Yeterlilik Kodu | TR0030008960 | |
Yeterlilik Adı | Gıda Kalite Kontrolü ve Analizi Ön Lisans Diploması | |
Sorumlu Kurum | Kütahya Dumlupınar Üniversitesi | |
Sorumlu Kurum İletişim Bilgisi | DPÜ Rektörlük Binası, Evliya Çelebi Yerleşkesi Merkez / Kütahya | |
Sorumlu Kurum URL | http://www.dpu.edu.tr/ | |
Yönelim | Mesleki | |
AYÇ Seviyesi | 5 | Yeterlilik TYÇ’ye yerleştirilmemiştir. |
TYÇ Seviyesi | 5 | |
Sınıflandırma (Tematik Alan) | Gıda işleme | |
Sınıflandırma (Meslek Kodu) | - | |
Kategori | Ana | |
Kredi Değeri | 120 | |
Programın Normal Süresi | 2 | |
Program Profili (Amaç) | - | |
Öğrenme Ortamları | - | |
Öğrenme Kazanımları (Tanım) |
| |
Anahtar Yetkinlikler | - | |
Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri | Öğrencinin vize puanının %40ı ve final puanının %60ı toplanarak başarı notu belirlenir. Başarı notuna, ödev, proje, rapor ve quiz gibi bazı değerlendirme ölçütleri de etkilidir. Uygulamalı derslerde, uygulamadan başarılı olamayanlar final sınavına girme hakkını elde edememektedirler. Ayrıca, dersi tekrar aldığı zaman uygulamalara ve derslere davam zorunlululuğu da söz konusu olmaktadırYok | |
Kalite Güvencesi | - | |
Giriş Şartı | Gıda Kalite Kontrolü ve Analizi Programına, Meslek liselerinin Ağırlama ve Gıda Teknolojisi, Besin Endüstrisi, Besin teknolojisi, Gıda Analizi, Gıda Teknolojisi ve Gıda Kontrol ve Analizleri bölümlerinden sınavsız geçiş ve ÖSYM sınavında MF puanı ile kayıt gerçekleşmektedir. | |
Başarma Şartları | YokMezun olabilmek için öğrencinin program müfredatında başarması öngörülen zorunlu ve seçmeli dersleri başarmış olması, FF,FD, DZ ve YZ notunun olmaması gerekir. Programda öğrencinin asgari 120 AKTS kredisini sağlaması ve genel not ortalamasının 4,00 üzerinden en az 2,00 olması gerekir. Ayrıca programda 30 gün staj yapma zorunluluğu vardır. | |
İlerleme Yolları (İlişki Türü) | Mezunlar, gıda maddeleri işleyen tüm işletmelerde, üretim departmamında veya kimya, mikrobiyoloji, kalite kontrol ve Ar-ge laboratuvarlarında görev almaktadırlar. Ayrıca, çeşitli kamu ve özel analiz laboratuvarlarında, TÜBİTAK, Tarım İl Müdürlüğü, TSE laboratuvarlarında görev alamaktadırlar. | |
Yasal Dayanağı | - | |
Geçerlilik Süresi (Varsa) | Yeterlilik sürekli geçerlidir | |
Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi | Adresi Aç |
TR0030008960
- Gıda üretimi ve analizlerinde kullanılan teknolojileri bilme ve uygulayabilme.
- Güvenli gıda üretimiyle ilgili koşulları bilme ve bu koşulları yerinde sağlayabilme.
- Temel kimya ve mikrobiyoloji laboratuar bilgisine ve deneyimine sahip olabilme.
- Gıdaların fiziksel, kimyasal ve besleyici özelliklerini bilme ve bunların gıda kalitesi ve insan sağlığı üzerindeki etkilerini yorumlayabilme.
- Gıda kalite kontrol tekniklerini bilme ve kontrol sonuçlarını gıda mevzuatı açısından değerlendirebilme.
- Mesleği ile ilgili çağdaş teknik ve hesaplama araçlarını kullanabilme.
- Bireysel ve ekip halinde çalışabilme.
- Kalite konularında bilinç sahibi olabilme.
- Fikirlerini sözlü ve yazılı olarak ifade edebilme, en az bir yabancı dil bilgisine sahip olabilme.
- Bilişim teknolojilerini etkin bir şekilde kullanabilme.
- Hayat boyu öğrenmenin önemini benimseyerek mesleği ile ilgili gelişmeleri takip edebilme.
Öğrencinin vize puanının %40ı ve final puanının %60ı toplanarak başarı notu belirlenir.
Başarı notuna, ödev, proje, rapor ve quiz gibi bazı değerlendirme ölçütleri de etkilidir.
Uygulamalı derslerde, uygulamadan başarılı olamayanlar final sınavına girme hakkını elde edememektedirler.
Ayrıca, dersi tekrar aldığı zaman uygulamalara ve derslere davam zorunlululuğu da söz konusu olmaktadırYok
Gıda Kalite Kontrolü ve Analizi Programına, Meslek liselerinin Ağırlama ve Gıda Teknolojisi, Besin Endüstrisi, Besin teknolojisi, Gıda Analizi, Gıda Teknolojisi ve Gıda Kontrol ve Analizleri bölümlerinden sınavsız geçiş ve ÖSYM sınavında MF puanı ile kayıt gerçekleşmektedir.
Mezunlar, gıda maddeleri işleyen tüm işletmelerde, üretim departmamında veya kimya, mikrobiyoloji, kalite kontrol ve Ar-ge laboratuvarlarında görev almaktadırlar. Ayrıca, çeşitli kamu ve özel analiz laboratuvarlarında, TÜBİTAK, Tarım İl Müdürlüğü, TSE laboratuvarlarında görev alamaktadırlar.
Yeterlilik sürekli geçerlidir
Qualification Code | TR0030008960 | |
Qualification Title | ||
Awarding Body | Kütahya Dumlupınar University | |
Awarding Body Contact | ||
Awarding Body Url | http://www.dpu.edu.tr/ | |
Orientation | Occupational | |
EQF Level | 5 | The Qualification hasn't been included in TQF. |
TQF Level | 5 | |
Thematic Areas | Food processing | |
National Occupation Classification | - | |
Category | Main | |
Credit Value | 120 | |
Program Duration | 2 | |
Program Profile | - | |
Learning Environments | - | |
Description |
| |
Key Competencies | - | |
Further Info |
| |
Quality Assurance | - | |
Access Requirements | The registration to the program is effectuated by scoring the equal average in OSYM exam or by direct transfer from the programs of Vocational High Schools, namely Serving and Food Technology, Food Technology, Food Industry, Food Technology, Food Analysis, Food Control and Analyses. | |
Conditions for Success | NoneIn order to graduate students in the curriculum of the program to achieve the mandatory and elective courses must be passed, FF, FD, DZ and YZ lack of need. Students in the program to provide a minimum of 120 ECTS credits and a GPA of at least 2.00 out of 4.00 should be. Also in the program are required to do an internship for 30 days. | |
Progression Paths (Relationship Type) | The gradutes are titled as Food Technicians. The graduates are employed by the government and private sector enterprises that produce various food products (meat, poultry, dairy, cereal, tea, sugar, oil, fruits and vegetables, catering etc.) | |
Legal Basis | - | |
Validity Period (If Any) | Qualification is continuous | |
Url | Open Address |
TR0030008960
- To comprehend the basic information about his/her profession.
- To comprehend the important characteristics of foods in harvest, process, packaging, storage and sales.
- To use the instruments, machines and equipment in food process.
- To be well-informed about the process techniques and new technologies.
- To perform and to interpret the analysis about food quality.
- To be informed about codex, standards and regulations on food products.
- To prepare the presentation, experiment report, project by using research techniques.
- To be in progress on management and organisation abilities.
- To be in progress on creative skills.
- To make decisions in independent works, to be accordant with in-discipline or multidisciplinary team work, to have the recognition of professional ethical judgements, quality and security.
- To be in progress by following up the scientific, technological and contemporaneous developments and internalizing the importance of lifelong learning.
- The total grade is calculated by summing up 40% of mid-term exam score and 60% of final exam score.
- Scores from homeworks, projects, reports and quizzes also contribute to the total score.
- Attendance to practical courses and succeeding in practice exam are prerequisites for taking the final exam.None
The registration to the program is effectuated by scoring the equal average in OSYM exam or by direct transfer from the programs of Vocational High Schools, namely Serving and Food Technology, Food Technology, Food Industry, Food Technology, Food Analysis, Food Control and Analyses.
The gradutes are titled as Food Technicians. The graduates are employed by the government and private sector enterprises that produce various food products (meat, poultry, dairy, cereal, tea, sugar, oil, fruits and vegetables, catering etc.)
Qualification is continuous