Yeterlilik Kodu | TR0030017635 | |
Yeterlilik Adı | Gastronomi ve Mutfak Sanatları Lisans Diploması | |
Sorumlu Kurum | Gaziantep Üniversitesi | |
Sorumlu Kurum İletişim Bilgisi | Adres Üniversite Bulvarı 27310 Şehitkamil - Gaziantep, TÜRKİYE Tel +90 (342) 360 1200 & +90 (342) 317 1000 Faks +90 (342) 360 1013 E-posta bilgi@gantep.edu.tr Öğrenci İşleri 0850 227 27 41 | |
Sorumlu Kurum URL | http://www.gantep.edu.tr/ | |
Yönelim | Akademik | |
AYÇ Seviyesi | 6 | Yeterlilik TYÇ’ye yerleştirilmemiştir. |
TYÇ Seviyesi | 6 | |
Sınıflandırma (Tematik Alan) | Gıda işleme | |
Sınıflandırma (Meslek Kodu) | - | |
Kategori | Ana | |
Kredi Değeri | 240 | |
Programın Normal Süresi | 4 | |
Program Profili (Amaç) | Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü'nün temel amacı; öğrencilere Mutfak Yönetimi, Restoran Yönetimi, Kafe-Bar Yönetimi, Yiyecek-İçecek Yönetimi konularında eğitim vermektir. Uluslararası alanda rekabet edebilecek bilgi ve becerilerle donatılmış; ulusal ve uluslararası Mutfak Kültürü (Culinary) konusunda uzman personel ve yönetici şefler yetiştirmektir. Program boyunca öncelikle Türk Mutfak Kültürü ve daha sonra Uluslararası Mutfak Kültürü (International Cooking) alanında çalışmalar yaparak, Türk Mutfağının Uluslararası Mutfaklar içerisinde yer alması hedeflenmiştir.
| |
Öğrenme Ortamları | - | |
Öğrenme Kazanımları (Tanım) |
| |
Anahtar Yetkinlikler | - | |
Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri | - | |
Kalite Güvencesi | - | |
Giriş Şartı | Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümüne, Merkezî Yerleştirme Sınavı ve TS-2 Puan türüyle öğrenci alınır. | |
Başarma Şartları | Öğrenci dört yıllık öğrenim sürecinde programda mevcut olan derslerin tümünü başarıyla tamamladığında mezun olur. | |
İlerleme Yolları (İlişki Türü) | Programdan mezun olan öğrenciler, öğrenimleri sonrasında eğitim programının sunmuş olduğu özelliklere uygun olarak: | |
Yasal Dayanağı | - | |
Geçerlilik Süresi (Varsa) | Yeterlilik sürekli geçerlidir. | |
Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi | Adresi Aç |
TR0030017635
Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü'nün temel amacı; öğrencilere Mutfak Yönetimi, Restoran Yönetimi, Kafe-Bar Yönetimi, Yiyecek-İçecek Yönetimi konularında eğitim vermektir. Uluslararası alanda rekabet edebilecek bilgi ve becerilerle donatılmış; ulusal ve uluslararası Mutfak Kültürü (Culinary) konusunda uzman personel ve yönetici şefler yetiştirmektir.
Program boyunca öncelikle Türk Mutfak Kültürü ve daha sonra Uluslararası Mutfak Kültürü (International Cooking) alanında çalışmalar yaparak, Türk Mutfağının Uluslararası Mutfaklar içerisinde yer alması hedeflenmiştir.
- Bu bağlamda, dört yıllık lisans eğitimi süresince öğrencilere en temelden en ileri seviyeye kadar yemek sanatının incelikleri öğretilmekte; iş hayatında ihtiyaç duyacakları iletişim ve yönetim becerileri kazandırılmaktadır.
- Program sonunda öğrenciler, yiyecek içecek işletmelerinde yönetici olabilmenin yanında, kendi işletmelerini kurabilmeye yönelik bilgi birikimine de sahip olacaklardır.
- Başarılı öğrenciler için akademik kariyere yönelik imkânlarda da sunulmaktadır.
- Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanındaki kavramlar, kuramlar, ilkeler ve olgular ile ilgili kapsamlı ve sistemli bilgi sahibi olur.
- Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanındaki kavramları, ilkeleri ve teorileri bilir, uygular, çözümler ve yorumlar.
- Bölüm mezunları alanlarındaki etik ve toplumsal değerlere uygun davranır.
- Ulusal ve uluslararası mutfaklar hakkında bilgi sahibi olur, uygular ve yorumlar.
- İçecekler hakkında ayrıntılı bilgi sahibi olur, yiyecek üretiminde ve sunumunda çeşitli alkollü ve alkolsüz içecekleri kullanır.
- Bir yiyecek içecek işletmesini etkin bir şekilde yönetebilecek yönetim teorilerini ve uygulamalarını bilir ve uygular.
- Sunum tekniklerini bilir ve uygular.
- Menü geliştirir ve uygular.
- Bireysel çalışma becerisi, ekip çalışmasına uyum becerisi ve liderlik/yönetim becerisi sahibi olur.
- Gıda kimyası, gıda teknolojisi, gıda güvenliği, beslenme ve duyusal değerlendirme alanlarında teorik ve/veya uygulamalı olarak eğitim-öğretim sağlanır.
- Gastronomi ve gıda alanında ulusal ve uluslararası standartlar, yasal düzenlemeler konusunda bilgi edinir ve bunları takip edebilme becerisi kazanır.
- Gastronomi alanında hâkim olan Fransızca terminolojiyi kullanabilme; mesleği ile ilgili kaynakları okuyup-anlayabilecek düzeyde İngilizce bilgisine sahip olur.
- Çalıştığı kurumda sağlık, güvenlik ve risk konularında değerlendirme yapabilme.
- Gastronomi alanının gerektirdiği düzeyde bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanabilme.
- İşletme biliminin temel işlevleri olan yönetim, insan kaynakları, üretim, pazarlama, muhasebe ve finans konularında lisans düzeyinde kavrama ve bu temel işlevleri başta gastronomi olmak üzere iş hayatında etkin bir şekilde uygulayabilme.
- Gastronomi alanında edindiği bilgi ve beceriler ile yasam boyu öğrenme, mesleki/ toplumsal gelişmeler ve sorunlarda farkındalığı sağlanır ve kendini geliştirme becerisi kazanılır.
Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümüne, Merkezî Yerleştirme Sınavı ve TS-2 Puan türüyle öğrenci alınır.
Programdan mezun olan öğrenciler, öğrenimleri sonrasında eğitim programının sunmuş olduğu özelliklere uygun olarak:
Gastronomi Uzmanı, Şef, Yeme-İçme Sorumlusu, Catering İşletmecisi, Gurme, Gastronomi Yazarlığı, Yemek Fotoğrafçılığı-Stilistliği, Gastronomi Akademisyeni unvanlarını alabilecektir.
Yeterlilik sürekli geçerlidir.
Qualification Code | TR0030017635 | |
Qualification Title | Bachelor of Gastronomy and Culinary Arts | |
Awarding Body | Gaziantep University | |
Awarding Body Contact | Address University Boulevard 27310 Şehitkamil - Gaziantep, Türkiye Tel +90 (342) 360 1200 & +90 (342) 317 1000 Fax +90 (342) 360 1013 E-mail bilgi@gantep.edu.tr Student Affairs 0850 227 27 41 | |
Awarding Body Url | www.gantep.edu.tr | |
Orientation | Academic | |
EQF Level | 6 | The Qualification hasn't been included in TQF. |
TQF Level | 6 | |
Thematic Areas | Food processing | |
National Occupation Classification | - | |
Category | Main | |
Credit Value | 240 | |
Program Duration | 4 | |
Program Profile | - | |
Learning Environments | - | |
Description |
| |
Key Competencies | - | |
Further Info | - | |
Quality Assurance | - | |
Access Requirements | - | |
Conditions for Success | - | |
Progression Paths (Relationship Type) | - | |
Legal Basis | - | |
Validity Period (If Any) | Qualification is continuous | |
Url | Open Address |
TR0030017635
- The main purpose of the Gastronomy and Culinary Arts Department; Students are to provide education management, restaurant management, cafe-bar management, food-beverage management.
- Equipped with knowledge and skills to compete internationally; Another aim of the department is to train specialized personnel and executive chefs in national and international Culinary Culture.
- Throughout the program, first of the Turkish kitchen culture and then work in the field of international culture, Turkish cuisine was aimed to have the interior of the international cuisine. In this context, the targets of food arts are used to the most funded in the most basic level of students during the four year old studies; communication and management skills they need in business life are gained.
- At the end of the program, students will have the knowledge to establish their own businesses as well as being an administrator in food and beverage enterprises.
Qualification is continuous