Yeterlilik Kodu

TR0030025890

Yeterlilik Adı
Elektrik Elektronik Mühendisliği (İngilizce (%30) Lisans Diploması
Sorumlu KurumTrakya Üniversitesi
Sorumlu Kurum İletişim BilgisiTrakya Üniversitesi Rektörlüğü 22030 Balkan Yerleşkesi / EDİRNE Telefonlar +90 (284) 223 42 10-11-12-13 +90 (284) 236 49 81-82-84
Sorumlu Kurum URLhttp://www.trakya.edu.tr/
YönelimGenel
AYÇ Seviyesi6
6 Yeterlilik TYÇ’ye 25/03/2025 tarihinde yerleştirildi
TYÇ Seviyesi 6
Sınıflandırma (Tematik Alan)Elektrik ve enerji
Sınıflandırma (Meslek Kodu)

ISCO:08

KategoriAna
Kredi Değeri240
Programın Normal Süresi 4 Yıl
Program Profili (Amaç)

Bölümümüz lisans programında eğitim alan öğrencilere temel elektrik, elektronik, bilgisayar, kontrol ve haberleşme dersleri ile yoğun bir mesleki birikim oluşturulur. Bunun yanısıra, öğrencilerimizin sağlam bir mesleki altyapı oluşturabilmeleri için temel meslek dersleri, matematik, fizik ve temel/mesleki İngilizce dersleri ile desteklenmektedir. Öğrencilerimizin mezuniyetleri itibariyle belirli alanlarda uzmanlaşmış olmalarını sağlamak amacıyla 7. ve 8. yarıyıllarda elektrik, elektronik, bilgisayar, kontrol, biyomedikal, mekatronik, elektromanyetizma, kontrol, optimizasyon ve haberleşme gibi alanlarda ileri düzey uzmanlık dersleri seçmeleri öngörülmektedir. Bu derslerin yapı ve içerikleri gelişen teknolojilerin ve genişleyen öğretim üyesi kadrosunun paralelinde düzenli olarak güncellenmektedir. Öğrenciler, Elektriksel Ölçme, Temel Elektrik ve Elektronik Devreleri, Sayısal Tasarım ve FPGA, Mikroişlemciler, Analog/Sayısal Haberleşme, Otomatik Kontrol ve Yazılım laboratuvarlarında teorik derslerde öğrendikleri konuların uygulamalarını modern ekipmanlar kullanarak gerçekleştirmektedirler.

Öğrenme Ortamları

Bölümümüzdeki Eğitim-Öğretim faaliyetleri örgün veya uzaktan öğretim şeklinde gerçekleşir. Ayrıca; uygulamalı eğitimler yükseköğretim kurumları bünyesindeki laboratuvar ve atölyelerde ya da endüstride, sağlık kurumlarında ve iş yerlerinde staj veya iş yeri eğitimi olarak yapılmaktadır.

Öğrenme Kazanımları (Tanım)

Bölümüzde Elektrik-Elektronik Mühendisliği eğitimi alan bir öğrenci aşağıda listelenen kazanımlara sahip olarak mezun olur:
• Matematik ve fen bilimleri gibi konularda yeterli bilgi birikimi
• Elektrik Elektronik Mühendisliği’ne özgü konularda yeterli bilgi birikimi
• Matematik, fen bilimleri ve mühendislik konularındaki kuramsal ve uygulamalı bilgileri, karmaşık mühendislik problemlerinin çözümünde kullanabilme becerisi
• Karmaşık mühendislik problemlerini saptama, tanımlama, formüle etme ve çözme becerisi ve çözmede uygun analiz ve modelleme yöntemlerini seçme ve uygulama becerisi
• Karmaşık bir sistemi, süreci, cihazı veya ürünü, gerçekçi kısıtlar ve koşullar altında, belirli gereksinimleri karşılayacak şekilde tasarlama ve modern tasarım yöntemlerini uygulama becerisi
• Mühendislik uygulamalarında karşılaşılan karmaşık problemlerin analizi ve çözümü için gerekli olan modern teknik ve araçları seçme ve kullanma becerisi
• Bilişim teknolojilerini etkin bir şekilde kullanma becerisi
• Karmaşık mühendislik problemlerinin veya Elektrik Elektronik Mühendisliği’ne özgü araştırma konularının incelenmesi için deney tasarlama, deney yapma, veri toplama ve analiz etme becerisi
• Disiplin içi takımlarda ve bireysel şekilde etkin biçimde çalışabilme becerisi
• Çok disiplinli takımlarda etkin biçimde çalışma becerisi
• Sözlü ve yazılı etkin iletişim kurma becerisi ve sunum yapma becerisi
• En az bir yabancı dil bilgisi
• Etkin rapor yazma ve yazılı raporları anlama becerisi
• Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği bilinci ve doğru ve etkin bilgiye ulaşabilme becerisi
• Etik ilkelerine uygun davranma, mesleki ve etik sorumluluk bilinci
• Mühendislik uygulamalarında kullanılan standartlar hakkında bilgi
• Proje yönetimi, risk yönetimi ve değişiklik yönetimi gibi iş hayatı uygulamaları hakkında bilgi
• Sürdürülebilir kalkınma hakkında bilgi, girişimcilik ve yenilikçilik hakkında bilgi
• Mühendislik uygulamalarının evrensel ve toplumsal boyutlarda sağlık, çevre ve güvenlik üzerindeki etkileri hakkında bilgi ve çağın mühendislik alanına yansıyan sorunları hakkında bilgi ve Mühendislik uygulamalarının hukuksal sonuçları hakkında bilgi

Anahtar Yetkinlikler

Aşağıda sıralanan anahtar yetkinliklere ileri düzeyde sahiptir.

  • Okuma yazma yetkinliği
  • Çoklu dil yetkinliği
  • Matematiksel yetkinlik ve bilim, teknoloji ve mühendislikte yetkinlik
  • Dijital yetkinlik
  • Kişisel, sosyal ve öğrenmeyi öğrenme yetkinliği
  • Vatandaşlık yetkinliği
  • Girişimcilik yetkinliği
  • Kültürel farkındalık ve ifade yetkinliği
Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri

Başarı değerlendirmesi, Trakya Üniversitesi Bağıl Değerlendirme Yöntemi Uygulama EsaslarıYönergesi (https://bys.trakya.edu.tr/file/open/72096771) uyarınca belirlenen kurallar kullanılarakyapılmaktadır. Bağıl değerlendirme ile bir öğrencinin bir dersteki başarısı, o dersin sınavınabirlikte girdiği öğrencilerin başarı düzeylerine göre belirlenir. Öğrencilerin derslerdeki ve diğeretkinliklerdeki başarıları şeffaf, adil ve tutarlı yöntemler ile ölçülür ve değerlendirilir. TrakyaÜniversitesi Bağıl Değerlendirme Yöntemi Uygulama Esasları Yönergesi uyarınca aşağıdaki tabloda gösterilen ölçütlere göre final ve bütünleme sınavlarındaki başarısının belirlenmesi mümkün olduğu durumlarda T-Dağılım Yöntemiyle yapılır. CC, CB, BB, BA ve AA harfli notları öğrencinin ilgili dersten başarılı olduğunu gösterir. 
Başarı Notu                      Harfli Not                           Katsayı
90-100                               AA                                         4,00
80-89                                 BA                                         3,50
70-79                                 BB                                         3,00
65-69                                 CB                                         2,50
60-64                                 CC                                         2,00
50-59                                 DD                                        1,50
30-49                                 FD                                         1,00
0-29                                   FF                                         0,00

Kalite Güvencesi

Yükseköğretim programlarının niteliğinin gözetilmesi için;

• YÖK, yükseköğretim kurumlarında eğitim ve öğretim ile diğer faaliyetlerin planlanması, düzenlenmesi, yönetilmesi ve denetlenmesinden sorumludur.

• YÖK tarafından belirlenen kriterler çerçevesinde hazırlanan yükseköğretim kurumlarına ait “Üniversite İzleme ve Değerlendirme Raporları” her yıl yayımlanır. Bu raporlara göre hazırlanan, yükseköğretim kurumlarına yönelik nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren raporlarda YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır.

• YÖK tarafından vakıf yükseköğretim kurumlarına ait akademik, idari ve mali verileri içeren “Vakıf Yükseköğretim Kurumları Raporu” her yıl yayımlanır. Vakıf yükseköğretim kurumlarına yönelik yapılan nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren bu raporlar YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır. Yükseköğretimde lisans programlarının kalite güvencesi “Yükseköğretim Diploma Programlarının Kalite Güvencesinin Sağlanmasına Yönelik Usul ve Esaslar” a göre sağlanır:

1. Öğretim Programlarının Oluşturulması ve Onaylanması: Yükseköğretim kurumlarında lisans bölüm ve programların açılması için gerekli olan asgari standart ve ölçütleri YÖK belirler.

1.1. Yükseköğretim kurumlarında lisans programlarının müfredatı ve her bir programın öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının neler olacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumlarının senatoları tarafından belirlenir.

1.2. Ulusal Çekirdek Eğitim Programlarının müfredatı ilgili Dekanlar Konseyi tarafından kabul edildikten sonra YÖK’ün onayıyla yükseköğretim kurumları tarafından uygulanır.

2. Ölçme-Değerlendirme: Her bir lisans programının öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının ölçme ve değerlendirmesinin nasıl yapılacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumları tarafından hazırlanan öğretim ve sınav yönetmeliğine göre yürütülür.

3. Belgelendirme: Lisans programlarına kayıtlı öğrenciler, yükseköğretim kurumları tarafından belirlenen ders kredilerini ve diğer yükümlülükleri başarı ile tamamlamaları halinde; lisans diploması alır.

4. Öz Değerlendirme-Dış Değerlendirme: Yükseköğretim kurumları, sürekli izleme bağlamında, her yılın başında bir önceki yıla ait “Kurum İç Değerlendirme Raporlarını” Yükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK) tarafından hazırlanan Bilgi Sistemine girer. YÖKAK, yükseköğretim kurumlarının dış değerlendirmesine ilişkin hazırladığı “Kurumsal Geri Bildirim Raporu” nu kamuoyuyla paylaşılır. Ayrıca, YÖKAK tarafından yetkilendirilen veya tanınan akreditasyon kuruluşları tarafından verilen akreditasyon kararları da programların yeterliliklerinin kalite güvencesinin sağlandığını gösterir. YÖKAK mevzuatı gereği belirlenen yeterliliklere ilişkin düzenli gözden geçirme faaliyetleri yapar.

Trakya Üniversitesi Elektrik Elektronik Mühendisliği bölümünün 01.05.2024 yılından itibaren MÜDEK Akreditasyonu bulunmaktadır.

Mühendislik Eğitim Programları Değerlendirme ve Akreditasyon Derneği (MÜDEK)

Başlangıç: 01.05.2024 / Bitiş: 30.09.2026

Giriş Şartı

Programımız, ÖSYM tarafından yapılan seçme ve yerleştirme sınavları sonucunda başarılı olan öğrencileri kabul etmektedir. Ayrıca yatay geçiş, yabancı öğrenci statüsü ve özel öğrenci olarak yapılan başvular da değerlendirilmektedir.

Başarma ŞartlarıBu programdan “Elektrik Elektronik Mühendisi” unvanı ile mezun olmaya hak kazanabilmek için öğrencilerin; programda mevcut olan toplam 240 AKTS karşılığı derslerin (180 AKTS bölüm dersi, 48 AKTS bölüm içi seçmeli dersi, 12 AKTS üniversite içi seçmeli dersi olmak üzere) tümünü başarıyla tamamlamaları, 4.00 üzerinden en az 2.00 Genel Not Ortalamasına sahip olmaları, zorunlu stajlarını belirtilen sürede ve özellikte tamamlamaları gerekmektedir.
İlerleme Yolları (İlişki Türü)

Bölümümüzden mezun olan bir Elektrik Elektronik Mühendisi aşağıda listelenen konumlarda ilerleyebilir:
1. Öğrencilerimiz mezuniyetleri sonrası, kamu ya da özel kurumlarda Elektrik-Elektronik Mühendisliği disipliniyle alakalı olacak şekilde, donanım, yazılım, araştırma-geliştirme veya üretim mühendisleri olarak çalışırlar. Çalıştıkları bu kurumlarda, araştırma ve yönetim kadrolarında, yurtiçinde ya da yurtdışında aktif görevlerde bulunurlar.
2. Öğrencilerimiz mezuniyetleri sonrası yüksek lisans ve doktora eğitimlerine devam ederler. Buna ek olarak, eğitimleri sırasında elde ettikleri yaşam boyu öğrenme dürtüsüyle, kurs, atölye çalışmaları ve sertifika programlarına katılarak kendilerini geliştirmeye devam ederler.
3. Öğrencilerimiz mezuniyetleri sonrası çağdaş bilim ve mühendislik uygulamalarını takip ederek bölgemiz ve ülkemize değer katacak yenilikçi şirketler kurarlar, ortaklıklara katılırlar.

Yasal Dayanağı

1. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu

1.1. Yükseköğretim Kurumlarında Önlisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yan Dal İle Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik

1.2. Meslek Yüksekokulları ve Açıköğretim Ön Lisans Programları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Devamları Hakkında Yönetmelik

2. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu (Ek Madde-35)

2.1. Yükseköğretim Kalite Güvencesi ve Yükseköğretim Kalite Kurulu Yönetmeliği

Geçerlilik Süresi (Varsa)

Yeterlilik sürekli geçerlidir. 

Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi Adresi Aç
QrCodeQrCode
Yeterlilik Kodu

TR0030025890


Yeterlilik Adı
Elektrik Elektronik Mühendisliği (İngilizce (%30) Lisans Diploması

Sorumlu Kurum
Trakya Üniversitesi

Sorumlu Kurum İletişim Bilgisi
Trakya Üniversitesi Rektörlüğü 22030 Balkan Yerleşkesi / EDİRNE Telefonlar +90 (284) 223 42 10-11-12-13 +90 (284) 236 49 81-82-84

Sorumlu Kurum URL

Yönelim
Genel

Sınıflandırma (Meslek Kodu)

ISCO:08


AYÇ Seviyesi
6

TYÇ Seviyesi
6
Yeterlilik TYÇ’ye 25/03/2025 tarihinde yerleştirildi

Sınıflandırma (Meslek Kodu)

ISCO:08


Kategori
Ana

Kredi Değeri
240

Programın Normal Süresi
4 Yıl

Program Profili (Amaç)

Bölümümüz lisans programında eğitim alan öğrencilere temel elektrik, elektronik, bilgisayar, kontrol ve haberleşme dersleri ile yoğun bir mesleki birikim oluşturulur. Bunun yanısıra, öğrencilerimizin sağlam bir mesleki altyapı oluşturabilmeleri için temel meslek dersleri, matematik, fizik ve temel/mesleki İngilizce dersleri ile desteklenmektedir. Öğrencilerimizin mezuniyetleri itibariyle belirli alanlarda uzmanlaşmış olmalarını sağlamak amacıyla 7. ve 8. yarıyıllarda elektrik, elektronik, bilgisayar, kontrol, biyomedikal, mekatronik, elektromanyetizma, kontrol, optimizasyon ve haberleşme gibi alanlarda ileri düzey uzmanlık dersleri seçmeleri öngörülmektedir. Bu derslerin yapı ve içerikleri gelişen teknolojilerin ve genişleyen öğretim üyesi kadrosunun paralelinde düzenli olarak güncellenmektedir. Öğrenciler, Elektriksel Ölçme, Temel Elektrik ve Elektronik Devreleri, Sayısal Tasarım ve FPGA, Mikroişlemciler, Analog/Sayısal Haberleşme, Otomatik Kontrol ve Yazılım laboratuvarlarında teorik derslerde öğrendikleri konuların uygulamalarını modern ekipmanlar kullanarak gerçekleştirmektedirler.


Öğrenme Ortamları

Bölümümüzdeki Eğitim-Öğretim faaliyetleri örgün veya uzaktan öğretim şeklinde gerçekleşir. Ayrıca; uygulamalı eğitimler yükseköğretim kurumları bünyesindeki laboratuvar ve atölyelerde ya da endüstride, sağlık kurumlarında ve iş yerlerinde staj veya iş yeri eğitimi olarak yapılmaktadır.


Öğrenme Kazanımları (Tanım)

Bölümüzde Elektrik-Elektronik Mühendisliği eğitimi alan bir öğrenci aşağıda listelenen kazanımlara sahip olarak mezun olur:
• Matematik ve fen bilimleri gibi konularda yeterli bilgi birikimi
• Elektrik Elektronik Mühendisliği’ne özgü konularda yeterli bilgi birikimi
• Matematik, fen bilimleri ve mühendislik konularındaki kuramsal ve uygulamalı bilgileri, karmaşık mühendislik problemlerinin çözümünde kullanabilme becerisi
• Karmaşık mühendislik problemlerini saptama, tanımlama, formüle etme ve çözme becerisi ve çözmede uygun analiz ve modelleme yöntemlerini seçme ve uygulama becerisi
• Karmaşık bir sistemi, süreci, cihazı veya ürünü, gerçekçi kısıtlar ve koşullar altında, belirli gereksinimleri karşılayacak şekilde tasarlama ve modern tasarım yöntemlerini uygulama becerisi
• Mühendislik uygulamalarında karşılaşılan karmaşık problemlerin analizi ve çözümü için gerekli olan modern teknik ve araçları seçme ve kullanma becerisi
• Bilişim teknolojilerini etkin bir şekilde kullanma becerisi
• Karmaşık mühendislik problemlerinin veya Elektrik Elektronik Mühendisliği’ne özgü araştırma konularının incelenmesi için deney tasarlama, deney yapma, veri toplama ve analiz etme becerisi
• Disiplin içi takımlarda ve bireysel şekilde etkin biçimde çalışabilme becerisi
• Çok disiplinli takımlarda etkin biçimde çalışma becerisi
• Sözlü ve yazılı etkin iletişim kurma becerisi ve sunum yapma becerisi
• En az bir yabancı dil bilgisi
• Etkin rapor yazma ve yazılı raporları anlama becerisi
• Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği bilinci ve doğru ve etkin bilgiye ulaşabilme becerisi
• Etik ilkelerine uygun davranma, mesleki ve etik sorumluluk bilinci
• Mühendislik uygulamalarında kullanılan standartlar hakkında bilgi
• Proje yönetimi, risk yönetimi ve değişiklik yönetimi gibi iş hayatı uygulamaları hakkında bilgi
• Sürdürülebilir kalkınma hakkında bilgi, girişimcilik ve yenilikçilik hakkında bilgi
• Mühendislik uygulamalarının evrensel ve toplumsal boyutlarda sağlık, çevre ve güvenlik üzerindeki etkileri hakkında bilgi ve çağın mühendislik alanına yansıyan sorunları hakkında bilgi ve Mühendislik uygulamalarının hukuksal sonuçları hakkında bilgi


Anahtar Yetkinlikler

Aşağıda sıralanan anahtar yetkinliklere ileri düzeyde sahiptir.

  • Okuma yazma yetkinliği
  • Çoklu dil yetkinliği
  • Matematiksel yetkinlik ve bilim, teknoloji ve mühendislikte yetkinlik
  • Dijital yetkinlik
  • Kişisel, sosyal ve öğrenmeyi öğrenme yetkinliği
  • Vatandaşlık yetkinliği
  • Girişimcilik yetkinliği
  • Kültürel farkındalık ve ifade yetkinliği

Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri

Başarı değerlendirmesi, Trakya Üniversitesi Bağıl Değerlendirme Yöntemi Uygulama EsaslarıYönergesi (https://bys.trakya.edu.tr/file/open/72096771) uyarınca belirlenen kurallar kullanılarakyapılmaktadır. Bağıl değerlendirme ile bir öğrencinin bir dersteki başarısı, o dersin sınavınabirlikte girdiği öğrencilerin başarı düzeylerine göre belirlenir. Öğrencilerin derslerdeki ve diğeretkinliklerdeki başarıları şeffaf, adil ve tutarlı yöntemler ile ölçülür ve değerlendirilir. TrakyaÜniversitesi Bağıl Değerlendirme Yöntemi Uygulama Esasları Yönergesi uyarınca aşağıdaki tabloda gösterilen ölçütlere göre final ve bütünleme sınavlarındaki başarısının belirlenmesi mümkün olduğu durumlarda T-Dağılım Yöntemiyle yapılır. CC, CB, BB, BA ve AA harfli notları öğrencinin ilgili dersten başarılı olduğunu gösterir. 
Başarı Notu                      Harfli Not                           Katsayı
90-100                               AA                                         4,00
80-89                                 BA                                         3,50
70-79                                 BB                                         3,00
65-69                                 CB                                         2,50
60-64                                 CC                                         2,00
50-59                                 DD                                        1,50
30-49                                 FD                                         1,00
0-29                                   FF                                         0,00


Kalite Güvencesi

Yükseköğretim programlarının niteliğinin gözetilmesi için;

• YÖK, yükseköğretim kurumlarında eğitim ve öğretim ile diğer faaliyetlerin planlanması, düzenlenmesi, yönetilmesi ve denetlenmesinden sorumludur.

• YÖK tarafından belirlenen kriterler çerçevesinde hazırlanan yükseköğretim kurumlarına ait “Üniversite İzleme ve Değerlendirme Raporları” her yıl yayımlanır. Bu raporlara göre hazırlanan, yükseköğretim kurumlarına yönelik nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren raporlarda YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır.

• YÖK tarafından vakıf yükseköğretim kurumlarına ait akademik, idari ve mali verileri içeren “Vakıf Yükseköğretim Kurumları Raporu” her yıl yayımlanır. Vakıf yükseköğretim kurumlarına yönelik yapılan nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren bu raporlar YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır. Yükseköğretimde lisans programlarının kalite güvencesi “Yükseköğretim Diploma Programlarının Kalite Güvencesinin Sağlanmasına Yönelik Usul ve Esaslar” a göre sağlanır:

1. Öğretim Programlarının Oluşturulması ve Onaylanması: Yükseköğretim kurumlarında lisans bölüm ve programların açılması için gerekli olan asgari standart ve ölçütleri YÖK belirler.

1.1. Yükseköğretim kurumlarında lisans programlarının müfredatı ve her bir programın öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının neler olacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumlarının senatoları tarafından belirlenir.

1.2. Ulusal Çekirdek Eğitim Programlarının müfredatı ilgili Dekanlar Konseyi tarafından kabul edildikten sonra YÖK’ün onayıyla yükseköğretim kurumları tarafından uygulanır.

2. Ölçme-Değerlendirme: Her bir lisans programının öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının ölçme ve değerlendirmesinin nasıl yapılacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumları tarafından hazırlanan öğretim ve sınav yönetmeliğine göre yürütülür.

3. Belgelendirme: Lisans programlarına kayıtlı öğrenciler, yükseköğretim kurumları tarafından belirlenen ders kredilerini ve diğer yükümlülükleri başarı ile tamamlamaları halinde; lisans diploması alır.

4. Öz Değerlendirme-Dış Değerlendirme: Yükseköğretim kurumları, sürekli izleme bağlamında, her yılın başında bir önceki yıla ait “Kurum İç Değerlendirme Raporlarını” Yükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK) tarafından hazırlanan Bilgi Sistemine girer. YÖKAK, yükseköğretim kurumlarının dış değerlendirmesine ilişkin hazırladığı “Kurumsal Geri Bildirim Raporu” nu kamuoyuyla paylaşılır. Ayrıca, YÖKAK tarafından yetkilendirilen veya tanınan akreditasyon kuruluşları tarafından verilen akreditasyon kararları da programların yeterliliklerinin kalite güvencesinin sağlandığını gösterir. YÖKAK mevzuatı gereği belirlenen yeterliliklere ilişkin düzenli gözden geçirme faaliyetleri yapar.

Trakya Üniversitesi Elektrik Elektronik Mühendisliği bölümünün 01.05.2024 yılından itibaren MÜDEK Akreditasyonu bulunmaktadır.

Mühendislik Eğitim Programları Değerlendirme ve Akreditasyon Derneği (MÜDEK)

Başlangıç: 01.05.2024 / Bitiş: 30.09.2026


Giriş Şartı

Programımız, ÖSYM tarafından yapılan seçme ve yerleştirme sınavları sonucunda başarılı olan öğrencileri kabul etmektedir. Ayrıca yatay geçiş, yabancı öğrenci statüsü ve özel öğrenci olarak yapılan başvular da değerlendirilmektedir.


Başarma Şartları
Bu programdan “Elektrik Elektronik Mühendisi” unvanı ile mezun olmaya hak kazanabilmek için öğrencilerin; programda mevcut olan toplam 240 AKTS karşılığı derslerin (180 AKTS bölüm dersi, 48 AKTS bölüm içi seçmeli dersi, 12 AKTS üniversite içi seçmeli dersi olmak üzere) tümünü başarıyla tamamlamaları, 4.00 üzerinden en az 2.00 Genel Not Ortalamasına sahip olmaları, zorunlu stajlarını belirtilen sürede ve özellikte tamamlamaları gerekmektedir.

İlerleme Yolları (İlişki Türü)

Bölümümüzden mezun olan bir Elektrik Elektronik Mühendisi aşağıda listelenen konumlarda ilerleyebilir:
1. Öğrencilerimiz mezuniyetleri sonrası, kamu ya da özel kurumlarda Elektrik-Elektronik Mühendisliği disipliniyle alakalı olacak şekilde, donanım, yazılım, araştırma-geliştirme veya üretim mühendisleri olarak çalışırlar. Çalıştıkları bu kurumlarda, araştırma ve yönetim kadrolarında, yurtiçinde ya da yurtdışında aktif görevlerde bulunurlar.
2. Öğrencilerimiz mezuniyetleri sonrası yüksek lisans ve doktora eğitimlerine devam ederler. Buna ek olarak, eğitimleri sırasında elde ettikleri yaşam boyu öğrenme dürtüsüyle, kurs, atölye çalışmaları ve sertifika programlarına katılarak kendilerini geliştirmeye devam ederler.
3. Öğrencilerimiz mezuniyetleri sonrası çağdaş bilim ve mühendislik uygulamalarını takip ederek bölgemiz ve ülkemize değer katacak yenilikçi şirketler kurarlar, ortaklıklara katılırlar.


Yasal Dayanağı

1. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu

1.1. Yükseköğretim Kurumlarında Önlisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yan Dal İle Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik

1.2. Meslek Yüksekokulları ve Açıköğretim Ön Lisans Programları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Devamları Hakkında Yönetmelik

2. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu (Ek Madde-35)

2.1. Yükseköğretim Kalite Güvencesi ve Yükseköğretim Kalite Kurulu Yönetmeliği


Geçerlilik Süresi (Varsa)

Yeterlilik sürekli geçerlidir. 


Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi
Adresi Aç

Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi
QrCodeQrCode
Qualification Code

TR0030025890

Qualification Title
Bachelor’s Degree in Electrical and Electronics Engineering
Awarding BodyTrakya University
Awarding Body ContactTrakya Üniversitesi Rektörlüğü 22030 Balkan Yerleşkesi / EDİRNE Phone +90 (284) 223 42 10-11-12-13 +90 (284) 236 49 81-82-84
Awarding Body Urlhttp://www.trakya.edu.tr/
OrientationGeneral
EQF Level6
6 The Qualification has been included in TQF on 25/03/2025
TQF Level 6
Thematic AreasElectricity and energy
National Occupation Classification

ISCO:08

CategoryMain
Credit Value240
Program Duration4 Yıl
Program Profile

Our students who study in our department's undergraduate program are provided with an intensive professional background with basic electrical, electronics, computer, control and communication courses. In addition, basic professional courses are supported by mathematics, physics and basic/professional English courses so that our students can develop a solid professional infrastructure. In order to ensure that our students become experts in certain fields upon graduation, it is anticipated that they will choose advanced specialization courses in the fields of electrical, electronics, computer, control, biomedical, mechatronics, electromagnetism, control, optimization and communication in the 7th and 8th semesters. The structure and content of these courses are regularly updated in parallel with developing technologies and the expanding faculty members. Students apply the subjects they learn in theoretical courses in Electrical Measurement, Basic Electrical and Electronic Circuits, Digital Design and FPGA, Microprocessors, Analog/Digital Communication, Automatic Control and Software laboratories using modern equipment.

Learning Environments

Education and training activities in our department are carried out in the form of formal or distance education. In addition, applied training is provided in laboratories and workshops within higher education institutions or as internships or workplace training in industry, health institutions and workplaces.

Description

A student who studies Electrical and Electronics Engineering in our department graduates with the achievements and qualities listed below:

• Adequate knowledge in subjects specific to Electrical and Electronics Engineering
• Ability to use theoretical and applied knowledge in mathematics, science and engineering in solving complex engineering problems
• Ability to identify, define, formulate and solve complex engineering problems and to select and apply appropriate analysis and modeling methods in solving them
• ​​Ability to design a complex system, process, device or product to meet specific requirements under realistic constraints and conditions and to apply modern design methods
• Ability to select and use modern techniques and tools required for the analysis and solution of complex problems encountered in engineering applications
• Ability to use information technologies effectively
• Ability to design, conduct experiments, collect and analyze data for the investigation of complex engineering problems or research topics specific to Electrical and Electronics Engineering
• Ability to work effectively in interdisciplinary teams and individually
• Ability to work effectively in multidisciplinary teams
• Effective oral and written communication skills and presentation skills
• Knowledge of at least one foreign language
• Ability to write effective reports and understand written reports
• Awareness of the necessity of lifelong learning and the ability to access accurate and effective information
• Acting in accordance with ethical principles, awareness of professional and ethical responsibility
• Information on standards used in engineering practices
• Information on business life practices such as project management, risk management and change management
• Information on sustainable development, entrepreneurship and innovation
• Information on the universal and societal effects of engineering practices on health, environment and safety, information on contemporary issues reflected in the field of engineering and information on the legal consequences of engineering practices

Key Competencies

Possesses the key competencies listed below at advanced level.

  • Competence of literacy
  • Multilingual proficiency
  • Mathematical competence and proficiency in science, technology, and engineering
  • Digital literacy
  • Personal, social, and learning-to-learn competence
  • Citizenship competence
  • Entrepreneurship competence
  • Cultural awareness and expression competence
Further Info

Success evaluation is carried out using the rules determined in accordance with the Trakya University Relative Evaluation Method Application Principles Directive (https://bys.trakya.edu.tr/file/open/72096771). With relative evaluation, a student's success in a course is determined according to the success levels of the students with whom they took the exam of that course. Students' success in courses and other activities is measured and evaluated with transparent, fair and consistent methods. In accordance with the Trakya University Relative Evaluation Method Application Principles Directive, the determination of success in final and make-up exams is made with the T-Distribution Method, when possible, according to the criteria shown in the table below. CC, CB, BB, BA and AA letter grades indicate that the student is successful in the relevant course.
Grade                      Letter Grade                           Multiplier Coefficient
90-100                               AA                                         4,00
80-89                                 BA                                         3,50
70-79                                 BB                                         3,00
65-69                                 CB                                         2,50
60-64                                 CC                                         2,00
50-59                                 DD                                        1,50
30-49                                 FD                                         1,00
0-29                                    FF                                          0,00

Quality Assurance

In order to monitor the quality of higher education programs:

YÖK is responsible for the planning, organization, management and supervision of education, training and other activities carried out in higher education institutions.

"University Monitoring and Evaluation Reports" of higher education institutions, prepared every year within the framework of the criteria determined by YÖK, are published. Reports prepared according to these reports, containing quantitative and qualitative evaluations for higher education institutions, are shared with the public by YÖK.

Every year, YÖK publishes the "Foundation Higher Education Institutions Report", which includes academic, administrative and financial data of foundation higher education institutions. These reports, which include quantitative and qualitative evaluations of foundation higher education institutions, are shared with the public by YÖK. Quality assurance of undergraduate programs in higher education is provided according to the "Procedures and Principles for Providing Quality Assurance of Higher Education Diploma Programs":

1. Creation and Approval of Curriculum:

1.1. YÖK determines the minimum standards and criteria required for the opening of undergraduate departments and programs in higher education institutions.

1.2. The curriculum of undergraduate programs in higher education institutions and the learning outcomes that each program will bring to the student are determined by the senates of higher education institutions in accordance with the basic principles determined by YÖK on these issues.

1.3. The curriculum of National Core Education Programs is implemented by higher education institutions with the approval of YÖK after being accepted by the relevant Deans Council.

2. Measurement-Evaluation: How to measure and evaluate the learning outcomes that each undergraduate program will provide to the student is carried out in accordance with the education, training and examination regulations prepared by higher education institutions in accordance with the basic principles determined by YÖK on these issues.

3. Certification: Students enrolled in undergraduate programs, if they successfully complete the course credits and other obligations determined by higher education institutions; receives a bachelor's degree.

4. Self-Evaluation-External Evaluation: In the context of continuous monitoring, higher education institutions enter the "Institution Internal Evaluation Reports" of the previous year into the Information System prepared by the Higher Education Quality Board (YÖKAK) at the beginning of each year. The "Institutional Feedback Report" prepared by YÖKAK regarding the external evaluation of higher education institutions is shared with the public. In addition, accreditation decisions made by accreditation bodies authorized or recognized by YÖKAK also show that the quality assurance of the qualifications of the programs is ensured. It carries out regular review activities regarding the qualifications determined in accordance with the YÖKAK legislation.

Trakya University Department of Electrical and Electronics Engineering has had the MÜDEK Accreditation since 01.05.2024. 
Association for Evaluation and Accreditation of Engineering Programs(MÜDEK)

Begin: 01.05.2024 / End: 30.09.2026

Access Requirements

Our program accepts students who are successful in the selection and placement exams conducted by ÖSYM. In addition, applications made with foreign student status and as special students are also evaluated.

Conditions for SuccessIn order to be eligible to graduate from this program with the title of "Electrical and Electronics Engineer", students must successfully complete all courses in the program worth 240 ECTS (180 ECTS departmental courses, 48 ​​ECTS departmental elective courses, 12 ECTS university elective courses), have a GPA of at least 2.00 out of 4.00, and complete their compulsory internships within the specified period and characteristics.
Progression Paths (Relationship Type)

An Electrical and Electronics Engineer who graduates from our department can advance their careers in at least one of the positions listed below:
1. After graduation, our students work as hardware, software, research-development or production engineers in public or private institutions related to the Electrical-Electronics Engineering discipline. They work in research and management positions in these institutions, and they actively serve in Turkey or abroad.
2. After graduation, our students continue their master's and doctoral education. In addition, with the lifelong learning drive they gained during their education, they continue to improve themselves by participating in courses, workshops and certification programs.
3. After graduation, our students follow contemporary science and engineering practices and establish innovative companies that will add value to our region and country, and participate in partnerships.

Legal Basis

1. Higher Education Law No. 2547

1.1. Regulation on the Principles of Transfer Between Associate and Undergraduate Programs in Higher Education Institutions, Double Major, Minor and Inter-Institutional Credit Transfer

1.2. Regulation on the Continuation of Undergraduate Education for Graduates of Vocational Schools and Open Education Associate Degree Programs

2. Higher Education Law No. 2547 (Additional Article-35)

2.1. Higher Education Quality Assurance and Higher Education Quality Board Regulation

Validity Period (If Any)

The qualification is valid at all times.

Url Open Address
QrCodeQrCode
Qualification Code

TR0030025890


Qualification Title
Bachelor’s Degree in Electrical and Electronics Engineering

Awarding Body
Trakya University

Awarding Body Contact
Trakya Üniversitesi Rektörlüğü 22030 Balkan Yerleşkesi / EDİRNE Phone +90 (284) 223 42 10-11-12-13 +90 (284) 236 49 81-82-84

Awarding Body Url

Orientation
General

National Occupation Classification

ISCO:08


EQF Level
6

TQF Level
6
The Qualification has been included in TQF on 25/03/2025

National Occupation Classification

ISCO:08


Category
Main

Credit Value
240

Program Duration
4 Yıl

Program Profile

Our students who study in our department's undergraduate program are provided with an intensive professional background with basic electrical, electronics, computer, control and communication courses. In addition, basic professional courses are supported by mathematics, physics and basic/professional English courses so that our students can develop a solid professional infrastructure. In order to ensure that our students become experts in certain fields upon graduation, it is anticipated that they will choose advanced specialization courses in the fields of electrical, electronics, computer, control, biomedical, mechatronics, electromagnetism, control, optimization and communication in the 7th and 8th semesters. The structure and content of these courses are regularly updated in parallel with developing technologies and the expanding faculty members. Students apply the subjects they learn in theoretical courses in Electrical Measurement, Basic Electrical and Electronic Circuits, Digital Design and FPGA, Microprocessors, Analog/Digital Communication, Automatic Control and Software laboratories using modern equipment.


Learning Environments

Education and training activities in our department are carried out in the form of formal or distance education. In addition, applied training is provided in laboratories and workshops within higher education institutions or as internships or workplace training in industry, health institutions and workplaces.


Description

A student who studies Electrical and Electronics Engineering in our department graduates with the achievements and qualities listed below:

• Adequate knowledge in subjects specific to Electrical and Electronics Engineering
• Ability to use theoretical and applied knowledge in mathematics, science and engineering in solving complex engineering problems
• Ability to identify, define, formulate and solve complex engineering problems and to select and apply appropriate analysis and modeling methods in solving them
• ​​Ability to design a complex system, process, device or product to meet specific requirements under realistic constraints and conditions and to apply modern design methods
• Ability to select and use modern techniques and tools required for the analysis and solution of complex problems encountered in engineering applications
• Ability to use information technologies effectively
• Ability to design, conduct experiments, collect and analyze data for the investigation of complex engineering problems or research topics specific to Electrical and Electronics Engineering
• Ability to work effectively in interdisciplinary teams and individually
• Ability to work effectively in multidisciplinary teams
• Effective oral and written communication skills and presentation skills
• Knowledge of at least one foreign language
• Ability to write effective reports and understand written reports
• Awareness of the necessity of lifelong learning and the ability to access accurate and effective information
• Acting in accordance with ethical principles, awareness of professional and ethical responsibility
• Information on standards used in engineering practices
• Information on business life practices such as project management, risk management and change management
• Information on sustainable development, entrepreneurship and innovation
• Information on the universal and societal effects of engineering practices on health, environment and safety, information on contemporary issues reflected in the field of engineering and information on the legal consequences of engineering practices


Key Competencies

Possesses the key competencies listed below at advanced level.

  • Competence of literacy
  • Multilingual proficiency
  • Mathematical competence and proficiency in science, technology, and engineering
  • Digital literacy
  • Personal, social, and learning-to-learn competence
  • Citizenship competence
  • Entrepreneurship competence
  • Cultural awareness and expression competence

Further Info

Success evaluation is carried out using the rules determined in accordance with the Trakya University Relative Evaluation Method Application Principles Directive (https://bys.trakya.edu.tr/file/open/72096771). With relative evaluation, a student's success in a course is determined according to the success levels of the students with whom they took the exam of that course. Students' success in courses and other activities is measured and evaluated with transparent, fair and consistent methods. In accordance with the Trakya University Relative Evaluation Method Application Principles Directive, the determination of success in final and make-up exams is made with the T-Distribution Method, when possible, according to the criteria shown in the table below. CC, CB, BB, BA and AA letter grades indicate that the student is successful in the relevant course.
Grade                      Letter Grade                           Multiplier Coefficient
90-100                               AA                                         4,00
80-89                                 BA                                         3,50
70-79                                 BB                                         3,00
65-69                                 CB                                         2,50
60-64                                 CC                                         2,00
50-59                                 DD                                        1,50
30-49                                 FD                                         1,00
0-29                                    FF                                          0,00


Quality Assurance

In order to monitor the quality of higher education programs:

YÖK is responsible for the planning, organization, management and supervision of education, training and other activities carried out in higher education institutions.

"University Monitoring and Evaluation Reports" of higher education institutions, prepared every year within the framework of the criteria determined by YÖK, are published. Reports prepared according to these reports, containing quantitative and qualitative evaluations for higher education institutions, are shared with the public by YÖK.

Every year, YÖK publishes the "Foundation Higher Education Institutions Report", which includes academic, administrative and financial data of foundation higher education institutions. These reports, which include quantitative and qualitative evaluations of foundation higher education institutions, are shared with the public by YÖK. Quality assurance of undergraduate programs in higher education is provided according to the "Procedures and Principles for Providing Quality Assurance of Higher Education Diploma Programs":

1. Creation and Approval of Curriculum:

1.1. YÖK determines the minimum standards and criteria required for the opening of undergraduate departments and programs in higher education institutions.

1.2. The curriculum of undergraduate programs in higher education institutions and the learning outcomes that each program will bring to the student are determined by the senates of higher education institutions in accordance with the basic principles determined by YÖK on these issues.

1.3. The curriculum of National Core Education Programs is implemented by higher education institutions with the approval of YÖK after being accepted by the relevant Deans Council.

2. Measurement-Evaluation: How to measure and evaluate the learning outcomes that each undergraduate program will provide to the student is carried out in accordance with the education, training and examination regulations prepared by higher education institutions in accordance with the basic principles determined by YÖK on these issues.

3. Certification: Students enrolled in undergraduate programs, if they successfully complete the course credits and other obligations determined by higher education institutions; receives a bachelor's degree.

4. Self-Evaluation-External Evaluation: In the context of continuous monitoring, higher education institutions enter the "Institution Internal Evaluation Reports" of the previous year into the Information System prepared by the Higher Education Quality Board (YÖKAK) at the beginning of each year. The "Institutional Feedback Report" prepared by YÖKAK regarding the external evaluation of higher education institutions is shared with the public. In addition, accreditation decisions made by accreditation bodies authorized or recognized by YÖKAK also show that the quality assurance of the qualifications of the programs is ensured. It carries out regular review activities regarding the qualifications determined in accordance with the YÖKAK legislation.

Trakya University Department of Electrical and Electronics Engineering has had the MÜDEK Accreditation since 01.05.2024. 
Association for Evaluation and Accreditation of Engineering Programs(MÜDEK)

Begin: 01.05.2024 / End: 30.09.2026


Access Requirements

Our program accepts students who are successful in the selection and placement exams conducted by ÖSYM. In addition, applications made with foreign student status and as special students are also evaluated.


Conditions for Success
In order to be eligible to graduate from this program with the title of "Electrical and Electronics Engineer", students must successfully complete all courses in the program worth 240 ECTS (180 ECTS departmental courses, 48 ​​ECTS departmental elective courses, 12 ECTS university elective courses), have a GPA of at least 2.00 out of 4.00, and complete their compulsory internships within the specified period and characteristics.

Progression Paths (Relationship Type)

An Electrical and Electronics Engineer who graduates from our department can advance their careers in at least one of the positions listed below:
1. After graduation, our students work as hardware, software, research-development or production engineers in public or private institutions related to the Electrical-Electronics Engineering discipline. They work in research and management positions in these institutions, and they actively serve in Turkey or abroad.
2. After graduation, our students continue their master's and doctoral education. In addition, with the lifelong learning drive they gained during their education, they continue to improve themselves by participating in courses, workshops and certification programs.
3. After graduation, our students follow contemporary science and engineering practices and establish innovative companies that will add value to our region and country, and participate in partnerships.


Legal Basis

1. Higher Education Law No. 2547

1.1. Regulation on the Principles of Transfer Between Associate and Undergraduate Programs in Higher Education Institutions, Double Major, Minor and Inter-Institutional Credit Transfer

1.2. Regulation on the Continuation of Undergraduate Education for Graduates of Vocational Schools and Open Education Associate Degree Programs

2. Higher Education Law No. 2547 (Additional Article-35)

2.1. Higher Education Quality Assurance and Higher Education Quality Board Regulation


Validity Period (If Any)

The qualification is valid at all times.


Url
Open Address

Url
QrCodeQrCode