Yeterlilik Kodu

TR0030009553

Yeterlilik Adı
Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği Lisans Diploması
Sorumlu KurumAfyon Kocatepe Üniversitesi
Sorumlu Kurum İletişim BilgisiErenler Mahallesi, Gazlıgöl Yolu Rektörlük E Blok, 03200 Afyonkarahisar Merkez/Afyonkarahisar
Sorumlu Kurum URLhttp://aku.edu.tr/
YönelimGenel
AYÇ Seviyesi6
6 Yeterlilik TYÇ’ye 25/03/2025 tarihinde yerleştirildi
TYÇ Seviyesi 6
Sınıflandırma (Tematik Alan)Spor
Sınıflandırma (Meslek Kodu)

ISCO 08

KategoriAna
Kredi Değeri240
Programın Normal Süresi 4 Yıl
Program Profili (Amaç)
  • Beden Eğitimi ve Spor öğretmenliği alanında başarılı bir kariyere sahip olur. Gönüllülük çalışmalarına organize eder ve liderlik becerisine sahiptir.
  • Karşılaştığı problemlere, edindiği analitik ve eleştirel düşünme becerilerini kullanarak çözüm üretir.
  • Beden Eğitimi ve Spor öğretmenliği mesleğinde hizmet vermek için yaşam boyu öğrenme bilinciyle, mesleki ve kişisel gelişimine devam eder.
  • Beden Eğitimi ve Spor öğretmenliği alanında edindiği bilgileri sözlü, yazılı, görsel ve işitsel iletişim araçlarını kullanarak, toplumun her kademesine anlaşılır ve etkili bir şekilde etik kurallar dahilinde aktarır.
  • Çalıştığı kurumdaki kaynakların alanına ilişkin konularda plan ve program yapabilme kabiliyetini kazanır.
  • Çağdaş yaklaşımları benimseyerek bilişim teknolojilerini uygun şekilde kullanır.
  • Spor Bilimlerinin evrensel ve toplumsal düzeyde etkilerini bilir ve bu bilgiler ışığında problem çözme kabiliyetini kazanır.
  • Mesleki yasal düzenlemelerin bilincindedir. Bunlara uygun tutum ve davranışlar sergiler.
Öğrenme Ortamları

Öğrenme örgün öğretim şeklinde gerçekleşir.

Öğrenme Kazanımları (Tanım)
  • Dersle ilgili güncel durum, sorunlar ve çözüm önerileri.
  • Disiplinler arası takımlarda çalışabilme becerisi ilgili alanda ihtiyaca cevap verebilecek nitelikte bilgiye sahip olmak.
  • İlgili etkinlik alanlarını kullanabilme.
  • Mesleki ve etik sorumluluk bilinci Spor alanında donanımlı mezunlar yetiştirebilmek.
  • Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği bilinci.
  • Beden Eğitimi öğretimine uygun planlama yapabilme becerisi.
  • Beden Eğitimi öğretimine uygun öğrenme ortamları düzenleyebilme becerisi.
  • Beden Eğitimi öğretiminin amaçlarının gerçekleştirilmesi sürecinde teknolojik kaynakları kullanabilmek.
  • Beden Eğitimi öğretim sürecine uygun araç-gereç ve kaynakları kullanabilmek.
  • Okul takım çalışmalarını planlayabilmek.
Anahtar Yetkinlikler

Mezunlar, Millî Eğitim Bakanlığına bağlı okul öncesi, ilköğretim, ortaöğretim kurumları ile dengi okullarda, Gençlik ve Spor Bakanlığı merkez ve taşra teşkilatında, engellilere yönelik sportif aktivitelerin eğitimi ve uygulamalarında, sağlıklı yaşam adıyla toplumsal yaşamımızda yer alan faaliyetlerin organizasyon ve uygulamalarında görev alabileceklerdir. Programda Genel Kültür, Spor Alan Bilgisi ve Öğretmenlik Meslek Bilgisi kapsamındaki ders ve uygulamalara yer verilir. Mezunlar, karşılaştığı problemlere, edindiği analitik ve eleştirel düşünme becerilerini kullanarak çözüm üretebilirler. Beden Eğitimi ve Spor öğretmenliği alanında edindiği bilgileri sözlü, yazılı, görsel ve işitsel iletişim araçlarını kullanarak, toplumun her kademesine anlaşılır ve etkili bir şekilde etik kurallar dahilinde aktarırlar. Çalıştığı kurumdaki kaynakların alanına ilişkin konularda plan ve program yapabilme kabiliyetini kazanırlar. Çağdaş yaklaşımları benimseyerek bilişim teknolojilerini uygun şekilde kullanabilirler. Spor Bilimlerinin evrensel ve toplumsal düzeyde etkilerini bilir ve bu bilgiler ışığında problem çözme kabiliyetini kazanırlar. Mesleki yasal düzenlemelerin bilincindedir. Bunlara uygun tutum ve davranışlar sergileyebilir.

Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri

Tüm sınavlar 100 puan üzerinden değerlendirilir. Ders başarı puanı yarıyıl/yıl içi ve yarıyıl/yılsonu sınavlarının katkı oranlarına bağlı olarak yine 100 puan üzerinden hesaplanır.Öğrencinin programdaki tüm derslerini başarmış olması, FF, DZ ya da YZ notunun olmaması gerekir. Bu programda öğrencinin asgari 240 ECTS kredisini sağlaması gerekmektedir.

Kalite Güvencesi

Yükseköğretim programlarının niteliğinin gözetilmesi için;

• YÖK, yükseköğretim kurumlarında eğitim ve öğretim ile diğer faaliyetlerin planlanması, düzenlenmesi, yönetilmesi ve denetlenmesinden sorumludur.

• YÖK tarafından belirlenen kriterler çerçevesinde hazırlanan yükseköğretim kurumlarına ait “Üniversite İzleme ve Değerlendirme Raporları” her yıl yayımlanır. Bu raporlara göre hazırlanan, yükseköğretim kurumlarına yönelik nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren raporlarda YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır.

• YÖK tarafından vakıf yükseköğretim kurumlarına ait akademik, idari ve mali verileri içeren “Vakıf Yükseköğretim Kurumları Raporu” her yıl yayımlanır. Vakıf yükseköğretim kurumlarına yönelik yapılan nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren bu raporlar YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır. Yükseköğretimde lisans programlarının kalite güvencesi “Yükseköğretim Diploma Programlarının Kalite Güvencesinin Sağlanmasına Yönelik Usul ve Esaslar” a göre sağlanır:

1. Öğretim Programlarının Oluşturulması ve Onaylanması: Yükseköğretim kurumlarında lisans bölüm ve programların açılması için gerekli olan asgari standart ve ölçütleri YÖK belirler.

1.1. Yükseköğretim kurumlarında lisans programlarının müfredatı ve her bir programın öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının neler olacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumlarının senatoları tarafından belirlenir.

1.2. Ulusal Çekirdek Eğitim Programlarının müfredatı ilgili Dekanlar Konseyi tarafından kabul edildikten sonra YÖK’ün onayıyla yükseköğretim kurumları tarafından uygulanır.

2. Ölçme-Değerlendirme: Her bir lisans programının öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının ölçme ve değerlendirmesinin nasıl yapılacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumları tarafından hazırlanan öğretim ve sınav yönetmeliğine göre yürütülür.

3. Belgelendirme: Lisans programlarına kayıtlı öğrenciler, yükseköğretim kurumları tarafından belirlenen ders kredilerini ve diğer yükümlülükleri başarı ile tamamlamaları halinde; lisans diploması alır.

4. Öz Değerlendirme-Dış Değerlendirme: Yükseköğretim kurumları, sürekli izleme bağlamında, her yılın başında bir önceki yıla ait “Kurum İç Değerlendirme Raporlarını” Yükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK) tarafından hazırlanan Bilgi Sistemine girer. YÖKAK, yükseköğretim kurumlarının dış değerlendirmesine ilişkin hazırladığı “Kurumsal Geri Bildirim Raporu”nu kamuoyuyla paylaşılır. Ayrıca, YÖKAK tarafından yetkilendirilen veya tanınan akreditasyon kuruluşları tarafından verilen akreditasyon kararları da programların yeterliliklerinin kalite güvencesinin sağlandığını gösterir. YÖKAK mevzuatı gereği belirlenen yeterliliklere ilişkin düzenli gözden geçirme faaliyetleri yapar.

Spor Bilimleri Derneği (Spor Bilimleri Eğitim Programları Değerlendirme ve Akreditasyon Kurulu) (SPORAK)

Akreditasyon Başlangıç/Bitiş Tarihi:

26.07.2023- 26.07.2025

Giriş Şartı

Adayların Lise ve dengi okul diplomasına sahip olması ve Yüksek Öğretime Geçiş Sınavından yeterli puanı almış olması gerekir. Yapılacak olan özel yetenek sınavını başarıyla tamamlayarak, kontenjan dâhilinde alınacak olan öğrenci sayısına göre başarı derecesine sahip olması gerekir.

Başarma ŞartlarıÖğrencinin programdaki tüm derslerini başarmış olması, FF, DZ ya da YZ notunun olmaması gerekir. Bu programda öğrencinin asgari 240 ECTS kredisini sağlaması gerekmektedir.
İlerleme Yolları (İlişki Türü)

Mezunlar, Milli Eğitim Bakanlığına bağlı okul öncesi, ilköğretim, ortaöğretim kurumları ile dengi okullarda, Gençlik ve Spor Müdürlüğü merkez ve taşra teşkilatında, engellilere yönelik sportif aktivitelerin eğitimi ve uygulamalarında, sağlıklı yaşam adıyla toplumsal yaşamımızda yer alan faaliyetlerin organizasyon ve uygulamalarında görev alabileceklerdir. Ayrıca gerekli koşulları sağladıkları takdirde akademik personel olarak üniversitelere alınabileceklerdir.

Yasal Dayanağı

1. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu

1.1.Yükseköğretim Kurumlarında Önlisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yan Dal İle Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik

1.2. Meslek Yüksekokulları ve Açıköğretim Ön Lisans Programları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Devamları Hakkında Yönetmelik

2. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu (Ek Madde-35)

2.1. Yükseköğretim Kalite Güvencesi ve Yükseköğretim Kalite Kurulu Yönetmeliği

Geçerlilik Süresi (Varsa)

Yeterlilik sürekli geçerlidir

Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi Adresi Aç
QrCodeQrCode
Yeterlilik Kodu

TR0030009553


Yeterlilik Adı
Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği Lisans Diploması

Sorumlu Kurum
Afyon Kocatepe Üniversitesi

Sorumlu Kurum İletişim Bilgisi
Erenler Mahallesi, Gazlıgöl Yolu Rektörlük E Blok, 03200 Afyonkarahisar Merkez/Afyonkarahisar

Sorumlu Kurum URL

Yönelim
Genel

Sınıflandırma (Meslek Kodu)

ISCO 08


AYÇ Seviyesi
6

TYÇ Seviyesi
6
Yeterlilik TYÇ’ye 25/03/2025 tarihinde yerleştirildi

Sınıflandırma (Meslek Kodu)

ISCO 08


Kategori
Ana

Kredi Değeri
240

Programın Normal Süresi
4 Yıl

Program Profili (Amaç)
  • Beden Eğitimi ve Spor öğretmenliği alanında başarılı bir kariyere sahip olur. Gönüllülük çalışmalarına organize eder ve liderlik becerisine sahiptir.
  • Karşılaştığı problemlere, edindiği analitik ve eleştirel düşünme becerilerini kullanarak çözüm üretir.
  • Beden Eğitimi ve Spor öğretmenliği mesleğinde hizmet vermek için yaşam boyu öğrenme bilinciyle, mesleki ve kişisel gelişimine devam eder.
  • Beden Eğitimi ve Spor öğretmenliği alanında edindiği bilgileri sözlü, yazılı, görsel ve işitsel iletişim araçlarını kullanarak, toplumun her kademesine anlaşılır ve etkili bir şekilde etik kurallar dahilinde aktarır.
  • Çalıştığı kurumdaki kaynakların alanına ilişkin konularda plan ve program yapabilme kabiliyetini kazanır.
  • Çağdaş yaklaşımları benimseyerek bilişim teknolojilerini uygun şekilde kullanır.
  • Spor Bilimlerinin evrensel ve toplumsal düzeyde etkilerini bilir ve bu bilgiler ışığında problem çözme kabiliyetini kazanır.
  • Mesleki yasal düzenlemelerin bilincindedir. Bunlara uygun tutum ve davranışlar sergiler.

Öğrenme Ortamları

Öğrenme örgün öğretim şeklinde gerçekleşir.


Öğrenme Kazanımları (Tanım)
  • Dersle ilgili güncel durum, sorunlar ve çözüm önerileri.
  • Disiplinler arası takımlarda çalışabilme becerisi ilgili alanda ihtiyaca cevap verebilecek nitelikte bilgiye sahip olmak.
  • İlgili etkinlik alanlarını kullanabilme.
  • Mesleki ve etik sorumluluk bilinci Spor alanında donanımlı mezunlar yetiştirebilmek.
  • Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği bilinci.
  • Beden Eğitimi öğretimine uygun planlama yapabilme becerisi.
  • Beden Eğitimi öğretimine uygun öğrenme ortamları düzenleyebilme becerisi.
  • Beden Eğitimi öğretiminin amaçlarının gerçekleştirilmesi sürecinde teknolojik kaynakları kullanabilmek.
  • Beden Eğitimi öğretim sürecine uygun araç-gereç ve kaynakları kullanabilmek.
  • Okul takım çalışmalarını planlayabilmek.

Anahtar Yetkinlikler

Mezunlar, Millî Eğitim Bakanlığına bağlı okul öncesi, ilköğretim, ortaöğretim kurumları ile dengi okullarda, Gençlik ve Spor Bakanlığı merkez ve taşra teşkilatında, engellilere yönelik sportif aktivitelerin eğitimi ve uygulamalarında, sağlıklı yaşam adıyla toplumsal yaşamımızda yer alan faaliyetlerin organizasyon ve uygulamalarında görev alabileceklerdir. Programda Genel Kültür, Spor Alan Bilgisi ve Öğretmenlik Meslek Bilgisi kapsamındaki ders ve uygulamalara yer verilir. Mezunlar, karşılaştığı problemlere, edindiği analitik ve eleştirel düşünme becerilerini kullanarak çözüm üretebilirler. Beden Eğitimi ve Spor öğretmenliği alanında edindiği bilgileri sözlü, yazılı, görsel ve işitsel iletişim araçlarını kullanarak, toplumun her kademesine anlaşılır ve etkili bir şekilde etik kurallar dahilinde aktarırlar. Çalıştığı kurumdaki kaynakların alanına ilişkin konularda plan ve program yapabilme kabiliyetini kazanırlar. Çağdaş yaklaşımları benimseyerek bilişim teknolojilerini uygun şekilde kullanabilirler. Spor Bilimlerinin evrensel ve toplumsal düzeyde etkilerini bilir ve bu bilgiler ışığında problem çözme kabiliyetini kazanırlar. Mesleki yasal düzenlemelerin bilincindedir. Bunlara uygun tutum ve davranışlar sergileyebilir.


Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri

Tüm sınavlar 100 puan üzerinden değerlendirilir. Ders başarı puanı yarıyıl/yıl içi ve yarıyıl/yılsonu sınavlarının katkı oranlarına bağlı olarak yine 100 puan üzerinden hesaplanır.Öğrencinin programdaki tüm derslerini başarmış olması, FF, DZ ya da YZ notunun olmaması gerekir. Bu programda öğrencinin asgari 240 ECTS kredisini sağlaması gerekmektedir.


Kalite Güvencesi

Yükseköğretim programlarının niteliğinin gözetilmesi için;

• YÖK, yükseköğretim kurumlarında eğitim ve öğretim ile diğer faaliyetlerin planlanması, düzenlenmesi, yönetilmesi ve denetlenmesinden sorumludur.

• YÖK tarafından belirlenen kriterler çerçevesinde hazırlanan yükseköğretim kurumlarına ait “Üniversite İzleme ve Değerlendirme Raporları” her yıl yayımlanır. Bu raporlara göre hazırlanan, yükseköğretim kurumlarına yönelik nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren raporlarda YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır.

• YÖK tarafından vakıf yükseköğretim kurumlarına ait akademik, idari ve mali verileri içeren “Vakıf Yükseköğretim Kurumları Raporu” her yıl yayımlanır. Vakıf yükseköğretim kurumlarına yönelik yapılan nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren bu raporlar YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır. Yükseköğretimde lisans programlarının kalite güvencesi “Yükseköğretim Diploma Programlarının Kalite Güvencesinin Sağlanmasına Yönelik Usul ve Esaslar” a göre sağlanır:

1. Öğretim Programlarının Oluşturulması ve Onaylanması: Yükseköğretim kurumlarında lisans bölüm ve programların açılması için gerekli olan asgari standart ve ölçütleri YÖK belirler.

1.1. Yükseköğretim kurumlarında lisans programlarının müfredatı ve her bir programın öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının neler olacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumlarının senatoları tarafından belirlenir.

1.2. Ulusal Çekirdek Eğitim Programlarının müfredatı ilgili Dekanlar Konseyi tarafından kabul edildikten sonra YÖK’ün onayıyla yükseköğretim kurumları tarafından uygulanır.

2. Ölçme-Değerlendirme: Her bir lisans programının öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının ölçme ve değerlendirmesinin nasıl yapılacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumları tarafından hazırlanan öğretim ve sınav yönetmeliğine göre yürütülür.

3. Belgelendirme: Lisans programlarına kayıtlı öğrenciler, yükseköğretim kurumları tarafından belirlenen ders kredilerini ve diğer yükümlülükleri başarı ile tamamlamaları halinde; lisans diploması alır.

4. Öz Değerlendirme-Dış Değerlendirme: Yükseköğretim kurumları, sürekli izleme bağlamında, her yılın başında bir önceki yıla ait “Kurum İç Değerlendirme Raporlarını” Yükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK) tarafından hazırlanan Bilgi Sistemine girer. YÖKAK, yükseköğretim kurumlarının dış değerlendirmesine ilişkin hazırladığı “Kurumsal Geri Bildirim Raporu”nu kamuoyuyla paylaşılır. Ayrıca, YÖKAK tarafından yetkilendirilen veya tanınan akreditasyon kuruluşları tarafından verilen akreditasyon kararları da programların yeterliliklerinin kalite güvencesinin sağlandığını gösterir. YÖKAK mevzuatı gereği belirlenen yeterliliklere ilişkin düzenli gözden geçirme faaliyetleri yapar.

Spor Bilimleri Derneği (Spor Bilimleri Eğitim Programları Değerlendirme ve Akreditasyon Kurulu) (SPORAK)

Akreditasyon Başlangıç/Bitiş Tarihi:

26.07.2023- 26.07.2025


Giriş Şartı

Adayların Lise ve dengi okul diplomasına sahip olması ve Yüksek Öğretime Geçiş Sınavından yeterli puanı almış olması gerekir. Yapılacak olan özel yetenek sınavını başarıyla tamamlayarak, kontenjan dâhilinde alınacak olan öğrenci sayısına göre başarı derecesine sahip olması gerekir.


Başarma Şartları
Öğrencinin programdaki tüm derslerini başarmış olması, FF, DZ ya da YZ notunun olmaması gerekir. Bu programda öğrencinin asgari 240 ECTS kredisini sağlaması gerekmektedir.

İlerleme Yolları (İlişki Türü)

Mezunlar, Milli Eğitim Bakanlığına bağlı okul öncesi, ilköğretim, ortaöğretim kurumları ile dengi okullarda, Gençlik ve Spor Müdürlüğü merkez ve taşra teşkilatında, engellilere yönelik sportif aktivitelerin eğitimi ve uygulamalarında, sağlıklı yaşam adıyla toplumsal yaşamımızda yer alan faaliyetlerin organizasyon ve uygulamalarında görev alabileceklerdir. Ayrıca gerekli koşulları sağladıkları takdirde akademik personel olarak üniversitelere alınabileceklerdir.


Yasal Dayanağı

1. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu

1.1.Yükseköğretim Kurumlarında Önlisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yan Dal İle Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik

1.2. Meslek Yüksekokulları ve Açıköğretim Ön Lisans Programları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Devamları Hakkında Yönetmelik

2. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu (Ek Madde-35)

2.1. Yükseköğretim Kalite Güvencesi ve Yükseköğretim Kalite Kurulu Yönetmeliği


Geçerlilik Süresi (Varsa)

Yeterlilik sürekli geçerlidir


Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi
Adresi Aç

Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi
QrCodeQrCode
Qualification Code

TR0030009553

Qualification Title
Bachelor's Degree in Physical Education and Sports Teaching
Awarding BodyAfyon Kocatepe University
Awarding Body Contact
Awarding Body Urlhttp://aku.edu.tr/
OrientationGeneral
EQF Level6
6 The Qualification has been included in TQF on 25/03/2025
TQF Level 6
Thematic AreasSports
National Occupation Classification

ISCO 08

CategoryMain
Credit Value240
Program Duration4 Yıl
Program Profile
  • S/he will have a successful career in the field of Physical Education and Sports teaching. S/he organizes volunteer activities and possess leadership skills.
  • S/he solves problems S/he encounters by utilizing his/her analytical and critical thinking skills."
  • S/he continues his/her professional and personal development with a lifelong learning mindset to serve in the profession of Physical Education and Sports teaching.
  • S/he transfers the knowledge acquired in the field of Physical Education and Sports teaching to all levels of society in a clear and effective manner, using verbal, written, visual, and auditory communication tools, within ethical guidelines.
  • S/he acquires the ability to plan and program in areas related to their field using the resources available in the institution s/he works at.
  • S/he adopts contemporary approaches and use information technologies appropriately.
  • S/he understands the universal and societal impacts of Sports Sciences and, in light of this knowledge, develop problem-solving abilities.
  • S/he is aware of professional legal regulations and exhibit attitudes and behaviors in accordance with them.
Learning Environments

Learning takes place in the form of formal education.

Description
  • Current situation, issues, and proposed solutions related to the course. 
  • Ability to work in interdisciplinary teams and possess the knowledge necessary to address needs in the field. 
  • Ability to utilize relevant activity areas. 
  • Awareness of professional and ethical responsibilities in order to train qualified graduates in the field of sports. 
  • Awareness of the necessity of lifelong learning. 
  • Ability to plan in accordance with Physical Education teaching. 
  • Ability to organize learning environments suitable for Physical Education teaching. 
  • Ability to use technological resources in the process of achieving the goals of Physical Education teaching. 
  • Ability to use appropriate tools, equipment, and resources in the Physical Education teaching process. 
  • Ability to plan school team activities.
Key Competencies

Graduates will be able to work in preschools, primary, and secondary schools affiliated with the Ministry of National Education, as well as equivalent schools, in the central and provincial organizations of the Ministry of Youth and Sports, in the training and implementation of sports activities for people with disabilities, and in the organization and implementation of activities related to healthy living in our social life. The program includes courses and practices in General Culture, Sports Field Knowledge, and Teaching Professional Knowledge. Graduates can solve problems they encounter by utilizing their analytical and critical thinking skills. They can transfer the knowledge acquired in the field of Physical Education and Sports teaching to all levels of society in a clear and effective manner, using verbal, written, visual, and auditory communication tools, within ethical guidelines. They gain the ability to plan and program in areas related to their field using the resources available in the institution they work at. By adopting contemporary approaches, they can use information technologies appropriately. They understand the universal and societal impacts of Sports Sciences and, in light of this knowledge, develop problem-solving abilities. They are aware of professional legal regulations and exhibit attitudes and behaviors in accordance with them.

Further Info

All exams are evaluated on a 100-point scale. The course success score is calculated based on the contribution rates of midterm/final exams, also on a 100-point scale. The student must pass all the courses in the program, with no grades of FF, DZ, or YZ. In this program, the student is required to get a minimum of 240 ECTS credits.

Quality Assurance

To ensure the quality of higher education programs;

• The Council of Higher Education (YÖK) is responsible for the planning, organization, management, and supervision of education, teaching, and other activities in higher education institutions.

• University Monitoring and Evaluation Reports" prepared for higher education institutions within the framework of the criteria determined by YÖK are published annually. The reports, which contain both quantitative and qualitative evaluations of higher education institutions, are shared with the public by YÖK based on these reports.

•YÖK publishes the 'Foundation Higher Education Institutions Report' every year, which contains academic, administrative, and financial data of foundation higher education institutions. This report, which includes both quantitative and qualitative evaluations of foundation higher education institutions, is shared with the public by YÖK. The quality assurance of undergraduate programs in higher education is ensured according to the 'Procedures and Principles for Ensuring the Quality Assurance of Higher Education Degree Programs.

1.Development and Approval of Educational Programs: The Council of Higher Education (YÖK) determines the minimum standards and criteria required for the establishment of undergraduate departments and programs in higher education institutions."

1.1.In higher education institutions, the curriculum of undergraduate programs and the learning outcomes that each program will provide to students are determined by the senates of the higher education institutions, in accordance with the fundamental principles set by YÖK in these areas.

1.2. The curriculum of National Core Education Programs is implemented by higher education institutions after being accepted by the relevant Dean's Council and approved by YÖK.

2. Assessment and Evaluation: The assessment and evaluation of the learning outcomes that each undergraduate program will provide to students are carried out in accordance with the teaching and exam regulations prepared by higher education institutions, in compliance with the fundamental principles determined by YÖK in these areas.

3. Certification: Students enrolled in undergraduate programs receive a bachelor's degree upon successfully completing the course credits and other requirements determined by the higher education institutions.

4. Self-Assessment - External Evaluation: Higher education institutions, within the framework of continuous monitoring, upload the 'Institutional Self-Assessment Reports' for the previous year into the Information System prepared by the Higher Education Quality Council (YÖKAK) at the beginning of each year. YÖKAK shares the 'Institutional Feedback Report' prepared for the external evaluation of higher education institutions with the public. In addition, accreditation decisions made by accreditation organizations authorized or recognized by YÖKAK also demonstrate that the programs' qualifications are assured in terms of quality. YÖKAK conducts regular review activities related to the qualifications defined by the relevant regulations.

Sports Sciences Association (Sports Sciences Education Programs Evaluation and Accreditation Board) (SPORAK)

Accreditation Start/End Date:

26.07.2023- 26.07.2025

Access Requirements

Candidates must have a high school diploma or its equivalent and have obtained a sufficient score in the Transition  to Higher Education Examination. They must also successfully complete the special aptitude test and meet the success criteria based on the number of students to be admitted within the quota.

Conditions for SuccessThe student must successfully complete all courses in the program and not have any grades of FF, DZ, or YZ. The student must also earn a minimum of 240 ECTS credits in this program.
Progression Paths (Relationship Type)

Graduates will be able to work in the following areas:

  • Pre-school, primary and secondary schools, and equivalent institutions affiliated with the Ministry of National Education,
  • Central and regional offices of the Ministry of Youth and Sports,
  • Training and implementation of sports activities for individuals with disabilities,
  • Organization and implementation of activities related to healthy living in our social life.

Additionally, provided they meet the necessary requirements, they can be employed as academic staff in universities.

Legal Basis
  1. Higher Education Law No. 2547

1.1. Regulation on the Principles of Transfer Between Associate and Bachelor's Degree Programs in Higher Education Institutions, Double Major, Minor, and Credit Transfer Between Institutions

1.2. Regulation on the Attendance of Bachelor's Degree Education for Graduates of Vocational Schools and Open Education Associate Degree Programs

  1. Higher Education Law No. 2547 (Additional Article-35)

2.1. Regulation on Higher Education Quality Assurance and Higher Education Quality Board

Validity Period (If Any)

The qualification is continuously valid.

Url Open Address
QrCodeQrCode
Qualification Code

TR0030009553


Qualification Title
Bachelor's Degree in Physical Education and Sports Teaching

Awarding Body
Afyon Kocatepe University

Awarding Body Contact

Awarding Body Url

Orientation
General

National Occupation Classification

ISCO 08


EQF Level
6

TQF Level
6
The Qualification has been included in TQF on 25/03/2025

National Occupation Classification

ISCO 08


Category
Main

Credit Value
240

Program Duration
4 Yıl

Program Profile
  • S/he will have a successful career in the field of Physical Education and Sports teaching. S/he organizes volunteer activities and possess leadership skills.
  • S/he solves problems S/he encounters by utilizing his/her analytical and critical thinking skills."
  • S/he continues his/her professional and personal development with a lifelong learning mindset to serve in the profession of Physical Education and Sports teaching.
  • S/he transfers the knowledge acquired in the field of Physical Education and Sports teaching to all levels of society in a clear and effective manner, using verbal, written, visual, and auditory communication tools, within ethical guidelines.
  • S/he acquires the ability to plan and program in areas related to their field using the resources available in the institution s/he works at.
  • S/he adopts contemporary approaches and use information technologies appropriately.
  • S/he understands the universal and societal impacts of Sports Sciences and, in light of this knowledge, develop problem-solving abilities.
  • S/he is aware of professional legal regulations and exhibit attitudes and behaviors in accordance with them.

Learning Environments

Learning takes place in the form of formal education.


Description
  • Current situation, issues, and proposed solutions related to the course. 
  • Ability to work in interdisciplinary teams and possess the knowledge necessary to address needs in the field. 
  • Ability to utilize relevant activity areas. 
  • Awareness of professional and ethical responsibilities in order to train qualified graduates in the field of sports. 
  • Awareness of the necessity of lifelong learning. 
  • Ability to plan in accordance with Physical Education teaching. 
  • Ability to organize learning environments suitable for Physical Education teaching. 
  • Ability to use technological resources in the process of achieving the goals of Physical Education teaching. 
  • Ability to use appropriate tools, equipment, and resources in the Physical Education teaching process. 
  • Ability to plan school team activities.

Key Competencies

Graduates will be able to work in preschools, primary, and secondary schools affiliated with the Ministry of National Education, as well as equivalent schools, in the central and provincial organizations of the Ministry of Youth and Sports, in the training and implementation of sports activities for people with disabilities, and in the organization and implementation of activities related to healthy living in our social life. The program includes courses and practices in General Culture, Sports Field Knowledge, and Teaching Professional Knowledge. Graduates can solve problems they encounter by utilizing their analytical and critical thinking skills. They can transfer the knowledge acquired in the field of Physical Education and Sports teaching to all levels of society in a clear and effective manner, using verbal, written, visual, and auditory communication tools, within ethical guidelines. They gain the ability to plan and program in areas related to their field using the resources available in the institution they work at. By adopting contemporary approaches, they can use information technologies appropriately. They understand the universal and societal impacts of Sports Sciences and, in light of this knowledge, develop problem-solving abilities. They are aware of professional legal regulations and exhibit attitudes and behaviors in accordance with them.


Further Info

All exams are evaluated on a 100-point scale. The course success score is calculated based on the contribution rates of midterm/final exams, also on a 100-point scale. The student must pass all the courses in the program, with no grades of FF, DZ, or YZ. In this program, the student is required to get a minimum of 240 ECTS credits.


Quality Assurance

To ensure the quality of higher education programs;

• The Council of Higher Education (YÖK) is responsible for the planning, organization, management, and supervision of education, teaching, and other activities in higher education institutions.

• University Monitoring and Evaluation Reports" prepared for higher education institutions within the framework of the criteria determined by YÖK are published annually. The reports, which contain both quantitative and qualitative evaluations of higher education institutions, are shared with the public by YÖK based on these reports.

•YÖK publishes the 'Foundation Higher Education Institutions Report' every year, which contains academic, administrative, and financial data of foundation higher education institutions. This report, which includes both quantitative and qualitative evaluations of foundation higher education institutions, is shared with the public by YÖK. The quality assurance of undergraduate programs in higher education is ensured according to the 'Procedures and Principles for Ensuring the Quality Assurance of Higher Education Degree Programs.

1.Development and Approval of Educational Programs: The Council of Higher Education (YÖK) determines the minimum standards and criteria required for the establishment of undergraduate departments and programs in higher education institutions."

1.1.In higher education institutions, the curriculum of undergraduate programs and the learning outcomes that each program will provide to students are determined by the senates of the higher education institutions, in accordance with the fundamental principles set by YÖK in these areas.

1.2. The curriculum of National Core Education Programs is implemented by higher education institutions after being accepted by the relevant Dean's Council and approved by YÖK.

2. Assessment and Evaluation: The assessment and evaluation of the learning outcomes that each undergraduate program will provide to students are carried out in accordance with the teaching and exam regulations prepared by higher education institutions, in compliance with the fundamental principles determined by YÖK in these areas.

3. Certification: Students enrolled in undergraduate programs receive a bachelor's degree upon successfully completing the course credits and other requirements determined by the higher education institutions.

4. Self-Assessment - External Evaluation: Higher education institutions, within the framework of continuous monitoring, upload the 'Institutional Self-Assessment Reports' for the previous year into the Information System prepared by the Higher Education Quality Council (YÖKAK) at the beginning of each year. YÖKAK shares the 'Institutional Feedback Report' prepared for the external evaluation of higher education institutions with the public. In addition, accreditation decisions made by accreditation organizations authorized or recognized by YÖKAK also demonstrate that the programs' qualifications are assured in terms of quality. YÖKAK conducts regular review activities related to the qualifications defined by the relevant regulations.

Sports Sciences Association (Sports Sciences Education Programs Evaluation and Accreditation Board) (SPORAK)

Accreditation Start/End Date:

26.07.2023- 26.07.2025


Access Requirements

Candidates must have a high school diploma or its equivalent and have obtained a sufficient score in the Transition  to Higher Education Examination. They must also successfully complete the special aptitude test and meet the success criteria based on the number of students to be admitted within the quota.


Conditions for Success
The student must successfully complete all courses in the program and not have any grades of FF, DZ, or YZ. The student must also earn a minimum of 240 ECTS credits in this program.

Progression Paths (Relationship Type)

Graduates will be able to work in the following areas:

  • Pre-school, primary and secondary schools, and equivalent institutions affiliated with the Ministry of National Education,
  • Central and regional offices of the Ministry of Youth and Sports,
  • Training and implementation of sports activities for individuals with disabilities,
  • Organization and implementation of activities related to healthy living in our social life.

Additionally, provided they meet the necessary requirements, they can be employed as academic staff in universities.


Legal Basis
  1. Higher Education Law No. 2547

1.1. Regulation on the Principles of Transfer Between Associate and Bachelor's Degree Programs in Higher Education Institutions, Double Major, Minor, and Credit Transfer Between Institutions

1.2. Regulation on the Attendance of Bachelor's Degree Education for Graduates of Vocational Schools and Open Education Associate Degree Programs

  1. Higher Education Law No. 2547 (Additional Article-35)

2.1. Regulation on Higher Education Quality Assurance and Higher Education Quality Board


Validity Period (If Any)

The qualification is continuously valid.


Url
Open Address

Url
QrCodeQrCode