Yeterlilik Kodu

TR0030044994

Yeterlilik Adı
Biyoloji Lisans Diploması
Sorumlu KurumKastamonu Üniversitesi
Sorumlu Kurum İletişim BilgisiKastamonu Üniversitesi Kuzeykent Mahallesi Orgeneral Atilla Ateş Paşa Caddesi No:19 Posta Kodu: 37150 Merkez/Kastamonu
Sorumlu Kurum URLhttps://www.kastamonu.edu.tr/index.php/tr/
YönelimGenel
AYÇ Seviyesi6
6 Yeterlilik TYÇ’ye 20/12/2024 tarihinde yerleştirildi
TYÇ Seviyesi 6
Sınıflandırma (Tematik Alan)Biyoloji
Sınıflandırma (Meslek Kodu)

ISCO 08

KategoriAna
Kredi Değeri240
Programın Normal Süresi 4 Yıl
Program Profili (Amaç)

Ekim 2007 tarihinde kurulan bölümümüzde, 4 Profesör, 2 Doçent, 5 Dr. Öğr. Üyesi ve 2 Araştırma Görevlisi olmak üzere toplam 13 öğretim üyesi görev yapmaktadır. Bölümümüz, 2008-2009 eğitim öğretim yılından itibaren öğrenci alarak eğitim öğretime başlamıştır. İlk lisans mezunlarını 2012 yılında vermiş olan Biyoloji Bölümü’nde 2014-2015 Bahar eğitim-öğretim döneminde Yüksek Lisans Programı ve 2015-2016 Bahar eğitim-öğretim döneminde Doktora Programı açılmıştır. Biyoloji bölümünde Botanik, Ekoloji ve Çevre Biyolojisi, Genel Biyoloji, Moleküler Biyoloji ve Genetik, Zooloji anabilim dalları yer almaktadır.

Bölümümüzde konusunda güncel ve ileri bilgi düzeyine sahip, üretken, yaratıcı, topluma ve çevreye saygılı, paylaşımcı, girişimci, takım çalışması yanında liderlik niteliklerine de sahip, uluslararası düzeyde ve nitelikte çalışma yapabilen, tercih edilen üstün nitelikli biyolog yetiştirilmektedir. Ayrıca yetiştirilecek nitelikli mezunlarımızla, özellikle son zamanlarda çok önem kazanan ve temelde biyolojiye dayanan çevre sorunları, gen teknolojisi gibi alanlarda araştırmalar yaparak, toplumu ilgilendiren sorunların çözümüne katkı sağlanması hedeflenmektedir.

Amacımız; konusunda güncel ve ileri bilgi düzeyine sahip, üretken, yaratıcı, topluma ve çevreye saygılı, paylaşımcı, girişimci, takım çalışması yanında liderlik niteliklerine de sahip, uluslararası düzeyde ve nitelikte çalışma yapabilen, tercih edilen üstün nitelikli biyolog yetiştirmektir.

Ayrıca yetiştirilecek nitelikli mezunlarımızla, özellikle son zamanlarda çok önem kazanan ve temelde biyolojiye dayanan çevre sorunları, gen teknolojisi gibi alanlarda araştırmalar yaparak, toplumu ilgilendiren sorunların çözümüne katkı sağlamak amaçlanmaktadır.

  • Uluslararası standartlara uygun Biyoloji eğitimi vermek.
  • Lisans eğitim-öğretim programında aktif olan anabilim dallarının (Botanik,
  • Zooloji, Moleküler Biyoloji ve Biyoteknoloji, Ekoloji ve Çevre Biyolojisi) teknik ve teorik bilgilerini sağlamak.
  • Canlıların gelişimi, evrimi, kalıtımı, fizyolojisi, ekolojisi, korunması, sınıflandırılması, davranışları ve bu özellikleri etkileyen parametreleri neden-sonuç ilişkisi ile açıklayabilmek. 
  • Biyoloji bilimi alanında etik değerleri kazandırmak. 
  • Bilimsel proje üretmeye önem vererek uluslararası düzeyde çalışmalar yapmak ve yayınlamak.
  • Biyoloji bilimi alanında ileri düzeyde teorik ve laboratuvar bilgilerine sahip olan biyologlar yetiştirmek. 
  • Gelişmelere açık, farklı disiplinlerle iletişim kurarak çalışabilen ve takım ruhunu benimsemiş araştırmacı yetiştirmek.
  • Yaşam boyu öğrenmeyi ilke edinmiş akademisyen adayları yetiştirmek.
Öğrenme Ortamları

Öğrenme kazanımları, örgün ve yaygın öğrenme ortamlarında (Sınıf, biyoloji anabilim dallarına özgü laboratuvar ortamları ve Bilgisayar Lab.) edinilebilmektedir.

Bölümümüzün kullanımında şu anda; Moleküler Biyoloji Laboratuvarı, Filogenetik-Sistematik Laboratuvarı, Mikrobiyoloji Laboratuvarı, Biyokimya Laboratuvarı, Entomoloji Laboratuvarı, Hayvan Fizyolojisi ve Anatomisi Laboratuvarı, Bitki Anatomisi ve Morfolojisi Laboratuvarı, Aerobiyoloji ve Palinoloji Laboratuvarı ve Parazitoloji Laboratuvarı olmak üzere toplam 9 branş için araştırma ve uygulama laboratuvarları bulunmaktadır. Bu branş laboratuvarlarının 4 tanesi (Moleküler Biyoloji-Filogenetik Sistematik Laboratuvarları, Mikrobiyoloji-Biyokimya Laboratuvarları, Entomoloji-Hayvan Fizyolojisi ve Anatomisi Laboratuvarları, Aerobiyoloji ve Palinoloji- Parazitoloji Laboratuvarları) fiziki olarak aynı laboratuvarda birbirlerinden bağımsız bölümlerde faaliyet göstermektedir. Laboratuvarlarda lisans seviyesinde; Genel Biyoloji, Tohumsuz Bitkiler, Omurgasız Hayvanlar Biyolojisi, Mikrobiyoloji, Sitoloji, Omurgalı Hayvanlar Biyolojisi, Tohumlu Bitkiler, Hayvan Histolojisisi, Genetik-I, Biyokimya-I, Hayvan Fizyolojisi, Bitki Anatomisi, Biyokimya-II ve Genetik-II derslerinin laboratuvar uygulamaları yapılmaktadır. Bunun yanında lisans bitirme tez dersleri ve lisansüstü çalışmaların deneysel kısımları için de Kastamonu Üniversitesi Merkezi Araştırma Laboratuvarının yanı sıra bu 9 adet branş laboratuvarı ihtiyaç durumundakullanılmaktadır.

Öğrenme Kazanımları (Tanım)
  • Temel biyolojik kavramları tanımlar.
  • Biyoloji alanındaki uygulamalar için gerekli modern teknikleri ve cihazları kullanır.
  • Biyoloji uygulamalarında gerekli temel bilgisayar kullanım bilgisine sahiptir.
  • Alanındaki mesleki bilgiyi İngilizce olarak takip eder.
  • Alanı ile ilgili biyolojik çeşitliliği (flora-fauna) tanımlar.
  • Biyolojinin teori ve uygulamalarıyla ilişkili gerekli bağlantıları kurar.
  • Canlı sistemleri anlamaya yönelik verileri toplar, deney tasarlar ve yapar, sonuçları yorumlar.
  • Matematik, fizik ve kimya gibi temel bilimlerin yaklaşım ve bilgilerini biyoloji araştırmalarında kullanır.
  • Biyolojik problemleri tanımlar ve çözüm yolları üretir.
  • Bireysel veya ekip içerisinde projelerde çalışır.
  • Sorumluluğu altındaki araştırmacıların gelişimlerine yönelik etkinlikleri planlar ve yönetir.
  • Farklı disiplinlerde alanı ile ilgili danışmanlık yapar.
  • Değişen ve gelişen dünyaya adapte olmak için mesleki bilgi ve becerilerini sürekli olarak geliştirir.
  • Ülkemizdeki çevresel ve biyolojik zenginlikleri koruma bilincini arttırır.
  • Sanayi, tarım, tıp, eğitim ve çevre ile ilgili problemleri biyolojik teknolojileri kullanarak çözer.
Anahtar Yetkinlikler

Aşağıda sıralanan anahtar yetkinliklere ileri düzeyde sahiptir.

  • Okuma yazma yetkinliği
  • Çoklu dil yetkinliği
  • Matematiksel yetkinlik ve bilim, teknoloji ve mühendislikte yetkinlik
  • Dijital yetkinlik
  • Kişisel, sosyal ve öğrenmeyi öğrenme yetkinliği
  • Vatandaşlık yetkinliği
  • Girişimcilik yetkinliği
  • Kültürel farkındalık ve ifade yetkinliği
Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri

Program çerçevesinde alınan derslerden başarılı olabilmek için her bir sömestrde bir ara bir de final sınavı zorunluluğu vardır. Ara sınavın başarıya etkisi %40, final sınavının ise % 60’tır. Öğrenciler derslere, uygulamalara ve sınavlara katılmak zorundadır. Öğrencinin devamı ilgili öğretim üyesi tarafından takip edilir. Tüm zorunlu ve seçmeli derslerde öğrencilere sınav yapılmaktadır. Her yarıyılda her ders için bir ara sınav ve bir final sınavı yapılır. Ara sınavların ve final sınavlarının tarihi ve programı Biyoloji Bölümü tarafından ilan edilir. Mazereti nedeniyle sınava giremeyen öğrencilere geçerli bir mazereti olması halinde Fakülte Yönetim Kurulu kararıyla mazeret sınav hakkı verilebilir. Ara sınavın % 40'ı, final sınavının % 60'ı yarıyıl notunu etkiler. Ayrıca öğrenci değerlendirme yöntemi her dersin "ders değerlendirmesi" bölümünde ayrıntılı olarak belirtilmiştir. Genel Akademik Not Ortalaması en az 2.00 olan öğrenci herhangi bir dersinin (FF) veya (FD) olmaması koşulu ile başarılı kabul edilir. Genel Akademik Not Ortalaması 2.00'nin altında olan öğrenci başarısızdır.

Öğrencilerin puan-not karşılıkları ise aşağıdaki gibidir:

Puan  

Not

Katsayı

90-100

AA 

4,0

85-89  

BA 

3,5

70-84  

BB 

3,0

65-69  

CB 

2,5

60-64  

CC 

2,0

55-59  

DC 

1,5

50-54  

DD 

1,0

40-49  

FD  

0,5

0-39    

FF   

0,0

Kalite Güvencesi

Yükseköğretim programlarının niteliğinin gözetilmesi için;

  • YÖK, yükseköğretim kurumlarında gerçekleştirilen eğitim ve öğretimle diğer faaliyetlerin planlanması, düzenlenmesi, yönetilmesi ve denetiminden sorumludur.
  • YÖK tarafından belirlenen kriterler çerçevesinde her yıl hazırlanan yükseköğretim kurumlarına ait “Üniversite İzleme ve Değerlendirme Raporları” yayımlanır. Bu raporlara göre hazırlanan, yükseköğretim kurumlarına yönelik nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren raporlarda YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır.
  •  YÖK tarafından her yıl vakıf yükseköğretim kurumlarına ait akademik, idari ve mali verileri içeren “Vakıf Yükseköğretim Kurumları Raporu” yayımlanır. Vakıf yükseköğretim kurumlarına yönelik yapılan nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren bu raporlar YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır. Yükseköğretimde lisans programlarının kalite güvencesi “Yükseköğretim Diploma Programlarının Kalite Güvencesinin Sağlanmasına Yönelik Usul ve Esaslar” a göre sağlanır:

1. Öğretim Programlarının Oluşturulması ve Onaylanması:

1.1. YÖK, yükseköğretim kurumlarında lisans bölüm ve programların açılması için gerekli olan asgari standart ve ölçütleri YÖK belirler.

1.2. Yükseköğretim kurumlarında lisans programlarının müfredatı ve her bir programın öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının neler olacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumlarının senatoları tarafından belirlenir.

1.3. Ulusal Çekirdek Eğitim Programlarının müfredatı ilgili Dekanlar Konseyi tarafından kabul edildikten sonra YÖK’ün onayıyla yükseköğretim kurumları tarafından uygulanır.

2. Ölçme-Değerlendirme: Her bir lisans programının öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının ölçme ve değerlendirmesinin nasıl yapılacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumları tarafından hazırlanan eğitim ve öğretim ve sınav yönetmeliğine göre yürütülür.

3. Belgelendirme: Lisans programlarına kayıtlı öğrenciler, yükseköğretim kurumları tarafından belirlenen ders kredilerini ve diğer yükümlülükleri başarı ile tamamlamaları halinde; lisans diploması alır.

4. Öz Değerlendirme-Dış Değerlendirme: Yükseköğretim kurumları, sürekli izleme bağlamında, her yılın başında bir önceki yıla ait “Kurum İç Değerlendirme Raporlarını” Yükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK) tarafından hazırlanan Bilgi Sistemine girer. YÖKAK, yükseköğretim kurumlarının dış değerlendirmesine ilişkin hazırladığı “Kurumsal Geri Bildirim Raporu”nu kamuoyuyla paylaşılır. Ayrıca, YÖKAK tarafından yetkilendirilen veya tanınan akreditasyon kuruluşları tarafından verilen akreditasyon kararları da programların yeterliliklerinin kalite güvencesinin sağlandığını gösterir. YÖKAK mevzuatı gereği belirlenen yeterliliklere ilişkin düzenli gözden geçirme faaliyetleri yapar.

Bölüm FEDEK tarafından 27.03.2024 tarihinde 5 yıl süre ile 30 Eylül 2029 tarihine kadar akredite edilmiştir. Dış değerlendirme FEDEK tarafından yapılmaktadır. Koşullu akredite olan bölümler iki yılda, tam akredite edilen birimler altı yılda değerlendirmeye tabi tutulur. Yeterliliğe ilişkin tüm süreçlerde paydaş katılımı en üst düzeyde temin edilir ve görüş, öneri, itiraz ve şikâyetler mevzuata uygun olarak değerlendirilir.

Akreditasyon Kuruluşu Adı; Fen, Edebiyat, Fen-Edebiyat, Dil ve Tarih-Coğrafya Fakülteleri Akreditasyon Derneği (FEDEK)

Akreditasyon Başlangıç/Bitiş Tarihi:  27.03.2024 / 30.09.2029

Giriş Şartı

Adayların lise ve dengi okul diplomasına sahip olması ve Üniversite Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sınavından (YKS sayısal) yeterli puanı almış olması gerekir. Öğrencilerin kayıt kabul, sınav ve değerlendirme işlemleri Yüksek Öğrenim Kanununa ve bu kanuna dayalı olarak çıkarılan Yüksek Öğretim Kurulu kararlarına ve yönetmeliklerine göre yapılmaktadır. Kastamonu Üniversitesinde kayıt kabul işlemleri, Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı tarafından yürütülmekte olup, yönetmelik ve yönergelere ilişkin bilgiye, https://www.kastamonu.edu.tr/index.php/tr/idari-birimler/anamenu-oidb-tr adresinden ulaşılabilir

Başarma ŞartlarıProgramda mevcut olan (toplam 240 AKTS karşılığı) derslerin tümünü başarıyla tamamlamak için 4.00 üzerinden en az 2.0 ağırlıklı not ortalaması elde etmek.
İlerleme Yolları (İlişki Türü)

Mezunlar eğitim alanında Milli Eğitim Bakanlığı bünyesindeki okullarda ve üniversitelerde, sağlık alanında Sağlık Bakanlığı bünyesindeki kuruluşlarda, biyoteknoloji ve biyoloji alanlarında temel veya uygulamalı araştırma yapan enstitülerde öğretmen, araştırmacı veya uzman olarak istihdam edilebilirler. Ayrıca Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Orman ve Su işleri Bakanlığı ve benzeri kuruluşlarda biyolog, teknik eleman,araştırma geliştirme (Ar-Ge), üretim, kalite kontrol, kalite güvence ve satış pazarlama gibi görevleri yerine getirmektedirler. Lisans eğitimini başarı ile tamamlayan adaylar ALES (Akademik Lisansüstü Eğitim Sınavı) sınavından geçerli not almaları ve başvurduğu kurumun İngilizce yeterlik sınavını karşılamaları halinde kendi alanında veya alanı dışındaki tezli ve tezsiz yüksek lisans programlarına geçiş yapabilirler. Ayrıca lisans derecesiyle doğrudan doktora programlarına da gereksinimlerini yerine getirirlerse kabul edilirler. Programa ait lisansüstü eğitim Kastamonu Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü tarafından yürütülmektedir.

Yasal Dayanağı

1. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu

1.1. Yükseköğretim Kurumlarında Önlisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yan Dal İle Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik

1.2. Meslek Yüksekokulları ve Açıköğretim Ön Lisans Programları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Devamları Hakkında Yönetmelik

2. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu (Ek Madde-35)

2.1.Yükseköğretim Kalite Güvencesi ve Yükseköğretim Kalite Kurulu Yönetmeliği

FEDEK, YÖK Genel Kurulu tarafından 26 Ağustos 2010 tarihinde tanınmış ve üç yıl süreli Kalite Değerlendirme Tescil Belgesi alarak üniversitelerde alanına giren programların değerlendirme ve akreditasyon çalışmalarına başlamıştır. Nisan 2015 itibarıyla FEDEK akreditasyon tescil süresi 3 yıl süreyle 2018 tarihine kadar uzatılan FEDEK, Temmuz 2015 tarihinde Yüksek Öğretim Kalite Kurulu’nun (YÖKAK) kurulup FEDEK ve diğer akreditasyon kuruluşlarının tescil işlemlerini YÖKAK‘ın üstlenmesiyle sonraki tescil 2018-2023 dönemini içeren şekilde 5 yıl ve 2023-2028 dönemini de kapsayacak olarak ikinci 5 yıl olarak uzatılmıştır. 2023 yılında da 5’er yıllığına uzatılan bu belge ile FEDEK 2023 yılında, YÖKAK tarafından 5 yıllık iki dönem üst üste tescil belgesi almaya hak kazanmıştır.

Geçerlilik Süresi (Varsa)

Yeterlilik sürekli geçerlidir.

Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi Adresi Aç
QrCodeQrCode
Yeterlilik Kodu

TR0030044994


Yeterlilik Adı
Biyoloji Lisans Diploması

Sorumlu Kurum
Kastamonu Üniversitesi

Sorumlu Kurum İletişim Bilgisi
Kastamonu Üniversitesi Kuzeykent Mahallesi Orgeneral Atilla Ateş Paşa Caddesi No:19 Posta Kodu: 37150 Merkez/Kastamonu


Yönelim
Genel

Sınıflandırma (Meslek Kodu)

ISCO 08


AYÇ Seviyesi
6

TYÇ Seviyesi
6
Yeterlilik TYÇ’ye 20/12/2024 tarihinde yerleştirildi

Sınıflandırma (Meslek Kodu)

ISCO 08


Kategori
Ana

Kredi Değeri
240

Programın Normal Süresi
4 Yıl

Program Profili (Amaç)

Ekim 2007 tarihinde kurulan bölümümüzde, 4 Profesör, 2 Doçent, 5 Dr. Öğr. Üyesi ve 2 Araştırma Görevlisi olmak üzere toplam 13 öğretim üyesi görev yapmaktadır. Bölümümüz, 2008-2009 eğitim öğretim yılından itibaren öğrenci alarak eğitim öğretime başlamıştır. İlk lisans mezunlarını 2012 yılında vermiş olan Biyoloji Bölümü’nde 2014-2015 Bahar eğitim-öğretim döneminde Yüksek Lisans Programı ve 2015-2016 Bahar eğitim-öğretim döneminde Doktora Programı açılmıştır. Biyoloji bölümünde Botanik, Ekoloji ve Çevre Biyolojisi, Genel Biyoloji, Moleküler Biyoloji ve Genetik, Zooloji anabilim dalları yer almaktadır.

Bölümümüzde konusunda güncel ve ileri bilgi düzeyine sahip, üretken, yaratıcı, topluma ve çevreye saygılı, paylaşımcı, girişimci, takım çalışması yanında liderlik niteliklerine de sahip, uluslararası düzeyde ve nitelikte çalışma yapabilen, tercih edilen üstün nitelikli biyolog yetiştirilmektedir. Ayrıca yetiştirilecek nitelikli mezunlarımızla, özellikle son zamanlarda çok önem kazanan ve temelde biyolojiye dayanan çevre sorunları, gen teknolojisi gibi alanlarda araştırmalar yaparak, toplumu ilgilendiren sorunların çözümüne katkı sağlanması hedeflenmektedir.

Amacımız; konusunda güncel ve ileri bilgi düzeyine sahip, üretken, yaratıcı, topluma ve çevreye saygılı, paylaşımcı, girişimci, takım çalışması yanında liderlik niteliklerine de sahip, uluslararası düzeyde ve nitelikte çalışma yapabilen, tercih edilen üstün nitelikli biyolog yetiştirmektir.

Ayrıca yetiştirilecek nitelikli mezunlarımızla, özellikle son zamanlarda çok önem kazanan ve temelde biyolojiye dayanan çevre sorunları, gen teknolojisi gibi alanlarda araştırmalar yaparak, toplumu ilgilendiren sorunların çözümüne katkı sağlamak amaçlanmaktadır.

  • Uluslararası standartlara uygun Biyoloji eğitimi vermek.
  • Lisans eğitim-öğretim programında aktif olan anabilim dallarının (Botanik,
  • Zooloji, Moleküler Biyoloji ve Biyoteknoloji, Ekoloji ve Çevre Biyolojisi) teknik ve teorik bilgilerini sağlamak.
  • Canlıların gelişimi, evrimi, kalıtımı, fizyolojisi, ekolojisi, korunması, sınıflandırılması, davranışları ve bu özellikleri etkileyen parametreleri neden-sonuç ilişkisi ile açıklayabilmek. 
  • Biyoloji bilimi alanında etik değerleri kazandırmak. 
  • Bilimsel proje üretmeye önem vererek uluslararası düzeyde çalışmalar yapmak ve yayınlamak.
  • Biyoloji bilimi alanında ileri düzeyde teorik ve laboratuvar bilgilerine sahip olan biyologlar yetiştirmek. 
  • Gelişmelere açık, farklı disiplinlerle iletişim kurarak çalışabilen ve takım ruhunu benimsemiş araştırmacı yetiştirmek.
  • Yaşam boyu öğrenmeyi ilke edinmiş akademisyen adayları yetiştirmek.

Öğrenme Ortamları

Öğrenme kazanımları, örgün ve yaygın öğrenme ortamlarında (Sınıf, biyoloji anabilim dallarına özgü laboratuvar ortamları ve Bilgisayar Lab.) edinilebilmektedir.

Bölümümüzün kullanımında şu anda; Moleküler Biyoloji Laboratuvarı, Filogenetik-Sistematik Laboratuvarı, Mikrobiyoloji Laboratuvarı, Biyokimya Laboratuvarı, Entomoloji Laboratuvarı, Hayvan Fizyolojisi ve Anatomisi Laboratuvarı, Bitki Anatomisi ve Morfolojisi Laboratuvarı, Aerobiyoloji ve Palinoloji Laboratuvarı ve Parazitoloji Laboratuvarı olmak üzere toplam 9 branş için araştırma ve uygulama laboratuvarları bulunmaktadır. Bu branş laboratuvarlarının 4 tanesi (Moleküler Biyoloji-Filogenetik Sistematik Laboratuvarları, Mikrobiyoloji-Biyokimya Laboratuvarları, Entomoloji-Hayvan Fizyolojisi ve Anatomisi Laboratuvarları, Aerobiyoloji ve Palinoloji- Parazitoloji Laboratuvarları) fiziki olarak aynı laboratuvarda birbirlerinden bağımsız bölümlerde faaliyet göstermektedir. Laboratuvarlarda lisans seviyesinde; Genel Biyoloji, Tohumsuz Bitkiler, Omurgasız Hayvanlar Biyolojisi, Mikrobiyoloji, Sitoloji, Omurgalı Hayvanlar Biyolojisi, Tohumlu Bitkiler, Hayvan Histolojisisi, Genetik-I, Biyokimya-I, Hayvan Fizyolojisi, Bitki Anatomisi, Biyokimya-II ve Genetik-II derslerinin laboratuvar uygulamaları yapılmaktadır. Bunun yanında lisans bitirme tez dersleri ve lisansüstü çalışmaların deneysel kısımları için de Kastamonu Üniversitesi Merkezi Araştırma Laboratuvarının yanı sıra bu 9 adet branş laboratuvarı ihtiyaç durumundakullanılmaktadır.


Öğrenme Kazanımları (Tanım)
  • Temel biyolojik kavramları tanımlar.
  • Biyoloji alanındaki uygulamalar için gerekli modern teknikleri ve cihazları kullanır.
  • Biyoloji uygulamalarında gerekli temel bilgisayar kullanım bilgisine sahiptir.
  • Alanındaki mesleki bilgiyi İngilizce olarak takip eder.
  • Alanı ile ilgili biyolojik çeşitliliği (flora-fauna) tanımlar.
  • Biyolojinin teori ve uygulamalarıyla ilişkili gerekli bağlantıları kurar.
  • Canlı sistemleri anlamaya yönelik verileri toplar, deney tasarlar ve yapar, sonuçları yorumlar.
  • Matematik, fizik ve kimya gibi temel bilimlerin yaklaşım ve bilgilerini biyoloji araştırmalarında kullanır.
  • Biyolojik problemleri tanımlar ve çözüm yolları üretir.
  • Bireysel veya ekip içerisinde projelerde çalışır.
  • Sorumluluğu altındaki araştırmacıların gelişimlerine yönelik etkinlikleri planlar ve yönetir.
  • Farklı disiplinlerde alanı ile ilgili danışmanlık yapar.
  • Değişen ve gelişen dünyaya adapte olmak için mesleki bilgi ve becerilerini sürekli olarak geliştirir.
  • Ülkemizdeki çevresel ve biyolojik zenginlikleri koruma bilincini arttırır.
  • Sanayi, tarım, tıp, eğitim ve çevre ile ilgili problemleri biyolojik teknolojileri kullanarak çözer.

Anahtar Yetkinlikler

Aşağıda sıralanan anahtar yetkinliklere ileri düzeyde sahiptir.

  • Okuma yazma yetkinliği
  • Çoklu dil yetkinliği
  • Matematiksel yetkinlik ve bilim, teknoloji ve mühendislikte yetkinlik
  • Dijital yetkinlik
  • Kişisel, sosyal ve öğrenmeyi öğrenme yetkinliği
  • Vatandaşlık yetkinliği
  • Girişimcilik yetkinliği
  • Kültürel farkındalık ve ifade yetkinliği

Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri

Program çerçevesinde alınan derslerden başarılı olabilmek için her bir sömestrde bir ara bir de final sınavı zorunluluğu vardır. Ara sınavın başarıya etkisi %40, final sınavının ise % 60’tır. Öğrenciler derslere, uygulamalara ve sınavlara katılmak zorundadır. Öğrencinin devamı ilgili öğretim üyesi tarafından takip edilir. Tüm zorunlu ve seçmeli derslerde öğrencilere sınav yapılmaktadır. Her yarıyılda her ders için bir ara sınav ve bir final sınavı yapılır. Ara sınavların ve final sınavlarının tarihi ve programı Biyoloji Bölümü tarafından ilan edilir. Mazereti nedeniyle sınava giremeyen öğrencilere geçerli bir mazereti olması halinde Fakülte Yönetim Kurulu kararıyla mazeret sınav hakkı verilebilir. Ara sınavın % 40'ı, final sınavının % 60'ı yarıyıl notunu etkiler. Ayrıca öğrenci değerlendirme yöntemi her dersin "ders değerlendirmesi" bölümünde ayrıntılı olarak belirtilmiştir. Genel Akademik Not Ortalaması en az 2.00 olan öğrenci herhangi bir dersinin (FF) veya (FD) olmaması koşulu ile başarılı kabul edilir. Genel Akademik Not Ortalaması 2.00'nin altında olan öğrenci başarısızdır.

Öğrencilerin puan-not karşılıkları ise aşağıdaki gibidir:

Puan  

Not

Katsayı

90-100

AA 

4,0

85-89  

BA 

3,5

70-84  

BB 

3,0

65-69  

CB 

2,5

60-64  

CC 

2,0

55-59  

DC 

1,5

50-54  

DD 

1,0

40-49  

FD  

0,5

0-39    

FF   

0,0


Kalite Güvencesi

Yükseköğretim programlarının niteliğinin gözetilmesi için;

  • YÖK, yükseköğretim kurumlarında gerçekleştirilen eğitim ve öğretimle diğer faaliyetlerin planlanması, düzenlenmesi, yönetilmesi ve denetiminden sorumludur.
  • YÖK tarafından belirlenen kriterler çerçevesinde her yıl hazırlanan yükseköğretim kurumlarına ait “Üniversite İzleme ve Değerlendirme Raporları” yayımlanır. Bu raporlara göre hazırlanan, yükseköğretim kurumlarına yönelik nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren raporlarda YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır.
  •  YÖK tarafından her yıl vakıf yükseköğretim kurumlarına ait akademik, idari ve mali verileri içeren “Vakıf Yükseköğretim Kurumları Raporu” yayımlanır. Vakıf yükseköğretim kurumlarına yönelik yapılan nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren bu raporlar YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır. Yükseköğretimde lisans programlarının kalite güvencesi “Yükseköğretim Diploma Programlarının Kalite Güvencesinin Sağlanmasına Yönelik Usul ve Esaslar” a göre sağlanır:

1. Öğretim Programlarının Oluşturulması ve Onaylanması:

1.1. YÖK, yükseköğretim kurumlarında lisans bölüm ve programların açılması için gerekli olan asgari standart ve ölçütleri YÖK belirler.

1.2. Yükseköğretim kurumlarında lisans programlarının müfredatı ve her bir programın öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının neler olacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumlarının senatoları tarafından belirlenir.

1.3. Ulusal Çekirdek Eğitim Programlarının müfredatı ilgili Dekanlar Konseyi tarafından kabul edildikten sonra YÖK’ün onayıyla yükseköğretim kurumları tarafından uygulanır.

2. Ölçme-Değerlendirme: Her bir lisans programının öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının ölçme ve değerlendirmesinin nasıl yapılacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumları tarafından hazırlanan eğitim ve öğretim ve sınav yönetmeliğine göre yürütülür.

3. Belgelendirme: Lisans programlarına kayıtlı öğrenciler, yükseköğretim kurumları tarafından belirlenen ders kredilerini ve diğer yükümlülükleri başarı ile tamamlamaları halinde; lisans diploması alır.

4. Öz Değerlendirme-Dış Değerlendirme: Yükseköğretim kurumları, sürekli izleme bağlamında, her yılın başında bir önceki yıla ait “Kurum İç Değerlendirme Raporlarını” Yükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK) tarafından hazırlanan Bilgi Sistemine girer. YÖKAK, yükseköğretim kurumlarının dış değerlendirmesine ilişkin hazırladığı “Kurumsal Geri Bildirim Raporu”nu kamuoyuyla paylaşılır. Ayrıca, YÖKAK tarafından yetkilendirilen veya tanınan akreditasyon kuruluşları tarafından verilen akreditasyon kararları da programların yeterliliklerinin kalite güvencesinin sağlandığını gösterir. YÖKAK mevzuatı gereği belirlenen yeterliliklere ilişkin düzenli gözden geçirme faaliyetleri yapar.

Bölüm FEDEK tarafından 27.03.2024 tarihinde 5 yıl süre ile 30 Eylül 2029 tarihine kadar akredite edilmiştir. Dış değerlendirme FEDEK tarafından yapılmaktadır. Koşullu akredite olan bölümler iki yılda, tam akredite edilen birimler altı yılda değerlendirmeye tabi tutulur. Yeterliliğe ilişkin tüm süreçlerde paydaş katılımı en üst düzeyde temin edilir ve görüş, öneri, itiraz ve şikâyetler mevzuata uygun olarak değerlendirilir.

Akreditasyon Kuruluşu Adı; Fen, Edebiyat, Fen-Edebiyat, Dil ve Tarih-Coğrafya Fakülteleri Akreditasyon Derneği (FEDEK)

Akreditasyon Başlangıç/Bitiş Tarihi:  27.03.2024 / 30.09.2029


Giriş Şartı

Adayların lise ve dengi okul diplomasına sahip olması ve Üniversite Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sınavından (YKS sayısal) yeterli puanı almış olması gerekir. Öğrencilerin kayıt kabul, sınav ve değerlendirme işlemleri Yüksek Öğrenim Kanununa ve bu kanuna dayalı olarak çıkarılan Yüksek Öğretim Kurulu kararlarına ve yönetmeliklerine göre yapılmaktadır. Kastamonu Üniversitesinde kayıt kabul işlemleri, Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı tarafından yürütülmekte olup, yönetmelik ve yönergelere ilişkin bilgiye, https://www.kastamonu.edu.tr/index.php/tr/idari-birimler/anamenu-oidb-tr adresinden ulaşılabilir


Başarma Şartları
Programda mevcut olan (toplam 240 AKTS karşılığı) derslerin tümünü başarıyla tamamlamak için 4.00 üzerinden en az 2.0 ağırlıklı not ortalaması elde etmek.

İlerleme Yolları (İlişki Türü)

Mezunlar eğitim alanında Milli Eğitim Bakanlığı bünyesindeki okullarda ve üniversitelerde, sağlık alanında Sağlık Bakanlığı bünyesindeki kuruluşlarda, biyoteknoloji ve biyoloji alanlarında temel veya uygulamalı araştırma yapan enstitülerde öğretmen, araştırmacı veya uzman olarak istihdam edilebilirler. Ayrıca Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Orman ve Su işleri Bakanlığı ve benzeri kuruluşlarda biyolog, teknik eleman,araştırma geliştirme (Ar-Ge), üretim, kalite kontrol, kalite güvence ve satış pazarlama gibi görevleri yerine getirmektedirler. Lisans eğitimini başarı ile tamamlayan adaylar ALES (Akademik Lisansüstü Eğitim Sınavı) sınavından geçerli not almaları ve başvurduğu kurumun İngilizce yeterlik sınavını karşılamaları halinde kendi alanında veya alanı dışındaki tezli ve tezsiz yüksek lisans programlarına geçiş yapabilirler. Ayrıca lisans derecesiyle doğrudan doktora programlarına da gereksinimlerini yerine getirirlerse kabul edilirler. Programa ait lisansüstü eğitim Kastamonu Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü tarafından yürütülmektedir.


Yasal Dayanağı

1. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu

1.1. Yükseköğretim Kurumlarında Önlisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yan Dal İle Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik

1.2. Meslek Yüksekokulları ve Açıköğretim Ön Lisans Programları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Devamları Hakkında Yönetmelik

2. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu (Ek Madde-35)

2.1.Yükseköğretim Kalite Güvencesi ve Yükseköğretim Kalite Kurulu Yönetmeliği

FEDEK, YÖK Genel Kurulu tarafından 26 Ağustos 2010 tarihinde tanınmış ve üç yıl süreli Kalite Değerlendirme Tescil Belgesi alarak üniversitelerde alanına giren programların değerlendirme ve akreditasyon çalışmalarına başlamıştır. Nisan 2015 itibarıyla FEDEK akreditasyon tescil süresi 3 yıl süreyle 2018 tarihine kadar uzatılan FEDEK, Temmuz 2015 tarihinde Yüksek Öğretim Kalite Kurulu’nun (YÖKAK) kurulup FEDEK ve diğer akreditasyon kuruluşlarının tescil işlemlerini YÖKAK‘ın üstlenmesiyle sonraki tescil 2018-2023 dönemini içeren şekilde 5 yıl ve 2023-2028 dönemini de kapsayacak olarak ikinci 5 yıl olarak uzatılmıştır. 2023 yılında da 5’er yıllığına uzatılan bu belge ile FEDEK 2023 yılında, YÖKAK tarafından 5 yıllık iki dönem üst üste tescil belgesi almaya hak kazanmıştır.


Geçerlilik Süresi (Varsa)

Yeterlilik sürekli geçerlidir.


Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi
Adresi Aç

Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi
QrCodeQrCode
Qualification Code

TR0030044994

Qualification Title
Bachelor’s Degree in Biology
Awarding BodyKastamonu University
Awarding Body ContactKastamonu University Kuzeykent District General Atilla Ateş Pasha Street No:19 Post Code: 37150 Merkez/Kastamonu
Awarding Body Urlhttps://www.kastamonu.edu.tr/index.php/tr/
OrientationGeneral
EQF Level6
6 The Qualification has been included in TQF on 20/12/2024
TQF Level 6
Thematic AreasBiology
National Occupation Classification

ISCO 08

CategoryMain
Credit Value240
Program Duration4 Yıl
Program Profile

In our department, which was established in October 2007, 4 Professors, 3 Associate Professors, 4 Assistant Professors. There are a total of 13 faculty members, including a member and 2 research assistants. Our department has started education by taking students since the 2008-2009 academic year. In the Department of Biology, which gave its first undergraduate graduates in 2012, a Master's Program was opened in the 2014-2015 Spring academic year and a Doctorate Program was opened in the 2015-2016 Spring academic year. The Department of Biology includes Botany, Ecology and Environmental Biology, General Biology, Molecular Biology and Genetics, Zoology.

Our department trains highly qualified biologists who have up-to-date and advanced knowledge in their fields, who are productive, creative, respectful to society and the environment, sharing, entrepreneurial, have leadership qualities as well as teamwork, and who can work at an international level and quality, are trained. In addition, with our qualified graduates to be trained, it is aimed to contribute to the solution of the problems that concern the society by conducting research in areas such as environmental problems and gene technology, which have become very important especially recently and are basically based on biology.

Our aim is to train highly qualified biologists who have up-to-date and advanced knowledge in their fields, who are productive, creative, respectful to society and the environment, sharing, entrepreneurial, have leadership qualities as well as teamwork, and can work at an international level and quality.

In addition, with our qualified graduates to be trained, it is aimed to contribute to the solution of the problems that concern the society by conducting research in areas such as environmental problems and gene technology, which have become very important recently and are basically based on biology.

  • To provide Biology education in accordance with international standards.
  • Departments active in the undergraduate education program (Botany,  Zoology, Molecular Biology and Biotechnology, Ecology and Environmental Biology) technical and theoretical knowledge.
  • To be able to explain the development, evolution, heredity, physiology, ecology, conservation, classification, behavior and parameters affecting these characteristics with cause-effect relationship. 
  • To gain ethical values in the field of biological science. 
  • To carry out and publish studies at an international level with emphasis on producing scientific projects.
  • To train biologists who have advanced theoretical and laboratory knowledge in the field of biological science. 
  • To train researchers who are open to developments, who can work by communicating with different disciplines and who have adopted a team spirit.
  • To train academic candidates who have adopted the principle of lifelong learning
Learning Environments

Learning outcomes can be acquired in formal and non-formal learning environments (classroom, laboratory environments specific to biology departments and Computer Lab).

Currently, in the use of our department; There are research and application laboratories for a total of 9 branches: Molecular Biology Laboratory, Phylogenetics-Systematics Laboratory, Microbiology Laboratory, Biochemistry Laboratory, Entomology Laboratory, Animal Physiology and Anatomy Laboratory, Plant Anatomy and Morphology Laboratory, Aerobiology and Palynology Laboratory and Parasitology Laboratory. 4 of these branch laboratories (Molecular Biology-Phylogenetics Systematic Laboratories, Microbiology-Biochemistry Laboratories, Entomology-Animal Physiology and Anatomy Laboratories, Aerobiology and Palynology-Parasitology Laboratories) physically operate in the same laboratory in independent departments. At the undergraduate level in laboratories; General Biology, Seedless Plants, Invertebrate Animals Biology, Microbiology, Cytology, Vertebrate Animal Biology, Seed Plants, Animal Histology, Genetics-I, Biochemistry-I, Animal Physiology, Plant Anatomy, Biochemistry-II and Genetics-II courses are applied in laboratories. In addition to the Kastamonu University Central Research Laboratory, these 9 branch laboratories are used for undergraduate thesis courses and experimental parts of graduate studies.

Description
  • Define basic biological concepts.
  • Uses modern techniques and devices necessary for applications in the field of biology.
  • Have basic computer usage knowledge required in biology applications.
  • Follows professional knowledge in the field in English.
  • It defines the biodiversity (flora-fauna) related to its area.
  • Establishes the necessary connections related to the theories and practices of biology.
  • Collects data to understand living systems, designs and conducts experiments, and interprets the results.
  • Uses the approaches and knowledge of basic sciences such as mathematics, physics and chemistry in biology research.
  • Define biological problems and produce solutions.
  • Works on projects individually or in teams.
  • Plans and manages activities for the development of the researchers under his responsibility.
  • Provides consultancy in different disciplines related to the field.
  • Continuously improve their professional knowledge and skills in order to adapt to the changing and developing world.
  • It increases the awareness of protecting the environmental and biological riches in our country.
  • It solves problems related to industry, agriculture, medicine, education and the environment by using biological technologies.
Key Competencies

Possesses the key competencies listed below at an advanced level.

  • Literacy competency
  • Multilingual proficiency
  • Mathematical competence and competence in science, technology and engineering
  • digital competence
  • Personal, social and learning to learn competence
  • civic competence
  • Entrepreneurial competence
  • Cultural awareness and expression competence
Further Info

In order to be successful in the courses taken within the framework of the program, there is a requirement for a midterm and a final exam in each semester. The effect of the midterm exam on success is 40% and the final exam is 60%. Students are required to attend lectures, practices, and exams. The student's attendance is monitored by the relevant faculty member. Exams are held for students in all compulsory and elective courses. In each semester, a midterm exam and a final exam are held for each course. The date and schedule of midterm and final exams are announced by the Department of Biology. Students who cannot take the exam due to an excuse may be given the right to take a make-up exam with the decision of the Faculty Administrative Board if they have a valid excuse. 40% of the midterm exam and 60% of the final exam affect the semester grade. In addition, the method of student evaluation is detailed in the "course evaluation" section of each course. Students with a GPA of at least 2.00 are considered successful provided that they do not have any courses (FF) or (FD). A student with a GPA below 2.00 is unsuccessful.

The point-grade equivalents for these students are as follows:

Percentage

Letter Grade

Coefficient

90-100

AA 

4,0

85-89  

BA 

3,5

70-84  

BB 

3,0

65-69  

CB 

2,5

60-64  

CC 

2,0

55-59  

DC 

1,5

50-54  

DD 

1,0

40-49  

FD  

0,5

0-39    

FF   

0,0

Quality Assurance

In order to observe the quality of higher education programs;

The Council of Higher Education is responsible for the planning, regulation, management and supervision of education and training and other activities carried out in higher education institutions.

"University Monitoring and Evaluation Reports" of higher education institutions, which are prepared every year within the framework of the criteria determined by the Council of Higher Education, are published. Reports prepared according to these reports, including quantitative and qualitative evaluations for higher education institutions, are shared with the public by the Council of Higher Education.

 Every year, the Council of Higher Education publishes the "Foundation Higher Education Institutions Report", which includes academic, administrative and financial data of foundation higher education institutions. These reports, which include quantitative and qualitative evaluations made for foundation higher education institutions, are shared with the public by the Council of Higher Education. Quality assurance of undergraduate programs in higher education is provided according to the "Procedures and Principles for Ensuring Quality Assurance of Higher Education Diploma Programs":

1. Creation and Approval of Curricula:

1.1. YÖK determines the minimum standards and criteria required for the opening of undergraduate departments and programs in higher education institutions.

1.2. The curriculum of undergraduate programs in higher education institutions and the learning outcomes that each program will bring to the student are determined by the senates of higher education institutions in accordance with the basic principles determined by YÖK on these issues.

1.3. After the curriculum of the National Core Education Programs is accepted by the relevant Council of Deans, it is implemented by higher education institutions with the approval of the Council of Higher Education.

2. Assessment and Evaluation: How the measurement and evaluation of the learning outcomes that each undergraduate program will bring to the student is carried out in accordance with the education and training and examination regulations prepared by higher education institutions in accordance with the basic principles determined by YÖK on these issues.

3. Certification: Students enrolled in undergraduate programs, if they successfully complete the course credits and other obligations determined by higher education institutions; He receives a bachelor's degree.

4. Self-Evaluation-External Evaluation: At the beginning of each year, higher education institutions enter the "Institutional Internal Evaluation Reports" of the previous year into the Information System prepared by the Higher Education Quality Council (THEQC) in the context of continuous monitoring. YÖKAK shares the "Institutional Feedback Report" prepared by YÖKAK regarding the external evaluation of higher education institutions with the public. In addition, accreditation decisions made by accreditation bodies authorized or recognized by YÖKAK also show that the quality assurance of the qualifications of the programs is ensured. YÖKAK carries out regular review activities regarding the qualifications determined in accordance with the legislation.

The department was accredited by FEDEK on 27.03.2024 for 5 years until September 30, 2029. External evaluation is carried out by FEDEK. Conditionally accredited departments are evaluated in two years, and fully accredited units are evaluated in six years. Stakeholder participation is ensured at the highest level in all processes related to competence and opinions, suggestions, objections and complaints are evaluated in accordance with the legislation.

Accreditation Body Name; Accreditation Association of Faculties of Science, Literature, Science-Literature, Language and History-Geography (FEDEK)

Start/End Date: 27.03.2024/30.09.2029

Access Requirements

Candidates must have a high school diploma or equivalent and have received sufficient points from the University Student Selection and Placement Exam (YKS quantitative). Students' admission, examination and evaluation procedures are carried out in accordance with the Higher Education Law and the decisions and regulations of the Higher Education Council issued based on this law. Admission procedures at Kastamonu University are carried out by the Registrar's Office, and information about the regulations and directives can be found at https://www.kastamonu.edu.tr/index.php/tr/idari-birimler/anamenu-oidb-tr.

Conditions for SuccessTo obtain a weighted GPA of at least 2.0 out of 4.00 in order to successfully complete all the courses available in the program (for a total of 240 ECTS).
Progression Paths (Relationship Type)

Graduates can be employed as teachers, researchers or experts in schools and universities under the Ministry of National Education in the field of education, in institutions under the Ministry of Health in the field of health, and in institutes conducting basic or applied research in the fields of biotechnology and biology. In addition, they perform tasks such as biologists, technical staff, research and development (R&D), production, quality control, quality assurance and sales and marketing in the Ministry of Food, Agriculture and Livestock, Ministry of Environment and Urbanization, Ministry of Forestry and Water Affairs and similar organizations. Candidates who have successfully completed their undergraduate education can transfer to thesis and non-thesis master's programs in their field or outside their field if they get a valid grade from the ALES (Academic Graduate Education Examination) exam and meet the English proficiency exam of the institution they apply to. They are also admitted to direct doctoral programs with a bachelor's degree if they meet their requirements. Graduate education of the program is carried out by Kastamonu University Institute of Natural and Applied Sciences.

Legal Basis

1. Higher Education Law No. 2547

1.1. Regulation on the Principles of Transition Between Associate and Undergraduate Degree Programs in Higher Education Institutions, Double Major, Minor and Inter-Institutional Credit Transfer

1.2. Regulation on the Continuation of Undergraduate Education of Graduates of Vocational Schools and Open Education Associate Degree Programs

2. Higher Education Law No. 2547 (Additional Article-35)

2.1. Higher Education Quality Assurance and Higher Education Quality Council Regulation

FEDEK was recognized by the General Assembly of the Council of Higher Education on August 26, 2010 and received a three-year Quality Assessment Registration Certificate and started the evaluation and accreditation studies of the programs in the field of universities. As of April 2015, the FEDEK accreditation registration period was extended for 3 years until 2018, and in July 2015, the Higher Education Quality Council (YÖKAK) was established and YÖKAK undertook the registration procedures of FEDEK and other accreditation bodies, and the next registration was extended for 5 years, including the 2018-2023 period, and for the second 5 years, including the 2023-2028 period. With this certificate, which was extended for 5 years in 2023, FEDEK was entitled to receive a registration certificate for two consecutive terms of 5 years by YÖKAK in 2023.

Validity Period (If Any)

Qualification is valid continuously.

Url Open Address
QrCodeQrCode
Qualification Code

TR0030044994


Qualification Title
Bachelor’s Degree in Biology

Awarding Body
Kastamonu University

Awarding Body Contact
Kastamonu University Kuzeykent District General Atilla Ateş Pasha Street No:19 Post Code: 37150 Merkez/Kastamonu


Orientation
General

National Occupation Classification

ISCO 08


EQF Level
6

TQF Level
6
The Qualification has been included in TQF on 20/12/2024

National Occupation Classification

ISCO 08


Category
Main

Credit Value
240

Program Duration
4 Yıl

Program Profile

In our department, which was established in October 2007, 4 Professors, 3 Associate Professors, 4 Assistant Professors. There are a total of 13 faculty members, including a member and 2 research assistants. Our department has started education by taking students since the 2008-2009 academic year. In the Department of Biology, which gave its first undergraduate graduates in 2012, a Master's Program was opened in the 2014-2015 Spring academic year and a Doctorate Program was opened in the 2015-2016 Spring academic year. The Department of Biology includes Botany, Ecology and Environmental Biology, General Biology, Molecular Biology and Genetics, Zoology.

Our department trains highly qualified biologists who have up-to-date and advanced knowledge in their fields, who are productive, creative, respectful to society and the environment, sharing, entrepreneurial, have leadership qualities as well as teamwork, and who can work at an international level and quality, are trained. In addition, with our qualified graduates to be trained, it is aimed to contribute to the solution of the problems that concern the society by conducting research in areas such as environmental problems and gene technology, which have become very important especially recently and are basically based on biology.

Our aim is to train highly qualified biologists who have up-to-date and advanced knowledge in their fields, who are productive, creative, respectful to society and the environment, sharing, entrepreneurial, have leadership qualities as well as teamwork, and can work at an international level and quality.

In addition, with our qualified graduates to be trained, it is aimed to contribute to the solution of the problems that concern the society by conducting research in areas such as environmental problems and gene technology, which have become very important recently and are basically based on biology.

  • To provide Biology education in accordance with international standards.
  • Departments active in the undergraduate education program (Botany,  Zoology, Molecular Biology and Biotechnology, Ecology and Environmental Biology) technical and theoretical knowledge.
  • To be able to explain the development, evolution, heredity, physiology, ecology, conservation, classification, behavior and parameters affecting these characteristics with cause-effect relationship. 
  • To gain ethical values in the field of biological science. 
  • To carry out and publish studies at an international level with emphasis on producing scientific projects.
  • To train biologists who have advanced theoretical and laboratory knowledge in the field of biological science. 
  • To train researchers who are open to developments, who can work by communicating with different disciplines and who have adopted a team spirit.
  • To train academic candidates who have adopted the principle of lifelong learning

Learning Environments

Learning outcomes can be acquired in formal and non-formal learning environments (classroom, laboratory environments specific to biology departments and Computer Lab).

Currently, in the use of our department; There are research and application laboratories for a total of 9 branches: Molecular Biology Laboratory, Phylogenetics-Systematics Laboratory, Microbiology Laboratory, Biochemistry Laboratory, Entomology Laboratory, Animal Physiology and Anatomy Laboratory, Plant Anatomy and Morphology Laboratory, Aerobiology and Palynology Laboratory and Parasitology Laboratory. 4 of these branch laboratories (Molecular Biology-Phylogenetics Systematic Laboratories, Microbiology-Biochemistry Laboratories, Entomology-Animal Physiology and Anatomy Laboratories, Aerobiology and Palynology-Parasitology Laboratories) physically operate in the same laboratory in independent departments. At the undergraduate level in laboratories; General Biology, Seedless Plants, Invertebrate Animals Biology, Microbiology, Cytology, Vertebrate Animal Biology, Seed Plants, Animal Histology, Genetics-I, Biochemistry-I, Animal Physiology, Plant Anatomy, Biochemistry-II and Genetics-II courses are applied in laboratories. In addition to the Kastamonu University Central Research Laboratory, these 9 branch laboratories are used for undergraduate thesis courses and experimental parts of graduate studies.


Description
  • Define basic biological concepts.
  • Uses modern techniques and devices necessary for applications in the field of biology.
  • Have basic computer usage knowledge required in biology applications.
  • Follows professional knowledge in the field in English.
  • It defines the biodiversity (flora-fauna) related to its area.
  • Establishes the necessary connections related to the theories and practices of biology.
  • Collects data to understand living systems, designs and conducts experiments, and interprets the results.
  • Uses the approaches and knowledge of basic sciences such as mathematics, physics and chemistry in biology research.
  • Define biological problems and produce solutions.
  • Works on projects individually or in teams.
  • Plans and manages activities for the development of the researchers under his responsibility.
  • Provides consultancy in different disciplines related to the field.
  • Continuously improve their professional knowledge and skills in order to adapt to the changing and developing world.
  • It increases the awareness of protecting the environmental and biological riches in our country.
  • It solves problems related to industry, agriculture, medicine, education and the environment by using biological technologies.

Key Competencies

Possesses the key competencies listed below at an advanced level.

  • Literacy competency
  • Multilingual proficiency
  • Mathematical competence and competence in science, technology and engineering
  • digital competence
  • Personal, social and learning to learn competence
  • civic competence
  • Entrepreneurial competence
  • Cultural awareness and expression competence

Further Info

In order to be successful in the courses taken within the framework of the program, there is a requirement for a midterm and a final exam in each semester. The effect of the midterm exam on success is 40% and the final exam is 60%. Students are required to attend lectures, practices, and exams. The student's attendance is monitored by the relevant faculty member. Exams are held for students in all compulsory and elective courses. In each semester, a midterm exam and a final exam are held for each course. The date and schedule of midterm and final exams are announced by the Department of Biology. Students who cannot take the exam due to an excuse may be given the right to take a make-up exam with the decision of the Faculty Administrative Board if they have a valid excuse. 40% of the midterm exam and 60% of the final exam affect the semester grade. In addition, the method of student evaluation is detailed in the "course evaluation" section of each course. Students with a GPA of at least 2.00 are considered successful provided that they do not have any courses (FF) or (FD). A student with a GPA below 2.00 is unsuccessful.

The point-grade equivalents for these students are as follows:

Percentage

Letter Grade

Coefficient

90-100

AA 

4,0

85-89  

BA 

3,5

70-84  

BB 

3,0

65-69  

CB 

2,5

60-64  

CC 

2,0

55-59  

DC 

1,5

50-54  

DD 

1,0

40-49  

FD  

0,5

0-39    

FF   

0,0


Quality Assurance

In order to observe the quality of higher education programs;

The Council of Higher Education is responsible for the planning, regulation, management and supervision of education and training and other activities carried out in higher education institutions.

"University Monitoring and Evaluation Reports" of higher education institutions, which are prepared every year within the framework of the criteria determined by the Council of Higher Education, are published. Reports prepared according to these reports, including quantitative and qualitative evaluations for higher education institutions, are shared with the public by the Council of Higher Education.

 Every year, the Council of Higher Education publishes the "Foundation Higher Education Institutions Report", which includes academic, administrative and financial data of foundation higher education institutions. These reports, which include quantitative and qualitative evaluations made for foundation higher education institutions, are shared with the public by the Council of Higher Education. Quality assurance of undergraduate programs in higher education is provided according to the "Procedures and Principles for Ensuring Quality Assurance of Higher Education Diploma Programs":

1. Creation and Approval of Curricula:

1.1. YÖK determines the minimum standards and criteria required for the opening of undergraduate departments and programs in higher education institutions.

1.2. The curriculum of undergraduate programs in higher education institutions and the learning outcomes that each program will bring to the student are determined by the senates of higher education institutions in accordance with the basic principles determined by YÖK on these issues.

1.3. After the curriculum of the National Core Education Programs is accepted by the relevant Council of Deans, it is implemented by higher education institutions with the approval of the Council of Higher Education.

2. Assessment and Evaluation: How the measurement and evaluation of the learning outcomes that each undergraduate program will bring to the student is carried out in accordance with the education and training and examination regulations prepared by higher education institutions in accordance with the basic principles determined by YÖK on these issues.

3. Certification: Students enrolled in undergraduate programs, if they successfully complete the course credits and other obligations determined by higher education institutions; He receives a bachelor's degree.

4. Self-Evaluation-External Evaluation: At the beginning of each year, higher education institutions enter the "Institutional Internal Evaluation Reports" of the previous year into the Information System prepared by the Higher Education Quality Council (THEQC) in the context of continuous monitoring. YÖKAK shares the "Institutional Feedback Report" prepared by YÖKAK regarding the external evaluation of higher education institutions with the public. In addition, accreditation decisions made by accreditation bodies authorized or recognized by YÖKAK also show that the quality assurance of the qualifications of the programs is ensured. YÖKAK carries out regular review activities regarding the qualifications determined in accordance with the legislation.

The department was accredited by FEDEK on 27.03.2024 for 5 years until September 30, 2029. External evaluation is carried out by FEDEK. Conditionally accredited departments are evaluated in two years, and fully accredited units are evaluated in six years. Stakeholder participation is ensured at the highest level in all processes related to competence and opinions, suggestions, objections and complaints are evaluated in accordance with the legislation.

Accreditation Body Name; Accreditation Association of Faculties of Science, Literature, Science-Literature, Language and History-Geography (FEDEK)

Start/End Date: 27.03.2024/30.09.2029


Access Requirements

Candidates must have a high school diploma or equivalent and have received sufficient points from the University Student Selection and Placement Exam (YKS quantitative). Students' admission, examination and evaluation procedures are carried out in accordance with the Higher Education Law and the decisions and regulations of the Higher Education Council issued based on this law. Admission procedures at Kastamonu University are carried out by the Registrar's Office, and information about the regulations and directives can be found at https://www.kastamonu.edu.tr/index.php/tr/idari-birimler/anamenu-oidb-tr.


Conditions for Success
To obtain a weighted GPA of at least 2.0 out of 4.00 in order to successfully complete all the courses available in the program (for a total of 240 ECTS).

Progression Paths (Relationship Type)

Graduates can be employed as teachers, researchers or experts in schools and universities under the Ministry of National Education in the field of education, in institutions under the Ministry of Health in the field of health, and in institutes conducting basic or applied research in the fields of biotechnology and biology. In addition, they perform tasks such as biologists, technical staff, research and development (R&D), production, quality control, quality assurance and sales and marketing in the Ministry of Food, Agriculture and Livestock, Ministry of Environment and Urbanization, Ministry of Forestry and Water Affairs and similar organizations. Candidates who have successfully completed their undergraduate education can transfer to thesis and non-thesis master's programs in their field or outside their field if they get a valid grade from the ALES (Academic Graduate Education Examination) exam and meet the English proficiency exam of the institution they apply to. They are also admitted to direct doctoral programs with a bachelor's degree if they meet their requirements. Graduate education of the program is carried out by Kastamonu University Institute of Natural and Applied Sciences.


Legal Basis

1. Higher Education Law No. 2547

1.1. Regulation on the Principles of Transition Between Associate and Undergraduate Degree Programs in Higher Education Institutions, Double Major, Minor and Inter-Institutional Credit Transfer

1.2. Regulation on the Continuation of Undergraduate Education of Graduates of Vocational Schools and Open Education Associate Degree Programs

2. Higher Education Law No. 2547 (Additional Article-35)

2.1. Higher Education Quality Assurance and Higher Education Quality Council Regulation

FEDEK was recognized by the General Assembly of the Council of Higher Education on August 26, 2010 and received a three-year Quality Assessment Registration Certificate and started the evaluation and accreditation studies of the programs in the field of universities. As of April 2015, the FEDEK accreditation registration period was extended for 3 years until 2018, and in July 2015, the Higher Education Quality Council (YÖKAK) was established and YÖKAK undertook the registration procedures of FEDEK and other accreditation bodies, and the next registration was extended for 5 years, including the 2018-2023 period, and for the second 5 years, including the 2023-2028 period. With this certificate, which was extended for 5 years in 2023, FEDEK was entitled to receive a registration certificate for two consecutive terms of 5 years by YÖKAK in 2023.


Validity Period (If Any)

Qualification is valid continuously.


Url
Open Address

Url
QrCodeQrCode