Yeterlilik Kodu

TR0030010871

Yeterlilik Adı
Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Lisans Diploması
Sorumlu KurumAtatürk Üniversitesi
Sorumlu Kurum İletişim BilgisiAtatürk Üniversitesi Rektörlüğü Üniversite Mahallesi Prof. Dr. Hikmet Koçak Sokak No : 8 P.K : 25050 Yakutiye / Erzurum
Sorumlu Kurum URLhttp://www.atauni.edu.tr/
YönelimGenel
AYÇ Seviyesi6
6 Yeterlilik TYÇ’ye 20/12/2024 tarihinde yerleştirildi
TYÇ Seviyesi 6
Sınıflandırma (Tematik Alan)Yönetim ve idare
Sınıflandırma (Meslek Kodu)

ISCO 08

KategoriAna
Kredi Değeri240
Programın Normal Süresi 4 Yıl
Program Profili (Amaç)
  • Ortaöğretim yeterliliklerine dayalı olarak sekiz yarıyıllık bir programı kapsayan ve belirli bir öğrenme alanına veya mesleğe yönelik eğitim veren bir yükseköğretim programıdır.
Öğrenme Ortamları
  • Eğitim ve öğretim örgün, açık veya uzaktan öğretim şeklinde gerçekleştirilir. Ayrıca, yükseköğretim kurumları bünyesindeki laboratuvarlarda ve atölyelerde ya da endüstride, sağlık kurumlarında ve iş yerlerinde staj veya iş yeri eğitimi olarak uygulamalı eğitimler yapılır.
Öğrenme Kazanımları (Tanım)
  • İktisadi ve sosyal olgularla, alanındaki kuramları bağdaştırabilme; insanlar ve toplumlararası ilişkilerin işleyişini disiplinler arası bir bakış açısıyla değerlendirir.
  • Ekonomik ve sosyal olguları sosyal politika bakış açısıyla ve insan merkezli değerlendirir.
  • Sosyal politikanın temel ilke, kurum, kural ve güncel konularını, ulusal ve uluslararası genel kabul gören normlar çerçevesinde sorgulayabilme ve yorumlar.
  • Verilen iktisat formasyonunu kullanarak çalışma hayatının temel göstergelerini doğru okuma becerisi kazandırır.
  • Çalışma yaşamına yönelik mevzuat hükümlerini ve yargı kararlarını takip edebilme, analitik bir bakış açsıyla tahlil edebilme ve söz konusu hüküm ve kararları iş uyuşmazlıklarının çözümünde kullanır.
  • Kurumsallaşmış çalışma ilişkilerini kuram ve uygulama boyutuyla doğru analiz etme becerisi kazandırır.
  • Güncel gelişmeler çerçevesinde özel sektör ve kamunun ihtiyaç ve beklentilerine uygun insan kaynakları uygulamalarına hâkim olur.
  • Öğrenim sürecinde elde edilen bilgileri analitik bir bakış açılışıyla kullanır.
  • Temel iktisadi ve sosyal problemleri, sosyal adalet perspektifiyle teşhis eder ve analiz eder.
  • Alanı ile ilgili verilerin sistematik olarak toplanması, yorumlanması, aktarılması ve uygulanması aşamalarında toplumsal, bilimsel ve etik değerleri gözetir.
  • Hayatın tamamının bir öğrenme süreci olduğunu içselleştirme; bilimsel gelişmeleri izleme ve kendini sürekli yeniler.
Anahtar Yetkinlikler

Aşağıda listelenen temel yetkinliklere ileri düzeyde sahiptir.

  • Okuryazarlık yeterliliği
  • Çok dilli yeterlilik
  • Bilim, teknoloji ve mühendislikte matematiksel yeterlilik ve yeterlilik
  • Dijital yeterlilik
  • Kişisel, sosyal ve öğrenmeyi öğrenme yeterliliği
  • yurttaşlık yeterliliği
  • Girişimcilik yeterliliği
  • Kültürel farkındalık ve ifade yeterliliği
Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri

Bölümde açılan her ders için ara sınav, quiz, ödev ve final sınavı yapılmaktadır. Ara sınav, kısa süreli sınav ve ödevlerin başarı notuna etkisi %40, yarıyıl sonu sınavının ise %60'ıdır. Dönem sınavına girebilmek için öğrencinin yönetmelikte yazılı devam koşullarını sağlaması gerekir. Tüm sınavlar 100 puan üzerinden değerlendirilmekte olup öğrencilerin başarı notlarının hesaplanmasında bağıl değerlendirme sistemi uygulanmaktadır. Bu değerlendirmede; Dersin öğretim elemanı, dersi alan öğrencilerin yarıyıl/yıl ve final sınavlarından aldıkları puanların istatistiksel sonuçlarını dikkate alır ve elde edilen notlar, Yönetmelikte belirtilen esaslar çerçevesinde 4 harfli sisteme dönüştürülür. düzenleme. Öğrencinin aldığı notlardan hesaplanan Ağırlıklı Genel Not Ortalaması (CGPA) üst üste iki yarıyıl 2,00'ın altında olanlar bir sonraki yarıyılda ders alamazlar. Bir dersten AA, BA, BB, CB ve CC notlarından birini alan öğrenci o dersi başarmış sayılır. Bir dersten alınan DC ve DD notları öğrencinin mezuniyet not ortalamasına göre değerlendirilir. Öğrencinin genel not ortalaması başarı eşiğinin üzerinde ise bu dersler başarılı olarak tanımlanır. FF notu ilgili dersten başarısız olan öğrencilere verilir. FF notu alan öğrencinin bu dersi açıldığı ilk yarıyıl/yılda alması, devam ve sınav koşullarını sağlaması gerekir. Başarı notu M ve G olan dersler CGPA hesaplanırken değerlendirmeye dahil edilmez.

Kalite Güvencesi

Yükseköğretim programlarının niteliğinin gözetilmesi için;

  • YÖK, yükseköğretim kurumlarında gerçekleştirilen eğitim ve öğretimle diğer faaliyetlerin planlanması, düzenlenmesi, yönetilmesi ve denetiminden sorumludur.
  • YÖK tarafından belirlenen kriterler çerçevesinde her yıl hazırlanan yükseköğretim kurumlarına ait “Üniversite İzleme ve Değerlendirme Raporları” yayımlanır. Bu raporlara göre hazırlanan, yükseköğretim kurumlarına yönelik nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren raporlarda YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır.
  •  YÖK tarafından her yıl vakıf yükseköğretim kurumlarına ait akademik, idari ve mali verileri içeren “Vakıf Yükseköğretim Kurumları Raporu” yayımlanır. Vakıf yükseköğretim kurumlarına yönelik yapılan nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren bu raporlar YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır. Yükseköğretimde lisans programlarının kalite güvencesi “Yükseköğretim Diploma Programlarının Kalite Güvencesinin Sağlanmasına Yönelik Usul ve Esaslar” a göre sağlanır:

1. Öğretim Programlarının Oluşturulması ve Onaylanması:

1.1. YÖK, yükseköğretim kurumlarında lisans bölüm ve programların açılması için gerekli olan asgari standart ve ölçütleri YÖK belirler.

1.2. Yükseköğretim kurumlarında lisans programlarının müfredatı ve her bir programın öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının neler olacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumlarının senatoları tarafından belirlenir.

1.3. Ulusal Çekirdek Eğitim Programlarının müfredatı ilgili Dekanlar Konseyi tarafından kabul edildikten sonra YÖK’ün onayıyla yükseköğretim kurumları tarafından uygulanır.

2. Ölçme-Değerlendirme: Her bir lisans programının öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının ölçme ve değerlendirmesinin nasıl yapılacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumları tarafından hazırlanan eğitim ve öğretim ve sınav yönetmeliğine göre yürütülür.

3. Belgelendirme: Lisans programlarına kayıtlı öğrenciler, yükseköğretim kurumları tarafından belirlenen ders kredilerini ve diğer yükümlülükleri başarı ile tamamlamaları halinde; lisans diploması alır.

4. Öz Değerlendirme-Dış Değerlendirme: Yükseköğretim kurumları, sürekli izleme bağlamında, her yılın başında bir önceki yıla ait “Kurum İç Değerlendirme Raporlarını” Yükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK) tarafından hazırlanan Bilgi Sistemine girer. YÖKAK, yükseköğretim kurumlarının dış değerlendirmesine ilişkin hazırladığı “Kurumsal Geri Bildirim Raporu”nu kamuoyuyla paylaşılır. Ayrıca, YÖKAK tarafından yetkilendirilen veya tanınan akreditasyon kuruluşları tarafından verilen akreditasyon kararları da programların yeterliliklerinin kalite güvencesinin sağlandığını gösterir. YÖKAK mevzuatı gereği belirlenen yeterliliklere ilişkin düzenli gözden geçirme faaliyetleri yapar.

Sosyal Beşeri ve Temel Bilimler Akreditasyon ve Rating Derneği (STAR)

Akreditasyon Başlangıç/Bitiş: 18.04.2024/18.04.2027

Giriş Şartı
  • Atatürk Üniversitesi Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Bölümüne lise diplomasına sahip ve Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yapılan YGS ve LYS sınavları neticesinde gerekli eşit ağırlık türünde puan alan öğrenci kabul edilmektedir.
Başarma Şartları Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkiler Bölümünün eğitim öğretim programında almak zorunda oldukları bütün dersleri, uygulamaları, başarıyla tamamlayan ve AGNO su en az 2.00 olan öğrencilere Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkiler Lisans diploması verilir.
İlerleme Yolları (İlişki Türü)

Mezunlar, kamu ve özel sektröde çalışabilirler.

Lisans diplomasına sahip olanlar, yüksek lisans programlarına ve ilgili şartları sağlamaları halinde lisans derecesi ile kabul edilen doktora ve sanatta yeterlik programlarına devam edebilirler.

Yasal Dayanağı

1. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu
1.1. Yükseköğretim Kurumlarında Ön Lisans ve Lisans Programları Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yan Dal ile Kurumlararası Kredi Transferi Esasları Hakkında Yönetmelik
1.2. Meslek Yüksekokulları ve Açık Öğretim Önlisans Programlarından Mezun Olanların Lisans Eğitimlerinin Devamına İlişkin Yönetmelik
2. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu (Ek Madde-35)
2.1.Yükseköğretim Kalite Güvencesi ve Yükseköğretim Kalite Kurulu Yönetmeliği

Geçerlilik Süresi (Varsa)

Yeterlilik sürekli geçerlidir.

Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi Adresi Aç
QrCodeQrCode
Yeterlilik Kodu

TR0030010871


Yeterlilik Adı
Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Lisans Diploması

Sorumlu Kurum
Atatürk Üniversitesi

Sorumlu Kurum İletişim Bilgisi
Atatürk Üniversitesi Rektörlüğü Üniversite Mahallesi Prof. Dr. Hikmet Koçak Sokak No : 8 P.K : 25050 Yakutiye / Erzurum

Sorumlu Kurum URL

Yönelim
Genel

Sınıflandırma (Meslek Kodu)

ISCO 08


AYÇ Seviyesi
6

TYÇ Seviyesi
6
Yeterlilik TYÇ’ye 20/12/2024 tarihinde yerleştirildi

Sınıflandırma (Meslek Kodu)

ISCO 08


Kategori
Ana

Kredi Değeri
240

Programın Normal Süresi
4 Yıl

Program Profili (Amaç)
  • Ortaöğretim yeterliliklerine dayalı olarak sekiz yarıyıllık bir programı kapsayan ve belirli bir öğrenme alanına veya mesleğe yönelik eğitim veren bir yükseköğretim programıdır.

Öğrenme Ortamları
  • Eğitim ve öğretim örgün, açık veya uzaktan öğretim şeklinde gerçekleştirilir. Ayrıca, yükseköğretim kurumları bünyesindeki laboratuvarlarda ve atölyelerde ya da endüstride, sağlık kurumlarında ve iş yerlerinde staj veya iş yeri eğitimi olarak uygulamalı eğitimler yapılır.

Öğrenme Kazanımları (Tanım)
  • İktisadi ve sosyal olgularla, alanındaki kuramları bağdaştırabilme; insanlar ve toplumlararası ilişkilerin işleyişini disiplinler arası bir bakış açısıyla değerlendirir.
  • Ekonomik ve sosyal olguları sosyal politika bakış açısıyla ve insan merkezli değerlendirir.
  • Sosyal politikanın temel ilke, kurum, kural ve güncel konularını, ulusal ve uluslararası genel kabul gören normlar çerçevesinde sorgulayabilme ve yorumlar.
  • Verilen iktisat formasyonunu kullanarak çalışma hayatının temel göstergelerini doğru okuma becerisi kazandırır.
  • Çalışma yaşamına yönelik mevzuat hükümlerini ve yargı kararlarını takip edebilme, analitik bir bakış açsıyla tahlil edebilme ve söz konusu hüküm ve kararları iş uyuşmazlıklarının çözümünde kullanır.
  • Kurumsallaşmış çalışma ilişkilerini kuram ve uygulama boyutuyla doğru analiz etme becerisi kazandırır.
  • Güncel gelişmeler çerçevesinde özel sektör ve kamunun ihtiyaç ve beklentilerine uygun insan kaynakları uygulamalarına hâkim olur.
  • Öğrenim sürecinde elde edilen bilgileri analitik bir bakış açılışıyla kullanır.
  • Temel iktisadi ve sosyal problemleri, sosyal adalet perspektifiyle teşhis eder ve analiz eder.
  • Alanı ile ilgili verilerin sistematik olarak toplanması, yorumlanması, aktarılması ve uygulanması aşamalarında toplumsal, bilimsel ve etik değerleri gözetir.
  • Hayatın tamamının bir öğrenme süreci olduğunu içselleştirme; bilimsel gelişmeleri izleme ve kendini sürekli yeniler.

Anahtar Yetkinlikler

Aşağıda listelenen temel yetkinliklere ileri düzeyde sahiptir.

  • Okuryazarlık yeterliliği
  • Çok dilli yeterlilik
  • Bilim, teknoloji ve mühendislikte matematiksel yeterlilik ve yeterlilik
  • Dijital yeterlilik
  • Kişisel, sosyal ve öğrenmeyi öğrenme yeterliliği
  • yurttaşlık yeterliliği
  • Girişimcilik yeterliliği
  • Kültürel farkındalık ve ifade yeterliliği

Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri

Bölümde açılan her ders için ara sınav, quiz, ödev ve final sınavı yapılmaktadır. Ara sınav, kısa süreli sınav ve ödevlerin başarı notuna etkisi %40, yarıyıl sonu sınavının ise %60'ıdır. Dönem sınavına girebilmek için öğrencinin yönetmelikte yazılı devam koşullarını sağlaması gerekir. Tüm sınavlar 100 puan üzerinden değerlendirilmekte olup öğrencilerin başarı notlarının hesaplanmasında bağıl değerlendirme sistemi uygulanmaktadır. Bu değerlendirmede; Dersin öğretim elemanı, dersi alan öğrencilerin yarıyıl/yıl ve final sınavlarından aldıkları puanların istatistiksel sonuçlarını dikkate alır ve elde edilen notlar, Yönetmelikte belirtilen esaslar çerçevesinde 4 harfli sisteme dönüştürülür. düzenleme. Öğrencinin aldığı notlardan hesaplanan Ağırlıklı Genel Not Ortalaması (CGPA) üst üste iki yarıyıl 2,00'ın altında olanlar bir sonraki yarıyılda ders alamazlar. Bir dersten AA, BA, BB, CB ve CC notlarından birini alan öğrenci o dersi başarmış sayılır. Bir dersten alınan DC ve DD notları öğrencinin mezuniyet not ortalamasına göre değerlendirilir. Öğrencinin genel not ortalaması başarı eşiğinin üzerinde ise bu dersler başarılı olarak tanımlanır. FF notu ilgili dersten başarısız olan öğrencilere verilir. FF notu alan öğrencinin bu dersi açıldığı ilk yarıyıl/yılda alması, devam ve sınav koşullarını sağlaması gerekir. Başarı notu M ve G olan dersler CGPA hesaplanırken değerlendirmeye dahil edilmez.


Kalite Güvencesi

Yükseköğretim programlarının niteliğinin gözetilmesi için;

  • YÖK, yükseköğretim kurumlarında gerçekleştirilen eğitim ve öğretimle diğer faaliyetlerin planlanması, düzenlenmesi, yönetilmesi ve denetiminden sorumludur.
  • YÖK tarafından belirlenen kriterler çerçevesinde her yıl hazırlanan yükseköğretim kurumlarına ait “Üniversite İzleme ve Değerlendirme Raporları” yayımlanır. Bu raporlara göre hazırlanan, yükseköğretim kurumlarına yönelik nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren raporlarda YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır.
  •  YÖK tarafından her yıl vakıf yükseköğretim kurumlarına ait akademik, idari ve mali verileri içeren “Vakıf Yükseköğretim Kurumları Raporu” yayımlanır. Vakıf yükseköğretim kurumlarına yönelik yapılan nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren bu raporlar YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır. Yükseköğretimde lisans programlarının kalite güvencesi “Yükseköğretim Diploma Programlarının Kalite Güvencesinin Sağlanmasına Yönelik Usul ve Esaslar” a göre sağlanır:

1. Öğretim Programlarının Oluşturulması ve Onaylanması:

1.1. YÖK, yükseköğretim kurumlarında lisans bölüm ve programların açılması için gerekli olan asgari standart ve ölçütleri YÖK belirler.

1.2. Yükseköğretim kurumlarında lisans programlarının müfredatı ve her bir programın öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının neler olacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumlarının senatoları tarafından belirlenir.

1.3. Ulusal Çekirdek Eğitim Programlarının müfredatı ilgili Dekanlar Konseyi tarafından kabul edildikten sonra YÖK’ün onayıyla yükseköğretim kurumları tarafından uygulanır.

2. Ölçme-Değerlendirme: Her bir lisans programının öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının ölçme ve değerlendirmesinin nasıl yapılacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumları tarafından hazırlanan eğitim ve öğretim ve sınav yönetmeliğine göre yürütülür.

3. Belgelendirme: Lisans programlarına kayıtlı öğrenciler, yükseköğretim kurumları tarafından belirlenen ders kredilerini ve diğer yükümlülükleri başarı ile tamamlamaları halinde; lisans diploması alır.

4. Öz Değerlendirme-Dış Değerlendirme: Yükseköğretim kurumları, sürekli izleme bağlamında, her yılın başında bir önceki yıla ait “Kurum İç Değerlendirme Raporlarını” Yükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK) tarafından hazırlanan Bilgi Sistemine girer. YÖKAK, yükseköğretim kurumlarının dış değerlendirmesine ilişkin hazırladığı “Kurumsal Geri Bildirim Raporu”nu kamuoyuyla paylaşılır. Ayrıca, YÖKAK tarafından yetkilendirilen veya tanınan akreditasyon kuruluşları tarafından verilen akreditasyon kararları da programların yeterliliklerinin kalite güvencesinin sağlandığını gösterir. YÖKAK mevzuatı gereği belirlenen yeterliliklere ilişkin düzenli gözden geçirme faaliyetleri yapar.

Sosyal Beşeri ve Temel Bilimler Akreditasyon ve Rating Derneği (STAR)

Akreditasyon Başlangıç/Bitiş: 18.04.2024/18.04.2027


Giriş Şartı
  • Atatürk Üniversitesi Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Bölümüne lise diplomasına sahip ve Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yapılan YGS ve LYS sınavları neticesinde gerekli eşit ağırlık türünde puan alan öğrenci kabul edilmektedir.

Başarma Şartları
Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkiler Bölümünün eğitim öğretim programında almak zorunda oldukları bütün dersleri, uygulamaları, başarıyla tamamlayan ve AGNO su en az 2.00 olan öğrencilere Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkiler Lisans diploması verilir.

İlerleme Yolları (İlişki Türü)

Mezunlar, kamu ve özel sektröde çalışabilirler.

Lisans diplomasına sahip olanlar, yüksek lisans programlarına ve ilgili şartları sağlamaları halinde lisans derecesi ile kabul edilen doktora ve sanatta yeterlik programlarına devam edebilirler.


Yasal Dayanağı

1. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu
1.1. Yükseköğretim Kurumlarında Ön Lisans ve Lisans Programları Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yan Dal ile Kurumlararası Kredi Transferi Esasları Hakkında Yönetmelik
1.2. Meslek Yüksekokulları ve Açık Öğretim Önlisans Programlarından Mezun Olanların Lisans Eğitimlerinin Devamına İlişkin Yönetmelik
2. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu (Ek Madde-35)
2.1.Yükseköğretim Kalite Güvencesi ve Yükseköğretim Kalite Kurulu Yönetmeliği


Geçerlilik Süresi (Varsa)

Yeterlilik sürekli geçerlidir.


Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi
Adresi Aç

Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi
QrCodeQrCode
Qualification Code

TR0030010871

Qualification Title
Labour Economics and Industrial Relations
Awarding BodyAtatürk University
Awarding Body ContactAtatürk University
Awarding Body Urlhttp://www.atauni.edu.tr/
OrientationGeneral
EQF Level6
6 The Qualification has been included in TQF on 20/12/2024
TQF Level 6
Thematic AreasManagement and administration
National Occupation Classification

ISCO 08

CategoryMain
Credit Value240
Program Duration4 Yıl
Program Profile
  • It is a higher education program that covers an eight-semester program based on secondary education qualifications and provides training for a specific field of learning or profession.

Learning Environments
  • Education and training are carried out in the form of formal education. In addition, practical training is provided as internships or workplace training in laboratories and workshops within higher education institutions or in industry, healthcare institutions and workplaces.
Description

Ability to reconcile economic and social facts with theories in the field; Ability to evaluate the functioning of human and inter-societal relations from an interdisciplinary perspective.

  • To evaluate economic and social facts from a social policy perspective and people-centered.
  • To be able to question and interpret the basic principles, institutions, rules and current issues of social policy within the framework of national and international generally accepted norms.
  • To gain the ability to read the basic indicators of working life correctly by using the given economic formation.
  • Ability to follow legislative provisions and judicial decisions regarding working life, analyze them from an analytical perspective, and use these provisions and decisions in resolving labor disputes.
  • To provide students with the ability to accurately analyze institutionalized working relationships in terms of theory and practice.
  • Ability to master human resources practices in line with the needs and expectations of the private sector and the public within the framework of current developments
  • Ability to use the information obtained during the learning process from an analytical perspective.
  • Ability to diagnose and analyze basic economic and social problems from a social justice perspective.
  • Observing social, scientific and ethical values ​​during the systematic collection, interpretation, transfer and application of data related to the field.
Key Competencies

Possesses the key competencies listed below at an advanced level.

  • Literacy competency
  • Multilingual proficiency
  • Mathematical competence and competence in science, technology and engineering
  • Digital competence
  • Personal, social and learning to learn competence
  • civic competence
  • Entrepreneurial competence
  • Cultural awareness and expression competence
Further Info
  • For each course offered in the department, a midterm exam, quiz, homework and final exam are held. The impact of midterm exams, short-term exams and assignments on the success grade is 40%, and the final exam is 60%. In order to take the term exam, the student must meet the attendance requirements written in the regulations. All exams are evaluated out of 100 points and a relative evaluation system is applied in calculating students' success grades. In this evaluation; The instructor of the course takes into account the statistical results of the scores received by the students taking the course from the semester/year and final exams and the grades obtained are converted into a 4-letter system within the framework of the principles specified in the regulation. Those whose Weighted General Grade Point Average (CGPA), which is calculated from the grades the student has received, is below 2.00 for two consecutive semesters, cannot take courses in the next semester. A student who receives one of the AA, BA, BB, CB and CC grades from a course is deemed to have succeeded that course. DC and DD grades received from a course are evaluated depending on the student's graduation CGPA. If the student's CGPA is above the success threshold, these courses are defined as successful. FF grade is given to students who fail the relevant course. The student who receives an FF grade must take this course in the first semester/year it is offered and meet the attendance and exam requirements. Courses with success grades of M and G are not included in the evaluation when calculating CGPA.

Quality Assurance

In order to monitor the quality of higher education programs;

• YÖK is responsible for planning, organizing, managing and supervising education, training and other activities in higher education institutions.

• "University Monitoring and Evaluation Reports" of higher education institutions, prepared within the framework of the criteria determined by YÖK, are published every year. Reports prepared according to these reports, containing quantitative and qualitative evaluations for higher education institutions, are shared with the public by YÖK.

• The "Foundation Higher Education Institutions Report", which includes academic, administrative and financial data of foundation higher education institutions, is published every year by YÖK. These reports, which include quantitative and qualitative evaluations of foundation higher education institutions, are shared with the public by YÖK. Quality assurance of undergraduate programs in higher education is provided according to the "Procedures and Principles for Providing Quality Assurance of Higher Education Diploma Programs":

1. Creation and Approval of Curriculum: YÖK determines the minimum standards and criteria required for the opening of undergraduate departments and programs in higher education institutions.

1.1. The curriculum of undergraduate programs in higher education institutions and the learning outcomes that each program will bring to the student are determined by the senates of higher education institutions in accordance with the basic principles determined by YÖK on these issues.

1.2. The curriculum of National Core Education Programs is implemented by higher education institutions with the approval of YÖK after being accepted by the relevant Deans Council.

2. Measurement-Evaluation: How to measure and evaluate the learning outcomes that each undergraduate program will provide to the student is carried out in accordance with the teaching and examination regulations prepared by higher education institutions in accordance with the basic principles determined by YÖK on these issues.

3. Certification: Students enrolled in undergraduate programs, if they successfully complete the course credits and other obligations determined by higher education institutions; receives a bachelor's degree.

4. Self-Evaluation-External Evaluation: In the context of continuous monitoring, higher education institutions enter the "Institution Internal Evaluation Reports" of the previous year into the Information System prepared by the Higher Education Quality Board (YÖKAK) at the beginning of each year. The "Institutional Feedback Report" prepared by YÖKAK regarding the external evaluation of higher education institutions is shared with the public. In addition, accreditation decisions made by accreditation bodies authorized or recognized by YÖKAK also show that the quality assurance of the qualifications of the programs is ensured. It carries out regular review activities regarding the qualifications determined in accordance with the YÖKAK legislation.

Access Requirements
  • Ataturk University (AU) Labor Economics and Industrial Relations Department accepts high school graduates who get sufficient quantitative scores in YGS and LYS exams, both of which are administered by Student Selection and Placement Center (ÖSYM).
Conditions for Success Labor Economics and Industrial Relations Department’s education guideline requires the successful completion of all the course work and applications as well as a minimum 2.00 GPA to be awarded the Bachelor’s degree in Labor Economics and Industrial Relations.
Progression Paths (Relationship Type)

Graduates can work in the public and private sectors.

Those who have a bachelor's degree can continue with master's programs and, if they meet the relevant conditions, doctoral and art proficiency programs accepted with a bachelor's degree.

Legal Basis

1. Higher Education Law No. 2547

1.1. Regulation on the Principles of Transfer Between Associate and Undergraduate Programs in Higher Education Institutions, Double Major, Minor and Inter-Institutional Credit Transfer

1.2. Regulation on the Continuation of Undergraduate Education for Graduates of Vocational Schools and Open Education Associate Degree Programs

2. Higher Education Law No. 2547 (Additional Article-35)

2.1.Higher Education Quality Assurance and Higher Education Quality Board Regulation

Validity Period (If Any)

The qualification is valid at all times.

Url Open Address
QrCodeQrCode
Qualification Code

TR0030010871


Qualification Title
Labour Economics and Industrial Relations

Awarding Body
Atatürk University

Awarding Body Contact
Atatürk University

Awarding Body Url

Orientation
General

National Occupation Classification

ISCO 08


EQF Level
6

TQF Level
6
The Qualification has been included in TQF on 20/12/2024

National Occupation Classification

ISCO 08


Category
Main

Credit Value
240

Program Duration
4 Yıl

Program Profile
  • It is a higher education program that covers an eight-semester program based on secondary education qualifications and provides training for a specific field of learning or profession.


Learning Environments
  • Education and training are carried out in the form of formal education. In addition, practical training is provided as internships or workplace training in laboratories and workshops within higher education institutions or in industry, healthcare institutions and workplaces.

Description

Ability to reconcile economic and social facts with theories in the field; Ability to evaluate the functioning of human and inter-societal relations from an interdisciplinary perspective.

  • To evaluate economic and social facts from a social policy perspective and people-centered.
  • To be able to question and interpret the basic principles, institutions, rules and current issues of social policy within the framework of national and international generally accepted norms.
  • To gain the ability to read the basic indicators of working life correctly by using the given economic formation.
  • Ability to follow legislative provisions and judicial decisions regarding working life, analyze them from an analytical perspective, and use these provisions and decisions in resolving labor disputes.
  • To provide students with the ability to accurately analyze institutionalized working relationships in terms of theory and practice.
  • Ability to master human resources practices in line with the needs and expectations of the private sector and the public within the framework of current developments
  • Ability to use the information obtained during the learning process from an analytical perspective.
  • Ability to diagnose and analyze basic economic and social problems from a social justice perspective.
  • Observing social, scientific and ethical values ​​during the systematic collection, interpretation, transfer and application of data related to the field.

Key Competencies

Possesses the key competencies listed below at an advanced level.

  • Literacy competency
  • Multilingual proficiency
  • Mathematical competence and competence in science, technology and engineering
  • Digital competence
  • Personal, social and learning to learn competence
  • civic competence
  • Entrepreneurial competence
  • Cultural awareness and expression competence

Further Info
  • For each course offered in the department, a midterm exam, quiz, homework and final exam are held. The impact of midterm exams, short-term exams and assignments on the success grade is 40%, and the final exam is 60%. In order to take the term exam, the student must meet the attendance requirements written in the regulations. All exams are evaluated out of 100 points and a relative evaluation system is applied in calculating students' success grades. In this evaluation; The instructor of the course takes into account the statistical results of the scores received by the students taking the course from the semester/year and final exams and the grades obtained are converted into a 4-letter system within the framework of the principles specified in the regulation. Those whose Weighted General Grade Point Average (CGPA), which is calculated from the grades the student has received, is below 2.00 for two consecutive semesters, cannot take courses in the next semester. A student who receives one of the AA, BA, BB, CB and CC grades from a course is deemed to have succeeded that course. DC and DD grades received from a course are evaluated depending on the student's graduation CGPA. If the student's CGPA is above the success threshold, these courses are defined as successful. FF grade is given to students who fail the relevant course. The student who receives an FF grade must take this course in the first semester/year it is offered and meet the attendance and exam requirements. Courses with success grades of M and G are not included in the evaluation when calculating CGPA.


Quality Assurance

In order to monitor the quality of higher education programs;

• YÖK is responsible for planning, organizing, managing and supervising education, training and other activities in higher education institutions.

• "University Monitoring and Evaluation Reports" of higher education institutions, prepared within the framework of the criteria determined by YÖK, are published every year. Reports prepared according to these reports, containing quantitative and qualitative evaluations for higher education institutions, are shared with the public by YÖK.

• The "Foundation Higher Education Institutions Report", which includes academic, administrative and financial data of foundation higher education institutions, is published every year by YÖK. These reports, which include quantitative and qualitative evaluations of foundation higher education institutions, are shared with the public by YÖK. Quality assurance of undergraduate programs in higher education is provided according to the "Procedures and Principles for Providing Quality Assurance of Higher Education Diploma Programs":

1. Creation and Approval of Curriculum: YÖK determines the minimum standards and criteria required for the opening of undergraduate departments and programs in higher education institutions.

1.1. The curriculum of undergraduate programs in higher education institutions and the learning outcomes that each program will bring to the student are determined by the senates of higher education institutions in accordance with the basic principles determined by YÖK on these issues.

1.2. The curriculum of National Core Education Programs is implemented by higher education institutions with the approval of YÖK after being accepted by the relevant Deans Council.

2. Measurement-Evaluation: How to measure and evaluate the learning outcomes that each undergraduate program will provide to the student is carried out in accordance with the teaching and examination regulations prepared by higher education institutions in accordance with the basic principles determined by YÖK on these issues.

3. Certification: Students enrolled in undergraduate programs, if they successfully complete the course credits and other obligations determined by higher education institutions; receives a bachelor's degree.

4. Self-Evaluation-External Evaluation: In the context of continuous monitoring, higher education institutions enter the "Institution Internal Evaluation Reports" of the previous year into the Information System prepared by the Higher Education Quality Board (YÖKAK) at the beginning of each year. The "Institutional Feedback Report" prepared by YÖKAK regarding the external evaluation of higher education institutions is shared with the public. In addition, accreditation decisions made by accreditation bodies authorized or recognized by YÖKAK also show that the quality assurance of the qualifications of the programs is ensured. It carries out regular review activities regarding the qualifications determined in accordance with the YÖKAK legislation.


Access Requirements
  • Ataturk University (AU) Labor Economics and Industrial Relations Department accepts high school graduates who get sufficient quantitative scores in YGS and LYS exams, both of which are administered by Student Selection and Placement Center (ÖSYM).

Conditions for Success
Labor Economics and Industrial Relations Department’s education guideline requires the successful completion of all the course work and applications as well as a minimum 2.00 GPA to be awarded the Bachelor’s degree in Labor Economics and Industrial Relations.

Progression Paths (Relationship Type)

Graduates can work in the public and private sectors.

Those who have a bachelor's degree can continue with master's programs and, if they meet the relevant conditions, doctoral and art proficiency programs accepted with a bachelor's degree.


Legal Basis

1. Higher Education Law No. 2547

1.1. Regulation on the Principles of Transfer Between Associate and Undergraduate Programs in Higher Education Institutions, Double Major, Minor and Inter-Institutional Credit Transfer

1.2. Regulation on the Continuation of Undergraduate Education for Graduates of Vocational Schools and Open Education Associate Degree Programs

2. Higher Education Law No. 2547 (Additional Article-35)

2.1.Higher Education Quality Assurance and Higher Education Quality Board Regulation


Validity Period (If Any)

The qualification is valid at all times.


Url
Open Address

Url
QrCodeQrCode