Yeterlilik Kodu

TR0030008960

Yeterlilik Adı
Gıda Kalite Kontrolü ve Analizi Ön Lisans Diploması
Sorumlu KurumKütahya Dumlupınar Üniversitesi
Sorumlu Kurum İletişim BilgisiDPÜ Rektörlük Binası, Evliya Çelebi Yerleşkesi Merkez / Kütahya
Sorumlu Kurum URLhttp://www.dpu.edu.tr/
YönelimMesleki
AYÇ Seviyesi5
Yeterlilik TYÇ’ye yerleştirilmemiştir.
TYÇ Seviyesi 5
Sınıflandırma (Tematik Alan)Gıda işleme
Sınıflandırma (Meslek Kodu) -
KategoriAna
Kredi Değeri120
Programın Normal Süresi 2
Program Profili (Amaç)-
Öğrenme Ortamları-
Öğrenme Kazanımları (Tanım)
  • Gıda üretimi ve analizlerinde kullanılan teknolojileri bilme ve uygulayabilme.
  • Güvenli gıda üretimiyle ilgili koşulları bilme ve bu koşulları yerinde sağlayabilme.
  • Temel kimya ve mikrobiyoloji laboratuar bilgisine ve deneyimine sahip olabilme.
  • Gıdaların fiziksel, kimyasal ve besleyici özelliklerini bilme ve bunların gıda kalitesi ve insan sağlığı üzerindeki etkilerini yorumlayabilme.
  • Gıda kalite kontrol tekniklerini bilme ve kontrol sonuçlarını gıda mevzuatı açısından değerlendirebilme.
  • Mesleği ile ilgili çağdaş teknik ve hesaplama araçlarını kullanabilme.
  • Bireysel ve ekip halinde çalışabilme.
  • Kalite konularında bilinç sahibi olabilme.
  • Fikirlerini sözlü ve yazılı olarak ifade edebilme, en az bir yabancı dil bilgisine sahip olabilme.
  • Bilişim teknolojilerini etkin bir şekilde kullanabilme.
  • Hayat boyu öğrenmenin önemini benimseyerek mesleği ile ilgili gelişmeleri takip edebilme.
Anahtar Yetkinlikler -
Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri

Öğrencinin vize puanının %40ı ve final puanının %60ı toplanarak başarı notu belirlenir.

Başarı notuna, ödev, proje, rapor ve quiz gibi bazı değerlendirme ölçütleri de etkilidir.

Uygulamalı derslerde, uygulamadan başarılı olamayanlar final sınavına girme hakkını elde edememektedirler.

Ayrıca, dersi tekrar aldığı zaman uygulamalara ve derslere davam zorunlululuğu da söz konusu olmaktadırYok

Kalite Güvencesi-
Giriş Şartı

Gıda Kalite Kontrolü ve Analizi Programına, Meslek liselerinin Ağırlama ve Gıda Teknolojisi, Besin Endüstrisi, Besin teknolojisi, Gıda Analizi, Gıda Teknolojisi ve Gıda Kontrol ve Analizleri bölümlerinden sınavsız geçiş ve ÖSYM sınavında MF puanı ile kayıt gerçekleşmektedir.

Başarma ŞartlarıYokMezun olabilmek için öğrencinin program müfredatında başarması öngörülen zorunlu ve seçmeli dersleri başarmış olması, FF,FD, DZ ve YZ notunun olmaması gerekir. Programda öğrencinin asgari 120 AKTS kredisini sağlaması ve genel not ortalamasının 4,00 üzerinden en az 2,00 olması gerekir. Ayrıca programda 30 gün staj yapma zorunluluğu vardır.
İlerleme Yolları (İlişki Türü)

Mezunlar, gıda maddeleri işleyen tüm işletmelerde, üretim departmamında veya kimya, mikrobiyoloji, kalite kontrol ve Ar-ge laboratuvarlarında görev almaktadırlar. Ayrıca, çeşitli kamu ve özel analiz laboratuvarlarında, TÜBİTAK, Tarım İl Müdürlüğü, TSE laboratuvarlarında görev alamaktadırlar.

Yasal Dayanağı-
Geçerlilik Süresi (Varsa)

Yeterlilik sürekli geçerlidir

Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi Adresi Aç
Yeterlilik Kodu

TR0030008960


Yeterlilik Adı
Gıda Kalite Kontrolü ve Analizi Ön Lisans Diploması

Sorumlu Kurum
Kütahya Dumlupınar Üniversitesi

Sorumlu Kurum İletişim Bilgisi
DPÜ Rektörlük Binası, Evliya Çelebi Yerleşkesi Merkez / Kütahya

Sorumlu Kurum URL

Yönelim
Mesleki

Sınıflandırma (Meslek Kodu)
-

AYÇ Seviyesi
5

TYÇ Seviyesi
5
Yeterlilik TYÇ’ye yerleştirilmemiştir.

Sınıflandırma (Meslek Kodu)
-

Kategori
Ana

Kredi Değeri
120

Programın Normal Süresi
2

Program Profili (Amaç)
-

Öğrenme Ortamları
-

Öğrenme Kazanımları (Tanım)
  • Gıda üretimi ve analizlerinde kullanılan teknolojileri bilme ve uygulayabilme.
  • Güvenli gıda üretimiyle ilgili koşulları bilme ve bu koşulları yerinde sağlayabilme.
  • Temel kimya ve mikrobiyoloji laboratuar bilgisine ve deneyimine sahip olabilme.
  • Gıdaların fiziksel, kimyasal ve besleyici özelliklerini bilme ve bunların gıda kalitesi ve insan sağlığı üzerindeki etkilerini yorumlayabilme.
  • Gıda kalite kontrol tekniklerini bilme ve kontrol sonuçlarını gıda mevzuatı açısından değerlendirebilme.
  • Mesleği ile ilgili çağdaş teknik ve hesaplama araçlarını kullanabilme.
  • Bireysel ve ekip halinde çalışabilme.
  • Kalite konularında bilinç sahibi olabilme.
  • Fikirlerini sözlü ve yazılı olarak ifade edebilme, en az bir yabancı dil bilgisine sahip olabilme.
  • Bilişim teknolojilerini etkin bir şekilde kullanabilme.
  • Hayat boyu öğrenmenin önemini benimseyerek mesleği ile ilgili gelişmeleri takip edebilme.

Anahtar Yetkinlikler
-

Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri

Öğrencinin vize puanının %40ı ve final puanının %60ı toplanarak başarı notu belirlenir.

Başarı notuna, ödev, proje, rapor ve quiz gibi bazı değerlendirme ölçütleri de etkilidir.

Uygulamalı derslerde, uygulamadan başarılı olamayanlar final sınavına girme hakkını elde edememektedirler.

Ayrıca, dersi tekrar aldığı zaman uygulamalara ve derslere davam zorunlululuğu da söz konusu olmaktadırYok


Kalite Güvencesi
-

Giriş Şartı

Gıda Kalite Kontrolü ve Analizi Programına, Meslek liselerinin Ağırlama ve Gıda Teknolojisi, Besin Endüstrisi, Besin teknolojisi, Gıda Analizi, Gıda Teknolojisi ve Gıda Kontrol ve Analizleri bölümlerinden sınavsız geçiş ve ÖSYM sınavında MF puanı ile kayıt gerçekleşmektedir.


Başarma Şartları
YokMezun olabilmek için öğrencinin program müfredatında başarması öngörülen zorunlu ve seçmeli dersleri başarmış olması, FF,FD, DZ ve YZ notunun olmaması gerekir. Programda öğrencinin asgari 120 AKTS kredisini sağlaması ve genel not ortalamasının 4,00 üzerinden en az 2,00 olması gerekir. Ayrıca programda 30 gün staj yapma zorunluluğu vardır.

İlerleme Yolları (İlişki Türü)

Mezunlar, gıda maddeleri işleyen tüm işletmelerde, üretim departmamında veya kimya, mikrobiyoloji, kalite kontrol ve Ar-ge laboratuvarlarında görev almaktadırlar. Ayrıca, çeşitli kamu ve özel analiz laboratuvarlarında, TÜBİTAK, Tarım İl Müdürlüğü, TSE laboratuvarlarında görev alamaktadırlar.


Yasal Dayanağı
-

Geçerlilik Süresi (Varsa)

Yeterlilik sürekli geçerlidir


Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi
Adresi Aç

Qualification Code

TR0030008960

Qualification Title
Awarding BodyKütahya Dumlupınar University
Awarding Body Contact
Awarding Body Urlhttp://www.dpu.edu.tr/
OrientationOccupational
EQF Level5
The Qualification hasn't been included in TQF.
TQF Level 5
Thematic AreasFood processing
National Occupation Classification -
CategoryMain
Credit Value120
Program Duration2
Program Profile-
Learning Environments-
Description
  • To comprehend the basic information about his/her profession.
  • To comprehend the important characteristics of foods in harvest, process, packaging, storage and sales.
  • To use the instruments, machines and equipment in food process.
  • To be well-informed about the process techniques and new technologies.
  • To perform and to interpret the analysis about food quality.
  • To be informed about codex, standards and regulations on food products.
  • To prepare the presentation, experiment report, project by using research techniques.
  • To be in progress on management and organisation abilities.
  • To be in progress on creative skills.
  • To make decisions in independent works, to be accordant with in-discipline or multidisciplinary team work, to have the recognition of professional ethical judgements, quality and security.
  • To be in progress by following up the scientific, technological and contemporaneous developments and internalizing the importance of lifelong learning.
Key Competencies-
Further Info
  • The total grade is calculated by summing up 40% of mid-term exam score and 60% of final exam score.
  • Scores from homeworks, projects, reports and quizzes also contribute to the total score.
  • Attendance to practical courses and succeeding in practice exam are prerequisites for taking the final exam.None
Quality Assurance-
Access Requirements

The registration to the program is effectuated by scoring the equal average in OSYM exam or by direct transfer from the programs of Vocational High Schools, namely Serving and Food Technology, Food Technology, Food Industry, Food Technology, Food Analysis, Food Control and Analyses.

Conditions for SuccessNoneIn order to graduate students in the curriculum of the program to achieve the mandatory and elective courses must be passed, FF, FD, DZ and YZ lack of need. Students in the program to provide a minimum of 120 ECTS credits and a GPA of at least 2.00 out of 4.00 should be. Also in the program are required to do an internship for 30 days.
Progression Paths (Relationship Type)

The gradutes are titled as Food Technicians. The graduates are employed by the government and private sector enterprises that produce various food products (meat, poultry, dairy, cereal, tea, sugar, oil, fruits and vegetables, catering etc.)

Legal Basis-
Validity Period (If Any)

Qualification is continuous

Url Open Address
Qualification Code

TR0030008960


Qualification Title

Awarding Body
Kütahya Dumlupınar University

Awarding Body Contact

Awarding Body Url

Orientation
Occupational

National Occupation Classification
-

EQF Level
5

TQF Level
5
The Qualification hasn't been included in TQF.

National Occupation Classification
-

Category
Main

Credit Value
120

Program Duration
2

Program Profile
-

Learning Environments
-

Description
  • To comprehend the basic information about his/her profession.
  • To comprehend the important characteristics of foods in harvest, process, packaging, storage and sales.
  • To use the instruments, machines and equipment in food process.
  • To be well-informed about the process techniques and new technologies.
  • To perform and to interpret the analysis about food quality.
  • To be informed about codex, standards and regulations on food products.
  • To prepare the presentation, experiment report, project by using research techniques.
  • To be in progress on management and organisation abilities.
  • To be in progress on creative skills.
  • To make decisions in independent works, to be accordant with in-discipline or multidisciplinary team work, to have the recognition of professional ethical judgements, quality and security.
  • To be in progress by following up the scientific, technological and contemporaneous developments and internalizing the importance of lifelong learning.

Key Competencies
-

Further Info
  • The total grade is calculated by summing up 40% of mid-term exam score and 60% of final exam score.
  • Scores from homeworks, projects, reports and quizzes also contribute to the total score.
  • Attendance to practical courses and succeeding in practice exam are prerequisites for taking the final exam.None

Quality Assurance
-

Access Requirements

The registration to the program is effectuated by scoring the equal average in OSYM exam or by direct transfer from the programs of Vocational High Schools, namely Serving and Food Technology, Food Technology, Food Industry, Food Technology, Food Analysis, Food Control and Analyses.


Conditions for Success
NoneIn order to graduate students in the curriculum of the program to achieve the mandatory and elective courses must be passed, FF, FD, DZ and YZ lack of need. Students in the program to provide a minimum of 120 ECTS credits and a GPA of at least 2.00 out of 4.00 should be. Also in the program are required to do an internship for 30 days.

Progression Paths (Relationship Type)

The gradutes are titled as Food Technicians. The graduates are employed by the government and private sector enterprises that produce various food products (meat, poultry, dairy, cereal, tea, sugar, oil, fruits and vegetables, catering etc.)


Legal Basis
-

Validity Period (If Any)

Qualification is continuous


Url
Open Address