Yeterlilik Kodu

TR0030012430

Yeterlilik Adı
Coğrafya Lisans Diploması
Sorumlu KurumErzincan Binali Yıldırım Üniversitesi
Sorumlu Kurum İletişim BilgisiErzincan Binali Yıldırım Üniversitesi Rektörlüğü, Yalnızbağ Yerleşkesi, 24002 / ERZİNCAN
Sorumlu Kurum URLhttp://www.ebyu.edu.tr/
YönelimGenel
AYÇ Seviyesi6
Yeterlilik TYÇ’ye yerleştirilmemiştir.
TYÇ Seviyesi 6
Sınıflandırma (Tematik Alan)Yer bilimleri
Sınıflandırma (Meslek Kodu)

ISCO:08

KategoriAna
Kredi Değeri240
Programın Normal Süresi 4 Yıl
Program Profili (Amaç)

Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü olarak, Coğrafya bilimi için çalışmayı idealist ilkelerle hedef edinmiş ve bu ilkelerle çalışacak Coğrafyacılar yetiştirmeyi amaçlayan bir bilim topluluğuyuz.
Bölümümüzün misyonu; ülke ve dünya sorunlarına duyarlı, çözüm üreten, özgüveni ve hoşgörüsü yüksek, yaşam boyu öğrenmeyi hedef edinen, eleştirel düşünebilen, coğrafi bilgiyi analiz edebilen bilim adamı yetiştirmektir.

Öğrenme Ortamları

Bölüme ait derslerin yürütülmesi adına 3 derslik bulunmaktadır. Coğrafi Bilgi Sistemleri (CBS) laboratuvarının yanı sıra harita odası ve kayaçların sergilendiği bir derslik bulunmaktadır. Merkezi Kütüphane'de bölümle ilgili yeterince ilmî ve edebî eser yer almaktadır. Öğrenci kulüplerinin etkinliklerinin düzenlendiği konferans salonları da mevcuttur.

Öğrenme Kazanımları (Tanım)
  • Fiziki, beşeri ve ekonomik coğrafya alanındaki temel kavramları kavrayabilir ve kavramlar arası ilişki kurma bilgisine sahiptir.
  • Doğal ve beşeri çevredeki değişim ve dönüşümün neden ve sonuçlarını kavrar.
  • Coğrafya bilimine ilişkin bilgileri, Coğrafi Bilgi Sistemleri (CBS) ve Uzaktan Algılama (UA) gibi mekansal teknolojileri kullanarak sunma becerisine sahiptir.
  • Alanında karşılaştığı sorunlarla ilgili gözlem yapma, karar alma, ve bu kararları uygulama becerisine sahiptir.
  • Alanı ile ilgili bireysel ve grup olarak üstlendiği görev ve sorumlulukları yerine getirme bilincine sahiptir.
  • Bilgiyi ve veriyi nasıl elde edeceğini bilir, öğrendiklerini aynı alandaki lisansüstü eğitim düzeyine veya bir mesleğe yönlendirir.
  • Öğrendiği bilgi ve becerileri yazılı ve sözlü olarak aktarır, proje ve etkinliklere dönüştürür.
  • Alanındaki değişim ve yenilikleri takip ederek olayları yorumlamada yetkinlik sahibi olur.
Anahtar Yetkinlikler

Aşağıda belirtilen yetkinliklere ileri düzeyde sahiptir:

  • Fiziki, beşeri ve ekonomik Coğrafya alanındaki temel kavramları kavrayabilme ve kavramlar arası ilişki kurma yetkinliği.
  • Doğal ve beşeri çevredeki değişim ve dönüşümün neden ve sonuçlarını kavrama yetkinliği.
  • Coğrafya bilimine ilişkin bilgileri, Coğrafi Bilgi Sistemleri (CBS) ve Uzaktan Algılama (UA) gibi mekansal teknolojileri kullanarak sunma becerisi.
Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri

Her dönem için bir ara sınav ve bir yarıyıl sınavı yapılır. Ara sınavın % 40ı, yarıyıl sınavının % 60ı esas alınarak başarı durumu belirlenir. Bunlara ek olarak quiz, proje ödevi verilmektedir. Her ders için uygulanan ölçme ve değerlendirme yöntemleri ilgili öğretim üyesi/leri tarafından hazırlanan ve Bilgi paketinde yer alan “Ders Öğretim Planı”nda tanımlanmıştır. Sınavlar ve ders başarı notları ile ilgili olarak EBYÜ Ön lisans, Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav yönetmeliğinin ilgili maddeleri uygulanır. Sınıf başarı düzeyine göre harf notları ve referans aralıkları tabloda verilmiştir.

 

SINIF BAŞARI DÜZEYİ

DÜZEY 1

DÜZEY 2

DÜZEY 3

DÜZEY 4

DÜZEY 5

HBN Ortalama Aralıkları

0-49,99

50-61,99

62-72,99

73-84,99

85-100

Harf Notu

Katsayı

HAM BAŞARI NOTU ARALIKLARI

AA

4

71-100

77-100

82-100

90-100

96-100

BA

3.5

65-70

71-76

77-81

82-89

90-95

BB

3.0

59-64

65-70

71-76

77-81

82-89

CB

2.5

54-58

59-64

65-70

71-76

77-81

CC

2.0

46-53

54-58

59-64

65-70

71-76

DC

1.5

40-45

46-53

54-58

59-64

65-70

DD

1.0

35-39

40-45

46-53

54-58

59-64

FF

0.0

0-34

0-39

0-45

0-53

0-58

Kalite Güvencesi

Yükseköğretim programlarının niteliğinin gözetilmesi için;

• YÖK, yükseköğretim kurumlarında eğitim ve öğretim ile diğer faaliyetlerin planlanması, düzenlenmesi, yönetilmesi ve denetlenmesinden sorumludur.

• YÖK tarafından belirlenen kriterler çerçevesinde hazırlanan yükseköğretim kurumlarına ait “Üniversite İzleme ve Değerlendirme Raporları” her yıl yayımlanır. Bu raporlara göre hazırlanan, yükseköğretim kurumlarına yönelik nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren raporlarda YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır.

• YÖK tarafından vakıf yükseköğretim kurumlarına ait akademik, idari ve mali verileri içeren “Vakıf Yükseköğretim Kurumları Raporu” her yıl yayımlanır. Vakıf yükseköğretim kurumlarına yönelik yapılan nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren bu raporlar YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır. Yükseköğretimde lisans programlarının kalite güvencesi “Yükseköğretim Diploma Programlarının Kalite Güvencesinin Sağlanmasına Yönelik Usul ve Esaslar” a göre sağlanır:

1. Öğretim Programlarının Oluşturulması ve Onaylanması: Yükseköğretim kurumlarında lisans bölüm ve programların açılması için gerekli olan asgari standart ve ölçütleri YÖK belirler.

1.1. Yükseköğretim kurumlarında lisans programlarının müfredatı ve her bir programın öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının neler olacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumlarının senatoları tarafından belirlenir.

1.2. Ulusal Çekirdek Eğitim Programlarının müfredatı ilgili Dekanlar Konseyi tarafından kabul edildikten sonra YÖK’ün onayıyla yükseköğretim kurumları tarafından uygulanır.

2. Ölçme-Değerlendirme: Her bir lisans programının öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının ölçme ve değerlendirmesinin nasıl yapılacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumları tarafından hazırlanan öğretim ve sınav yönetmeliğine göre yürütülür.

3. Belgelendirme: Lisans programlarına kayıtlı öğrenciler, yükseköğretim kurumları tarafından belirlenen ders kredilerini ve diğer yükümlülükleri başarı ile tamamlamaları halinde; lisans diploması alır.

4. Öz Değerlendirme-Dış Değerlendirme: Yükseköğretim kurumları, sürekli izleme bağlamında, her yılın başında bir önceki yıla ait “Kurum İç Değerlendirme Raporlarını” Yükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK) tarafından hazırlanan Bilgi Sistemine girer. YÖKAK, yükseköğretim kurumlarının dış değerlendirmesine ilişkin hazırladığı “Kurumsal Geri Bildirim Raporu”nu kamuoyuyla paylaşılır. Ayrıca, YÖKAK tarafından yetkilendirilen veya tanınan akreditasyon kuruluşları tarafından verilen akreditasyon kararları da programların yeterliliklerinin kalite güvencesinin sağlandığını gösterir. YÖKAK mevzuatı gereği belirlenen yeterliliklere ilişkin düzenli gözden geçirme faaliyetleri yapar.

Programımız FEDEK tarafından 09.01.2025 tarihinden itibaren 30.09.2030 tarihine kadar akredite edilmiştir.

Giriş Şartı

Bölüme kayıt yaptırmak isteyen öğrenci, üniversitenin akademik ve yasal mevzuatı çerçevesinde ÖSYM tarafından belirlenen süreçleri tamamlamak / sınavları başarmış olmak zorundadır. Yurtiçi veya dışında eşdeğer programda öğrenimine başlamış bir öğrenci yatay geçiş için başvuru yapabilir. Öğrencilerin kabulü dönem başlamadan, her bir öğrencinin şartları ve başvuru yaptığı derece dikkate alınarak incelenir ve özel olarak değerlendirilir. Üniversite tarafından onaylanmış ve bir anlaşma ile sınırları belirlenmiş öğrenci değişim programları kapsamında yurtdışından gelen öğrenciler bölümde İngilizce olarak verilen dersleri alabilirler. Öğrenci Türkçe dil bilgisi yeterliliğine sahipse Ders Planı'nda belirtilen herhangi bir Türkçe derse kayıt yaptırabilir.

Başarma Şartları240 AKTS'yi başarıyla tamamlayan öğrenciler bölümünden mezun olabilir.
İlerleme Yolları (İlişki Türü)

Programın hedeflediği yeteneklere sahip mezunların istihdam alanları da çok geniştir. İlgili yeteneklere sahip olan mezunların çok farklı özel kuruluşlarda ve devlet kurumlarında çalışabilecekleri düşünülmektedir. İl ve ilçe Belediyelerinin başta CBS birimleri olmak üzere; Altyapı, Çevre Koruma, Atık Yönetimi, Park ve Bahçeler, Deniz Hizmetleri, Tarihi Çevre Koruma, Projeler, Kentsel Tasarım, Ulaşım Planlama, Trafik, Toplu Ulaşım, Turizm, Şehir Planlama, İmar, Harita, Deprem ve Zemin İnceleme, Kentsel Dönüşüm, Stratejik Planlama, Mesken, Afet Koordinasyon, Su ve Kanalizasyon gibi müdürlükleri programın mezunlarının istihdam alanları arasında yer almaktadır. Program mezunlarının çalışabileceği diğer kamu kurumları ise bakanlıklar ve bunlara bağlı çok çeşitli müdürlüklerdir. Bayındırlık ve İskân, Çevre ve Şehircilik, Orman ve Su İşleri, Enerji ve Tabi Kaynaklar, Kültür ve Turizm, Milli Savunma, Gıda, Tarım ve Hayvancılık, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme, Milli Eğitim ve İçişleri gibi çeşitli bakanlıklarda coğrafyacıların çalışabilecekleri pek çok genel müdürlük bulunmaktadır. Bunlardan bazıları şunlardır: Türkiye İstatistik Kurumu, Afet İşleri, Tapu Kadastro, İller Bankası, Karayolları, Çevre Yönetimi, Çevresel Etki Değerlendirmesi ve Planlama, Ağaçlandırma ve Erozyon Kontrolü, Doğa Koruma ve Milli Parklar, Özel Çevre Koruma, Orman, Devlet Meteoroloji İşleri, Enerji İşleri, M.T.A., Devlet Su İşleri, Maden İşleri, Petrol İşleri, Araştırma ve Eğitim, Kültür Varlıkları ve Müzeler, Tarımsal Üretim ve Geliştirme, Koruma ve Kontrol, Tarımsal Araştırmalar, Havza Araştırma, Denizcilik, Kıyı Emniyeti, TÜRKSAT, Sivil Havacılık, Haberleşme, Eğitim Teknolojileri, Nüfus ve Vatandaşlık İşleri, Mahalli İdareler. Program mezunları çok farklı kurumlarda coğrafyacı olarak istihdam olunabilecekleri gibi gerekli formasyon ve sınav sonuçlarından sonra Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı ortaöğretim kurumlarında coğrafya öğretmeni olarak da görev yapabileceklerdir. Hali hazırdaki coğrafya bölümlerinden mezun olan öğrenciler meslek açısından ağırlıklı ve öncelikli olarak coğrafya öğretmenliğini düşünmektedirler. Önerilen program mezunlarının öncelikle başta farklı kamu kurumlarında olmak üzere, çok farklı alanlarda faaliyet yapan özel kuruluşlarda istihdam edilmesi için eğitim ve öğretim verecektir. Tüm alanlarda yapılan yatırımlarla giderek büyüyen Türkiye’de çağdaş coğrafya biliminin sağlamış olduğu bilgi, beceri ve deneyimlerle mezun olan coğrafyacılara ihtiyaç giderek artmaktadır. Özellikle kamu kurumlarında farklı bakanlık ve bunlara bağlı bulunan çeşitli müdürlüklerde CBS ve UA konularında binlerce yetişmiş elemana ihtiyaç duyulduğu 2013 yılında farklı kaynaklar tarafından dile getirilmiştir. Mevcut programdan mezun olan öğrencilerin bu ihtiyaçları karşılayabilecek düzeyde yetişmelerine dikkat edilecektir. Mevcut programda yer alan CBS ve UA ile ilgili dersler ve bölümün altyapısı ve faaliyetleri bu amacın gerçekleştirilebileceğini göz önüne getiren önemli delillerdir.

Yasal Dayanağı

1. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu

1.1. Yükseköğretim Kurumlarında Önlisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yan Dal İle Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik

1.2. Meslek Yüksekokulları ve Açıköğretim Ön Lisans Programları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Devamları Hakkında Yönetmelik

2. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu (Ek Madde-35)

2.1. Yükseköğretim Kalite Güvencesi ve Yükseköğretim Kalite Kurulu Yönetmeliği

Geçerlilik Süresi (Varsa)

Belge sürekli geçerlidir.

Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi Adresi Aç
Yeterlilik Kodu

TR0030012430


Yeterlilik Adı
Coğrafya Lisans Diploması

Sorumlu Kurum
Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi

Sorumlu Kurum İletişim Bilgisi
Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi Rektörlüğü, Yalnızbağ Yerleşkesi, 24002 / ERZİNCAN

Sorumlu Kurum URL

Yönelim
Genel

Sınıflandırma (Meslek Kodu)

ISCO:08


AYÇ Seviyesi
6

TYÇ Seviyesi
6
Yeterlilik TYÇ’ye yerleştirilmemiştir.

Sınıflandırma (Meslek Kodu)

ISCO:08


Kategori
Ana

Kredi Değeri
240

Programın Normal Süresi
4 Yıl

Program Profili (Amaç)

Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü olarak, Coğrafya bilimi için çalışmayı idealist ilkelerle hedef edinmiş ve bu ilkelerle çalışacak Coğrafyacılar yetiştirmeyi amaçlayan bir bilim topluluğuyuz.
Bölümümüzün misyonu; ülke ve dünya sorunlarına duyarlı, çözüm üreten, özgüveni ve hoşgörüsü yüksek, yaşam boyu öğrenmeyi hedef edinen, eleştirel düşünebilen, coğrafi bilgiyi analiz edebilen bilim adamı yetiştirmektir.


Öğrenme Ortamları

Bölüme ait derslerin yürütülmesi adına 3 derslik bulunmaktadır. Coğrafi Bilgi Sistemleri (CBS) laboratuvarının yanı sıra harita odası ve kayaçların sergilendiği bir derslik bulunmaktadır. Merkezi Kütüphane'de bölümle ilgili yeterince ilmî ve edebî eser yer almaktadır. Öğrenci kulüplerinin etkinliklerinin düzenlendiği konferans salonları da mevcuttur.


Öğrenme Kazanımları (Tanım)
  • Fiziki, beşeri ve ekonomik coğrafya alanındaki temel kavramları kavrayabilir ve kavramlar arası ilişki kurma bilgisine sahiptir.
  • Doğal ve beşeri çevredeki değişim ve dönüşümün neden ve sonuçlarını kavrar.
  • Coğrafya bilimine ilişkin bilgileri, Coğrafi Bilgi Sistemleri (CBS) ve Uzaktan Algılama (UA) gibi mekansal teknolojileri kullanarak sunma becerisine sahiptir.
  • Alanında karşılaştığı sorunlarla ilgili gözlem yapma, karar alma, ve bu kararları uygulama becerisine sahiptir.
  • Alanı ile ilgili bireysel ve grup olarak üstlendiği görev ve sorumlulukları yerine getirme bilincine sahiptir.
  • Bilgiyi ve veriyi nasıl elde edeceğini bilir, öğrendiklerini aynı alandaki lisansüstü eğitim düzeyine veya bir mesleğe yönlendirir.
  • Öğrendiği bilgi ve becerileri yazılı ve sözlü olarak aktarır, proje ve etkinliklere dönüştürür.
  • Alanındaki değişim ve yenilikleri takip ederek olayları yorumlamada yetkinlik sahibi olur.

Anahtar Yetkinlikler

Aşağıda belirtilen yetkinliklere ileri düzeyde sahiptir:

  • Fiziki, beşeri ve ekonomik Coğrafya alanındaki temel kavramları kavrayabilme ve kavramlar arası ilişki kurma yetkinliği.
  • Doğal ve beşeri çevredeki değişim ve dönüşümün neden ve sonuçlarını kavrama yetkinliği.
  • Coğrafya bilimine ilişkin bilgileri, Coğrafi Bilgi Sistemleri (CBS) ve Uzaktan Algılama (UA) gibi mekansal teknolojileri kullanarak sunma becerisi.

Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri

Her dönem için bir ara sınav ve bir yarıyıl sınavı yapılır. Ara sınavın % 40ı, yarıyıl sınavının % 60ı esas alınarak başarı durumu belirlenir. Bunlara ek olarak quiz, proje ödevi verilmektedir. Her ders için uygulanan ölçme ve değerlendirme yöntemleri ilgili öğretim üyesi/leri tarafından hazırlanan ve Bilgi paketinde yer alan “Ders Öğretim Planı”nda tanımlanmıştır. Sınavlar ve ders başarı notları ile ilgili olarak EBYÜ Ön lisans, Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav yönetmeliğinin ilgili maddeleri uygulanır. Sınıf başarı düzeyine göre harf notları ve referans aralıkları tabloda verilmiştir.

 

SINIF BAŞARI DÜZEYİ

DÜZEY 1

DÜZEY 2

DÜZEY 3

DÜZEY 4

DÜZEY 5

HBN Ortalama Aralıkları

0-49,99

50-61,99

62-72,99

73-84,99

85-100

Harf Notu

Katsayı

HAM BAŞARI NOTU ARALIKLARI

AA

4

71-100

77-100

82-100

90-100

96-100

BA

3.5

65-70

71-76

77-81

82-89

90-95

BB

3.0

59-64

65-70

71-76

77-81

82-89

CB

2.5

54-58

59-64

65-70

71-76

77-81

CC

2.0

46-53

54-58

59-64

65-70

71-76

DC

1.5

40-45

46-53

54-58

59-64

65-70

DD

1.0

35-39

40-45

46-53

54-58

59-64

FF

0.0

0-34

0-39

0-45

0-53

0-58


Kalite Güvencesi

Yükseköğretim programlarının niteliğinin gözetilmesi için;

• YÖK, yükseköğretim kurumlarında eğitim ve öğretim ile diğer faaliyetlerin planlanması, düzenlenmesi, yönetilmesi ve denetlenmesinden sorumludur.

• YÖK tarafından belirlenen kriterler çerçevesinde hazırlanan yükseköğretim kurumlarına ait “Üniversite İzleme ve Değerlendirme Raporları” her yıl yayımlanır. Bu raporlara göre hazırlanan, yükseköğretim kurumlarına yönelik nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren raporlarda YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır.

• YÖK tarafından vakıf yükseköğretim kurumlarına ait akademik, idari ve mali verileri içeren “Vakıf Yükseköğretim Kurumları Raporu” her yıl yayımlanır. Vakıf yükseköğretim kurumlarına yönelik yapılan nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren bu raporlar YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır. Yükseköğretimde lisans programlarının kalite güvencesi “Yükseköğretim Diploma Programlarının Kalite Güvencesinin Sağlanmasına Yönelik Usul ve Esaslar” a göre sağlanır:

1. Öğretim Programlarının Oluşturulması ve Onaylanması: Yükseköğretim kurumlarında lisans bölüm ve programların açılması için gerekli olan asgari standart ve ölçütleri YÖK belirler.

1.1. Yükseköğretim kurumlarında lisans programlarının müfredatı ve her bir programın öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının neler olacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumlarının senatoları tarafından belirlenir.

1.2. Ulusal Çekirdek Eğitim Programlarının müfredatı ilgili Dekanlar Konseyi tarafından kabul edildikten sonra YÖK’ün onayıyla yükseköğretim kurumları tarafından uygulanır.

2. Ölçme-Değerlendirme: Her bir lisans programının öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının ölçme ve değerlendirmesinin nasıl yapılacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumları tarafından hazırlanan öğretim ve sınav yönetmeliğine göre yürütülür.

3. Belgelendirme: Lisans programlarına kayıtlı öğrenciler, yükseköğretim kurumları tarafından belirlenen ders kredilerini ve diğer yükümlülükleri başarı ile tamamlamaları halinde; lisans diploması alır.

4. Öz Değerlendirme-Dış Değerlendirme: Yükseköğretim kurumları, sürekli izleme bağlamında, her yılın başında bir önceki yıla ait “Kurum İç Değerlendirme Raporlarını” Yükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK) tarafından hazırlanan Bilgi Sistemine girer. YÖKAK, yükseköğretim kurumlarının dış değerlendirmesine ilişkin hazırladığı “Kurumsal Geri Bildirim Raporu”nu kamuoyuyla paylaşılır. Ayrıca, YÖKAK tarafından yetkilendirilen veya tanınan akreditasyon kuruluşları tarafından verilen akreditasyon kararları da programların yeterliliklerinin kalite güvencesinin sağlandığını gösterir. YÖKAK mevzuatı gereği belirlenen yeterliliklere ilişkin düzenli gözden geçirme faaliyetleri yapar.

Programımız FEDEK tarafından 09.01.2025 tarihinden itibaren 30.09.2030 tarihine kadar akredite edilmiştir.


Giriş Şartı

Bölüme kayıt yaptırmak isteyen öğrenci, üniversitenin akademik ve yasal mevzuatı çerçevesinde ÖSYM tarafından belirlenen süreçleri tamamlamak / sınavları başarmış olmak zorundadır. Yurtiçi veya dışında eşdeğer programda öğrenimine başlamış bir öğrenci yatay geçiş için başvuru yapabilir. Öğrencilerin kabulü dönem başlamadan, her bir öğrencinin şartları ve başvuru yaptığı derece dikkate alınarak incelenir ve özel olarak değerlendirilir. Üniversite tarafından onaylanmış ve bir anlaşma ile sınırları belirlenmiş öğrenci değişim programları kapsamında yurtdışından gelen öğrenciler bölümde İngilizce olarak verilen dersleri alabilirler. Öğrenci Türkçe dil bilgisi yeterliliğine sahipse Ders Planı'nda belirtilen herhangi bir Türkçe derse kayıt yaptırabilir.


Başarma Şartları
240 AKTS'yi başarıyla tamamlayan öğrenciler bölümünden mezun olabilir.

İlerleme Yolları (İlişki Türü)

Programın hedeflediği yeteneklere sahip mezunların istihdam alanları da çok geniştir. İlgili yeteneklere sahip olan mezunların çok farklı özel kuruluşlarda ve devlet kurumlarında çalışabilecekleri düşünülmektedir. İl ve ilçe Belediyelerinin başta CBS birimleri olmak üzere; Altyapı, Çevre Koruma, Atık Yönetimi, Park ve Bahçeler, Deniz Hizmetleri, Tarihi Çevre Koruma, Projeler, Kentsel Tasarım, Ulaşım Planlama, Trafik, Toplu Ulaşım, Turizm, Şehir Planlama, İmar, Harita, Deprem ve Zemin İnceleme, Kentsel Dönüşüm, Stratejik Planlama, Mesken, Afet Koordinasyon, Su ve Kanalizasyon gibi müdürlükleri programın mezunlarının istihdam alanları arasında yer almaktadır. Program mezunlarının çalışabileceği diğer kamu kurumları ise bakanlıklar ve bunlara bağlı çok çeşitli müdürlüklerdir. Bayındırlık ve İskân, Çevre ve Şehircilik, Orman ve Su İşleri, Enerji ve Tabi Kaynaklar, Kültür ve Turizm, Milli Savunma, Gıda, Tarım ve Hayvancılık, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme, Milli Eğitim ve İçişleri gibi çeşitli bakanlıklarda coğrafyacıların çalışabilecekleri pek çok genel müdürlük bulunmaktadır. Bunlardan bazıları şunlardır: Türkiye İstatistik Kurumu, Afet İşleri, Tapu Kadastro, İller Bankası, Karayolları, Çevre Yönetimi, Çevresel Etki Değerlendirmesi ve Planlama, Ağaçlandırma ve Erozyon Kontrolü, Doğa Koruma ve Milli Parklar, Özel Çevre Koruma, Orman, Devlet Meteoroloji İşleri, Enerji İşleri, M.T.A., Devlet Su İşleri, Maden İşleri, Petrol İşleri, Araştırma ve Eğitim, Kültür Varlıkları ve Müzeler, Tarımsal Üretim ve Geliştirme, Koruma ve Kontrol, Tarımsal Araştırmalar, Havza Araştırma, Denizcilik, Kıyı Emniyeti, TÜRKSAT, Sivil Havacılık, Haberleşme, Eğitim Teknolojileri, Nüfus ve Vatandaşlık İşleri, Mahalli İdareler. Program mezunları çok farklı kurumlarda coğrafyacı olarak istihdam olunabilecekleri gibi gerekli formasyon ve sınav sonuçlarından sonra Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı ortaöğretim kurumlarında coğrafya öğretmeni olarak da görev yapabileceklerdir. Hali hazırdaki coğrafya bölümlerinden mezun olan öğrenciler meslek açısından ağırlıklı ve öncelikli olarak coğrafya öğretmenliğini düşünmektedirler. Önerilen program mezunlarının öncelikle başta farklı kamu kurumlarında olmak üzere, çok farklı alanlarda faaliyet yapan özel kuruluşlarda istihdam edilmesi için eğitim ve öğretim verecektir. Tüm alanlarda yapılan yatırımlarla giderek büyüyen Türkiye’de çağdaş coğrafya biliminin sağlamış olduğu bilgi, beceri ve deneyimlerle mezun olan coğrafyacılara ihtiyaç giderek artmaktadır. Özellikle kamu kurumlarında farklı bakanlık ve bunlara bağlı bulunan çeşitli müdürlüklerde CBS ve UA konularında binlerce yetişmiş elemana ihtiyaç duyulduğu 2013 yılında farklı kaynaklar tarafından dile getirilmiştir. Mevcut programdan mezun olan öğrencilerin bu ihtiyaçları karşılayabilecek düzeyde yetişmelerine dikkat edilecektir. Mevcut programda yer alan CBS ve UA ile ilgili dersler ve bölümün altyapısı ve faaliyetleri bu amacın gerçekleştirilebileceğini göz önüne getiren önemli delillerdir.


Yasal Dayanağı

1. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu

1.1. Yükseköğretim Kurumlarında Önlisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yan Dal İle Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik

1.2. Meslek Yüksekokulları ve Açıköğretim Ön Lisans Programları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Devamları Hakkında Yönetmelik

2. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu (Ek Madde-35)

2.1. Yükseköğretim Kalite Güvencesi ve Yükseköğretim Kalite Kurulu Yönetmeliği


Geçerlilik Süresi (Varsa)

Belge sürekli geçerlidir.


Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi
Adresi Aç

Qualification Code

TR0030012430

Qualification Title
Undergraduate Diploma in Geography
Awarding BodyErzincan Binali Yildirim University
Awarding Body Contact
Awarding Body Urlhttp://www.ebyu.edu.tr/
OrientationGeneral
EQF Level6
The Qualification hasn't been included in TQF.
TQF Level 6
Thematic AreasEarth sciences
National Occupation Classification

ISCO:08

CategoryMain
Credit Value240
Program Duration4 Yıl
Program Profile

As Erzincan Binali Yıldırım University Faculty of Arts and Sciences, Department of Geography, we are a scientific community that aims to work for geography with idealistic principles and aims to train geographers who will work with these principles.
Mission of our department; To raise scientists who are sensitive to the problems of the country and the world, who produce solutions, who have high self-confidence and tolerance, who aim for lifelong learning, who can think critically and who can analyze geographic information

Learning Environments

There are 3 classrooms for the department's courses. In addition to the Geographic Information Systems (GIS) laboratory, there is a map room and a classroom where rocks are exhibited. The Central Library contains sufficient scientific and literary works related to the department. There are also conference halls where student clubs' activities are organized.

Description

He/she can grasp the basic concepts in the field of physical, human and economic geography and has the knowledge to establish relationships between concepts.
He/she understands the causes and consequences of change and transformation in the natural and human environment.
He/she has the ability to present information related to geography science using spatial technologies such as Geographic Information Systems (GIS) and Remote Sensing (RS).
He/she has the ability to observe, make decisions and implement these decisions regarding the problems encountered in his/her field.
He/she has the awareness to fulfill the duties and responsibilities he/she undertakes individually and as a group in his/her field.
He/she knows how to obtain information and data, directs what he/she has learned to the postgraduate education level in the same field or to a profession.
He/she transfers the information and skills he/she has learned in written and oral form and transforms them into projects and activities.
He/she has the competence to interpret events by following the changes and innovations in his/her field.

Key Competencies

Has the following competencies at an advanced level:

  • Competence to grasp the basic concepts in the field of physical, human and economic Geography and to establish relationships between concepts.
  • Competence to grasp the causes and consequences of change and transformation in the natural and human environment.
  • Ability to present information related to geography using spatial technologies such as Geographic Information Systems (GIS) and Remote Sensing (RS).
Further Info

There is a midterm exam and a midterm exam for each term. The success status is determined by taking 40% of the midterm exam and 60% of the midterm exam as basis. In addition to these, quizzes and project assignments are given. The measurement and evaluation methods applied for each course are defined in the “Course Teaching Plan” prepared by the relevant faculty member/s and included in the Information Package. The relevant articles of the EBYU Associate Degree, Undergraduate Education-Teaching and Exam Regulations are applied regarding the exams and course success grades. Letter grades and reference ranges according to class success level are given in the table.

 

SINIF BAŞARI DÜZEYİ

DÜZEY 1

DÜZEY 2

DÜZEY 3

DÜZEY 4

DÜZEY 5

HBN Ortalama Aralıkları

0-49,99

50-61,99

62-72,99

73-84,99

85-100

Harf Notu

Katsayı

HAM BAŞARI NOTU ARALIKLARI

AA

4

71-100

77-100

82-100

90-100

96-100

BA

3.5

65-70

71-76

77-81

82-89

90-95

BB

3.0

59-64

65-70

71-76

77-81

82-89

CB

2.5

54-58

59-64

65-70

71-76

77-81

CC

2.0

46-53

54-58

59-64

65-70

71-76

DC

1.5

40-45

46-53

54-58

59-64

65-70

DD

1.0

35-39

40-45

46-53

54-58

59-64

FF

0.0

0-34

0-39

0-45

0-53

0-58

Quality Assurance

In order to monitor the quality of higher education programs;

• YÖK is responsible for planning, organizing, managing and supervising education and training and other activities in higher education institutions.

• “University Monitoring and Evaluation Reports” of higher education institutions prepared within the framework of criteria determined by YÖK are published every year. Reports prepared according to these reports, which include quantitative and qualitative evaluations of higher education institutions, are shared with the public by YÖK.

• “Foundation Higher Education Institutions Report” containing academic, administrative and financial data of foundation higher education institutions is published every year by YÖK. These reports, which include quantitative and qualitative evaluations of foundation higher education institutions, are shared with the public by YÖK. The quality assurance of undergraduate programs in higher education is provided according to the “Procedures and Principles for the Quality Assurance of Higher Education Diploma Programs”:

1. Creation and Approval of Curriculum: The minimum standards and criteria required for the opening of undergraduate departments and programs in higher education institutions are determined by the Council of Higher Education.

1.1. The curriculum of undergraduate programs in higher education institutions and the learning outcomes that each program will provide to students are determined by the senates of higher education institutions in accordance with the basic principles determined by the Council of Higher Education on these issues.

1.2. The curriculum of the National Core Education Programs is implemented by higher education institutions with the approval of the Council of Higher Education after being approved by the relevant Deans Council.

2. Measurement and Evaluation: The measurement and evaluation of the learning outcomes that each undergraduate program will provide to students is carried out in accordance with the education and examination regulations prepared by higher education institutions in accordance with the basic principles determined by the Council of Higher Education on these issues.

3. Certification: Students enrolled in undergraduate programs receive a bachelor's degree if they successfully complete the course credits and other obligations determined by higher education institutions.

4. Self-Assessment-External Evaluation: In the context of continuous monitoring, higher education institutions enter the "Internal Institutional Evaluation Reports" of the previous year into the Information System prepared by the Higher Education Quality Board (YÖKAK) at the beginning of each year. YÖKAK shares the "Institutional Feedback Report" prepared by the external evaluation of higher education institutions with the public. In addition, accreditation decisions made by accreditation institutions authorized or recognized by YÖKAK also show that the quality assurance of the program qualifications is provided. YÖKAK conducts regular review activities regarding the qualifications determined in accordance with the legislation.

Our program has been accredited by FEDEK from 09.01.2025 until 30.09.2030.

Access Requirements

Students who want to register to the department must complete the processes determined by ÖSYM within the framework of the academic and legal regulations of the university / pass the exams. A student who has started his/her education in an equivalent program in Turkey or abroad can apply for horizontal transfer. The acceptance of students is examined and evaluated individually before the beginning of the term, considering the conditions of each student and the degree he/she applied for. Students coming from abroad within the scope of student exchange programs approved by the university and determined by an agreement can take courses given in English in the department. If the student has Turkish language proficiency, he/she can register for any Turkish course specified in the Course Plan.

Conditions for SuccessStudents who successfully complete 240 ECTS can graduate from the department.
Progression Paths (Relationship Type)

The employment areas of graduates with the skills targeted by the program are also very wide. It is thought that graduates with the relevant skills can work in many different private organizations and government institutions. In addition to GIS units of provincial and district municipalities; Infrastructure, Environmental Protection, Waste Management, Parks and Gardens, Marine Services, Historical Environmental Protection, Projects, Urban Design, Transportation Planning, Traffic, Public Transportation, Tourism, Urban Planning, Zoning, Mapping, Earthquake and Ground Survey, Urban Transformation, Strategic Planning, Housing, Disaster Coordination, Water and Sewerage are among the employment areas of the graduates of the program. Other public institutions where the graduates of the program can work are ministries and various directorates affiliated to them. There are many general directorates where geographers can work in various ministries such as Public Works and Settlement, Environment and Urbanization, Forestry and Water Affairs, Energy and Natural Resources, Culture and Tourism, National Defense, Food, Agriculture and Livestock, Transportation, Maritime Affairs and Communications, National Education and Internal Affairs. Some of these are: Turkish Statistical Institute, Disaster Affairs, Land Registry and Cadastre, Bank of Provinces, Highways, Environmental Management, Environmental Impact Assessment and Planning, Afforestation and Erosion Control, Nature Conservation and National Parks, Special Environmental Protection, Forestry, State Meteorological Affairs, Energy Affairs, MTA, State Hydraulic Works, Mining Affairs, Petroleum Affairs, Research and Education, Cultural Heritage and Museums, Agricultural Production and Development, Protection and Control, Agricultural Research, Basin Research, Maritime Affairs, Coastal Safety, TÜRKSAT, Civil Aviation, Communication, Educational Technologies, Population and Citizenship Affairs, Local Administrations. Graduates of the program can be employed as geographers in many different institutions, and after the necessary formation and exam results, they can also work as geography teachers in secondary schools affiliated to the Ministry of National Education. Students who graduate from the current geography departments mainly and primarily consider geography teaching in terms of profession. The proposed program will provide education and training for graduates to be employed primarily in different public institutions and private organizations operating in many different fields. In Turkey, which is growing with investments made in all fields, the need for geographers who graduate with the knowledge, skills and experiences provided by contemporary geography science is increasing. In 2013, it was stated by different sources that there was a need for thousands of trained personnel in GIS and IA subjects, especially in public institutions, different ministries and various directorates affiliated to them. Attention will be paid to ensure that students graduating from the current program are trained to meet these needs. The courses related to GIS and IA in the current program and the infrastructure and activities of the department are important evidence that this goal can be achieved.

Legal Basis

1. Law No. 2547 on Higher Education
1.1. Regulation on the Principles of Transfer, Double Major, Minor and Inter-Institutional Credit Transfer between Associate and Undergraduate Programs in Higher Education Institutions
1.2. Regulation on the Continuation of Undergraduate Education of Vocational Schools and Open Education Associate Degree Program Graduates
2. Law No. 2547 on Higher Education (Additional Article-35)
2.1. Regulation on Higher Education Quality Assurance and Higher Education Quality Board

Validity Period (If Any)

The document is valid continuously.

Url Open Address
Qualification Code

TR0030012430


Qualification Title
Undergraduate Diploma in Geography

Awarding Body
Erzincan Binali Yildirim University

Awarding Body Contact

Awarding Body Url

Orientation
General

National Occupation Classification

ISCO:08


EQF Level
6

TQF Level
6
The Qualification hasn't been included in TQF.

National Occupation Classification

ISCO:08


Category
Main

Credit Value
240

Program Duration
4 Yıl

Program Profile

As Erzincan Binali Yıldırım University Faculty of Arts and Sciences, Department of Geography, we are a scientific community that aims to work for geography with idealistic principles and aims to train geographers who will work with these principles.
Mission of our department; To raise scientists who are sensitive to the problems of the country and the world, who produce solutions, who have high self-confidence and tolerance, who aim for lifelong learning, who can think critically and who can analyze geographic information


Learning Environments

There are 3 classrooms for the department's courses. In addition to the Geographic Information Systems (GIS) laboratory, there is a map room and a classroom where rocks are exhibited. The Central Library contains sufficient scientific and literary works related to the department. There are also conference halls where student clubs' activities are organized.


Description

He/she can grasp the basic concepts in the field of physical, human and economic geography and has the knowledge to establish relationships between concepts.
He/she understands the causes and consequences of change and transformation in the natural and human environment.
He/she has the ability to present information related to geography science using spatial technologies such as Geographic Information Systems (GIS) and Remote Sensing (RS).
He/she has the ability to observe, make decisions and implement these decisions regarding the problems encountered in his/her field.
He/she has the awareness to fulfill the duties and responsibilities he/she undertakes individually and as a group in his/her field.
He/she knows how to obtain information and data, directs what he/she has learned to the postgraduate education level in the same field or to a profession.
He/she transfers the information and skills he/she has learned in written and oral form and transforms them into projects and activities.
He/she has the competence to interpret events by following the changes and innovations in his/her field.


Key Competencies

Has the following competencies at an advanced level:

  • Competence to grasp the basic concepts in the field of physical, human and economic Geography and to establish relationships between concepts.
  • Competence to grasp the causes and consequences of change and transformation in the natural and human environment.
  • Ability to present information related to geography using spatial technologies such as Geographic Information Systems (GIS) and Remote Sensing (RS).

Further Info

There is a midterm exam and a midterm exam for each term. The success status is determined by taking 40% of the midterm exam and 60% of the midterm exam as basis. In addition to these, quizzes and project assignments are given. The measurement and evaluation methods applied for each course are defined in the “Course Teaching Plan” prepared by the relevant faculty member/s and included in the Information Package. The relevant articles of the EBYU Associate Degree, Undergraduate Education-Teaching and Exam Regulations are applied regarding the exams and course success grades. Letter grades and reference ranges according to class success level are given in the table.

 

SINIF BAŞARI DÜZEYİ

DÜZEY 1

DÜZEY 2

DÜZEY 3

DÜZEY 4

DÜZEY 5

HBN Ortalama Aralıkları

0-49,99

50-61,99

62-72,99

73-84,99

85-100

Harf Notu

Katsayı

HAM BAŞARI NOTU ARALIKLARI

AA

4

71-100

77-100

82-100

90-100

96-100

BA

3.5

65-70

71-76

77-81

82-89

90-95

BB

3.0

59-64

65-70

71-76

77-81

82-89

CB

2.5

54-58

59-64

65-70

71-76

77-81

CC

2.0

46-53

54-58

59-64

65-70

71-76

DC

1.5

40-45

46-53

54-58

59-64

65-70

DD

1.0

35-39

40-45

46-53

54-58

59-64

FF

0.0

0-34

0-39

0-45

0-53

0-58


Quality Assurance

In order to monitor the quality of higher education programs;

• YÖK is responsible for planning, organizing, managing and supervising education and training and other activities in higher education institutions.

• “University Monitoring and Evaluation Reports” of higher education institutions prepared within the framework of criteria determined by YÖK are published every year. Reports prepared according to these reports, which include quantitative and qualitative evaluations of higher education institutions, are shared with the public by YÖK.

• “Foundation Higher Education Institutions Report” containing academic, administrative and financial data of foundation higher education institutions is published every year by YÖK. These reports, which include quantitative and qualitative evaluations of foundation higher education institutions, are shared with the public by YÖK. The quality assurance of undergraduate programs in higher education is provided according to the “Procedures and Principles for the Quality Assurance of Higher Education Diploma Programs”:

1. Creation and Approval of Curriculum: The minimum standards and criteria required for the opening of undergraduate departments and programs in higher education institutions are determined by the Council of Higher Education.

1.1. The curriculum of undergraduate programs in higher education institutions and the learning outcomes that each program will provide to students are determined by the senates of higher education institutions in accordance with the basic principles determined by the Council of Higher Education on these issues.

1.2. The curriculum of the National Core Education Programs is implemented by higher education institutions with the approval of the Council of Higher Education after being approved by the relevant Deans Council.

2. Measurement and Evaluation: The measurement and evaluation of the learning outcomes that each undergraduate program will provide to students is carried out in accordance with the education and examination regulations prepared by higher education institutions in accordance with the basic principles determined by the Council of Higher Education on these issues.

3. Certification: Students enrolled in undergraduate programs receive a bachelor's degree if they successfully complete the course credits and other obligations determined by higher education institutions.

4. Self-Assessment-External Evaluation: In the context of continuous monitoring, higher education institutions enter the "Internal Institutional Evaluation Reports" of the previous year into the Information System prepared by the Higher Education Quality Board (YÖKAK) at the beginning of each year. YÖKAK shares the "Institutional Feedback Report" prepared by the external evaluation of higher education institutions with the public. In addition, accreditation decisions made by accreditation institutions authorized or recognized by YÖKAK also show that the quality assurance of the program qualifications is provided. YÖKAK conducts regular review activities regarding the qualifications determined in accordance with the legislation.

Our program has been accredited by FEDEK from 09.01.2025 until 30.09.2030.


Access Requirements

Students who want to register to the department must complete the processes determined by ÖSYM within the framework of the academic and legal regulations of the university / pass the exams. A student who has started his/her education in an equivalent program in Turkey or abroad can apply for horizontal transfer. The acceptance of students is examined and evaluated individually before the beginning of the term, considering the conditions of each student and the degree he/she applied for. Students coming from abroad within the scope of student exchange programs approved by the university and determined by an agreement can take courses given in English in the department. If the student has Turkish language proficiency, he/she can register for any Turkish course specified in the Course Plan.


Conditions for Success
Students who successfully complete 240 ECTS can graduate from the department.

Progression Paths (Relationship Type)

The employment areas of graduates with the skills targeted by the program are also very wide. It is thought that graduates with the relevant skills can work in many different private organizations and government institutions. In addition to GIS units of provincial and district municipalities; Infrastructure, Environmental Protection, Waste Management, Parks and Gardens, Marine Services, Historical Environmental Protection, Projects, Urban Design, Transportation Planning, Traffic, Public Transportation, Tourism, Urban Planning, Zoning, Mapping, Earthquake and Ground Survey, Urban Transformation, Strategic Planning, Housing, Disaster Coordination, Water and Sewerage are among the employment areas of the graduates of the program. Other public institutions where the graduates of the program can work are ministries and various directorates affiliated to them. There are many general directorates where geographers can work in various ministries such as Public Works and Settlement, Environment and Urbanization, Forestry and Water Affairs, Energy and Natural Resources, Culture and Tourism, National Defense, Food, Agriculture and Livestock, Transportation, Maritime Affairs and Communications, National Education and Internal Affairs. Some of these are: Turkish Statistical Institute, Disaster Affairs, Land Registry and Cadastre, Bank of Provinces, Highways, Environmental Management, Environmental Impact Assessment and Planning, Afforestation and Erosion Control, Nature Conservation and National Parks, Special Environmental Protection, Forestry, State Meteorological Affairs, Energy Affairs, MTA, State Hydraulic Works, Mining Affairs, Petroleum Affairs, Research and Education, Cultural Heritage and Museums, Agricultural Production and Development, Protection and Control, Agricultural Research, Basin Research, Maritime Affairs, Coastal Safety, TÜRKSAT, Civil Aviation, Communication, Educational Technologies, Population and Citizenship Affairs, Local Administrations. Graduates of the program can be employed as geographers in many different institutions, and after the necessary formation and exam results, they can also work as geography teachers in secondary schools affiliated to the Ministry of National Education. Students who graduate from the current geography departments mainly and primarily consider geography teaching in terms of profession. The proposed program will provide education and training for graduates to be employed primarily in different public institutions and private organizations operating in many different fields. In Turkey, which is growing with investments made in all fields, the need for geographers who graduate with the knowledge, skills and experiences provided by contemporary geography science is increasing. In 2013, it was stated by different sources that there was a need for thousands of trained personnel in GIS and IA subjects, especially in public institutions, different ministries and various directorates affiliated to them. Attention will be paid to ensure that students graduating from the current program are trained to meet these needs. The courses related to GIS and IA in the current program and the infrastructure and activities of the department are important evidence that this goal can be achieved.


Legal Basis

1. Law No. 2547 on Higher Education
1.1. Regulation on the Principles of Transfer, Double Major, Minor and Inter-Institutional Credit Transfer between Associate and Undergraduate Programs in Higher Education Institutions
1.2. Regulation on the Continuation of Undergraduate Education of Vocational Schools and Open Education Associate Degree Program Graduates
2. Law No. 2547 on Higher Education (Additional Article-35)
2.1. Regulation on Higher Education Quality Assurance and Higher Education Quality Board


Validity Period (If Any)

The document is valid continuously.


Url
Open Address