Yeterlilik Kodu

TR0030032561

Yeterlilik Adı
Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği Lisans Diploması
Sorumlu KurumManisa Celâl Bayar Üniversitesi
Sorumlu Kurum İletişim BilgisiŞehit Prof. Dr. İlhan Varank Yerleşkesi 45140 - Yunusemre - MANİSA
Sorumlu Kurum URLhttps://www.mcbu.edu.tr/
YönelimAkademik
AYÇ Seviyesi6
6 Yeterlilik TYÇ’ye 25/03/2025 tarihinde yerleştirildi
TYÇ Seviyesi 6
Sınıflandırma (Tematik Alan)Konu uzmanlığı ile öğretmen eğitimi
Sınıflandırma (Meslek Kodu)

ISCO 08

KategoriAna
Kredi Değeri240
Programın Normal Süresi 4 Yıl
Program Profili (Amaç)

Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği Bölümü programı spor bilimleri ve öğretmenlik formasyonu derslerinden oluşur. Bölümün eğitim programı Öğretmenlik Mesleği, Alan Bilgisi ve Genel Kültürle ilgili zorunlu ve seçmeli dersleri içerir. Dersler uygulamalı ve kuramsal olarak uygulanır. Öğrenciler mesleki deneyim kazanmak amacıyla bir yıl süreyle okullarda staj yaparlar.

Öğrenme Ortamları

Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği Bölümü öğretim elemanı sayısı toplam 14’tür. Bölümün, eğitim programlarında ve bilimsel çalışmalarında kullanılan performans laboratuvarı, bilgisayar laboratuvarı, sağlıklı yaşam merkezi, eğitim derslikleri gibi imkânları mevcuttur. Bunlara ek olarak yerleşke içerisinde yer alan olimpik açık yüzme havuzu, spor salonları, futbol sahası, tenis kortları, atletizm sahası ve artistik cimnastik salonu okulun eğitim programlarının yürütülmesinde kullanılmaktadır.

Öğrenme Kazanımları (Tanım)
  • Hareket ve aktiviteyi sağlayan organ ve sistem fonksiyonlarının ne olduğunu, nasıl etkili kullanabileceğini ve geliştirebileceğini bilip etkinleştirebilme.
  • Bir veya daha fazla bireysel ve takım sporuyla ilgili temel bilgi, beceri, kurallar, teknik ve taktikleri temel eğitim düzeyinde uygulatabilme,
  • Beden eğitimi ve spor bilimleriyle ilgili temel kavramları, araştırma ve inceleme yöntemlerini kavrayabilme ve temel düzeyde kullanabilme
  • Halk dansları, modern danslar ve tüm uygulamalı bireysel ve takım sporlarına zemin olabilecek temel ritm ve koordinasyonun geliştirebilme; su yüzeyinde batmadan kalabilme ve hareket edebilmeye yönelik temel beceriler geliştirebilme,
  • Gerektiği durumlarda ilk yardıma yönelik uygun teknik ve becerileri uygulayabilme ve kazalardan korunabilmek için gerekli önlemleri alabilme,
  • Bir aktivitenin günlük yaşam ve sporla ilgili olarak yüklenme ve dinlenme ilişkilerini, yorgunluğun nedenlerini ve bitkinlik düzeyine vardırmadan vücudunu ne kadar ve nasıl hareket ettirebileceğini kavrayabilme,
  • Temel hareket becerileri [yer değiştirme, dengeleme ve nesne kontrolü (yürüme-koşma, değişik dengeler, atma-tutma-fırlatma-çarptırma-çevirme-yerleştirme vb.)] ve becerilerinden oluşan hareket örüntüleri uygulayabilme, analiz ve sentezler yapabilme,.
  • Bireysel çalışma becerisi ve bağımsız karar verebilme yetisine sahip olarak fikirlerini sözlü ve yazılı, açık ve öz bir şekilde ifade ederek iletişim kurabilme,
  • Okullarda karşılaştığı öğrencilerden özel durumu olanlar (değişik engel grupları, farklı öğrenme düzeyleri, farklı hazır bulunuşluk düzeyleri) ile herhangi bir engeli olmadığı halde eğilimli olanları fark edebilme ve bunlar için önleyici, iyileştirici, koruyucu önlemler alabilme,
  • Öğrencilerin sağlıklı bir biçimde gelişmelerini sağlayabilmeleri için kendilerini tanıma, okula uyum, fiziksel gelişmeleri ile ilgili sınıf içi ve dışı etkinlikleri, başarı düzeyleri, öğrenme ve çalışma alışkanlıkları, ilgi ve yetenekleri ile meslek seçimi konularında rehberlik yapabilme.
  • Bedensel egzersizler yapma ile kilo kontrolü, obeziteyi önleme, yorgunluk, stres, yaşlanma, dejeneratif bozukluklar, mikroplar, vücut direnci, zihinsel gelişim, psikosomatik bozukluklar ve koruyucu hekimlik arasındaki ilişkiyi bilerek gerekli önlemler alabilme,
  • Bedensel ve psikolojik zindeliğin fiziksel aktivitelerle ilişkisini fark edebilme, fiziksel ve psikolojik ölçütler (testler) kullanarak aktivite programlarını öğrenciye göre güncelleyebilme,
  • Sınıfta, salonda, sahalarda bir sınıf veya grubu organize edebilme ve yönetebilme becerisi geliştirebilme,
  • Türkçeyi iyi düzeyde dil bilgisi kurallarına uygun olarak yazma, konuşma ve bilimsel bir raporda kullanabilme,
  • Türkiye Cumhuriyetinin kuruluşuna temel olan çağdaş, demokratik, sosyal ve laik bir hukuk devletinin yapısını kavrayabilme.
Anahtar Yetkinlikler
  1. Alan Bilgisi ve Uygulama Becerileri
  2. Eğitim Bilimleri ve Pedagojik Formasyon
  3. Teknoloji Kullanımı
  4. İletişim ve Sosyal Beceriler
  5. Değerler ve Etik Anlayışı
  6. Yaşam Boyu Öğrenme ve Mesleki Gelişim
Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri

Her ders için en az bir ara sınav yapılmaktadır. Öğrencilerin aldıkları derslerden başarılı olup olmadıkları bir ara sınav, bir dönem sonu sınavı olmak üzere iki aşamada değerlendirmeye tâbi tutulmaktadır. Ara sınavlar dışında kısa sınavlar, projeler ve öğretim elemanının uygun gördüğü diğer faaliyetler yapılabilir. Bu faaliyetlerin sayısı ve başarı notuna katkısı öğretim elemanı tarafından ders planında belirtilir. Geçme notu tespit edilirken, ara sınav % 40, dönem sonu sınavı da % 60 oranında etkili olmaktadır. Tüm sınavlar 100 puan üzerinden değerlendirilmektedir. Başarı notu bağıl değerlendirme sistemi uygulanarak harf notuna dönüştürülür. Öğrencinin, bir dersten başarılı sayılabilmesi için en az harf notu olarak CC alması gerekir. GANO’su en az 2.00 olan öğrenciler (DC) ve (DD) notu aldıkları derslerden de başarılı sayılır. Başarısız dersi olmayan, fakat GANO’su 2.00’ın altında olan öğrenciler, mezun olabilmek için öncelikle (DC) ve (DD) olan derslerini yeniden alarak GANO’larını 2.00’ın üzerine çıkarmak zorundadır.

Sınavlar ve ölçme-değerlendirme süreçleri, öğrencilerin teorik bilgi birikimlerini ve uygulamalı becerilerini bütüncül bir yaklaşımla değerlendirmek amacıyla tasarlanmıştır. Bu süreçler, öğrenme çıktılarının hedeflere uygun şekilde gerçekleşip gerçekleşmediğini belirlemek ve öğrencilerin akademik, mesleki ve bireysel gelişimlerini desteklemek üzere yapılandırılmıştır. Öğrencilerin bireysel ve grup çalışmalarındaki performansları, uygulamalı projeler ve haftalık toplantılar gibi süreç odaklı değerlendirme yöntemleriyle izlenir ve analiz edilir. Ayrıca, değerlendirme süreçlerinde kullanılan belirteç tablosu ve kontrol listeleri, ölçme araçlarının güvenirliğini ve geçerliğini artırarak objektif sonuçlar elde edilmesini sağlar. Öğretim uygulamaları ve performans görevleri ise öğrencilerin mesleki becerilerinin gerçek hayattaki yansımalarını ölçmeye yönelik olarak yapılandırılmıştır. Bu sistematik süreç, öğrencilerin öğrenme deneyimlerini zenginleştirerek akademik başarılarının yanında mesleki yeterliliklerini de artırmayı hedeflemektedir.

Kalite Güvencesi

Yükseköğretim programlarının niteliğinin gözetilmesi için YÖK, yükseköğretim kurumlarında gerçekleştirilen eğitim ve öğretimle diğer faaliyetlerin planlanması, düzenlenmesi, yönetilmesi ve denetiminden sorumludur. YÖK tarafından belirlenen kriterler çerçevesinde her yıl hazırlanan yükseköğretim kurumlarına ait “Üniversite İzleme ve Değerlendirme Raporları” yayımlanır. Bu raporlara göre hazırlanan, yükseköğretim kurumlarına yönelik nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren raporlar YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır. YÖK tarafından her yıl vakıf yükseköğretim kurumlarına ait akademik, idari ve mali verileri içeren “Vakıf Yükseköğretim Kurumları Raporu” yayımlanır. Vakıf yükseköğretim kurumlarına yönelik yapılan nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren bu raporlar YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır.

Yükseköğretimde lisans programlarının kalite güvencesi “Yükseköğretim Diploma Programlarının Kalite Güvencesinin Sağlanmasına Yönelik Usul ve Esaslar”a göre sağlanır:

  1. Öğretim Programlarının Oluşturulması ve Onaylanması:
    1.1. YÖK, yükseköğretim kurumlarında lisans bölüm ve programlarının açılması için gerekli olan asgari standart ve ölçütleri belirler.
    1.2. Yükseköğretim kurumlarında lisans programlarının müfredatı ve her bir programın öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımları, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumlarının senatoları tarafından belirlenir.
    1.3. Ulusal Çekirdek Eğitim Programlarının müfredatı ilgili Dekanlar Konseyi tarafından kabul edildikten sonra YÖK’ün onayıyla yükseköğretim kurumları tarafından uygulanır.
  2. Ölçme-Değerlendirme:
    Her bir lisans programının öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının ölçme ve değerlendirmesi, YÖK’ün belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumları tarafından hazırlanan eğitim-öğretim ve sınav yönetmeliğine göre yürütülür.
  3. Belgelendirme:
    Lisans programlarına kayıtlı öğrenciler, yükseköğretim kurumları tarafından belirlenen ders kredilerini ve diğer yükümlülükleri başarıyla tamamlamaları halinde lisans diploması alır.
  4. Öz Değerlendirme-Dış Değerlendirme:
    Yükseköğretim kurumları, sürekli izleme bağlamında, her yılın başında bir önceki yıla ait “Kurum İç Değerlendirme Raporlarını” Yükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK) tarafından hazırlanan Bilgi Sistemine girer. YÖKAK, yükseköğretim kurumlarının dış değerlendirmesine ilişkin hazırladığı “Kurumsal Geri Bildirim Raporu”nu kamuoyuyla paylaşır. Ayrıca, YÖKAK tarafından yetkilendirilen veya tanınan akreditasyon kuruluşları tarafından verilen akreditasyon kararları, programların yeterliliklerinin kalite güvencesinin sağlandığını gösterir. YÖKAK mevzuatı gereği belirlenen yeterliliklere ilişkin düzenli gözden geçirme faaliyetleri yapar.
Giriş Şartı

Lise veya dengi okul diplomasına sahip olmak ve Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yapılan Yükseköğretim Kurumları Sınavı'nın (YKS) ilgili alanından (TYT) yeterli puan almak. Ayrıca, yetenek sınavından yeterli puan almak veya Özel Yetenek Sınavı (ÖZYES) ve TYT'de ilk 800 bin içinde yer almak.

Başarma ŞartlarıProgramda mevcut olan (toplam 240 AKTS karşılığı) derslerin tümünü başarıyla tamamlamak ve 4.00 üzerinden en az 2.00 ağırlıklı not ortalamasına sahip olmak mezuniyet için gerekli yeterlilik koşuludur
İlerleme Yolları (İlişki Türü)

Bölümümüzden mezun olan öğrenciler, Anaokullarında, İlköğretim'de, Orta Dereceli okullarda, Özel Eğitim merkezlerinde, Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği yapmaktadırlar. Akademisyen olarak üniversitelerde öğretim elemanı, spor kulüplerinde antrenörlük, turizm sektörünün farklı alanlarında görev alabilmektedirler.

Ek olarak, lisans diplomasına sahip mezunlar, yüksek lisans programlarına ve ilgili şartları sağlamaları halinde lisans derecesi ile kabul edilen doktora programlarına devam edebilirler.

Yasal Dayanağı

1.2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu

1.1. Yükseköğretim Kurumlarında Önlisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yan Dal İle Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik

1.2. Meslek Yüksekokulları ve Açıköğretim Ön Lisans Programları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Devamları Hakkında Yönetmelik

2. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu (Ek Madde-35)

2.1.Yükseköğretim Kalite Güvencesi ve Yükseköğretim Kalite Kurulu Yönetmeliği

Geçerlilik Süresi (Varsa)

Yeterlilik sürekli geçerlidir.

Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi Adresi Aç
QrCodeQrCode
Yeterlilik Kodu

TR0030032561


Yeterlilik Adı
Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği Lisans Diploması

Sorumlu Kurum
Manisa Celâl Bayar Üniversitesi

Sorumlu Kurum İletişim Bilgisi
Şehit Prof. Dr. İlhan Varank Yerleşkesi 45140 - Yunusemre - MANİSA

Sorumlu Kurum URL

Yönelim
Akademik

Sınıflandırma (Meslek Kodu)

ISCO 08


AYÇ Seviyesi
6

TYÇ Seviyesi
6
Yeterlilik TYÇ’ye 25/03/2025 tarihinde yerleştirildi

Sınıflandırma (Meslek Kodu)

ISCO 08


Kategori
Ana

Kredi Değeri
240

Programın Normal Süresi
4 Yıl

Program Profili (Amaç)

Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği Bölümü programı spor bilimleri ve öğretmenlik formasyonu derslerinden oluşur. Bölümün eğitim programı Öğretmenlik Mesleği, Alan Bilgisi ve Genel Kültürle ilgili zorunlu ve seçmeli dersleri içerir. Dersler uygulamalı ve kuramsal olarak uygulanır. Öğrenciler mesleki deneyim kazanmak amacıyla bir yıl süreyle okullarda staj yaparlar.


Öğrenme Ortamları

Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği Bölümü öğretim elemanı sayısı toplam 14’tür. Bölümün, eğitim programlarında ve bilimsel çalışmalarında kullanılan performans laboratuvarı, bilgisayar laboratuvarı, sağlıklı yaşam merkezi, eğitim derslikleri gibi imkânları mevcuttur. Bunlara ek olarak yerleşke içerisinde yer alan olimpik açık yüzme havuzu, spor salonları, futbol sahası, tenis kortları, atletizm sahası ve artistik cimnastik salonu okulun eğitim programlarının yürütülmesinde kullanılmaktadır.


Öğrenme Kazanımları (Tanım)
  • Hareket ve aktiviteyi sağlayan organ ve sistem fonksiyonlarının ne olduğunu, nasıl etkili kullanabileceğini ve geliştirebileceğini bilip etkinleştirebilme.
  • Bir veya daha fazla bireysel ve takım sporuyla ilgili temel bilgi, beceri, kurallar, teknik ve taktikleri temel eğitim düzeyinde uygulatabilme,
  • Beden eğitimi ve spor bilimleriyle ilgili temel kavramları, araştırma ve inceleme yöntemlerini kavrayabilme ve temel düzeyde kullanabilme
  • Halk dansları, modern danslar ve tüm uygulamalı bireysel ve takım sporlarına zemin olabilecek temel ritm ve koordinasyonun geliştirebilme; su yüzeyinde batmadan kalabilme ve hareket edebilmeye yönelik temel beceriler geliştirebilme,
  • Gerektiği durumlarda ilk yardıma yönelik uygun teknik ve becerileri uygulayabilme ve kazalardan korunabilmek için gerekli önlemleri alabilme,
  • Bir aktivitenin günlük yaşam ve sporla ilgili olarak yüklenme ve dinlenme ilişkilerini, yorgunluğun nedenlerini ve bitkinlik düzeyine vardırmadan vücudunu ne kadar ve nasıl hareket ettirebileceğini kavrayabilme,
  • Temel hareket becerileri [yer değiştirme, dengeleme ve nesne kontrolü (yürüme-koşma, değişik dengeler, atma-tutma-fırlatma-çarptırma-çevirme-yerleştirme vb.)] ve becerilerinden oluşan hareket örüntüleri uygulayabilme, analiz ve sentezler yapabilme,.
  • Bireysel çalışma becerisi ve bağımsız karar verebilme yetisine sahip olarak fikirlerini sözlü ve yazılı, açık ve öz bir şekilde ifade ederek iletişim kurabilme,
  • Okullarda karşılaştığı öğrencilerden özel durumu olanlar (değişik engel grupları, farklı öğrenme düzeyleri, farklı hazır bulunuşluk düzeyleri) ile herhangi bir engeli olmadığı halde eğilimli olanları fark edebilme ve bunlar için önleyici, iyileştirici, koruyucu önlemler alabilme,
  • Öğrencilerin sağlıklı bir biçimde gelişmelerini sağlayabilmeleri için kendilerini tanıma, okula uyum, fiziksel gelişmeleri ile ilgili sınıf içi ve dışı etkinlikleri, başarı düzeyleri, öğrenme ve çalışma alışkanlıkları, ilgi ve yetenekleri ile meslek seçimi konularında rehberlik yapabilme.
  • Bedensel egzersizler yapma ile kilo kontrolü, obeziteyi önleme, yorgunluk, stres, yaşlanma, dejeneratif bozukluklar, mikroplar, vücut direnci, zihinsel gelişim, psikosomatik bozukluklar ve koruyucu hekimlik arasındaki ilişkiyi bilerek gerekli önlemler alabilme,
  • Bedensel ve psikolojik zindeliğin fiziksel aktivitelerle ilişkisini fark edebilme, fiziksel ve psikolojik ölçütler (testler) kullanarak aktivite programlarını öğrenciye göre güncelleyebilme,
  • Sınıfta, salonda, sahalarda bir sınıf veya grubu organize edebilme ve yönetebilme becerisi geliştirebilme,
  • Türkçeyi iyi düzeyde dil bilgisi kurallarına uygun olarak yazma, konuşma ve bilimsel bir raporda kullanabilme,
  • Türkiye Cumhuriyetinin kuruluşuna temel olan çağdaş, demokratik, sosyal ve laik bir hukuk devletinin yapısını kavrayabilme.

Anahtar Yetkinlikler
  1. Alan Bilgisi ve Uygulama Becerileri
  2. Eğitim Bilimleri ve Pedagojik Formasyon
  3. Teknoloji Kullanımı
  4. İletişim ve Sosyal Beceriler
  5. Değerler ve Etik Anlayışı
  6. Yaşam Boyu Öğrenme ve Mesleki Gelişim

Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri

Her ders için en az bir ara sınav yapılmaktadır. Öğrencilerin aldıkları derslerden başarılı olup olmadıkları bir ara sınav, bir dönem sonu sınavı olmak üzere iki aşamada değerlendirmeye tâbi tutulmaktadır. Ara sınavlar dışında kısa sınavlar, projeler ve öğretim elemanının uygun gördüğü diğer faaliyetler yapılabilir. Bu faaliyetlerin sayısı ve başarı notuna katkısı öğretim elemanı tarafından ders planında belirtilir. Geçme notu tespit edilirken, ara sınav % 40, dönem sonu sınavı da % 60 oranında etkili olmaktadır. Tüm sınavlar 100 puan üzerinden değerlendirilmektedir. Başarı notu bağıl değerlendirme sistemi uygulanarak harf notuna dönüştürülür. Öğrencinin, bir dersten başarılı sayılabilmesi için en az harf notu olarak CC alması gerekir. GANO’su en az 2.00 olan öğrenciler (DC) ve (DD) notu aldıkları derslerden de başarılı sayılır. Başarısız dersi olmayan, fakat GANO’su 2.00’ın altında olan öğrenciler, mezun olabilmek için öncelikle (DC) ve (DD) olan derslerini yeniden alarak GANO’larını 2.00’ın üzerine çıkarmak zorundadır.

Sınavlar ve ölçme-değerlendirme süreçleri, öğrencilerin teorik bilgi birikimlerini ve uygulamalı becerilerini bütüncül bir yaklaşımla değerlendirmek amacıyla tasarlanmıştır. Bu süreçler, öğrenme çıktılarının hedeflere uygun şekilde gerçekleşip gerçekleşmediğini belirlemek ve öğrencilerin akademik, mesleki ve bireysel gelişimlerini desteklemek üzere yapılandırılmıştır. Öğrencilerin bireysel ve grup çalışmalarındaki performansları, uygulamalı projeler ve haftalık toplantılar gibi süreç odaklı değerlendirme yöntemleriyle izlenir ve analiz edilir. Ayrıca, değerlendirme süreçlerinde kullanılan belirteç tablosu ve kontrol listeleri, ölçme araçlarının güvenirliğini ve geçerliğini artırarak objektif sonuçlar elde edilmesini sağlar. Öğretim uygulamaları ve performans görevleri ise öğrencilerin mesleki becerilerinin gerçek hayattaki yansımalarını ölçmeye yönelik olarak yapılandırılmıştır. Bu sistematik süreç, öğrencilerin öğrenme deneyimlerini zenginleştirerek akademik başarılarının yanında mesleki yeterliliklerini de artırmayı hedeflemektedir.


Kalite Güvencesi

Yükseköğretim programlarının niteliğinin gözetilmesi için YÖK, yükseköğretim kurumlarında gerçekleştirilen eğitim ve öğretimle diğer faaliyetlerin planlanması, düzenlenmesi, yönetilmesi ve denetiminden sorumludur. YÖK tarafından belirlenen kriterler çerçevesinde her yıl hazırlanan yükseköğretim kurumlarına ait “Üniversite İzleme ve Değerlendirme Raporları” yayımlanır. Bu raporlara göre hazırlanan, yükseköğretim kurumlarına yönelik nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren raporlar YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır. YÖK tarafından her yıl vakıf yükseköğretim kurumlarına ait akademik, idari ve mali verileri içeren “Vakıf Yükseköğretim Kurumları Raporu” yayımlanır. Vakıf yükseköğretim kurumlarına yönelik yapılan nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren bu raporlar YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır.

Yükseköğretimde lisans programlarının kalite güvencesi “Yükseköğretim Diploma Programlarının Kalite Güvencesinin Sağlanmasına Yönelik Usul ve Esaslar”a göre sağlanır:

  1. Öğretim Programlarının Oluşturulması ve Onaylanması:
    1.1. YÖK, yükseköğretim kurumlarında lisans bölüm ve programlarının açılması için gerekli olan asgari standart ve ölçütleri belirler.
    1.2. Yükseköğretim kurumlarında lisans programlarının müfredatı ve her bir programın öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımları, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumlarının senatoları tarafından belirlenir.
    1.3. Ulusal Çekirdek Eğitim Programlarının müfredatı ilgili Dekanlar Konseyi tarafından kabul edildikten sonra YÖK’ün onayıyla yükseköğretim kurumları tarafından uygulanır.
  2. Ölçme-Değerlendirme:
    Her bir lisans programının öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının ölçme ve değerlendirmesi, YÖK’ün belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumları tarafından hazırlanan eğitim-öğretim ve sınav yönetmeliğine göre yürütülür.
  3. Belgelendirme:
    Lisans programlarına kayıtlı öğrenciler, yükseköğretim kurumları tarafından belirlenen ders kredilerini ve diğer yükümlülükleri başarıyla tamamlamaları halinde lisans diploması alır.
  4. Öz Değerlendirme-Dış Değerlendirme:
    Yükseköğretim kurumları, sürekli izleme bağlamında, her yılın başında bir önceki yıla ait “Kurum İç Değerlendirme Raporlarını” Yükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK) tarafından hazırlanan Bilgi Sistemine girer. YÖKAK, yükseköğretim kurumlarının dış değerlendirmesine ilişkin hazırladığı “Kurumsal Geri Bildirim Raporu”nu kamuoyuyla paylaşır. Ayrıca, YÖKAK tarafından yetkilendirilen veya tanınan akreditasyon kuruluşları tarafından verilen akreditasyon kararları, programların yeterliliklerinin kalite güvencesinin sağlandığını gösterir. YÖKAK mevzuatı gereği belirlenen yeterliliklere ilişkin düzenli gözden geçirme faaliyetleri yapar.

Giriş Şartı

Lise veya dengi okul diplomasına sahip olmak ve Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yapılan Yükseköğretim Kurumları Sınavı'nın (YKS) ilgili alanından (TYT) yeterli puan almak. Ayrıca, yetenek sınavından yeterli puan almak veya Özel Yetenek Sınavı (ÖZYES) ve TYT'de ilk 800 bin içinde yer almak.


Başarma Şartları
Programda mevcut olan (toplam 240 AKTS karşılığı) derslerin tümünü başarıyla tamamlamak ve 4.00 üzerinden en az 2.00 ağırlıklı not ortalamasına sahip olmak mezuniyet için gerekli yeterlilik koşuludur

İlerleme Yolları (İlişki Türü)

Bölümümüzden mezun olan öğrenciler, Anaokullarında, İlköğretim'de, Orta Dereceli okullarda, Özel Eğitim merkezlerinde, Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği yapmaktadırlar. Akademisyen olarak üniversitelerde öğretim elemanı, spor kulüplerinde antrenörlük, turizm sektörünün farklı alanlarında görev alabilmektedirler.

Ek olarak, lisans diplomasına sahip mezunlar, yüksek lisans programlarına ve ilgili şartları sağlamaları halinde lisans derecesi ile kabul edilen doktora programlarına devam edebilirler.


Yasal Dayanağı

1.2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu

1.1. Yükseköğretim Kurumlarında Önlisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yan Dal İle Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik

1.2. Meslek Yüksekokulları ve Açıköğretim Ön Lisans Programları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Devamları Hakkında Yönetmelik

2. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu (Ek Madde-35)

2.1.Yükseköğretim Kalite Güvencesi ve Yükseköğretim Kalite Kurulu Yönetmeliği


Geçerlilik Süresi (Varsa)

Yeterlilik sürekli geçerlidir.


Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi
Adresi Aç

Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi
QrCodeQrCode
Qualification Code

TR0030032561

Qualification Title
Bachelor’s Degree in Physical Education and Sports Teaching
Awarding BodyManisa Celal Bayar University
Awarding Body ContactYükseköğretim Kurulu Başkanlığı, Üniversiteler Mah. 1600. Cad. No:10, 06800 Bilkent, Çankaya/Ankara Phone: 0850 470 0 965
Awarding Body Urlhttps://en.mcbu.edu.tr/
OrientationAcademic
EQF Level6
6 The Qualification has been included in TQF on 25/03/2025
TQF Level 6
Thematic AreasTeacher training with subject specialization
National Occupation Classification

ISCO 08

CategoryMain
Credit Value240
Program Duration4 Yıl
Program Profile

The Physical Education and Sports Teaching program consists of courses in sports sciences and teaching formation. The curriculum includes compulsory and elective courses related to Teaching Profession, Subject Knowledge, and General Culture. Courses are conducted both practically and theoretically. Students gain professional experience by completing a one-year internship in schools. 

Learning Environments

The Department of Physical Education and Sports Teaching has a total of 14 faculty members. The department provides facilities such as a performance laboratory, computer laboratory, health and wellness center, and classrooms for academic programs and research. Additionally, the campus includes an Olympic outdoor swimming pool, sports halls, football fields, tennis courts, athletics tracks, and an artistic gymnastics hall for educational purposes. 

Description

- Understanding and effectively using movement and activity-related organ and system functions. 
- Applying fundamental knowledge, skills, rules, techniques, and tactics related to individual and team sports at a basic training level. 
- Understanding fundamental concepts, research, and analysis methods in physical education and sports sciences and using them at a basic level. 
- Developing fundamental rhythm and coordination skills required for folk dances, modern dances, and all individual and team sports. 
- Applying first aid techniques and taking necessary precautions to prevent accidents. 
- Understanding the relationship between workload and rest in sports activities and managing fatigue effectively. 
- Developing, analyzing, and synthesizing movement patterns based on fundamental movement skills (locomotion, balance, and object control). 
- Expressing ideas clearly and concisely both in written and verbal form while maintaining independent decision-making skills. 
- Recognizing students with special needs and providing preventive, corrective, and protective measures. 
- Guiding students in personal development, school adaptation, physical development, academic performance, learning habits, interests, talents, and career selection. 
- Understanding the relationship between physical exercise, weight control, obesity prevention, fatigue, stress, aging, degenerative disorders, immunity, mental development, psychosomatic disorders, and preventive healthcare. 
- Recognizing the link between physical and psychological well-being and customizing physical activity programs accordingly. 
- Organizing and managing classes, gym sessions, and sports fields effectively. 
- Writing, speaking, and using Turkish with proper grammar and scientific reporting. 
- Understanding the structure of the modern, democratic, social, and secular state of law based on the foundation of the Republic of Turkey. 

Key Competencies
  1. Field Knowledge and Practical Skills
  2. Educational Sciences and Pedagogical Formation
  3. Technology Utilization
  4. Communication and Social Skills
  5. Values and Ethical Understanding
  6. Lifelong Learning and Professional Development
Further Info

There is at least one midterm exam for each course. Whether students are successful in the courses they take is evaluated in two stages, one midterm and one final exam. Apart from midterm exams, quizzes, projects and other activities that the instructor deems appropriate can be done. The number of these activities and their contribution to the success grade are specified by the instructor in the lesson plan. While determining the passing grade, the midterm exam is 40% effective and the final exam is 60% effective. All exams are evaluated out of 100 points. The success grade is converted into letter grades by applying the relative evaluation system. In order to be considered successful in a course, the student must receive at least a letter grade of CC. Students with a GPA of at least 2.00 are also considered successful in courses in which they receive (DC) and (DD) grades. Students who have no failed courses, but whose GPA is below 2.00, must first retake their (DC) and (DD) courses to raise their GPA above 2.00 in order to graduate.

Exams and assessment and evaluation processes are designed to evaluate students' theoretical knowledge and practical skills with a holistic approach. These processes are structured to determine whether learning outcomes are achieved in accordance with the objectives and to support students' academic, professional and individual development. Students' performance in individual and group work is monitored and analyzed through process-oriented assessment methods such as applied projects and weekly meetings. In addition, the marker tables and checklists used in the assessment processes increase the reliability and validity of the measurement tools and ensure objective results. Teaching practices and performance tasks are structured to measure the real-life reflections of students' professional skills. This systematic process aims to enrich students' learning experiences and increase their professional competencies as well as their academic success.

Quality Assurance

For ensuring the quality of higher education programs, YÖK is responsible for planning, organizing, managing, and supervising the education, training, and other activities carried out in higher education institutions. Within the framework of criteria determined by YÖK, “University Monitoring and Evaluation Reports” related to higher education institutions are published annually. Based on these reports, YÖK shares quantitative and qualitative evaluation reports on higher education institutions with the public. Additionally, YÖK publishes the “Foundation Higher Education Institutions Report” every year, which includes academic, administrative, and financial data of foundation higher education institutions. These reports, containing quantitative and qualitative evaluations of foundation higher education institutions, are also shared with the public by YÖK. 

The quality assurance of undergraduate programs in higher education is ensured in accordance with the “Procedures and Principles for Ensuring the Quality Assurance of Higher Education Diploma Programs”: 

1. Development and Approval of Academic Programs:

   1.1. YÖK determines the minimum standards and criteria required for the establishment of undergraduate departments and programs in higher education institutions. 

   1.2. The curriculum of undergraduate programs and the learning outcomes each program aims to provide to students are determined by the senates of higher education institutions in accordance with the fundamental principles set by YÖK. 

   1.3. The curriculum of National Core Education Programs is implemented by higher education institutions after being approved by YÖK, following acceptance by the relevant Deans’ Council. 

2. Assessment and Evaluation:

The methods for assessing and evaluating the learning outcomes of each undergraduate program are conducted according to the education, training, and examination regulations prepared by higher education institutions in line with the fundamental principles set by YÖK. 

3. Certification:

Students enrolled in undergraduate programs receive a bachelor's degree diploma upon successfully completing the course credits and other requirements set by higher education institutions. 

4. Self-Assessment and External Evaluation: 

Higher education institutions, as part of continuous monitoring, enter the “Institutional Internal Evaluation Reports” for the previous year into the Information System prepared by the Higher Education Quality Council (YÖKAK) at the beginning of each year. YÖKAK publicly shares the “Institutional Feedback Report” prepared for the external evaluation of higher education institutions. Additionally, accreditation decisions issued by accreditation organizations authorized or recognized by YÖKAK demonstrate that programs meet the required quality assurance standards. YÖKAK regularly conducts review activities regarding the specified qualifications in accordance with its regulations.

Access Requirements

To be eligible for admission, applicants must have a high school diploma or equivalent and obtain the required score in the Higher Education Institutions Examination (YKS) conducted by the Student Selection and Placement Center (ÖSYM). Additionally, candidates must pass the Special Talent Examination (ÖZYES) and rank within the top 800,000 in the TYT exam. 

Conditions for SuccessTo graduate, students must successfully complete all courses (equivalent to 240 ECTS credits) and achieve a minimum weighted GPA of 2.00 out of 4.00. 
Progression Paths (Relationship Type)

Graduates can work as Physical Education and Sports Teachers in preschools, primary schools, secondary schools, and special education centers. They can also work as academics in universities, as coaches in sports clubs, or in various sectors of the tourism industry. 

Additionally, graduates with a bachelor's degree can continue their studies in master's programs and, if they meet the relevant requirements, in doctoral programs accepted with a bachelor's degree

Legal Basis

1. Law No. 2547 on Higher Education

1.1. Regulation on Transfer, Double Major, Minor and Inter-Institutional Credit Transfer between Associate and Undergraduate Programs in Higher Education Institutions

1.2. Regulation on Continuation of Undergraduate Education of Vocational Schools and Open Education Associate Degree Program Graduates

2. Law No. 2547 on Higher Education (Additional Article-35)

2.1. Regulation on Higher Education Quality Assurance and Higher Education Quality Board

Validity Period (If Any)

The qualification is permanently valid. 

Url Open Address
QrCodeQrCode
Qualification Code

TR0030032561


Qualification Title
Bachelor’s Degree in Physical Education and Sports Teaching

Awarding Body
Manisa Celal Bayar University

Awarding Body Contact
Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı, Üniversiteler Mah. 1600. Cad. No:10, 06800 Bilkent, Çankaya/Ankara Phone: 0850 470 0 965

Awarding Body Url

Orientation
Academic

National Occupation Classification

ISCO 08


EQF Level
6

TQF Level
6
The Qualification has been included in TQF on 25/03/2025

National Occupation Classification

ISCO 08


Category
Main

Credit Value
240

Program Duration
4 Yıl

Program Profile

The Physical Education and Sports Teaching program consists of courses in sports sciences and teaching formation. The curriculum includes compulsory and elective courses related to Teaching Profession, Subject Knowledge, and General Culture. Courses are conducted both practically and theoretically. Students gain professional experience by completing a one-year internship in schools. 


Learning Environments

The Department of Physical Education and Sports Teaching has a total of 14 faculty members. The department provides facilities such as a performance laboratory, computer laboratory, health and wellness center, and classrooms for academic programs and research. Additionally, the campus includes an Olympic outdoor swimming pool, sports halls, football fields, tennis courts, athletics tracks, and an artistic gymnastics hall for educational purposes. 


Description

- Understanding and effectively using movement and activity-related organ and system functions. 
- Applying fundamental knowledge, skills, rules, techniques, and tactics related to individual and team sports at a basic training level. 
- Understanding fundamental concepts, research, and analysis methods in physical education and sports sciences and using them at a basic level. 
- Developing fundamental rhythm and coordination skills required for folk dances, modern dances, and all individual and team sports. 
- Applying first aid techniques and taking necessary precautions to prevent accidents. 
- Understanding the relationship between workload and rest in sports activities and managing fatigue effectively. 
- Developing, analyzing, and synthesizing movement patterns based on fundamental movement skills (locomotion, balance, and object control). 
- Expressing ideas clearly and concisely both in written and verbal form while maintaining independent decision-making skills. 
- Recognizing students with special needs and providing preventive, corrective, and protective measures. 
- Guiding students in personal development, school adaptation, physical development, academic performance, learning habits, interests, talents, and career selection. 
- Understanding the relationship between physical exercise, weight control, obesity prevention, fatigue, stress, aging, degenerative disorders, immunity, mental development, psychosomatic disorders, and preventive healthcare. 
- Recognizing the link between physical and psychological well-being and customizing physical activity programs accordingly. 
- Organizing and managing classes, gym sessions, and sports fields effectively. 
- Writing, speaking, and using Turkish with proper grammar and scientific reporting. 
- Understanding the structure of the modern, democratic, social, and secular state of law based on the foundation of the Republic of Turkey. 


Key Competencies
  1. Field Knowledge and Practical Skills
  2. Educational Sciences and Pedagogical Formation
  3. Technology Utilization
  4. Communication and Social Skills
  5. Values and Ethical Understanding
  6. Lifelong Learning and Professional Development

Further Info

There is at least one midterm exam for each course. Whether students are successful in the courses they take is evaluated in two stages, one midterm and one final exam. Apart from midterm exams, quizzes, projects and other activities that the instructor deems appropriate can be done. The number of these activities and their contribution to the success grade are specified by the instructor in the lesson plan. While determining the passing grade, the midterm exam is 40% effective and the final exam is 60% effective. All exams are evaluated out of 100 points. The success grade is converted into letter grades by applying the relative evaluation system. In order to be considered successful in a course, the student must receive at least a letter grade of CC. Students with a GPA of at least 2.00 are also considered successful in courses in which they receive (DC) and (DD) grades. Students who have no failed courses, but whose GPA is below 2.00, must first retake their (DC) and (DD) courses to raise their GPA above 2.00 in order to graduate.

Exams and assessment and evaluation processes are designed to evaluate students' theoretical knowledge and practical skills with a holistic approach. These processes are structured to determine whether learning outcomes are achieved in accordance with the objectives and to support students' academic, professional and individual development. Students' performance in individual and group work is monitored and analyzed through process-oriented assessment methods such as applied projects and weekly meetings. In addition, the marker tables and checklists used in the assessment processes increase the reliability and validity of the measurement tools and ensure objective results. Teaching practices and performance tasks are structured to measure the real-life reflections of students' professional skills. This systematic process aims to enrich students' learning experiences and increase their professional competencies as well as their academic success.


Quality Assurance

For ensuring the quality of higher education programs, YÖK is responsible for planning, organizing, managing, and supervising the education, training, and other activities carried out in higher education institutions. Within the framework of criteria determined by YÖK, “University Monitoring and Evaluation Reports” related to higher education institutions are published annually. Based on these reports, YÖK shares quantitative and qualitative evaluation reports on higher education institutions with the public. Additionally, YÖK publishes the “Foundation Higher Education Institutions Report” every year, which includes academic, administrative, and financial data of foundation higher education institutions. These reports, containing quantitative and qualitative evaluations of foundation higher education institutions, are also shared with the public by YÖK. 

The quality assurance of undergraduate programs in higher education is ensured in accordance with the “Procedures and Principles for Ensuring the Quality Assurance of Higher Education Diploma Programs”: 

1. Development and Approval of Academic Programs:

   1.1. YÖK determines the minimum standards and criteria required for the establishment of undergraduate departments and programs in higher education institutions. 

   1.2. The curriculum of undergraduate programs and the learning outcomes each program aims to provide to students are determined by the senates of higher education institutions in accordance with the fundamental principles set by YÖK. 

   1.3. The curriculum of National Core Education Programs is implemented by higher education institutions after being approved by YÖK, following acceptance by the relevant Deans’ Council. 

2. Assessment and Evaluation:

The methods for assessing and evaluating the learning outcomes of each undergraduate program are conducted according to the education, training, and examination regulations prepared by higher education institutions in line with the fundamental principles set by YÖK. 

3. Certification:

Students enrolled in undergraduate programs receive a bachelor's degree diploma upon successfully completing the course credits and other requirements set by higher education institutions. 

4. Self-Assessment and External Evaluation: 

Higher education institutions, as part of continuous monitoring, enter the “Institutional Internal Evaluation Reports” for the previous year into the Information System prepared by the Higher Education Quality Council (YÖKAK) at the beginning of each year. YÖKAK publicly shares the “Institutional Feedback Report” prepared for the external evaluation of higher education institutions. Additionally, accreditation decisions issued by accreditation organizations authorized or recognized by YÖKAK demonstrate that programs meet the required quality assurance standards. YÖKAK regularly conducts review activities regarding the specified qualifications in accordance with its regulations.


Access Requirements

To be eligible for admission, applicants must have a high school diploma or equivalent and obtain the required score in the Higher Education Institutions Examination (YKS) conducted by the Student Selection and Placement Center (ÖSYM). Additionally, candidates must pass the Special Talent Examination (ÖZYES) and rank within the top 800,000 in the TYT exam. 


Conditions for Success
To graduate, students must successfully complete all courses (equivalent to 240 ECTS credits) and achieve a minimum weighted GPA of 2.00 out of 4.00. 

Progression Paths (Relationship Type)

Graduates can work as Physical Education and Sports Teachers in preschools, primary schools, secondary schools, and special education centers. They can also work as academics in universities, as coaches in sports clubs, or in various sectors of the tourism industry. 

Additionally, graduates with a bachelor's degree can continue their studies in master's programs and, if they meet the relevant requirements, in doctoral programs accepted with a bachelor's degree


Legal Basis

1. Law No. 2547 on Higher Education

1.1. Regulation on Transfer, Double Major, Minor and Inter-Institutional Credit Transfer between Associate and Undergraduate Programs in Higher Education Institutions

1.2. Regulation on Continuation of Undergraduate Education of Vocational Schools and Open Education Associate Degree Program Graduates

2. Law No. 2547 on Higher Education (Additional Article-35)

2.1. Regulation on Higher Education Quality Assurance and Higher Education Quality Board


Validity Period (If Any)

The qualification is permanently valid. 


Url
Open Address

Url
QrCodeQrCode