Yeterlilik Kodu

TR0030017635

Yeterlilik Adı
Gastronomi ve Mutfak Sanatları Lisans Diploması
Sorumlu KurumGaziantep Üniversitesi
Sorumlu Kurum İletişim BilgisiAdres Üniversite Bulvarı 27310 Şehitkamil - Gaziantep, TÜRKİYE Tel +90 (342) 360 1200 & +90 (342) 317 1000 Faks +90 (342) 360 1013 E-posta bilgi@gantep.edu.tr Öğrenci İşleri 0850 227 27 41
Sorumlu Kurum URLhttp://www.gantep.edu.tr/
YönelimAkademik
AYÇ Seviyesi6
Yeterlilik TYÇ’ye yerleştirilmemiştir.
TYÇ Seviyesi 6
Sınıflandırma (Tematik Alan)Gıda işleme
Sınıflandırma (Meslek Kodu) -
KategoriAna
Kredi Değeri240
Programın Normal Süresi 4
Program Profili (Amaç)

Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü'nün temel amacı; öğrencilere Mutfak Yönetimi, Restoran Yönetimi, Kafe-Bar Yönetimi, Yiyecek-İçecek Yönetimi konularında eğitim vermektir. Uluslararası alanda rekabet edebilecek bilgi ve becerilerle donatılmış; ulusal ve uluslararası Mutfak Kültürü (Culinary) konusunda uzman personel ve yönetici şefler yetiştirmektir.

Program boyunca öncelikle Türk Mutfak Kültürü ve daha sonra Uluslararası Mutfak Kültürü (International Cooking) alanında çalışmalar yaparak, Türk Mutfağının Uluslararası Mutfaklar içerisinde yer alması hedeflenmiştir.

 

Öğrenme Ortamları-
Öğrenme Kazanımları (Tanım)

 

  • Bu bağlamda, dört yıllık lisans eğitimi süresince öğrencilere en temelden en ileri seviyeye kadar yemek sanatının incelikleri öğretilmekte; iş hayatında ihtiyaç duyacakları iletişim ve yönetim becerileri kazandırılmaktadır.
  • Program sonunda öğrenciler, yiyecek içecek işletmelerinde yönetici olabilmenin yanında, kendi işletmelerini kurabilmeye yönelik bilgi birikimine de sahip olacaklardır.
  • Başarılı öğrenciler için akademik kariyere yönelik imkânlarda da sunulmaktadır.
  • Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanındaki kavramlar, kuramlar, ilkeler ve olgular ile ilgili kapsamlı ve sistemli bilgi sahibi olur.
  • Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanındaki kavramları, ilkeleri ve teorileri bilir, uygular, çözümler ve yorumlar.
  • Bölüm mezunları alanlarındaki etik ve toplumsal değerlere uygun davranır.
  • Ulusal ve uluslararası mutfaklar hakkında bilgi sahibi olur, uygular ve yorumlar.
  • İçecekler hakkında ayrıntılı bilgi sahibi olur, yiyecek üretiminde ve sunumunda çeşitli alkollü ve alkolsüz içecekleri kullanır.
  • Bir yiyecek içecek işletmesini etkin bir şekilde yönetebilecek yönetim teorilerini ve uygulamalarını bilir ve uygular.
  • Sunum tekniklerini bilir ve uygular.
  • Menü geliştirir ve uygular.
  • Bireysel çalışma becerisi, ekip çalışmasına uyum becerisi ve liderlik/yönetim becerisi sahibi olur.
  • Gıda kimyası, gıda teknolojisi, gıda güvenliği, beslenme ve duyusal değerlendirme alanlarında teorik ve/veya uygulamalı olarak eğitim-öğretim sağlanır.
  • Gastronomi ve gıda alanında ulusal ve uluslararası standartlar, yasal düzenlemeler konusunda bilgi edinir ve bunları takip edebilme becerisi kazanır.
  • Gastronomi alanında hâkim olan Fransızca terminolojiyi kullanabilme; mesleği ile ilgili kaynakları okuyup-anlayabilecek düzeyde İngilizce bilgisine sahip olur.
  • Çalıştığı kurumda sağlık, güvenlik ve risk konularında değerlendirme yapabilme.
  • Gastronomi alanının gerektirdiği düzeyde bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanabilme.
  • İşletme biliminin temel işlevleri olan yönetim, insan kaynakları, üretim, pazarlama, muhasebe ve finans konularında lisans düzeyinde kavrama ve bu temel işlevleri başta gastronomi olmak üzere iş hayatında etkin bir şekilde uygulayabilme.
  • Gastronomi alanında edindiği bilgi ve beceriler ile yasam boyu öğrenme, mesleki/ toplumsal gelişmeler ve sorunlarda farkındalığı sağlanır ve kendini geliştirme becerisi kazanılır.
Anahtar Yetkinlikler -
Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri -
Kalite Güvencesi-
Giriş Şartı

Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümüne, Merkezî Yerleştirme Sınavı ve TS-2 Puan türüyle öğrenci alınır.

Başarma ŞartlarıÖğrenci dört yıllık öğrenim sürecinde programda mevcut olan derslerin tümünü başarıyla tamamladığında mezun olur.
İlerleme Yolları (İlişki Türü)

Programdan mezun olan öğrenciler, öğrenimleri sonrasında eğitim programının sunmuş olduğu özelliklere uygun olarak:
Gastronomi Uzmanı, Şef, Yeme-İçme Sorumlusu, Catering İşletmecisi, Gurme, Gastronomi Yazarlığı, Yemek Fotoğrafçılığı-Stilistliği, Gastronomi Akademisyeni unvanlarını alabilecektir.

Yasal Dayanağı-
Geçerlilik Süresi (Varsa)

Yeterlilik sürekli geçerlidir.

Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi Adresi Aç
Yeterlilik Kodu

TR0030017635


Yeterlilik Adı
Gastronomi ve Mutfak Sanatları Lisans Diploması

Sorumlu Kurum
Gaziantep Üniversitesi

Sorumlu Kurum İletişim Bilgisi
Adres Üniversite Bulvarı 27310 Şehitkamil - Gaziantep, TÜRKİYE Tel +90 (342) 360 1200 & +90 (342) 317 1000 Faks +90 (342) 360 1013 E-posta bilgi@gantep.edu.tr Öğrenci İşleri 0850 227 27 41

Sorumlu Kurum URL

Yönelim
Akademik

Sınıflandırma (Meslek Kodu)
-

AYÇ Seviyesi
6

TYÇ Seviyesi
6
Yeterlilik TYÇ’ye yerleştirilmemiştir.

Sınıflandırma (Meslek Kodu)
-

Kategori
Ana

Kredi Değeri
240

Programın Normal Süresi
4

Program Profili (Amaç)

Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü'nün temel amacı; öğrencilere Mutfak Yönetimi, Restoran Yönetimi, Kafe-Bar Yönetimi, Yiyecek-İçecek Yönetimi konularında eğitim vermektir. Uluslararası alanda rekabet edebilecek bilgi ve becerilerle donatılmış; ulusal ve uluslararası Mutfak Kültürü (Culinary) konusunda uzman personel ve yönetici şefler yetiştirmektir.

Program boyunca öncelikle Türk Mutfak Kültürü ve daha sonra Uluslararası Mutfak Kültürü (International Cooking) alanında çalışmalar yaparak, Türk Mutfağının Uluslararası Mutfaklar içerisinde yer alması hedeflenmiştir.

 


Öğrenme Ortamları
-

Öğrenme Kazanımları (Tanım)

 

  • Bu bağlamda, dört yıllık lisans eğitimi süresince öğrencilere en temelden en ileri seviyeye kadar yemek sanatının incelikleri öğretilmekte; iş hayatında ihtiyaç duyacakları iletişim ve yönetim becerileri kazandırılmaktadır.
  • Program sonunda öğrenciler, yiyecek içecek işletmelerinde yönetici olabilmenin yanında, kendi işletmelerini kurabilmeye yönelik bilgi birikimine de sahip olacaklardır.
  • Başarılı öğrenciler için akademik kariyere yönelik imkânlarda da sunulmaktadır.
  • Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanındaki kavramlar, kuramlar, ilkeler ve olgular ile ilgili kapsamlı ve sistemli bilgi sahibi olur.
  • Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanındaki kavramları, ilkeleri ve teorileri bilir, uygular, çözümler ve yorumlar.
  • Bölüm mezunları alanlarındaki etik ve toplumsal değerlere uygun davranır.
  • Ulusal ve uluslararası mutfaklar hakkında bilgi sahibi olur, uygular ve yorumlar.
  • İçecekler hakkında ayrıntılı bilgi sahibi olur, yiyecek üretiminde ve sunumunda çeşitli alkollü ve alkolsüz içecekleri kullanır.
  • Bir yiyecek içecek işletmesini etkin bir şekilde yönetebilecek yönetim teorilerini ve uygulamalarını bilir ve uygular.
  • Sunum tekniklerini bilir ve uygular.
  • Menü geliştirir ve uygular.
  • Bireysel çalışma becerisi, ekip çalışmasına uyum becerisi ve liderlik/yönetim becerisi sahibi olur.
  • Gıda kimyası, gıda teknolojisi, gıda güvenliği, beslenme ve duyusal değerlendirme alanlarında teorik ve/veya uygulamalı olarak eğitim-öğretim sağlanır.
  • Gastronomi ve gıda alanında ulusal ve uluslararası standartlar, yasal düzenlemeler konusunda bilgi edinir ve bunları takip edebilme becerisi kazanır.
  • Gastronomi alanında hâkim olan Fransızca terminolojiyi kullanabilme; mesleği ile ilgili kaynakları okuyup-anlayabilecek düzeyde İngilizce bilgisine sahip olur.
  • Çalıştığı kurumda sağlık, güvenlik ve risk konularında değerlendirme yapabilme.
  • Gastronomi alanının gerektirdiği düzeyde bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanabilme.
  • İşletme biliminin temel işlevleri olan yönetim, insan kaynakları, üretim, pazarlama, muhasebe ve finans konularında lisans düzeyinde kavrama ve bu temel işlevleri başta gastronomi olmak üzere iş hayatında etkin bir şekilde uygulayabilme.
  • Gastronomi alanında edindiği bilgi ve beceriler ile yasam boyu öğrenme, mesleki/ toplumsal gelişmeler ve sorunlarda farkındalığı sağlanır ve kendini geliştirme becerisi kazanılır.

Anahtar Yetkinlikler
-

Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri
-

Kalite Güvencesi
-

Giriş Şartı

Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümüne, Merkezî Yerleştirme Sınavı ve TS-2 Puan türüyle öğrenci alınır.


Başarma Şartları
Öğrenci dört yıllık öğrenim sürecinde programda mevcut olan derslerin tümünü başarıyla tamamladığında mezun olur.

İlerleme Yolları (İlişki Türü)

Programdan mezun olan öğrenciler, öğrenimleri sonrasında eğitim programının sunmuş olduğu özelliklere uygun olarak:
Gastronomi Uzmanı, Şef, Yeme-İçme Sorumlusu, Catering İşletmecisi, Gurme, Gastronomi Yazarlığı, Yemek Fotoğrafçılığı-Stilistliği, Gastronomi Akademisyeni unvanlarını alabilecektir.


Yasal Dayanağı
-

Geçerlilik Süresi (Varsa)

Yeterlilik sürekli geçerlidir.


Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi
Adresi Aç

Qualification Code

TR0030017635

Qualification Title
Bachelor of Gastronomy and Culinary Arts
Awarding BodyGaziantep University
Awarding Body ContactAddress University Boulevard 27310 Şehitkamil - Gaziantep, Türkiye Tel +90 (342) 360 1200 & +90 (342) 317 1000 Fax +90 (342) 360 1013 E-mail bilgi@gantep.edu.tr Student Affairs 0850 227 27 41
Awarding Body Urlwww.gantep.edu.tr
OrientationAcademic
EQF Level6
The Qualification hasn't been included in TQF.
TQF Level 6
Thematic AreasFood processing
National Occupation Classification -
CategoryMain
Credit Value240
Program Duration4
Program Profile-
Learning Environments-
Description
  • The main purpose of the Gastronomy and Culinary Arts Department; Students are to provide education management, restaurant management, cafe-bar management, food-beverage management.
  • Equipped with knowledge and skills to compete internationally; Another aim of the department is to train specialized personnel and executive chefs in national and international Culinary Culture.
  • Throughout the program, first of the Turkish kitchen culture and then work in the field of international culture, Turkish cuisine was aimed to have the interior of the international cuisine. In this context, the targets of food arts are used to the most funded in the most basic level of students during the four year old studies; communication and management skills they need in business life are gained.
  • At the end of the program, students will have the knowledge to establish their own businesses as well as being an administrator in food and beverage enterprises.
Key Competencies-
Further Info-
Quality Assurance-
Access Requirements-
Conditions for Success-
Progression Paths (Relationship Type)-
Legal Basis-
Validity Period (If Any)

Qualification is continuous

Url Open Address
Qualification Code

TR0030017635


Qualification Title
Bachelor of Gastronomy and Culinary Arts

Awarding Body
Gaziantep University

Awarding Body Contact
Address University Boulevard 27310 Şehitkamil - Gaziantep, Türkiye Tel +90 (342) 360 1200 & +90 (342) 317 1000 Fax +90 (342) 360 1013 E-mail bilgi@gantep.edu.tr Student Affairs 0850 227 27 41

Awarding Body Url

Orientation
Academic

National Occupation Classification
-

EQF Level
6

TQF Level
6
The Qualification hasn't been included in TQF.

National Occupation Classification
-

Category
Main

Credit Value
240

Program Duration
4

Program Profile
-

Learning Environments
-

Description
  • The main purpose of the Gastronomy and Culinary Arts Department; Students are to provide education management, restaurant management, cafe-bar management, food-beverage management.
  • Equipped with knowledge and skills to compete internationally; Another aim of the department is to train specialized personnel and executive chefs in national and international Culinary Culture.
  • Throughout the program, first of the Turkish kitchen culture and then work in the field of international culture, Turkish cuisine was aimed to have the interior of the international cuisine. In this context, the targets of food arts are used to the most funded in the most basic level of students during the four year old studies; communication and management skills they need in business life are gained.
  • At the end of the program, students will have the knowledge to establish their own businesses as well as being an administrator in food and beverage enterprises.

Key Competencies
-

Further Info
-

Quality Assurance
-

Access Requirements
-

Conditions for Success
-

Progression Paths (Relationship Type)
-

Legal Basis
-

Validity Period (If Any)

Qualification is continuous


Url
Open Address