem sonu sınavı gibi farklı yöntemler kullanılmaktadır. Öğrenciler bu yöntemlerle harf notu ve puan almaktadır.

Bkz. Haliç Üniversitesi Ön Lisans ve Lisans Eğitim-Öğretim Yönetmeliği

Başarı Notu

Katsayı

Puan

AA

4.00

88-100

BA

3.50

81-87

BB

3.00

74-80

CB

2.50

67-73

CC

2.00

60-66

DC

1.50

55-59

DD

1.00

50-54

FF

0.00

00-49

Kalite Güvencesi

Yükseköğretim programlarının niteliğinin gözetilmesi için;

• YÖK, yükseköğretim kurumlarında eğitim ve öğretim ile diğer faaliyetlerin planlanması, düzenlenmesi, yönetilmesi ve denetlenmesinden sorumludur.

• YÖK tarafından belirlenen kriterler çerçevesinde hazırlanan yükseköğretim kurumlarına ait “Üniversite İzleme ve Değerlendirme Raporları” her yıl yayımlanır. Bu raporlara göre hazırlanan, yükseköğretim kurumlarına yönelik nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren raporlarda YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır.

• YÖK tarafından vakıf yükseköğretim kurumlarına ait akademik, idari ve mali verileri içeren “Vakıf Yükseköğretim Kurumları Raporu” her yıl yayımlanır. Vakıf yükseköğretim kurumlarına yönelik yapılan nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren bu raporlar YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır. Yükseköğretimde lisans programlarının kalite güvencesi “Yükseköğretim Diploma Programlarının Kalite Güvencesinin Sağlanmasına Yönelik Usul ve Esaslar” a göre sağlanır:

 

1. Öğretim Programlarının Oluşturulması ve Onaylanması: Yükseköğretim kurumlarında lisans bölüm ve programların açılması için gerekli olan asgari standart ve ölçütleri YÖK belirler.

1.1. Yükseköğretim kurumlarında lisans programlarının müfredatı ve her bir programın öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının neler olacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumlarının senatoları tarafından belirlenir.

1.2. Ulusal Çekirdek Eğitim Programlarının müfredatı ilgili Dekanlar Konseyi tarafından kabul edildikten sonra YÖK’ün onayıyla yükseköğretim kurumları tarafından uygulanır.

2. Ölçme-Değerlendirme: Her bir lisans programının öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının ölçme ve değerlendirmesinin nasıl yapılacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumları tarafından hazırlanan öğretim ve sınav yönetmeliğine göre yürütülür.

3. Belgelendirme: Lisans programlarına kayıtlı öğrenciler, yükseköğretim kurumları tarafından belirlenen ders kredilerini ve diğer yükümlülükleri başarı ile tamamlamaları halinde; lisans diploması alır.

4. Öz Değerlendirme-Dış Değerlendirme: Yükseköğretim kurumları, sürekli izleme bağlamında, her yılın başında bir önceki yıla ait “Kurum İç Değerlendirme Raporlarını” Yükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK) tarafından hazırlanan Bilgi Sistemine girer. YÖKAK, yükseköğretim kurumlarının dış değerlendirmesine ilişkin hazırladığı “Kurumsal Geri Bildirim Raporu”nu kamuoyuyla paylaşılır. Ayrıca, YÖKAK tarafından yetkilendirilen veya tanınan akreditasyon kuruluşları tarafından verilen akreditasyon kararları da programların yeterliliklerinin kalite güvencesinin sağlandığını gösterir. YÖKAK mevzuatı gereği belirlenen yeterliliklere ilişkin düzenli gözden geçirme faaliyetleri yapar.

Akreditasyon Kuruluşu Adı; İletişim Araştırmaları Derneği (İLAD)

Akreditasyon Başlangıç/Bitiş Tarihi: 04 .04. 2024-04 .04.2026

Giriş Şartı

Öğrenci kabulü ile ilgili olarak; ilgili akademik kurulların teklifi ve Senato’nun önerisi üzerine Mütevelli Heyeti tarafından belirlenen ve Yükseköğretim Kurulu’nun onayı neticesinde kesinleşen kontenjan kadar öğrenci, Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yapılan AYT sınavında belirlenen baraj puanını geçen ve bölümün yaptığı “Özel Yetenek Sınavı” sonucunda başarılı olan öğrenciler kabul edilmektedir.

Bkz. HÜ Güzel Sanatlar Fakültesi Özel Yetenek Sınavları Yönergesi

Başarma ŞartlarıBu programdan mezun olabilmek için öğrenciler aşağıdaki şartları yerine getirmiş olmaları gerekmektedir: a) Öğrencinin genel not ortalamasının en az 2,00 olması gereklidir.  b) 8 yarıyıllık ders müfredatındaki tüm zorunlu derslerden ve en az 11 adet olmak üzere seçmeli derslerden başarılı olup, toplam 240 AKTS'yi tamamlamaları gerekmektedir.  c) Zorunlu staj süresi olan 40 iş gününü sektörde eğitim alarak yerine getirmiş olması gerekmektedir.  Tüm bu sorumlulukları yerine getiren her öğrenci, lisans diplomasını almaya hak kazanmaktadır.
İlerleme Yolları (İlişki Türü)

Mezunlar, global ya da yerel konvansiyonel reklam ajansları, markalaşma ajansları, dijital reklam ajansları, animasyon stüdyoları, pazarlama, iletişim veya yayıncılık gibi pek çok alanda iş bulabilirler. Sanat yönetmeni, web tasarımcı, metin yazarı, dijital sanat yönetmeni, animatör, görsel yönetmen veya illüstratör olarak iş bulabilirler. Grafik Tasarım Lisans Programını başarıyla tamamlayan öğrenciler kendi alanlarında ve/veya başka alanlarda akademik kariyerlerine devam edebilirler.

Yasal Dayanağı

1. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu

1.1. Yükseköğretim Kurumlarında Önlisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yan Dal İle Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik

1.2. Meslek Yüksekokulları ve Açıköğretim Ön Lisans Programları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Devamları Hakkında Yönetmelik

2. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu (Ek Madde-35)

2.1. Yükseköğretim Kalite Güvencesi ve Yükseköğretim Kalite Kurulu Yönetmeliği

Geçerlilik Süresi (Varsa)

Yeterlilik sürekli geçerlidir

Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi Adresi Aç
QrCodeQrCode
Yeterlilik Kodu

TR0030004638


Yeterlilik Adı
Grafik Tasarım (Güzel Sanatlar Fakültesi) Lisans Diploması

Sorumlu Kurum
Haliç Üniversitesi

Sorumlu Kurum İletişim Bilgisi
Haliç Üniversitesi, 5. Levent Mahallesi, 15 Temmuz Şehitler Caddesi, No: 14/12 34060 Eyüpsultan/İSTANBUL

Sorumlu Kurum URL

Yönelim
Genel

Sınıflandırma (Meslek Kodu)

ISCO 08


AYÇ Seviyesi
6

TYÇ Seviyesi
6
Yeterlilik TYÇ’ye 25/03/2025 tarihinde yerleştirildi

Sınıflandırma (Meslek Kodu)

ISCO 08


Kategori
Ana

Kredi Değeri
240

Programın Normal Süresi
4 Yıl

Program Profili (Amaç)

Grafik Tasarım Bölümü'nün temel amaçları

1. Kuramsal altyapısını tasarım yeteneği ile sentezleyebilen,
2. Mesleki yenilikleri takip edebilen,
3. Ulusal ve uluslararası değerleri bilen ve disiplinler arası bir perspektifle eleştirel düşünebilen,
4. Tasarım etiğini ve genel anlamda fikri ve sınai haklar hususunda yetkin,
5. Sürdürülebilirlik konusunda duyarlı,
6. Kuramsal altyapısının verdiği bilgi birikiminin yardımıyla özgün tasarım ve projeler ortaya koyabilen grafik tasarımcılar yetiştirmektir.


Öğrenme Ortamları

Öğrenme örgün veya uzaktan öğretim şeklinde gerçekleşir. Ayrıca; uygulamalı eğitimler laboratuvar ve atölyelerde ya da staj olarak yapılmaktadır.

 


Öğrenme Kazanımları (Tanım)
  • Grafik tasarım alanıyla ilgili soyut ve somut kavramları bilir, uygulamalardaki yansımalarını tanımlar. Sanat, tasarım, sanatsal eleştiri ve araştırma yöntem ve teknikleri konusunda bilgi sahibidir.
  • Grafik tasarım alanına özgü sanat tarihi konusunda bilgi sahibidir.
  • Grafik tasarım alanının diğer disiplinlerle etkileşimlerini göz önünde bulundurur, gerekli yerlerde farklı disiplinlerle ilişkilendirerek tasarımlarını somutlaştırır.
  • Grafik tasarım alanına ilişkin tasarım ilkelerini öğrenir ve çalışmalarında uygular.
  • Grafik tasarım alanının toplumsal bağlamdaki işlevini tanımlar. Hedef kitle ile görsel tasarım arasındaki ilişkileri planlar.
  • Grafik tasarım sektörünün ihtiyacı olan alanlarda temel ilkeleri ve teknolojileri özümser ve kullanır.
  • Grafik tasarım alanının içindeki alt disiplinlerin etkileşimini değerlendirir, alt disiplinlerde kullanılan malzemeleri ve/veya teknolojileri tanır ve kullanır.
  • Grafik tasarım alanının gerektirdiği ölçüde temel bilgisayar yazılımı ve grafik tasarım programlarını; bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanır.
  • Grafik tasarım alanında özgün bir tasarım projesini bireysel veya grup çalışması içerisinde organize eder, programlar ve uygular.
  • Yaratıcı, çözümleyici ve eleştirel düşünür yorum beceresine sahiptir. Çok boyutlu algılayabilme, düşünebilme, tasarlayabilme, uygulayabilme becerisini geliştirir.
  • Çağdaş tasarım konuları ve günümüz dünyasında benimsenen tasarım ve estetik anlayışı hakkında bilgi sahibi olur, güncel gelişmeleri takip eder ve çalışmalarına yansıtır.
  • Grafik tasarım alanı ile ilgili teori ve uygulama bilgilerini amaca uygun ve sunum ve iletişim teknikleri kullanarak sözlü ve yazılı bir şekilde ifade eder.
  • Bir yabancı dili en az Avrupa dil portföyü B1 genel düzeyinde kullanarak meslektaşları ile iletişim kurar.
  • Grafik tasarımı alanı ile ilgili süreçlerde ulusal ve uluslararası kültürel, bilimsel değerlere ve meslek etiği ilkelerine uygun davranır.
  • Yaptığı tasarımlarda çevreye duyarlı olmayı ve sürdürülebilirliğe önem vermeyi içselleştirir.

Anahtar Yetkinlikler

Aşağıda sıralanan anahtar yetkinliklere ileri düzeyde sahiptir.

  • Okuma yazma yetkinliği
  • Çoklu dil yetkinliği
  • Dijital yetkinlik
  • Kişisel, sosyal ve öğrenmeyi öğrenme yetkinliği
  • Vatandaşlık yetkinliği
  • Girişimcilik yetkinliği
  • Kültürel farkındalık ve ifade yetkinliği

Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri

Programda yer alan her ders için ölçme ve değerlendirmeye ilişkin yöntemler ders öğretim planı içerisinde dersi veren öğretim üyesi tarafından ayrıntılı bir biçimde belirtilmektedir. Bu doğrultuda ölçme ve değerlendirmede ödev, proje, sunum, uygulama, ara sınav ve dönem sonu sınavı gibi farklı yöntemler kullanılmaktadır. Öğrenciler bu yöntemlerle harf notu ve puan almaktadır.

Bkz. Haliç Üniversitesi Ön Lisans ve Lisans Eğitim-Öğretim Yönetmeliği

Başarı Notu

Katsayı

Puan

AA

4.00

88-100

BA

3.50

81-87

BB

3.00

74-80

CB

2.50

67-73

CC

2.00

60-66

DC

1.50

55-59

DD

1.00

50-54

FF

0.00

00-49


Kalite Güvencesi

Yükseköğretim programlarının niteliğinin gözetilmesi için;

• YÖK, yükseköğretim kurumlarında eğitim ve öğretim ile diğer faaliyetlerin planlanması, düzenlenmesi, yönetilmesi ve denetlenmesinden sorumludur.

• YÖK tarafından belirlenen kriterler çerçevesinde hazırlanan yükseköğretim kurumlarına ait “Üniversite İzleme ve Değerlendirme Raporları” her yıl yayımlanır. Bu raporlara göre hazırlanan, yükseköğretim kurumlarına yönelik nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren raporlarda YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır.

• YÖK tarafından vakıf yükseköğretim kurumlarına ait akademik, idari ve mali verileri içeren “Vakıf Yükseköğretim Kurumları Raporu” her yıl yayımlanır. Vakıf yükseköğretim kurumlarına yönelik yapılan nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren bu raporlar YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır. Yükseköğretimde lisans programlarının kalite güvencesi “Yükseköğretim Diploma Programlarının Kalite Güvencesinin Sağlanmasına Yönelik Usul ve Esaslar” a göre sağlanır:

 

1. Öğretim Programlarının Oluşturulması ve Onaylanması: Yükseköğretim kurumlarında lisans bölüm ve programların açılması için gerekli olan asgari standart ve ölçütleri YÖK belirler.

1.1. Yükseköğretim kurumlarında lisans programlarının müfredatı ve her bir programın öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının neler olacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumlarının senatoları tarafından belirlenir.

1.2. Ulusal Çekirdek Eğitim Programlarının müfredatı ilgili Dekanlar Konseyi tarafından kabul edildikten sonra YÖK’ün onayıyla yükseköğretim kurumları tarafından uygulanır.

2. Ölçme-Değerlendirme: Her bir lisans programının öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının ölçme ve değerlendirmesinin nasıl yapılacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumları tarafından hazırlanan öğretim ve sınav yönetmeliğine göre yürütülür.

3. Belgelendirme: Lisans programlarına kayıtlı öğrenciler, yükseköğretim kurumları tarafından belirlenen ders kredilerini ve diğer yükümlülükleri başarı ile tamamlamaları halinde; lisans diploması alır.

4. Öz Değerlendirme-Dış Değerlendirme: Yükseköğretim kurumları, sürekli izleme bağlamında, her yılın başında bir önceki yıla ait “Kurum İç Değerlendirme Raporlarını” Yükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK) tarafından hazırlanan Bilgi Sistemine girer. YÖKAK, yükseköğretim kurumlarının dış değerlendirmesine ilişkin hazırladığı “Kurumsal Geri Bildirim Raporu”nu kamuoyuyla paylaşılır. Ayrıca, YÖKAK tarafından yetkilendirilen veya tanınan akreditasyon kuruluşları tarafından verilen akreditasyon kararları da programların yeterliliklerinin kalite güvencesinin sağlandığını gösterir. YÖKAK mevzuatı gereği belirlenen yeterliliklere ilişkin düzenli gözden geçirme faaliyetleri yapar.

Akreditasyon Kuruluşu Adı; İletişim Araştırmaları Derneği (İLAD)

Akreditasyon Başlangıç/Bitiş Tarihi: 04 .04. 2024-04 .04.2026


Giriş Şartı

Öğrenci kabulü ile ilgili olarak; ilgili akademik kurulların teklifi ve Senato’nun önerisi üzerine Mütevelli Heyeti tarafından belirlenen ve Yükseköğretim Kurulu’nun onayı neticesinde kesinleşen kontenjan kadar öğrenci, Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yapılan AYT sınavında belirlenen baraj puanını geçen ve bölümün yaptığı “Özel Yetenek Sınavı” sonucunda başarılı olan öğrenciler kabul edilmektedir.

Bkz. HÜ Güzel Sanatlar Fakültesi Özel Yetenek Sınavları Yönergesi


Başarma Şartları
Bu programdan mezun olabilmek için öğrenciler aşağıdaki şartları yerine getirmiş olmaları gerekmektedir: a) Öğrencinin genel not ortalamasının en az 2,00 olması gereklidir.  b) 8 yarıyıllık ders müfredatındaki tüm zorunlu derslerden ve en az 11 adet olmak üzere seçmeli derslerden başarılı olup, toplam 240 AKTS'yi tamamlamaları gerekmektedir.  c) Zorunlu staj süresi olan 40 iş gününü sektörde eğitim alarak yerine getirmiş olması gerekmektedir.  Tüm bu sorumlulukları yerine getiren her öğrenci, lisans diplomasını almaya hak kazanmaktadır.

İlerleme Yolları (İlişki Türü)

Mezunlar, global ya da yerel konvansiyonel reklam ajansları, markalaşma ajansları, dijital reklam ajansları, animasyon stüdyoları, pazarlama, iletişim veya yayıncılık gibi pek çok alanda iş bulabilirler. Sanat yönetmeni, web tasarımcı, metin yazarı, dijital sanat yönetmeni, animatör, görsel yönetmen veya illüstratör olarak iş bulabilirler. Grafik Tasarım Lisans Programını başarıyla tamamlayan öğrenciler kendi alanlarında ve/veya başka alanlarda akademik kariyerlerine devam edebilirler.


Yasal Dayanağı

1. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu

1.1. Yükseköğretim Kurumlarında Önlisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yan Dal İle Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik

1.2. Meslek Yüksekokulları ve Açıköğretim Ön Lisans Programları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Devamları Hakkında Yönetmelik

2. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu (Ek Madde-35)

2.1. Yükseköğretim Kalite Güvencesi ve Yükseköğretim Kalite Kurulu Yönetmeliği


Geçerlilik Süresi (Varsa)

Yeterlilik sürekli geçerlidir


Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi
Adresi Aç

Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi
QrCodeQrCode
Qualification Code

TR0030004638

Qualification Title
Bachelor’s Diploma in Graphic Design
Awarding BodyHalic University
Awarding Body ContactHaliç University
Awarding Body Urlhttp://www.halic.edu.tr/
OrientationGeneral
EQF Level6
6 The Qualification has been included in TQF on 25/03/2025
TQF Level 6
Thematic AreasFine arts
National Occupation Classification

ISCO 08

CategoryMain
Credit Value240
Program Duration4 Yıl
Program Profile

The fundamental objectives of the Graphic Design Department are: 

  • To cultivate designers who can synthesize their theoretical foundation with design skills,
  • To enable them to follow professional innovations,
  • To develop individuals who are knowledgeable about national and international values and can think critically from an interdisciplinary perspective,
  • To ensure proficiency in design ethics and intellectual and industrial property rights,
  • To foster sensitivity toward sustainability,
  • To train graphic designers capable of producing original designs and projects with the support of their theoretical knowledge.      
Learning Environments

Learning takes place in the form of formal or distance education. Moreover; practical training is provided in laboratories and workshops or as internships.

Description
  • Knows abstract and concrete concepts related to the field of graphic design and identifies their reflections in practice. Has knowledge of art, design, artistic criticism, and research methods and techniques.
  • Has knowledge of art history specific to the field of graphic design.
  • Considers the interactions of graphic design with other disciplines and concretizes designs by establishing connections with different disciplines when necessary.
  • Learns and applies design principles related to the field of graphic design in their work.
  • Defines the social function of graphic design and plans the relationship between the target audience and visual design.
  • Internalizes and applies the fundamental principles and technologies required by the graphic design industry.
  • Evaluates the interaction of sub-disciplines within the field of graphic design, recognizes and utilizes materials and/or technologies used in these sub-disciplines.
  • Uses basic computer software, graphic design programs, and information and communication technologies to the extent required by the field of graphic design.
  • Organizes, plans, and implements an original design project individually or as part of a group.
  • Thinks creatively, analytically, and critically. Develops skills in multidimensional perception, thinking, designing, and implementation.
  • Acquires knowledge about contemporary design topics and current design and aesthetic approaches in today's world, follows current developments, and reflects them in their work.
  • Expresses theoretical and practical knowledge related to graphic design in a purpose-oriented manner using verbal and written presentation and communication techniques.
  • Communicates with colleagues in a foreign language at a minimum B1 level according to the Common European Framework of Reference for Languages (CEFR).
  • Acts in accordance with national and international cultural and scientific values and professional ethical principles in processes related to graphic design.
  • Internalizes environmental awareness and prioritizes sustainability in their designs.
Key Competencies

Possesses advanced proficiency in the following key competencies:

1. Literacy competence

2. Multilingual competence

3. Digital competence

4. Personal, social, and learning-to-learn competence

5. Citizenship competence

6. Entrepreneurship competence

7. Cultural awareness and expression competence      

Further Info

For each course in the program, the methods for measurement and evaluation are specified in detail by the faculty member who teaches the course in the course curriculum. In this context, different methods such as homework, project, presentation, application, midterm and final exams are used in measurement and evaluation. Students receive letter grades and points with these methods.

See Haliç University Associate and Undergraduate Education-Training Regulation

Grade

Coefficient

Range

AA

4.00

88-100

BA

3.50

81-87

BB

3.00

74-80

CB

2.50

67-73

CC

2.00

60-66

DC

1.50

55-59

DD

1.00

50-54

FF

0.00

00-49

Quality Assurance

 In order to monitor the quality of higher education programs,

  • The Council of Higher Education (YÖK) is responsible for the planning, organization, management, and supervision of education, training, and other activities carried out in higher education institutions.
  • "University Monitoring and Evaluation Reports" of higher education institutions, prepared annually within the criteria determined by YÖK, are published. Reports prepared according to these reports, containing quantitative and qualitative evaluations of higher education institutions, are shared with the public by YÖK.
  • Every year, YÖK publishes the "Foundation Higher Education Institutions Report", which includes academic, administrative, and financial data on foundation higher education institutions. These reports, which include quantitative and qualitative evaluations of foundation higher education institutions, are shared with the public by YÖK. Quality assurance of undergraduate programs in higher education is provided according to the "Procedures and Principles for Providing Quality Assurance of Higher Education Diploma Programs":
  • 1. Design and Approval of Curriculum: YÖK determines the minimum standards and criteria required to open undergraduate departments and programs in higher education institutions.

    1.1. The curriculum of undergraduate programs in higher education institutions and the learning outcomes that each program will bring to the student are determined by the senates of higher education institutions by the fundamental principles determined by YÖK on these issues.

    1.2. Higher education institutions implement the curriculum of National Core Education Programs with the approval of the Council of Higher Education after being accepted by the relevant Deans Council.

    2. Measurement-Evaluation: How to measure and evaluate the learning outcomes that each undergraduate program will provide to the student is carried out by the education, training, and examination regulations prepared by higher education institutions by the fundamental principles determined by the Council of Higher Education on these issues.

    3. Certification: Students enrolled in undergraduate programs, if they successfully complete the course credits and other obligations determined by higher education institutions, receive a bachelor's degree.

    4. Self-Evaluation-External Evaluation: In continuous monitoring, higher education institutions submit the "Institutional Internal Evaluation Reports" of the previous year into the Information System prepared by the Turkish Higher Education Quality Council (YÖKAK) at the beginning of each year. The "Institutional Feedback Report" prepared by YÖKAK regarding the external evaluation of higher education institutions is shared with the public. In addition, accreditation decisions made by accreditation bodies authorized or recognized by YÖKAK also show that the quality assurance of the programs' qualifications is ensured. It conducts regular review activities regarding the qualifications determined by the YÖKAK legislation.

    ILAD ''The Communication Research Association - Turkey''

    Accreditation starting and ending date: 04 Nisan 2024-04 Nisan 2026

Access Requirements

Regarding student admissions, students are accepted up to the quota determined by the relevant academic boards’ proposal and the Senate’s recommendation, finalized with the approval of the Board of Trustees and the Higher Education Council. Candidates must achieve the minimum threshold score in the AYT exam conducted by the Measurement, Selection, and Placement Center (ÖSYM) and successfully pass the "Special Talent Examination" conducted by the department.

See: HÜ Faculty of Fine Arts Special Talent Examination Regulations

Conditions for SuccessIn order to graduate from this program, students must meet the following requirements: a) The student's GPA must be at least 2.00. b) They must successfully complete all compulsory courses and at least 11 elective courses in the 8-semester curriculum, completing a total of 240 ECTS. c) They must complete the mandatory internship period of 40 working days by receiving training in the sector. Every student who fulfills all these responsibilities is entitled to receive a bachelor's degree.
Progression Paths (Relationship Type)

Graduates can find employment in various fields such as global or local conventional advertising agencies, branding agencies, digital advertising agencies, animation studios, marketing, communication, or publishing. They can work as art directors, web designers, copywriters, digital art directors, animators, visual directors, or illustrators.

Students who successfully complete the Graphic Design Undergraduate Program can pursue an academic career in their field and/or in other disciplines.

Legal Basis

1. Higher Education Law No. 2547

1.1. Regulation on the Principles of Transfer Between Associate and Bachelor's Degree Programs in Higher Education Institutions, Double Major, Minor, and Inter-Institutional Credit Transfer

1.2. Regulation on the Continuation of Vocational School and Open Education Associate Degree Graduates to Undergraduate Education

2. Higher Education Law No. 2547 (Additional Article 35)

2.1. Regulation on Higher Education Quality Assurance and the Higher Education Quality Board

Validity Period (If Any)

Qualification period is valid.

Url Open Address
QrCodeQrCode
Qualification Code

TR0030004638


Qualification Title
Bachelor’s Diploma in Graphic Design

Awarding Body
Halic University

Awarding Body Contact
Haliç University

Awarding Body Url

Orientation
General

National Occupation Classification

ISCO 08


EQF Level
6

TQF Level
6
The Qualification has been included in TQF on 25/03/2025

National Occupation Classification

ISCO 08


Category
Main

Credit Value
240

Program Duration
4 Yıl

Program Profile

The fundamental objectives of the Graphic Design Department are: 

  • To cultivate designers who can synthesize their theoretical foundation with design skills,
  • To enable them to follow professional innovations,
  • To develop individuals who are knowledgeable about national and international values and can think critically from an interdisciplinary perspective,
  • To ensure proficiency in design ethics and intellectual and industrial property rights,
  • To foster sensitivity toward sustainability,
  • To train graphic designers capable of producing original designs and projects with the support of their theoretical knowledge.      

Learning Environments

Learning takes place in the form of formal or distance education. Moreover; practical training is provided in laboratories and workshops or as internships.


Description
  • Knows abstract and concrete concepts related to the field of graphic design and identifies their reflections in practice. Has knowledge of art, design, artistic criticism, and research methods and techniques.
  • Has knowledge of art history specific to the field of graphic design.
  • Considers the interactions of graphic design with other disciplines and concretizes designs by establishing connections with different disciplines when necessary.
  • Learns and applies design principles related to the field of graphic design in their work.
  • Defines the social function of graphic design and plans the relationship between the target audience and visual design.
  • Internalizes and applies the fundamental principles and technologies required by the graphic design industry.
  • Evaluates the interaction of sub-disciplines within the field of graphic design, recognizes and utilizes materials and/or technologies used in these sub-disciplines.
  • Uses basic computer software, graphic design programs, and information and communication technologies to the extent required by the field of graphic design.
  • Organizes, plans, and implements an original design project individually or as part of a group.
  • Thinks creatively, analytically, and critically. Develops skills in multidimensional perception, thinking, designing, and implementation.
  • Acquires knowledge about contemporary design topics and current design and aesthetic approaches in today's world, follows current developments, and reflects them in their work.
  • Expresses theoretical and practical knowledge related to graphic design in a purpose-oriented manner using verbal and written presentation and communication techniques.
  • Communicates with colleagues in a foreign language at a minimum B1 level according to the Common European Framework of Reference for Languages (CEFR).
  • Acts in accordance with national and international cultural and scientific values and professional ethical principles in processes related to graphic design.
  • Internalizes environmental awareness and prioritizes sustainability in their designs.

Key Competencies

Possesses advanced proficiency in the following key competencies:

1. Literacy competence

2. Multilingual competence

3. Digital competence

4. Personal, social, and learning-to-learn competence

5. Citizenship competence

6. Entrepreneurship competence

7. Cultural awareness and expression competence      


Further Info

For each course in the program, the methods for measurement and evaluation are specified in detail by the faculty member who teaches the course in the course curriculum. In this context, different methods such as homework, project, presentation, application, midterm and final exams are used in measurement and evaluation. Students receive letter grades and points with these methods.

See Haliç University Associate and Undergraduate Education-Training Regulation

Grade

Coefficient

Range

AA

4.00

88-100

BA

3.50

81-87

BB

3.00

74-80

CB

2.50

67-73

CC

2.00

60-66

DC

1.50

55-59

DD

1.00

50-54

FF

0.00

00-49


Quality Assurance

 In order to monitor the quality of higher education programs,

  • The Council of Higher Education (YÖK) is responsible for the planning, organization, management, and supervision of education, training, and other activities carried out in higher education institutions.
  • "University Monitoring and Evaluation Reports" of higher education institutions, prepared annually within the criteria determined by YÖK, are published. Reports prepared according to these reports, containing quantitative and qualitative evaluations of higher education institutions, are shared with the public by YÖK.
  • Every year, YÖK publishes the "Foundation Higher Education Institutions Report", which includes academic, administrative, and financial data on foundation higher education institutions. These reports, which include quantitative and qualitative evaluations of foundation higher education institutions, are shared with the public by YÖK. Quality assurance of undergraduate programs in higher education is provided according to the "Procedures and Principles for Providing Quality Assurance of Higher Education Diploma Programs":
  • 1. Design and Approval of Curriculum: YÖK determines the minimum standards and criteria required to open undergraduate departments and programs in higher education institutions.

    1.1. The curriculum of undergraduate programs in higher education institutions and the learning outcomes that each program will bring to the student are determined by the senates of higher education institutions by the fundamental principles determined by YÖK on these issues.

    1.2. Higher education institutions implement the curriculum of National Core Education Programs with the approval of the Council of Higher Education after being accepted by the relevant Deans Council.

    2. Measurement-Evaluation: How to measure and evaluate the learning outcomes that each undergraduate program will provide to the student is carried out by the education, training, and examination regulations prepared by higher education institutions by the fundamental principles determined by the Council of Higher Education on these issues.

    3. Certification: Students enrolled in undergraduate programs, if they successfully complete the course credits and other obligations determined by higher education institutions, receive a bachelor's degree.

    4. Self-Evaluation-External Evaluation: In continuous monitoring, higher education institutions submit the "Institutional Internal Evaluation Reports" of the previous year into the Information System prepared by the Turkish Higher Education Quality Council (YÖKAK) at the beginning of each year. The "Institutional Feedback Report" prepared by YÖKAK regarding the external evaluation of higher education institutions is shared with the public. In addition, accreditation decisions made by accreditation bodies authorized or recognized by YÖKAK also show that the quality assurance of the programs' qualifications is ensured. It conducts regular review activities regarding the qualifications determined by the YÖKAK legislation.

    ILAD ''The Communication Research Association - Turkey''

    Accreditation starting and ending date: 04 Nisan 2024-04 Nisan 2026


Access Requirements

Regarding student admissions, students are accepted up to the quota determined by the relevant academic boards’ proposal and the Senate’s recommendation, finalized with the approval of the Board of Trustees and the Higher Education Council. Candidates must achieve the minimum threshold score in the AYT exam conducted by the Measurement, Selection, and Placement Center (ÖSYM) and successfully pass the "Special Talent Examination" conducted by the department.

See: HÜ Faculty of Fine Arts Special Talent Examination Regulations


Conditions for Success
In order to graduate from this program, students must meet the following requirements: a) The student's GPA must be at least 2.00. b) They must successfully complete all compulsory courses and at least 11 elective courses in the 8-semester curriculum, completing a total of 240 ECTS. c) They must complete the mandatory internship period of 40 working days by receiving training in the sector. Every student who fulfills all these responsibilities is entitled to receive a bachelor's degree.

Progression Paths (Relationship Type)

Graduates can find employment in various fields such as global or local conventional advertising agencies, branding agencies, digital advertising agencies, animation studios, marketing, communication, or publishing. They can work as art directors, web designers, copywriters, digital art directors, animators, visual directors, or illustrators.

Students who successfully complete the Graphic Design Undergraduate Program can pursue an academic career in their field and/or in other disciplines.


Legal Basis

1. Higher Education Law No. 2547

1.1. Regulation on the Principles of Transfer Between Associate and Bachelor's Degree Programs in Higher Education Institutions, Double Major, Minor, and Inter-Institutional Credit Transfer

1.2. Regulation on the Continuation of Vocational School and Open Education Associate Degree Graduates to Undergraduate Education

2. Higher Education Law No. 2547 (Additional Article 35)

2.1. Regulation on Higher Education Quality Assurance and the Higher Education Quality Board


Validity Period (If Any)

Qualification period is valid.


Url
Open Address

Url
QrCodeQrCode