Yeterlilik Kodu

TR0030044901

Yeterlilik Adı
Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği Lisans Diploması
Sorumlu KurumKırıkkale Üniversitesi
Sorumlu Kurum İletişim BilgisiKırıkkale Üniversitesi Rektörlüğü Ankara Yolu 7.Km 71450 Yahşihan/ KIRIKKALE
Sorumlu Kurum URLhttp://www.kku.edu.tr/
YönelimGenel
AYÇ Seviyesi6
Yeterlilik TYÇ’ye yerleştirilmemiştir.
TYÇ Seviyesi 6
Sınıflandırma (Tematik Alan)Konu uzmanlığı ile öğretmen eğitimi
Sınıflandırma (Meslek Kodu)

ISCO:08

KategoriAna
Kredi Değeri240
Programın Normal Süresi 4 Yıl
Program Profili (Amaç)

Beden Eğitimi ve Spor öğretim programının öncelikli amacı; Beden Eğitimi ve Spor derslerini yürütecek pedagojik formasyon yeterliliğine sahip, öğretime yönelik pozitif tutumlar geliştiren ve kendi alanında profesyonel becerilere sahip olan öğretmenler yetiştirmektir. Bu programdan mezun olan öğrencilerin kişisel ve mesleki yaşam açısından kendi öğrencilerine doğru bir modeli sergilemesi, kendi profesyonel gelişimi için alanıyla ilgili yenilikleri takip etmesi ve etkili iletişim becerilerine sahip olması beklenmektedir. Ayrıca bu program, öğrencilerin nasıl öğreneceğini tam olarak anlayan, teknoloji kullanımı konusunda kendine güvenen, problem çözme yeteneğine sahip olan, insan haklarına, demokrasiye ve etiğe önem veren, milli ve manevi değerlerine sahip çıkan ve öğrencilerine bu değerleri aktarabilen öğretmenler yetiştirmeyi amaçlamaktadır.

Öğrenme Ortamları

Eğitim ve öğretim örgün eğitim şeklinde gerçekleştirilir. Öğrencilerin teorik ve pratik becerilerini geliştirmeyi amaçlayan çok boyutlu öğrenme ortamları sunulmaktadır. Fiziksel ortam, modern eğitim teknolojileriyle donatılmış sınıflarda gerçekleşirken, öğrenciler teknolojiyi etkin bir şekilde kullanarak derslerde dijital materyallere erişim sağlayabilmektedir. Sosyal ortamlarda ise grup çalışmaları ve öğretim elemanı-öğrenci etkileşimi, öğrenme süreçlerini zenginleştirmektedir. Ayrıca dersliklerde, spor salonlarında, spor sahalarında, Gençlik ve Spor Bakanlığına bağlı spor kulüplerinde ve Milli Eğitime bağlı okullarda hem uygulamalı hem de teorik eğitimler yapılır.

Öğrenme Kazanımları (Tanım)
  • Beden eğitimi ve spor alanı ve alt disiplinlerine özgü alanlarda kuramsal ve uygulamalı bilgileri edinebilme ve kendi alanında uygulayabilme becerisinine sahip olur.
  • Beden eğitimi ve spor alanında karşılaştığı problem durumlarını araştırma konusu yapar, tanımlar, yorumlar ve uygun analiz ve müdahale yaklaşımları ile analiz eder ve çözüm önerileri getirir.
  • Okul ya da sınıf süreçlerinde karşılaştığı problemlerde bütüncül bakış açısı ile değerlendirme ve edindiği çağdaş yöntemler aracılığı ile çözme becerisine sahip olur.
  • Beden eğitimi ve spor alanının geliştirilmesi ve yaygınlaştırılmasına olanak sunan güncel ve işlevsel araçları etkin bir şekilde kullanabilme ve geliştirme becerisine sahip olur.
  • Beden eğitimi ve spor alanı ile ilgili sorunların çözümüne yönelik uygulamalar tasarlayabilme ve bu yolla elde ettiği verileri analiz edebilme, yorumlayabilme becerisine sahip olur.
  • Beden eğitimi ve sporu içeren her türlü etkinliğin içeriğine, organizasyonun yapısına ve prensiplerine uygun çalışabilme becerisine sahip olur.
  • Alanında ve paydaşlar ile etkin iletişim yollarını kullanma becerisine sahip olur.
  • Türkçeyi yazılı ve sözlü olarak doğru ve etkili kullanır.
  • En az bir yabancı dili, alanındaki gelişmeleri takip edebilecek ve meslektaşları ile iletişim kurabilecek düzeyde öğrenir.
  • Eğitim kalitesinin yükseltilmesinde ölçme ve değerlendirme bilgi ve tekniklerini uzmanlık seviyesinde kullanır.
  • Mesleki gelişimine ek olarak ulusal ve uluslararası düzeyde meslek örgütleri, üniversiteler ve diğer okulların da programlarına ve etkinliklerine katılarak, yaşam boyu öğrenme bilinci ile mesleki gelişiminin sürekliliğini sağlar.
  • Beden Eğitimi ve Spor uygulamaları ile ilgili bilimsel ve mesleki etik değerlere uygun davranır, hakların evrenselliği, sosyal adalet ve kültürel değerlerin korunması bilincine sahip olur.
  • Kültürel ve sosyal yaşam gelişimi açısından çevreye yönelik toplumsal sorumluluk projeleri planlar ve uygular.
  • Kamu ya da özel sektörde bulunduğu kademelerdeki proje, risk ve yönetsel uygulamalar hakkında bilgi sahibi olur, yenilikçi ve girişimci faaliyetler sergiler.
  • Yaşam boyu sporun önemini kavrar ve öğrencilerine aktarabilir.
Anahtar Yetkinlikler

Aşağıda sıralanan anahtar yetkinliklere ileri düzeyde sahiptir.

  • Okuma yazma yetkinliği
  • Dijital yetkinlik
  • Vatandaşlık yetkinliği
  • Kültürel farkındalık ve ifade yetkinliği
  • Öğretimi planlama yetkinliği
  • Öğrenme içeriklerine ve öğrenci ihtiyaçlarına yönelik öğretim yapma yetkinliği
  • Öğrenmeyi ölçme ve değerlendirme yetkinliği
  • Beden eğitimi ve spor ile ilgili alan bilgisi yetkinliği
Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri

Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği Programında her ders için biri ara sınav diğeri final sınavı olmak üzere 2 sınav yapılmaktadır. Bununla birlikte derslerde sunum, proje, seminer, kısa sınav, ödev, laboratuvar uygulaması gibi farklı ölçme ve değerlendirme yöntemleri de kullanılmaktadır. Ara sınavın dönem sonu notuna katkısı %40, yarıyıl sonu sınavının katkısı ise %60’tır.  Ara sınav, dönem içi çalışmaları ve yarıyıl sonu sınavı notları toplam 100 puan üzerinden değerlendirilir. Bir dersin yarıyıl sonu sınavına girebilmek için teorik derslerin en az %70`ine, uygulama ve/veya laboratuvar derslerinin en az %80'ine devam etmek zorunludur.

   Başarı Notu                Katsayı                   Puan

         AA                         4.00                    88-100

         BA                         3.50                     81-87

         BB                         3.00                     74-80

         CB                         2.50                     67-73

         CC                         2.00                     60-66

         DC                         1.50                     55-59

         DD                         1.00                     50-54

          FF                          0.00                     00-49

AA, BA, BB, CB, CC notları geçer notları, DC ve DD notları ise koşullu geçer notları temsil etmektedir.  DC ve DD notlarından birini almış olan bir öğrenci, genel not ortalamasının en az 2.00 olması halinde o dersi başarmış sayılır.Not tanımlaması yapılmayan dersler ve uygulamalar için başarılı derslere G (geçer), başarısız derslere K (kalır) notu verilir. Geçmez notlar; K ve FF notlarıdır. DZ (devamsız) notu; derse devam yükümlülüklerini yerine getirmeyen öğrencilere verilir. DZ notu, not ortalaması hesabında FF notu gibi işlem görür. VZ (vizesiz); bir dersin yıl içi gerekliliklerini yerine getirmeyen öğrencilere verilir. VZ notu, not ortalaması hesabında FF notu gibi işlem görür. M (muaf); daha önce alınıp başarılan ve eşdeğerliği ilgili bölüm kurulunun önerisi üzerine ilgili birim kurulunca onaylanan dersler için verilen işarettir. M işareti verilen dersler ortalama hesaplamalarına katılmaz. Başarı notu alınarak muaf olunan dersler, ortalama hesaplamalarına katılır.

 

Kalite Güvencesi

Yükseköğretim programlarının niteliğinin gözetilmesi için;

  • YÖK, yükseköğretim kurumlarında gerçekleştirilen eğitim ve öğretimle diğer faaliyetlerin planlanması, düzenlenmesi, yönetilmesi ve denetiminden sorumludur.
  • YÖK tarafından belirlenen kriterler çerçevesinde her yıl hazırlanan yükseköğretim kurumlarına ait “Üniversite İzleme ve Değerlendirme Raporları” yayımlanır. Bu raporlara göre hazırlanan, yükseköğretim kurumlarına yönelik nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren raporlarda YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır.
  • YÖK tarafından her yıl vakıf yükseköğretim kurumlarına ait akademik, idari ve mali verileri içeren “Vakıf Yükseköğretim Kurumları Raporu” yayımlanır. Vakıf yükseköğretim kurumlarına yönelik yapılan nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren bu raporlar YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır. Yükseköğretimde lisans programlarının kalite güvencesi “Yükseköğretim Diploma Programlarının Kalite Güvencesinin Sağlanmasına Yönelik Usul ve Esaslar” a göre sağlanır:

1. Öğretim Programlarının Oluşturulması ve Onaylanması:

1.1. YÖK, yükseköğretim kurumlarında lisans bölüm ve programların açılması için gerekli olan asgari standart ve ölçütleri YÖK belirler.

1.2. Yükseköğretim kurumlarında lisans programlarının müfredatı ve her bir programın öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının neler olacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumlarının senatoları tarafından belirlenir.

1.3. Ulusal Çekirdek Eğitim Programlarının müfredatı ilgili Dekanlar Konseyi tarafından kabul edildikten sonra YÖK’ün onayıyla yükseköğretim kurumları tarafından uygulanır.

2. Ölçme-Değerlendirme: Her bir lisans programının öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının ölçme ve değerlendirmesinin nasıl yapılacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumları tarafından hazırlanan eğitim ve öğretim ve sınav yönetmeliğine göre yürütülür.

3. Belgelendirme: Lisans programlarına kayıtlı öğrenciler, yükseköğretim kurumları tarafından belirlenen ders kredilerini ve diğer yükümlülükleri başarı ile tamamlamaları halinde; lisans diploması alır.

4. Öz Değerlendirme-Dış Değerlendirme: Yükseköğretim kurumları, sürekli izleme bağlamında, her yılın başında bir önceki yıla ait “Kurum İç Değerlendirme Raporlarını” Yükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK) tarafından hazırlanan Bilgi Sistemine girer. YÖKAK, yükseköğretim kurumlarının dış değerlendirmesine ilişkin hazırladığı “Kurumsal Geri Bildirim Raporu”nu kamuoyuyla paylaşılır. Ayrıca, YÖKAK tarafından yetkilendirilen veya tanınan akreditasyon kuruluşları tarafından verilen akreditasyon kararları da programların yeterliliklerinin kalite güvencesinin sağlandığını gösterir. YÖKAK mevzuatı gereği belirlenen yeterliliklere ilişkin düzenli gözden geçirme faaliyetleri yapar.

Bölümümüz, Spor Bilimleri Eğitim Programları Değerlendirme ve Akreditasyon Kurulu (SPORAK) tarafından akredite (2+1 yıl) edilmiştir ve belirlenmiş periyotlarla değerlendirilmektedir.

Bununla birlikte birimimiz;

- Üniversitemizin kaliteli eğitim ve öğretim faaliyetinde bulunmasına katkı sağlar.
- Üniversitemizin paydaşlarıyla ilişkilerinin geliştirilmesini sağlayarak, iç ve dış paydaşların üniversitemizin hizmet ve faaliyetlerinden dolayı memnuniyet derecelerini ölçmek varsa şikâyetlerini tespit edip düzeltmeler için gereken önlemleri alır.
- Bireylerde sürekli gelişim anlayışını egemen kılar ve gerçekleştirir.
- Hizmet ve eğitim seviyesinin yükseltilmesi için öneri sistemleri kurmak ve paydaşların önerilerini alıp değerlendirir.
- Üniversitemizin  kurumsal kültürünün geliştirilmesine katkı sağlar, 
- Üniversitemizin bilimsel girişimci ve yenilikçi bir üniversite olmasına katkı sağlar,
- Üniversitemizin disiplinler arası çalışmalar gerçekleştirmesine akademik anlamda katkı sunarak, üniversitemizin üçüncü kuşak üniversitelerin sahip olması gereken niteliklere erişmesinde katkıda bulunur,
- Üniversitemizin Yükseköğretim Kurumu Araştırma Üniversiteleri arasına girmesine akademik anlamda katkıda bulunur.

Giriş Şartı

Lise diplomasına sahip olmak, Ölçme Seçme Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yapılan ilgili sınav türünden başarılı olmak ve özel yetenek sınavına girerek yeterli puanı almak. Bununla birlikte yatay geçiş için gerekli koşulları sağlayarak da programa giriş yapılabilmektedir. 

Başarma ŞartlarıOrtalaması 4.00 üzerinden 2.00 den daha az olmayan ve programdaki tüm dersleri (240 AKTS) başarmış ve varsa zorunlu stajını ve tezini tamamlamış olan öğrenciler mezuniyet için gerekli koşulları sağlamış olur.
İlerleme Yolları (İlişki Türü)

Beden eğitimi ve spor öğretmenliği mezunları, elde ettikleri diploma ile kamu ve özel sektöre bağlı okullarda Beden Eğitimi ve Spor Öğretmeni olarak çalışabilirler. Mezunlarımız uzmanlık aldıkları branşta antrenör olarak görev yapabilirler. Ayrıca, lisansüstü öğretim için gerekli koşulları sağlayan mezunlarımız Yüksek Lisans ve Doktora yapabilirler.

Yasal Dayanağı

1. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu

1.1. Yükseköğretim Kurumlarında Önlisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yan Dal İle Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik

1.2. Meslek Yüksekokulları ve Açıköğretim Ön Lisans Programları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Devamları Hakkında Yönetmelik

2. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu (Ek Madde-35)

2.1.Yükseköğretim Kalite Güvencesi ve Yükseköğretim Kalite Kurulu Yönetmeliği

Geçerlilik Süresi (Varsa)

Yeterlilik sürekli geçerlidir

Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi Adresi Aç
Yeterlilik Kodu

TR0030044901


Yeterlilik Adı
Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği Lisans Diploması

Sorumlu Kurum
Kırıkkale Üniversitesi

Sorumlu Kurum İletişim Bilgisi
Kırıkkale Üniversitesi Rektörlüğü Ankara Yolu 7.Km 71450 Yahşihan/ KIRIKKALE

Sorumlu Kurum URL

Yönelim
Genel

Sınıflandırma (Meslek Kodu)

ISCO:08


AYÇ Seviyesi
6

TYÇ Seviyesi
6
Yeterlilik TYÇ’ye yerleştirilmemiştir.

Sınıflandırma (Meslek Kodu)

ISCO:08


Kategori
Ana

Kredi Değeri
240

Programın Normal Süresi
4 Yıl

Program Profili (Amaç)

Beden Eğitimi ve Spor öğretim programının öncelikli amacı; Beden Eğitimi ve Spor derslerini yürütecek pedagojik formasyon yeterliliğine sahip, öğretime yönelik pozitif tutumlar geliştiren ve kendi alanında profesyonel becerilere sahip olan öğretmenler yetiştirmektir. Bu programdan mezun olan öğrencilerin kişisel ve mesleki yaşam açısından kendi öğrencilerine doğru bir modeli sergilemesi, kendi profesyonel gelişimi için alanıyla ilgili yenilikleri takip etmesi ve etkili iletişim becerilerine sahip olması beklenmektedir. Ayrıca bu program, öğrencilerin nasıl öğreneceğini tam olarak anlayan, teknoloji kullanımı konusunda kendine güvenen, problem çözme yeteneğine sahip olan, insan haklarına, demokrasiye ve etiğe önem veren, milli ve manevi değerlerine sahip çıkan ve öğrencilerine bu değerleri aktarabilen öğretmenler yetiştirmeyi amaçlamaktadır.


Öğrenme Ortamları

Eğitim ve öğretim örgün eğitim şeklinde gerçekleştirilir. Öğrencilerin teorik ve pratik becerilerini geliştirmeyi amaçlayan çok boyutlu öğrenme ortamları sunulmaktadır. Fiziksel ortam, modern eğitim teknolojileriyle donatılmış sınıflarda gerçekleşirken, öğrenciler teknolojiyi etkin bir şekilde kullanarak derslerde dijital materyallere erişim sağlayabilmektedir. Sosyal ortamlarda ise grup çalışmaları ve öğretim elemanı-öğrenci etkileşimi, öğrenme süreçlerini zenginleştirmektedir. Ayrıca dersliklerde, spor salonlarında, spor sahalarında, Gençlik ve Spor Bakanlığına bağlı spor kulüplerinde ve Milli Eğitime bağlı okullarda hem uygulamalı hem de teorik eğitimler yapılır.


Öğrenme Kazanımları (Tanım)
  • Beden eğitimi ve spor alanı ve alt disiplinlerine özgü alanlarda kuramsal ve uygulamalı bilgileri edinebilme ve kendi alanında uygulayabilme becerisinine sahip olur.
  • Beden eğitimi ve spor alanında karşılaştığı problem durumlarını araştırma konusu yapar, tanımlar, yorumlar ve uygun analiz ve müdahale yaklaşımları ile analiz eder ve çözüm önerileri getirir.
  • Okul ya da sınıf süreçlerinde karşılaştığı problemlerde bütüncül bakış açısı ile değerlendirme ve edindiği çağdaş yöntemler aracılığı ile çözme becerisine sahip olur.
  • Beden eğitimi ve spor alanının geliştirilmesi ve yaygınlaştırılmasına olanak sunan güncel ve işlevsel araçları etkin bir şekilde kullanabilme ve geliştirme becerisine sahip olur.
  • Beden eğitimi ve spor alanı ile ilgili sorunların çözümüne yönelik uygulamalar tasarlayabilme ve bu yolla elde ettiği verileri analiz edebilme, yorumlayabilme becerisine sahip olur.
  • Beden eğitimi ve sporu içeren her türlü etkinliğin içeriğine, organizasyonun yapısına ve prensiplerine uygun çalışabilme becerisine sahip olur.
  • Alanında ve paydaşlar ile etkin iletişim yollarını kullanma becerisine sahip olur.
  • Türkçeyi yazılı ve sözlü olarak doğru ve etkili kullanır.
  • En az bir yabancı dili, alanındaki gelişmeleri takip edebilecek ve meslektaşları ile iletişim kurabilecek düzeyde öğrenir.
  • Eğitim kalitesinin yükseltilmesinde ölçme ve değerlendirme bilgi ve tekniklerini uzmanlık seviyesinde kullanır.
  • Mesleki gelişimine ek olarak ulusal ve uluslararası düzeyde meslek örgütleri, üniversiteler ve diğer okulların da programlarına ve etkinliklerine katılarak, yaşam boyu öğrenme bilinci ile mesleki gelişiminin sürekliliğini sağlar.
  • Beden Eğitimi ve Spor uygulamaları ile ilgili bilimsel ve mesleki etik değerlere uygun davranır, hakların evrenselliği, sosyal adalet ve kültürel değerlerin korunması bilincine sahip olur.
  • Kültürel ve sosyal yaşam gelişimi açısından çevreye yönelik toplumsal sorumluluk projeleri planlar ve uygular.
  • Kamu ya da özel sektörde bulunduğu kademelerdeki proje, risk ve yönetsel uygulamalar hakkında bilgi sahibi olur, yenilikçi ve girişimci faaliyetler sergiler.
  • Yaşam boyu sporun önemini kavrar ve öğrencilerine aktarabilir.

Anahtar Yetkinlikler

Aşağıda sıralanan anahtar yetkinliklere ileri düzeyde sahiptir.

  • Okuma yazma yetkinliği
  • Dijital yetkinlik
  • Vatandaşlık yetkinliği
  • Kültürel farkındalık ve ifade yetkinliği
  • Öğretimi planlama yetkinliği
  • Öğrenme içeriklerine ve öğrenci ihtiyaçlarına yönelik öğretim yapma yetkinliği
  • Öğrenmeyi ölçme ve değerlendirme yetkinliği
  • Beden eğitimi ve spor ile ilgili alan bilgisi yetkinliği

Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri

Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği Programında her ders için biri ara sınav diğeri final sınavı olmak üzere 2 sınav yapılmaktadır. Bununla birlikte derslerde sunum, proje, seminer, kısa sınav, ödev, laboratuvar uygulaması gibi farklı ölçme ve değerlendirme yöntemleri de kullanılmaktadır. Ara sınavın dönem sonu notuna katkısı %40, yarıyıl sonu sınavının katkısı ise %60’tır.  Ara sınav, dönem içi çalışmaları ve yarıyıl sonu sınavı notları toplam 100 puan üzerinden değerlendirilir. Bir dersin yarıyıl sonu sınavına girebilmek için teorik derslerin en az %70`ine, uygulama ve/veya laboratuvar derslerinin en az %80'ine devam etmek zorunludur.

   Başarı Notu                Katsayı                   Puan

         AA                         4.00                    88-100

         BA                         3.50                     81-87

         BB                         3.00                     74-80

         CB                         2.50                     67-73

         CC                         2.00                     60-66

         DC                         1.50                     55-59

         DD                         1.00                     50-54

          FF                          0.00                     00-49

AA, BA, BB, CB, CC notları geçer notları, DC ve DD notları ise koşullu geçer notları temsil etmektedir.  DC ve DD notlarından birini almış olan bir öğrenci, genel not ortalamasının en az 2.00 olması halinde o dersi başarmış sayılır.Not tanımlaması yapılmayan dersler ve uygulamalar için başarılı derslere G (geçer), başarısız derslere K (kalır) notu verilir. Geçmez notlar; K ve FF notlarıdır. DZ (devamsız) notu; derse devam yükümlülüklerini yerine getirmeyen öğrencilere verilir. DZ notu, not ortalaması hesabında FF notu gibi işlem görür. VZ (vizesiz); bir dersin yıl içi gerekliliklerini yerine getirmeyen öğrencilere verilir. VZ notu, not ortalaması hesabında FF notu gibi işlem görür. M (muaf); daha önce alınıp başarılan ve eşdeğerliği ilgili bölüm kurulunun önerisi üzerine ilgili birim kurulunca onaylanan dersler için verilen işarettir. M işareti verilen dersler ortalama hesaplamalarına katılmaz. Başarı notu alınarak muaf olunan dersler, ortalama hesaplamalarına katılır.

 


Kalite Güvencesi

Yükseköğretim programlarının niteliğinin gözetilmesi için;

  • YÖK, yükseköğretim kurumlarında gerçekleştirilen eğitim ve öğretimle diğer faaliyetlerin planlanması, düzenlenmesi, yönetilmesi ve denetiminden sorumludur.
  • YÖK tarafından belirlenen kriterler çerçevesinde her yıl hazırlanan yükseköğretim kurumlarına ait “Üniversite İzleme ve Değerlendirme Raporları” yayımlanır. Bu raporlara göre hazırlanan, yükseköğretim kurumlarına yönelik nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren raporlarda YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır.
  • YÖK tarafından her yıl vakıf yükseköğretim kurumlarına ait akademik, idari ve mali verileri içeren “Vakıf Yükseköğretim Kurumları Raporu” yayımlanır. Vakıf yükseköğretim kurumlarına yönelik yapılan nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren bu raporlar YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır. Yükseköğretimde lisans programlarının kalite güvencesi “Yükseköğretim Diploma Programlarının Kalite Güvencesinin Sağlanmasına Yönelik Usul ve Esaslar” a göre sağlanır:

1. Öğretim Programlarının Oluşturulması ve Onaylanması:

1.1. YÖK, yükseköğretim kurumlarında lisans bölüm ve programların açılması için gerekli olan asgari standart ve ölçütleri YÖK belirler.

1.2. Yükseköğretim kurumlarında lisans programlarının müfredatı ve her bir programın öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının neler olacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumlarının senatoları tarafından belirlenir.

1.3. Ulusal Çekirdek Eğitim Programlarının müfredatı ilgili Dekanlar Konseyi tarafından kabul edildikten sonra YÖK’ün onayıyla yükseköğretim kurumları tarafından uygulanır.

2. Ölçme-Değerlendirme: Her bir lisans programının öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının ölçme ve değerlendirmesinin nasıl yapılacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumları tarafından hazırlanan eğitim ve öğretim ve sınav yönetmeliğine göre yürütülür.

3. Belgelendirme: Lisans programlarına kayıtlı öğrenciler, yükseköğretim kurumları tarafından belirlenen ders kredilerini ve diğer yükümlülükleri başarı ile tamamlamaları halinde; lisans diploması alır.

4. Öz Değerlendirme-Dış Değerlendirme: Yükseköğretim kurumları, sürekli izleme bağlamında, her yılın başında bir önceki yıla ait “Kurum İç Değerlendirme Raporlarını” Yükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK) tarafından hazırlanan Bilgi Sistemine girer. YÖKAK, yükseköğretim kurumlarının dış değerlendirmesine ilişkin hazırladığı “Kurumsal Geri Bildirim Raporu”nu kamuoyuyla paylaşılır. Ayrıca, YÖKAK tarafından yetkilendirilen veya tanınan akreditasyon kuruluşları tarafından verilen akreditasyon kararları da programların yeterliliklerinin kalite güvencesinin sağlandığını gösterir. YÖKAK mevzuatı gereği belirlenen yeterliliklere ilişkin düzenli gözden geçirme faaliyetleri yapar.

Bölümümüz, Spor Bilimleri Eğitim Programları Değerlendirme ve Akreditasyon Kurulu (SPORAK) tarafından akredite (2+1 yıl) edilmiştir ve belirlenmiş periyotlarla değerlendirilmektedir.

Bununla birlikte birimimiz;

- Üniversitemizin kaliteli eğitim ve öğretim faaliyetinde bulunmasına katkı sağlar.
- Üniversitemizin paydaşlarıyla ilişkilerinin geliştirilmesini sağlayarak, iç ve dış paydaşların üniversitemizin hizmet ve faaliyetlerinden dolayı memnuniyet derecelerini ölçmek varsa şikâyetlerini tespit edip düzeltmeler için gereken önlemleri alır.
- Bireylerde sürekli gelişim anlayışını egemen kılar ve gerçekleştirir.
- Hizmet ve eğitim seviyesinin yükseltilmesi için öneri sistemleri kurmak ve paydaşların önerilerini alıp değerlendirir.
- Üniversitemizin  kurumsal kültürünün geliştirilmesine katkı sağlar, 
- Üniversitemizin bilimsel girişimci ve yenilikçi bir üniversite olmasına katkı sağlar,
- Üniversitemizin disiplinler arası çalışmalar gerçekleştirmesine akademik anlamda katkı sunarak, üniversitemizin üçüncü kuşak üniversitelerin sahip olması gereken niteliklere erişmesinde katkıda bulunur,
- Üniversitemizin Yükseköğretim Kurumu Araştırma Üniversiteleri arasına girmesine akademik anlamda katkıda bulunur.


Giriş Şartı

Lise diplomasına sahip olmak, Ölçme Seçme Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yapılan ilgili sınav türünden başarılı olmak ve özel yetenek sınavına girerek yeterli puanı almak. Bununla birlikte yatay geçiş için gerekli koşulları sağlayarak da programa giriş yapılabilmektedir. 


Başarma Şartları
Ortalaması 4.00 üzerinden 2.00 den daha az olmayan ve programdaki tüm dersleri (240 AKTS) başarmış ve varsa zorunlu stajını ve tezini tamamlamış olan öğrenciler mezuniyet için gerekli koşulları sağlamış olur.

İlerleme Yolları (İlişki Türü)

Beden eğitimi ve spor öğretmenliği mezunları, elde ettikleri diploma ile kamu ve özel sektöre bağlı okullarda Beden Eğitimi ve Spor Öğretmeni olarak çalışabilirler. Mezunlarımız uzmanlık aldıkları branşta antrenör olarak görev yapabilirler. Ayrıca, lisansüstü öğretim için gerekli koşulları sağlayan mezunlarımız Yüksek Lisans ve Doktora yapabilirler.


Yasal Dayanağı

1. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu

1.1. Yükseköğretim Kurumlarında Önlisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yan Dal İle Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik

1.2. Meslek Yüksekokulları ve Açıköğretim Ön Lisans Programları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Devamları Hakkında Yönetmelik

2. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu (Ek Madde-35)

2.1.Yükseköğretim Kalite Güvencesi ve Yükseköğretim Kalite Kurulu Yönetmeliği


Geçerlilik Süresi (Varsa)

Yeterlilik sürekli geçerlidir


Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi
Adresi Aç

Qualification Code

TR0030044901

Qualification Title
Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği License
Awarding BodyKirikkale University
Awarding Body Contact
Awarding Body Urlhttp://www.kku.edu.tr/
OrientationGeneral
EQF Level6
The Qualification hasn't been included in TQF.
TQF Level 6
Thematic AreasTeacher training with subject specialization
National Occupation Classification

ISCO:08

CategoryMain
Credit Value240
Program Duration4 Yıl
Program Profile

The primary aim of the Physical Education and Sports teaching program is to train teachers who have pedagogical formation competence to conduct Physical Education and Sports courses, develop positive attitudes towards teaching and have professional skills in their field. Students who graduate from this program are expected to exhibit a correct model for their students in terms of personal and professional life, to follow innovations in their field for their professional development and to have effective communication skills. In addition, this program aims to train teachers who fully understand how students learn, who are confident in the use of technology, who have problem-solving skills, who care about human rights, democracy and ethics, who protect national and spiritual values and who can transfer these values to their students.

Learning Environments

Education and training is carried out in the form of formal education. Multidimensional learning environments are offered, aiming to develop students' theoretical and practical skills. While the physical environment takes place in classrooms equipped with modern educational technologies, students can access digital materials in lessons by using technology effectively. In social environments, group work and instructor-student interaction enrich the learning process. In addition, both practical and theoretical trainings are carried out in classrooms, sports halls, sports fields, sports clubs affiliated to the Ministry of Youth and Sports and schools affiliated to National Education.

Description
  • To be able to acquire theoretical and practical knowledge in the field of physical education and sports and its sub-disciplines and to have the ability to apply them in their own field.
  • Makes the problem situations encountered in the field of physical education and sports a subject of research, defines, interprets and analyzes them with appropriate analysis and intervention approaches and proposes solutions.
  • To have the ability to evaluate the problems encountered in school or classroom processes with a holistic perspective and to solve them through contemporary methods.
  • To have the ability to effectively use and develop current and functional tools that enable the development and dissemination of the field of physical education and sports.
  • To be able to design applications for the solution of problems related to the field of physical education and sports and to analyze and interpret the data obtained in this way.
  • Have the ability to work in accordance with the content of all kinds of activities involving physical education and sports, the structure and principles of the organization.
  • Have the ability to use effective communication methods in the field and with stakeholders.
  • Uses Turkish correctly and effectively in written and verbally.
  • Learns at least one foreign language at a level to follow the developments in the field and communicate with colleagues.
  • Uses measurement and evaluation knowledge and techniques at the level of expertise in improving the quality of education.
  • In addition to professional development, it ensures the continuity of professional development with the awareness of lifelong learning by participating in the programs and activities of professional organizations, universities and other schools at national and international level.
  • Acts in accordance with scientific and professional ethical values related to Physical Education and Sports practices, has the awareness of the universality of rights, social justice and protection of cultural values.
  • Plans and implements social responsibility projects for the environment in terms of cultural and social life development.
  • To have knowledge about projects, risks and managerial practices in the public or private sector, to exhibit innovative and entrepreneurial activities.
  • Understands the importance of lifelong sports and can transfer it to students.
Key Competencies

Has advanced level of the key competencies listed below.

  • Literacy competence
  • Digital competence
  • Citizenship competence
  • Cultural awareness and expressive competence
  • Competence in planning instruction
  • Competence in teaching based on learning contents and student needs
  • Competence in measuring and evaluating learning
  • Competence in field knowledge related to physical education and sports
Further Info

In the Physical Education and Sports Teaching Program, there are 2 exams for each course, one midterm and one final exam. In addition, different measurement and evaluation methods such as presentation, project, seminar, quiz, homework, laboratory practice are also used in the courses. The contribution of the midterm exam to the final grade is 40% and the contribution of the final exam is 60%. Midterm exam, semester studies and final exam grades are evaluated out of 100 points in total. In order to take the final exam of a course, it is compulsory to attend at least 70% of the theoretical courses and at least 80% of the practical and / or laboratory courses.

  Succes Note            Coeefficient             Points

         AA                         4.00                    88-100

         BA                         3.50                     81-87

         BB                         3.00                     74-80

         CB                         2.50                     67-73

         CC                         2.00                     60-66

         DC                         1.50                     55-59

         DD                         1.00                     50-54

          FF                          0.00                    00-49

Grades AA, BA, BB, CB, CC represent passing grades, while grades DC and DD represent conditional passing grades.  A student who has received one of the DC and DD grades is considered to have passed the course if his/her grade point average is at least 2.00. For courses and applications for which no grade definition is made, G (pass) grade is given to successful courses and K (fail) grade is given to unsuccessful courses. Pass grades are K and FF grades. DZ (absent) grade is given to students who do not fulfill their attendance obligations. DZ grade is treated like FF grade in grade point average calculation. VZ (no midterm) is given to students who do not fulfill the in-year requirements of a course. VZ grade is treated like FF grade in grade point average calculation. M (exempt); It is the mark given for the courses that have been taken and succeeded before and whose equivalence is approved by the relevant unit board upon the recommendation of the relevant department board. The courses with the M mark are not included in the average calculations. Courses that are exempted by taking a success grade are included in the average calculations.
 

Quality Assurance

To oversee the quality of higher education programs;

  • YÖK is responsible for the planning, organization, management and supervision of education and training and other activities carried out in higher education institutions.
  • “University Monitoring and Evaluation Reports” of higher education institutions are published every year within the framework of the criteria determined by YÖK. The reports prepared according to these reports, including quantitative and qualitative evaluations of higher education institutions, are shared with the public by YÖK.
  • Every year, YÖK publishes the “Foundation Higher Education Institutions Report”, which includes academic, administrative and financial data on foundation higher education institutions. These reports, which include quantitative and qualitative evaluations of foundation higher education institutions, are shared with the public by YÖK. Quality assurance of undergraduate programs in higher education is ensured according to the “Procedures and Principles for Ensuring Quality Assurance of Higher Education Diploma Programs”:

1. Creation and Approval of Curricula:

1.1. YÖK determines the minimum standards and criteria required for the opening of undergraduate departments and programs in higher education institutions.

1.2. The curriculum of undergraduate programs in higher education institutions and the learning outcomes that each program will provide to students are determined by the senates of higher education institutions in accordance with the basic principles determined by YÖK on these issues.

1.3. After the curriculum of the National Core Curriculum is accepted by the relevant Council of Deans, it is implemented by higher education institutions with the approval of YÖK.

2. Assessment and Evaluation: The measurement and evaluation of the learning outcomes of each undergraduate program is carried out according to the education and training and examination regulations prepared by higher education institutions in accordance with the basic principles determined by YÖK.

3. Certification: Students enrolled in undergraduate programs, if they successfully complete the course credits and other obligations determined by higher education institutions; receive an undergraduate diploma.

4. Self-Assessment-External Evaluation: Higher education institutions, in the context of continuous monitoring, enter the “Institutional Internal Evaluation Reports” of the previous year into the Information System prepared by YÖKAK at the beginning of each year. YÖKAK shares the “Institutional Feedback Report” prepared for the external evaluation of higher education institutions with the public. In addition, accreditation decisions issued by accreditation bodies authorized or recognized by YÖKAK also indicate that the quality assurance of the qualifications of the programs is ensured. YÖKAK conducts regular review activities regarding the qualifications determined in accordance with the legislation.

Our department is accredited (2+1 years) by the SPORAK and is evaluated at specified periods.

However, our unit;

- contributes to the quality education and training activities of our university.

- By ensuring the development of our university's relations with its stakeholders, it measures the degree of satisfaction of internal and external stakeholders with the services and activities of our university, identifies complaints, if any, and takes the necessary measures for corrections.

- makes the understanding of continuous development dominant in individuals and realizes it.

- Establishes suggestion systems to improve the level of service and education and receives and evaluates the suggestions of stakeholders.

- contributes to the development of our university's corporate culture,

- contributes to our university becoming a scientific, entrepreneurial and innovative university,

- Contributes academically to the interdisciplinary studies of our university and contributes to our university's achievement of the qualities that third generation universities should have,

- It contributes academically to our university to be included among the Research Universities of the Higher Education Institution.

Access Requirements

To have a high school diploma, to be successful in the relevant exam type conducted by ÖSYM and to get enough points by taking the special talent exam. However, it is also possible to enter the program by providing the necessary conditions for horizontal transfer. 

Conditions for SuccessStudents whose GPA is not less than 2.00 out of 4.00 and who have succeeded in all courses in the program (240 ECTS) and who have completed the compulsory internship and thesis, if any, meet the necessary conditions for graduation.
Progression Paths (Relationship Type)

Graduates of physical education and sports teaching can work as Physical Education and Sports Teachers in public and private sector schools with the diploma they have obtained. Our graduates can work as coaches in the branch they specialize in. In addition, our graduates who meet the necessary conditions for postgraduate education can do Master's Degree.

Legal Basis

1. Higher Education Law No. 2547
1.1. Regulation on the Principles of Transferring Between Associate and Undergraduate Programs, Double Major, Minor and Inter-Institutional Credit Transfer in Higher Education Institutions
1.2. Regulation on the Continuation of Graduates of Vocational Schools and Open Education Associate Degree Programs to Undergraduate Education
Law No. 2547 on Higher Education (Additional Article-35)
2.1.Regulation on Higher Education Quality Assurance and Higher Education Quality Board

Validity Period (If Any)

The qualification is valid at all times

Url Open Address
Qualification Code

TR0030044901


Qualification Title
Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği License

Awarding Body
Kirikkale University

Awarding Body Contact

Awarding Body Url

Orientation
General

National Occupation Classification

ISCO:08


EQF Level
6

TQF Level
6
The Qualification hasn't been included in TQF.

National Occupation Classification

ISCO:08


Category
Main

Credit Value
240

Program Duration
4 Yıl

Program Profile

The primary aim of the Physical Education and Sports teaching program is to train teachers who have pedagogical formation competence to conduct Physical Education and Sports courses, develop positive attitudes towards teaching and have professional skills in their field. Students who graduate from this program are expected to exhibit a correct model for their students in terms of personal and professional life, to follow innovations in their field for their professional development and to have effective communication skills. In addition, this program aims to train teachers who fully understand how students learn, who are confident in the use of technology, who have problem-solving skills, who care about human rights, democracy and ethics, who protect national and spiritual values and who can transfer these values to their students.


Learning Environments

Education and training is carried out in the form of formal education. Multidimensional learning environments are offered, aiming to develop students' theoretical and practical skills. While the physical environment takes place in classrooms equipped with modern educational technologies, students can access digital materials in lessons by using technology effectively. In social environments, group work and instructor-student interaction enrich the learning process. In addition, both practical and theoretical trainings are carried out in classrooms, sports halls, sports fields, sports clubs affiliated to the Ministry of Youth and Sports and schools affiliated to National Education.


Description
  • To be able to acquire theoretical and practical knowledge in the field of physical education and sports and its sub-disciplines and to have the ability to apply them in their own field.
  • Makes the problem situations encountered in the field of physical education and sports a subject of research, defines, interprets and analyzes them with appropriate analysis and intervention approaches and proposes solutions.
  • To have the ability to evaluate the problems encountered in school or classroom processes with a holistic perspective and to solve them through contemporary methods.
  • To have the ability to effectively use and develop current and functional tools that enable the development and dissemination of the field of physical education and sports.
  • To be able to design applications for the solution of problems related to the field of physical education and sports and to analyze and interpret the data obtained in this way.
  • Have the ability to work in accordance with the content of all kinds of activities involving physical education and sports, the structure and principles of the organization.
  • Have the ability to use effective communication methods in the field and with stakeholders.
  • Uses Turkish correctly and effectively in written and verbally.
  • Learns at least one foreign language at a level to follow the developments in the field and communicate with colleagues.
  • Uses measurement and evaluation knowledge and techniques at the level of expertise in improving the quality of education.
  • In addition to professional development, it ensures the continuity of professional development with the awareness of lifelong learning by participating in the programs and activities of professional organizations, universities and other schools at national and international level.
  • Acts in accordance with scientific and professional ethical values related to Physical Education and Sports practices, has the awareness of the universality of rights, social justice and protection of cultural values.
  • Plans and implements social responsibility projects for the environment in terms of cultural and social life development.
  • To have knowledge about projects, risks and managerial practices in the public or private sector, to exhibit innovative and entrepreneurial activities.
  • Understands the importance of lifelong sports and can transfer it to students.

Key Competencies

Has advanced level of the key competencies listed below.

  • Literacy competence
  • Digital competence
  • Citizenship competence
  • Cultural awareness and expressive competence
  • Competence in planning instruction
  • Competence in teaching based on learning contents and student needs
  • Competence in measuring and evaluating learning
  • Competence in field knowledge related to physical education and sports

Further Info

In the Physical Education and Sports Teaching Program, there are 2 exams for each course, one midterm and one final exam. In addition, different measurement and evaluation methods such as presentation, project, seminar, quiz, homework, laboratory practice are also used in the courses. The contribution of the midterm exam to the final grade is 40% and the contribution of the final exam is 60%. Midterm exam, semester studies and final exam grades are evaluated out of 100 points in total. In order to take the final exam of a course, it is compulsory to attend at least 70% of the theoretical courses and at least 80% of the practical and / or laboratory courses.

  Succes Note            Coeefficient             Points

         AA                         4.00                    88-100

         BA                         3.50                     81-87

         BB                         3.00                     74-80

         CB                         2.50                     67-73

         CC                         2.00                     60-66

         DC                         1.50                     55-59

         DD                         1.00                     50-54

          FF                          0.00                    00-49

Grades AA, BA, BB, CB, CC represent passing grades, while grades DC and DD represent conditional passing grades.  A student who has received one of the DC and DD grades is considered to have passed the course if his/her grade point average is at least 2.00. For courses and applications for which no grade definition is made, G (pass) grade is given to successful courses and K (fail) grade is given to unsuccessful courses. Pass grades are K and FF grades. DZ (absent) grade is given to students who do not fulfill their attendance obligations. DZ grade is treated like FF grade in grade point average calculation. VZ (no midterm) is given to students who do not fulfill the in-year requirements of a course. VZ grade is treated like FF grade in grade point average calculation. M (exempt); It is the mark given for the courses that have been taken and succeeded before and whose equivalence is approved by the relevant unit board upon the recommendation of the relevant department board. The courses with the M mark are not included in the average calculations. Courses that are exempted by taking a success grade are included in the average calculations.
 


Quality Assurance

To oversee the quality of higher education programs;

  • YÖK is responsible for the planning, organization, management and supervision of education and training and other activities carried out in higher education institutions.
  • “University Monitoring and Evaluation Reports” of higher education institutions are published every year within the framework of the criteria determined by YÖK. The reports prepared according to these reports, including quantitative and qualitative evaluations of higher education institutions, are shared with the public by YÖK.
  • Every year, YÖK publishes the “Foundation Higher Education Institutions Report”, which includes academic, administrative and financial data on foundation higher education institutions. These reports, which include quantitative and qualitative evaluations of foundation higher education institutions, are shared with the public by YÖK. Quality assurance of undergraduate programs in higher education is ensured according to the “Procedures and Principles for Ensuring Quality Assurance of Higher Education Diploma Programs”:

1. Creation and Approval of Curricula:

1.1. YÖK determines the minimum standards and criteria required for the opening of undergraduate departments and programs in higher education institutions.

1.2. The curriculum of undergraduate programs in higher education institutions and the learning outcomes that each program will provide to students are determined by the senates of higher education institutions in accordance with the basic principles determined by YÖK on these issues.

1.3. After the curriculum of the National Core Curriculum is accepted by the relevant Council of Deans, it is implemented by higher education institutions with the approval of YÖK.

2. Assessment and Evaluation: The measurement and evaluation of the learning outcomes of each undergraduate program is carried out according to the education and training and examination regulations prepared by higher education institutions in accordance with the basic principles determined by YÖK.

3. Certification: Students enrolled in undergraduate programs, if they successfully complete the course credits and other obligations determined by higher education institutions; receive an undergraduate diploma.

4. Self-Assessment-External Evaluation: Higher education institutions, in the context of continuous monitoring, enter the “Institutional Internal Evaluation Reports” of the previous year into the Information System prepared by YÖKAK at the beginning of each year. YÖKAK shares the “Institutional Feedback Report” prepared for the external evaluation of higher education institutions with the public. In addition, accreditation decisions issued by accreditation bodies authorized or recognized by YÖKAK also indicate that the quality assurance of the qualifications of the programs is ensured. YÖKAK conducts regular review activities regarding the qualifications determined in accordance with the legislation.

Our department is accredited (2+1 years) by the SPORAK and is evaluated at specified periods.

However, our unit;

- contributes to the quality education and training activities of our university.

- By ensuring the development of our university's relations with its stakeholders, it measures the degree of satisfaction of internal and external stakeholders with the services and activities of our university, identifies complaints, if any, and takes the necessary measures for corrections.

- makes the understanding of continuous development dominant in individuals and realizes it.

- Establishes suggestion systems to improve the level of service and education and receives and evaluates the suggestions of stakeholders.

- contributes to the development of our university's corporate culture,

- contributes to our university becoming a scientific, entrepreneurial and innovative university,

- Contributes academically to the interdisciplinary studies of our university and contributes to our university's achievement of the qualities that third generation universities should have,

- It contributes academically to our university to be included among the Research Universities of the Higher Education Institution.


Access Requirements

To have a high school diploma, to be successful in the relevant exam type conducted by ÖSYM and to get enough points by taking the special talent exam. However, it is also possible to enter the program by providing the necessary conditions for horizontal transfer. 


Conditions for Success
Students whose GPA is not less than 2.00 out of 4.00 and who have succeeded in all courses in the program (240 ECTS) and who have completed the compulsory internship and thesis, if any, meet the necessary conditions for graduation.

Progression Paths (Relationship Type)

Graduates of physical education and sports teaching can work as Physical Education and Sports Teachers in public and private sector schools with the diploma they have obtained. Our graduates can work as coaches in the branch they specialize in. In addition, our graduates who meet the necessary conditions for postgraduate education can do Master's Degree.


Legal Basis

1. Higher Education Law No. 2547
1.1. Regulation on the Principles of Transferring Between Associate and Undergraduate Programs, Double Major, Minor and Inter-Institutional Credit Transfer in Higher Education Institutions
1.2. Regulation on the Continuation of Graduates of Vocational Schools and Open Education Associate Degree Programs to Undergraduate Education
Law No. 2547 on Higher Education (Additional Article-35)
2.1.Regulation on Higher Education Quality Assurance and Higher Education Quality Board


Validity Period (If Any)

The qualification is valid at all times


Url
Open Address