Yeterlilik Kodu

TR0030033341

Yeterlilik Adı
Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği Lisans Diploması
Sorumlu Kurumİstanbul Üniversitesi - Cerrahpaşa
Sorumlu Kurum İletişim BilgisiÜniversite, İstanbul Ünv. Cerrahpaşa Avcılar Kampüsü, 34320 Avcılar/İstanbul
Sorumlu Kurum URLhttps://iuc.edu.tr
YönelimAkademik
AYÇ Seviyesi6
Yeterlilik TYÇ’ye yerleştirilmemiştir.
TYÇ Seviyesi 6
Sınıflandırma (Tematik Alan)Taşımacılık hizmetleri
Sınıflandırma (Meslek Kodu)

ISCO 08  

KategoriAna
Kredi Değeri240
Programın Normal Süresi 4 Yıl
Program Profili (Amaç)

İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği Bölümü "Deniz Ulaştırma İşletme" ve "Gemi Yönetimi (Güverte)" olmak üzere iki opsiyonda eğitim vermektedir. "Gemi Yönetimi (Güverte)" opsiyonuyla Uzak yol Güverte Zabitleri yetiştirilirken, "Deniz Ulaştırma İşletme" opsiyonuyla Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisi unvanlı Deniz İşletmecileri mezun vermektedir.

Bu yönde, İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği programı; denizcilik ve lojistik sektörüne uluslararası normlarda hizmet verecek çağdaş, nitelikli, yenilik ve gelişmelere açık, analitik karar verme yeteneğine sahip, bilimsel gelişmeleri yakından takip eden, profesyonel üst düzey yöneticiler ve bilim insanları yetiştirmeyi amaçlamaktadır.

Öğrenme Ortamları

Eğitim ve öğretim örgün öğretim şeklinde gerçekleştirilir. Ayrıca, yükseköğretim kurumları bünyesindeki laboratuvarlarda uygulamalı eğitimler yapılır.

Öğrenme Kazanımları (Tanım)
  1. Matematik, fen bilimleri ve mühendislik bilgilerini etik değerlere bağlı kalarak denizcilik sorunlarının çözümünde kullanır.
  2. Hukuki, çevresel ve toplumsal etkileri analiz eder, etik ve sürdürülebilir çözümler üretir.
  3. Mühendislik problemlerini analiz eder, modelleme ve tasarım yöntemleri uygular.
  4. Takımlarda etkin çalışır; liderlik, iletişim ve proje yönetimi becerilerini geliştirir.
  5. En az bir yabancı dilde etkin yazılı ve sözlü iletişim kurar. Bilimsel ve teknolojik gelişmeleri takip eder, sürekli öğrenir.
  6. Deniz ticareti ve lojistik süreçlerin ekonomik ve hukuki boyutlarını analiz eder.
  7. Kalite yönetimi, risk analizi ve yenilikçi çözümler geliştirir. Lojistik projelerinde liderlik ve organizasyon becerileri uygular.
  8. Çevresel etkileri analiz eder, sürdürülebilir çözümler sunar.
  9. STCW(International Convention on Standards of Training, Certification and Watchkeeping for Seafarers - Gemi Adamlarının Eğitim, Belgelendirilme ve Vardiya Standartları Hakkında Uluslararası Sözleşme) standartlarına uygun Uzakyol Vardiya Zabiti yeterliliklerini kazanır.
  10. Gemi seyir ve operasyonlarını güvenli ve etkili şekilde yönetir. Emniyet kurallarını uygular; kriz yönetimi ve liderlik yapar.
  11. Uluslararası standartlara uygun çevre koruma bilinci taşır.
  12. Denizcilik mevzuatını bilir ve etkin uygular.
Anahtar Yetkinlikler

Aşağıda sıralanan anahtar yetkinliklere ileri düzeyde sahiptir.

  •  Çoklu dil yetkinliği
  •  Matematiksel yetkinlik ve bilim, teknoloji ve mühendislikte yetkinlik
  •  Dijital yetkinlik
  •  Kişisel, sosyal ve öğrenmeyi öğrenme yetkinliği
  •  Vatandaşlık yetkinliği
  •  Girişimcilik yetkinliği
  •  Kültürel farkındalık ve ifade yetkinliği
Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri

1. Ölçme ve değerlendirme yöntemleri; sınav çeşitleri ve bunların ders başarı notuna katkısı, bu konularda Yükseköğretim Kurulu’nun (YÖK) belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumlarının senatoları tarafından belirlenir.

2. Ölçme ve değerlendirmede ödev, proje, uygulama, ara sınav ve dönem sonu sınavı gibi farklı yöntemler kullanılır.

3. Öğrenci başarısının değerlendirilmesinde harf ve/veya rakama dayalı not verme sistemleri kullanılır.

Kalite Güvencesi

Yükseköğretim programlarının niteliğinin gözetilmesi için;

  • YÖK, yükseköğretim kurumlarında gerçekleştirilen eğitim ve öğretimle diğer faaliyetlerin planlanması, düzenlenmesi, yönetilmesi ve denetiminden sorumludur.
  • YÖK tarafından belirlenen kriterler çerçevesinde her yıl hazırlanan yükseköğretim kurumlarına ait “Üniversite İzleme ve Değerlendirme Raporları” yayımlanır. Bu raporlara göre hazırlanan, yükseköğretim kurumlarına yönelik nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren raporlarda YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır.
  • YÖK tarafından her yıl vakıf yükseköğretim kurumlarına ait akademik, idari ve mali verileri içeren “Vakıf Yükseköğretim Kurumları Raporu” yayımlanır. Vakıf yükseköğretim kurumlarına yönelik yapılan nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren bu raporlar YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır.

Yükseköğretimde lisans programlarının kalite güvencesi “Yükseköğretim Diploma Programlarının Kalite Güvencesinin Sağlanmasına Yönelik Usul ve Esaslar” a göre sağlanır:

1. Öğretim Programlarının Oluşturulması ve Onaylanması:

1.1. YÖK, yükseköğretim kurumlarında lisans bölüm ve programların açılması için gerekli olan asgari standart ve ölçütleri YÖK belirler.

1.2. Yükseköğretim kurumlarında lisans programlarının müfredatı ve her bir programın öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının neler olacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumlarının senatoları tarafından belirlenir.

1.3. Ulusal Çekirdek Eğitim Programlarının müfredatı ilgili Dekanlar Konseyi tarafından kabul edildikten sonra YÖK’ün onayıyla yükseköğretim kurumları tarafından uygulanır.

2. Ölçme-Değerlendirme: Her bir lisans programının öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının ölçme ve değerlendirmesinin nasıl yapılacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumları tarafından hazırlanan eğitim ve öğretim ve sınav yönetmeliğine göre yürütülür.

3. Belgelendirme: Lisans programlarına kayıtlı öğrenciler, yükseköğretim kurumları tarafından belirlenen ders kredilerini ve diğer yükümlülükleri başarı ile tamamlamaları halinde; lisans diploması alır.

4. Öz Değerlendirme-Dış Değerlendirme: Yükseköğretim kurumları, sürekli izleme bağlamında, her yılın başında bir önceki yıla ait “Kurum İç Değerlendirme Raporlarını” Yükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK) tarafından hazırlanan Bilgi Sistemine girer. YÖKAK, yükseköğretim kurumlarının dış değerlendirmesine ilişkin hazırladığı “Kurumsal Geri Bildirim Raporu”nu kamuoyuyla paylaşılır. Ayrıca, YÖKAK tarafından yetkilendirilen veya tanınan akreditasyon kuruluşları tarafından verilen akreditasyon kararları da programların yeterliliklerinin kalite güvencesinin sağlandığını gösterir. YÖKAK mevzuatı gereği belirlenen yeterliliklere ilişkin düzenli gözden geçirme faaliyetleri yapar.

Giriş Şartı
  1. Ortaöğretim kurumlarından ya da denkliği Milli Eğitim Bakanlığınca onaylanan yabancı ülke ortaöğretim kurumlarından mezun olmak ve yükseköğretim kurumlarının lisans programlarına kabul şartlarını sağlamış olmak.
  2. Bu programın Gemi Yönetimi (Güverte) opsiyonunu tercih edebilmek için öğrencilerin Gemiadamları ve Kılavuz Kaptanları Yönetmeliği ile Gemiadamları ve Kılavuz Kaptanlar Eğitim ve Sınav Yönergesinin, Eğitim Kurumlarında Kayıt Kabul, Sağlık Koşulu ile ilgili yasal koşulları sağlamaları gerekmektedir.
  3. YÖK tarafından usul ve esasları belirlenen, ÖSYM tarafından yapılan Dikey Geçiş Sınavı (DGS) sonucunda önlisans mezunları için yükseköğretim kurumlarında bitirdikleri alanların devamı niteliğindeki lisans programlarına yerleştirilmiş olmak.
  4. Mühendislik programlarına (Orman, Ziraat, Tarım Bilimleri ve Teknolojileri, Su Ürünleri/Su Bilimleri Fakülteleri programları ile Ağaç İşleri Endüstri Mühendisliği, Biyosistem Mühendisliği, Balıkçılık Teknolojisi Mühendisliği, Su Ürünleri Mühendisliği, Su Ürünleri Endüstrisi Mühendisliği programları hariç; Ziraat Fakültelerinin Gıda Mühendisliği programları dâhil.); programın, yerleştirme puan türünde başarı sırası 300 bininci sırada olan adayın yerleştirme puanının altında yerleştirme puanına sahip adaylar yerleştirilmeyecektir (Ek puansız yerleştirme puanının başarı sırası dikkate alınır.). Bu şartı sağlamayan adaylar ilgili programı tercih edemeyeceklerdir. Bu şartı sağlayamayan adayların, tercih yapmış olsalar bile ilgili tercihleri yerleştirme işlemine alınmayacaktır. (genel kontenjan ve diğer kontenjan türleri dâhil.)
Başarma ŞartlarıDeniz Ulaştırma İşletme Opsiyonu: Öğrenciler toplamda 240 AKTS krediyi tamamlamış olmalıdır. AGNO 2010 ve sonrası girişli öğrenciler için 2.00, daha önceki girişli öğrenciler için 1.80'dir. Zorunlu İşletme ve Liman stajlarını tamamlamış olmak. Gemi Yönetimi (Güverte) Opsiyonu: Öğrenciler toplamda 240 AKTS krediyi tamamlamış olmalıdır. AGNO 2010 ve sonrası girişli öğrenciler için 2.00, daha önceki girişli öğrenciler için 1.80'dir. 12 aylık Açık deniz Stajını başarı ile tamamlamış olması gerekmektedir.
İlerleme Yolları (İlişki Türü)

1. Lisans diplomasına sahip olanlar, yüksek lisans programlarına ve ilgili şartları sağlamaları halinde lisans derecesi ile kabul edilen doktora ve sanatta yeterlik programlarına devam edebilirler.

2. Lisans öğrencileri, eğitim almakta oldukları yükseköğretim kurumlarının açtıkları çift anadal programlarına katılma hakkına sahiptir. Çift anadal programlarına kayıtlı öğrenciler, iki diploma programından eş zamanlı olarak ders alıp, başarılı olmaları halinde iki ayrı lisans diploması alabilirler.

Yasal Dayanağı

1. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu

1.1. Yükseköğretim Kurumlarında Önlisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yan Dal İle Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik

2. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu (Ek Madde-35)

2.1.Yükseköğretim Kalite Güvencesi ve Yükseköğretim Kalite Kurulu Yönetmeliği

Geçerlilik Süresi (Varsa)

Yeterlilik sürekli geçerlidir.

Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi Adresi Aç
Yeterlilik Kodu

TR0030033341


Yeterlilik Adı
Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği Lisans Diploması

Sorumlu Kurum
İstanbul Üniversitesi - Cerrahpaşa

Sorumlu Kurum İletişim Bilgisi
Üniversite, İstanbul Ünv. Cerrahpaşa Avcılar Kampüsü, 34320 Avcılar/İstanbul

Sorumlu Kurum URL

Yönelim
Akademik

Sınıflandırma (Meslek Kodu)

ISCO 08  


AYÇ Seviyesi
6

TYÇ Seviyesi
6
Yeterlilik TYÇ’ye yerleştirilmemiştir.

Sınıflandırma (Meslek Kodu)

ISCO 08  


Kategori
Ana

Kredi Değeri
240

Programın Normal Süresi
4 Yıl

Program Profili (Amaç)

İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği Bölümü "Deniz Ulaştırma İşletme" ve "Gemi Yönetimi (Güverte)" olmak üzere iki opsiyonda eğitim vermektedir. "Gemi Yönetimi (Güverte)" opsiyonuyla Uzak yol Güverte Zabitleri yetiştirilirken, "Deniz Ulaştırma İşletme" opsiyonuyla Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisi unvanlı Deniz İşletmecileri mezun vermektedir.

Bu yönde, İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği programı; denizcilik ve lojistik sektörüne uluslararası normlarda hizmet verecek çağdaş, nitelikli, yenilik ve gelişmelere açık, analitik karar verme yeteneğine sahip, bilimsel gelişmeleri yakından takip eden, profesyonel üst düzey yöneticiler ve bilim insanları yetiştirmeyi amaçlamaktadır.


Öğrenme Ortamları

Eğitim ve öğretim örgün öğretim şeklinde gerçekleştirilir. Ayrıca, yükseköğretim kurumları bünyesindeki laboratuvarlarda uygulamalı eğitimler yapılır.


Öğrenme Kazanımları (Tanım)
  1. Matematik, fen bilimleri ve mühendislik bilgilerini etik değerlere bağlı kalarak denizcilik sorunlarının çözümünde kullanır.
  2. Hukuki, çevresel ve toplumsal etkileri analiz eder, etik ve sürdürülebilir çözümler üretir.
  3. Mühendislik problemlerini analiz eder, modelleme ve tasarım yöntemleri uygular.
  4. Takımlarda etkin çalışır; liderlik, iletişim ve proje yönetimi becerilerini geliştirir.
  5. En az bir yabancı dilde etkin yazılı ve sözlü iletişim kurar. Bilimsel ve teknolojik gelişmeleri takip eder, sürekli öğrenir.
  6. Deniz ticareti ve lojistik süreçlerin ekonomik ve hukuki boyutlarını analiz eder.
  7. Kalite yönetimi, risk analizi ve yenilikçi çözümler geliştirir. Lojistik projelerinde liderlik ve organizasyon becerileri uygular.
  8. Çevresel etkileri analiz eder, sürdürülebilir çözümler sunar.
  9. STCW(International Convention on Standards of Training, Certification and Watchkeeping for Seafarers - Gemi Adamlarının Eğitim, Belgelendirilme ve Vardiya Standartları Hakkında Uluslararası Sözleşme) standartlarına uygun Uzakyol Vardiya Zabiti yeterliliklerini kazanır.
  10. Gemi seyir ve operasyonlarını güvenli ve etkili şekilde yönetir. Emniyet kurallarını uygular; kriz yönetimi ve liderlik yapar.
  11. Uluslararası standartlara uygun çevre koruma bilinci taşır.
  12. Denizcilik mevzuatını bilir ve etkin uygular.

Anahtar Yetkinlikler

Aşağıda sıralanan anahtar yetkinliklere ileri düzeyde sahiptir.

  •  Çoklu dil yetkinliği
  •  Matematiksel yetkinlik ve bilim, teknoloji ve mühendislikte yetkinlik
  •  Dijital yetkinlik
  •  Kişisel, sosyal ve öğrenmeyi öğrenme yetkinliği
  •  Vatandaşlık yetkinliği
  •  Girişimcilik yetkinliği
  •  Kültürel farkındalık ve ifade yetkinliği

Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri

1. Ölçme ve değerlendirme yöntemleri; sınav çeşitleri ve bunların ders başarı notuna katkısı, bu konularda Yükseköğretim Kurulu’nun (YÖK) belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumlarının senatoları tarafından belirlenir.

2. Ölçme ve değerlendirmede ödev, proje, uygulama, ara sınav ve dönem sonu sınavı gibi farklı yöntemler kullanılır.

3. Öğrenci başarısının değerlendirilmesinde harf ve/veya rakama dayalı not verme sistemleri kullanılır.


Kalite Güvencesi

Yükseköğretim programlarının niteliğinin gözetilmesi için;

  • YÖK, yükseköğretim kurumlarında gerçekleştirilen eğitim ve öğretimle diğer faaliyetlerin planlanması, düzenlenmesi, yönetilmesi ve denetiminden sorumludur.
  • YÖK tarafından belirlenen kriterler çerçevesinde her yıl hazırlanan yükseköğretim kurumlarına ait “Üniversite İzleme ve Değerlendirme Raporları” yayımlanır. Bu raporlara göre hazırlanan, yükseköğretim kurumlarına yönelik nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren raporlarda YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır.
  • YÖK tarafından her yıl vakıf yükseköğretim kurumlarına ait akademik, idari ve mali verileri içeren “Vakıf Yükseköğretim Kurumları Raporu” yayımlanır. Vakıf yükseköğretim kurumlarına yönelik yapılan nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren bu raporlar YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır.

Yükseköğretimde lisans programlarının kalite güvencesi “Yükseköğretim Diploma Programlarının Kalite Güvencesinin Sağlanmasına Yönelik Usul ve Esaslar” a göre sağlanır:

1. Öğretim Programlarının Oluşturulması ve Onaylanması:

1.1. YÖK, yükseköğretim kurumlarında lisans bölüm ve programların açılması için gerekli olan asgari standart ve ölçütleri YÖK belirler.

1.2. Yükseköğretim kurumlarında lisans programlarının müfredatı ve her bir programın öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının neler olacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumlarının senatoları tarafından belirlenir.

1.3. Ulusal Çekirdek Eğitim Programlarının müfredatı ilgili Dekanlar Konseyi tarafından kabul edildikten sonra YÖK’ün onayıyla yükseköğretim kurumları tarafından uygulanır.

2. Ölçme-Değerlendirme: Her bir lisans programının öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının ölçme ve değerlendirmesinin nasıl yapılacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumları tarafından hazırlanan eğitim ve öğretim ve sınav yönetmeliğine göre yürütülür.

3. Belgelendirme: Lisans programlarına kayıtlı öğrenciler, yükseköğretim kurumları tarafından belirlenen ders kredilerini ve diğer yükümlülükleri başarı ile tamamlamaları halinde; lisans diploması alır.

4. Öz Değerlendirme-Dış Değerlendirme: Yükseköğretim kurumları, sürekli izleme bağlamında, her yılın başında bir önceki yıla ait “Kurum İç Değerlendirme Raporlarını” Yükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK) tarafından hazırlanan Bilgi Sistemine girer. YÖKAK, yükseköğretim kurumlarının dış değerlendirmesine ilişkin hazırladığı “Kurumsal Geri Bildirim Raporu”nu kamuoyuyla paylaşılır. Ayrıca, YÖKAK tarafından yetkilendirilen veya tanınan akreditasyon kuruluşları tarafından verilen akreditasyon kararları da programların yeterliliklerinin kalite güvencesinin sağlandığını gösterir. YÖKAK mevzuatı gereği belirlenen yeterliliklere ilişkin düzenli gözden geçirme faaliyetleri yapar.


Giriş Şartı
  1. Ortaöğretim kurumlarından ya da denkliği Milli Eğitim Bakanlığınca onaylanan yabancı ülke ortaöğretim kurumlarından mezun olmak ve yükseköğretim kurumlarının lisans programlarına kabul şartlarını sağlamış olmak.
  2. Bu programın Gemi Yönetimi (Güverte) opsiyonunu tercih edebilmek için öğrencilerin Gemiadamları ve Kılavuz Kaptanları Yönetmeliği ile Gemiadamları ve Kılavuz Kaptanlar Eğitim ve Sınav Yönergesinin, Eğitim Kurumlarında Kayıt Kabul, Sağlık Koşulu ile ilgili yasal koşulları sağlamaları gerekmektedir.
  3. YÖK tarafından usul ve esasları belirlenen, ÖSYM tarafından yapılan Dikey Geçiş Sınavı (DGS) sonucunda önlisans mezunları için yükseköğretim kurumlarında bitirdikleri alanların devamı niteliğindeki lisans programlarına yerleştirilmiş olmak.
  4. Mühendislik programlarına (Orman, Ziraat, Tarım Bilimleri ve Teknolojileri, Su Ürünleri/Su Bilimleri Fakülteleri programları ile Ağaç İşleri Endüstri Mühendisliği, Biyosistem Mühendisliği, Balıkçılık Teknolojisi Mühendisliği, Su Ürünleri Mühendisliği, Su Ürünleri Endüstrisi Mühendisliği programları hariç; Ziraat Fakültelerinin Gıda Mühendisliği programları dâhil.); programın, yerleştirme puan türünde başarı sırası 300 bininci sırada olan adayın yerleştirme puanının altında yerleştirme puanına sahip adaylar yerleştirilmeyecektir (Ek puansız yerleştirme puanının başarı sırası dikkate alınır.). Bu şartı sağlamayan adaylar ilgili programı tercih edemeyeceklerdir. Bu şartı sağlayamayan adayların, tercih yapmış olsalar bile ilgili tercihleri yerleştirme işlemine alınmayacaktır. (genel kontenjan ve diğer kontenjan türleri dâhil.)

Başarma Şartları
Deniz Ulaştırma İşletme Opsiyonu: Öğrenciler toplamda 240 AKTS krediyi tamamlamış olmalıdır. AGNO 2010 ve sonrası girişli öğrenciler için 2.00, daha önceki girişli öğrenciler için 1.80'dir. Zorunlu İşletme ve Liman stajlarını tamamlamış olmak. Gemi Yönetimi (Güverte) Opsiyonu: Öğrenciler toplamda 240 AKTS krediyi tamamlamış olmalıdır. AGNO 2010 ve sonrası girişli öğrenciler için 2.00, daha önceki girişli öğrenciler için 1.80'dir. 12 aylık Açık deniz Stajını başarı ile tamamlamış olması gerekmektedir.

İlerleme Yolları (İlişki Türü)

1. Lisans diplomasına sahip olanlar, yüksek lisans programlarına ve ilgili şartları sağlamaları halinde lisans derecesi ile kabul edilen doktora ve sanatta yeterlik programlarına devam edebilirler.

2. Lisans öğrencileri, eğitim almakta oldukları yükseköğretim kurumlarının açtıkları çift anadal programlarına katılma hakkına sahiptir. Çift anadal programlarına kayıtlı öğrenciler, iki diploma programından eş zamanlı olarak ders alıp, başarılı olmaları halinde iki ayrı lisans diploması alabilirler.


Yasal Dayanağı

1. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu

1.1. Yükseköğretim Kurumlarında Önlisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yan Dal İle Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik

2. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu (Ek Madde-35)

2.1.Yükseköğretim Kalite Güvencesi ve Yükseköğretim Kalite Kurulu Yönetmeliği


Geçerlilik Süresi (Varsa)

Yeterlilik sürekli geçerlidir.


Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi
Adresi Aç

Qualification Code

TR0030033341

Qualification Title
Bachelor's Degree in Maritime Transportation Management Engineering
Awarding BodyIstanbul University - Cerrahpaşa
Awarding Body ContactIstanbul University-Cerrahpaşa Avcılar Campus, Bağlariçi Street. No:7, 34320 Avcılar/İstanbul
Awarding Body Urlhttps://iuc.edu.tr/
OrientationAcademic
EQF Level6
The Qualification hasn't been included in TQF.
TQF Level 6
Thematic AreasTransport services
National Occupation Classification

ISCO 08  

CategoryMain
Credit Value240
Program Duration4 Yıl
Program Profile

Istanbul University-Cerrahpaşa Department of Maritime Transportation and Management Engineering provides education in two options: Business and Deck. While the Deck option trains Oceangoing Watchkeeping Officers, the Business option graduates maritime operators with the title of Maritime Transportation  Management Engineer.

In this direction, Istanbul University-Cerrahpaşa Maritime Transportation Management Engineering program aims to train professional senior managers and scientists who are contemporary, qualified, open to innovation and development, have analytical decision-making ability, and follow scientific developments closely, and will serve the maritime and logistics sector in international norms.

Learning Environments

Education and training are provided in the form of formal education. In addition, practical trainings are carried out in laboratories within higher education institutions.

Description
  1. Uses mathematics, science and engineering knowledge to solve maritime problems ethically.
  2. Analyzes legal, environmental and social impacts and generates ethical and sustainable solutions.
  3. Analyzes engineering problems, and applies modelling and design methods.
  4. Works in teams; develops leadership, communication and project managementskills.
  5. Communicates effectively both verbally and written in at least one foreign language. Follows scientific and technological developments and learns continuously.
  6. Analyzes the economic and legal aspects of maritime trade and logistics processes.
  7. Develops quality management, risk analysis and innovative solutions. Applies leadership and organizational skills in logistics projects.
  8. Analyzes environmental impacts and provides sustainable solutions.
  9. Gains the qualifications of an Oceangoing Watchkeeping Officer in accordance with the STCW (International Convention on Standards of Training, Certification and Watchkeeping for Seafarers) standards.
  10. Manages ship navigation and operations safely and effectively. Applies safety rules; manages crises and takes the lead.
  11. Has environmental protection awareness in accordance with international standards.
  12. Knows maritime legislation and applies it effectively.
Key Competencies

Has advanced level of the key competencies listed below.

  •  Multilingual competence
  •  Mathematical competence and competence in science, technology and engineering
  •  Digital competence
  •  Personal, social and learning to learn competence
  •  Citizenship competence
  •  Entrepreneurial competence
  •  Cultural awareness and expressive competence
Further Info

1. Measurement and evaluation methods, types of exams and their contribution to the course grade are determined by the senates of higher education institutions in accordance with the basic principles determined by the Council of Higher Education (YÖK).

2. Different methods such as homework, project, application, midterm and final exam are used in measurement and evaluation.

3. Letter and/or numeric grading systems are used to evaluate student success.

Quality Assurance

To oversee the quality of higher education programs;

  • YÖK is responsible for the planning, organization, management and supervision of education and training and other activities carried out in higher education institutions.
  • “University Monitoring and Evaluation Reports” of higher education institutions are published every year within the framework of the criteria determined by YÖK. The reports prepared according to these reports, including quantitative and qualitative evaluations of higher education institutions, are shared with the public by YÖK.
  • Every year, YÖK publishes the “Foundation Higher Education Institutions Report”, which includes academic, administrative and financial data on foundation higher education institutions. These reports, which include quantitative and qualitative evaluations of foundation higher education institutions, are shared with the public by YÖK.

Quality assurance of undergraduate programs in higher education is ensured according to the “Procedures and Principles for Ensuring Quality Assurance of Higher Education Diploma Programs”:

1. Creation and Approval of Teaching Programs:

1.1. YÖK determines the minimum standards and criteria required for the opening of undergraduate departments and programs in higher education institutions.

1.2. The curriculum of undergraduate programs in higher education institutions and the learning outcomes that each program will provide to the student are determined by the senates of higher education institutions in accordance with the basic principles determined by YÖK on these issues.

1.3. After the curriculum of the National Core Curriculum is accepted by the relevant Council of Deans, it is implemented by higher education institutions with the approval of YÖK.

2. Assessment and Evaluation: The measurement and evaluation of the learning outcomes of each undergraduate program is carried out according to the education and training and examination regulations prepared by higher education institutions in accordance with the basic principles determined by YÖK on these issues.

3. Certification: Students enrolled in undergraduate programs receive an undergraduate diploma upon successful completion of course credits and other obligations determined by higher education institutions.

4. Self-Assessment-External Evaluation: Higher education institutions, in the context of continuous monitoring, enter the “Institutional Internal Evaluation Reports” of the previous year into the Information System prepared by the Higher Education Quality Council (YÖKAK) at the beginning of each year. YÖKAK shares the “Institutional Feedback Report” prepared for the external evaluation of higher education institutions with the public. In addition, accreditation decisions issued by accreditation bodies authorized or recognized by YÖKAK also indicate that the quality assurance of the qualifications of the programs is ensured. YÖKAK conducts regular review activities regarding the qualifications determined in accordance with the legislation.

Access Requirements
  1. Graduating from secondary education institutions or secondary education institutions of foreign countries whose equivalence is approved by the Ministry of National Education and meeting the admission requirements for undergraduate programs of higher education institutions.
  2. In order to choose the Deck option of this program, students must  meet the legal requirements of the Seafarers and Pilots Regulation and the Seafarers and Pilots Education and Examination Directive, regarding Admission and Health Conditions in Educational Institutions.
  3.  To be placed in undergraduate programs that are the continuation of the fields they have completed in higher education institutions for associate degree graduates as a result of the Vertical Transfer Examination (DGS) conducted by ÖSYM, whose procedures and principles are determined by YÖK
  4. Candidates with a placement score below the placement score of the candidate whose placement score is ranked 300 thousandth in the placement score type of the program (excluding the programs of the Faculties of Forestry, Agriculture, Agricultural Sciences and Technologies, Fisheries/Aquatic Sciences and the programs of Woodworking Industrial Engineering, Biosystem Engineering, Fisheries Technology Engineering, Aquaculture Engineering, Fisheries Engineering, Aquaculture Industry Engineering; including the Food Engineering programs of the Faculties of Agriculture) will not be placed in engineering programs (the placement score of the placement score without additional points is taken into consideration). Candidates who do not meet this requirement will not be able to choose the relevant program. Candidates who do not meet this requirement will not be included in the placement process even if they have made a preference (including general quota and other quota types.).
Conditions for SuccessBusiness Option : Students must have completed 240 ECTS credits in total. GPA is 2.00 for students who entered in 2010 and later, and 1.80 for students who entered earlier. Completion of compulsory business and port internships. Deck Option : Students must have completed 240 ECTS credits in total. GPA is 2.00 for students who entered in 2010 and later, and 1.80 for students who entered earlier. Successful completion of 12 months of Offshore Internship.
Progression Paths (Relationship Type)

1. Those with a bachelor's degree can continue their studies in master's degree programs and, if they meet the relevant requirements, in doctoral and proficiency in art programs accepted with a bachelor's degree.

2. Undergraduate students have the right to participate in double major programs offered by the higher education institutions where they are studying. Students enrolled in double major programs can take courses from two diploma programs simultaneously and if they are successful, they can receive two separate undergraduate diplomas

Legal Basis

1. Higher Education Law No. 2547

     1.1. Regulation on the Principles of Transferring Between Associate and Undergraduate Programs, Double Major, Minor and Inter-Institutional Credit Transfer in Higher Education Institutions

2. Law No. 2547 on Higher Education (Additional Article-35)

     2.1.Regulation on Higher Education Quality Assurance and Higher Education Quality Board

Validity Period (If Any)

The qualification is valid at all times.

Url Open Address
Qualification Code

TR0030033341


Qualification Title
Bachelor's Degree in Maritime Transportation Management Engineering

Awarding Body
Istanbul University - Cerrahpaşa

Awarding Body Contact
Istanbul University-Cerrahpaşa Avcılar Campus, Bağlariçi Street. No:7, 34320 Avcılar/İstanbul

Awarding Body Url

Orientation
Academic

National Occupation Classification

ISCO 08  


EQF Level
6

TQF Level
6
The Qualification hasn't been included in TQF.

National Occupation Classification

ISCO 08  


Category
Main

Credit Value
240

Program Duration
4 Yıl

Program Profile

Istanbul University-Cerrahpaşa Department of Maritime Transportation and Management Engineering provides education in two options: Business and Deck. While the Deck option trains Oceangoing Watchkeeping Officers, the Business option graduates maritime operators with the title of Maritime Transportation  Management Engineer.

In this direction, Istanbul University-Cerrahpaşa Maritime Transportation Management Engineering program aims to train professional senior managers and scientists who are contemporary, qualified, open to innovation and development, have analytical decision-making ability, and follow scientific developments closely, and will serve the maritime and logistics sector in international norms.


Learning Environments

Education and training are provided in the form of formal education. In addition, practical trainings are carried out in laboratories within higher education institutions.


Description
  1. Uses mathematics, science and engineering knowledge to solve maritime problems ethically.
  2. Analyzes legal, environmental and social impacts and generates ethical and sustainable solutions.
  3. Analyzes engineering problems, and applies modelling and design methods.
  4. Works in teams; develops leadership, communication and project managementskills.
  5. Communicates effectively both verbally and written in at least one foreign language. Follows scientific and technological developments and learns continuously.
  6. Analyzes the economic and legal aspects of maritime trade and logistics processes.
  7. Develops quality management, risk analysis and innovative solutions. Applies leadership and organizational skills in logistics projects.
  8. Analyzes environmental impacts and provides sustainable solutions.
  9. Gains the qualifications of an Oceangoing Watchkeeping Officer in accordance with the STCW (International Convention on Standards of Training, Certification and Watchkeeping for Seafarers) standards.
  10. Manages ship navigation and operations safely and effectively. Applies safety rules; manages crises and takes the lead.
  11. Has environmental protection awareness in accordance with international standards.
  12. Knows maritime legislation and applies it effectively.

Key Competencies

Has advanced level of the key competencies listed below.

  •  Multilingual competence
  •  Mathematical competence and competence in science, technology and engineering
  •  Digital competence
  •  Personal, social and learning to learn competence
  •  Citizenship competence
  •  Entrepreneurial competence
  •  Cultural awareness and expressive competence

Further Info

1. Measurement and evaluation methods, types of exams and their contribution to the course grade are determined by the senates of higher education institutions in accordance with the basic principles determined by the Council of Higher Education (YÖK).

2. Different methods such as homework, project, application, midterm and final exam are used in measurement and evaluation.

3. Letter and/or numeric grading systems are used to evaluate student success.


Quality Assurance

To oversee the quality of higher education programs;

  • YÖK is responsible for the planning, organization, management and supervision of education and training and other activities carried out in higher education institutions.
  • “University Monitoring and Evaluation Reports” of higher education institutions are published every year within the framework of the criteria determined by YÖK. The reports prepared according to these reports, including quantitative and qualitative evaluations of higher education institutions, are shared with the public by YÖK.
  • Every year, YÖK publishes the “Foundation Higher Education Institutions Report”, which includes academic, administrative and financial data on foundation higher education institutions. These reports, which include quantitative and qualitative evaluations of foundation higher education institutions, are shared with the public by YÖK.

Quality assurance of undergraduate programs in higher education is ensured according to the “Procedures and Principles for Ensuring Quality Assurance of Higher Education Diploma Programs”:

1. Creation and Approval of Teaching Programs:

1.1. YÖK determines the minimum standards and criteria required for the opening of undergraduate departments and programs in higher education institutions.

1.2. The curriculum of undergraduate programs in higher education institutions and the learning outcomes that each program will provide to the student are determined by the senates of higher education institutions in accordance with the basic principles determined by YÖK on these issues.

1.3. After the curriculum of the National Core Curriculum is accepted by the relevant Council of Deans, it is implemented by higher education institutions with the approval of YÖK.

2. Assessment and Evaluation: The measurement and evaluation of the learning outcomes of each undergraduate program is carried out according to the education and training and examination regulations prepared by higher education institutions in accordance with the basic principles determined by YÖK on these issues.

3. Certification: Students enrolled in undergraduate programs receive an undergraduate diploma upon successful completion of course credits and other obligations determined by higher education institutions.

4. Self-Assessment-External Evaluation: Higher education institutions, in the context of continuous monitoring, enter the “Institutional Internal Evaluation Reports” of the previous year into the Information System prepared by the Higher Education Quality Council (YÖKAK) at the beginning of each year. YÖKAK shares the “Institutional Feedback Report” prepared for the external evaluation of higher education institutions with the public. In addition, accreditation decisions issued by accreditation bodies authorized or recognized by YÖKAK also indicate that the quality assurance of the qualifications of the programs is ensured. YÖKAK conducts regular review activities regarding the qualifications determined in accordance with the legislation.


Access Requirements
  1. Graduating from secondary education institutions or secondary education institutions of foreign countries whose equivalence is approved by the Ministry of National Education and meeting the admission requirements for undergraduate programs of higher education institutions.
  2. In order to choose the Deck option of this program, students must  meet the legal requirements of the Seafarers and Pilots Regulation and the Seafarers and Pilots Education and Examination Directive, regarding Admission and Health Conditions in Educational Institutions.
  3.  To be placed in undergraduate programs that are the continuation of the fields they have completed in higher education institutions for associate degree graduates as a result of the Vertical Transfer Examination (DGS) conducted by ÖSYM, whose procedures and principles are determined by YÖK
  4. Candidates with a placement score below the placement score of the candidate whose placement score is ranked 300 thousandth in the placement score type of the program (excluding the programs of the Faculties of Forestry, Agriculture, Agricultural Sciences and Technologies, Fisheries/Aquatic Sciences and the programs of Woodworking Industrial Engineering, Biosystem Engineering, Fisheries Technology Engineering, Aquaculture Engineering, Fisheries Engineering, Aquaculture Industry Engineering; including the Food Engineering programs of the Faculties of Agriculture) will not be placed in engineering programs (the placement score of the placement score without additional points is taken into consideration). Candidates who do not meet this requirement will not be able to choose the relevant program. Candidates who do not meet this requirement will not be included in the placement process even if they have made a preference (including general quota and other quota types.).

Conditions for Success
Business Option : Students must have completed 240 ECTS credits in total. GPA is 2.00 for students who entered in 2010 and later, and 1.80 for students who entered earlier. Completion of compulsory business and port internships. Deck Option : Students must have completed 240 ECTS credits in total. GPA is 2.00 for students who entered in 2010 and later, and 1.80 for students who entered earlier. Successful completion of 12 months of Offshore Internship.

Progression Paths (Relationship Type)

1. Those with a bachelor's degree can continue their studies in master's degree programs and, if they meet the relevant requirements, in doctoral and proficiency in art programs accepted with a bachelor's degree.

2. Undergraduate students have the right to participate in double major programs offered by the higher education institutions where they are studying. Students enrolled in double major programs can take courses from two diploma programs simultaneously and if they are successful, they can receive two separate undergraduate diplomas


Legal Basis

1. Higher Education Law No. 2547

     1.1. Regulation on the Principles of Transferring Between Associate and Undergraduate Programs, Double Major, Minor and Inter-Institutional Credit Transfer in Higher Education Institutions

2. Law No. 2547 on Higher Education (Additional Article-35)

     2.1.Regulation on Higher Education Quality Assurance and Higher Education Quality Board


Validity Period (If Any)

The qualification is valid at all times.


Url
Open Address