Yeterlilik Kodu

TR0030032600

Yeterlilik Adı
Gıda Mühendisliği Tezli Yüksek Lisans Diploması
Sorumlu KurumManisa Celâl Bayar Üniversitesi
Sorumlu Kurum İletişim BilgisiŞehit Prof. Dr. İlhan Varank Yerleşkesi 45140 - Yunusemre - MANİSA
Sorumlu Kurum URLhttps://www.mcbu.edu.tr/
YönelimAkademik
AYÇ Seviyesi7
Yeterlilik TYÇ’ye yerleştirilmemiştir.
TYÇ Seviyesi 7
Sınıflandırma (Tematik Alan)Gıda işleme
Sınıflandırma (Meslek Kodu) -
KategoriAna
Kredi Değeri120
Programın Normal Süresi 2
Program Profili (Amaç)

Gıda Mühendisliği Ana Bilim Dalı “Gıda Teknolojisi” ve “Gıda Bilimleri” bilim dallarından oluşmaktadır. Tezli yüksek lisans programının amacı, öğrencinin bilimsel araştırma yaparak bilgilere erişme, bilgiyi değerlendirme ve yorumlama yeteneğini kazanmasını sağlamaktır. 

Öğrenme Ortamları-
Öğrenme Kazanımları (Tanım)
  • Lisans eğitimi süresince edindiği matematik, fen bilimleri ve mühendislik konularındaki kuramsal ve uygulamalı bilgi birikimini gıda mühendisliği alanındaki sorunların çözümüne yönelik kullanabilme
  • Mühendislik alanında bilimsel araştırma yaparak bilgiye genişlemesine ve derinlemesine ulaşabilme, bilgiyi değerlendirme, yorumlama ve uygulama becerisi edinebilme
  • Bir sistemi ya da süreci belirli gereksinimleri karşılayacak şekilde çözümleyebilme ve tasarlama becerisi edinebilme
  • Gıda mühendisliği alanında yapılacak olan bilimsel çalışmalar için gerekli evrensel teknikleri/yöntemleri bilme ve modern uygulamalar konusunda bilgi sahibi olabilme
  • Deney tasarlama ve yapma, veri toplama ve değerlendirme, sonuçları çözümleyebilme ve çalışmalarının süreç ve sonuçlarını, o alandaki veya dışındaki ulusal ve uluslararası ortamlarda sistematik ve açık bir şekilde yazılı ya da sözlü olarak aktarabilme becerisi edinebilme
  • Disiplinler arası takımlarda liderlik yapma ve gerekli sorumluluğu alarak karmaşık durumlarda stratejik çözüm yaklaşımları geliştirebilme becerisi kazanabilme
  • En az 1 yabancı dilde sözlü ve yazılı iletişim kurabilme; yaptığı çalışmalar veya hazırladığı ödevlerde yabancı yayınları kullanabilme bilgi ve becerisi kazanabilme
  • Gıda mühendisliği alanında özgün fikir ve yöntemler geliştirebilme; sistem ve süreç tasarımlarında yenilikçi çözümler üretebilme becerisi edinebilme
  • Alanı ile ilgili yeni ve gelişmekte olan uygulamalar hakkında farkındalık; gerektiğinde bunları inceleme ve öğrenebilme becerisi kazanabilme
  • Yaptığı çalışmalar ile ilgili verilerin toplanması, yorumlanması ve diğer bilim insanları/toplum ile paylaşılması esnasında toplumsal, bilimsel ve etik değerleri gözetme yeterliliğine sahip olabilme
  • Alanı ile ilgili evrensel sorunlar hakkında duyarlı olabilme
Anahtar Yetkinlikler -
Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri -
Kalite Güvencesi-
Giriş Şartı-
Başarma ŞartlarıToplam yirmi dört (24) krediden az olmamak koşulu ile en az sekiz ders, bir seminer dersi ve tez çalışmasından başarılı olmak; bir eğitim-öğretim yılında 60 AKTS kredisinden az olmamak koşuluyla, seminer dersi ve tez çalışması dahil olmak üzere, en az 120 AKTS kredisini en çok altı yarıyılda tamamlamak.
İlerleme Yolları (İlişki Türü)

Gıda Yüksek Mühendisi unvanını alan mezunlar gıda endüstrisinde mühendis veya yönetici olarak çalışmaktadır. Doktora programlarına devam edebilirler.

Yasal Dayanağı-
Geçerlilik Süresi (Varsa)

Yeterlilik sürekli geçerlidir.

Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi Adresi Aç
Yeterlilik Kodu

TR0030032600


Yeterlilik Adı
Gıda Mühendisliği Tezli Yüksek Lisans Diploması

Sorumlu Kurum
Manisa Celâl Bayar Üniversitesi

Sorumlu Kurum İletişim Bilgisi
Şehit Prof. Dr. İlhan Varank Yerleşkesi 45140 - Yunusemre - MANİSA

Sorumlu Kurum URL

Yönelim
Akademik

Sınıflandırma (Meslek Kodu)
-

AYÇ Seviyesi
7

TYÇ Seviyesi
7
Yeterlilik TYÇ’ye yerleştirilmemiştir.

Sınıflandırma (Meslek Kodu)
-

Kategori
Ana

Kredi Değeri
120

Programın Normal Süresi
2

Program Profili (Amaç)

Gıda Mühendisliği Ana Bilim Dalı “Gıda Teknolojisi” ve “Gıda Bilimleri” bilim dallarından oluşmaktadır. Tezli yüksek lisans programının amacı, öğrencinin bilimsel araştırma yaparak bilgilere erişme, bilgiyi değerlendirme ve yorumlama yeteneğini kazanmasını sağlamaktır. 


Öğrenme Ortamları
-

Öğrenme Kazanımları (Tanım)
  • Lisans eğitimi süresince edindiği matematik, fen bilimleri ve mühendislik konularındaki kuramsal ve uygulamalı bilgi birikimini gıda mühendisliği alanındaki sorunların çözümüne yönelik kullanabilme
  • Mühendislik alanında bilimsel araştırma yaparak bilgiye genişlemesine ve derinlemesine ulaşabilme, bilgiyi değerlendirme, yorumlama ve uygulama becerisi edinebilme
  • Bir sistemi ya da süreci belirli gereksinimleri karşılayacak şekilde çözümleyebilme ve tasarlama becerisi edinebilme
  • Gıda mühendisliği alanında yapılacak olan bilimsel çalışmalar için gerekli evrensel teknikleri/yöntemleri bilme ve modern uygulamalar konusunda bilgi sahibi olabilme
  • Deney tasarlama ve yapma, veri toplama ve değerlendirme, sonuçları çözümleyebilme ve çalışmalarının süreç ve sonuçlarını, o alandaki veya dışındaki ulusal ve uluslararası ortamlarda sistematik ve açık bir şekilde yazılı ya da sözlü olarak aktarabilme becerisi edinebilme
  • Disiplinler arası takımlarda liderlik yapma ve gerekli sorumluluğu alarak karmaşık durumlarda stratejik çözüm yaklaşımları geliştirebilme becerisi kazanabilme
  • En az 1 yabancı dilde sözlü ve yazılı iletişim kurabilme; yaptığı çalışmalar veya hazırladığı ödevlerde yabancı yayınları kullanabilme bilgi ve becerisi kazanabilme
  • Gıda mühendisliği alanında özgün fikir ve yöntemler geliştirebilme; sistem ve süreç tasarımlarında yenilikçi çözümler üretebilme becerisi edinebilme
  • Alanı ile ilgili yeni ve gelişmekte olan uygulamalar hakkında farkındalık; gerektiğinde bunları inceleme ve öğrenebilme becerisi kazanabilme
  • Yaptığı çalışmalar ile ilgili verilerin toplanması, yorumlanması ve diğer bilim insanları/toplum ile paylaşılması esnasında toplumsal, bilimsel ve etik değerleri gözetme yeterliliğine sahip olabilme
  • Alanı ile ilgili evrensel sorunlar hakkında duyarlı olabilme

Anahtar Yetkinlikler
-

Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri
-

Kalite Güvencesi
-

Giriş Şartı
-

Başarma Şartları
Toplam yirmi dört (24) krediden az olmamak koşulu ile en az sekiz ders, bir seminer dersi ve tez çalışmasından başarılı olmak; bir eğitim-öğretim yılında 60 AKTS kredisinden az olmamak koşuluyla, seminer dersi ve tez çalışması dahil olmak üzere, en az 120 AKTS kredisini en çok altı yarıyılda tamamlamak.

İlerleme Yolları (İlişki Türü)

Gıda Yüksek Mühendisi unvanını alan mezunlar gıda endüstrisinde mühendis veya yönetici olarak çalışmaktadır. Doktora programlarına devam edebilirler.


Yasal Dayanağı
-

Geçerlilik Süresi (Varsa)

Yeterlilik sürekli geçerlidir.


Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi
Adresi Aç

Qualification Code

TR0030032600

Qualification Title
Awarding BodyManisa Celal Bayar University
Awarding Body ContactYükseköğretim Kurulu Başkanlığı, Üniversiteler Mah. 1600. Cad. No:10, 06800 Bilkent, Çankaya/Ankara Phone: 0850 470 0 965
Awarding Body Urlhttps://en.mcbu.edu.tr/
OrientationAcademic
EQF Level7
The Qualification hasn't been included in TQF.
TQF Level 7
Thematic AreasFood processing
National Occupation Classification -
CategoryMain
Credit Value24
Program Duration0
Program Profile-
Learning Environments-
Description-
Key Competencies-
Further Info-
Quality Assurance-
Access Requirements-
Conditions for Success-
Progression Paths (Relationship Type)-
Legal Basis-
Validity Period (If Any)-
Url Open Address
Qualification Code

TR0030032600


Qualification Title

Awarding Body
Manisa Celal Bayar University

Awarding Body Contact
Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı, Üniversiteler Mah. 1600. Cad. No:10, 06800 Bilkent, Çankaya/Ankara Phone: 0850 470 0 965

Awarding Body Url

Orientation
Academic

National Occupation Classification
-

EQF Level
7

TQF Level
7
The Qualification hasn't been included in TQF.

National Occupation Classification
-

Category
Main

Credit Value
24

Program Duration
0

Program Profile
-

Learning Environments
-

Description
-

Key Competencies
-

Further Info
-

Quality Assurance
-

Access Requirements
-

Conditions for Success
-

Progression Paths (Relationship Type)
-

Legal Basis
-

Validity Period (If Any)
-

Url
Open Address